МХ-56
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд МХ-56 за Назва
Зараз показуємо 1 - 19 з 19
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроект розподільчого холодильника для напівфабрикатів з ємністю 340 тон, м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ". Відділення Енергетичних систем, 2024) Безруков Андрій ОлександровичАналіз ринку заморожених напівфабрикатів показав, що основні - це заморожені м'ясні напівфабрикати: пельмені, вареники та млинці з м'ясом; рибні напівфабрикати: рибні палички, нагідці, риба в паніровці. В останні роки ринок заморожених напівфабрикатів неухильно розвивається. Промисловий спосіб заморожування у великих обсягах вважається найбільш ефективним, оскільки забезпечує моментальну, шокову заморозку при дуже низькій температурі, а значить може зберегти максимум корисних речовин продукту. Серед основних тенденцій, які впливають на ринок – урбанізаційні процеси, популяризація харчування поза домом, зростання доходів населення, збільшення частки працевлаштованих жінок. Якщо аналізувати обсяги виробництва поквартально, то можна відзначити, що пік припадає на 3 та 4 квартали, а зниження попиту на заморожені напівфабрикати в літній період. У 3 кварталі оператори ринку виробили на 18,2% більше, ніж у 2 кварталі і на 9% більше, ніж в 1 кварталі 2023 року. Види м'ясних напівфабрикатів: Вироби з натурального або рубаного м'яса, що не пройшли термообробку - це напівфабрикати з м'яса. Класифікують м'ясні напівфабрикати в залежності від способу обробки м'яса і кулінарного призначення готового продукту
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 1040 тон, м. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Метельський Андрій ВасильовичУсі цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути – дуже корисні для організму. Вони багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни групи В, вітаміни А, Р. Крім того є джерелом фітонцидів, що сприяють виведенню токсинів та шлаків з організму. Вважається, що користь апельсинів у природних антибіотичних властивостях. Окрім цього, помаранчі здатні зміцнити імунну систему, нормалізувати обмінні процеси, усунути закрепи тощо. Цитрусові зміцнюють імунну систему. Один середній апельсин містить денну дозу вітаміну С для людини. Цитрусові багаті ще й на інші вітаміни та мінерали, які потребує ваше тіло. Серед них вітаміни В, калій, фосфор, магній та мідь. Також у цих фруктів є протизапальні та антиоксидантні властивості. Цитрусові – багаті на клітковину. Всього одна чашка апельсинових дольок містить 4 грами клітковини. Клітковина поліпшує травлення і сприяє зниженню ваги. Вчені рекомендують вживати 14 грамів клітковини на кожні 1000 калорій. Апельсини особливо багаті розчинною клітковиною, яка допомагає знизити рівень холестерину.
- ДокументРозробка системи охолодження для камер довгострокового зберігання м’яса птиці ємністю 340 тони, Вінницька обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ". Відділення Енергетичних систем, 2024) Биков Роман ІвановичВідправною точкою в історії холодильної техніки можна вважати досвід штучного охолодження, який в 1748 продемонстрував вчений Вільям Каллен з університету Глазго. Для зниження температури він використав ефект охолодження рідини при інтенсивному випаровуванні. Для досвіду він замінив звичайну воду на діетиловий ефір, що закипає при температурі близько 35°C, і помістив його в герметичну ємність. При відкачуванні повітря створювався знижений тиск, через який діетиловий ефір починав закипати при кімнатній температурі, поглинаючи тепло та охолоджуючи поверхню, з якої він випаровувався. Наступний етап історія холодильної техніки пов'язані з створенням абсорбційної машини, призначеної для водного льоду. Ця установка була представлена французьким інженером Фердинандом Карре в 1860 році. Істотним недоліком машини було те, що з її допомогою не можна було охолоджувати повітря всередині замкнутого простору, як це стало можливим у сучасних холодильниках. Історія промислових холодильників починається з перших спроб людини контролювати температуру для збереження продуктів харчування. З часом ці пристрої пройшли довгий шлях розвитку від найпростіших крижаних ям до сучасних енергоефективних систем. Перші кроки в галузі штучного охолодження були зроблені в 19 столітті, коли були винайдені перші холодильні машини, що працюють на аміаку. Ці пристрої були громіздкими та неефективними, але вони заклали основу для майбутніх інновацій у галузі холодильної техніки. На початку 20 століття з'явилися перші комерційні холодильники, які можна було використовувати у промислових масштабах.
