162 - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 162 - Біотехнології та біоінженерія за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 20
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ«Виробництво ергостеринів із сухих хлібопекарних дріжджів роду S.cerevisiae»(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2022) Чорній, ВалеріяДріжджі грають велику роль в промислових процесах ферментації, таких як виробництво промислових ферментів і хімічних речовин, харчових продуктів, промислового етанолу, а також солодових напоїв та вина; в медикаментозних препаратах для лікування хвороб людей, тварин і рослин. У дріжджах міститься велика кількість мікроелементів, вітамінів та інших необхідних організму речовин. Одним із найважливіших компонентів дріжджів є ергостерин. Нині встановлено, що ергостерин широко використовується в якості протигрибкового препарату і є провітаміном D 2 , який має дуже важливе значення в медицині та використовується як харчова добавка, а також в складі протипухлинних препаратів. В основі роботи лежить аналіз перспектив отримання ергостерину за допомогою дріжджів роду Saccharomyces cerevisiae. Опис технології виробництва ергостеринів з застосуванням енерго- та ресурсозберігаючих технологій. Метою дипломного проєкту є розробка науково обґрунтованих технологічних рішень для виробництва ергостерину із сухих хлібопекарних дріжджів роду S.cerevisiae для використання в харчовій та фармацевтичній галузях. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: – провести аналіз стану ринку виробництва ергостерину в Україні; – провести літературний огляд за темою проекту; – обґрунтувати вибір посівного матеріалу, оптимального поживного середовища та схеми виробництва; –провести розрахунки основного технологічного обладнання виробничого біосинтезу ергостерину; –встановити схему постадійного контролю виробництва ергостерину; –визначити показники економічної ефективності проєкту; –надати рекомендації щодо впровадження засобів безпеки виробництва та захисту навколишнього середовища.
- ДокументОтримання гідролітичного ферментного препарату з альфа-галактозідазною активністю(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Ніколаїца ВалеріяОсновними задачами роботи було: вивчення різних методів виділення, очищення, концентрування і сушіння ферментного препарату; визначення впливу різних фізико-хімічних показників на активність ферменту; ідентифікація функціонально каталітичних груп активного центра ферменту; механізм дії ферменту, дослідження процесу гідролізу соєпродуктів із використанням отриманого ферментного препарату; розробка принципово технологічної схеми виробництва гідролітичного ферментного препарату Галактолонгін Г10х. Мета проєкту – розробка лінії біосинтезу для виробництва α -галактозідази на основі продуцента Bіfіdobacterіum longum. Завдання проєкту – розглянути біотехнологічні аспекти виробництва α -галактозідази; запропонувати проектні рішення лінії виробництва α -галактозідази; визначити склад оптимального поживного середовищ для культивування культури Bіfіdobacterіum longum; описати технологію виробництва. Дипломний проект на тему «Отримання гідролітичного ферментного препарату з α-галактозідазною активністю» складається зі вступу, п’яти розділів, списку використаних джерел та додатків. Розділі 1 огляд літературних джерел за темою проекту. Розділ 2 наведена наукова частина. Та розглянуті такі підрозділи: характеристика посівного матеріалу, характеристика поживних середовищ. Розділ 3 присвячений технологічній частині дипломного проекту. В ньому приведені технологічна схема та її опис, матеріальний баланс, схема по стадійного контролю біосинтезу α -галактозідази. Також в цьому розділі наведене технологічне забезпечення технічного цеху та підбір і розрахунок основного технологічного обладнання. Розділ 4 розроблена економічна частина проекту, де розраховано прибуток, чистий прибуток, кількість необхідних інвестицій та строк окупності проекту. Розділ 5 охорона праці та навколишнього середовища спрямований на діяльність підприємства з очищених та шкідливих речовин стічних вод і газів, що викидаються у повітря, зниження норм використання природних ресурсів тощо. Загальний обсяг роботи становить 93 сторінки з них 73 основного тексту, 23 таблиць, 8 рисунків, список використаних джерел який складається з 61 найменувань.
- ДокументОтримання модифікованих рослинних фосфоліпідів(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Мамалат ВіталійМетою цієї роботи було отримання модифікованих рослинних фосфоліпідів за допомогою гідролітичного ферментного препарату фосфоліпази А2. Рослинні фосфоліпіди мають слабкі поверхневі властивості, тому ми використовували гідролітичний фермент фосфоліпазу А2, яка переводить лецитин у лізо-форму. В цьому випадку отримуємо модифіковані рослинні фосфоліпіди з більш міцними поверхневими властивостями.
