181-Харчові технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 181-Харчові технології за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 479
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументАналіз небезпечних факторів у технології виробництва меланжу яєчного рідкого пастеризованого бренду «Овостар»(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2022) ДЕРЕЗЮК, ДаніілАктуальність. Курячі яйця є найпопулярнішим сніданком багатьох країн та народів. Вони також є складовими інгредієнтами великої кількості харчових продуктів. Окрім того, курячі яйця є обов’язковими у раціоні здорового харчування, бо є цінним джерелом повноцінного білка, фосфоліпідів, каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, вітамінів A, D, В 6 і B 12 , омега-3 жирних кислот, мінеральних речовин кальцію, магнію, заліза і навіть селену. Разом з тим, споживання яєць пов’язане з низкою небезпек. Тому в теперішній час у громадському харчуванні, виробництві ковбасних, макаронних, хлібобулочних і кондитерських виробів, морозива і майонезу все більшої популярності набувають яєчні продукти, які мають підвищену мікробіологічну стабільність, більші строки зберігання і зручніші у застосуванні. Компанія «Овостар Юніон» є національним лідером у галузі виробництва яєчних продуктів, завдяки чому підприємства харчової промисловості України мають можливість працювати з яєчними продуктами високої якості, а також є крупним експортером, що представляє Україну на міжнародному ринку. Завод з переробки курячих яєць «Овостар» займає в Україні перше місце з виробництва рідких яєчних продуктів і друге місце – з виробництва сухих яєчних продуктів. Це напівфабрикати, доступні в декількох формах – цільні яйця, яєчні жовтки або тільки яєчні білки. Компанія «Овостар Юніон» – це сучасний виробничий комплекс, який відповідає міжнародним стандартам якості та харчової безпечності. У зв’язку з цим, для отримання яєчних продуктів найвищої якості та безпечності необхідно, щоб вихідний матеріал відповідав високим стандартам, безперервному моніторингу підлягали усі процеси, починаючи від перевірки сировини, контролю в процесі виробництва, оцінки якості готових продуктів і закінчуючи безпекою логістики. Мета роботи – ідентифікація, аналіз та оцінка небезпечних речовин, що трапляються в технології виробництва пастеризованого яєчного меланжу ТМ «Овостар» та розроблення НАССР-плану. Результати роботи. Надано характеристику курячих яєць як сировини для виробництва меланжу згідно з чинним ДСТУ і упаковки Bag in box, що контактує з рідким яєчним продуктом. Наведено технологічну та технологічно-апаратурну схему виробництва рідкого пастеризованого меланжу, обґрунтовано технологічні режими. Запропоновано схеми вхідного контролю курячих яєць, контролю технологічного процесу і контролю готового меланжу. Вказано дефекти курячих яєць, дозволених і заборонених до перероблення. Зазначено дефекти та можливі способи фальсифікації яєчного меланжу, а також методи їх ідентифікації й попередження. Наведено вимоги до якості, безпечності та мікробіологічної стабільності яєчного меланжу згідно з ТУ У компанії «Овостар Юніон». Визначено суттєві небезпечні чинники серед тих, які присутні чи можуть виникнути у технології виробництва пастеризованого меланжу, розроблено НАССР-план і операційні програми-передумови. Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 69 сторінок складається із вступу, 4 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 42 найменувань (4 сторінки), 4 рисунків (4 сторінки), 18 таблиць (25 сторінок).
- ДокументАналіз небезпечних факторів у технології виробництва молока незбираного згущеного з цукром в умовах Первомайського молочно-консервного комбінату, м. Первомайськ Миколаївська обл.(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2023) Гроцький ВладиславМетою кваліфікаційної роботи є аналіз небезпечних факторів у технології виробництва молока незбираного згущеного з цукром в умовах Первомайського молочноконсервного комбінату, м. Первомайськ Миколаївська обл. та проведення технологічної експертиза в умовах виробництва. Об’єкт дослідження: технологія виробництва молока незбираного згущеного з цукром. Предмет дослідження: молоко та вершки, цукор білий та молочний, пастеризація, згущення. В першому розділі розглянуто та надано характеристику підприємство ПрАТ «Первомайський МКК», яке виробляє молоко незбиране згущене з цукром. У другому, проаналізовано технологію виробництва молока незбираного згущеного з цукром в умовах виробництва ПрАТ «Первомайський МКК»: проведено розрахунок рецептури, аналіз та обґрунтування схем технологічного процесу та технологічнотранспортного обладнання. Зі складання технологічної схеми та описом роботи всіх вузлів, потрібної техніки та схеми роботи усієї лінії виробництва. Третій розділ присвячено технологічній експертизі виробництва молока незбираного згущеного з цукром в умовах виробництва ПрАТ «Первомайський МКК». Наведено контроль якості та безпечності основної та допоміжної сировини, пакувальних матеріалів, розробили технохімічний та мікробіологічний контроль процесу виробництва, проаналізували вимоги до готової продукції та розглянули методи контролю показників якості та безпечності. Встановили можливі дефекти виробництва та розглянули методи виявлення фальсифікованої продукції. Проведено ідентифікацію небезпечних чинників виробництва молока незбираного згущеного з цукром в умовах виробництва ПрАТ «Первомайський МКК». Розроблено план НАССР до якого було віднесено: нагрівання лактози та процес пастеризації, як КТК та включили до ОПП такі процеси, як: фільтрування та приймання молока. У четвертому розділу наведено основні положення про охорону праці при виробництві консервованих молочної продукції та охорону навколишнього середовища. У п’ятому розділі розраховано економічну ефективність від впровадження НАССР на виробництво молока незбираного згущеного з цукром в умовах виробництва ПрАТ Первомайський МКК». Робота обсягом 101 сторінок складається із вступу, 5 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 31 найменування (3 сторінки), 5 рисунків (3 сторінки), 29 таблиць (13 сторінок) та додатків (22 сторінки).
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва апельсиново-грейпфрутового нектару пастеризованого з екстрактом листя стевії ТМ «Jaffa»(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2023) Вакула ПавлоМетою кваліфікаційної роботи є технологічна експертиза та аналіз небезпечних чинників виробництва апельсиново-грейпфрутового нектару пастеризованого з екстрактом листя стевії ТМ «Jaffa. Об’єкт дослідження: технологія виробництва апельсиново-грейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії. Предмет дослідження: відновлені соки, нектари, пастеризація , концентрат апельсину, концентрат грецйфруту, екстракт листя стевії. У роботі наведено характеристика підприємства СП ''ВІТМАРК-УКРАЇНА'' ТОВ, яке виробляє апельсиново-грейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії ТМ «Jaffa», визначена структура управління на підприємстві та асортимент. Проаналізувано технологію виробництва апельсиново-грейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії, а саме проведено продуктовий розрахунок, надано опис технологічної схеми та представлено схему апаратурно-транспортного обладнання. Розроблено схему технологічної експертизи виробництва апельсиновогрейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії ТМ «Jaffa»: надано характеристику вихідної сировини, допоміжних матеріалів та тари; розроблено схему контролю технології виробництва; проаналізувано вимоги до готової продукції; наведені можливі дефекти виробництва та методи виявлення фальсифікованої готової продукції. Проведено ідентифікацію небезпечних чинників виробництва апельсиново-грейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії та розроблено процедури, засновані на принципах НАССР (план НАССР,ОПП). Наведено основні положення про охорону праці при виробництві консервованих нектарів та охорону навколишнього середовища. Розраховано економічну ефективні впровадження системи НАССР при виробництві апельсиново-грейпфрутовий нектар з екстрактом листя стевії Робота обсягом 105 сторінок складається із вступу, 5 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел що включає 32 найменування (3 сторінки), 6 рисунків (3 сторінки), 37 таблиць (24 сторінки) та додатків (24 сторінки).
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва батону гірчичного «Дюковський» ТМ Одеський хлібозавод №4(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2023) Лишак ІгорМетою дипломного проекту є розроблення процедур, заснованих на принципах системи НАССР для виробництва батону гірчичного «Дюковський» на підприємстві «Одеський Хлібозавод №4» та технологічна експертиза процесу його виробництва. Завдання роботи: 1. Охарактеризувати підприємство «Одеський Хлібозавод №4». 2. Надати характеристику сировини та матеріалів, які використовуються у технологічному процесі виробництва батону гірчичного «Дюковський», відповідно до чинної нормативної документації. 3. Навести технологію виробництва батону гірчичного «Дюковський» та здійснити контроль технологічного процесу виробництва, визначити етапи технологічного процесу, на яких можливе виникнення дефектів і здійснення фальсифікації. 4. Навести схему техно-хімічного контролю процесів виробництва батону гірчичного. 5. Надати показники якості (органолептичні та фізико-хімічні) та безпечності батону гірчичного, відповідно до чинної нормативної документації. 6. Здійснити аналіз та ідентифікацію потенційно небезпечних чинників технології виробництва батону гірчичного, визначити критичні контрольні точки та розробити НАССР-план виробничого процесу. 7. Запропонувати заходи та схеми контролю щодо охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища при виробництві батону гірчичного. 8. Визначити економічну ефективність впровадження на підприємстві системи управління якістю HACCP. Результати роботи: - Охарактеризовано підприємство «Одеський Хлібозавод №4» - Надано характеристику сировини та матеріалів, які використовуються у технологічному процесі виробництва батону гірчичного, відповідно до чинної нормативної документації; - Наведено технологію виробництва батону гірчичного та здійснено контроль технологічного процесу виробництва, визначено етапи технологічного процесу, на яких можливе виникнення дефектів і здійснення фальсифікації, запропоновано способи їхнього попередження; - Наведено схему техно-хімічного контролю процесів виробництва батону гірчичного «Дюковський»; - Надано показники якості (органолептичні та фізико-хімічні) та безпечності батону гірчичного, виготовлено відповідно до чинної нормативної документації. - Здійснено аналіз та ідентифікацію потенційно небезпечних чинників технології виробництва батону гірчичного, визначено критичні контрольні точки та розроблено НАССР-план виробничого процесу; - Запропоновано заходи та схеми контролю щодо охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища при виробництві батону гірчичного. - Визначено економічну ефективність впровадження системи управління якістю HACCP. Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 106 сторінок складається із вступу, 5 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 16 найменувань (2 сторінка), 3 рисунків (3 сторінок), 32 таблиць (32 сторінок) та додатків (28 сторінки)