- ДокументРозробка системи охолодження для камер зберігання при ресторані на 104 посадкових місць при житловому комплексі «Савіньон»(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Суровий Костянтин СергійовичНайдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. На єгипетських фресках 2500 р. до н.е. ми бачимо, як раби мають великими опахалами над наповненням водою глиняними посудинами, охолоджуючи таким чином питну воду. У давньогрецькій та давньоримській літературі ( описання Протагора, Голена, Гіппократа, Плінія, Афена) згадується про використання снігу та льоду для охолодження напоїв. З літературних джерел середньовіччя відомо, що для дворів каліфа Мекки і каїрського султана доставляли верблюжими караванами сніг із сирійських та ліванських гір. В Європі – Іспанії та Португалії – після хрестових походів почав розповсюджуватися пористий глиняний посуд, призначений для охолодження питної води. Слід зазначити, що глиняні глечики з Мохача, що застосовувалися в Угорщині з цією метою, з’явилися саме в той час. Нова ера поклала початок першим свідомим дослідам, пов’язаним із зберіганням продуктів способом охолодження. Парацельс (1493-1514рр.) в «Арчидохе» повідомляє про процедуру, за допомогою якої взимку можна підвищити вміст спирт у вині шляхом виморожування води : « Те, що вимерзає, відкинь, те, що не вимерзає, по суті своїй складає spiritus vini». Флорентієть Пріспіо Кодтелло у 1660 р. відкрив кафе у Парижі, де продавав морозиво, одержане заморожуванням фруктового соку за допомогою суміші льоду і солі. У ХVIII ст. почали розповсюджуватися льохи – сховища льоду, призначенні для охолодження продуктів. У 1793 р. Томас Мор у США запатентував холодильний процес. Він використовував для охолодження суміш природного льоду із сіллю. До середини ХІХ ст. низькі температури одержували включно за допомогою природного льоду.
- ДокументРозробка системи охолодження камер торговозаготівельного холодильника ємністю 740 тон, м. Кривий Ріг(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Лашкул Давид ЄвгенійовичТоргово-заготівельні холодильники працюють в одному ланцюгу з підприємствами торгівлі. Низькотемпературна техніка здатна зберегти якість продуктів харчування від її виробництва, або збору до реалізації, тому потреба в холодильному устаткуванні постійно зростає. Завданнями торгово-заготівельного холодильника є організація безперервного холодильного ланцюга, створення спеціального технологічного режиму з використанням штучного холоду на всіх стадіях промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Основними споживачами промислового холодильного устаткування в Україні є мережеві супермаркети, харчові комбінати, пивзаводи, м’ясопереробні підприємства і великі сховища. У той же час, за оцінками фахівців, у країнах Заходу основна частка поставок холодильного обладнання у вартісному вираженні припадає на масштабні проекти в хімічній, гірничодобувній, нафтопереробній галузях.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «А Т Б » , площею 840 м. кв., м. Одеса.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Андроненко Денис ОлександровичШтучний холод знайшов найширше використання у багатьох галузях людської діяльності. Окремим класом є холод, що відноситься до помірного рівню (до 120 К), зокрема на рівні обробки харчових продуктів. Харчові технології – одна з найдавніших галузей використання холоду як природного так і штучного. Вже багато сторіч тому людство використовувало природні температурні потенціали для подовження строку зберігання харчів. З часом використання штучного холоду дозволило не тільки подовжити строки використання та зберігання початкової якості продуктів, а й дозволило використовувати вихідні продукти для отримання нових, більш складних сполук, для виробництва та зберігання яких потрібні холодильні потужності різного температурного рівня. Харчова промисловість – одна з декількох галузей, яка активно використовує помірний штучний холод для дотримання технології зберігання та виробництва. Південний регіон України – це регіон, що має вихід до моря, що зумовлює розвиток рибної та рибопереробної промисловості. Будівництво об’єктів, аналогічних об’єкту завдання, є пріоритетним завданням регіонального керівництва та перспективним напрямом вкладення коштів середнього та великого бізнесу. Використання сучасних приладів та технологій забезпечує економічність виробництва холоду та довготривалість експлуатації обладнання. Використання екологічно чистих робочих речовин забезпечує екологічну безпеку роботи холодильної установки. До основних вимог до робочих речовин відносять не тільки екологічну безпеку при експлуатації, а й при виробництві агенту та його утилізації. При відповідності робочої речовини цим вимогам холодильний агент можна назвати екологічно чистим або безпечним. Для будівництва холодильних підприємств, як і для будівництва любого промислового підприємства, бажано використовувати матеріали, вибір яких обумовлений не тільки питаннями забезпечення несучої здатності та огороджуючої функції, а й питаннями економічної доцільності та екологічної чистоти. Перевага надається будівельним матеріалам, які виготовляються в регіоні будівництва, або видобуваються в регіоні будівництва, якщо мова йде про природні матеріали