- ДокументПРОЄКТ ЦЕХУ ВИРОБНИЦТВА ПРЕПАРАТІВ БАКТЕРІЙ LEUCONOSTOC ДЛЯ ОТРИМАННЯ ЖЕЛЬОВАНИХ ОВОЧЕВИХ ПРОДУКТІВ(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Лебедюк ОлександраСеред консервованих овочевих продуктів великою популярністю користуються концентровані продукти, які характеризуються високою в’язкістю. В’язкість продукту залежить від вмісту сухих речовин, що досягається завдяки тривалому процесу уварювання. Високі температури та тривалий режим температурною обробки призводить до втрат окремих компонентів вихідної сировини. Це відбувається внаслідок утворення продуктів реакції Майєра, розпаду вітамінів та ін. Одним з найпоширеніших виробництв висококонцентрованих продуктів є виготовлення томатної пасти та томатного пюре, а для фруктової сировини – виробництво концентрованих соків та кондитерських напівфабрикатів. Альтернативою температурній обробці може бути використання різних видів загущувачів (пектинові речовини, альгінова кислота та ін.). В якості загущувачів можна використовувати продукти біотехнологічного виробництва. Так для підвищення в’язкості продуктів можна використовувати молочнокислі бактерії роду Leuconostoc, які на певних поживних середовищах синтезують ряд полісахаридів. Молочнокислі бактерії дуже вимогливі до харчового середовища, яким може бути плазма томатної маси при переробці томатів. При виробництві томатної пасти після протирання масу центрифугують і вносять бактерії роду Leuconostoc. Внаслідок зброджування збільшується в’язкість продукту за рахунок хімічних перетворень з утворенням декстранів. Для безпечного і контрольованого процесу виробництва декстрани можна вносити в сухому чи напіврідкому вигляді і отримувати необхідну консистенцію загущеного продукту за невеликий проміжок часу. Нові технології отримання загущувачів є актуальними, так як їх потреба в харчовій промисловості постійно зростає і їх використання дозволяє зменшити використання енергоресурсів, при виробництві готового продукти і підвищити його біологічну цінність.
- ДокументРОЗРОБКА БІОТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ СИНБІОТИЧНОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО НАПОЮ(ОНТУ, кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування, 2023) Руслана ЛівітчукАНОТАЦIЯ до кваліфікаційної роботи бакалавра на тему: «Розробка біотехнології отримання синбіотичного функціонального напою» Робота містить текстову і графічну частини. Текстова частина складається з шести розділів: огляду літератури, характеристики біологічних агентів, підбору режимів сумісного культивування пробіотичних культур, технології отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii та Bifidobacterium longum, економічних розрахунків, охорони праці та навколишнього середовища. Графічна частина складається з 4 листів на яких показано: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз апарату. На початку роботи зроблено аналіз наукової літератури щодо виробництва синбіотиків та ферментованих соєвих продуктів. Зроблено аналіз соєвого молока та досліджено штами бактерій, обраних для виробництва напою. Описана технологічна схема отримання функціонального напою та підібрано необхідне обладнання. Описані принципи охорони праці на підприємстві, розраховано економічні показники та проведено аналіз інвестиційної привабливості проєкту. Мета роботи – розробка технології синбіотичного функціонального напою, на основі соєвого молока, ферментованого пропіоново-кислими та біфідобактеріями. Для досягнення зазначеної мети було поставлено такі завдання: - вивчити хімічний склад соєвого екстракту (молока) з метою обгрунтування можливості його використання для виробництва ферментованих продуктів з пробіотичними властивостями; - вивчити процес сквашування соєвого молока симбіотичними заквасками, що включають пропіонові і біфідобактерії; - розробити оптимальні технологічні параметри виробництва ферментованих соєвих продуктів; - провести підбір заквашувальних культур для ферментації соєвого екстракту; - вивчити фізико-хімічні, мікробіологічні та органолептичні показники якості готових продуктів, а також їх біохімічний склад, харчову, біологічну та енергетичну цінності; - вивчити зміни показників якості готового продукта при зберіганні, визначити допустимий термін придатності для споживання; - розробити технологію виробництва синбіотичного функціонального напою. Кваліфікаційна робота містить: ̶ текстової частини – 63 стор.; ̶ посилань на літературу – 60; ̶ таблиць – 13; ̶ додатків – 4; ̶ графічних аркушів – 4.
- ДокументРозробка проектних рішень для виробництва вітаміну В12 з використанням продуцента Propionibacterium shermanii(ОНТУ, кафедра Біоінженерії і води, 2023) Чайка ДіанаВітамін В12 – одна з найважливіших біологічно-активних сполук, що беруть участь у багатьох процесах в організмі людини. У сучасних умовах життя часто спостерігається його дефіцит, через що необхідне введення в раціон спеціальних збагачених продуктів. Однак його синтез дуже складний і в даний час він є одним з найбільш дорогих вітамінів. Основним джерелом вітаміну є харчові продукти тваринного походження, а також мікрофлора шлунку та кишечника. В організмі людини кишкові бактерії також синтезують вітамін В12, але в звичайних умовах здійснюють цей синтез в тих областях, де всмоктування вітаміну в кров не відбувається, так як не відбувається зв'язування вітаміну з внутрішнім фактором, тому основне його кількість повинна надходити з їжею. У природі джерелом вітамінів є головним чином рослини та мікроорганізми. В даний час більш сучасним способом одержання вітамінів є мікробіологічний синтез.
- ДокументРозробка проектних рішень для виробництва вітаміну В12 з використанням продуцента Propionibacterium shermanii(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Чайка ДіанаВітамін В12 – одна з найважливіших біологічно-активних сполук, що беруть участь у багатьох процесах в організмі людини. У сучасних умовах життя часто спостерігається його дефіцит, через що необхідне введення в раціон спеціальних збагачених продуктів. Однак його синтез дуже складний і в даний час він є одним з найбільш дорогих вітамінів. Основним джерелом вітаміну є харчові продукти тваринного походження, а також мікрофлора шлунку та кишечника. В організмі людини кишкові бактерії також синтезують вітамін В12, але в звичайних умовах здійснюють цей синтез в тих областях, де всмоктування вітаміну в кров не відбувається, так як не відбувається зв'язування вітаміну з внутрішнім фактором, тому основне його кількість повинна надходити з їжею. У природі джерелом вітамінів є головним чином рослини та мікроорганізми. В даний час більш сучасним способом одержання вітамінів є мікробіологічний синтез.
- Документ«Розробка проектних рішень для виробництва лужних протеаз»(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2022) Піструй, МаріяФерменти широко застосовуються у різних галузях промисловості, а досягнення сучасної ензимології ще значніше розширили можливості їх застосування, і насамперед у медицині та харчовій промисловості. Протеази, (протеїнази, протеолітичні ферменти) – ферменти з класу гідролаз, які розщеплюють пептидний зв'язок між амінокислотами в білках. Протеази є одними з найбільш важливих промислових ферментів. Протеолітичні ферменти можуть бути отримані з рослинних (папаїн, фіцин і ін.), тваринних (трипсин, ренін та ін.) джерел і мікроорганізмів. Серед мікроорганізмів, основними продуцентами є бактерії, представники родів Bacillus, Streptomyces, Pseudomonas і мікроскопічні гриби родів Aspergillus, Mucor, Penicillium і ін. У роботі наведені технологічні прийоми та розрахунки для створення виробництва і реалізації комплексу лужних протеаз за допомогою бактерії Bacillus subtilis, як сировини (напівпродукту) для ферментного виробництва. Пропонується впровадження виробництва сухого концентрату лужних протеаз на за допомогою бактерії Bacillus subtilis, та їх реалізація як сировину для ферментного виробництва та харчового підприємства. Метою дипломного проєкту є розробка науково обґрунтованих технологічних рішень для виробництва лужних протеаз. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: – провести аналіз стану ринку виробництва лужної протеази в Україні; – обґрунтувати вибір ефективного продуцента лужних протеаз; – обґрунтувати схему виробництва лужної протеази та навести опис технологічних процесів; –розрахувати основне технологічне обладнання виробничого біосинтезу; –встановити схему постадійного контролю виробництва лужної протеази; –визначити показники економічної ефективності проєкту; –надати рекомендації щодо впровадження засобів безпеки виробництва та захисту навколишнього середовища.
- ДокументРОЗРОБКА ПРОЄКТНИХ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛИМОННОЇ КИСЛОТИ НА ОСНОВІ ПРОДУЦЕНТА Aspergillus niger.(ОНТУ, кафедра Біоінженерії і води, 2023) Циганкова СвітланаЗа останні роки виробництво органічних кислот з сільськогосподарської продукції має потенціал стати важливим напрямом у виробництві біопродуктів. Це може сприяти розвитку стійкого та екологічно чистого сільського господарства, зменшенню залежності від нафтопродуктів та зменшенню викидів парникових газів. Процес ферментації використовує мікроорганізми, такі як бактерії або гриби, що мають здатність розщеплювати вуглеводи у присутності певних умов, таких як оптимальна температура та рН середовища. Ці мікроорганізми виробляють органічні кислоти як продукт метаболізму вуглеводів. Харчова добавка Е330 являє собою лимонну кислоту, яка відноситься до органічних кислот і є природним консервантом. Це слабка триосновна кислота, що представляє собою речовина кристалічної структури, що володіє білим кольором. Добавка Е330 добре розчиняється у воді і етиловому спирті і малорозчинна в діетиловому ефірі. Лимонну кислоту в основному виробляють шляхом ферментації цукробурякової або тростинної меляси, зазвичай використовуючи як плісняву Аспергілл чорний (Aspergillus niger). Після ферментації лимонну кислоту відокремлюють від суміші шляхом осадження з використанням вапна або карбонату кальцію з подальшим фільтруванням. Цитрат кальцію промивають і розчиняють за допомогою сірчаної кислоти з утворенням неочищеної лимонної кислоти, тоді як кальцій осаджується у вигляді гіпсу (CaSO4) і відфільтровується. Нарешті, неочищена лимонна кислота знебарвлюється та демінералізується, щоб відповідати стандартам якості харчових продуктів. Незважаючи на те, що виробництва лимонної кислоти в Україні немає і ринок представлений імпортною продукцією, Україна має потенціал для розвитку виробництва лимонної кислоти за рахунок наявності значної сировинної бази. Кукурудза і пшениця, які є основними вирощуваними зерновими культурами в країні, можуть бути використані для виготовлення лимонної кислоти. Важливою потребою для відродження та розвитку власного виробництва лимонної кислоти в Україні є відповідне сприяння з боку уряду та зацікавленості підприємців. Необхідні інвестиції, підтримка науководослідних робіт і створення сприятливих умов для розвитку цієї галузі.
- ДокументРОЗРОБКА ПРОЄКТНИХ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ОЦТОВОЇ КИСЛОТИ НА ОСНОВІ ПРОДУЦЕНТА Acetobacter aceti.(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Мельниченко ОлександраОцтова кислота - це товарний хімічний продукт, що має кілька застосувань у хімічній та харчовій промисловості, а світовий попит на неї становить приблизно 15 мільйонів тонн на рік. Виробництво оцтової кислоти можна умовно розділити на хімічний і ферментативний способи, причому хімічний спосіб є переважаючим у сучасній промисловості. В даному дипломному проєкті досліджено виробництво оцтової кислоти з використанням Acetobacrter aceti, виконано основні проєктні розрахунки (матеріальні, енергетичні та технічні розрахунки основного та допоміжного обладнання), проведено порівняння з іншими відомими методами, розглянуто їх переваги та недоліки. Наведено хімічні та фізичні характеристики сировини, основних та проміжних продуктів процесу, описано технологічну схему процесу та вказано норми на режим процесу. Наведено характеристики і норми утворення відходів, а також характеристики виробничих небезпек, методи і засоби їх запобігання та особливі вимоги безпеки. Підібрано засоби контролю та автоматизації технологічних процесів і запропоновано заходи з охорони навколишнього середовища.
- ДокументРозробка технології виробництва харчового білкового препаратушляхом зброджування лактози сироватки бактеріями роду Propionibacterium(ОНАХТ, кафедра біоінженерії і води, 2021) Антонюк, АнастасіяРозвиток біотехнологій харчових продуктів, охоплює майже всі галузі харчування, зокрема, виробництво білкових препаратів відповідно до вподобань споживачів та вимог світового ринку потребує розробки нових технологій з належним урахуванням результатів досліджень, залежності якісних показників сировини від сезону отримання сироватки та технології її зберігання. Нині в багатьох країнах світу білок одноклітинних використовується для збагачення цілого ряду харчових продуктів – ковбас, сиру, хліба, консервів тощо. Переробка молочної сироватки, незважаючи на численні розробки в цій сфері, стримується з багатьох причин – висока швидкість псування, низька стійкість вироблених продуктів, непереносимість людьми з низькою лактозною активністю продуктів на основі молочної сироватки, віддаленість місць отримання сировини від місць збуту цієї продукції, труднощі, пов’язані з її транспортуванням, незначні інвестиції в молочну промисловість, відсутність коштів на впровадження сучасних технологій і закупівлю обладнання, м’який контроль екологічної служби щодо фактів скидання сироватки в стічні води. Метою дипломного проєкту є удосконалення технології виробництва харчового білкового препарату шляхом зброджування лактози сироватки бакретіями роду Рropionibacterium. Завдання проєкту. Для досягнення мети проєкту необхідно вирішити наступні завдання: - провести порівняльний аналіз і характеристику посівного матеріалу; - визначити критерії підбору і основні характеристики поживного середовища; - обрати оптимальні способи підготовки поживного середовища; - обґрунтувати доцільність проєкту будівництва нового цеху; - розрахувати основні техніко-економічних показники ефективності проєкту; - запропонувати удосконалену технологічну схеми виробництва цільового продукту; - розробити схему технохімічного контролю підприємства; - розрахувати виробничі цикли та стадії підготовки посівного матеріалу; - запропонувати інженерно-технічне забезпечення технологічного процесу; - підібрати технологічне обладнання; - навести заходи з охорони праці та навколишнього середовища; - запропонувати шляхи і способи утилізації відходів.
- Документ«Розробка технології глюконової кислоти з використанням грибів Aspergillus niger»(ОНАХТ, кафедра біоінженерії і води, 2021) Чистякова, НаталіяНа сьогоднішній день технології дозволяють отримувати майже будь-які сполуки шляхом органічного синтезу. Загалом у рік виробляється близько 30 000 тон глюконової кислоти у світі. Глюконову кислоту, як і більшість інших органічних кислот, можна отримувати шляхом хімічного або електрохімічного окиснення глюкози, але такі кислоти як оцтова, глюконова, фумарова та багато інших, також утворюється внаслідок вуглеводного обміну в живих організмах. Мікробіологічним синтезом виробляється до 67% усієї маси виготовленого продукту. Активно глюконову кислоту продукують селекціоновані штами грибів Aspergillus та Penіcіllіum. Глюконову кислоту найчастіше отримують використовуючи гриби роду Аspergillus niger. Промислове виробництво глюконової кислоти було налагоджено ще на початку ХХ століття. Процес отримання кислоти заснований на ферментації вуглеводневих середовищ штамами цвілевих грибів в аеробних умовах, при певній температурі, регламентованому складі середовища і пригніченні розвитку сторонньої мікрофлори. Метою дипломного проекту є розробка технологічних рішень по виробництву глюконової кислоти з використанням грибів Aspergillus niger. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: ˗ провести літературний огляд стану та проблем біотехнологічної галузі з питань виробництва органічних кислот в України; ˗ визначити техніко-технологічний спосіб вирішення поставленої проблеми; ˗ встановлити режими та умови вирощування посівного матеріалу в інокуляторі та процесу основної ферментації; ˗ провести розрахунки виробничих циклів та стадій підготовки посівного матеріалу; ˗ обгрунтувати інженерно-технічне забезпечення технологічного цеху.
- ДокументРозроблення технології синбіотичного напою(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Галушко Євген ВіталійовичСучасна харчова промисловість активно розвиває напрямок виробництва функціональних харчових продуктів, які окрім основних поживних речовин, містять активні компоненти, що позитивно впливають на організм людини, сприяючи його адаптації до зовнішнього середовища, запобігаючи захворюванням та передчасному старінню. Особливе місце серед функціональних харчових продуктів займають рослинні продукти, зокрема соя та її похідні, які містять широкий спектр корисних біологічно активних речовин. Крім того, наявність таких вуглеводів, як сахароза, стахіоза і рафіноза, робить соєве молоко гарним субстратом для культивування біфідобактерій. А при одночасному вирощуванні з пропіоновокислими бактеріями, ріст біфідобактерій буде іще кращим, завдяки метаболітам, що посилюють їх розвиток. Мета роботи – розробка технології синбіотичного функціонального напою, на основі соєвого молока, ферментованого пропіоновокислими та біфідобактеріями. Для досягнення зазначеної мети було поставлено наступні завдання: - вивчити сучасний стан і перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; - вивчити характеристики біологічних агентів; - дослідити та підібрати режими сумісного культивування пробіотичних культур; - розробити технологічну схему отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii-4 та Bifidobacterium adolescentisС-52; - оцінити економічну ефективність розробленої технології; - підібрати заходи з охорони праці на підприємстві. Об’єкт дослідження: технологія отримання функціонального синбіотичного напою. Предмет дослідження: технології отримання пробіотичних напоїв, пробіотики, пребіотики, синбіотики, біфідобактерії, пропіоновокислі бактерії, соєве молоко. Робота містить текстову і графічну частини, що включає 4 графічні аркуші: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз апарату. Текстова частина складається з шести розділів: огляду літератури, в якому наведено стан та перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; характеристики біологічних агентів; підбору режимів сумісного культивування пробіотичних культур; технології отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii та Bifidobacterium adolescentis; розрахунків економічної ефективності розробленої технології, охорони праці та навколишнього середовища. Робота обсягом 73 сторінки складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 60 найменувань (7 сторінок), 11 рисунків (7 сторінок), 13 таблиць (8 сторінок).
