G13 (181) - Харчові технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд G13 (181) - Харчові технології за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 454
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ" "(ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2022) Островський, Олексій ВалентиновичУ даній кваліфікаційній роботі проектується комплексне підприємство з організацією пельменної с сосисочною. Такий комплексний заклад ресторанного господарства, повинен мати попит у населення. Зараз з’являється необхідність дати населенню послуги з харчування середньої та нижньої цінової категорії, але при цьому у споживачів зросли вимоги до якості сервісу, та асортименту. Сьогодні навіть у їдальнях та закусочних необхідно приділяти більше уваги не тільки якості страв, але і комфортним умовам для споживачів, та розширювати звичний асортимент продукції. Тобто в місці зосереджена велика кількість городян і гостей міста, яких у туристичному місті, яким є місто Вилкове завжди багато, у зв'язку із чим продукція пельменної і сосисочної буде користуватися великим попитом. Тому, організація такого комплексного підприємства в цьому місці буде доцільне, тому що це місце зосередження потоку потенційних клієнтів, що бажають перекусити на швидку руку. Про це свідчить факт появи великого числа різних лотків з фаст-фудом. Однак ці точки харчування не витримують критики по якості їжі й санітарним нормам. Крім того, аналіз ринку послуг показує в даному регіоні дефіцит спеціалізованих закусочних. Виходячи із цього, можна зробити висновок, що діючі в цьому районі підприємства ресторанного господарства не можуть повною мірою задовольнити існуючий на даному ринку попит і є реальна потреба в закусочній з відповідними рівнем сервісу, якістю обслуговування й невисокими цінами. Метою дипломного проекту є проект пельменної с сосисочною в м. Вилкове. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. - розробити концепцію підприємства. - розробити меню закладу. - скласти виробничу програму комплексного проекту, пельменної с сосисочною і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності комплексного проекту пельменної с сосисочною й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проекту.
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва біо-кефіру з додаванням рослинних олій(ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2022) Карапетян, ЕдуардАктуальність. На сьогоднішній день є актуальним вживання кисломолочних продуктів, що містять мікроорганізми-пробіотики, які є апатогеними для людини і володіють антагоністичною активністю відносно патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, що сприяє збереженню і відновленню нормальної мікрофлори кишківника. Найнадійнішим джерелом корисних мікроорганізмів є кефір. Він містить кефірні зерна (біфідобактерії, ацидофільні молочнокислі палички, лактобактерії, стрептококи, молочні дріжджі), які допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, покращують травлення, стимулюють роботу імунної системи організму. Корисні бактерії знищують шкідливі речовини, які накопичуються в організмі і негативно впливають на загальне самопочуття, викликаючи втому і головний біль. Також вченими було досліджено, що молочнокислі бактерії, які входять до складу кефіру, запобігають розвитку раку. Вони спонукають імунну систему боротися з раковими клітинами. Мета роботи – вдосконалення технології виробництва класичного кефіру із додаванням купажів рослинних олій; експериментальне розроблення співвідношення рослинних олій та режимів гомогенізації отриманих сумішей. Завдання роботи: 1. Встановити оптимальні технологічні параметри біотехнології виробництва біокефіру. 2. Дослідити вплив рослинних олій на стабілізацію жирнокислотного складу продукту. 3. Визначити критичні співвідношення рослинних олій та встановити режими гомогенізації отриманих сумішей. 4. Розробити план НАССР на виробництво біо-кефіру з купажами рослинних олій. Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 97 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 58 найменувань.
- ДокументАналіз небезпечних чинників виробництва та вивчення особливості псування рису Камоліно при зберіганні(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2023) Шепеленко КатеринаАктуальність: Забезпечення продовольчої безпеки країни має першочергове державне значення, поряд із забезпеченням її обороноздатності, це пов'язано з тим, що хвороби харчового походження роблять значний вплив на здоров'я населення будь-якої країни. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно в світі в результаті вживання в їжу небезпечних продуктів харчування, захворюють і вмирають мільйони людей. Рис є основною їжею для більше ніж половини земного населення, тому проведення експертизи технологій виробництва, регулярний моніторинг контролю якості рисової крупи крупи і встановлення механізму її псування є актуальною. Мета роботи: проведення технологічної експертизи рисової крупи Камоліно та вивчення процесу розкладу олії на поверхні рисового зерна за допомогою методу ІЧ - спектроскопії з Фур'є перетворювачем. Об’єкти дослідження: Крупа рисова. Рис шліфований «Камоліно преміум» (круглозернистий), «Своя Лінія» (виробник ТОВ «АТБ-Маркет»). Крупа рисова шліфована. Рис Камоліно «Art Foods» (виробник ТОВ «Gala Foods). Крупа рисова Камоліно De Luxe. ""Рис Камоліно преміум"" (виробник ТОВ «АТБ –Маркет»). Рис круглозернистий шліфований Камоліно, «Премія» (виробник ТОВ «Gala Foods»). Предмет дослідження: Технологічна експертиза рисової крупи Камоліно, механізм її псування. Методи дослідження: органолептичні, хімічні, фізико-хімічні. Наукова новизна одержаних результатів: - вивчені загальні відомості про рис, класифікація, використання а також фальсифікація рисової крупи; - досліджено правові аспекти проведення харчової експертизи рису, а також вимоги до його якості, маркування, пакування транспортування; - проведено експертизу 4 зразків рисової крупи Камоліно; - проведений аналіз технології виробництва рисової крупи Камоліно; - розроблений НАССР –план виробництва, визначені суттєві небезпечні чинники, заходи керування; - встановлено, що процес розкладу олії на поверхні рисового зерна з утворенням вільних жирних кислот можна фіксувати за допомогою методу ІЧ- спектроскопії з Фур'є перетворювачем; - розроблена методика прогнозування терміну придатності рису Камоліно. Робота обсягом 105 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 41 найменувань (4 сторінки), 12 рисунків (5 сторінок), 17 таблиць (15 сторінок) та 3 додатків (10 сторінок).
- ДокументАналіз рівня безпечності виробництва та готової продукції на борошномельному заводі з сортовим помелом пшениці(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів хліба і кондитерських виробів, 2023) Смирнов ОлександрКваліфікаційна робота виконана у рамках внутрішнього кафедрального комплексного проєкту на тему: «Удосконалення технологічного процесу переробки зерна на борошномельному заводі продуктивністю 250 тон на добу» Тема кваліфікаційної роботи магістра: «Аналіз рівня безпечності виробництва та готової продукції на борошномельному заводі з сортовим помелом пшениці». Задана продуктивність заводу: продуктивність заводу складає 250 т/доб. Особливість заводу: Борошномельний завод потужністю 250 т/доб складається із зерноочисного відділення, розмелювального відділення та відділення готової продукції. У розмельному відділені реалізовано двох сортний 75-% помел пшениці (вихід борошна вищого сорту – 55 %, 1 сорту – 20 %). Мета кваліфікаційної роботи: є дослідження функціонування системи забезпечення якості та безпеки готової продукції. Завдання комплексного проєкту: визначення техніко-економічних показників, розробка технологічної схеми підприємства, підбір кількості обладнання, розстановка його на планах поверхів, розрахунок місткості і кількості бункерів, передбачення контролю відходів. До розрахунково-пояснювальної записки входять наступні розділи : Розділ 1. Стан проблеми та перспективи її вирішення. Розділ 2. Техніко-економічне обґрунтування. Розділ 3. Характеристика технологічних об’єктів та комунікації генерального плану підприємства. Розділ 4. Наукова частина. Розділ 5. Технологічна частина. Розділ 6. Техніко-економічні розрахунки. Висновки та пропозиції. Кількість листів графічної частини – 6 листів, Кількість сторінок у розрахунково-пояснювальній записці – 70 стор.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу продуктивністю 12,5 т/годину (варіант 1)(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Безлепкін Євген АнатолійовичАктуальність теми: Пшеничне борошно – порошкоподібний харчовий продукт, що отримується при подрібненні зерна. Це основна сировина для хлібопекарських та кондитерських підприємств. Висока кон-куренція на ринку виробництва борошна внаслідок поступового змен-шення об’ємів виробництва борошна, підвищення вимог до якості борошна з боку споживачів, низька енергоефективність застарілих підпри-ємств, спонукає переозброєнню борошномельної галузі і будівництву сучасних борошномельних заводів. Мета роботи: Провести наукові дослідження з показників якості експортних партій борошна у 2023 році та спроектувати схему техноло-гічного процесу з переробки пшениці у борошно вищого та першого сортів. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у борошномельній промисловості України при будів-ництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комунікацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показ-ники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 98 сторінках, включає 23 таблиць, 1 рисунок. Графічна частина включає 7 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості експортних партій борошна у 2023 році, наведено тех-нологічну схему виробництва борошна вищого та першого сортів, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання, визначено техніко-економічні показники та обгрунтовано доцільність проекту. Результати роботи надруковані у збірнику тез та доповідей до 84 наукової конференції викладачів ОНТУ; у збірнику тез «Наукові праці молодих учених, аспірантів та студентів ОНТУ».
- ДокументБудівництво борошномельного заводу продуктивністю 12,5 т/годину (варіант 2)(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Рудий Вадим ВікторовичАктуальність теми: Зернопереробна промисловість є однією з найважливіших в Україні, оскільки забезпечує сировиною основні підприємства для виробництва необхідних продуктів харчування. При цьому для одержання основної продукції сировина використовується не по-вністю і деяка частина залишається як побічні продукти. Тому комплек-сне використання рослинної сировини є одним з актуальних завдань су-часності. У висівках містяться майже всі ферменти, притаманні живих рослинних клітин і які відіграють важливу роль обмінних процесах. Щоденне вживання продуктів, збагачених висівками, має певні харчові, а також фізіологічні переваги. Мета роботи: Провести наукові дослідження з показників якості експортних партій висівок у 2019-2024 роках та спроектувати схему технологічного процесу з переробки пшениці у борошно. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у борошномельній промисловості України при будів-ництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрунтування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комуні-кацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 93 сторінках, включає 24 таблиць. Графічна частина включає 7 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості експортних партій висівок у 2019-24 роках, наведено технологічну схему виробництва борошна вищого та першого сортів, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кілько-сті технологічного обладнання, визначено техніко-економічні показники та обгрунтовано доцільність проекту. Результати роботи надруковані у збірнику тез «Наукові праці молодих учених, аспірантів та студентів ОНТУ».
- ДокументБудівництво борошномельного заводу продуктивністю 130 т / добу у Одеській області(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Бритковський Володимир ОлексійовичАктуальність теми: Одним з важливих завдань при виробництві харчових продуктів є контроль показників їх безпечності, а саме вмісту мікотоксинів. Мікотоксини - це вторинні метаболіти мікроскопічних цві-левих грибів, що мають виражені токсичні властивості. З гігієнічних позицій – це особливо небезпечні токсичні речовини, що забруднюють ко-рми та харчові продукти. Висока небезпека мікотоксинів виявляється у тому, що вони мають токсичний ефект у надзвичайно малих кількостях і здатні дуже інтенсивно дифундувати в глиб продукту. Мета роботи: Провести наукові дослідження з показників безпеч-ності (вміст мікотоксинів) експортних партій зерна у 2020-2023 роках та спроектувати схему технологічного процесу з переробки пшениці у бо-рошно вищого та першого сортів. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у борошномельній промисловості України при будів-ництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан пробле-ми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комуні-кацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показ-ники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 91 сторінках, включає 24 таблиці. Графічна частина включає 6 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено вміст мікотоксинів у експортних партіях зерна пшениці у 2020-2023 роках, наведено технологічну схему виробництва борошна вищого та першого сортів, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання, визначено техніко-економічні по-казники та обгрунтовано доцільність проекту.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу продуктивністю 280 т/добу(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Баєв Олексій ОлеговичАктуальність теми: Пшениця є однією з основних продовольчих культур у світі. Харчова цінність пшениці має велике значення, оскільки вона вносить значний внесок у раціон людини з точки зору калорійності та поживних речовин. Пшениця представлена великою різноманітністю видів – понад 30. Проте практичне значення мають два види пшениці: м’яка або звичайна (Triticum vulgare або Triticum aestivum) і тверда (Triticum durum). Об’єми вирощування та якість української пшениці сприяють високому експортному потенціалу України. Визначення пока-зників якості зерна дозволить ще більше його підвищити. Мета роботи: Провести наукові дослідження з показників якості та безпечності (вмісту мікотоксинів експортних партій зерна у 2023-2024 роках та спроектувати схему технологічного процесу з переробки пше-ниці у борошно вищого та першого сортів. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у борошномельній промисловості України при будів-ництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан пробле-ми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комуні-кацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показ-ники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 97 сторінках, включає 23 таблиці. Графічна частина включає 7 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості та безпечності експортних партій зерна у 2023-2024 роках, наведено технологічну схему виробництва борошна вищого та першого сортів, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання, визначено техніко-економічні показники та обгрунтовано доцільність проекту.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для кулічів(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Доній Олег ІгоровичПредставлена кваліфікаційна робота на тему: «Будівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для кулічів» Актуальність теми. Борошно — це продукт, який отримують шляхом переробки зерна різних культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, жито тощо). Воно є основним інгредієнтом для багатьох видів харчових продуктів, таких як хліб, випічка, макарони, каші та інші. Борошно цільового призначення — це борошно, яке виготовляється з певним акцентом на його використання для специфічних цілей. Такий тип борошна може мати особливі властивості, які роблять його придатним для виробництва певних продуктів або для конкретних технологічних процесів. Борошно цільового призначення дозволяє оптимізувати виробничі процеси в харчовій та кормовій промисловості, відповідаючи на специфічні вимоги ринку та споживачів. Борошно для куличів — це спеціальне борошно, призначене для виготовлення великодніх виробів, таких як куличі та інші кондитерські вироби. Воно має деякі відмінності від звичайного борошна, що забезпечує оптимальні умови для випікання продукції з характерною текстурою, ніжністю та об'ємом. Це борошно допомагає забезпечити потрібну консистенцію тесту та полегшує процес випікання, роблячи кінцевий продукт легким, пишним і смачним. Основні особливості роботи. В ході виконання кваліфікаційної роботи проведено детальний аналіз існуючого в Україні асортименту борошна, проаналізовано його якісні властивості, визначено недоліки існуючого асортименту. Проведено аналіз експорту пшениці і борошна та вплив військових дій на території України на експортні можливості. Досліджено напрямки, показники якості та технологічні рішення що застосовуються в США, Німеччині, Франції, Австрії щодо виробництва борошна цільового призначення. Проаналізовано можливості такого виробництва в Україні. Відповідно до поставленого до кваліфікаційної роботи завдання і проведеного аналізу виробництва борошна цільового призначення в Україні і світі нами пропонується для спрощення будівництва і обслуговування використання стандартного 75 % помелу пшениці. При цьому загальну продуктивність підприємства плануємо на рівні до 200 т/д, вихід борошна вищого ґатунку приймаємо на рівні 45 %, першого ґатунку 15 %, найголовнішою відмінністю нашої схеми є виробництво борошна для куличів 15 % яке ми формуємо частково з драних систем, частково з шліфувальних т з розмельної системи (третя драна крупна та дрібна система, 1 шліфувальна система). Саме такий підхід до формування потоку борошна для куличів дозволить отримати кінцевий продукт з необхідними характеристиками. Результати роботи. Будівництво борошномельного заводу потужністю 200 т/доб у Одеський області технічно можливо та економічно ефективно. Інвестиції у розмірі 76434 тис. грн окупаються за 3,9 років. Кредит у розмірі 33211тис грн буде повернутий за 3,2 роки. Чиста приведена вартість проекту на кінець 4-го року складе 1051 тис грн. Кваліфікаційна робота складається із розрахунково-пояснювальної записки, що включає в себе 6 розділів у кількості 125 сторінок та 6 листів графічного матеріалу.