Роботи 2023 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2023 року за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 40
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву помадних цукерок «Аленька квіточка» та пралінових цукерок «Маска» в кондитерському цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Яніва Данила ІвановичаКондитерські вироби - це харчові продукти, що мають високу калорійність та засвоювання. Вони мають присмний смак, тонкий аромат, привабливий зовнiшній вигляд. Більшість виробів мають тривалий строк зберігання та добру транспортабельність. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, бiлкiв, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні - для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти, для дитячого харчування - «білий шоколад» та інші. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась.Сучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості.В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об'єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей-сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках.У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «Міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові, були забезпечити споживача солодким різноманіттям.На даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва хліба Макіївського 0,8 кг та булочок любительських 0,2 кг з використанням сучасних способів тістоприготування в хлібопекарному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Тенжицької Тетяни ІгорівниХліб – геніальний винахід людства. Хлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Законом України „про прожитковий мінімум” норма споживання хліба, затверджена для розрахунку споживчої корзини, складає 277 г на добу або 101 кг на рік. Відбулися зміни і в асортименті виробів. Дещо розширюється випуск заварних житніх сортів хліба, значно зменшилось виробництво здобних, бубличних, сухарних виробів, хоча асортимент їх розширився за рахунок розроблення нових видів з поліпшеним складом рецептури. Рішення основних завдань науково – технічного прогресу в хлібопекарській галузі тісно пов’язане з розробкою сучасних технологій упаковки і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів та якості готових виробів. Згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент хлібопекарської продукції повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності, профілактичного і лікувального призначення. Крижані́вка — село Фонтанської сільської громади в Одеському районі Одеської області в Україні. Село розташоване на березі Чорного моря на схід від Одеси (за Лузанівкою) і є фактично передмістям Одеси та досить популярним місцем відпочинку для тих, хто бажає відпочити від міського гамору та подихати чистим повітрям. За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 3195 осіб.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Дієтичне» та крекеру «Каховський» з застосуванням потоковомеханізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів у м. Подольск Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Федорук Анастасії СергіївниКондитерська промисловість України – одна з найважливіших галузей харчової промисловості. Обсяг виробництва кондитерської промисловості становить 3 % ВВП країни. Сьогодні кондитерська промисловість України – це 28 великих спеціалізованих підприємств і об’єднань, а також маса дрібних цехів. Сукупна потужність 28 великих кондитерських фабрик складає близько 625 тис. т. у рік. Напевне, багато хто ще пам’ятає полюси солодкої пропозиції за радянських часів – гірку злипшихся льодяників бляклих кольорів на прилавку кожного гастроному і цукерки «Метеорит», коробку яких треба було «діставати по блату». Десь посередині знаходились невиразні псевдошоколадні «батончики». Виробник не був зацікавлений ні в якості, ні в кількості виготовленої продукції – збут було гарантовано в будь – якому разі. Дефіцит, який періодично виникав, перетворював цей бідненький пейзаж на пустелю голих магазинних полиць, в якій оазами виглядали підпільно – приватні торгівці саморобними солодощами на погано обструганих паличках. З відновленням незалежності відкрилися кордони. Українці з захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів в яскравих обгортках. Безперечним лідером продаж став справжній шоколадний батончик «Снікерс». Вітчизняні кондитери тимчасово втратили свої позиції. Відродження почалося дещо пізніше з іноземних інвестицій в цю галузь. У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові були забезпечити споживача солодким різноманіттям, тому щорічне зростання солодкого виробництва в ці роки вимірювалось 20 – 30 %. Повсякчас з’являлись нові торгові марки. Солодкий український «рай» почав набувати все більш реальних рис.