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва йогурту «Грецького» з масовою часткою жиру 10 % в умовах ГМЗ №1 м. Одеса(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2023) Підмазко Дар’яМета роботи – аналіз небезпечних чинників та створення плану НАССР для запобігання та зниження ризиків виробництва йогурту «Грецького» в умовах ГМЗ № 1 м. Одеси. Для досягнення поставленої мети виконувалися наступні завдання: 1) надати характеристику продукту – йогурту Грецького з масовою часткою жиру 10 % – відповідно до чинної нормативної документації; 2) проаналізувати технологічну схему виробництва, визначити етапи технологічного процесу, на яких можливе виникнення дефектів і здійснення фальсифікації, запропонувати способи їх попередження; 3) ознайомитися з технохімічним контролем процесів виробництва йогурту; 4) провести ідентифікацію та аналіз потенційно небезпечних чинників технології, розробитиплан НАССР виробничого процесу; 5) ознайомитися з організацією заходів щодо охорони праці та навколишнього середовища на виробництві. 6) провести економічні розрахунки для оцінки ефективності впровадження системи НАССР при виробництві йогурту. Об’єкт дослідження: технологія йогурту «Грецького» з масовою часткою жиру 10 % Предмет дослідження: йогурт, принципи системи НАССР, показники якості та безпечності. Результати роботи: для досягнення поставленої мети проводилося ознайомлення з сучасним підприємством, що займається виробництвом молочної продукції – ТОВ «Гормолзавод» (м. Одеса), його структурою, організацією та асортиментом продукції, заходами з охорони праці та навколишнього середовища; детально вивчена технологічна схема та апаратурне обладнання вироблення йогурту «Грецького», а також нормативна документація на йогурти, можливі дефекти та види фальсифікації, схема технохімічного контролю; внаслідок ідентифікації та аналізу небезпечних чинників на кожному етапі технологічної схеми, виявлені суттєві чинники та проведено розподіл заходів керування небезпечними чинниками за категоріями, розроблено план-НАССР та ОПП для усунення та зменшення небезпек при отриманні продукції, що відповідає вимогам нормативної документації за показниками якості та безпечності; проведені розрахунки для оцінки економічної ефективності провадження системи НАССР цього виробництва Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 81 сторінка складається із вступу, 5 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 22 найменування (2 стор.), 2 рисунки, 24 таблиці (20 стор.), 2 додатки (8 стор.).
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва йогурту з наповнювачем “Полуниця” резервуарним способом ТМ “Дольче”(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Грицюк, НадіяНа сьогодні йогурт є одним з найпопулярніших кисломолочних продук- тів, тому що крім своїх смакових якостей, він також має благотворний вплив на здоров'я людини. Йогурт - багате джерело білка, кальцію, калію і вітаміну В. Тому він ко- рисний для серця, судин, кісток. Йогурт сприяє нормалізації травлення. У створенні класичного йогурту залучені дві основні бактерії – термофі- льний стрептокок і болгарська паличка. Якщо щодня вживати йогурт, то зміцниться мікрофлора, та нейтралізу- ються шкідливі речовини, що потрапляють в організм з їжею ,тому що в ньому містяться живі лактобактерії. Cистема НАССР гарантyє безпечність продукції на повному шляху харчо- вого ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, yсyнyти шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва. Метою даного дипломного проекту є аналіз небезпечних чинників вироб- ництва йогурту з наповнювачем «Полуниця» резервуарним способом. Об’єкт дослідження: технологія виробництва йогурту з наповнювачем ―Полуниця резервуарним способом ТМ ―Дольче Предмет: йогурт з наповнювачем ―Полуниця резервуарним способом ТМ ―Дольче, небезпечні чинники виробництва.
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва пива «Преміум» в умовах ТОВ «ЗЕМАН», м. Луцьк(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2023) Бервено ЮліяМета та завдання проведення технологічної експертизи виробництва пива «Преміум», яка включає: розгляд технологічної схеми виробництва, аналіз небезпечних чинників, контроль якості та безпечності вихідної сировини, технологічного процесу та готової продукції. Об’єкт дослідження: Пиво «Преміум» від ТзОВ «ЗЕМАН». Предмет дослідження: технологічна експертиза виробництва пива «Преміум» ТзОВ «ЗЕМАН». В результаті роботи було надано характеристику ТзОВ «ЗЕМАН» виробництва пива «Преміум». Проаналізовано та обґрунтовано блок-схему технологічного процесу виробництва пива. Проведено аналіз сировини, допоміжних і пакувальних матеріалів. Наведено схему контролю якості готової продукції, розглянуто можливі дефекти та види фальсифікації. Запропоновано аналіз небезпечних чинників технології виробництва пива «Преміум» ТзОВ «ЗЕМАН». Розроблено план НАССР та План ОПП (операційні програми-передумови). Встановлена чотири критични точки керування і одна операційна програма-передумова. Проведена оцінка економічної ефективності впровадження плану НАССР при виробництві пива «Преміум» на ТзОВ «ЗЕМАН». Встановлено, що впровадження на підприємстві системи управління якістю і безпечністю має господарську доцільність та є економічно ефективним. Робота обсягом 95 сторінок складається із вступу, 5 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 32 найменування, 2 рисунків, 36 таблиць та додатків.
- Документ«Аналіз небезпечних чинників при зберіганні зерна кукурудзи на зерновому терміналі м. Чорноморськ»(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2022) Кудас, Наталія ВіталіівнаУкраїна є одним з основних експортерів зерна, обсяги експорту зе- рна кукурудзи сягають десятки мільйонів тонн. Дуже важливо звести до мінімуму втрати зібраного врожаю зернових культур, довести зерно до кондицій високої якості та зберегти його. Залежно від технологій, існує необхідність організувати збереження кукурудзи з використанням таких способів і режимів зберігання та обробки, які враховували б фізичні й біологічні особливості качанів і зерна кукурудзи, а також їхнє цільове призначення. Діє- вим режимом є сухе зберігання зерна на елеваторах, серед яких – портові. Впевненість у безпеці та якості зерна надає організація його доробки та зберігання у відповідності до вимог системи НАССР. Мета роботи – аналіз технології та виявлення небезпечних чинників при післязби- ральній доробці та зберіганні зерна кукурудзи на портовому елеваторі.
- ДокументАналіз небезпечних чинників у виробництві нектару виноградно-яблучного ТМ «Наш Сік»(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Хомка, ГаннаЯгідні та фруктові соки - важлива та необхідна складова здорового ха- рчування. Це джерело багатьох біологічно активних речовин, що потрібні для нормального функціонування організму людини. У соках присутні вітаміни, легкозасвоювані цукри, органічні кислоти, макро- та мікроелементи, поліфенольні сполуки, пектин. Такий набір корис- них речовин сприяє зміцненню організму, підвищенню фізичної і розумової активності, є профілактикою внутрішніх запальних процесів, перешкоджає згубній дії токсинів і алергенів, зміцнює нервову систему, запобігаює анемії, покращує постачання кисню внутрішнім органам, має є імуномодулюючу дію . Сокова продукція відіграє важливу роль у харчуванні всіх категорій на- селення – дітей, молоді, дорослих. Тому безпечність, а з тим і якість цієї гру- пи харчових продуктів, відсутність фізичного, хімічного і мікробіологічного забруднення повинна бути гарантована виробниками та переробниками. Впевненість у безпеці виробленого продукту та його якості надає виро- бництво консервованої продукції у відповідності до вимог системи НАССР. Метою дипломного проекту є аналіз небезпечних чинників у виробни- цтві виноградно-яблучного нектару ТМ «Наш Сік» у виробничих умовах СП «Вітмарк-Україна» ТОВ. Об’єкт дослідження: технологія виробництва виноградно-яблучного нектару.