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання молочних виробів ємністю 300 тон, м. Харків(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Урсол Максим ВолодимировичПостановка проблеми. Становище, що нині склалася у сфері виробництва молока, переробки і реалізації готової продукції, характеризується суттєвими системними проблемами. Різкий спад обсягів виробництва молока – сировини у господарствах, зростання різниці між закупівельними та роздрібними цінами на неї, нерозвиненість ринкової інфраструктури і відносин між виробниками і переробниками, зниження рівня споживання молока і молочних продуктів, нестабільність експорту вимагають детального дослідження сучасного стану і світових тенденцій розвитку молокопереробних підприємств. Однією з пріоритетних галузей аграрного сектору України є молокопереробна промисловість. Її розвиток тісно пов'язаний із ситуацією в молочному скотарстві всіх форм власності і господарювання. За останні 10 років в Україні відбувається поступове скорочення поголів’я корів та обсягів виробництва сирого молока, обсяги виробництва молока за цей період зменшилися на 20%. Зниження кількості молочного стада спостерігається як у приватному секторі, так і в сільськогосподарських підприємствах. Зазначені тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливномастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм датування сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ і майже повну відсутність державної підтримки молочного тваринництва. Спад виробництва молока був досить тривалим, а його відродження у порівнянні з іншими галузями АПВ почалося пізніше, що суттєво вплинуло на стан молокопереробних підприємств. Однією із причин зниження споживчого попиту є зменшення купівельної спроможності на фоні падіння доступності даних продуктів. Окрім цього, в останні роки з’явилося багато товарів- замінників, наприклад, відбулося заміщення молока соками, солодкими газованими напоями та інше. Вподобання споживачів теж зазнали певних змін: на перший план виходить широта асортименту продукції, її якість, екологічність, що відповідає поняттю про здоровий образ життя.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання м’яса птиці ємністю 540 тон, м. Ладижин(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Фортовий Дмитро ВікторовичЧастка м'яса птиці у споживанні всього м'яса в країні перевищить 47% - вперше за всю історію. Понад дві третини живої ваги усіх сільсько - господарських тварин в Україні займає птиця. Близько 30% виробленого м'яса птиці експортується. Майже весь експорт — це курятина. Разом з тим, не відстає внутрішнє споживання. Глобальні прогнози говорять про те, що курятина у короткостроковій перспективі стане самим популярним у світі видом м’яса, адже у птахівництві більш швидкий цикл виробництва, якщо порівнювати з виробництвом інших видів тваринного білка. А попит на споживання м’яса, незважаючи на веганські тренди та замінники тваринницької продукції, усе рівно постійно зростатиме зі зростанням населення у світі. Українським виробники також розвивають виробництво продукції з м’яса індички, гусей і качок, на яке у середньостроковій перспективі попит буде зростати. Ринок Європейського Союзу, незважаючи на досить жорстку конкуренцію на ньому, залишається цікавим і перспективним для українських виробників та експортерів м’яса птиці. Нещодавнє завершення процедури перегляду розміру імпортної тарифної квоти ЄС на даний вид продукції дасть можливість українським компаніям, в тому числі тим, які ще не вийшли на цей ринок, дещо розширити свою присутність там