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з помадними корпусами «Полуничні» та цукерок з праліновими корпусами «Агат» в кондитерському цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Швеца Артема ОлеговичаКондитерські вироби – це харчові продукти, що мають високу калорійність та засвоювання. Вони мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Більшість виробів мають тривалий строк зберігання та добру транспортабельність. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, білків, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні – для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти, для дитячого харчування – «білий шоколад» та інші. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась. Сучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості. В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об’єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках. У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові, були забезпечити споживача солодким різноманіттям. На даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба білого 1/г подового 0,5 кг та булочок до сніданку 1/г 0,05 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Лозовського Ігоря МиколайовичаХлібопекарська галузь грає значну соціальну і стратегічну роль у житті українського суспільства. У сумарному обсязі продукції всієї харчової промисловості України вона займає одне із провідних місць, а частка хлібопродуктів у раціоні населення України складає 15 %, що підтверджує їхній статус як основного продукту харчування. Будь-які зміни, що відбуваються на ринку хліба, хлібобулочних виробів, впливають на економічне та соціально-політичне життя країни. Сьогодні населення України забезпечується хлібом високомеханізованими підприємствами. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Хлібобулочні вироби виробляються за різними рецептурами, різної маси, форми, в упаковці або без неї. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна – сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока, борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Щорічно в Україні виробляється близько 1,8млн. тонн хліба та хлібобулочних виробів, понад 70 відсотків від загального обсягу випікають великі промислові підприємства, решту - приватні пекарні, мережа торгівлі, великі супермаркети та інші виробники. Розвивається власна торгова мережа хлібопекарських підприємств, що знижує транспортні витрати, дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Гуцулка» та печива затяжного «Спорт» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Воданенко Натілії АндріївниКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку, а експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль, патока молоко і основною експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства що року інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорсткої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2021 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів припадає на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення; - поява нових технологій в галузі; Пік попиту припадає на останні місяця року, які пов’язані з новорічними святами, а в перші та літні місяці спостерігається спад.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба луцького 0,8 кг та ріжків львівських в хлібопекарському цеху м. Южне Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Міхньова Романа ОлександровичаХлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Розвиток хлібопекарської промисловості здійснюється на базі впровадження нової техніки, прогресивної технології, збільшення вироблення хліба і булочних виробів з різними добавками і покращувачами, що підвищують їх біологічну цінність і якість. Останнім часом спостерігається зростання питомої ваги продукції, що виробляють потужні підприємства. Це пов’язано з вищою якістю і конкурентоздатною ціною на виробі цих підприємств. Рішення основних завдань науково – технічного прогресу в хлібопекарській галузі тісно пов’язане з розробкою сучасних технологій упаковки і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів та якості готових виробів. Згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент хлібопекарської продукції повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності, профілактичного і лікувального призначення. Южне — місто в Одеському районі Одеської області. Адміністративний центр Южненської міської громади. Населення у 2019р. складало — 33 тис. Площа території — 10 км². Відстань до обласного центру становить близько 47 км і проходить автошляхом. Южне — одне з наймолодших міст Одеської області. 1973 — почалося будівництво Одеського припортового заводу та морського порту «Південний» в акваторії Малого Аджалицького лиману з перспективою створення промислово-транспортного вузла.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву карамелі з помадною начинокю «Мрія» та карамелі з молочно-горіховою начинкою «Маскарад» в карамельному цеху кондитерської фабрики.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Ющина Максима ІгоровичаСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік,що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2016 році порівняно з 2015 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів. Необхідно відмітити, що загальний обсяг споживання кондитерських виробів щорічно зростає. Експерти пояснюють це підвищенням доходів населення та зміною культури споживання солодощів. Рівень споживання кондвиробів в Україні складає 15 кг на душу населення в рік, при цьому за цим показником Україна є на 8 місці в світі. Найбільше смакують шоколадні цукерки та шоколад з різними начинками, а також вафлі та торти.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з помадною начинкою «Криниця» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) ВЕНГЕР ВАЛЕРІЇ ЮРІЇВНИСучасна кондитерська промисловість в Україні постійно розвивається та адаптується до змін у смакових уподобаннях споживачів і вимогах ринку. У сучасному світі кондитерські вироби стають все популярнішими, набуваючи нових форм, смаків і текстур. Це пов'язано зі зростанням інтересу споживачів до вишуканих смаків, естетичного оформлення та здорового способу життя. Одним із найулюбленіших кондитерських виробів у всьому світі є карамель. Україна не відстає від цього тренду, і виробництво карамелі має великий потенціал у нашій країні. З метою задоволення зростаючого попиту на якісні та інноваційні карамельні вироби, що відповідають сучасним тенденціям, виникає необхідність у впровадженні нових технологій та виробничих процесів. Україна має багату історію виготовлення солодощів, яка сягає далеко в минуле. Традиції кондитерського мистецтва передаються з покоління в покоління, і це створює унікальну основу для розвитку сучасної кондитерської промисловості в Україні. На ринку кондитерських виробів в Україні спостерігається постійний ріст попиту. Люди все більше цінують натуральність, якість та оригінальність солодощів. Стають усвідомленішими та більш критичними щодо складу продуктів, вони перевіряють етикетки, шукають натуральні інгредієнти та обирають продукти без штучних добавок. У подальшому дослідженні ми розглянемо основні етапи розробки процесу виробництва, розрахуємо енергетичну цінність виробів, визначимо необхідне обладнання та технологічні параметри, а також проведемо оцінку ефективності впровадження потоково-механізованих ліній у карамельному цеху. Ознайомимось з технохімічним контролем виробництва.
- ДокументПроектування комплексно-механізованих ліній в хлібопекарному цеху по виробництву хліба українського нового 0,9 кг та батонів волинських в/г 0,4 кг(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Шагамаги Олени ОлександрівниХліб є одним із самих геніальних витворів людства. Сьогодні хлібопекарська промисловість України за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом, спроможна забезпечити населення різними видами хлібобулочних виробів. Харчова цінність хлібобулочних виробів має важливе значення, оскільки вони забезпечують більше 50% добової потреби людини в енергії і до 75% потреби у рослинному білку. Забезпечення умов, при яких будуть ефективніше використовуватись технологічні лінії хлібопекарського виробництва і мінімізуватись витрати праці всіх категорій працівників, заслуговують особливої уваги, тому що, хлібопекарські підприємства функціонують в умовах жорсткого державного регулювання, що є суттєвим чинником при формуванні систем ефективної діяльності вітчизняних підприємств. Сьогодні населення України забезпечують хлібом високомеханізовані підприємства Укрхлібпрому, Укоопспілки, Укрпродспілки.. Асортимент виробів харатеризується великою різноманітністю, їх виробляють за різними рецептурами, різної маси, форми, в упаковці або без неї. Асотримент хлібобулочних виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів. До рецептури булочних, здобних виробів входить основна сировина та додаткова - цукор і жир, молочні, яєчні, плодово-ягодні види сировини, ароматизатори та інші Виробництво всіх видів хлібобулочних виробів здійснюється згідно нормативної документації, яка включає ДСТУ або ТУ, рецептуру і технологічні інструкції. В ДСТУ або ТУ сформульовані вимоги до якості виробів, методи аналізу, правила транспортування і зберігання. Питома вага окремих виробів у загальному об’ємі виробництва змінюється залежно від регіону і купівельної спроможності його населення. Рішення основних задач хлібопекарської галузі тісно пов’язано з розробкою сучасних технологій, впвровадження сучасного технологічного обладнання і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів і якості готових виробів.