181 Харчові технології
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд 181 Харчові технології за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 126
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Лимонне» та печива затяжного «Спорт» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів м. Біляївка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Кучеренко Юлія ОлександрівнаРинок кондитерських виробів в Україні є ринком, який динамічно розвивається, оскільки, з одного боку, передові компанії витісняють менш потужних гравців, а з іншого – постійно з’являються нові гравці, які створюють конкурентне середовище. Сучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 9001:2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань. Тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україну. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, – одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2015 році порівняно з 2014р. Україна скоротила експорт кондвиробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4% до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі - на 4,8%, до 173,72 млн. доларів. При нарощенні темпів приросту кондитерської промисловості та скороченні імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва желейного мармеладу «Журавлиновий» та зефіру «Ванільний» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху у м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Токарева Катерина ОлександрівнаКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загально споживчого, так і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Більшість кондитерських виробів може зберігатися тривалий час без псування і без зміни своїх смакових і харчових достоїнств у зв’язку з високою калорійністю і низькою вологістю. Енергетична цінність у розрахунку на 100 г продукту коливається від 300 (мармелад) до 2300 (шоколад) кДж. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшити якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Вирішити проблеми науково-технічного прогресу в області автоматизації кондитерської промисловості можна шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництвах, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції. Створення нової й удосконалювання діючої технології на основі використання прогресивних методів виробництва кондитерських виробів дозволяє скоротити витрати сировини, матеріалів у розрахунку на одиницю продукції. Потрібні радикальні зміни, новаторський підхід до проведення переозброєння, глибокої реконструкції матеріально-технічної бази харчової промисловості.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Запорізького 1/г формового 0,8 кг та ріжків алтайських 1/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Подольськ Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Тітов Даніїл ДенисовичХлібобулочні вироби створені тисячолітньою людською мудрістю, майстерністю і наполегливою тяжкою працею. Сьогодні хлібопекарське виробництво є однією з найбільших галузей харчової промисловості в усьому світі, хліб це - цінний продукт харчування, з яким людина одержує необхідні йому біологічні сполуки Хліб у всі часи є одним із основних масових продуктів харчування, тому удосконалення технології його виробництва, асортименту виробів, поліпшення їх якості, зменшення собівартості має постійно знаходитись у полі зору науковців і практиків. Хлібобулочні вироби поряд з іншими продуктами з зерна традиційно складають основу харчування народонаселення нашої країни. Саме з хлібом людина частково задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, вітамінах групи В, а також у багатьох мінеральних речовинах. В основі технології хліба лежать біохімічні, мікробіологічні процеси, тому вона належить до біотехнології. Сучасна технологія є результатом колективного творіння спеціалістів — вчених і практиків протягом століть На цей час в умовах України найважливішими актуальними проблемами у хлібопекарській промисловості є: - технічне переоснащення діючих підприємств, оснащення сучасним обладнанням нових виробництв, що створюються при хлібозаводах, а також пекарень різних форм власності; - підвищення споживчої цінності хлібних виробів, надання їм властивостей функціонального продукту шляхом використання нетрадиційної сировини і біологічно активних добавок; - удосконалення асортименту продукції, розширення виробництва поліпшених видів хлібних виробів, збільшення випуску заварних видів житньо-пшеничного хліба, створення і впровадження у виробництво хлібних виробів для оздоровчого, профілактичного і дієтичного харчування;
