G21 (162) - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Нові надходження
- ДокументУдосконалення біотехнології лимонної кислоти(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Клебанська МаріяСвітовий ринок лимонної кислоти (ЛК) демонструє стабільне зростання. В Україні, попри значний та зростаючий попит у харчовій, фармацевтичній, косметичній, клінінговій та металургійній галузях, вся ЛК імпортується переважно з Китаю та ЄС. Щорічні обсяги імпорту складають близько 8-10 тисяч тонн, що еквівалентно 7-9 мільйонам доларів США. Ця повна залежність від імпорту робить українських споживачів вразливими до коливань світових цін та логістичних проблем. Навіть в умовах повномасштабної війни, попит на ЛК зберігається. Виробництво лимонної кислоти в Україні є стратегічно важли-вим. Воно не лише забезпечить стабільні поставки для вітчизняних підприємств, знизить імпортну залежність та валютні витрати, а й створить нові робочі місця та сприятиме ро-звитку національної промисловості. З огляду на високий внутрішній попит та можливості для реалізації проєкту, тема дипломного проєкту є обґрунтованою, актуальною та сучас-ною для України.
- ДокументВикористання Propionibacterium shermanii в технології синбіотичного напою(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Зенченко КрістінаФункціональні харчові продукти стають все більш популярними через їх позитивний вплив на здоров’я. Соєве молоко є гарним середовищем для пробіотичних культур завдяки складним вуглеводам. Спільне культивування Propionibacterium shermanii та біфідобактерій покращує якість продукту, підвищуючи його пробіотичну активність і корисність. Мета роботи: Розробити технологію синбіотичного напою на основі ферментованого соєвого молока з пропіоновокислими і біфідобактеріями. Об’єкт дослідження: Технологія отримання синбіотичного функціонального напою. Предмет дослідження: Технології ферментації, пробіотики, пребіотики, синбіотики, біфідобактерії, пропіоновокислі бактерії. Завдання: Вивчення сучасного стану пробіотичних продуктів; Характеристика біологічних агентів; Підбір режимів сумісного культивування; Розробка технологічної схеми виробництва; Оцінка економічної ефективності; Заходи з охорони праці.
- ДокументВпровадження Propionibacterium shermanii у виробництво пробіотичного препарату(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Масян ОксанаАктуальність: сучасний стан екології, часте застосування антибіотиків, незбалансоване харчування та вплив стресових факторів призводять до порушення мікробіоценозу кишечника. Це, у свою чергу, спричиняє зниження імунітету та зростання ризику розвитку хронічних захворювань. У цьому контексті особливу роль відіграє використання пробіотичних препаратів — біологічно активних засобів, що містять живі мікроорганізми з позитивною дією на здоров’я людини. Одним із перспективних пробіотиків є Propionibacterium shermanii — представник пропіоновокислих бактерій, який має унікальну здатність синтезувати вітамін B12, органічні кислоти, антимікробні речовини та чинити імуномодулювальний вплив. Незважаючи на високий потенціал цього штаму, його застосування в масовому виробництві в Україні все ще залишається обмеженим. Це відкриває широкі можливості для створення нових біопрепаратів на основі P. shermanii. Розробка і впровадження технології виробництва пробіотичних препаратів із використанням Propionibacterium shermanii є надзвичайно актуальним завданням. Воно відповідає сучасним тенденціям у галузях біотехнології, медицини та харчової промисловості, а також сприяє покращенню загального рівня здоров’я населення та розвитку національного ринку функціональних харчових продуктів. Мета роботи: розробити науково обґрунтовану технологію впровадження Propionibacterium shermanii у виробництво пробіотичного препарату з урахуванням біологічних особливостей штаму, умов його культивування та перспектив застосування у харчовій і медичній промисловості. Для досягнення цієї мети було поставлено такі завдання: - Дослідити біологічні та пробіотичні властивості мікроорганізму Propionibacterium shermanii. - Встановити оптимальні умови культивування цього штаму для досягнення максимального рівня накопичення біомаси. - Розробити технологічну схему виробництва пробіотичного препарату на основі використання P. shermanii. - Виконати розрахунки матеріального балансу процесу та провести економічний аналіз доцільності впровадження цього рішення. - Оцінити перспективи практичного застосування препарату та відповідність його виробництва вимогам санітарно-гігієнічних стандартів. Об’єкт дослідження: процес виробництва пробіотичного препарату на основі пропіоновокислих бактерій. Предмет дослідження: технології отримання пробіотичних препаратів, пробіотики, пребіотики, синбіотики, біфідобактерії, пропіоновокислі бактерії.