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву хліба запашного подового 1,0 кг та батонів терновських 0,5 кг в хлібопекарному цеху селища Усатове Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Бур’ян Анастасії СергіївниСьогодні населення України забезпечується хлібними виробами однією з провідних галузей харчової промисловості це хлібопекарська галузь. Її призначення безперебійне забезпечення виробництво хліба та хлібобулочних виробів та виробів лікувально-дієтичного значення. Розвиток хлібопекарської промисловості здійснюється запровадженням нової техніки, прогресивних методів тістоведення збільшенням виробництва хліба та булочних виробів з різним добавлянням поліпшувачів, .які підвищують їх якість та харчову цінність виробів Останнім часом спостерігається зростання питомої ваги продукції, що виробляють потужні підприємства та пекарні. Це пов’язано з вищою якістю і конкурентоздатною ціною на вироби цих підприємств. Зниження загального виробництва і споживання хліба населенням в Україні пояснюється погіршенням його економічного становища, підвищення цін на хліб, раціональнім використанням хліба(він використовується лише для харчування), розвиток домашнього хлібопечення і міні-пекарень. Харчова цінність хлібобулочних виробів має важливе значення, оскільки згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент виробів повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності. Важливими проблемами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісних хлібобулочних виробах промислової випічки за прийнятною ціною та розробкою нового асортименту, яка задовольнить потреби споживачів. Місто Усатове відноситься до Одеського району Одеської області України. Розміщено біля Хаджибейського лиману курорт «Хаджибей». Населення 8433тис.Площа території4,53кв3 Має місце проектування потоково механізованої лінії по виробництву хліба Запашного 1,0кг та батонів терновських 0,5кг.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва батонів «Київських» 0,3 кг та хали пересипської з маком в/г 0,5 кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні при магазині у пгт Іванівка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Братим Діани ЮріївниХлібопекарська промисловість України є однією із основних галузей харчової промисловості,яка за виробничими потужностями,механізацією технологічних процесів,асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібобулочних виробів,що має особливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві З розвитком ринкових відносин змінилась структура хлібопекарської промисловості. Хлібобулочні вироби виготовляються в основному на хлібозаводах,оснащених комплексно-механізованими лініями та частина продукції виготовляється в пекарнях. Розширення мережі пекарень різної потужності сприяє покращанню забезпечення свіжим хлібом населення віддалених районів міст,невеликих населених пунктів і особливо сільської місцевості. У великих містах пекарні доповнюють асортимент виробів,що виготовляються потужними хлібозаводами. Зі всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укроперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. Пекарні, що виникли в останні роки відрізняються потужністю,встановленим обладнанням,кваліфікацією кадрів. Такі пекарні виробляють від 0,2 до 5т продукції. На пекарнях виготовляють відносно широкий асортимент виробів. Це подовий і формовий хліб,булочні,здобні вироби. Сучасні пекарні здебільшого організовують у комплексі з магазином що зменшує транспортні витрати. Запровадження виробництва хали Пересипської з маком в/г 0,5кг та батонів киїіських в/г 0,3кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні при магазині у пгт. Іванівка Одеської області дозволить забезпечити народонаселення пгт.Іванівка свіжою продукцією високої якості,розширити асортимент хлібобулочної продукції у торгівельній мережі пгт. Іванівка Одеської обл
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву пралінових цукерок «Червоний мак» та цукерок з молочно-помадними корпусами «Загадка» в кондитерському цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Щербакової Ангеліни ЄвгенівниСучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості. Кондитерські вироби –мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд, високу калорійність та засвоювання. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, білків, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні – для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась. В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об’єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках. У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові, були забезпечити споживача солодким різноманіттям. На даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва желейного мармеладу «Чорноплідна горобина» та зефіру «Зефір в шоколаді» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху у м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Цуркана Ігоря ІгоровичаКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загально споживчого, так і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Більшість кондитерських виробів може зберігатися тривалий час без псування і без зміни своїх смакових і харчових достоїнств у зв’язку з високою калорійністю і низькою вологістю. Енергетична цінність у розрахунку на 100 г продукту коливається від 300 (мармелад) до 2300 (шоколад) кДж. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшити якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Вирішити проблеми науково-технічного прогресу в області автоматизації кондитерської промисловості можна шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництвах, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції. Створення нової й удосконалювання діючої технології на основі використання прогресивних методів виробництва кондитерських виробів дозволяє скоротити витрати сировини, матеріалів у розрахунку на одиницю продукції. Потрібні радикальні зміни, новаторський підхід до проведення переозброєння, глибокої реконструкції матеріально-технічної бази харчової промисловості.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву цукрового печива «Жовтневе» та сирцевих пряників «Іграшки» в цеху борошняних виробів кондитерської фабрики м. Вінниця.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Кушнір Валерії АндріївниВиробнича база кондитерської галузі України задовольняє попит населення і забезпечує їх річне споживання на рівні розвинутих капіталістичних країн. Беззаперечною перевагою кондитерських виробів являється те, що високий ступінь механізації та автоматизації технологічних потоків при їх виробленні дозволяє організувати їх потоково-механізоване виробництво і отримати готові вироби в малій штучній упаковці, тим самим забезпечити зберігання заданих споживчих, біологічних і санітарно-гігієнічних показників в процесі зберігання. При цьому головна увага звертається на якість харчових продуктів і їх відповідність медико-біологічним вимогам. Наукові дослідження націлюються на вдосконалення діючих і створення оригінальних технологій якісно нових харчових продуктів, які дозволяють правильно змінити хімічний склад для відповідності його потребам організму людини. Кондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загально споживчого, так і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Більшість кондитерських виробів може зберігатися тривалий час без псування і без зміни своїх смакових і харчових достоїнств у зв’язку з високою калорійністю і низькою вологістю. Енергетична цінність у розрахунку на 100 г продукту коливається від 300 (мармелад) до 2300 (шоколад) кДж. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшити якість і розширити асортимент вироблюваних виробів.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба обіднього формового 0,75 кг та рогаликів фруктових в/г 0,15 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в пекарні м. Березівка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Манукян Каріне АрсенівниХарчова промисловість України є однією зі стратегічних галузей розвитку вітчизняної економіки. Вона покликана забезпечувати стабільне постачання населення необхідними якісними продуктами харчування і виступає важливою ланкою формування продовольчої безпеки держави й експортного потенціалу країни. Першочергове місце у споживчому кошику займає хліб. Хліб був і залишається одним з основних продуктів харчування населення нашої країни. Кількість щоденного споживання хліба населення України дозволяє вважати його одним з найважливіших продуктів харчування. Хлібопекарська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібних виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві. В Україні щороку виробляється близько 7 млн т хліба та хлібобулочних виробів, або 130 кг на душу населення. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині. При правильній технології виробництва вся маса хліба (100 %) є їстівною. З розвитком ринкових відносин у суспільстві відбулось роздержавлення і реструктуризація хлібопекарської галузі, виникла велика кількість пекарень, відроджується домашнє хлібопечення. Відродження пекарень відбувається на якісно новому технічному рівні з впровадженням сучасних технологій, сучасного технологічного обладнання. У великих містах пекарні доповнюють асортимент виробів, що виготовляються потужними хлібозаводами. На пекарнях, розташованих у сільській місцевості, невеликих населених пунктах, виготовляють відносно широкий асортимент виробів. Це подовий і формовий хліб, булочні, здобні вироби.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву цукрового печива «Комбайнер» та заварних пряників «Журавлинні» в цеху борошняних виробів кондитерської фабрики.