- ДокументАналіз небезпечних чинників у виробництві сиру кисломолочного зернистого 4% у вершках ТМ « Простоквашино»(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Гащук, ЮліяКисломолочний сир є традиційною стравою української кухні, його полюбляють дорослі та діти. Сучасне виробництво розширює асортимент та технологію отримання цього популярного продукту. Кисломолочний сир являє собою білковий кисломолочний продукт, що володіє високими харчовими і лікувально-дієтичними властивостями. Майже у всіх лікувальних меню, що пропонуються лікарями, одним з перших значиться кисломолочний сир. Але він корисний і для здорової людини будь-якого віку. Сир являє собою концентрат молочного білка і деяких інших складових частин молока. Важливість білка в нашому житті загальновідома: це той матеріал, з якого будуються всі клітинки організму, ферменти, а також імунні тіла, завдяки яким організм знаходить стійкість до захворювань. Як будь-який молочний продукт, його необхідно перевіряти на якісні показники. При виробництві кисломолочного сиру контролюється та перевіряється не лише сировина, що надходить на виробництво, але й всі наступні стадії його виробництва. В ході технологічної експертизи виробництва проводиться технохімічний та мікробіологічний контроль процесів та готової продукції. Основною задачею є підвищення якості продукції яку виготовляє підприємство. Тому метою дипломного проекту є аналіз небезпечних чинників у виробництві кисломолочного сиру зернистого 4% у вершках ТМ «Простоквашино», а також розробка HACCP- плану його виробництва. Об’єкт дослідження: аналіз небезпечних чинників у виробництві сиру кисломолочного зернистого 4%
- ДокументАналіз процедур заснованих на принципах системи НАССР у виробництві карамелі льодяникової «Карамелькіно Дюшес» ТМ «Roshen»(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Бондаренко, АльонаОсновною місією підприємстває задоволення потребспоживачів в якіснійтадоступній продукції.Цілями підприємства є збільшення рівня якості продукції; розширення своєїчасткинавнутрішньомутазовнішньомуринку;максимізаціяприбутку;підв ищення кваліфікації персоналу; мінімізація витрат на сировину та матеріали;запровадженняновітніх технологій увиробництві. У нашій країні найбільше випускається карамелі льодяникової як найбільш доступною для населення за ціною. Виробництво цих видів карамелі є високомеханізованим. При виробництві карамелі льодяникової, також як і інших кондитерських виробів обов'язковим є етап контролю якості сировини, напівфабрикатів і виробів із застосуванням стандартів і сертифікатів якості. Крім того, за безпечність харчових продуктів, в першу чергу, відповідальні виробники, які повинні врахувати всі ризики не тільки свого виробництва, але й на попередніх етапах виробництва. Тому темою дипломного проектує аналіз виробництва карамелі льодяникової та аналіз процедур заснованих на принципах системи НАССР у виробництві карамелі льодяникової «Карамелькіно Дюшес» ТМ «Roshen». Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: – ознайомитися із структурою та асортиментом підприємства «Roshen», що виробляє карамелі льодяникової «Карамелькіно Дюшес»; – здійснити аналіз технологічного процесу виробництва карамелі льодяникової; – здійснити аналіз технологічно-транспортного обладнання виробництва; – провести технологічну експертизу виробництва карамелі льодяникової; – визначити можливу фальсифікацію та дефекти виробництва продукту; – розробити НАССР-план та визначати критичні контрольні точки виробництва; – визначити шляхи організації охорони праці та навколишнього середовища підприємства.
- ДокументАНАЛІЗ ПРОЦЕДУР, ЗАСНОВАНИХ НА ПРИНЦИПАХ СИСТЕМИ НАССР ВИРОБНИЦТВА ХЛІБА ПШЕНИЧНОГО, ВИГОТОВЛЕНОГО БЕЗОПАРНИМ СПОСОБОМ В УМОВАХ "ХЛІБОЗАВОДУ №4", М.ОДЕСА(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Рожман, ДіанаАктуальність теми. Пшеничний хліб є невід’ємним інгредієнтом у раціоні харчування людини, джерелом енергетичного і пластичного матеріалу, сполук, які беруть участь в регулюванні обміну речовин, кров'яного тиску, тощо. Особлива цінність пшеничного хліба як харчового продукту зумовлена високим вмістом у ньому білків, жирів, вуглеводів. Енергетичне співідношення пшеничного хліба 82% вуглеводів, 13% білків і 4% жирів. Жорстокий контроль виробничих процесів, суворе дотримання загальноприйнятих стандартів і постійний контроль показників якості та безпечності дозволить виробнику отримувати конкурентоспроможну продукцію. Стабільна робота хлібопекарського підприємства може бути забезпечена завдяки проведенню технологічної експертизи виробничого процесу, зокрема розробленню, впровадженню і динамічному перегляду НАССР-плану. Об’єкт дослідження: експертиза виробництва пшеничного хліба, виготовленого безопарним способом. Предмет дослідження: нормативна документація, рецептура, технологіяпшеничного хліба, виготовленого безопарним способом, тено- хімічний контроль, небезпечні чинники технології, НАССР-план виробництва хліба пшеничного. Метою дипломного проекту є розроблення процедур, заснованих на принципах системи НАССРдлявиробництва хліба пшеничного, виготовленого безопарним способом в умовах ""Хлібозаводу №4"" (м. Одеса) та технологічна експертиза процесу. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: - надати характеристику сировини та матеріалів, які використовується у технологічному процесі виробництва пшеничного хліба, відповідно дочинної нормативної документації підприємства; - навести технологію виробництва хліба пшеничного, виготовленого безопарним способом та здійснити контроль технологічних операцій її виготовлення,визначити етапи технологічного процесу, на яких можливе виникнення дефектів і здійснення фальсифікації, запропонувати способи їх попередження; - навести схеми технохімічного та мікробіологічного контролю процесів виробництва пшеничного хліба; - надати показники якості (органолептичні та фізико-хімічні) та безпечності хліба пшеничного, виготовленого безопарним відповідно до чинної нормативної документації; - здійснити аналіз та ідентифікацію потенційно небезпечних чинниківтехнології виробництва хліба пшеничного, виготовленого безопарним способом,визначити критичні контрольні точки та розробити НАССР-план виробничого процесу; - запропонувати заходи та схему контролю щодо охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища при виробництві пшеничного хліба. Дипломний проект оформлений у вигляді розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини і повністю відповідає вимогамкафедри ХХтаЕ та методичним вказівкам до виконання дипломного проектування.