- ДокументУдосконалення технології ферментного препарату пектолітичної дії(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Ісаєва ДаринаТема: «Удосконалення технології ферментного препарату пектолітичної дії» Спеціальність: 162 «Біотехнології та біоінженерія» Освітня програма: «Біотехнології та біоінженерія» Ключові слова: ферментні препарати, пектолітичні ферментні препарати, поживні середовища, продуценти, технологія, технологічний процес, матеріальний баланс, економічна доцільність, охорона праці. Актуальність: У виробництві соків і у виноробстві — для освітлення та поліпшення умов фільтрування застосовують ферменти пектолітичної дії. Ці ферменти гідролізують складноефірні зв'язки в молекулі розчинного пектину, в результаті чого утворюється галактуронова кислота і метиловий спирт. Це призводить до зниження драглеутворюючої здатності пектину і супроводжується зниженням його в'язкості і врешті підвищує якість та загальний вихід соків з сировини. Для розширення спектру практичного застосування препаратів пектолітичної дії, зважаючи на масштабність виробництв, що їх застосовують, вивчення та вдосконалення технології ферментних препаратів пектолітичної дії є актуальним завданням, що має значний прикладний характер. Мета та завдання: Метою роботи є удосконалення лінії з виробництва пектолітичного ферментного препарату за рахунок оптимізації процесу його виробництва та підвищення якості кінцевої продукції виробництва. Об’єкт дослідження: технологія ферментного препарату пектолітичної дії. Предмет дослідження: Aspergillus foetidus – продуцент ферментів пектолітичної дії, поживні середовища для його культивування. В роботі зроблено: огляд літератури, техніко-економічне обгрунтування технології, продуктовий розрахунок і матеріальний баланс процесу біосинтезу ферментів продуцентом Aspergillus foetidus, описано технологію отримання пектолітичного ферментного препарату, охорону праці та довкілля, економічні розрахунки доцільності вдосконалення. Графічна частина складається з 4 листів на яких показано: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз одного з основних апаратів, зведена таблиця економічних розрахунків.
- ДокументУдосконалення технології пробіотичного препарату на основі монокультур молочнокислих бактерій(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Антонова КаролінаАктуальність:Використання та масове зловживання антибіотиками спричиняє багато негативних проблем у тваринництві, зокрема ослаблення імунітету тварин, індукцію резистентних штамів бактерій, накопичення залишків антибіотиків у продукції тваринництва та спричинення вторинних інфекцій, які становлять велику загрозу безпеці продуктів тваринного походження та врешті здоров’ю людини. Все більш важливу роль у дослідженнях і застосуванні у тваринництві як альтернатива антибіотикам відіграють пробіотичні мікроорганізми. Поява нової, науково обґрунтованої інформації з цього питання створює великі перспективи для поповнення арсеналу ефективних пробіотичних ветеринарних препаратів. Поряд з цим зменшення імпортозалежності у пробіотичних препаратах для людей і тварин шляхом удосконалення існуючих технологій їх виробництва є актуальним завданням прикладного характеру. Мета та завдання: удосконалити технологію пробіотика для птиці на основі монокультур молочнокислих бактерій шляхом модифікації поживного середовища та заміною старого обладнання на більш сучасне. Об’єкт дослідження: технологія ветеринарного пробіотика для птиці Предмет дослідження: Enterococcus faecium, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, поживні середовища для їх культивування. Роботу представлено пояснювальною запискою та графічною частиною (додатки). У пояснювальній записці наведено: аналіз ринку пробіотиків для тварин, опис найбільш уживаних пробіотичних культур, склад та узагальнений опис технологій виробництва, опис готового продукту та спосіб його застосування, результати оптимізації поживного середовища, матеріальний баланс виробництва, розрахунки доцільності впровадження удосконалень, охорону праці та довкілля. У графічній частині у вигляді додатку наведено наступні матеріали: поетапну та апаратурну схеми технології, розріз сепаратора, зведену таблицю економічних розрахунків. Робота обсягом 114 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків,