181 Харчові технології
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд 181 Харчові технології за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 126
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументБудівництво кондитерського підприємства по випуску карамелі в м. Дубно.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Габінська Марія МиколаївнаУ сучасному світі харчова промисловість займає важливе місце, задовольняючи потреби споживачів у різноманітних продуктах. Кондитерські вироби — цеце невіддільна частина життя людей будь-якого віку та культури. В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, кондитерська промисловість відіграє важливу роль в економіці та має значний вплив на харчові звички населення. За даними Euromonitor International, у 2023 році обсяг ринку кондитерських виробів в Україні становив 4,5 мільярда гривень. Очікується, що до 2028 року він зросте до 5,4 мільярда гривень.
- ДокументДослідження впливу клітковини рослинної сировини (клітковини розторопші) на якість хліба з пшеничного борошна 1 гатунку.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Алексєєнко Альона ІгорівнаХліб є одним із самих геніальних витворів людства. Хлібобулочні вироби створені тисячолітньою людською мудрістю, майстерністю і наполегливою тяжкою працею Хліб у всі часи є одним із основних масових продуктів харчування, тому удосконалення технології його виробництва, асортименту виробів, поліпшення їх якості, зменшення собівартості має постійно знаходитись у полі зору науковців і практиків. Сьогодні хлібопекарське виробництво є однією з найбільших галузей харчової промисловості в усьому світі, хліб це - цінний продукт харчування, з яким людина одержує необхідні йому біологічні сполуки. Хлібобулочні вироби поряд з іншими продуктами з зерна традиційно складають основу харчування народонаселення нашої країни. Саме з хлібом людина частково задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, вітамінах групи В, а також у багатьох мінеральних речовинах.
- ДокументЗапровадження виробництва батонів бутербродних в/г 0,5 кг та булок «Горинь» 1/г 0,4 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування в пекарні м. Овідіополь(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Лунгу Василіна МихайлівнаХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства. Значна частина великого хлібного бізнесу представлена приватними компаніями, у тому числі різними інтеграційними структурами. Сьогодні більшість хлібозаводів мають потребу в проведені реконструкції, заміні технологічного устаткування на більш сучасне, енергозберігаюче. Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства. Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості.
- ДокументЗапровадження виробництва батонів печерських в/г 0,5 кг та хліба українського 0,9 кг з застосуванням сучасних технологій тістоприготування в пекарні с. Кринички Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Дишленко Агастасії ІгорівниХлібопекарська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потуж остями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібних виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної та економічної стабільності в суспільстві. Хліб - один з важливих продуктів харчування, вироби характеризуються високою енергетичною цінністю, засвоюваністю. В основі технології хліба лежать біохімічні, мікробіологічні процеси, технологія хлібопекарського виробництва належить до біотехнології. Асортимент виробів, що виготовляються хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Однак, незважаючи на широкий асортимент, рівень задоволення потреби населення в хлібобулочних виробах дієтичного та профілактичного призначення залишається низьким. Якість хлібобулочних виробів регламентується нормативно-технічною документацією на ці вироби. Показники якості закладені у відповідні стандарти або технічні умови і мають беззастережно виконуватись За останні роки з розвитком ринкових відносин на базі хлібопекарських підприємств утворені відкриті акціонерні товариства, колективні підприємства виникла велика кількість пекарень, відроджується домашнє хлібопечення, розвивається власна торговельна мережа хлібопекарних підприємств, що знижує транспортні витрати. В сучасних умовах економічного становища України для ппідрпиємств хлібопекарської промисловості як потужних хлібозаводів так і малих підриємств – пекарень важливе значення має правильний вибір асортименту хлібобулочної продукції. При виборі асортименту для впровадження спеціалістами хлібопекарних підприємств в першу чергу проиділяється увага вподобанням населення, вивчається ринок відповідного регіону.
- ДокументЗапровадження виробництва бубликів Українських 0,1 кг та булочок рівненських в/г 0,2 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в хлібопекарному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Толоки Яни ОлексіївниВ Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Як домішки при виробництві певних видів хліба до основного сорту борошна можуть додатись кукурудзяне, вівсяне, ячмінне борошна, а також борошно бобових: соєве, горохове, різних видів. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. Хліб є одним із самих геніальних витворів людства. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Раніше асортимент хлібобулочних виробів, що вироблялись на хлібозаводах, обумовлювався, головним чином, умовами виробництва і диктатом комплексно-механізованих ліній, то тепер, умови виробництва і склад устаткування визначаються асортиментом і попитом. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів. До рецептури булочних, здобних виробів входить основна сировина та додаткова - цукор і жир, молочні, яєчні, плодово-ягодні види сировини, ароматизатори та інші підприємства переходять на порційні способи приготування тіста, організовують при заводах пекарні, впроваджуються прискорені технології виробництва хліба, що дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку. На даний час в загальному об’ємі виробництва хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складав 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%; сухарні - 0,1%; інші - 0,6%.