- ДокументАналіз процедур, заснованих на принципах системи НАССР, при зберіганні зерна ячменю продовольчого на елеваторі ТОВ «Зернолія» м. Жмеринка(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2022) Шейн, КатеринаАктуальність. Якість продуктів та кормів із зерна ячменю визначається якістю сировини. Контроль якості і безпеки продукції, боротьба з фальсифікацією, створення системи простежуваності якості продукції від виробника до споживача є пріоритетними задачами галузі виробництва зернових продуктів. Вирішенню цих задач сприяє впровадження та дотримання принципів системи НАССР на елеваторах та зернопереробних підприємствах, а також проведення технологічної експертизи усіх етапів післязбиральної доробки та зберігання зерна. Сучасний зерновий елеватор ТОВ «Зернолія» – це промисловий комплекс, призначений для приймання, підготовки, зберігання та відвантаження зерна, що має відповідну кондицію та знаходиться в умовах, що дозволяють підтримувати його якість відповідно діючим стандартам. Мета роботи – аналіз процедур, заснованих на принципах системи НАССР, для визначення небезпек та їхньому запобіганню при післязбиральній доробці та зберіганні ячменю на зерновому елеваторі. Результати роботи: для досягнення поставленої мети проводилося ознайомлення з підприємством, що займається прийманням, доробкою, зберіганням зернових мас, в тому числі, ячменю – елеватором ТОВ «Зернолія» («Хліб Жмеринщини»), його структурою, організацією та напрямками діяльності, заходами з охорони праці та навколишнього середовища; детально вивчена технологічна схема та апаратурне обладнання післязбиральної доробки та збереження зерна ячменю на підприємстві, а також нормативна документація на зерно ячменю, можливі дефекти та види фальсифікації, схема технохімічного контролю; внаслідок ідентифікації та аналізу виявлені небезпечні чинники на кожному етапі технологічної схеми, проведено розподіл заходів керування небезпечними чинниками за категоріями, розроблено план-НАССР та ОПП для усунення та зменшення небезпек при отриманні продукції, що відповідає вимогам нормативної документації за показниками якості та безпечності. Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 65 сторінок складається із вступу, 4 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 32 найменування (3 сторінки), 2 рисунки, 11 таблиць, 1 додаток (2 сторінки)
- ДокументБудівництво борошняного цеху кондитерського підприємства в м.Красилів(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2023) Кононенко ІванОсновною метою кваліфікаційної роботи є будівництво борошняного цеху кондитерського підприємства в м.Красилів.На основі проведеного літературного огляду встановлена доцільність і перспективність впровадження сучасних комплексно-механізованих ліній для виробництва борошняних кондитерських виробів, що дозволить розшити асортимент даної групи виробів високої якості.Проведено маркетинговий аналіз та економічні розрахунки, в результаті яких було визначено, що будівництво даного проєкту є економічно вигідним
- ДокументБудівництво виноробні в умовах Петропавлівської ОТГ Одеської області.(ОНТУ, кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2023) Нікітіна ЯнаАктуальність теми: Будівництво виноробні є важливим кроком у розвитку виноробної промисловості в цьому регіоні і може сприяти зростанню економіки та створенню нових робочих місць. Аналізуючи сучасну ситуацію в Петропавлівській ОТГ, можна відзначити потенціал для розвитку виноробного сектору. Регіон має сприятливі кліматичні умови та ґрунти, що робить його відмінним місцем для вирощування винограду. Потенційні переваги такого проекту включають збільшення виробництва винограду, створення робочих місць для місцевих жителів та привернення туристів. Мета роботи: Дослідження, планування та реалізація будівництва виноробні в умовах Петропавлівської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) Одеської області. Основними завданнями проекту є: - Дослідити потенціал території Петропавлівської ОТГ для розвитку виноробної промисловості, включаючи кліматичні умови, грунтові ресурси та інші фактори, сприятливі для вирощування винограду. - Розробити детальний бізнес-план для будівництва виноробні, включаючи фінансові розрахунки, прогнозування витрат та доходів, оцінку ризиків та потенційних перешкод. - Забезпечити виконання всіх необхідних легальних вимог і отримання необхідних дозволів та ліцензій для будівництва та експлуатації виноробні. - Провести будівельні роботи згідно з проектом, включаючи зведення будівлі, інженерні комунікації, облаштування виноробних приміщень та складських просторів. - Забезпечити встановлення необхідного обладнання для виробництва виноробної продукції та забезпечення відповідності всіх технологічних процесів вимогам якості та безпеки. - Запровадити ефективний контроль якості виноробної продукції на всіх етапах виробництва та після його завершення. - Забезпечити навчання та підготовку персоналу для ефективного управління виноробним підприємством та забезпечення високої якості виробленої продукції. Практичне значення отриманих результатів: Робою передбачено будівництво власної сучасної виноробні з однією лінією переробки винограду (бункер з нержавіючої сталі, дробарка-гребневідділювач валкового, пневматичний прес закритого типу для відділення сусла-самопливу і пресування мезги, а також білих столових вин з підвищеною ароматикою. Структура роботи : Кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки, яка включає анотацію, вступ, технологічну частину, а також розділи, що присвячені питанням енерго- та теплозабезпечення, характеристиці технологічних об’єктів, охороні праці, охороні довкілля, розробці ТЕО та економічних розрахунків. Графічна частина проекту : Графічна частина роботи виконана на аркушах А-1 в програмі AutoCAD, має ген.план підприємства, плани та розрізи головних виробничих цехов та апаратурно-технологічні схеми виробництва виноматеріалів. Обсяг роботи : Пояснювальна записка має 77 сторінки, графічна частина – 3 аркушів формату А1.