- Документ«Технологія виробництва стандартизованих мікробних препаратів»(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Михайлова ІринаБіолого-фізіологічна безпека населення поряд з фізичною безпекою особливо важлива у воєнних умовах в Україні в останні роки. Для її забезпечення особливо важливим є мікробіота шлунково-кишкового тракту, яка надає значно більше значення для організму людини, ніж вважалося раніше. Встановлено, що мікроорганізми здатні надавати виражений вплив на процеси регуляції гомеостазу в організмі людини, брати участь у корегуванні обмінних, ендокринних, імунних порушень. Науково-фармакологічними дослідженнями останніх років був проведений аналіз забезпечення населення України пробіотичними лікарськими препаратами та зазначена практично 100-відсоткова імпортозалежність і суттєва недостатність у вітчизняних препаратах. Аналіз складу мікробіоти шлунково-кишкового тракту людини протягом її життєвого циклу показав присутність і важливість мікроорганізмів роду Bifidobacterium, зокрема виду Bifidobacterium bifidum. Пробіотики на основі біфідобактерій – одні з високоефективних і необхідних організму препаратів. Саме тому в кваліфікаційній роботі на тему «Технологія виробництва стандартизованих мікробних препаратів» розроблено технологію отримання монопрепарату Bifidobacterium bifidum як стратегічний напрямок розвитку кластерного підходу до високотехнологічних галузей нашої держави, до яких відносяться і біотехнологічні виробництва. В роботі обгрунтовано потребу у цьому пробіотичному препараті мікроорганізмів для зниження імпортозалежності і суттєвої недостатності у вітчизняних лікувальних препаратах саме цієї групи. Метою даної кваліфікаційної роботи є зменшення імпортозалежності України у пробіотичних препаратах шляхом вдосконалення технології препарату мікроорганізмів Bifidobacterium bifidum культивуванням біфідобактерій на поживних середовищах з модифікованим складом. Для досягнення поставленої мети доцільним є вирішення наступних завдань: 1. Провести аналіз літератури щодо виробництва стандартизованих мікробних препаратів та обґрунтувати необхідність у пробіотичних препаратах. 2. Охарактеризувати форми та технології їх отримання, склад та якість поживних середовищ для культивування біфідобактерій. 3. Описати особливості технології отримання пробіотичного препарату Біфідобактерину. 4. Оцінити зростання Bifidobacterium bifidum на традиційних відомих поживних середовищах для культивування біфідобактерій та порівняти цей показник при використанні поживних середовищ з модифікованим складом. 5. Провести технологічні розрахунки й аналіз інвестиційної привабливості проєкту. 6. Розробити технологічну і апаратурну схеми виробництва препарату мікроорганізмів Bifidobacterium bifidum. 7. Обґрунтувати вибір конструкції ферментера та здійснити його технологічний та конструктивний розрахунки. 8. Розробити заходи з охорони праці, навколишнього середовища та надати висновки і рекомендації щодо застосування препарату мікроорганізмів Bifidobacterium bifidum.
- ДокументУдосконалення біотехнології вилучення олії з насіння(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Бачиніна Анастасія СергіївнаВ дипломній роботі проаналізовано стан ринку олійної промисловості. Розглянуто основні методи та властивості основних видів насіння. Наведено технологічну схему отримання лляної олії з описом основних процесів і характеристикою кінцевого продукту. Запропоновано попередню ферментативну обробку борошна з насіння для більшої екстракції олії. Представлено інженерно-технологічну частину, основні економічні розрахунки та частину охорони праці та навколишнього середовища. Дипломний проект представлено пояснювальною запискою та графічною частиною. Робота обсягом 86 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 44 найменувань (5 сторінок), 2 схем (2 сторінки), 12 таблиць (13 сторінок) та 5 додатків (5 сторінок).
