Роботи 2023 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2023 року за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 25
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву льодяникової карамелі «М’ятна» та карамелі з желейною начинкою «Бананова» в карамельному цеху кондитерської фабрики.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Макарової Надії СергіївниСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2016 році порівняно з 2015 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва батонів печерських в/г 0,5 кг та хліба українського 0,9 кг з застосуванням сучасних технологій тістоприготування в пекарні с. Кринички Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Дишленко Агастасії ІгорівниХлібопекарська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потуж остями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібних виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної та економічної стабільності в суспільстві. Хліб - один з важливих продуктів харчування, вироби характеризуються високою енергетичною цінністю, засвоюваністю. В основі технології хліба лежать біохімічні, мікробіологічні процеси, технологія хлібопекарського виробництва належить до біотехнології. Асортимент виробів, що виготовляються хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Однак, незважаючи на широкий асортимент, рівень задоволення потреби населення в хлібобулочних виробах дієтичного та профілактичного призначення залишається низьким. Якість хлібобулочних виробів регламентується нормативно-технічною документацією на ці вироби. Показники якості закладені у відповідні стандарти або технічні умови і мають беззастережно виконуватись За останні роки з розвитком ринкових відносин на базі хлібопекарських підприємств утворені відкриті акціонерні товариства, колективні підприємства виникла велика кількість пекарень, відроджується домашнє хлібопечення, розвивається власна торговельна мережа хлібопекарних підприємств, що знижує транспортні витрати. В сучасних умовах економічного становища України для ппідрпиємств хлібопекарської промисловості як потужних хлібозаводів так і малих підриємств – пекарень важливе значення має правильний вибір асортименту хлібобулочної продукції. При виборі асортименту для впровадження спеціалістами хлібопекарних підприємств в першу чергу проиділяється увага вподобанням населення, вивчається ринок відповідного регіону.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба білого 1/г подового 0,5 кг та булочок до сніданку 1/г 0,05 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Лозовського Ігоря МиколайовичаХлібопекарська галузь грає значну соціальну і стратегічну роль у житті українського суспільства. У сумарному обсязі продукції всієї харчової промисловості України вона займає одне із провідних місць, а частка хлібопродуктів у раціоні населення України складає 15 %, що підтверджує їхній статус як основного продукту харчування. Будь-які зміни, що відбуваються на ринку хліба, хлібобулочних виробів, впливають на економічне та соціально-політичне життя країни. Сьогодні населення України забезпечується хлібом високомеханізованими підприємствами. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Хлібобулочні вироби виробляються за різними рецептурами, різної маси, форми, в упаковці або без неї. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна – сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока, борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Щорічно в Україні виробляється близько 1,8млн. тонн хліба та хлібобулочних виробів, понад 70 відсотків від загального обсягу випікають великі промислові підприємства, решту - приватні пекарні, мережа торгівлі, великі супермаркети та інші виробники. Розвивається власна торгова мережа хлібопекарських підприємств, що знижує транспортні витрати, дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку
- ДокументЗапровадження виробництва хліба луцького 0,8 кг та ріжків львівських в хлібопекарському цеху м. Южне Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Міхньова Романа ОлександровичаХлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Розвиток хлібопекарської промисловості здійснюється на базі впровадження нової техніки, прогресивної технології, збільшення вироблення хліба і булочних виробів з різними добавками і покращувачами, що підвищують їх біологічну цінність і якість. Останнім часом спостерігається зростання питомої ваги продукції, що виробляють потужні підприємства. Це пов’язано з вищою якістю і конкурентоздатною ціною на виробі цих підприємств. Рішення основних завдань науково – технічного прогресу в хлібопекарській галузі тісно пов’язане з розробкою сучасних технологій упаковки і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів та якості готових виробів. Згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент хлібопекарської продукції повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності, профілактичного і лікувального призначення. Южне — місто в Одеському районі Одеської області. Адміністративний центр Южненської міської громади. Населення у 2019р. складало — 33 тис. Площа території — 10 км². Відстань до обласного центру становить близько 47 км і проходить автошляхом. Южне — одне з наймолодших міст Одеської області. 1973 — почалося будівництво Одеського припортового заводу та морського порту «Південний» в акваторії Малого Аджалицького лиману з перспективою створення промислово-транспортного вузла.