- ДокументБудівництво дитячого кафе (м. Миколаїв) з включенням в меню імуномоделюючих страв(ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2023) Мовчан КатеринаАктуальність теми. Харчування є основою всіх життєвих процесів організму. Воно необхідне для безперервного оновлення клітин і тканин, компенсацію енерговитрат, утворення різноманітних регуляторів життєдіяльності. Актуальність теми роботи обумовлена тим, що на сьогоднішній день одним з основних чинників у розвитку дитини є раціональне харчування, яке впливає на її здоров’я та функціонування людини протягом усього життя. Безумовно, саме продукти, які отримує дитина з моменту народження, відіграють у цьому первісну роль. Ці продукти за класифікаційними ознаками у всьому світі визнані дитячим харчуванням. Якість дитячого харчування - ступінь досконалості властивостей та характерних рис дитячого харчування, які здатні задовольнити фізіологічні потреби організму дитини в продуктах харчування виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності Метою кваліфікаційної роботи є будівництво дитячого кафе (м. Миколаїв) з включенним в меню імунномоделюючих страв. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - розробити меню, виробничу програму для дитячого кафе та проаналізувати конкурентний ринок для підприємства, яке будуємо; - на основі виробничої програми, провести розрахунок заготівельного цеху та доготівельних цехів; - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві; - розрахувати показники економічної ефективності дитячого кафе (м. Миколаїв) з включеннм в меню імунномоделюючих страв.Актуальність теми. Харчування є основою всіх життєвих процесів організму. Воно необхідне для безперервного оновлення клітин і тканин, компенсацію енерговитрат, утворення різноманітних регуляторів життєдіяльності.
- ДокументБудівництво заводу з виробництва фруктових консервів малої потужності у м. Ізмаїл Одеської області(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Пітик ІяКваліфікаційна робота бакалавра розглядає питання будівництва заводу з виробництва фруктових консервів малої потужності у м. Ізмаїл Одеської області. У роботі проведено аналіз ринку фруктових консервів та виявлено потенціал регіону для розвитку такого виробництва. Було визначено оптимальну потужність заводу, забезпечуючи високу ефективність та конкурентоспроможність підприємства. В роботі розроблені технологічні схеми виробництва консервів: ”Компот з айви”, ”Компот з абрикоси” та ”Компот з чорної смородини». Також проведений розрахунок основного обладнання, його кількості та вартості. Запропоновані оптимальні рішення з планування приміщень та інженерних систем, що враховують вимоги до санітарно-епідеміологічних та технологічних стандартів. Детально проаналізовані питання забезпечення сировиною та постачанням енергії для виробництва. Розроблені заходи з організації логістики та управління виробництвом з метою оптимізації процесів та забезпечення стабільності виробництва. Робота містить також розрахунок фінансової ефективності будівництва та експлуатації заводу, включаючи оцінку інвестиційних витрат, план прибутків та рентабельності. Результати розрахунків підтверджують доцільність реалізації проекту, зокрема через потенціал ринку та регіональні переваги. У роботі наведені технологічні вимоги та стандарти якості у виробництві фруктових консервів, забезпечуючи високу якість продукції та дотримання вимог споживачів. Розрахунки показують, що завод буде здатен задовольняти попит на ринку та матиме потенціал для розширення виробництва у майбутньому. Особлива увага приділена аспектам сталого розвитку та екологічної безпеки. Проєкт включає заходи зі зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, використання енергоефективних технологій та оптимізацію використання природних ресурсів. Загальний висновок у роботі підтверджує доцільність будівництва заводу з виробництва фруктових консервів малої потужності у м. Ізмаїл Одеської області. У кваліфікаційній роботі запропоновані конкретні рішення з планування, технології, економіки та екології, що дозволять створити ефективне та конкурентоспроможне підприємство, сприяти розвитку регіону та задовольняти потреби споживачів у якісних фруктових консервах.
