МХ-56

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 19
  • Документ
    Розробка холодильної установки для кафе швидкого харчування на 124 відвідувача, м. Київ
    (ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Яценко Павло Ігорович
    Кафе – підприємство громадського харчування, займає гідне місце в реалізації соціально-економічних завдань, пов’язаних із зміцненням здоров`я людей, підвищенням продуктивності їх праці, економним використанням ресурсів, продовольчої сировини, скороченням часу на приготування їжі в домашніх умовах, створенням можливостей для культурного проведення дозвілля і відпочинку. Головною задачею кафе являється надання платних послуг населенню (клієнтам) у формі суспільно організованого харчування. Кафе мають специфічні особливості, які відрізняють їх від промислових та торгівельних підприємств: 1) об`єднання виробництва продукції з її реалізацією і організацію споживання у суспільних приміщеннях (залах); 2) різноманітність продукції, яка випускається; 3) короткочасне зберігання готової продукції і багаторазове її виготовлення в невеликих кількостях. Перша особливість - поєднання трьох функцій, їх взаємозв`язок і вплив одне на одного - обумовлює спільність і різницю від підприємств харчової промисловості та торгівлі. Харчова промисловість реалізує свою продукцію через торгівельну мережу і мережу громадського харчування. Торгівля ж сама не виробляє продукції, а тільки реалізує її. Кафе можуть бути повносервісними або спеціалізованими. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне, кафеваренична, кафе-пельменна тощо.
  • Документ
    Розробка холодильної установки для камер зберігання м’яса птиці ємністю 540 тон, м. Ладижин
    (ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Фортовий Дмитро Вікторович
    Частка м'яса птиці у споживанні всього м'яса в країні перевищить 47% - вперше за всю історію. Понад дві третини живої ваги усіх сільсько - господарських тварин в Україні займає птиця. Близько 30% виробленого м'яса птиці експортується. Майже весь експорт — це курятина. Разом з тим, не відстає внутрішнє споживання. Глобальні прогнози говорять про те, що курятина у короткостроковій перспективі стане самим популярним у світі видом м’яса, адже у птахівництві більш швидкий цикл виробництва, якщо порівнювати з виробництвом інших видів тваринного білка. А попит на споживання м’яса, незважаючи на веганські тренди та замінники тваринницької продукції, усе рівно постійно зростатиме зі зростанням населення у світі. Українським виробники також розвивають виробництво продукції з м’яса індички, гусей і качок, на яке у середньостроковій перспективі попит буде зростати. Ринок Європейського Союзу, незважаючи на досить жорстку конкуренцію на ньому, залишається цікавим і перспективним для українських виробників та експортерів м’яса птиці. Нещодавнє завершення процедури перегляду розміру імпортної тарифної квоти ЄС на даний вид продукції дасть можливість українським компаніям, в тому числі тим, які ще не вийшли на цей ринок, дещо розширити свою присутність там
  • Документ
    Розробка холодильної установки для камер зберігання молочних виробів ємністю 300 тон, м. Харків
    (ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Урсол Максим Володимирович
    Постановка проблеми. Становище, що нині склалася у сфері виробництва молока, переробки і реалізації готової продукції, характеризується суттєвими системними проблемами. Різкий спад обсягів виробництва молока – сировини у господарствах, зростання різниці між закупівельними та роздрібними цінами на неї, нерозвиненість ринкової інфраструктури і відносин між виробниками і переробниками, зниження рівня споживання молока і молочних продуктів, нестабільність експорту вимагають детального дослідження сучасного стану і світових тенденцій розвитку молокопереробних підприємств. Однією з пріоритетних галузей аграрного сектору України є молокопереробна промисловість. Її розвиток тісно пов'язаний із ситуацією в молочному скотарстві всіх форм власності і господарювання. За останні 10 років в Україні відбувається поступове скорочення поголів’я корів та обсягів виробництва сирого молока, обсяги виробництва молока за цей період зменшилися на 20%. Зниження кількості молочного стада спостерігається як у приватному секторі, так і в сільськогосподарських підприємствах. Зазначені тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливномастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм датування сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ і майже повну відсутність державної підтримки молочного тваринництва. Спад виробництва молока був досить тривалим, а його відродження у порівнянні з іншими галузями АПВ почалося пізніше, що суттєво вплинуло на стан молокопереробних підприємств. Однією із причин зниження споживчого попиту є зменшення купівельної спроможності на фоні падіння доступності даних продуктів. Окрім цього, в останні роки з’явилося багато товарів- замінників, наприклад, відбулося заміщення молока соками, солодкими газованими напоями та інше. Вподобання споживачів теж зазнали певних змін: на перший план виходить широта асортименту продукції, її якість, екологічність, що відповідає поняттю про здоровий образ життя.