- ДокументЗапровадження виробництва булок любительських в/г 0,2 кг та дієтичних виробів «Геркулес» 0,4 кг в пекарні с. Мале Одеської області з застосуванням сучасного технологічного обладнання.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2025) Щерба Анастасія ОлександрівнаХлібобулочні вироби займають особливе місце серед продуктів харчування завдяки своїй доступності та багатогранності застосування. За ними стоїть багатовікова історія розвитку, що поєднує традиції, технологічні інновації та культурну спадщину. Сучасне хлібопечення — це симбіоз науки, ремесла та мистецтва, де кожен етап виробництва спрямований на забезпечення. Сьогодні хліб залишається важливим продуктом на столах людей по всьому світу. Він не лише забезпечує харчування, але й відображає культурні традиції кожного народу. Завдяки розвитку технологій виробництва, сучасне хлібопечення пропонує широкий асортимент виробів, що включає функціональні, дієтичні та оздоровчі види хліба.
- ДокументЗапровадження виробництва булок чернівецьких в/г 0,2 кг та хліба степного формового 0,85 кг з застосуванням сучасних способів тістоприготування в пекарні м. Вилково Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Свіжак Владислав ВалерійовичХліб належить до основних продуктів харчування не тільки в Україні , але у всьому світі. Промисловість з виробництва хлібобулочних виробів в Україні є основною галуззю харчової промисловості як за асортиментом, механізацією процесів технологічних так і потужностями виробничими . Ця галузь харчової промисловості спроможна забезпечити різними видами виробів хлібобулочних населення різних категорій. На разі широко набувають поширення пекарень малої та середньої потужності. Вони швидко пристосовуються до потреб споживачів, зазвичай легко можна змінювати асортимент продукції, яка виробляється на пекарні, розширювати його.
- ДокументЗапровадження виробництва булок шкільних 0,1 кг та батонів столичних 0,4 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування в пекарні м. Любашовка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Шмаргуна Костянтина ЛеонідовичаЛюбашівка — це селище, згідно з переписом 2001року нараховувало 11,5 тис. осіб. Розміщено селище в Одеської області Пекарня – це підприємство лімітованого типу, що спеціалізується на продажі і випіканні хлібних та булочних виробів, національних сортів виробів. Вигляд може мати не великого хлібного чи кондитерського цеху. Пекарня у селищі Любашівка – це невелике немеханізоване підприємство яке займається випічкою і реалізацією хлібобулочних та кондитерських виробів, як правило свою продукцію вони реалізують на місці . В асортимент пекарні входять різні види хліба, булочки , круасани, дієтичні вироби і т.д.
- ДокументЗапровадження виробництва булочок «Малятко» в/г 0,1 кг та булочок здобних 0,1 кг з застосуванням сучасних технологій тістоприготування в пекарні м. Балта Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2025) Третьякова Лілія ОлександрівнаЗабезпечення населення міст та сільської місцевості України хлібобулочними виробами здійснюється як великими промисловими підприємствами, що зазвичай розташовані у мегаполісах і мають високу ступінь автоматизації, так і мініпекарнями — невеликими виробництвами, які функціонують у менших населених пунктах або навіть при супермаркетах. Сучасна хлібопекарська промисловість України активно інтегрує інноваційні технології, сучасне обладнання та автоматизовані системи контролю якості, що охоплюють усі етапи — від перевірки сировини до випуску готової продукції. Такий підхід сприяє підвищенню ефективності виробництва й поліпшенню якості хлібобулочних виробів.
- ДокументЗапровадження виробництва булочок столичних в/г 0,1 кг та дієтичних виробів хлібців докторських з застосуванням сучасних технологій тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Рені Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Бузян Олександра ПавлівнаВчені вважають, що людина почала вживати зерна злакових 15 тисяч років тому у вигляді сирих каш. З відкриттям вогню, набуттям вміння подрібнювати зерно люди почали випікати прісні коржі - шматки бурої горілої маси, мало схожі на хліб наших днів. Але, як стверджують археологи, саме з цього почалась історія хлібопечення на землі. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини.
- ДокументЗапровадження виробництва булочок шкільних в/г 0,1 кг та булочок «Росинка» в/г 0,1 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в пекарні с. Кордон Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2025) Стоцька Анастасія ВіталіївнаХлібопекарська промисловість займає не менш важливе місце серед харчових галузей. Щодня вона задовольняє потреби мільйонів людей у хлібові та булочних виробах,виготовляючи продукцію широкого асортименту. Серед різноманітної хлібопекарської продукції великих попит мають булочки,особливо здобні. Як і хліб,це - продукт щоденного споживання. Вони приваблюють своїм зовнішнім виглядом. Також популярними є бубличні та дієтичні вироби. Хліб зꞌявився ще удавнину і до сьогоднішнього дня люди постійного покращують його смак та якість,вигадуючи нові поліпшені рецептури та способи приготування тіста. Для поліпшення рецептур використовують поліпшувачі тіста,які забезпечують кращий обꞌєм та пористість тіста. Покращується харчова цінність та органолептичні показники виробів. Сучасна хлібопекарська промисловість активно розвивається,поліпшує технологію виробництва хліба,щоб задовольнити потреби та бажання споживачів якісною продукцією.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Барбарис» та карамелі з горіхово-молочною начинкою «Лисичка» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху в м. Одеса.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Алексеєнко Ірини СергіївниКондитерські вироби – це солодощі з високою харчовою цінністю, яскравим візуальним оформленням та неповторним ароматом. Основною сировиною для приготування продукції є цукор та його замінники, наприклад, мед. До складу продуктів часто входять такі інгредієнти: мука, молоко, жири, какао, горіхи, харчові барвники. Розповсюджені кондитерські вироби: шоколад, варення, вафлі, цукерки, льодяники, желе, мармелад, грильяж, зефір, драже, торт, печиво, пряники, халва, вергуни. Кондитерські вироби традиційно популярні в Україні. За рівня споживання 7,4 кг на душу населення на рік Україна посідає 8-ме місце у світі зі споживання кондитерських виробів на душу населення. Сьогодні український ринок кондитерських виробів майже нічим не відрізняється від європейського – асортимент налічує майже 1000 найменувань та 90% його припадає на продукцію вітчизняного виробництва. Попит на шоколадну продукцію має стійку тенденцію до зростання. Така ситуація не лише підтримує імпортні постачання, а й знижує рештки вже готової продукції. Причиною такої ситуації є збільшення виробництва цукерок із вмістом спирту (+8,9% за січень-березень), шоколаду в брикетах, плитках або плитках з додаванням злаків (+51,9), плиток чи плиток із начинкою (+ 10,3 %) ) та шоколад та аналогічні вироби з вмістом какао у брикетах, пластинах або плитках масою понад 2 кг (24,3 %). Кондитерський ринок України відрізняється високою концентрацією, на ньому працює близько 800 компаній, найбільшими з яких є такі виробники: кондитерська корпорація «Рошен», «Конті», «АВК», корпорація «Бісквіт Шоколад», Житомирська кондитерська фабрика. "Житомирські Ласощі", компанія "Нестле", ПрАТ "Полтавкондитер", ПрАТ "БФ Лагода".
