Група 4МХ-55
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Група 4МХ-55 за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка холодильника при фермерському господарстві для зберігання і переробки томатів ємністю 330 т., Кіровоградська об(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) СЕБОВА АРТУРА КОСТЯНТИНОВИЧАШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку технічної думки.
- ДокументРозробка холодильної установки для кафе швидкого харчування на 73 відвідувача, м. Хмельницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Янковського Дмитра ОлександровичаГромадське харчування являє собою галузь народного господарства, основу якої складають підприємства, що характеризуються єдністю форм організації виробництва та обслуговування споживачів і різняться за типами, спеціалізації. Розвиток громадського харчування: дає істотну економію суспільної праці внаслідок раціональнішого використання техніки, сировини, матеріалів; надає робітникам та службовцям протягом робочого дня гарячу їжу, що підвищує їхню працездатність, зберігає здоров'я; дає можливість організації збалансованого раціонального харчування у дитячих та навчальних закладах. Багато підприємств громадського харчування є суто комерційними, але поряд із цими розвивається і соціальне харчування: їдальня при виробничих підприємствах, студентська, шкільна їдальня. З'являються комбінати харчування, фірми, які беруть він завдання організації соціального харчування. Основним завданням кожного підприємства є підвищення якості виробленої продукції та послуг. Успішна діяльність підприємства має забезпечуватися виробництвом продукції та послуг, які: відповідають чітко визначеним потребам; задовольняють вимогам споживача; відповідають застосовуваним стандартам та технічним умовам; відповідають чинному законодавству та іншим вимогам товариства; пропонують споживачеві за конкурентними цінами; зумовлюють отримання прибутку. Для досягнення поставленої мети підприємство має організувати свою діяльність так, щоб тримати під контролем усі технічні, адміністративні та людські фактори, що впливають на якість продукції та її безпеку. У громадському харчуванні необхідне вдосконалення форм поділу праці та впровадження досягнень науково-технічного прогресу.
- ДокументРозробка холодильної установки для фермерського господарства з виробництва м'ясо-молочної продукції продуктивністю 5,3 т. на добу в Одеській області(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ПОПЗОГЛО ВАДИМА МИХАЙЛОВИЧАШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Молочна промисловість – одна з декількох галузей, яка активно використовує помірний штучний холод для дотримання технології зберігання та виробництва.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання молочних виробів ємністю 300 т., м. Київ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Фігури Володимира ВолодимировичаХарактеризуючи зміну обсягів виробництва молокопродуктів в Україні у 2021 році у порівнянні із 2020 р., варто відмітити наступне: – зростання відбулось по трьох видах молокопродуктів: сухому незбираному молоку (+10%), сироватці рідкій (+8,7%); сиру кисломолочному (+7,4%). – крім того, у 2021 році спостерігалося зростання обсягів виробництва казеїну (+11%). – практично незмінними залишались обсяги виробництва: йогуртів ароматизованих (+1%); кисломолочної продукції в цілому (-2,8%). – обсяги виробництва інших видів молочної продукції суттєво знизились: молока жирністю 1% – 6% (у пакуваннях до 2 л) – на 6,7 %; сиру плавленого – на 8,4%; молока та вершків згущених – на 10,4%; сиру іншого – на 14,2%; масла вершкового – на 17 %; сухого знежиреного молока – на 17,7%; сироватки у твердому вигляді – на більш як 20%. Обсяги виробництва молокопродуктів у 2021 році знизилися на 7,5% проти 2020 року. Такого стрімкого падіння не спостерігалось із 2015 року. У 2020 році обсяги виробництва молокопродуктів залишались незмінними проти 2019 року. Нижчим значенням індексу обсягів виробництва із харчової галузі характеризується лише виробництво олії (79,4%) та виробництво продукції борошно-круп’яної промисловості (87,2%).