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для багетів(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Бялецький Василь ВікторовичКваліфікаційна робота магістра виконана у рамках кафедрального комплексного проєкту на тему: «Удосконалення технологічної схеми сортового помелу пшениці з метою виробництва борошна для багетів». Тема кваліфікаційної роботи магістра: «Будівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для багетів». Задана продуктивність заводу: продуктивність заводу складає 250 т/доб. Особливість заводу: Завод має зерноочисне відділення, розмелювальне відділення та відділення готової продукції. У розмельному відділені реалізовано три сортний 75-% помел пшениці (вихід борошна для багетів – 22 %, вищо-го сорту – 41 %, 2 сорту – 12 %). Мета кваліфікаційної роботи: розробка науково обґрунтованих технологічних рішень з виробництва пшеничного борошна для багетів. Завдання кваліфікаційної роботи: визначення техніко-економічних показників, розробка технологічної схеми підприємства, розрахунок балансу помелу, підбір та розрахунок кількості обладнання, розстановка технологічного обладнання на планах поверхів, передбачення контролю відходів. В розрахунково-пояснювальну записку входять наступні розділи : Розділ 1. Стан проблеми та перспективи її вирішення. Розділ 2. Техніко-економічне обґрунтування. Розділ 3. Характеристика технологічних об’єктів та комунікації генерального плану підприємства. Розділ 4. Наукова частина. Розділ 5. Технологічна частина. Розділ 6. Техніко-економічні розрахунки. Висновки та пропозиції. Кількість листів графічної частини – 6 листів, Кількість сторінок у розрахунково-пояснювальній записці – 99 стор.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для бубликів(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Бичковський Олексій АнатолійовичТема кваліфікаційної роботи магістра: «Будівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для бубликів» Актуальність теми. Зерно-мучні товари займають дуже велику питому вагу в раціоні харчування людини, вони мають постійний попит незалежно від рівня доходів населення. По мірі розвитку економіки України, пов'язаного з переходом до ринкових відносин, зв’язаного значення якості та створення асортименту продукції з урахуванням споживчих переваг. Поряд із збільшенням обсягу виробництва передбачається одночасно систематичне розширення асортименту і підвищення якості продукції. Пшениця - основна і дуже цінна продовольча культура. Зерно пшениці використовується для вироблення найбільш масових продуктів повсякденного харчування населення, таких як хлібобулочні, борошняні кондитерські, макаронні вироби, крупо продукти та інші вироби, отримані на основі муки. Якість зерна - це сукупність біологічних, фізико-хімічних, технологічних і споживчих властивостей зерна, визначають його придатність до використання на продовольчі цілі. Особливість заводу: Хлібопекарська промисловість за довгі роки свого існування напрацювала широкий асортимент виробів. Це різні види хліба, булочних, здобних, бубличних, сухарних, а також національних і лікувально профілактичних виробів. Хлібобулочні вироби поділяють на такі основні групи: - хліб із суміші житнього та пшеничного борошна; - хліб із житнього борошна різних виходів; - хліб із пшеничного борошна різних видів і сортів; - булочні і здобні вироби із пшеничного борошна (штучні); - бубличні вироби. Бубличні вироби – це сушки, баранки, бублики. Ці вироби мають форму кільця або овалу, утвореного тістовим джгутом круглого перерізу, виготовлених із пшеничного борошна вищого і першого сорту, характеризуються низькою, порівняно з булочними виробами вологістю [2]. Сушки і баранки відносять до продуктів з подовженим терміном зберігання. Вологість сушок становить всього 9-13%, баранок – 14-19 %, тоді як булочні вироби мають вологість 36-42 %. Завдання кваліфікаційної роботи: визначення техніко-економічних показників, розробка технологічної схеми підприємства, підбір кількості обладнання, розстановка його на планах поверхів, розрахунок місткості і кількості бункерів, передбачення контролю відходів. В розрахунково-пояснювальну записку входять наступні розділи : Розділ 1. Стан проблеми та перспективи її вирішення. Розділ 2. Техніко-економічне обґрунтування. Розділ 3. Характеристика технологічних об’єктів та комунікації генерального плану підприємства. Розділ 4. Наукова частина. Розділ 5. Технологічна частина. Розділ 6. Техніко-економічні розрахунки. Висновки та пропозиції. Кількість листів графічної частини – 7 листів, Кількість сторінок у розрахунково-пояснювальній записці – 83 стор. Результати роботи. Проаналізовано технологічні властивості п’ятьох зразків зерна пшениці як сировини для виробництва борошна яке потім буде використовуватися для виробництва бубликів. Розглянуто основні технологічні операції і етапи виробництва бубликів проаналізовано основні їх якісні властивості відповідно до ДСТУ. Розроблено технологічну схему для борошномельного заводу з виробництва борошна продуктивністю 230 т\добу.
- ДокументБудівництво борошномельного заводу сортового помелу з виробництвом борошна для печива(ОНТУ, кафедра технологія вина та сенсорного аналізу, 2025) Шевченко ІгорАктуальність теми: Виробництво борошна для печива в Україні набуває актуальності у зв’язку з потребою переходу до системи цільового використання сировини, що відповідає сучасним вимогам харчової промисловості. Стандартне сортове борошно не забезпечує стабільної якості готової продукції, оскільки не враховує специфічних технологічних властивостей, необхідних для різних видів печива. Споживачі очікують від печива стабільного смаку, структури та зовнішнього вигляду, що можливо лише за використання борошна з контрольованими показниками вмісту білка, зольності, водопоглинання, пластичності тіста тощо. У зв’язку з розвитком вітчизняного ринку кондитерських виробів, підвищується попит на спеціалізовану сировину, яка дозволяє досягти високої відтворюваності рецептур. Таким чином, виробництво борошна цільового призначення для печива є стратегічним напрямом, що сприяє підвищенню конкурентоспроможності української продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Основні особливості роботи: В ході виконання роботт проведене техніко-економічне обґрунтування, яке враховує сучасні ринкові умови, наявність вітчизняної сировинної бази, тенденції розвитку харчової промисловості та актуальний попит на види борошна. Проведено аналіз генерального плану підприємства, та архітектурно-будівельних рішень для будівництва У рамках порівняльного аналізу досліджено типи борошна цільового призначення, що виробляються в країнах Європейського Союзу. Визначено ключові параметри, за якими формується номенклатура борошна в ЄС – вміст білка, зольність, гранулометричний склад, водопоглинання та функціональні властивості. Розглянуто стан виробництва борошна цільового призначення в Україні. Відповідно до поставленого завдання нами розроблена технологічна схема сортового помелу м`якої пшениці в якому передбачається загальний вихід борошна на рівні 78 %, вихід борошна вищого ґатунку – 50 %, другого ґатунку – 18,2 %. Особливістю розробленої схеми є відбір борошна для печива який здійснюється на III др.кр., III др.др., 2 сортуванні, 5р.с та 6р.с. Продуктивність розробленої схеми складає 300 т/доб. Для реалізації технологічного процесу пропонується технологічне обладнання турецького виробництва. Технологічна схема має класичну структуру сортового помелу з виробництва хлібопекарського борошна. Схема виробництва борошна передбачає п’ять основних етапів: первинне подрібнення зерна з одночасним видаленням оболонкових продуктів (драний процес), сортування проміжних продуктів, збагачення крупок і дунстів, розмел проміжних продуктів і контроль якості готового борошна. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрунтування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комунікацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина», розділ 6 «Техніко-економічні показники»; висновки та рекомендації; список літератури.
- ДокументБудівництво виноробні в умовах Чернігівської області(ОНТУ, кафедра технологія вина та сенсорного аналізу, 2022) Слабошевський, БорисВсесвітня практика показує яскравий приклад розумності індивідуального підходу до якості вин з урахуванням особливостей як технології та сортів винограду, так і терруару, в якому він був вирощений. Саме такий підхід дозволяє точно диференціювати якість якості, надаючи їм відповідний статус на найкращих виноробних підприємствах. Звичайно, якщо вони дотримуються суворих правил щодо підтримки якості майбутнього вина на всіх етапах, починаючи з методу проведення сільськогосподарських технологій вирощування винограду, закінчуючи розливом. Тим часом стрімкий розвиток дрібних виноробних підприємств нашої країни останніми роками свідчить про те, що робота, спрямована на ідентифікацію вин різних терруарів нашої країни, приготовлених з одного сорту за ідентичною технологією, що стабільно підтверджують свою високу якість, є особливо актуальною. Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що технологія приготування витриманих вин високої якості з сорту винограду Піно Нуар, успішно впроваджена в умовах виноробні Виноман. Практика виробництва дозволила підприємству виявити певні закономірності формування сенсорного профілю вин винограду різних регіонів з одного сорту, отриманих за ідентичною технологією, що стало підставою справжньої роботи. Все це дозволить зробити базу для визначення найбільш перспективних терруарів Піно Нуар півдня Одеського регіону та в перспективі отримувати вина найвищої якості із зазначенням конкретного терруару на виноробні Виноман. Метою кваліфікаційної роботи є вивчення впливу конкретного терруару на якісні характеристики червоних столових вин Піно Нуар, які були зроблені за єдиною технологічною схемою та впровадження сучасних технологій виробництва з використанням гравітаційного принципу виноробства. Для досягнення поставленої мети визначенні завдання: – проаналізувати сучасні напрямкі робот з ідентифікації вин КНП провідними науково-науковими інститутами миру; – у сезон виноробства 2022 року закласти експериментальну базу досліджень. Для цього отримати виноматеріали з одного сорту за єдиною технологією з різних теруарів, які мають перспективні умови для виробництва якісних вин; – проаналізувати показники фізико-хімічного складу та органолептичних властивостей отриманих зразків; – зробити аналіз отриманих даних та висновки; – спроектувати будівництво нового дворівневого цеху переробки винограду та укомплектувати його сучасним технологічним обладнанням, ґрунтуючись на веденні процесу виноробства на принципі гравітації.