- ДокументЗапровадження виробництва хал пересипських з маком в/г 0,5 кг та батонів львівських в/г 0,35 кг з застосуванням сучасних технологій тістоприготування в пекарні селища Світле Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Брад Анни ІванівниУкраїна має довгу традицію виробництва хліба та інших хлібобулочних виробів. Хлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначення якої безперебійне забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. Хлібопекарська галузь харчової промисловості України забезпечена необхідними потужностями, і має можливість повністю забезпечити потреби населення в цій продукції. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Хлібобулочні вироби, що виробляються в Україні характеризується великою різноманітністю за рецептурами, різною масою, формою. в упаковці або без неї. Сьогодні населення України забезпечується хлібобулочними виробами як високомеханізованими підприємствами так і малими підприємствами – пекарнями, понад 70 відсотків від загального обсягу випікають великі промислові підприємства, решту - приватні пекарні, мережа торгівлі, великі супермаркети та інші виробники. В умовах роботи хлібопекарських підприємств важно оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку. Процес виробництва хлібобулочних виробів пов’язано з підвищеними вимогами до якості сировини, вибором раціональних схем і режимів тістоприготування, з трудомісткими ручними операціями – оброблення тістових заготівок, обробка напівфабрикатів і готової продукції.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву хліба кминного формового 0,9 кг та батонів домашніх 0,4 кг кг в хлібопекарному цеху м. Арциз Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Маковецької Маргарити ОлександрівниХліб – це продукт першої необхідності, він потрібен усім і завжди. Саме хліб ототожнював сімейний достаток та добробут. У наші дні хлібопекарське виробництво прийняло широкі промислові масштаби. Сучасне хлібопекарське виробництво характеризується високим рівнем механізціїї та автоматихації технологічних процесів. Великий внесок роблять розвиток хлібобулочної промисловості – дослідники хіміко-біологічних лабораторій, розробники устаткування, виробники інгредієнтів. Найбільш поширеною технологією є прискорений спосіб тістознавства, що дозволяє скоротити час бродіння та технологічні ємності для бродіння тіста, і, як результат, зменшується виробничі площі. Такі технології дають можливість оперативно змінювати асортимент продукції і тим самим підвищувати попит покупця. В даний момент найбільш відомі покращувачі використовуються для виробництва хлібобулочних виробів зі слабкою клейковиною, вони збільшують водопоглинальну здатність борошна, підвищують еластичність м'якуша, а також збільшують термін придатності продукції. Існують поліпшувачі для борошна з сильною клейковиною, що коротко рветься - збільшують пластичність тіста. Арциз – це місто в Україні, у Болградському районі Одеської області. Арциз отримав назву від французького міста Арсі-сюр-Об. Місто виникло в 1816 році, в період заселення Південної Бессарабії німцями. Гербом міста є варязькій геральдичний щит. Лелека символізує мир, добро; Золота виноградна лоза – працьовитість жителів і плодючість землі; Каміння – єдність різних національностей; Залізнична колія – розвиток промисловості. На даний момент там проживає 14486 людей.