- ДокументРозробка холодильної установки для універсаму «Копійка», площею 930 м. кв., м. Чорноморськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Постоленко Івана ДмитровичаТоргівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Актуальною проблемою сучасної науки є забезпечення населення повноцінними продуктами харчування високої якості, доступними за ціною широкому колу споживачів. Таку задачу виконує торгівля, а в її структурі Останнім часом в усьому світі широкого розповсюдження набуло застосування низьких температур як метода короткочасного і тривалого зберігання продовольчих товарів рослинного і тваринного походження.
- ДокументРозробка холодильної установки для приватного кондитерського виробництва продуктивністю 1,3 т. на добу, м. Львів._(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КОЗЛЮКА ВАСИЛЯ СЕРГIЙОВИЧАНа всьому пострадянському просторі взагалі та особливо на території України залишилась величезна спадщина у вигляді холодильного господарства різного за ємкістю і призначенням. Радянська економіка передбачала комплексний розвиток холодильної промисловості. Сучасна Українська політика спрямована на поширення застосування штучного холоду при обробці та збереженні харчових продуктів . Збереження діючих холодильників є важливою задачею, але введення в дію нових холодильних потужностей навіть значно важливіше. Адже нові холодильники мають нове обладнання і значно ефективніші та, як слідство, дешевші у експлуатації. Холодильна техніка досягла сучасного рівня, пройшовши тривалий шлях розвитку. У середині XVIII ст. було створено перший лабораторний апарат для одержання штучного холоду, а у XIX ст. машинне охолодження набуває промислової основи та починає застосовуватись при заготівлі та транспортуванні швидкопсувних продуктів. Перша холодильна установка для заморожування м’яса була побудована в Сіднеї (Австралія) у 1861 році. У 1876 році вперше на судні-рефрижераторі зі штучним (машинним) охолодженням було здійснено перевезення м’яса із Австралії до Сполучених Штатів. Перші стаціонарні холодильники були побудовані у Бостоні та Лондоні у 1881 році. В Росії штучний холод був вперше застосований у 1888 році на рибних промислах Астрахані, і в тому ж році на Волзі почала експлуатуватись рефрижераторна баржа з повітряною холодильною машиною, що поклала початок розвитку вітчизняного холодильного водного транспорту. У 1889 році були побудовані холодильні установки на пивоварних заводах і кондитерських фабриках, а у 1895 р. у Білгороді був побудований перший заготівельний холодильник місткістю 250 т
- ДокументРозробка холодильної установки для універсаму «Копійка», площею 930 м. кв., м. Чорноморськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Задорожного Дмитра ВолодимировичаКафе - підприємство ресторанного господарства, призначене для організації відпочинку споживачів. Асортимент продукції в порівнянні з рестораном обмежений. Реалізує фірмові, замовлені страви, борошняні кондитерські вироби, напої, купівельні товари. Страви в основному нескладного приготування, розширений асортимент гарячих напоїв (чай, кава, молоко, шоколад та ін.). Кафе розрізняють: -за асортиментом реалізованої продукції - кафе-морозиво, кафекондитерська, кафе-молочне, кав'ярня, кафе-пекарня, чайний салон; - за контингентом споживачів - кафе молодіжне, кафе дитяче; -за методом обслуговування - самообслуговування, обслуговування офіціантами. Кафе на класи не поділяються, тому асортимент страв залежить від їхньої спеціалізації. Універсальні кафе із самообслуговуванням реалізують прозорі бульйони з перших страв, другі страви нескладного приготування: млинчики з різними начинками, яєчня, сосиски, сардельки з нескладним гарніром. Кафе з обслуговуванням офіціантами мають в своєму меню фірмові, замовлені страви, але в основному швидкого приготування. Складання меню починається з гарячих напоїв (не менше 10 найменувань), потім ідуть холодні напої, борошняні кондитерські вироби (8-10 найменувань), гарячі і холодні страви. Кафе призначене для відпочинку відвідувачів, тому велике значення має оформлення торгового залу декоративними елементами, освітлення, колірне вирішення. Мікроклімат підтримується системою приточно-витяжної вентиляції. Меблі застосовуються стандартні легких конструкцій, столи повинні мати поліефірне покриття. Столовий посуд використовується з неіржавіючої сталі, напівфарфоровий, фаянсовий, сортовий скляний. У кафе, окрім торгових залів, має бути вестибюль, гардероб, туалетні кімнати для відвідувачів. Норма площі на одне посадочне місце в кафе - 1,6 м2 . Кафетерій організовується переважно при великих продовольчих і універсальних магазинах. Призначений для продажу і споживання на місці гарячих напоїв, молочнокислих продуктів, бутербродів, кондитерських виробів та інших товарів, які не потребують складного приготування. Реалізація спиртних напоїв в кафетеріях, як правило не допускається
- ДокументРозробка конвеєрного морозильного апарату для заморожування риби в блок-формах продуктивність 300 кг/годину.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Дідок Костянтина ІвановичаВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Сучасна техніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широкого використання набули швидко морозильні апарати безпосереднього охолодження. Залежно від способи розміщення замороженого у вантажного відсіку розрізняю апарати цього типу з ланцюговим конвеєром, гравітаційно–конвеєрні та стрічкові. В даних апаратах продукт заморожується в металевих блок-формах прикріплених на конвеєрі, спеціальними шарнірами. Для зменшення усихання при заморожуванні блоків риби використовують блок-форми с кришками. Блок-форми є невід’ємною частиною апарату. Рух повітря створюється від центрованим вентилятором з двостороннім всмоктуванням. Електродвигун вентилятора винесений за охолоджуваний контур апарата.
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 13т. на добу для фермерського господарства, Вінницька область(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Карапетяна Артема ОлександровичаВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Техніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини для децентралізованого охолодження об’єктів термообробки та зберігання харчових продуктів. Найважливішим технологічним чинником при камерному охолоджуванні є термін циклу охолодження. Він включає як безпосередньо термін охолодження продукту, так і час, необхідній для додаткових операцій при експлуатації камери, а саме завантаження, вивантаження продукції та відтайку камерних приборів охолодження від снігової шуби.
- ДокументРозробка холодильної установки торгового-заготівельного холодильника при ринку ємністю 130т., м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Гордієнко Кірілла СергійовичаУкраїна – велика аграрна держава. Її сільське господарство – одна з основних галузей матеріального виробництва, що відіграє важливу роль у житті суспільства. Тому відродження українського села і селянства є одним з найважливіших завдань нашої молодої незалежної держави у післявоєнний час. Розвиток фермерських господарств в системі ринкової економіки неможливо без періодичного використання різноманітних форм залучення кредитів. Вихід сільськогосподарських підприємств з кризи це шлях до формування сучасної ринкової економіки України. На сучасному етапі життєво важливими сферами застосування техніки низьких температур є постачання населення продовольством. Безперервний холодильний ланцюг від збору до реалізації, сучасні технології холодильного зберігання, холодо генеруюче й холодо споживаюче технологічне встаткування і як завершальний етап, торгово-заготівельні холодильники при ринках. Перераховані тенденції приведуть до росту масштабів застосування низькотемпературної техніки, а отже, до збільшення матеріальних витрат на її виробництво й експлуатацію. Все це загострить проблеми енергетики й екології. Розшириться застосування тепло використуючих холодильних систем: сорбційних термотрансформаторів, компресійних машин із приводом від теплових двигунів. Зросте використання природного холоду: зовнішнього повітря, акумульованого льоду, соляних ставків. Розшириться застосування вторинних теплових ресурсів, нетрадиційних джерел енергії, теплонасосних систем. Універсальними природними холодоагентами є вуглеводні й аміак, диметиловий ефір. Повітря й вода можуть вирішувати тільки окремі завдання. Серед натуральних холодоагентів, придатних для роботи в холодильних машинах самого різного призначення, виділяється діоксид вуглецю СО2, який, нетоксичний, характеризується доступністю і низькою собівартістю.
- ДокументРозробка холодильної установки для торгової мережі супермаркетів ємністю 200 т., м. Кременчук(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Григоренко Дмитра СловяновичаМережа магазинів — кілька магазинів однієї зареєстрованої торгової марки, що перебувають під загальним володінням і контролем, з одним впізнаваним дизайном, які розміщені в різних районах міста, в різних містах або різних країнах, що продають товари аналогічного асортименту, що мають спільну службу закупівель та збуту. У США мережі магазинів почалися з заснування The Great Atlantic and Pacific Tea Company (A&P) у 1859 році. На початку 1920-х років у США конкурували три національні мережі: A&P, Woolworth's та United Cigar Storesruen[1]. У 1930-х роках мережі магазинів почали згортатися, і зростання їхньої спільної частки на ринку зупинилося. Судові рішення щодо мережного зниження цін виникли ще 1906 року, й у 1920-х роках почали прийматися закони, спрямовані проти мережі магазинів, поруч із правовими контрзаходами самих мереж магазинфв]. У мережі магазинів координування роботи виробляється з центру, у яких підтримуються єдині ціни, рівень сервісу, єдина маркетингова політика. У мережі магазинів набагато більше можливостей щодо перерозподілу фінансових ресурсів, підтримки збиткових, але перспективних точок. Магазини однієї мережі за рахунок спільної реклами, асортименту та якості обслуговування отримують також великий і корисний обсяг ноу-хау, який вони використовують у роботі. Наявність кондиціонерів та опалювального обладнання є стандартною вимогою до супермаркетів. У магазині необхідно підтримувати температуру на такому рівні, щоб покупець не страждав ні від спеки, ні від холоду. Відчуття комфорту важливе для покупця та впливає на тривалість його перебування в магазині та обсяг покупки. Особливу увагу слід приділяти відділу заморожених продуктів у літній період. "Зона холоду" нерідко виганяє легко одягненого покупця з магазину набагато раніше, чим диктують його потреби. Такі покупці, щоб не підхопити нежить, часто можуть вибрати інший магазин
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів з м’яса птиці ємністю 300 т., м. Ладижин(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ЕПУРА МАКСИМА ОЛЕКСІЙОВИЧАВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Джерелами створення мікроклімату в холодильних складах є холодильні (морозильні) агрегати на основі компресорів, від потужності яких залежить температурний діапазон обладнання. Як відзначають експерти ринку, в продажах нового холодильного обладнання основну частку становить обладнання з речовинами HCFC (більше 90% продажів), частка продажів нового обладнання з аміаком оц
- ДокументРозробка системи охолодження холодильника при торговій мережі ринку «Початок» ємністю 330 т., м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Грека Олексія СергійовичаТема дипломного проєкту розробка системи охолодження холодильника при торговій мережі ринку «Початок» ємністю 330 т., м. Одеса Торгівлі належить важливе місце в системі ринкових відносин, оскільки вона реалізує основну частину предметів споживання, що випускаються промисловістю і сільським господарством. Через торгівлю реалізується близько 70% товарів народного споживання. Через канали торгівлі реалізовано 60 % продукції сільського господарства, 65% продукції легкої промисловості і більше 85% продукції харчової промисловості.
- ДокументРозробка плиточного апарату для заморожування м’яса в блоках продуктивністю 230 кг на годину(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ГОЛИШЕВА ДМИТРА РУСЛАНОВИЧАШтучний холод використовується в багатьох галузях народного господарства: в хімічній, нафтопереробній, газовій, косметичній, фармацевтичній промисловості, в будівництві, медицині в торгівлі, на транспорті, у побуті. Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Штучного охолодження, тобто процесу зниження температури об’єкту нижче температури навколишнього середовища досягають двома шляхами: а) використовують штучний холод вироблений спеціальними холодильними машинами; б) використовують штучний холод акумульований в обмеженому просторі. Акумулювання штучного холоду шляхом заготівлі льоду та його застосування при температурі , близькій до 0С робить цей спосіб енергетично та економічно доцільним. За допомогою льодосоляних суміші, зокрема хлориду кальцію і льоду можливо зменшити температуру плавлення аж до –550С. Та слід пам’ятати, що температурною межею штучного охолодження є температура наближена до абсолютного нуля –273,150С. До того ж, температурний рівень навколишнього середовища в наземних умовах зазнає відчутних колихань. Він не підлягає регулюванню, що не відповідає вимогам сучасного матеріального виробництва, життя та побуту людей.
- ДокументПроєкт спеціалізованого холодильника для збереження замороженого м’яса та напівфабрикатів ємністю 730 т., м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Болбаса Дмитра РуслановичаХолодильником називається підприємство, призначене для охолоджування,заморожування і зберігання швидкопсувних продуктів при заданих низьких температурах. Від звичайного складу холодильник відрізняється наявністю холодильної установки і теплоізоляції. Окрім охолоджуваної частини (камер), холодильник має приміщення для компресорного цеху, трансформаторної підстанції, котельної, адміністративно-побутових приміщень, вестибюлів, і ін. Холодильники мають характерні особливості. 1) У них обробляються і зберігаються коштовні, такі, що досить швидкопсуються продукти, що вимагають для свого збереження підтримки температур нижче за температуру зовнішнього довкілля і певної відносної вологості. 2) Теплота і волога зовнішнього повітря прагнуть проникнути в холодильник, що вимагає створення спеціальних конструкцій обгороджувань для зменшення проникнення теплоти і вологи всередину приміщень. 3) Великий об'єм переміщуваних вантажів, і необхідність швидкого їх розвантаження вимагають широкого вживання транспортних пристроїв. 4) До них пред'являються високі санітарні вимоги. Холодильники можна класифікувати по різних ознаках. Кожен тип холодильника має свої особливості, які доводиться враховувати при проектуванні і експлуатації. Перш за все, холодильники розрізняються за цільовим призначенням. Ця класифікація, як найповніше відображає особливості роботи холодильників і їх устаткування. Наявність всіляких холодильних підприємств відповідає завданням здійснення безперервного холодильного ланцюга, під яким розуміють сукупність холодильників різних типів і організацію взаємного зв'язку між ними, завдяки якому харчові продукти, починаючи з моменту виробництва і кінчаючи вжитком знаходяться під постійною дією низьких температур, що забезпечує високу якість продуктів навіть при тривалому їх зберіганні. Окремі типи холодильників є, таким чином, ланками безперервного холодильного ланцюга.
- ДокументРозробка компресорного цеху холодильника для зберігання томатів і винограду ємністю 300 т., м. Умань(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Басса Альберта МихайловичаУкраїна за 30 років Незалежності пройшла непростий шлях з точки зору становлення і розвитку економіки. Ми справді велика аграрна держава. Це визначається відомими економічними параметрами — частка в структурі ВВП, частка в структурі експорту, частка в зайнятості, інвестиціях, валовій доданій вартості, частка у сплачених податках тощо. Українська економіка переживає складні воєнні часи, і експортувати рослинну сировину складно. Минулий рік в українців тепер назавжди буде асоціюватись з початком повномасштабного вторгнення російських загарбників на нашу землю. Нещадна війна залишила свій кривавий слід не тільки в душах і серцях українських громадян, а й негативно відобразилась на економіці нашої країни.
- ДокументРозробка холодильної установки для риболовної компанії продуктивністю 23 т. за місяць у м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НУРУЄВ ЕЛЬМІР АЯЗОВШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку технічної думки. Штучний холод знайшов найширше використання у багатьох галузях людської діяльності. Окремим класом є холод, що відноситься до помірного рівню (до 120 К), зокрема на рівні обробки харчових продуктів. Харчові технології – одна з найдавніших галузей використання холоду як природного так і штучного. Вже багато сторіч тому людство використовувало природні температурні потенціали для подовження строку зберігання харчів. З часом використання штучного холоду дозволило не тільки подовжити строки використання та зберігання початкової якості продуктів, а й дозволило використовувати вихідні продукти для отримання нових, більш складних сполук, для виробництва та зберігання яких потрібні холодильні потужності різного температурного рівня.
