Перегляд за Автор "Данилова, О. І."
Зараз показуємо 1 - 20 з 38
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
- Документ126113 Спосіб одержання бетаглюканів із клітинних стінок мікроорганізмів(2018) Данилова, О. І.; Решта, С. П.1. Спосіб одержання бетаглюканів з клітинних стінок мікроорганізмів, що включає приготування суспензії дріжджів, обробку суспензії хімічним реагентом, руйнування біополімерів власними ферментами дріжджів, ферментативний гідроліз, відділення гідролізованої маси і сушіння цільового продукту, який відрізняється тим, що суспензію дріжджів обробляють хлоридом натрію, а після руйнування біополімерів ендогенні ферменти дріжджів інактивують і здійснюють ферментативний гідроліз, при цьому спочатку в суспензію вводять екзогенні ферменти целовіридин та протосубтилін і витримують протягом 90-180 хвилин при температурі 44-46 °C, і відокремлюють твердий осад, після цього твердий осад суспендують, в суспензію вводять ферментний препарат маназу або мультиензимний препарат з маназною активністю і витримують протягом 90-270 хвилин при 50-60 °C, отриманий осад відокремлюють від супернатанту і піддають сушінню. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що целовіридин вносять в суспензію в кількості 0,1-1,0 мас. % відносно до сухих дріжджів, а протосубтилін в кількості 0,4-2,0 мас. % відносно до сухих дріжджів. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що маназу або мультиензимний препарат з маназною активністю вводять у суспензію в кількості 0,02-1,0 мас. %.
- Документ139712 Спосіб визначення наявності ароматичних вуглеводнів в харчових продуктах(2020) Бочарова, О. В.; Решта, С. П.; Данилова, О. І.1. Спосіб визначення наявності ароматичних вуглеводнів в харчових продуктах, що передбачає підготовку проби, введення кислотного реагенту, кип'ятіння проби з кислотним реагентом на водяній бані і наступне визначення ароматичних вуглеводнів в парогазовій фазі, який відрізняється тим, що як кислотний реагент використовують суміш концентрованих нітратної та сульфатної кислот, при їх співвідношенні 1:1, а кип'ятіння здійснюється 10-20 хв. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що кислотний реагент беруть в кількості 0,025-0,045 г на 10 см3 підготованої проби.
- Документ144716 Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання(2020) Тітомир, Л. А.; Данилова, О. І.; Пилипенко, Л. М.1. Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання, що включає підготовку рецептурних компонентів, приготування тіста шляхом змішування зернової основи із солодким компонентом і структуроутворювачем, перемішування рецептурних компонентів до однорідної їх консистенції, формування, випікання і охолодження, який відрізняється тим, що як зернову основу використовують борошно пшеничне, або безглютенове борошно, або пшеничну манну крупу, або кукурудзяну манну крупу, або суміш пшеничної манної крупи та подрібненої кукурудзяної крупи, або суміш пшеничної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або суміш борошна рисового і пластівців перлових, або суміш кукурудзяної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або перлових, як солодкий компонент використовують цукор та/або ванільний цукор, або лактитол, або ксиліт, або сорбіт, або суміш ізомальта і меду, або суміш ізомальта і стевізиду, або кленовий сироп, а як структуроутворювач, окрім меланжу, використовують курячі яйця та/або крохмаль, причому при збиванні курячих яєць або меланжу додають сіль. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що до приготованого тіста додають додатково какао та/або ваніль, або ванільну есенцію, або цедру цитрусових - лимонну або апельсинну, або корицю, та/або коньяк як смако-ароматичну добавку.
- Документ34454 Спосіб сушіння зелені петрушки(2008) Кобєлєва, С. М.; Труфкаті, Л. В.; Данилова, О. І.; Зеленська, Л. Д.Спосіб сушіння зелені петрушки, що включає її інспекцію, миття, подрібнення, замочування у розчині протягом 1-5 хв., відділення подрібненого листя від розчину і видалення вологи, який відрізняється тим, що як розчин використовують розчин олії зародків пшениці у воді з масовою часткою олії 0,05-0,1 %.
- Документ57952 Перша страва швидкого приготування(2011) Труфкаті, Л. В.; Кобєлєва, С. М.; Данилова, О. І.Композиція інгредієнтів першої страви швидкого приготування, що містить жир, борошно пшеничне, шпинат, цибулю, сухе молоко, прянощі, білі корені, картопляне пюре, приправу і сіль, яка відрізняється тим, що вона додатково містить капусту і моркву, а як приправу містить петрушку, селеру, кінзу, кріп, тархун, базилік, гісоп, шавлію.