- ДокументУдосконалення біотехнології отримання синбіотичної дієтичної добавки(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Вергунова ІринаТема: «Удосконалення біотехнології отримання синбіотичної дієтичної добавки». Спеціальність: 162 «Біотехнології та біоінженерія» Освітня програма: Біотехнології та біоінженерія Здобувач СВО «Бакалавр»: Вергунова Ірина Анатоліївна Керівник: доц. Охотська Марія Ігорівна Ключові слова: пробіотик, пребіотик, синбіотична дієтична добавка, мікробіота. Актуальність: На сучасному етапі розвитку науки про харчування актуальними є дослідження, орієнтовані на запобігання мікроекологічних порушенням шлунково-кишкового тракту людини шляхом використання синбіотиків для корекції мікробіому макроорганізму. Актуальність та новизна біотехнології отримання синбіотичної дієтичної добавки полягає у тому, що для отримання продукту використовується симбіоз трьох культур бактерій Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium bifidum та вторинний продукт переробки рослинної сировини – біополімерний комплекс цукрового буряку (БПКЦБ). Консорціум саме цих представників пробіотичних мікроорганізмів у поєднанні з пребіотичною складовою спроможний надати підтримку людині у відновленніїї мікробного «пейзажу». Комбінація симбіозу культур з пребіотиком володіє значними перевагами перед синбіотичними дієтичними добавками на основі однієї культури мікроорганізмів. З тієї точки зору, тема дипломного проекту є значимою та актуальною. Мета та завдання роботи: отримання синбіотичної дієтичної добавки з використанням одночасно трьох культур бактерій L. acidophilus, B. adolescentis, B.bifidum та БПКЦБ. Об’єкт дослідження: удосконалення біотехнології отримання синбіотичної дієтичної добавки. Предмет досліження: пробіотичні мікроорганізми – L. acidophilus, B. adolescentis, B. bifidum та пребіотична складова – БПКЦБ. У дипломному проекті наведено матеріали з огляду літератури на пробіотики, пребіотики та синбіотики. Описано стан проблеми отримання синбіотичної дієтичної добавки. Обрано найбільш доцільні штами мікроорганізмів – L.acidophilus, B.adolescentis, B.bifidum та пребіотик для утворення синбіотика. Підібрано поживні середовища для культивування клітин, наведена їх характеристика. Представлена апаратурно-технологічна схема отримання синбіотичної дієтичної добавки на основі L.acidophilus, B.adolescentis, B.bifidum та БПКЦБ. Наведені розрахункові та графічні матеріали. Дипломний проект представлено пояснювальною запискою та графічною частиною. Робота обсягом 118 сторінок складається із вступу, 7 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел (66), що включає 6 найменувань (9 сторінок), 13 рисунків ( 10 сторінок), 17 таблиць ( 22 сторінки) та додатків (3 сторінки).
