Роботи 2024 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2024 року за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 35
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання м’яса птиці ємністю 540 тон, м. Ладижин(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Фортовий Дмитро ВікторовичЧастка м'яса птиці у споживанні всього м'яса в країні перевищить 47% - вперше за всю історію. Понад дві третини живої ваги усіх сільсько - господарських тварин в Україні займає птиця. Близько 30% виробленого м'яса птиці експортується. Майже весь експорт — це курятина. Разом з тим, не відстає внутрішнє споживання. Глобальні прогнози говорять про те, що курятина у короткостроковій перспективі стане самим популярним у світі видом м’яса, адже у птахівництві більш швидкий цикл виробництва, якщо порівнювати з виробництвом інших видів тваринного білка. А попит на споживання м’яса, незважаючи на веганські тренди та замінники тваринницької продукції, усе рівно постійно зростатиме зі зростанням населення у світі. Українським виробники також розвивають виробництво продукції з м’яса індички, гусей і качок, на яке у середньостроковій перспективі попит буде зростати. Ринок Європейського Союзу, незважаючи на досить жорстку конкуренцію на ньому, залишається цікавим і перспективним для українських виробників та експортерів м’яса птиці. Нещодавнє завершення процедури перегляду розміру імпортної тарифної квоти ЄС на даний вид продукції дасть можливість українським компаніям, в тому числі тим, які ще не вийшли на цей ринок, дещо розширити свою присутність там
- ДокументРозробка системи кондиціювання та вентиляції повітря для камери зберігання сирокопчених ковбас продуктивністю 2,4 тони на добу, м. Вінниця(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Павлів Євген ДмитровичВиробництво м’ясопродуктів у різних країнах світу завжди було і залишається одним із пріоритетних напрямів забезпечення продовольчого ринку. Ситуація на ринку м’яса та м’ясопродуктів постійно відстежується й аналізується, оскільки завжди є актуальною. М'ясопереробна галузь займає одне з провідних місць у харчовій промисловості України, на частку м'ясопереробної галузі припадає приблизно 15% всієї харчової промисловості. Вентиляція і кондиціонування підприємств м'ясної промисловості обумовлено технологічною необхідністю. Наявність таких шкідливих виділень, як волога, теплота, гази, пари, пил викликають необхідність створення якісних кліматичних систем. Повітрообмін у виробничих приміщеннях підприємств визначається виключно виходячи з необхідності видалення тепла і видалення шкідливих виділень. У ряді приміщень відбувається виділення таких речовин: У відділенні приготування розсолу - пари хлора в приміщеннях для утримання худоби - діоксид вуглецю у відділенні приготування кормів, відділенні дроблення, помелу і просіювання м'ясокостной муки, пельменному відділенні, відділенні прийому птаха, склади кормів - пил. Сегмент виробництва ковбасних виробів є одним з найбільш значущих в структурі м'ясної промисловості України . Його частка становить 14,5 % від загального обсягу всієї продукції , випущеної м'ясопереробної промисловістю і 30 % від загального обсягу готових м'ясопродуктів. Ковбасні вироби є улюбленим і зручним вітчизняним продуктом , який вживають всі без винятку верстви населення. При виробництві ковбас задіяні наступні цехи и системи вентиляції: У цехах (відділеннях) сировинному, машинному, шпріцовочном, фасованого м'яса, напівфабрикатів витяжка механічна загальнообмінна, з верхньої зони. Притока у всі періоди механічна розосереджена, з подачею повітря у верхню зону. Цехи (відділення) термічні, субпродуктові, свінокопченістей, твердокопчених ковбас. Витяжка механічна з верхньої зони.