- ДокументЗапровадження сучасних технологій тістоприготування по виробництву батонів молочних 0,5 кг в/г та булочок «Мальва» в/г 0,2 кг в пекарні м. Вознесенськ Миколаївської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Кочетової Софії ІгорівниХлібопекарська промисловість на території України є одною з основних та найважливіших з усіх галузей харчової промисловості. Вона має таку виробничу потужність, механізацію технологічних процесів та асортимент товарів, що спроможна забезпечити населення країни самими різноманітними видами хлібобулочних виробів. Не тільки тим, що необхідно, а ще й товаром для задоволення. Історія хліба взагалі дуже давня і цікава. До наших часів вій пройшов довгий шлях від злакових коржиків до хлібу зі збродженого тіста. В Україні хліб знайшли в будовах, що існували ще 3 тисячоліття тому. Ближче до нашої епохи, в Російській імперії з‘являлися ремесленики-пекарі, які давали розвиток хлібопекарській промисловості. В якості цікавого факту, Петром І тоді були видані циркуляри, за якими виготовлення хліба з меншою проти передбаченої вагою, низької якості, а також підвищення ціни на хліб торговці хлібом і пекарі жорстоко карались батогами. Нагляд за пекарнями здійснювали офіцери поліцмейстерної канцелярії. Наприкінці ХІХ сторіччя в Україні з‘являються перші хлібопекарні підприємства, які почали витісняти кустарні. А сьогодні населення України забезпечують хлібом великі високомеханізовані підприємства різних потужностей, багато пекарень та цехів. В цих умовах набуває першорядного значення виготовлення як умова якісної, конкурентоспроможної продукції. Хлібобулочні вироби - це харчові продукти високої калорійності і засвоюваності, які мають приємний смак, запах та привабливий зовнішній вигляд. Їх готують з різних видів і сортів борошна, здобреними та ні, із збродженого та незбродженого тіста, з різноманітними начинками і так далі. Їх поділяють на хліб, булки, здобні, бубличні вироби, сухарі та національні вироби.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва батонів «Київських» 0,3 кг та хали пересипської з маком в/г 0,5 кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні при магазині у пгт Іванівка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Братим Діани ЮріївниХлібопекарська промисловість України є однією із основних галузей харчової промисловості,яка за виробничими потужностями,механізацією технологічних процесів,асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібобулочних виробів,що має особливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві З розвитком ринкових відносин змінилась структура хлібопекарської промисловості. Хлібобулочні вироби виготовляються в основному на хлібозаводах,оснащених комплексно-механізованими лініями та частина продукції виготовляється в пекарнях. Розширення мережі пекарень різної потужності сприяє покращанню забезпечення свіжим хлібом населення віддалених районів міст,невеликих населених пунктів і особливо сільської місцевості. У великих містах пекарні доповнюють асортимент виробів,що виготовляються потужними хлібозаводами. Зі всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укроперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. Пекарні, що виникли в останні роки відрізняються потужністю,встановленим обладнанням,кваліфікацією кадрів. Такі пекарні виробляють від 0,2 до 5т продукції. На пекарнях виготовляють відносно широкий асортимент виробів. Це подовий і формовий хліб,булочні,здобні вироби. Сучасні пекарні здебільшого організовують у комплексі з магазином що зменшує транспортні витрати. Запровадження виробництва хали Пересипської з маком в/г 0,5кг та батонів киїіських в/г 0,3кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні при магазині у пгт. Іванівка Одеської області дозволить забезпечити народонаселення пгт.Іванівка свіжою продукцією високої якості,розширити асортимент хлібобулочної продукції у торгівельній мережі пгт. Іванівка Одеської обл
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Дюшес» та карамелі з фруктовою начинкою «Десертна» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Музики Анни РусланівниСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік ,що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2018 році порівняно з 2017 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Чернівецького подового 0,8 кг та плетінок Київських 1/г 0,5 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування в пекарні селище Мале Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Заровни Олександри ІгорівниХліб вживається в їжу щодня, він не тільки смачний, але і корисний. Хлібопекарська промисловість в Україні є важливою галуззю харчової промисловості Укроїни. Україна має довгу традицію виробництва хліба з пшеничного та житнього борошна та інших хлібобулочних виробів, займає вагому позицію на внутрішньому ринку держави. Сьогодні населення України забезпечується хлібобулочними виробами як високомеханізованими підприємствами так і малими підприємствами – пекарнями. Розвивається власна торгова мережа, що знижує транспортні витрати , дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку. Завдяки сучасному технологічному обладнанню, запровадженим технологія в хлібопекарському виробництві на сучасних хлібозаводах та малих підприємствах – пекарнях виготовляється продукція високої якості і досить широкого асортименту.. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань, характеризується великою різноманітністю.. Однією з програм діяльності хлібопекарських підприємств є розширення асортименту виробляємої продукції, впровадження у виробництво хлібобулочної продукції оздоровчого характеру. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів.