- Документ«Удосконалення технології отримання β – глюканази»(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Іванов ВладиславНа сьогоднішній день пиво є одним з найвідоміших алкогольних напоїв у всьому світі і кожен рік його виробництво зростає та з’являються нові компанії виробників пива. Незалежно від обсягів виробництва, всі виробники намагаються зробити процес отримання готової продукції більш автоматизованим та менш затратним. Основною економічною задачею у виробництві пива є зниження його собівартості, чому служить використання високопродуктивного обладнання і скороченого технологічного циклу. В сучасних варильних відділеннях пивзаводів намагаються інтенсифікувати виробничий процес поряд зі зниженням енергоспоживання, максимально ефективно використовувати сировину, знизити кількість вторинних матеріальних ресурсів (дробини) і викидів в атмосферу. Застосування ферментів надає виробникам пива переваги у процесі обробки сировини, дозволяє зробити виробництво пива швидшим, простішим, дешевшим та екологічнішим. Ферменти дозволяють краще контролювати процес пивоваріння незалежно від типу операції або від того, які інгредієнти застосовуються для його виробництва. Одним з таких ферментів є β-глюканаза, гідролітичний фермент, що забезпечує чистоту сусла знижуючи в'язкість затору, підвищує екстрактивність сусла і прискорює фільтрування затору, а також впливає на краще і швидке освітлення пива під час дозрівання. Фермент використовується в пивоварінні, в процесі затирання, для забезпечення ефективності розщеплення β - глюканів, пентозанів і інших слизів, які є основною причиною повільного фільтрування, надмірного завантаження фільтраційного чана та поганого освітлення пива. Тому додавання бета-глюканази при затиранні, як правило, підвищує продуктивність фільтраційних чанів і фільтрів і дозволяє значно прискорити і здешевити процес виробництва пива. Саме β-глюканаза, ферментний біокаталізатор високого ступеня очищення і ферментативної активності, що каталізує 1,3 і 1,4 гликозидні зв'язки β-глюканів, розбиває макромолекули в'язкого полімеру до низьков'язких ізомальтози і мальтотріози. Тому β-глюканаза становить інтерес для вирішення проблеми забезпечення чистоти сусла пива, підвищення екстрактивності сусла і прискорення фільтрування затору, а також кращого і швидшого освітлення пива під час дозрівання, що є досить важливим питанням у пивоварінні у багатьох країнах світу, у тому числі й в Україні. Окрім того, враховуючи стратегічний напрямок розвитку високотехнологічних галузей, широкий спектр практичного застосування препаратів β - глюканаз та масштабність виробництв, які їх застосовують - вдосконалення технології отримання високоактивної β-глюканази є актуальним завданням, що має значний прикладний характер. Мета кваліфікаційної роботи. Проєктування ділянки виробництва (апаратурна і технологічна схеми) високоактивної β-глюканази грибом Trichoderma reesei у вигляді нев'язкої, прозорої рідини, подальшого її очищення, висушування та отримання товарної форми. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: провести літературний пошук та розглянути біотехнологічні аспекти виробництва β-глюканази; на основі розрахунків та статистичних даних обґрунтувати потребу у препараті- β-глюканаза; обґрунтувати вибір штама-продуцента Trichoderma reesei для виробництва β-глюканази; підібрати та дослідити оптимальний склад поживного середовища; скласти матеріальний баланс виробництва та провести продуктовий розрахунок; розробити технологічну та апаратурну схеми виробництва β-глюканази з впровадженням ультрафільтраційної установки; підібрати відповідне енергоощадне технологічне обладнання; розробити заходи щодо охорони праці та охорони навколишнього середовища; довести економічну доцільність впровадження.
- ДокументУдосконалення технології отримання лізину(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Мотовиць Анатолій АнатолійовичУдосконалення технології отримання лізину обумовлена важливою роллю цієї амінокислоти в сучасному сільському господарстві та харчовій промисловості. Лізин є незамінною амінокислотою, яка не синтезується в організмі людини та тварин, тому його дефіцит потребує постійного поповнення через дієту або добавки. Зважаючи на зростаючі потреби у високоякісних білкових продуктах, удосконалення ефективних методів отримання лізину стає стратегічно важливим завданням. Мета та завдання: Удосконалити технологію отримання лізину доступними біотехнологічними методами. Об’єкт дослідження: лізин, біологічний агент Corynebacterium glutamicum Предмет дослідження: посівний матеріал, поживне середовище для Corynebacterium glutamicum В кваліфікаційній роботі удосконалено технологію виробництва лізину методом мікробного синтезу за допомогою продуцента Corynebacterium glutamicum. Встановлено оптимальний склад поживного середовища. Наведено апаратурну схему одержання кормових препаратів лізину, описані основні технологічні процеси з описом кінцевого продукту. Обґрунтовано вибір пакування для готового продукту, проведено продуктовий розрахунок потреб відповідних інгредієнтів для виробництва готового продукту виробничою потужністю 2000 тон на рік та складено матеріальний баланс. Наведена інженерно-технологічна частина та частина охорони праці та навколишнього середовища. Дипломний проєкт представлено пояснювальною запискою та графічною частиною. Робота обсягом 73 сторінки складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 40 найменувань (5 сторінок), 6 рисунків (4 сторінки), 8 таблиць (7 сторінок) та 4 додатка (4 сторінки).
- ДокументУдосконалення технології ферментного препарату з протеолітичною активністю(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Цушко КатеринаВдосконалення біотехнології ферментного препарату протеолітичною активності шляхом культивування штаму Bac.licheniformis-О55 на оновленому поживному середовищі, корегування параметрів процесу культивування та застосування сучасного методу фільтрації для очищення.
- Документ