- ДокументРозробка системи енергозбереження для Таун хаузу площею 204 м.кв. на основі теплового насосу, м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Лях Олександр ВалерійовичПроблеми енергоефективності є особливо важливими в сучасний період розвитку нашої країни. Вартість палива та теплової енергії зростає, і ця тенденція, за прогнозами, триватиме в майбутньому. Одночасно постійно і швидко збільшується обсяг споживання енергії.У зв’язку з цим очевидною є необхідність виявлення шляхів зниження енерговитрат. Одним із напрямків економії енергоресурсів є впровадження енергозберігаючих заходів у системах ТГВ (теплопостачання, опалення, вентиляція та кондиціонування повітря). Зменшення витрат енергії на роботу цих систем повинно стати однією з основних задач при їх проєктуванні та експлуатації.Потреба міст у паливно-енергетичних ресурсах та надання інженерних послуг зростає. Водночас функціонування систем інженерного обладнання негативно впливає на навколишнє середовище. Наприклад, викиди від ТЕЦ і котельних становлять понад третину всіх викидів в атмосферу. Це призводить до збільшення захворюваності населення, зносу та пошкодження виробничого обладнання, погіршення екологічної ситуації в населених пунктах. Крім того, важливою причиною для проведення більш інтенсивної енергозберігаючої політики є значне підвищення вартості видобутку та транспортування паливно-енергетичних ресурсів. Теплові насоси на сьогоднішній день є прогресивним технологічним обладнанням, здатним вилучати енергію зі скидного вентиляційного повітря, теплоту зі стічних вод та іншого промислового вторинного тепла, а також відновлюваних природних джерел. Робота цих систем базується на використанні низькопотенційного тепла, яке потім перетворюється на високопотенційне для обігріву будівель та нагріву води.
- ДокументРозробка холодильної установки портового холодильника ємністю 740 тон, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Бугров Володимир ОлеговичДивно, але першим охолодженим вантажем, який перевозили морем, був лід. На початку XIX століття його перевозили з півночі на південь, присипавши тирсою і прикривши дошками. Лід продавали споживачам, які використовували його в перших холодильниках та льохах-льодовиках. З появою холодильних установок, наприкінці 1870-х років, було створено судна, оснащені такими установками, почався розвиток мережі залізничних та портових холодильників, а також розподільчих холодильників у великих містах. Тільки США, за даними 1914 року, загальна місткість холодильників становила 2 мільйони тонн. Після Першої світової війни кількість вантажоперевезень значно зросла, а винахід фреону дозволив підвищити безпеку використання холодильних установок. Проте дуже часто традиційна схема перевезення вантажів була просто неприйнятною, оскільки: навантаження та розвантаження товару в мішках, бочках, дерев'яних ящиках з/на судно і назад на склад займало багато часу; через багаторазові перевантаження вантаж часто псувався і розкрадався; вантажно-розвантажувальні роботи вимагали величезних зусиль: найчастіше судно проводило в порту більше часу, ніж у морі. Починаючи з 1890 року, неодноразово робилися спроби застосовувати контейнери, аналогічні сучасним. Найуспішнішим у цій справі став американець Малкольм Маклін, який запропонував перевозити вантажні причепи разом із вмістом, а пізніше почав використовувати для перевезення вантажів контейнери. «Батьки» сучасних рефрижераторних контейнерів вперше з'явилися на початку 1870-х років на шляху між Європою та Австралією. З Австралії надходила величезна кількість фруктів, м'ясних та молочних продуктів, які були потрібні на ринку Європи. Застосування контейнерів-холодильників дало змогу значно скоротити час навантаження судна, а також доставляти вантаж невеликими партіями без проміжних перевантажень кінцевому споживачеві.
- ДокументРозробка системи створення мікроклімату службових приміщень ТОВ «Спец-Одес-Сервіс» для 40 працівників.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гурш Ярослав ВолодимировичУ нашій мові є поняття, що є ключовими для характеристики якості життя людини. Коли ми говоримо про здоров'я, то маємо на увазі сукупність параметрів фізичного та психічного стану людини, які показують її добробут. Коли ми говоримо про мікроклімат, йдеться про «здоров'я» середовища, в якому людина знаходиться. Саме поняття мікроклімату дозволяє оцінювати сприятливість умов проживання чи перебування людини. Аналізатор повітря Аналізатор повітря У цій статті ми розглянемо, які мікрокліматичні умови житлових будинків є позитивними для людей, і як їх створювати. Мікроклімат – це кліматичні умови у невеликих просторах. Мікроклімат приміщень характеризується сукупністю параметрів повітря в них: температури, вмісту CO2, відносної вологості. Мікроклімат безпосередньо впливає на: самопочуття, і в перспективі, на здоров'я людини (постійний негативний вплив може призвести до хвороби), комфорт життя - продуктивність людини, настрій тощо, енерговитрати - грамотна організація інженерних систем дозволяє досягти енергоефективності. Далі розглянемо окремі складові мікроклімату та способи їх регулювання. Розглянемо, яким параметром можна оцінювати мікроклімат приміщень. Вентиляція дозволяє регулювати вміст CO2 у приміщенні. Діоксид вуглецю – це безбарвний газ, у малих кількостях він не має запаху. Людині для дихання потрібен кисень, видихає він вуглекислий газ
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання молочних виробів ємністю 300 тон, м. Харків(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Урсол Максим ВолодимировичПостановка проблеми. Становище, що нині склалася у сфері виробництва молока, переробки і реалізації готової продукції, характеризується суттєвими системними проблемами. Різкий спад обсягів виробництва молока – сировини у господарствах, зростання різниці між закупівельними та роздрібними цінами на неї, нерозвиненість ринкової інфраструктури і відносин між виробниками і переробниками, зниження рівня споживання молока і молочних продуктів, нестабільність експорту вимагають детального дослідження сучасного стану і світових тенденцій розвитку молокопереробних підприємств. Однією з пріоритетних галузей аграрного сектору України є молокопереробна промисловість. Її розвиток тісно пов'язаний із ситуацією в молочному скотарстві всіх форм власності і господарювання. За останні 10 років в Україні відбувається поступове скорочення поголів’я корів та обсягів виробництва сирого молока, обсяги виробництва молока за цей період зменшилися на 20%. Зниження кількості молочного стада спостерігається як у приватному секторі, так і в сільськогосподарських підприємствах. Зазначені тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливномастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм датування сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ і майже повну відсутність державної підтримки молочного тваринництва. Спад виробництва молока був досить тривалим, а його відродження у порівнянні з іншими галузями АПВ почалося пізніше, що суттєво вплинуло на стан молокопереробних підприємств. Однією із причин зниження споживчого попиту є зменшення купівельної спроможності на фоні падіння доступності даних продуктів. Окрім цього, в останні роки з’явилося багато товарів- замінників, наприклад, відбулося заміщення молока соками, солодкими газованими напоями та інше. Вподобання споживачів теж зазнали певних змін: на перший план виходить широта асортименту продукції, її якість, екологічність, що відповідає поняттю про здоровий образ життя.
- ДокументРозробка системи охолодження для камер довгострокового зберігання м’яса птиці ємністю 340 тони, Вінницька обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ". Відділення Енергетичних систем, 2024) Биков Роман ІвановичВідправною точкою в історії холодильної техніки можна вважати досвід штучного охолодження, який в 1748 продемонстрував вчений Вільям Каллен з університету Глазго. Для зниження температури він використав ефект охолодження рідини при інтенсивному випаровуванні. Для досвіду він замінив звичайну воду на діетиловий ефір, що закипає при температурі близько 35°C, і помістив його в герметичну ємність. При відкачуванні повітря створювався знижений тиск, через який діетиловий ефір починав закипати при кімнатній температурі, поглинаючи тепло та охолоджуючи поверхню, з якої він випаровувався. Наступний етап історія холодильної техніки пов'язані з створенням абсорбційної машини, призначеної для водного льоду. Ця установка була представлена французьким інженером Фердинандом Карре в 1860 році. Істотним недоліком машини було те, що з її допомогою не можна було охолоджувати повітря всередині замкнутого простору, як це стало можливим у сучасних холодильниках. Історія промислових холодильників починається з перших спроб людини контролювати температуру для збереження продуктів харчування. З часом ці пристрої пройшли довгий шлях розвитку від найпростіших крижаних ям до сучасних енергоефективних систем. Перші кроки в галузі штучного охолодження були зроблені в 19 столітті, коли були винайдені перші холодильні машини, що працюють на аміаку. Ці пристрої були громіздкими та неефективними, але вони заклали основу для майбутніх інновацій у галузі холодильної техніки. На початку 20 століття з'явилися перші комерційні холодильники, які можна було використовувати у промислових масштабах.