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву збивних цукерок «Мімоза» та цукерок з помадними корпусами «Прем’єра» в кондитерському цеху в м. Умань Черкаської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Максимчук Юлія ОлександрівнаКондитерська промисловість України - одна з найважливіших галузей харчової промисловості. Обсяг виробництва кондитерської промисловості становить 3% ВВП країни. Частка України на світовому ринку (93 млрд USD) досягає 1%. Виробнича потужність галузі становить 1,5 млн т. Українські кондитерські підприємства споживають близько 600 тис. т цукру на рік. Національна кондитерська промисловість представлена підприємствами, що входять до системи Державного департаменту продовольства України: ЗАТ «Укркондитер», «Укрпродсоюз», «Укрхліб» і неасоційованими підприємствами приватного сектору. В систему «Укркондитер» входить 28 фабрик, заводи продтоварів, цехи і підприємства громадського харчування. Сумарна виробнича потужність 28 кондитерських фабрик системи ЗАТ «Укркондитер» становить до 3/4 обсягу виробництва кондитерської промисловості України. Загальна кількість підприємств кондитерської галузі на початок 2007 р. становила близько 800. Приблизно 90% підприємств випускають борошняні кондитерські вироби і тільки 10% виробляють цукристі (шоколад, карамель, цукерки, драже тощо). Сім найбільших кондитерських підприємств України мають ринкову частку від 4 до 26% і виробляють до 72% загального обсягу продукції. Ринок кондитерської продукції умовно ділиться на три основних сегменти: цукристі, борошняні і шоколадні вироби. Найзначніший сегмент - цукристі кондитерські вироби (карамель, драже і цукерки). Сегмент борошняних виробів (печива, вафлі, торти і крекери) займає до 38,6% всього обсягу продукції, а сегмент шоколадних виробів - 5,7%. Практично всі товарні групи кондитерської промисловості розвиваються завдяки освоєнню виробниками нових рецептур і поліпшенню технологічного обладнання. Упродовж багатьох років, починаючи з серпня - вересня, в кондитерській промисловості спостерігаються сезонні тенденції нарощування виробництва і розширення асортименту в кожній із товарних груп.
- ДокументЗапровадження сучасних технологій тістоприготування при виробництві паляниці тернопільської 0,5 кг та булочки «Росинка» 0,1 кг в пекарні в м. Рені Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Касьян Анжеліка ЮріївнаХліб і хлібобулочна продукція є головною харчовою продукцією, що споживається всіма категоріями населення, незалежно від місця проживання, статі, соціального статусу та рівня доходів. Тому хлібопекарська промисловість, є важливою для життєзабезпечення суспільства. На сьогоднішній день хлібопекарська промисловість вважається розвинутою галузью харчової промисловості в Україні. Вона займає перше місце серед споживанням людей. Асортимент хлібобулочних виробів залежить від: Виду борошна (пшеничне, житнє, житньо-пшеничне, пшенично-житнє) Рецептури (простими, поліпшеним, здобним) Способу випікання (формовими, подовими) Форми (батон, булка, плетінка) Призначення (загального, дитячого та дієтичного споживання) В Україні хлібобулочні вироби виготовляють з двох видів борошна: пшеничного та житнього. Пшеничне борошно роблять: вищого, першого, другого сортів та обойне, житнє борошно виробляють: сіяне, обдирне та обойне. Простий хліб виготовляють з борошна, дріжджів, солі та води. Для виробництва поліпшуваного хліба можуть додавати патоку, цукор, жир, молочні продукти. Для збільшення виходу хлібу та булочних виробів, зменшення витрати виробництва, покращення умов працівників хлібопекарських підприємств в економічних умовах у пекарні використовують автоматичні лінії. Запровадження виробництва булочок «Росинка» 0,1 кг та паляниці тернопільскої 0,5 кг з використанням сучасної технології тісто приготування в пекарні міста Рені Одеської області дозволить збільшити асортимент хлібу та булочних виробів.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Молочного подового 1,0 кг та батонів «Колосок» в/г 0,5 кг з використанням комплексномеханізованих ліній в хлібопекарському цеху м. Південне Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мличко Аліна ОлегівнаХліб є одним із самих геніальних витворів людства.Він існує тисячі років. Вчені вважають, що людина почала вживати зерна злакових 15 тисяч років тому у вигляді сирих каш. З відкриттям вогню, набуттям вміння подрібнювати зерно люди почали випікати прісні коржі - шматки бурої горілої маси, мало схожі на хліб наших днів. Але, як стверджують археологи, саме з цього почалась історія хлібопечення на землі. З моменту винаходу хліб почитався дуже високо. В Давньому Єгипті сонце, золото і хліб позначалися однаково - кружком з точкою посередині. Пекарі мали в ті часи дуже великий авторитет. В Давній Греції булочник міг зайняти дуже високий пост. В Римі раб, який міг випікати хліб, коштував в десять раз дорожче самого вмілого гладіатора. В Візантії виробники хліба не підлягали ніяким державним податкам і повинностям. Значний розвиток хлібопечення отримало у стародавньому Римі. У Римі встановлено єдиний у світі пам’ятник пекарю Вергілію Еврісаку (3 тисячі років тому), який являє собою хлібну корзину із зображенням сцен приготування борошна і всіх стадій виготовлення хліба. У 776 році на перших олімпійських іграх гостей пригощали білим хлібом з маслинами та рибою. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини. Аналіз динаміки виробництва хліба в Україні на даний час показує, що з всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укркооперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. За асортиментом хлібобулочних виробів в загальному об’ємі виробництва можна визначити слідуюче: хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складає 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%;сухарні - 0,1%; інші - 0,6%. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Урожайного 1/г формового 0,8 кг та булок московських в/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Вилково Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Холодняк Марія ВячеславівнаХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства. Значна частина великого хлібного бізнесу представлена приватними компаніями, у тому числі різними інтеграційними структурами. Сьогодні більшість хлібозаводів мають потребу в проведені реконструкції, заміні технологічного устаткування на більш сучасне, енергозберігаюче. Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства. Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Кукурудзяне» та печива затяжного «Дитяче з глюкозою» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Косогоров Ростислав РуслановичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості в Україны. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль патока молоко і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорстокої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів в Україні припадала на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення ; - поява нових технологій в галузі; До кондитерських виробам відносять харчові продукти з великим вмістом цукру. Вони володіють високою харчовою цінністю, гарною засвоюваністю, приємним ароматом і смаком, характеризуються привабливим зовнішнім виглядом.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Забава» та печива затяжного «Промінь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Горобець Денис МиколайовичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль, патока молоко і основною експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства що року інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорсткої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів припадає на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення; - поява нових технологій в галузі; Пік попиту припадає на останні місяця року, які пов’язані з новорічними святами, а в перші та літні місяці спостерігається спад.
- ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з помадною начинкою «Криниця» в карамельному цеху кондитерської фабрики м. Одеса.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Стингу Олег ЮрійовичСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік,що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2016 році порівняно з 2015 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Світанок» та затяжного печива «Новь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мамотенко Ганна ВасилівнаКондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордоном. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільскогосподарської сировини – цукру, борошна, крохмалопатоки, молока тощо і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Українські кондитери і виробники крохмалопроектів забезпечують значний обсяг валютних надходжень, експортуючи продукцію у більш, ніж 50 країн світу. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію, встановлено найсучасніші виробничі лінії. Значно підвищено технологічність і наукомісткість підприємств. Галузь розвивається в умовах жорсткої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Розглядається можливість будівництва кондитерських фабрик в інших країнах. Таким чином, не виключено, що саме кондитерська галузь сформує перші транснаціональні компанії українського походження. Асортимент кондитерських виробів різноманітний і нараховує більше 5000 найменувань. Поряд з виробами загально споживчого призначення виробляють вироби спеціального призначення: лікувальні, профілактичного та діабетичного призначення.
- ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву карамелі перешарованої шоколадно-горіховою начинкою «Рачки» та карамелі з фруктовою начинкою «Ожина» в карамельному цеху кондитерської фабрики м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Щербата Діана ВасилівнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з фруктовими корпусами «Любительські» та цукерок з молочно-шоколадною масою «Кофейний аромат» в кондитерському цеху у м. БілгородДністровсський Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Слєденко Олександра ОлегівнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Театральна» та карамелі з вершково-помадною начинкою «Травнева» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Медушевська Ганна СергіївнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.
- ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву хліба Шулявского подового 1,0 кг та батонів міських в/г 0,4 кг в хлібопекарному цеху м. Кодима Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Виползов Андрій СергійовичСьогодні населення України забезпечується хлібом високомеханізованими підприємствами Укрхлібпрому, їх 384 (входять до складу 201 відкритого акціонерного товариства ); Укоопспілки, що об’єднує 558 хлібозаводів; Укрпродспілки, до якої входять 58 хлібозаводів потужністю 10-30 т на добу, а також пекарні, які виробляють від 0,2 до 3 т хлібних виробів на добу. Зі всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укроперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. Останнім часом спостерігається зростання питомої ваги продукції, що виробляють потужні підприємства. Це пов’язано з вищою якістю і конкурентоздатною ціною на виробі цих підприємств. Зниження загального виробництва і споживання хліба населенням в Україні пояснюється погіршенням його економічного становища, підвищення цін на хліб, раціональнім використанням хліба(він використовується лише для харчування), розвиток домашнього хлібопечення і міні-пекарень. Відбулися зміни і в асортименті хлібних виробів. У загальному об’ємі виробництва хліба із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складає 38, із пшеничного борошна І сорту - 29, булочні та здобні вироби - 11, бубличні вироби – 0,5; сухарні – 0,1; інші – 0,6%; Дещо розширюється випуск заварних виді хліба. Значно зменшилось виробництво здобних, бубличних, сухарних виробів, хоча асортимент їх розширився за рахунок розроблення нових видів з поліпшеним складом рецептури.
- ДокументПроєктування цеху з виробництва масових сортів хліба на хлібозаводі в м. Ізмаїл Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Русу Оксана ОлександрівнаВ Україні хлібопекарська промисловість займає провідне місце і є однією з основних галузей харчової промисловості. Своїм широким асортиментом вона здатна забезпечити населення найрізноманітнішими видами хлібних, булочних, здобних, сухарних виробів. В нашій країні, хлібобулочні вироби є майже в кожному домі, тому ця промисловість має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві. Завдяки цьому, галузь постійно розвивається, збільшуються виробнича потужність, механізуються технологічні процеси. Все більше зустрічається автоматизація процесів, яка зменшує ризик виникнення людського фактора, а це, в свою чергу, зменшує кількість браку та дозволяє виготовляти продукцію високої якості. Доля споживання хліба складає 15 %. Традиційно цій галузі приділяється менше уваги, ніж іншим, але будь-які зміни, що відбуваються на ринку хліба і хлібобулочних виробів, моментально впливають на економічне та соціальнополітичне життя країни. Населення України забезпечується продукцією з житнього, пшеничного, житньо-пшеничного та пшенично-житнього борошна. Споживання кожного виду борошна міниться в залежності від регіону. Прості види хлібу включають в себе лише борошно, дріжджі, сіль і воду. До рецептури більшості хлібобулочних виробів входить додаткова сировина, така як цукор, жир, молочні та яєчні добавки. Також можуть додаватись спеції та зернові добавки. Головна їх задача поліпшити смакові властивості та біологічну цінність продукту. Головною задачею технолога є забезпечення якості виробів та їх безпеку щодо споживання. Завдяки інноваційним технологіям та комплексомеханізованим лініям, на сьогодні можливо зменшити витрати на виробництві, збільшити вихід продукції, при цьому не зменшуючи якість сировини. Темою дипломного проекту передбачено проектування цеху для виробництва масових сортів хліба. Підсумовуючи усе вищесказане, можна визначити актуальність даної теми. Вона полягає в тому, що хліб є основним продуктом харчування в раціоні населення, тому має на себе великий попит.
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з фруктовими корпусами «Вишневий сад» та цукерок на кондитерському жирі «Мурзилка» в кондитерському цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Токайчук Анна ОлегівнаКондитерські вироби – це харчові продукти, що мають високу калорійність та засвоювання. Вони мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Більшість виробів мають тривалий строк зберігання та добру транспортабельність. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, білків, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні – для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти, для дитячого харчування – «білий шоколад» та інші. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась. Сучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості. В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об’єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках. У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові, були забезпечити споживача солодким різноманіттям. На даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві.
- ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву льодяникової карамелі «Грильяжна» та карамелі з молочнолікерною начинкою «Ювілейна» в карамельному цеху кондитерської фабрики м. Болград Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Ніколаєв Ігор МихайловичКондитерська промисловість є найбільшою галуззю харчової промисловості. Вона об’єднує підприємства по виробництву цукрових і борошняних кондитерських виробів. Їх асортимент налічує близько 5 тисяч найменувань. Кондитерські вироби грають велику роль в раціональному харчуванні, так як вони більш, ніж на 15% задовольняють добову норму цукру. Ця галузь виробляє харчові продукти високої калорійності і засвоюваності. Вказані властивості притаманні кондитерським виробам завдяки використанню багатьох видів високоякісної сировини, такої як цукор, патока, жири, молочні і яєчні продукти, какао-боби, ягоди, фрукти, борошно та інше. Сучасні кондитерські підприємства вирізняються прогресивними технологічними процесами, комплексною механізацією і автоматизацією виробництва, а також вантажно-розвантажувальних і складських робіт, покращенням якості праці, високою якістю готових виробів, розширенням їх асортименту і зниженням собівартості продукції. Кондитерські підприємства класифікують за двома ознаками: виробничій потужності, яка залежить від кількості і потужності технологічного обладнання, а також коефіцієнту його використання, і виробничому профілю. На сьогоднішній день кондитерський ринок є найпривабливішим, який динамічно розвивається на Україні поряд з м'ясомолочним, хлібопекарським і іншими сегментами харчової промисловості. Кондитерська галузь демонструвала впевнену динаміку росту на протязі 2001 – 2005р.р. з середньорічним приростом 10%. У 2006 році виробництво кондитерських виробів в Україні досягнуло 1006,5тис. тон, збільшившись на 1% порівняно з 2005 роком, яке складало 996,4 тис.т. В кондитерській галузі використовується більше 200 механізованих потокових ліній.
- ДокументПроєктування технологічних ліній по виробництву хліба житньо-пшеничного Луцького 0,8 кг та булочок туристичних 0,15 кг з застосуванням сучасного обладнання в хлібопекарному цеху м. Рені Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Жукова Аріна ОлегівнаРозвиток хлібопекарської промисловості здійснюється на базі впровадження нової техніки, прогресивної технології, збільшення вироблення хліба і булочних виробів з різними добавками і покращувачами, що підвищують їх біологічну цінність і якість. Хлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Останнім часом спостерігається зростання питомої ваги продукції, що виробляють потужні підприємства. Це пов`язано з вищою якістю і конкурентноздатною ціною на вироби цих підприємств. Рішення основних завдань науково – технічного прогресу в хлібопекарській галузі тісно пов’язане з розробкою сучасних технологій упаковки і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів та якості готових виробів. Згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент хлібопекарської продукції повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності, профілактичного і лікувального призначення. Рені́— місто в Україні у південній Бессарабії, в Ізмаїльському районі Одеської області. Розташоване на лівому березі Дунаю за 3 км від гирла Пруту, і є найвіддаленішим від обласного центру (300 км від Одеси). Залізничний вузол, морський торговельний порт. Населення складає 19 тис мешканців. У місті розташований пункт контролю через молдовськоукраїнський кордон Рені—Джурджулешти.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Домашнього 1/г подового 0,8 кг та булки любительської 0,2 кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні м. Ізмаїл Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Возіян Ірина ВікторівнаТемою дипломного проекту передбачено виробництво хліба Домашнього 1 ґатунку0,8кг та булок Любительських в/с 0,2кг. в пекарні м. Ізмаїл Одеської області. Ізмаї́л — місто в Одеській області України, адміністративний центр Ізмаїльського району, колишній центр Ізмаїльської області. Являє собою окрему Ізмаїльську міську громаду. Відстань до Одеси становить понад 200 км. Друге найбільше місто області за кількістю населення — понад 70 000 осіб. Хлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Зниження загального виробництва і споживання хліба населенням в Україні пояснюється погіршенням його економічного становища, підвищення цін на хліб, раціональнім використанням хліба, розвиток домашнього хлібопечення і міні-пекарень. Підприємства переходять на порційні способи приготування тіста, організовують при заводах пекарні, укомплектовані імпортним обладнанням, що дозволяє значно розширити асортимент виробів. Впроваджуються прискорені технології виробництва хліба. Зникає необхідність у великій кількості потужних підприємств з комплексно механізованими лініями і безперервним виробничим процесом. В умовах роботи цих підприємств важко оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку.