181-Харчові технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 493
  • Документ
    Розробка проєкту будівництва елеватора місткістю 24 тис. тонн з використанням обробки зерна електромагнітним полем
    (ОНТУ кафедра технології зерна і комбікормів, 2024) Ковра Юрій
    Кваліфікаційна робота магістра «Розробка проєкту будівництва елеватора місткістю 24 тис. тонн з використанням обробки зерна електромагнітним полем» присвячена дослідженням впливу обробки зерна пшениці електромагнітним полем (ЕМП) вкрай низьких частот (ВНЧ) на зниження її мікробіологічного обсіменіння, що сприятиме підвищенню якості зерна та термінів його зберігання. У дослідженнях проводили обробку контамінованих зразків пшениці ЕМП з частотами 10–30 Гц, визначали загальну кількість пліснявих та дріжджових грибів у оброблених та контрольних зразках зерна, аналізували динаміку зараженості відносно вихідного значення та обраного діапазону частот ЕМП, проводили статистичний аналіз взаємозв’язку інтенсивності обробки зразків зерна та їх зараженості. Кваліфікаційна робота магістра включає в себе вступ, огляд літературних джерел, мету, завдання і об'єкт дослідження, методи і методику досліджень, опис результатів, основні висновки та рекомендації, список використаної літератури та додатки. Окремими розділами представлено техніко-економічне обґрунтування та техніко-економічні розрахунки досліджень, а також технологічна частина будівництва елеватору та охорона праці. Дослідження показали, що проектування нового елеватору є економічно доцільним: чистий прибуток, який отримано в результаті реалізації обсягу робіт та послуг в сумі 34816,462 тис. грн, дозволяє окупити необхідні для нового будівництва інвестиції в розмірі 78988,23 тис. грн протягом 2,4 років (тобто в термін менше встановленого за нормативами – 4 роки) з рентабельністю 41,1 %. Кваліфікаційна робота представлена пояснювальною запискою на 125 ар-кушах, що включають 37 таблиць, 8 рисунків, список використаних літературних джерел з 35 найменувань, ілюстративний матеріал на 11 сторінках. Графічний матеріал подано на 6 графічних аркушах формату А1.
  • Документ
    Удосконалення технології готових м`ясних кулінарних страв за допомогою методів сенсорного аналізу
    (ОНТУ, кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2024) Марченко Юлія Сергіївна
    Анотація Тема кваліфікаційної роботи: Удосконалення технології готових м`ясних кулінарних страв за допомогою методів сенсорного аналізу. Автор: Марченко Ю. С. Керівник: к.т.н, доцент Манолі Т.А. В кваліфікаційної роботі вирішено завдання формування панелі відібраних випробувачів для проведення сенсорного аналізу мітболів курячих у вершковому соусі за допомогою методу бального оцінювання із застосуванням 5-ти бальної шкали. В першому розділі кваліфікаційної роботи проаналізовано ситуацію щодо позицінування готових кулінарних виробів на українському та закордонних ринках. Розглянуто технології приготування кулінарних виробів, їх переваги та недоліки, вплив технології на поживну цінність продуктів та терміни їх зберігання. Крім того, проаналізовано нормативні органолептичні показники до готових кулінарних виробів та м’ясних виробів; який вплив на продукти чинить недотримання технології чи порушення умов зберігання. Запропоновано удосконалити технологію приготування мітболів курячих у вершковому соусі за допомогою методів сенсорного аналізу. Розроблено план по відбору, навчанню та моніторингу панелі відібраних сенсорних випробувачів, які здатні проводити тести бальним методом з використанням 5-бальної шкали. Також, розроблено анкету для підбору респондентів на дегустацію та форму відповідей під час проведення сенсорного аналізу готових кулінарних м’ясних страв; проведено оброблення отриманих даних за допомогою методів статистичного аналізу та доповнено результати профілограмами продукту. Інноваційний бюджет проекту з Удосконалення технології готових м`ясних кулінарних страв за допомогою методів сенсорного аналізу складає 135 779,84 грн. У висновках проведено аналіз отриманих результатів. Приведений список літератури. Кваліфікаційна робота містить: - текстової частини – 68 стор. - таблиць – 8 - ілюстрацій – 8 - додатків – 4 стор.
  • Документ
    Удосконалення технології кулінарної продукції з рапани чорноморської за допомогою методів сенсорного аналізу
    (ОНТУ, кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2024) Александров Олександр Вікторович
    АНОТАЦІЯ на кваліфікаційну роботу на тему: Удосконалення технології кулінарної продукції з рапани чорноморської за допомогою методів сенсорного аналізу Здобувач Александров Олександр Вікторович Керівник Манолі Тетяна Анатоліївна Освітній ступінь Магістр Спеціальність 181 Харчові технології Освітня програма Сенсорний аналіз в харчових технологіях Кафедра технології вина та сенсорного аналізу Актуальність теми: у роботі висвітлено сучасний ринок та зростаючий попит на харчову продукцію з морепродуктів; історію та особливості технології переробки рапани чорноморської; застосування методології сенсорного аналізу в удосконаленні технології кулінарних виробів з рапани чорноморської Мета роботи: удосконалити технологію кулінарної продукції з рапани чорноморської за допомогою методів сенсорного аналізу Практичне значення отриманих результатів: виявлені основні проблеми в технології кулінарних виробів з рапани чорноморської за допомогою методів сенсорного аналізу та запропоновані напрямки удосконалення технології Структура роботи: робота складається з шести розділів, які представлено на 100 сторінках; 23 таблиці, 20 рисунків, 75 джерел інформації.
  • Документ
    Розробка технології виробництва повнораціонних комбікормів на мобільних установках
    (ОНТУ, кафедра технології зерна і комбікормів, 2024) Гоф Олег Миколайович
    Мобільні установки є потужною інженерно-технічною базою при створенні сучасних нових високоефективних установок, які можна використовувати на діючих фермерських господарствах та для створення нових сучасних високоефективних комплексів з виробництва комбікормів. Кваліфікаційна робота магістра (КРМ) на тему: Розробка технології виробництва повнораціонних комбікормів на мобільних установках. Метою КРМ є розробка модуля для очищення зернової сировини та мобільної установки до 10 т/год для виробництва комбікормів на основі вітчизняного та закордонного технологічного обладнання. У КРМ пропонуються шляхи підвищення ефективності процесів прийому та очистки зернової сировини, виробництва високоякісних комбікормів низької собівартості на основі власної рослинної сировини та відходів харчових виробництв. Суть полягає у створенні мобільної установки для прийому і очищення зерна, переробки всіх видів кормової сировини та виробництво розсипних комбікормів. В проекті пропонуються рішення підвищення ефективності очищення зернової сировини та виробництво комбікормів на мобільних установках невеликої потужності. Використання власної дешевої рослинної сировини та відходів харчових виробництв, створення системи модульних установок переробки кормової сировини та виробництво розсипного комбікорму. Кваліфікаційна робота магістра складається з пояснювальної записки та графічної частини. Пояснювальна записка складається з вступу та п’яти розділів. У 1 розділі Техніко-економічне обґрунтування наведено аналіз стану виробництва комбікормів в Україні та Тернопільській області, актуальність використання мобільних установок для виробництва комбікормів, маркетингові дослідження ринку мобільних установок для комбікормів. У 2 розділі Наукова частина представлено літературний огляд з питань призначення мобільних установок для комбікормів та їх характеристика, принципів організації та компонування мобільних установок, характеристика мобільних установок. Наведено матеріали і методи визначення ефективності очищення сировини, а також результати досліджень ефективності очищення на магнітному та сито-повітряному сепараторі, характеристика розсипного комбікорму для птиці. У 3 розділі Технологічна частина наведено результати розрахунку технологічного, транспортного обладнання мобільної установки для виробництва комбікормів, бункерів та складів. У 4 розділі розглянуті питання охорони праці і техніки безпеки на мобільних установках. У 5 розділі розраховані техніко-економічні показники проекту. У додатку представлена презентація. Пояснювальна записка КРБ викладена на 102 аркушах, містить 34 таблиць, 21 рисунок, список літератури включає 30 джерел. Графічна частина складається з 6 аркушів, яка містить 2 аркуша технологічних схем, 2 аркуш поздовжні та поперечні розрізи, 1 аркуш плану поверху, 1 аркуш наукових результатів. Презентація 27 листів.
  • Документ
    Розроблення заходів з управління небезпечними чинниками для виробництва пастили з виноградних вичавків
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Карпов Єгор
    Серед широкого асортименту цукристих кондитерських виробів значне місце посідають вироби піноподібної структури, а саме, пастила, котра має відмінні органолептичні показники і користується попитом у всіх верств населення. Пастилу виготовляють із фруктового чи ягідного пюре з додаванням цукру. Доцільним є вивчення шляхів підвищення біологічної цінності пастили додаванням харчових волокон, інгредієнтів з високою біологічною цінністю (вітаміни, мінеральні речовини, антиоксиданти), зменшенням вмісту цукру. Перспективною локальною сировиною для виробництва пастили є виноград, який вирощується в Одеському регіоні в достатньо великій кількості. Окрім того, побічні продукти переробки винограду – виноградні вичавки є джерелом цінних компонентів, які використовуються переважно у кормовій промисловості, або й зовсім утилізуються, що негативно впливає на екологічну обстановку, тому доцільною є комплексна переробки винограду при виробництві пастили. Актуальним є розроблення процедур управління безпечністю виробництва пастили згідно принципів НАССР, що є обов’язковою вимогою сучасного харчового законодавства. Мета роботи – удосконалення технології пастили з вмістом виноградних вичавків та розроблення заходів з управління небезпечними чинниками для її виробництва (процедур НАССР). Методи досліджень: у роботі використовували комплекс загальноприйнятих та специфічних методів досліджень, а саме: фізико-хімічні, хіміко-аналітичні, спектроскопічні, сенсорні, статистичні. Предметом дипломного проекту є: рецептура, технологія, технологічна експертиза виробництва пастили з виноградними вичавками, процедури, засновані на принципах НАССР. Об’єктом дипломного проекту є: виноград, вичавки, пастила, показники якості та безпечності, небезпечні чинники, план НАССР. Результати та їхня новизна: удосконалено рецептуру та обгрунтувано технологічну схему виробництва пастили з додаванням виноградних вичавків та зі зменшеним вмістом цукру, обгрунтовано раціональні параметри режимів технологічного процесу, розроблено процедури, заснованих на принципах НАССР для виробництва пастили. Надано детальний опис сировини та матеріалів, які використовуються у технологічному процесі виробництва пастили; наведено процедури технологічної експертизи виробництва пастили; проведено аналіз та індентифіковано небезпечні чинники на кожному етапі технологічного процесу, визначено суттєві небезпечні чинники та розроблено НАССР-план виробничого процесу; запропоновано заходи та схеми контролю щодо охорони праці, охорони навколишнього середовища при виробництві пастили; надано оцінку економічної ефективності впровадження системи НАССР. Робота обсягом 120сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 63 найменування (7 сторінок), 10 рисунків (4 сторінки), 14 таблиць (35 сторінок) та додатку (12 сторінок).