- Документ: Розробка системи вентиляції і кондиціювання для закладу швидкого харчування на 40 відвідувачів, площею 400 м. кв., Луцьк(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Щукін Владислав ОлександровичТемою дипломного проекту передбачено розробка системи вентиляції і кондиціювання для закладу швидкого харчування на 40 відвідувачів та 400 м 2 , м. Луцьк. Підприємства швидкого харчування мають бути обладнані різними інженерно-технічними системами: водопостачання, каналізація, вентиляціяї, опалення, електропостачання, телефонна мережа, система автоматичної пожежосигналізації, система автоматичного пожежогасіння, система сповіщення про пожежу та керування евакуацією людей, система протидимного захисту, охоронна сигналізація. Відповідно до завдання на проектування об’єкти швидкого харчування можуть бути обладнані пристроями кондиціонування. Проектування цих систем слід вести з урахуванням вимог відповідних нормативних документів. Кондиціонування ресторанів, барів і кафе складається з декількох частин : вентиляція кухні, гарячого цеху; кондиціонування залу кафе і бару з танцзал ом (причому, з розділенням на тих, що палить і зали для некурців); кондиціонування адміністративних і побутових приміщень (санвуз ли, гардероб). Усі ці приміщення мають різні характеристики і пред'являють до системи кондиціонування свої вимоги, а тому, вибрати відповідну систему кондиціонування самостійно більш ніж складно. Кондиціювання ресторану та створення у ньому параметрів коміорту відповідно до норм – один з чинникі вйого успіху. Для кондиціонування ресторанів використовують систему повітропроводів прихованого або відкритого типу для створення комфортного мікроклімату і має ряд відмітних особливостей порівняно з кондиціонуванням кафе. Слід врахувати сумарну площу приміщення залу для відвідувачів, кількі сть людей тих, що одночасно прибувають в приміщенні, а також можливість видалення тютюнового диму в залі для тих, що палять.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «А Т Б » , площею 840 м. кв., м. Одеса.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Андроненко Денис ОлександровичШтучний холод знайшов найширше використання у багатьох галузях людської діяльності. Окремим класом є холод, що відноситься до помірного рівню (до 120 К), зокрема на рівні обробки харчових продуктів. Харчові технології – одна з найдавніших галузей використання холоду як природного так і штучного. Вже багато сторіч тому людство використовувало природні температурні потенціали для подовження строку зберігання харчів. З часом використання штучного холоду дозволило не тільки подовжити строки використання та зберігання початкової якості продуктів, а й дозволило використовувати вихідні продукти для отримання нових, більш складних сполук, для виробництва та зберігання яких потрібні холодильні потужності різного температурного рівня. Харчова промисловість – одна з декількох галузей, яка активно використовує помірний штучний холод для дотримання технології зберігання та виробництва. Південний регіон України – це регіон, що має вихід до моря, що зумовлює розвиток рибної та рибопереробної промисловості. Будівництво об’єктів, аналогічних об’єкту завдання, є пріоритетним завданням регіонального керівництва та перспективним напрямом вкладення коштів середнього та великого бізнесу. Використання сучасних приладів та технологій забезпечує економічність виробництва холоду та довготривалість експлуатації обладнання. Використання екологічно чистих робочих речовин забезпечує екологічну безпеку роботи холодильної установки. До основних вимог до робочих речовин відносять не тільки екологічну безпеку при експлуатації, а й при виробництві агенту та його утилізації. При відповідності робочої речовини цим вимогам холодильний агент можна назвати екологічно чистим або безпечним. Для будівництва холодильних підприємств, як і для будівництва любого промислового підприємства, бажано використовувати матеріали, вибір яких обумовлений не тільки питаннями забезпечення несучої здатності та огороджуючої функції, а й питаннями економічної доцільності та екологічної чистоти. Перевага надається будівельним матеріалам, які виготовляються в регіоні будівництва, або видобуваються в регіоні будівництва, якщо мова йде про природні матеріали