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Песецького Іллі ІвановичаКондитерська промисловість України – одна з найважливіших галузей харчової промисловості. Обсяг виробництва кондитерської промисловості становить 3 % ВВП країни. Сьогодні кондитерська промисловість України – це 28 великих спеціалізованих підприємств і об’єднань, а також маса дрібних цехів. Сукупна потужність 28 великих кондитерських фабрик складає близько 625 тис. т. у рік. Напевне, багато хто ще пам’ятає полюси солодкої пропозиції за радянських часів – гірку льодяників бляклих кольорів на прилавку кожного гастроному і цукерки «Метеорит», коробку яких треба було «діставати по блату». Десь посередині знаходились невиразні псевдо шоколадні «батончики». Виробник не був зацікавлений ні в якості, ні в кількості виготовленої продукції – збут було гарантовано в будь – якому разі. Дефіцит, який періодично виникав, перетворював цей бідненький пейзаж на пустелю голих магазинних полиць, в якій оазами виглядали підпільно – приватні торгівці саморобними солодощами на погано обструганих паличках. З відновленням незалежності відкрилися кордони. Українці з захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів в яскравих обгортках. Безперечним лідером продаж став справжній шоколадний батончик «Снікерс». Вітчизняні кондитери тимчасово втратили свої позиції. Відродження почалося дещо пізніше з іноземних інвестицій в цю галузь
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з фруктово-желейними корпусами «Вогник» та цукерок на основі праліне «Горішки в шоколаді» в кондитерському цеху м. Ізмаїл Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Кім Крістіни ПавлівниКондитерські вироби, приготовлені на цукровій основі, різноманітні за складом, формою, обробкою й смаком, отримані з однієї або декількох цукеркових мас, називають цукерками. Вироби, що одержують з однієї цукеркової маси, називаються простими, з декількох – складними. Цукерки, що випускаються у великій кількості, називаються масовими. Їх виробляють на поточно – механізованих лініях. Цукерки високої смакової якості, що випускаються в невеликих кількостях (в основному для набрів), називаються десертними (роздрібними). Їх виготовляють немеханізованими способом. Асортимент цукерок налічує понад 1000 найменувань, і серед них роздрібні сорти займають трохи більше 5% загального випуску. Це пов’язано з великими витрати ручної праці на випуск кожного сорту цукерок. Кондитерська промисловість, незважаючи на глибоку кризу, у якій перебуває вітчизняна економіка, є однією з провідних та бюджетоутворюючих галузей харчової промисловості. Згідно досліджень компанія Pro-Consulting, якщо в першому півріччі 2017 року основними імпортерами української кондитерської продукції були Казахстан, Молдова і Болгарія, то в 2018 році до них додалися Білорусь, Великобританія і Австрія. Розширення ринку збуту стало можливим завдяки підписанню угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і завершенню до 2018 року адаптація національних стандартів якості до європейських.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву льодяникової карамелі «М’ятна» та карамелі з желейною начинкою «Бананова» в карамельному цеху кондитерської фабрики.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Макарової Надії СергіївниСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2016 році порівняно з 2015 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва плиткового шоколаду «Люкс» та шоколадних батонів з арахісовою начинкою з застосуванням потоково-механізованих ліній на кондитерській фабриці м. Южне Одеської області(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Кузнецової Вероніки ІгорівниУ харчовій промисловості України одним із найбільш розвинутих є кондитерський сектор. Нинішні обсяги виробництва в даній сфері дають змогу не лише забезпечувати внутрішній попит на кондитерську продукцію в Україні, а також створюють значний експортний потенціал. Продукцію кондитерського ринку нашої держави можна умовно розподілити на борошняні, шоколадні та цукрові кондитерські вироби. Україні спостерігається збільшення обсягів виробництва основних видів продукції в кондитерській сфері потягом останніх років. У 2019 році вони досягли 58,733 млрд. грн., у тому числі 38,26% припадало на виробництво кондитерських виробів з какао, шоколаду та цукру Кількість учасників на даному ринку перебуває в межах від 200 до 800 виробників за рахунок присутності значної кількості невеликих виробників таких як кондитерські та булочні заклади, хоча основною діяльністю цих підприємств не вважається виробництво кондитерських виробів. Найбільші гравці українського ринку шоколадних кондитерських виробів: 1. ДП "КОНДИТЕРСЬКА КОРПОРАЦІЯ "РОШЕН" 2. ПрАТ "МОНДЕЛІС УКРАЇНА" 3. ТОВ "Ферреро Україна" 4. ТОВ "АВК КОНФЕКШІНЕРІ" 5. ТОВ "МАЛБІ ФУДС" 6. ПрАТ "ВІННИЦЬКА КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА" 7. ТОВ "ШОКОЛАДНА КОМПАНІЯ "МИР" 8. ПрАТ "КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА "АВК" М. ДНІПРО"