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву помадних цукерок «Аленька квіточка» та пралінових цукерок «Маска» в кондитерському цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Яніва Данила ІвановичаКондитерські вироби - це харчові продукти, що мають високу калорійність та засвоювання. Вони мають присмний смак, тонкий аромат, привабливий зовнiшній вигляд. Більшість виробів мають тривалий строк зберігання та добру транспортабельність. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, бiлкiв, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні - для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти, для дитячого харчування - «білий шоколад» та інші. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась.Сучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості.В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об'єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей-сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках.У другій половині 90-х років українці почали відвертатися від іноземних солодких «Міражів», відповідно «оцінивши» кількість консервантів та часто поганеньку якість виробів. Українські кондитери на той час вже готові, були забезпечити споживача солодким різноманіттям.На даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву карамелі з фруктово-ягідною начинкою «Чорна смородина» та льодяникової карамелі «Золотиста» на кондитерській фабриці м. Кропивницький.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Першиної Анастасії АндріївниКондитерська промисловість є найбільшою галуззю харчової промисловості. Вона об’єднує підприємство по виробництву фруктових і борошняних кондитерських виробів. Їх асортимент налічує близько 5 тисяч найменувань. Кондитерські вироби грають велику роль у раціональному харчуванні, так як вони більше, ніж на 15% задовольняють добову норму цукру. Ця галузь виробляє харчові продукти високої калорійності та засвоюваності. Вказані властивості притаманних кондитерським виробам за рахунок використання багатьох різноманітних високоякісних продуктів, таких як цукор, патока, жири, молочні та яєчні продукти, какао-боби, ягоди, фрукти, борошно та інше. Сучасні кондитерські підприємства вирізняються прогресивними технологічними процесами, комплексною механізацією та автоматизацією виробництва, а також вантажно-розвантажувальних і складських робіт, покращенням якості праці, високою якістю готових виробів, розширенням їх асортименту та зниженням самовартості продукції. Кондитерські підприємства класифікують за двома ознаками: виробничу потужність, яка залежить від витрат і потужності технологічного обладнання, а також коефіцієнт його використання, і виробничий профіль. На сьогоднішній день кондитерський ринок є найпривабливішим, який динамічно розвивається в Україні поряд з м'ясомолочним, хлібопекарським та іншими сегментами харчової промисловості. Кондитерська галузь продемонструвала впевнену динаміку зростання на протязі 2001 – 2005р.р. із середньорічним приростом 10%. У кондитерській галузі використовується понад 200 механізованих потокових ліній.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву хліба житомирського 1/г 0,5 кг та батонів «Колосок» в/г 0,4 кг в хлібопекарному цеху м. Полодьськ Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Жигун Олени ОлегівниХлібопекарська промисловість України є однією з найбільших галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями та асортиментом спроможна забезпечити населення великим асортиментом хлібних та хлібобулочних виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності у суспільстві. В Україні хлібобулочні вироби готують з житнього та пшеничного борошна – обдирного, обойного та січного сортів і пшеничного – вищого, першого та другого сортів. У виробництві певних видів хліба до основного сорту борошна також додають домішки, а саме: кукурудзяне, ячмінне, вівсяне борошно, а також борошно бобових. Серед інших країн світу Україна має найбільш сприятливий природній, ресурсний, геополітичний та людський потенціал для розвитку хлібопекарної промисловості. Хлібопекарське виробництво – це промислове виробництво хліба, здобних, булочних, бубликових та сухарних виробів. Хліб є основним продуктом харчування в раціоні населення, його частка складає 39,15%. Хлібопекарні підприємства за потужністю умовно поділяють на 3 групи: - Малої потужності – до 25 т на добу; - Середньої потужності – від 25 до 100 т на добу; - Великої потужності – більше 100 т на добу. За останні роки виникла велика кількість пекарень, це пов’язано з реструктуризацією хлібопекарської промисловості. З часом зникає необхідність у великій кількості потужних підприємств. В умовах роботи підприємств з потоково-механізованими лініями та безперервним виробництвом важко змінювати оперативно асортимент виробів, реагувати на потреби ринку.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Популярне» та печива затяжного «Шкільне» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Ковченко Анастасії ВіталіївниКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загальноспоживчого, так і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Кондитерські вироби мають велике значення для раціону харчування як головне джерело вуглеводів, а економічні переваги їх виробництва позитивно впливають на розвиток цієї галузі. Крім того, в Україні історично склалися сприятливі умови для розвитку галузі. Тут завжди були майстри домашнього приготування кондитерських виробів, особливо з борошна: медові пряники, тістечка і тому подібне. Виробнича база кондитерської галузі України містить у собі близько 30 самостійних фабрик і об'єднань, а також більш 200 кондитерських цехів. Обсяг випуску кондитерських виробів задовольняє попит населення і забезпечує їхнє річне споживання на рівні розвинутих капіталістичних країн. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерської промисловості, поліпшити якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Проблеми науково-технічного прогресу в області автоматизації кондитерської промисловості вирішуються шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництві, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції.