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів з м’яса птиці загальною ємністю 400 тон, при ТОВ «Вінницька птахофабрика».(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Дем’янов Дмитро ОлександровичХолодильне обладнання в м’ясопереробній промисловості. Що може бути смачніше м’якого і соковитого м’яса,яке приготували за спеціальним рецептом. Щоб на Ваш стіл потрапив найсвіжіший шматок м’яса або кільце ковбаски, виробники забезпечують якісні умови зберігання своєї продукції. Холод - основа свіжості і натуральності ясної продукції. Тому в м’ясної промисловості холодильне обладнання використовується в цілому комплексі: для підготовки сировини; для зберігання, охолодження і заморозки м’яса; для засолу і копчення продукту; для формовки, осадки, дозрівання і сушки ковбаси; для зберігання перед відправкою до споживача готових виробів. Застосування холоду в м’ясопереробній галузі забезпечує швидке охолодження, тобто видалення природного тепла, і сприяє зберіганню. Це є гарантією якості м’яса і ковбасних виробів, які потрапляють на стіл. Основні процеси вироблення холоду спрямовані на наступне: Охолодження напівфабрикатів служить основою для тривалого зберігання зі збереженням придатного вигляду і смакових якостей м’яса. Перед зберіганням продукт охолоджують в повітрі або в воді. Часто застосовують комбінацію двох способів. Заморожування є ефективним способом обробки м’яса перед його тривалим зберіганням. В процесі використовують низькотемпературні холодильні установки. В основу закладено принцип - чим швидше заморозити м'ясо, тим якісніший продукт виходить в результаті (менше усушка). Зберігання відбувається за допомогою низько - і середньо-температурної камери. У кожного м’ясного продукту своя допустима норма термічного стану і вимоги до технологічного процесу зберігання.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів при птахофабриці продуктивністю 14 тон виробів на добу, Київська обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Дзюбича Дениса ІгоровичаТемою дипломного проекту передбачено розробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів при птахофабриці продуктивністю 14 тон виробів на добу, Київська обл.. Приймаємо, що холодильник для напівфабрикатів утворюється в межах розширення асортименту діючого підприємства та не є частиною початкового виробничого комплексу. Тому може бути створений з легкозбірних конструкцій на вільній ділянці на території підприємства. До легкозбірних конструкцій відносяться будівельні панелі типу «сандвіч». «Сандвічпанелі» застосовуються не лише для зведення складів, житловх будинків і комерційних об'єктів, але і холодильних, морозильних установок. Цей матеріал з роками стає все популярніше, поступово витісняючи з ринку б етонні блоки і цеглину. Сандвічпанели випускаються в широкому асортимент і, тому при виборі відповідних плит для будівництва холодильних установок треба враховувати цілий ряд важливих чинників. Матеріал має бути легеням, здатним підтримувати потрібну температуру з наименьшими втратами. «Сандвічпанелі» – це тришаровий "бутерброд". Складається з двох листів міцної сталі. Між ним и розташований теплоізоляційний наповнювач пенополиуретан. Листи сталі покриваються полиэфирным складом або оцинковуються. Товщина металу ск ладає близько 2,5 мм. Полиэфирный склад відрізняється хорошою адгезією, р івномірно і щільно лягає на поверхню сталевого листа. Він надійно захищає матеріал від механічних ушкоджень і іржі, а також покращує теплоізоляційні показники ППУпанелей. Останні використовуються для будівництва холодил ьних, морозильних камер. Асортимент розмірів панелі дозволяє створити уст ановку потрібного розміру і ємності.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів і ковбас з м’яса птиці ємністю 240 тони, Черкаська обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Євсеєв Андрій ОлександровичУ сучасних умовах реформації економіки України та трансформації її аграрного сектору процеси інтенсифікації сільськогосподарського виробництва вийшли на новий рівень. Виникає необхідність адаптації сільгосптоваровиробників до ринку та пошуку нових підходів до ефективності виробництва. У птахівництві вони визначаються новими технологіями у виробництві яйця та м'яса птиці. Птахівництво – найбільш сприйнятлива до нововведень галузь і лише з їхньої основі можливо за умов розвитку агробізнесу вирішувати питання інтенсифікації підприємства. Тому однією з найважливіших передумов для ефективного розвитку галузі, на мій погляд, є науково-технічні фактори. Слід наголосити, що тільки завдяки НТП стала можливою інтенсифікація та індустріалізація птахівництва. Враховуючи напрями стратегічного розвитку птахівництва країни пов'язані з нововведеннями, можна відзначити, що інноваційний розвиток птахівництва слід розглядати як поступальний розвиток та вдосконалення відтворювального процесу з використанням досягнень науки, техніки, технологій, що утворюють єдиний, послідовно пов'язаний комплекс, складові якого в процесі використання нововведень набувають нової якості, що призводить до підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності кінцевої продукції птахівництва.
- ДокументРозробка холодильної установки для кафе швидкого харчування на 124 відвідувача, м. Київ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Яценко Павло ІгоровичКафе – підприємство громадського харчування, займає гідне місце в реалізації соціально-економічних завдань, пов’язаних із зміцненням здоров`я людей, підвищенням продуктивності їх праці, економним використанням ресурсів, продовольчої сировини, скороченням часу на приготування їжі в домашніх умовах, створенням можливостей для культурного проведення дозвілля і відпочинку. Головною задачею кафе являється надання платних послуг населенню (клієнтам) у формі суспільно організованого харчування. Кафе мають специфічні особливості, які відрізняють їх від промислових та торгівельних підприємств: 1) об`єднання виробництва продукції з її реалізацією і організацію споживання у суспільних приміщеннях (залах); 2) різноманітність продукції, яка випускається; 3) короткочасне зберігання готової продукції і багаторазове її виготовлення в невеликих кількостях. Перша особливість - поєднання трьох функцій, їх взаємозв`язок і вплив одне на одного - обумовлює спільність і різницю від підприємств харчової промисловості та торгівлі. Харчова промисловість реалізує свою продукцію через торгівельну мережу і мережу громадського харчування. Торгівля ж сама не виробляє продукції, а тільки реалізує її. Кафе можуть бути повносервісними або спеціалізованими. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне, кафеваренична, кафе-пельменна тощо.
- ДокументРозробка холодильної установки для торгової мережі супермаркетів ємністю 240 тон, м. Рівне.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Маламен Іван ІвановичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильника для торгової мережі супермаркетів ємністю 240 т, м.Рівне. Рі́вне — місто в Україні, обласний центр Рівненської області, центр Рівненського району і Рівненської громади. Машинобудування, хімічна, легка, харчова промисловість, торфова промисловість. Площа Рівного складає 71 км², густота населення — 3913 осіб/км². Знаходиться у північно-західній частині України. Місто розташоване на річці Устя. Через місто проходять автошляхи Київ — Житомир — Рівне — Дубно — Львів — Чоп, Рівне — Луцьк — Устилуг і Старокостянтинів — Острог — Здолбунів — Рівне — Сарни — Житковичі. Цей факт здавна спонукає до розвитку торгівлі у даному регіоні України. Розвиток харчової промисловості в регіоні можна навіть проаналізувати по кількості зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в регіоні з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Кількість основного (корінного) населення на 2024 рік у місті Рівне складає 264026 осіб. Кількість внутрішньо переміщених осіб – близько 0,5 мільйона осіб. Тому харчова промисловість і торгівля у регіоні зараз знаходяться у активному розвитку, що потребує створення нових холодильних потужностей для зберігання харчових продуктів. Місто знаходиться у зоні помірного клімату. Найтепліший місяць — липень із середньою температурою 17,8 °C. Найхолодніший місяць — січень, із середньою температурою −3,9 °С. Місто чітко поділене на кілька умовних територій. Загалом, у Рівному зараз є кілька мікрорайонів: центр, Ювілейний, Басів Кут, Золотіїв, Боярка, Тинне, Північний, Льонокомбінат, Новий Двір. Тютьковичі, Цегельня, Дворець, Басівщина, Золотіїв, Кавказ, Юридика Заров'є, Гармонія.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні ТОВ «Вінницька птахофабрика» на 40 посадкових місць.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гончар Дмитро ВолодимировичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильної установки для їдальні на підприємстві на 40 відвідувача, м. Вінниця. Вінницька птахофабрика, при якій заплановано створення їдальні, є флагманом харчової промисловості не тільки регіону, а й країни в цілому. Заклад громадського харчування — підприємство, призначене для виробництва кулінарної продукції, борошняних, кондитерських і булочних виробів, їх реалізації та/або організації їх споживання. Підрозділяються на ресторани, кафе, бари, столові, закусочні. Законодавство України надає наступне визначення: «заклад громадського харчування — ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам». Швидке харчування у світі називають фаст-фудом. Фаст-фуд — їжа масового виробництва, де час приготування та подачі значно зменшений. Споживання фаст-фуду відбувається за допомогою спрощених столових приборів або поза столом. З економічної точки зору, фаст-фуд належить до сфери послуг, а з технічної — до виробництва «якраз вчасно». При виготовленні фаст-фуду часто використовують багато харчових добавок, які негативно впливають на стан організму як дітей, так і дорослих. Завдяки висококалорійності, така їжа швидко втамовує відчуття голоду, але через низьку поживність у людей, які регулярно так харчуються, може розвинутись авітаміноз.