- ДокументПроєкт компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 830 т., м. Херсон.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Кравченко Кирила РуслановичаПромисловий холодильник – не споруда, яка призначена для охолодження, заморожування та зберігання швидкопсувних харчових продуктів за низьких температур. Великий холодильник промисловий функціонує як самостійне підприємство включає: охолоджуваний склад з автомобільними та залізничними платформами; машинне та конденсаторне відділення холодильної установки; адміністративно-побутовий корпус та ін. будівлі та споруди. Портові холодильники призначені для зберігання продуктів, що експортуються або імпортуються, або продуктів, що транспортуються між внутрішніми портами з перевалкою вантажів із суден-рефрижераторів в ізотермічні вагони або навпаки. Портові холодильники споруджують у морських і річкових портах. Вони недовго зберігають продукти, що надходять з виробничих, заготівельних та інших холодильників і після підготовки відвантажують на судна-рефрижератори. Крім того, портові холодильники обслуговують перевезення продуктів, що швидко псуються, між портами і виконують функції розподільчих холодильників для населення того міста, в якому вони розташовані. Для портових холодильників характерні великі обсяги вантажних операцій, операцій із огляду, сортування і карантинної витримці продуктів, навіщо передбачаються спеціальні приміщення. Ці холодильники відрізняються високим ступенем механізації вантажних робіт, зокрема для завантаження та розвантаження суден. Місткість та обладнання портових холодильників повинні бути обрані з урахуванням прийому, навантаження та розвантаження суден-рефрижераторів, прийнятих для водного басейну, в якому розташований холодильник. Портові холодильники грають важливу роль у забезпечуватнні безперервності холодильного ланцюга всіх етапах виробництва та обігу продукції від виробництва до споживача.
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 3 т. на добу для фермерського господарства, м. Ужгород(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КУЗНЄЦОВА ВЛАДИСЛАВА ОЛЕКСАНДРОВИЧАТемою проекту передбачається проектування камери охолодження м’яса у напівтушах, продуктивністю 3 т/добу у м. Ужгороді. Ужгород – обласний центр на західному кордоні України , безпосередньо на кордоні із Словаччиною. Багаті традиції малого бізнесу цього привітного невеликого містечка відомі ще з часів Австро-Угорської імперії. Саме тому невелика продуктивність запроектованої камери як найбільше підходить саме для цього регіону. Тваринництво на Прикарпатті та на Закарпатті розвинені із давніх часів і будь-які, традиційні чи новітні, технології потребують найскорішого охолодження м’яса після забою сільгосптварини.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання рибних напівфабрикатів ємністю 130 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Пєєва Олександра ГеннадійовичаОстаннім часом в усьому світі широкого розповсюдження набуло застосування низьких температур як метода тривалого зберігання продовольчих товарів. Заморожування швидкопсувних харчових продуктів є основним широко розповсюдженим та на дійним методом консервування, який сприяє максимальному збереженню високої якості харчових продуктів у результаті мінімальних змін харчової цінності та органолептичних властивостей. Висока стійкість заморожених продуктів під час зберігання обумовлюється пригніченням у них життєдіяльності мікроорганізмів, сповільненням ферментативних та окислювальних процесів Аналіз літературних джерел щодо стану сучасного ринку продовольчих товарів в Україні свідчить про те, що з кожним роком зростає питома вага різних видів напівфабрикатів, серед яких значне місце посідають заморожені напівфабрикати, виготовлені з сировини тваринного, рослинного походження та комбіновані. Це зумовлено високим попитом населення на продукти харчування швидкого приготування, у зв’язку з наступними чинниками: • по - перше, прискорюється спосіб життя, який мотивує до придбання напівфабрикатів практичність використання яких відповідає сучасним вимогам суспільства; • по - друге, підвищується освіченість споживача, який розуміє, що сучасні методи заморожування дозволяють максимально зберегти біологічно активні речовини, зокрема вітаміни та мінеральні речовини, в рослинній сировині; • по - третє, заморожування як спосіб консервування, дозволяє на основі безвідходної технології переробити сезонний врожай плодоовочевої продукції; • по - четверте, покращується якість продуктів (за останні 2 роки виробники почали використовувати більш якісні інгредієнти для виготовлення заморожених напівфабрикатів.