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Дюшес» та карамелі з фруктово-ягідною начинкою «Абрикос» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Купченко Тимур ІгоровичКондитерські вироби – це харчові продукти високої якості, калорійності та засвоюваності. Вони мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Ці переваги властиві кондитерським виробам завдяки використанню для їх виробництва багатьох видів натуральної високоякісної сировини. Калорійність кондитерських виробів вагається в межах 3,5 – 6,0 тис. ккал/кг продукту. Залежно від вживаної сировини і технології кондитерські вироби підрозділяють на борошняні та цукристі. Для приготування кондитерських виробів останнім часом знайшли вживання нові, нетрадиційні види сировини, такі як порошки з лікарських рослин: шипшини, м’яти, звіробою, кропиви; нові види спеціальних жирів, комбіновані цукрово – паточні, цукрово – паточно – молочні, фруктово – овоче – паточні порошки, вітамінно – мінеральні збагачувачі, крохмальна патока різноманітного вуглеводного складу та інші. Широке розповсюдження отримали високофруктозний кукурудзяний сироп, фруктоза, ксиліт, сорбіт, а також вводяться у використання аналоги какао масла. Кондитерська промисловість входить до складу харчової промисловості, основної переробної ланки. Основним постачальником сировини для кондитерської промисловості на сьогодні є цукрова, борошномельна та молочна промисловість. Певну кількість сировини для кондитерської промисловості постачає плодово – овочева – консервна промисловість. На сучасному етапі розвитку в галузі відбувається процес повного використання існуючих потужностей. Фактором, який мав великий вплив на сучасний стан кондитерської промисловості, став швидкий перехід до ринкових відносин, а також те, що майже всі підприємства галузі приватизовані. Першочерговим завданням галузі на сучасному етапі її розвитку є підвищення конкурентноспроможності шляхом забезпечення заданої високої якості продукції і створення нових її видів.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Дюшес» та карамелі з фруктовою начинкою «Десертна» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Музики Анни РусланівниСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік ,що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2018 році порівняно з 2017 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Злітна» та карамелі з фруктовоягідною начинкою «Клюква» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Бишку Вячеслав ВікторовичУкраїнське кондитерське виробництво під час воєнного стану Майже 20% підприємств кондитерської галузі постраждали від воєнних дій або були закриті протягом 2022 року. Хоча обсяги виробництва скоротилися на 10-12%, це не призвело до дисбалансу чи дефіциту продукції на ринку. Через міграцію населення та зниження купівельної спроможності обсяги споживання також скоротилися на відсоток. Тільки десять відсотків кондитерської продукції виробляється вітчизняними виробниками, а решта припадає на імпорт. У той же час протягом 2022 року географія експорту українських товарів дещо змінилася: постачання з рф та білорусії взагалі перестали відбуватися, а поставки зросли до ЄС. Загалом обсяги експорту в 2022 році зменшилися на десять відсотків.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Золотиста» та карамелі з помадною начинкою «Лимонна» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Гоцул Дарія РоманівнаКондитерські вироби – це продукти харчування, які виготовляються з використанням цукру, борошна, масла, яєць, молока та інших інгредієнтів. Вони відрізняються високою енергетичною цінністю і призначені для підвищення настрою та задоволення смакових потреб. Кондитерські вироби поділяються на дві основні категорії: борошняні та цукрові.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з фруктовою начинкою «Слива» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мамотенко Віталій МиколайовичКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загальноспоживчого, та і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Кондитерські вироби мають велике значення для раціону харчування як головне джерело вуглеводів, а економічні переваги їх виробництва позитивно впливають на розвиток цієї галузі. Крім того, в Україні історично склалися сприятливі умови для розвитку галузі. Тут завжди були майстри домашнього приготування кондитерських виробів. Виробнича база кондитерської галузі України містить у собі близько 3 самостійних фабрик і об’єднань, а також більш 200 кондитерських цехів. Обсяг кондитерських виробів задовольняє попит населення і забезпечує їхнє річне споживання на рівні розвинутих капіталістичних країн. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшить якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Проблеми науково-технічного прогресу шляхом в області автоматизації кондитерської промисловості вирішуються шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництві, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з фруктовоягідною начинкою «Мандарин» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Ткачук Анна МихайлівнаКондитерські вироби – це харчова продукція, яка виготовляється з цукру, борошна, масла, яєць, молока та інших компонентів. Вони мають високу енергетичну цінність і створені для підняття настрою та задоволення смакових потреб. Кондитерські вироби можна поділити на дві основні групи: борошняні та цукрові.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Театральна» та карамелі з вершково-помадною начинкою «Травнева» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Медушевська Ганна СергіївнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.
- ДокументЗапровадження виробництва паляниці української 1/2 0,8 кг та ріжків львівських в/2 0,15 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в пекарні с. Пшонянове Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Технологічне відділення, 2024) Волуйко Віра СтаніславівнаХарчова промисловість України є розвиненою галуззю народного господарства, продукція харчової промисловості користується великим попитом і вкладення в галузь швидко окупаються. Необхідність дослідження стану і перспектив розвитку підприємстввиробників хлібобулочної продукції не викликає сумнівів, оскільки хліб це такий продукт, який є невід'ємною складовою раціону кожної людини, а його виробництво буде завжди актуальним. Хліб є одним із самих геніальних витворів людства. Він існує тисячі років. Рішення задач хлібопекарської галузі харчової промисловості України тісно пов’язано з розробкою сучасних технологій і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів і якості готових виробів.