- Документ68350 Спосіб отримання білково-вуглеводної біологічно-активної добавки(2012) Данилова, О. І.; Решта, С. П.Спосіб виробництва білково-вуглеводної добавки, що передбачає подрібнення їстівного вуглеводовмісного рослинного субстрату, культивування мікроорганізмів на твердому носії в аеробних умовах та інактивування вирощеної культури мікроорганізмів з отриманням цільового продукту, який відрізняється тим, що подрібнений рослинний субстрат піддають гідролізу хлороводневою або сульфатною, або фосфатною, або етановою кислотою, яку беруть в кількості 0,5-5,0 мас. % при співвідношенні рослинний субстрат : розчин кислоти 1:(7-15), після чого отриманий гідролізат разом із твердою фазою нейтралізують лугом до рН 6,0-7,0, додають до нього суміш поживних солей і вносять мікроорганізми роду Saccharomyces, а процес культивування здійснюють в присутності твердого вуглеводовмісного залишку.
- Документ69128 Спосіб отримання БАД з селеном і дріжджами(2012) Данилова, О. І.; Решта, С. П.Спосіб отримання БАД з селеном і дріжджами, що включає культивування дріжджів Saccharomyces cerevisae на поживному середовищі, що містить меласу, як джерело цукрів, мінеральні солі, у присутності джерела селену - розчину селенистої кислоти, який відрізняється тим, що як джерело селену додатково використовують селеніт натрію або інші солі селену, як джерело цукрів додатково використовують гідролізат рослинної сировини, культивування проводять у присутності твердого носія - залишку після гідролізу вуглеводовмісної сировини, для росту дріжджів використовують солі у наступному співвідношенні компонентів, мас. %: (NH4)2SO4 0,46-0,55 КН2РО4 0,08-0,09 К2НРО4 0,011-0,19 MgSO4 0,045-0,055 NaCl 0,001-0,015 СаСl2 0,006-0,015 селенова кислота або селеніт натрію, або інші солі селену 0,00002-0,00015 твердий вуглеводовмісний залишок 8,0-15,0 гідролізат вуглеводовмісного рослинного субстрату решта, а твердий залишок, відокремлений після культивування, промивають розчином хлориду натрію.
- Документ82926 Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід(2013) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.; Курдова, С. Г.Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід, що передбачає інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що добову культуру інфузорії Stylonichia mytilus або Colpoda steinii вносять в мікроакваріуми і додають розчин досліджуваної речовини, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини кожного мікроакваріума і витримують 60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють кількість та ступінь токсичності акриламіду.
- Документ86769 Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин, що передбачає підготовку харчової сировини шляхом подрібнення, екстракцію токсичних речовин ацетоном, концентрування шляхом випарювання розчинника, інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють ацетоном при співвідношенні досліджуваного об'єкта і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) за необхідністю здійснюють нейтралізацію до 4,8-7,0, фільтрацію, випарений екстракт розчиняють у ацетоново-водній суміші при співвідношення (0,2-0,5):(9,5-9,8), після чого 0,01-0,02 см3 добової культури інфузорій Stylonichia mytilus у водному розчині, в якому міститься від 10 до 20 особин, вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрату досліджуваної органічної речовини або суміші токсичних речовин, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини мікроакваріумів і витримують 45-60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють ступінь токсичності досліджуваної органічної речовини.
- Документ95345 Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.1. Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах, що містить полівініловий спирт, модифікатор і воду, яка відрізняється тим, що вона додатково містить біосенсор, при цьому як модифікатор композиція містить багатоатомний спирт або антиоксидант, або пероксид водню. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як біосенсор композиція містить подрібнену масу зеленого листя або витяжку хлорофілу, або субклітинні структури - хлоропласти, як багатоатомний спирт вона містить гліцерин або ксиліт, або гліцид, а як антиоксидант - аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ96465 Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах, що містить клітини фотобактерій, іммобілізовані в гідрогель полівінілового спирту, живильне середовище і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що як додатковий компонент вона містить багатоатомний спирт та/або антиоксидант при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %: полівініловий спирт 5-16 клітини фотобактерій 0,1-10,0 багатоатомний спирт, та/або антиоксидант 0,1-5,0 живильне середовище решта. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як багатоатомний спирт вона містить ксиліт або сорбіт. 3. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як антиоксидант вона містить аскорутин, або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ96575 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин, що включає вирощування біомаси клітин фотобактерій, відокремлення центрифугуванням, змішування клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі додають модифікатор, а іммобілізацію здійснюють при співвідношенні полівініловий спирт : маса клітин фотобактерій : модифікатор рівному (5-16):(0,1-10,0):(0,1-5,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за п. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій, полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі, і модифікатора додають антиоксидант в кількості 0,1-5,0 мас. %. 4. Спосіб за п. 1, 2, 3 який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- ДокументАктуальні питання управління якістю та безпекою біотехнологічних виробництв при викладанні дисциплін циклу «Біотехнологія»(2017) Пилипенко, Л. М.; Данилова, О. І.Для забезпечення ефективного використання біотехнологічних альтернатив у харчовій промисловості необхідне створення відповідного кадрового потенціалу кваліфікованих фахівців у сфері харчової промислової біотехнології, місцем роботи яких є харчові переробні підприємства, лабораторії контролю якості та безпеки харчової продукції та сировини, науково-дослідні та проектні установи тощо.