- ДокументРозробка холодильної установки для ідальні ТОВ «Одескабель» на 240 відвідувачів м.Чорноморськ.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Дігалов Богдан АсановичТехніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Використання штучного холоду - важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини в торгівлі та громадському харчуванні. Це холодильні шафи, холодильники-бари, морозильники-столи, комп'ютеризовані холодильники з вбудованими телевізорами, холодильники нестандартної форми, камери з умовами «вологої свіжості», вітрини, прилавки, прилади для охолодження води, напоїв, приготування льоду, кондиціонери.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні №1 АТ «Одеський припортовий завод» на 100 посадкових місць(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Закордонський Максим ОлександровичХолодильне обладнання має дуже важливе значення місцях громадського харчування, зокрема у заводських їдальнях, оскільки запорука здоров’я працівників - це свіжі продукти харчування, сировина та готові страви. В устаткуванні для харчоблоку не повинно бути компромісів, адже у гіршому випадку недотримані температурні вимоги призводять до псування харчів і в результаті масових отруєнь. Забезпечити правильне зберігання продуктів можливо лише за умови налаштування необхідного температурного режиму під певний вид продукту: м'яса, риби, овочів, фруктів тощо. Таким функціоналом володіють сучасні моделі холодильного устаткування для харчоблоків. Більшість з них є універсальними, тобто їх можна налаштувати потрібним чином. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості і громадського харчування дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів, високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів.
- ДокументРозробка холодильної установки портового холодильника ємністю 740 тон, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Бугров Володимир ОлеговичДивно, але першим охолодженим вантажем, який перевозили морем, був лід. На початку XIX століття його перевозили з півночі на південь, присипавши тирсою і прикривши дошками. Лід продавали споживачам, які використовували його в перших холодильниках та льохах-льодовиках. З появою холодильних установок, наприкінці 1870-х років, було створено судна, оснащені такими установками, почався розвиток мережі залізничних та портових холодильників, а також розподільчих холодильників у великих містах. Тільки США, за даними 1914 року, загальна місткість холодильників становила 2 мільйони тонн. Після Першої світової війни кількість вантажоперевезень значно зросла, а винахід фреону дозволив підвищити безпеку використання холодильних установок. Проте дуже часто традиційна схема перевезення вантажів була просто неприйнятною, оскільки: навантаження та розвантаження товару в мішках, бочках, дерев'яних ящиках з/на судно і назад на склад займало багато часу; через багаторазові перевантаження вантаж часто псувався і розкрадався; вантажно-розвантажувальні роботи вимагали величезних зусиль: найчастіше судно проводило в порту більше часу, ніж у морі. Починаючи з 1890 року, неодноразово робилися спроби застосовувати контейнери, аналогічні сучасним. Найуспішнішим у цій справі став американець Малкольм Маклін, який запропонував перевозити вантажні причепи разом із вмістом, а пізніше почав використовувати для перевезення вантажів контейнери. «Батьки» сучасних рефрижераторних контейнерів вперше з'явилися на початку 1870-х років на шляху між Європою та Австралією. З Австралії надходила величезна кількість фруктів, м'ясних та молочних продуктів, які були потрібні на ринку Європи. Застосування контейнерів-холодильників дало змогу значно скоротити час навантаження судна, а також доставляти вантаж невеликими партіями без проміжних перевантажень кінцевому споживачеві.
- ДокументРозробка холодильної установки портового холодильника ємністю 840 тон, м. Южне.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Єфремов Ігорь ЮрійовичІсторія портових холодильників, або рефрижераторів, починається з кінця 19 століття і має велике значення для розвитку світової торгівлі, зокрема продуктами харчування, що швидко псуються. Ось основні етапи їхньої історії: Ранні експерименти та розвиток (кінець 19 століття) Перші спроби охолодження: На початку 19 століття люди експериментували з різними методами зберігання їжі. Перші спроби охолодження в транспортних засобах використовували природний лід і солому як ізоляційний матеріал. Винахід штучного охолодження: У 1834 році американський інженер Джейкоб Перкінс запатентував першу діючу систему механічного охолодження. Проте, перші рефрижератори на судах з'явилися тільки наприкінці 19 століття, коли Джеймс Гаррісон створив систему охолодження на основі етеру. Комерційний розвиток (кінець 19 - початок 20 століття) Перше комерційне використання: У 1876 році компанія Frigorifique запустила перше рефрижераторне судно, яке перевозило м'ясо з Аргентини до Франції. Цей експеримент показав потенціал таких технологій. Розвиток морських рефрижераторів: До кінця 19 століття кілька суднобудівних компаній почали впроваджувати рефрижератори на кораблях для транспортування м'яса, фруктів та інших швидкопсувних товарів. Зростання і модернізація (середина 20 століття) Друга світова війна: Під час Другої світової війни потреба в транспортуванні продуктів харчування значно зросла, що стимулювало розвиток більш ефективних і надійних систем охолодження. Післявоєнний розвиток: У післявоєнні роки з'явилися нові технології в області рефрижерації, такі як використання нових холодоагентів і поліпшення теплоізоляції.
- ДокументРозробка холодильної установки торгово-заготівельного холодильника ємністю 940 тон, м. Черкаси.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Бобок Іван СтаніславовичОхолодження овочевих продуктів в торгово-заготовельних холодильниках є важливим етапом зберігання та забезпечення якості продукції. Це дозволяє продовжити термін придатності овочів, зберегти їх свіжість, харчову цінність та зовнішній вигляд. Ось кілька основних аспектів охолодження овочевих продуктів: Основні принципи охолодження овочів: Температурний режим: Кожен тип овочів має оптимальну температуру зберігання. Наприклад, зелень, салатні овочі (огірки, помідори) краще зберігати при температурі 8-12°C, тоді як коренеплоди (морква, буряк) при 0-2°C. Вологість: Оптимальний рівень вологості також важливий. Наприклад, для зелених овочів потрібно забезпечити високу вологість (90-95%), щоб запобігти втраті вологи і в'яненню. Для деяких овочів (цибуля, часник) потрібна низька вологість (60-70%). Вентиляція: Постійний обмін повітря дозволяє підтримувати рівномірну температуру та вологість. Це також допомагає видаляти гази, що виділяються овочами (етилен), які можуть прискорити їх дозрівання та псування. Гігієна: Овочі повинні бути очищені від землі та залишків рослин перед зберіганням, щоб запобігти розмноженню бактерій і грибків. Систематичне очищення та дезінфекція холодильників також є обов'язковими. Технологічні процеси охолодження: Попереднє охолодження: Використовується для швидкого зниження температури овочів після збирання. Це може включати гідроохолодження (охолодження водою), вакуумне охолодження або охолодження повітрям.