- ДокументБудівництво виноробні в умовах Болградського району з удосконаленням технології червоних столових вин(ОНТУ, кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2023) Дімитрова НадіяАктуальність теми: Тема, пов'язана з вдосконаленням технології виробництва червоних столових вин та будівництвом сучасної міні-виноробні в умовах Болградського регіону, що є дуже актуальним напрямком, враховуючи підвищений інтерес до крафтового виноробства та потенціал даного регіону. Мета роботи: Головною метою роботи є удосконалення технології червоних столових вин та будівництво виноробні в умовах Болградського району. Практичне значення отриманих результатів: Практична значимість цієї роботи полягає в удосконаленні технології виробництва червоних столових вин та розробленні проекту будівництва підприємства як складової частини готельно-реакріціонного комплексу у Болградському регіоні.
- ДокументБудівництво заводу з переробки вівса у круп’яні продукти продуктивністю 100 т/добу(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Гуменюк Олег ІвановичПредставлена кваліфікаційна робота на тему:«Будівництво заводу з переробки вівса у круп’яні продукти продуктивністю 100 т/добу» Актуальність теми. На протязі багатьох століть овес був важливою зернофуражною та продовольчою культурою, а з початком ХХ ст. відмічається зростання об’ємів його використання у сільськогосподарському виробництві та переробній промисловості. Широко розповсюдженими продуктами переробки вівса в різних країнах світу є крупи, пластівці, борошно та харчові висівки, окрім традиційних продуктів виробляють крупи швидкого приготування, мюслі, різні за призначенням напівфабрикати. Основні особливості роботи. На круп’яному заводі планується переробляти овес та голозерний овес та отримувати наступні продукти: - цілої крупи; пластівці з цілого ядра; Круп’яний завод складається з лінії підготовки зерна до переробки і лінії переробки зерна в борошно, крупу та пластівці; лінії фасування та складу готової продукції. Результати роботи. Будівництво круп’яного заводу з переробки вівса потужністю 100 т/добу технічно можливо та економічно ефективно. Інвестиції у розмірі 17433,5 тис грн окупаються 2,3 роки. Кредит у розмірі 12 203,4 тис грн буде повернутий за 1,3 років. Чиста приведена вартість проекту на кінець 3-го року складе 7007,5 тис грн. Дипломна робота складається із розрахунково-пояснювальної записки, що включає в себе 5 розділів у кількості 84 сторінок та 7 листів графічного матеріалу.
- ДокументБудівництво заводу з переробки зерна ячменю у перлову крупу продуктивністю 60 т/добу(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Гімішлі Петро ВасильовичАктуальність теми: Ячмінь є четвертою за важливістю зерновою культурою у світі після пшениці, рису і кукурудзи. Продукти з ячменю широко використовуються в харчуванні, так як містять високий рівень біологічно активних речовин, зокрема частково розчинних β-глюканів, тому мають гіпохолестеринемічний ефект, сприяють очищенню організ-му від шлаків, прискорюють розщеплення жирів, рекомендовані для людей з гастритами і виразками органів шлунково-кишкового тракту. Мета роботи: Провести наукові дослідження з показників якості зерна ячменю 2022 року, що вирощено у різних регіонах України, та спроектувати схему технологічного процесу з їх переробки у крупу «перлова». Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у круп’яній промисловості України при будівництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комуні-кацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показ-ники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 91 сторінках, включає 25 таблиць. Графічна частина включає 6 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості ячменю врожаю 2022 року, наведено технологічну схему виробництва крупи «перлова», вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання, визначено техніко-економічні показники та обгрунтовано доцільність проекту.
- ДокументБудівництво заводу з переробки зерна ячменю у пластівці(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Кривда Максим ЮрійовичАктуальність теми: Ячмінні пластівці – зерновий продукт, який одержують шляхом дроблення або плющення зерна ячменю. Вживання в їжу цілісних ячмінних пластівців упорядковує обмін речовин, виводять з організму токсини та солі важких металів. Ячмінні пластівці багаті харчовими волокнами - їх добре застосовувати для очищення організму, людям з надмірною масою тіла і хворим на цукровий діабет. Завдяки високому вмісту мінералів та вітамінів вони заряджають енергією та на-дають бадьорості на весь майбутній день. Мета роботи: Провести аналіз показників якості ячменю, що експортувався у 2021-2024 роках, та спроектувати схему технологічного процесу з переробки ячменю у пластівці ячмінні. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у круп’яній промисловості України при будівництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комуні-кацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 80 сторінках, включає 22 таблиці. Графічна частина включає 6 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості експортних партій ячменю у 2021-2024 рр. та проаналізовано їх відповідність вимогам контрактів, наведено технологічну схему виробництва ячмінних пластівців, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання.
- ДокументБудівництво заводу з переробки кукурудзи у круп’яні продукти продуктивністю 50 т / добу(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Ларьков Віталій АнатолійовичАктуальність теми: Кукурудза – одна з основних культур сучасного світового землеробства. За площею посіву вона займає друге місце в світі (після пшениці), а за об’ємом вирощування – перше. Кукурудзу використовують у харчовій (борошно, крупа, кукурудзяні пластівці і палички, крохмаль, та ін.), у крохмалопаточній, пивоварній та спиртовій промисловості. Кукурудзяні крупи та борошно користуються широким попитом внаслідок невисокої вартості та швидкості їх приготування. Мета роботи: Провести аналіз показників якості експортних партій кукурудзи 2022-2023 м.р, та спроектувати схему технологічного процесу з переробки кукурудзи у крупи та борошно. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у круп’яній промисловості України при будівництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан пробле-ми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комунікацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показ-ники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 77 сторінках, включає 20 таблиць. Графічна частина включає 6 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники якості експортних партій кукурудзи 2022-2023 м.р,, наведено технологічну схему виробництва крупи і борошна, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання.
- ДокументБудівництво заводу з переробки кукурудзи у круп’яні продукти продуктивністю 80 т / добу(ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2024) Купріян Дмитро ГригорійовичАктуальність теми: Кукурудза є багатоцільовою фізіологічно цінною зерновою культурою – вихідною сировиною для отримання понад 150 продовольчих та технічних продуктів. До найважливіших про-дуктів переробки зерна кукурудзи відносяться крупа, борошно, кукуру-дзяні пластівці, крохмаль, патока, спирт, а також фізіологічно цінне масло, що виробляється із зародка. Експорт українського зерна – більша частина валютних надходжень у бюджет України. Основними культура-ми, які сьогодні експортуються, є кукурудза, пшениця, ріпак та соя. Екс-портні об’єми кукурудзи у 2021 році склали 11,32 млн т. Крім фізико-технологічних показників та засміченості, у кукурудзі обов’язково контролюються показники безпечності. Мета роботи: Провести аналіз показників безпечності експортних партій кукурудзи 2022-2023 м.р. та спроектувати схему технологічного процесу з переробки кукурудзи у крупи та борошно. Практичне значення отриманих результатів: Результати можуть бути використанні у круп’яній промисловості України при будівництві нових або реконструкції діючих підприємств. Структура роботи: анотація; зміст; вступ; розділ 1 «Стан проблеми та перспективи її вирішення»; розділ 2 «Техніко-економічне обґрун-тування»; розділ 3 «Характеристика технологічних об’єктів та комунікацій генерального плану підприємства»; розділ 4 «Наукова частина»; розділ 5 «Технологічна частина»; розділ 6 «Техніко-економічні показники»; висновки та рекомендації; список літератури; графічні додатки. Обсяг роботи: пояснювальна записка викладена на 79 сторінках, включає 18 таблиць. Графічна частина включає 6 листів. Висновок: в результаті наукових досліджень встановлено основні показники безпечності експортних партій кукурудзи 2022-2023 м.р,, на-ведено технологічну схему виробництва крупи і борошна, вимоги до сировини та готової продукції, проведено розрахунки кількості технологічного обладнання.
- ДокументБудівництво круп'яного заводу з переробки зерна ячменя в круп'яні продукти продуктивністю 50 т на добу(ОНАХТ, кафедра технології переробки зерна, 2021) Манюк, ОксанаТемою кваліфікаційної роботи є «Будівництво круп’яного заводу з переробки зерна ячменю в круп’яні продукті продуктивністю 50 т/добу» Основою для прийняття рішення для будівництва даного круп’яного заводу стало те, що зріс попит населення на суміші декількох злаків, які, в свою чергу, є продуктами профілактичного та функціонального призначення, мають поліпшений хімічний склад і підвищену енергетичну цінність. Удосконалення технології з переробки ячменю в різні продукти харчування, є доцільним, оскільки вони вважаються продуктами функціонально призначення і як наслідок мають підвищену харчову цінність. Кваліфікаційна робота складається з розрахунково-пояснювальної записки обсягом 94 сторінок та графічної частини представленої на 11 листах. Структура проекту наступна: вступ, зміст, 5 розділів, кожен з яких містить підрозділи відповідно, висновки та список літератури.