- ДокументБілково-вуглеводні комплекси клітинних стінок дріжджів(2018) Решта, С. П.; Данилова, О. І.Метою дослідження є виділення з клітинних стінок дріжджів білково-вуглеводних комплексів і визначення їх функціональних, зокрема, сорбційних властивостей з подальшим використанням цих препаратів як компонентів харчових продуктів.
- ДокументБілковолігновуглеводний комплекс бобових трав(Одеса, Фіз.-хім. ін-т ім. О.В. Богатського, 2001) Данилова, О. І.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук за спеціальністю 02.00.10 - біоорганічна хімія. Робота присвячена вивченню властивостей біополімерних комплексів трав'янистих бобових культур. Доведено, що отримані препарати мають функціональні ознаки харчових волокон, в той же час вони досить специфічні, що пов'язано з особливостями їх хімічного складу, а саме, високим вмістом білкової компоненти. Волокниста компонента в цьому випадку надає білку додаткову стійкість. Завдяки особливостям процесу отримання відбувається активація компонентів, що їх складають: геміцелюлоз, целюлози, лігніну, пектинових, білкових речовин. На підставі даних біологічного тестування зроблено висновок, що білковолігновуглеводні комплекси бобових трав та композиції на їх основі зменшують накопичення та збільшують виведення радіонуклідів. Комплексне вивчення фармакологічних ефектів нових препаратів довело, що вони м'яко корегують перебіг обмінних процесів, зменшують постпрандіальну глікемічну реакцію, рівень холестерину і необхідну дозу інсуліну у хворих на інсулінзалежну форму діабету. Результати експериментального і теоретичного вивчення білковолігновуглеводних комплексів бобових трав свідчать про те, що отримані нові препарати, які мають всі ознаки біологічно активної композиції та фізіологічного ентеросорбенту.
- ДокументБіотестування олігомерів вуглеводів(2016) Данилова, О. І.; Решта, С. П.Методи біотестування досить інформативні, відрізняються високою продуктивністю, не вимагають складного устаткування і великих матеріальних витрат, бездоганні з етичної точки зору. Їх використання дає можливість інтегральної оцінки БАД, причому визначити як стимулюючу, так і інгібуючу активність.
- ДокументБіотехнологічна переробка зернових культур(2017) Данилова, О. І.; Решта, С. П.; Барікян, К. С.Метою роботи є з’ясування перспектив використання ферментативного гідролізу різних видів крохмалів для отриманням глюкозної і мальтозної патоки завдяки інтенсифікації процесів біоконверсії крохмалів.
- ДокументБіотехнологічні аспекти використання олігомерів полісахаридів у складі харчових продуктів(2016) Решта, С. П.; Данилова, О. І.Метою досліджень було вивчення впливу різних факторів: складу середовища, температурних режимів, наявності ферментних комплексів на процес отримання олігомерів полісахаридів за допомогою S. cerevisiae.
- ДокументВизначення безпечності і якості консервованої рибної продукції у томатному соусі(2019) Данилова, О. І.; Верхівкер, Я. Г.; Кожухар, С. В.Асортимент консервованої рибної продукції у томатному соусі, наявний в торгівельних мережах України, включає майже 30 найменувань. Основними виробниками є «Аквамарин», «KAIJA», «Riga Gold», «Морской пролив», Fishmarine. У відповідності до критеріїв якості, визначених Комісією Codex Alimentarius (САС) стандартом FAO CODEX STAN 119, який поширюється на консервовану продукцію з риби продукт не повинен містити будь-які речовини, включаючи похідні мікроорганізмів, в обсягах, що становлять загрозу здоров'ю людини. Крім того, в консервах нормується вміст гістаміну - до 20 мг/100 г продукту. При маркуванні обов’язковим є наведення описових характеристик, щоб не вводити споживача в оману. Визначення безпечності на основі отриманих даних задовольняє сучасним вимогам, а якість консервованої продукції може бути кращою, якщо виробники будуть дотримуватися міжнародних вимог, що дозволить підвищити конкурентоспроможність вітчизняних виробників та відкриє можливості до експорту продукції.