  • Документ
    Розробка системи охолодження для камер зберігання при ресторані на 104 посадкових місць при житловому комплексі «Савіньон»
    (ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Суровий Костянтин Сергійович
    Найдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. На єгипетських фресках 2500 р. до н.е. ми бачимо, як раби мають великими опахалами над наповненням водою глиняними посудинами, охолоджуючи таким чином питну воду. У давньогрецькій та давньоримській літературі ( описання Протагора, Голена, Гіппократа, Плінія, Афена) згадується про використання снігу та льоду для охолодження напоїв. З літературних джерел середньовіччя відомо, що для дворів каліфа Мекки і каїрського султана доставляли верблюжими караванами сніг із сирійських та ліванських гір. В Європі – Іспанії та Португалії – після хрестових походів почав розповсюджуватися пористий глиняний посуд, призначений для охолодження питної води. Слід зазначити, що глиняні глечики з Мохача, що застосовувалися в Угорщині з цією метою, з’явилися саме в той час. Нова ера поклала початок першим свідомим дослідам, пов’язаним із зберіганням продуктів способом охолодження. Парацельс (1493-1514рр.) в «Арчидохе» повідомляє про процедуру, за допомогою якої взимку можна підвищити вміст спирт у вині шляхом виморожування води : « Те, що вимерзає, відкинь, те, що не вимерзає, по суті своїй складає spiritus vini». Флорентієть Пріспіо Кодтелло у 1660 р. відкрив кафе у Парижі, де продавав морозиво, одержане заморожуванням фруктового соку за допомогою суміші льоду і солі. У ХVIII ст. почали розповсюджуватися льохи – сховища льоду, призначенні для охолодження продуктів. У 1793 р. Томас Мор у США запатентував холодильний процес. Він використовував для охолодження суміш природного льоду із сіллю. До середини ХІХ ст. низькі температури одержували включно за допомогою природного льоду.
  • Документ
    Розробка холодильної установки портового холодильника ємністю 840 тон, м. Южне.
    (ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Єфремов Ігорь Юрійович
    Історія портових холодильників, або рефрижераторів, починається з кінця 19 століття і має велике значення для розвитку світової торгівлі, зокрема продуктами харчування, що швидко псуються. Ось основні етапи їхньої історії: Ранні експерименти та розвиток (кінець 19 століття) Перші спроби охолодження: На початку 19 століття люди експериментували з різними методами зберігання їжі. Перші спроби охолодження в транспортних засобах використовували природний лід і солому як ізоляційний матеріал. Винахід штучного охолодження: У 1834 році американський інженер Джейкоб Перкінс запатентував першу діючу систему механічного охолодження. Проте, перші рефрижератори на судах з'явилися тільки наприкінці 19 століття, коли Джеймс Гаррісон створив систему охолодження на основі етеру. Комерційний розвиток (кінець 19 - початок 20 століття) Перше комерційне використання: У 1876 році компанія Frigorifique запустила перше рефрижераторне судно, яке перевозило м'ясо з Аргентини до Франції. Цей експеримент показав потенціал таких технологій. Розвиток морських рефрижераторів: До кінця 19 століття кілька суднобудівних компаній почали впроваджувати рефрижератори на кораблях для транспортування м'яса, фруктів та інших швидкопсувних товарів. Зростання і модернізація (середина 20 століття) Друга світова війна: Під час Другої світової війни потреба в транспортуванні продуктів харчування значно зросла, що стимулювало розвиток більш ефективних і надійних систем охолодження. Післявоєнний розвиток: У післявоєнні роки з'явилися нові технології в області рефрижерації, такі як використання нових холодоагентів і поліпшення теплоізоляції.