- ДокументБудівництво заводу малої потужності з виробництва фруктових консервів(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Танцюра ВалеріяУ сучасному світі зростає попит на натуральні та якісні продукти харчування, зокрема фруктові консерви. Виробництво фруктових консервів є перспективним напрямком галузі харчової промисловості, оскільки ці продукти мають велику популярність серед споживачів і використовуються як в окремих стравах, так і в різних харчових продуктах. Метою даної кваліфікаційної роботи є розробка проєкту будівництва заводу малої потужності для виробництва фруктових консервів з фокусом на виробництво таких продуктів, як «Сік абрикосовий з м’якоттю і цукром», «Сік яблучний з м’якоттю і цукром» та «Пюре яблучне». Головною метою є створення ефективного виробничого процесу та забезпечення якісної продукції, відповідної нормам і вимогам. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: розробити техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу малої потужності з виробництва фруктових консервів в Одеській області. провести аналіз стану виробництва фруктових соків в України; розробити технологічні схеми виробництва фруктових консервів; провести продуктовий розрахунок та підібрати відповідне енергоощадне технологічне обладнання; запропонувати апаратурно-технологічну схему виробництва лимонної кислоти; надає комплексний аналіз щодо розробки генплану та архітектурно-будівельних рішень для об'єктів території заводу, що спрямовані на створення ефективних і функціональних рішень, що відповідають потребам і вимогам проекту. розробити заходи щодо охорони праці та охорони навколишнього середовища. запропонувати шляхи і способи утилізації відходів.
- ДокументБудівництво зерноочисного відділення борошномельного заводу з використанням етапу інтенсивного зволоження зерна(ОНАХТ, кафедра технології переробки зерна, 2021) Тейхріб, ВікторіяТемою комплексного дипломного проекту є «Будівництво борошномельного заводу продуктивністю 260 т/добу». У даному проекті виконана перша частина комплексу на тему: «Будівництво зерноочисного відділення борошномельного заводу з використанням етапу інтенсивного зволоження зерна» Борошномельний завод обладнаний високопродуктивним комплектним обладнанням, що забезпечить максимальний ступень використання зерна та високу якість продукції. Метою дипломного проекту є проект зерноочисного відділення борошномельного заводу з впровадженням інтенсивного зволоження зерна. Для реалізації етапу інтенсивного зволоження зерна у проекті передбачено використання вихрових зволожувачів зерна. Використання вихрових зволожувачів зерна дозволить удосконалити технологічний етап волого-теплової обробки зерна методом холодного кондиціонування. Для підігріву зерна у холодний період року до температури 15-20 С у схемі доцільно передбачити підігрівачі зерна БПЗ, які рекомендується встановити безпосередньо перед зволоженням зерна у вихрових зволожувачах. На зміну апаратам інтенсивного зволожування типу А1-БШУ, які встановлювали у зерноочисних відділеннях борошномельних заводів обладнаних високопродуктивним комплектним обладнанням, фірма BUHLER розробила вихровий зволожувач «Turbolizer MOZL». Саме цю марку обладнання вирішено
- ДокументБудівництво зерноочисного відділення борошномельного заводу з використанням комбінованих машин(ОНАХТ, кафедра технології переробки зерна, 2021) Плачкова, МаріяПредставлений дипломний проект на тему: «Будівництво зерноочисного відділення борошномельного заводу з використанням комбінованих машин» виконано у рамках кафедрального комплексного дипломного проекту «Будівництво борошномельного заводу м. Чорноморськ». У запроектованій технологічній схемі зерноочисного відділення борошномельного заводу встановлено наступне основне технологічне обладнання: комбінатори МТКВ, трієрна група (А9-УТК-6, А9-УТО-6), оббивні машини (Р3-БГО-6, Р3-БГО-8), ентолейтор Р3-БЕЗ, аспіратор Р3-БАБ, машини для зволоження зерна (А1-БШУ-2, А1-БШУ-1), сучасні розвантажувачі та ін. Партії зерна, що надходять на зернопереробні підприємства, складаються не тільки з зерна основної культури, а й включають зерна інших культур, а також насіння бур'янів, мінеральну, органічну і інші домішки. За допомогою комбінатора та трієрної групи, яка включає куколе- та вівсюговідбірник) з зернової маси виділяється основна частина домішок. В процесі роботи було проведено техніко-економічне обґрунтування реконструкції та визначені основні техніко- Дипломний проект складається із розрахунково-пояснювальної записки, що включає в себе 7 розділів у кількості 91 сторінки та 7 листів графічного матеріалу: технологічна схема зерноочисного відділення, плани поверхів, поперечний та повздовжній перерізи.