- ДокументПроектування потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з фруктово-желейними корпусами «Вогник» та цукерок на основі праліне «Горішки в шоколаді» в кондитерському цеху м. Ізмаїл Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Кім Крістіни ПавлівниКондитерські вироби, приготовлені на цукровій основі, різноманітні за складом, формою, обробкою й смаком, отримані з однієї або декількох цукеркових мас, називають цукерками. Вироби, що одержують з однієї цукеркової маси, називаються простими, з декількох – складними. Цукерки, що випускаються у великій кількості, називаються масовими. Їх виробляють на поточно – механізованих лініях. Цукерки високої смакової якості, що випускаються в невеликих кількостях (в основному для набрів), називаються десертними (роздрібними). Їх виготовляють немеханізованими способом. Асортимент цукерок налічує понад 1000 найменувань, і серед них роздрібні сорти займають трохи більше 5% загального випуску. Це пов’язано з великими витрати ручної праці на випуск кожного сорту цукерок. Кондитерська промисловість, незважаючи на глибоку кризу, у якій перебуває вітчизняна економіка, є однією з провідних та бюджетоутворюючих галузей харчової промисловості. Згідно досліджень компанія Pro-Consulting, якщо в першому півріччі 2017 року основними імпортерами української кондитерської продукції були Казахстан, Молдова і Болгарія, то в 2018 році до них додалися Білорусь, Великобританія і Австрія. Розширення ринку збуту стало можливим завдяки підписанню угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і завершенню до 2018 року адаптація національних стандартів якості до європейських.
- ДокументЗапровадження технологій виробництва хліба Макіївського 0,8 кг та булочок любительських 0,2 кг з використанням сучасних способів тістоприготування в хлібопекарному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Тенжицької Тетяни ІгорівниХліб – геніальний винахід людства. Хлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Законом України „про прожитковий мінімум” норма споживання хліба, затверджена для розрахунку споживчої корзини, складає 277 г на добу або 101 кг на рік. Відбулися зміни і в асортименті виробів. Дещо розширюється випуск заварних житніх сортів хліба, значно зменшилось виробництво здобних, бубличних, сухарних виробів, хоча асортимент їх розширився за рахунок розроблення нових видів з поліпшеним складом рецептури. Рішення основних завдань науково – технічного прогресу в хлібопекарській галузі тісно пов’язане з розробкою сучасних технологій упаковки і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів та якості готових виробів. Згідно сучасним тенденціям науки про харчування асортимент хлібопекарської продукції повинен бути розширений випуском виробів підвищеної якості та харчової цінності, профілактичного і лікувального призначення. Крижані́вка — село Фонтанської сільської громади в Одеському районі Одеської області в Україні. Село розташоване на березі Чорного моря на схід від Одеси (за Лузанівкою) і є фактично передмістям Одеси та досить популярним місцем відпочинку для тих, хто бажає відпочити від міського гамору та подихати чистим повітрям. За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 3195 осіб.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба обіднього формового 0,75 кг та рогаликів фруктових в/г 0,15 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в пекарні м. Березівка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Манукян Каріне АрсенівниХарчова промисловість України є однією зі стратегічних галузей розвитку вітчизняної економіки. Вона покликана забезпечувати стабільне постачання населення необхідними якісними продуктами харчування і виступає важливою ланкою формування продовольчої безпеки держави й експортного потенціалу країни. Першочергове місце у споживчому кошику займає хліб. Хліб був і залишається одним з основних продуктів харчування населення нашої країни. Кількість щоденного споживання хліба населення України дозволяє вважати його одним з найважливіших продуктів харчування. Хлібопекарська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами хлібних виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві. В Україні щороку виробляється близько 7 млн т хліба та хлібобулочних виробів, або 130 кг на душу населення. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині. При правильній технології виробництва вся маса хліба (100 %) є їстівною. З розвитком ринкових відносин у суспільстві відбулось роздержавлення і реструктуризація хлібопекарської галузі, виникла велика кількість пекарень, відроджується домашнє хлібопечення. Відродження пекарень відбувається на якісно новому технічному рівні з впровадженням сучасних технологій, сучасного технологічного обладнання. У великих містах пекарні доповнюють асортимент виробів, що виготовляються потужними хлібозаводами. На пекарнях, розташованих у сільській місцевості, невеликих населених пунктах, виготовляють відносно широкий асортимент виробів. Це подовий і формовий хліб, булочні, здобні вироби.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Гуцулка» та печива затяжного «Спорт» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Воданенко Натілії АндріївниКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку, а експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль, патока молоко і основною експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства що року інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорсткої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2021 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів припадає на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення; - поява нових технологій в галузі; Пік попиту припадає на останні місяця року, які пов’язані з новорічними святами, а в перші та літні місяці спостерігається спад.
- ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву цукерок з фруктовими корпусами «Літо» та цукерок з помадними корпусами «Какао-крем» в кондитерському цеху(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Єфремової Світлани СергіївниНа даний момент кондитерська промисловість України є однією з основних галузей харчової промисловості, яка за виробничими потужностями, механізацією технологічних процесів, асортиментом спроможна забезпечити населення різними видами кондитерських виробів, що має важливе значення для підтримки соціальної стабільності в суспільстві. Кондитерські вироби – це харчові продукти, що мають високу калорійність та засвоювання. Вони мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Більшість виробів мають тривалий строк зберігання та добру транспортабельність. Висока харчова цінність обумовлена значним вмістом вуглеводів, білків, жирів та смакових речовин. Кондитерські вироби виробляються в дуже широкому асортименті. Разом з виробництвом кондитерських виробів загально споживчого призначення, випускаються і лікувальні – для хворих цукровим діабетом з використанням замінників цукру сорбіту і ксиліту, з додаванням морської капусти, для дитячого харчування – «білий шоколад» та інші. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно удосконалилась. Сучасне кондитерське виробництво є високомеханізованою та автоматизованою галуззю харчової промисловості. В період перебудови на кондитерську галузь різко знизились об’єкти виробництва. В цей період відкривалися кордони Українці із захопленням зустріли іноземних гостей – сотні небачених раніше видів кондитерських виробів, в яскравих обгортках.
- ДокументЗапровадження виробництва бубликів Українських 0,1 кг та булочок рівненських в/г 0,2 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в хлібопекарному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2023) Толоки Яни ОлексіївниВ Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Як домішки при виробництві певних видів хліба до основного сорту борошна можуть додатись кукурудзяне, вівсяне, ячмінне борошна, а також борошно бобових: соєве, горохове, різних видів. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. Хліб є одним із самих геніальних витворів людства. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. Раніше асортимент хлібобулочних виробів, що вироблялись на хлібозаводах, обумовлювався, головним чином, умовами виробництва і диктатом комплексно-механізованих ліній, то тепер, умови виробництва і склад устаткування визначаються асортиментом і попитом. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів. До рецептури булочних, здобних виробів входить основна сировина та додаткова - цукор і жир, молочні, яєчні, плодово-ягодні види сировини, ароматизатори та інші підприємства переходять на порційні способи приготування тіста, організовують при заводах пекарні, впроваджуються прискорені технології виробництва хліба, що дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку. На даний час в загальному об’ємі виробництва хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складав 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%; сухарні - 0,1%; інші - 0,6%.