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для виставкового центру площею 1640 м. кв., м. Кропивницький.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гордієнко Данило ОлексійовичТема проекту: «Розробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для виставкового центру площею 1640 м. кв., м. Кропивницький» Виставковий центр є місцем проведення масштабних заходів, таких як виставки, конференції, форуми, презентації та фестивалі. На виставці представлені експонати в таких галузях, як сільське господарство, наука, технології та культура. Виставки та ярмарки регулярно проводяться в 35 містах України. Але це не означає, що новачкам немає місця на ринку виставкового бізнесу. Це дозволяє відкривати нові ніші, надавати більш вигідні послуги і завойовувати сегмент ринку. Важливо розуміти, що не всі підприємці можуть дозволити собі брати участь у великих виставках і ярмарках. Тому представники малого та середнього бізнесу користуються підвищеним попитом на місцеві Виставкові центри. При створенні сучасних виставкових центрів виходять с принципу мобільності внутрішніх конструкцій, оскільки будівельні площі можуть бути одночасно орендовані як одним замовником, так і одночасно декількома для проведення заходів, які не співпадають за типом, призначенням, навантаженням. Тому запроектований виставковий центр має мінімум службових приміщень, які мають загальне призначення: адміністративні приміщення, сантехнічні приміщення, складські приміщення. Основу складає загальна зала, яка за допомогою нестаціонарних пересувних перегородок може бути перетворена на виставковий комплекс будь-якої конфігураціє та змісту.
- ДокументПроект розподільчого холодильника для напівфабрикатів з ємністю 340 тон, м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ". Відділення Енергетичних систем, 2024) Безруков Андрій ОлександровичАналіз ринку заморожених напівфабрикатів показав, що основні - це заморожені м'ясні напівфабрикати: пельмені, вареники та млинці з м'ясом; рибні напівфабрикати: рибні палички, нагідці, риба в паніровці. В останні роки ринок заморожених напівфабрикатів неухильно розвивається. Промисловий спосіб заморожування у великих обсягах вважається найбільш ефективним, оскільки забезпечує моментальну, шокову заморозку при дуже низькій температурі, а значить може зберегти максимум корисних речовин продукту. Серед основних тенденцій, які впливають на ринок – урбанізаційні процеси, популяризація харчування поза домом, зростання доходів населення, збільшення частки працевлаштованих жінок. Якщо аналізувати обсяги виробництва поквартально, то можна відзначити, що пік припадає на 3 та 4 квартали, а зниження попиту на заморожені напівфабрикати в літній період. У 3 кварталі оператори ринку виробили на 18,2% більше, ніж у 2 кварталі і на 9% більше, ніж в 1 кварталі 2023 року. Види м'ясних напівфабрикатів: Вироби з натурального або рубаного м'яса, що не пройшли термообробку - це напівфабрикати з м'яса. Класифікують м'ясні напівфабрикати в залежності від способу обробки м'яса і кулінарного призначення готового продукту
- ДокументРозробка системи охолодження для камер зберігання при ресторані на 104 посадкових місць при житловому комплексі «Савіньон»(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Суровий Костянтин СергійовичНайдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. На єгипетських фресках 2500 р. до н.е. ми бачимо, як раби мають великими опахалами над наповненням водою глиняними посудинами, охолоджуючи таким чином питну воду. У давньогрецькій та давньоримській літературі ( описання Протагора, Голена, Гіппократа, Плінія, Афена) згадується про використання снігу та льоду для охолодження напоїв. З літературних джерел середньовіччя відомо, що для дворів каліфа Мекки і каїрського султана доставляли верблюжими караванами сніг із сирійських та ліванських гір. В Європі – Іспанії та Португалії – після хрестових походів почав розповсюджуватися пористий глиняний посуд, призначений для охолодження питної води. Слід зазначити, що глиняні глечики з Мохача, що застосовувалися в Угорщині з цією метою, з’явилися саме в той час. Нова ера поклала початок першим свідомим дослідам, пов’язаним із зберіганням продуктів способом охолодження. Парацельс (1493-1514рр.) в «Арчидохе» повідомляє про процедуру, за допомогою якої взимку можна підвищити вміст спирт у вині шляхом виморожування води : « Те, що вимерзає, відкинь, те, що не вимерзає, по суті своїй складає spiritus vini». Флорентієть Пріспіо Кодтелло у 1660 р. відкрив кафе у Парижі, де продавав морозиво, одержане заморожуванням фруктового соку за допомогою суміші льоду і солі. У ХVIII ст. почали розповсюджуватися льохи – сховища льоду, призначенні для охолодження продуктів. У 1793 р. Томас Мор у США запатентував холодильний процес. Він використовував для охолодження суміш природного льоду із сіллю. До середини ХІХ ст. низькі температури одержували включно за допомогою природного льоду.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні ТОВ «Вінницька птахофабрика» на 40 посадкових місць.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гончар Дмитро ВолодимировичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильної установки для їдальні на підприємстві на 40 відвідувача, м. Вінниця. Вінницька птахофабрика, при якій заплановано створення їдальні, є флагманом харчової промисловості не тільки регіону, а й країни в цілому. Заклад громадського харчування — підприємство, призначене для виробництва кулінарної продукції, борошняних, кондитерських і булочних виробів, їх реалізації та/або організації їх споживання. Підрозділяються на ресторани, кафе, бари, столові, закусочні. Законодавство України надає наступне визначення: «заклад громадського харчування — ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам». Швидке харчування у світі називають фаст-фудом. Фаст-фуд — їжа масового виробництва, де час приготування та подачі значно зменшений. Споживання фаст-фуду відбувається за допомогою спрощених столових приборів або поза столом. З економічної точки зору, фаст-фуд належить до сфери послуг, а з технічної — до виробництва «якраз вчасно». При виготовленні фаст-фуду часто використовують багато харчових добавок, які негативно впливають на стан організму як дітей, так і дорослих. Завдяки висококалорійності, така їжа швидко втамовує відчуття голоду, але через низьку поживність у людей, які регулярно так харчуються, може розвинутись авітаміноз.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів при птахофабриці продуктивністю 14 тон виробів на добу, Київська обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Дзюбича Дениса ІгоровичаТемою дипломного проекту передбачено розробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів при птахофабриці продуктивністю 14 тон виробів на добу, Київська обл.. Приймаємо, що холодильник для напівфабрикатів утворюється в межах розширення асортименту діючого підприємства та не є частиною початкового виробничого комплексу. Тому може бути створений з легкозбірних конструкцій на вільній ділянці на території підприємства. До легкозбірних конструкцій відносяться будівельні панелі типу «сандвіч». «Сандвічпанелі» застосовуються не лише для зведення складів, житловх будинків і комерційних об'єктів, але і холодильних, морозильних установок. Цей матеріал з роками стає все популярніше, поступово витісняючи з ринку б етонні блоки і цеглину. Сандвічпанели випускаються в широкому асортимент і, тому при виборі відповідних плит для будівництва холодильних установок треба враховувати цілий ряд важливих чинників. Матеріал має бути легеням, здатним підтримувати потрібну температуру з наименьшими втратами. «Сандвічпанелі» – це тришаровий "бутерброд". Складається з двох листів міцної сталі. Між ним и розташований теплоізоляційний наповнювач пенополиуретан. Листи сталі покриваються полиэфирным складом або оцинковуються. Товщина металу ск ладає близько 2,5 мм. Полиэфирный склад відрізняється хорошою адгезією, р івномірно і щільно лягає на поверхню сталевого листа. Він надійно захищає матеріал від механічних ушкоджень і іржі, а також покращує теплоізоляційні показники ППУпанелей. Останні використовуються для будівництва холодил ьних, морозильних камер. Асортимент розмірів панелі дозволяє створити уст ановку потрібного розміру і ємності.
- ДокументПроєкт системи вентиляції повітря торгового центру Фоззі площею 1040 м.кв., м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Рогачов Андрій ОлександровичМагазини, супермаркети – у цих місцях завжди багатолюдно, що тягне за собою необхідність створення належних умов. Відповідальний забудовник з неабиякою часткою уваги повинен поставитися до вентиляційної системи в таких приміщеннях, адже від нормальної циркуляції повітря, вологості та температури залежатимемся тривалість експлуатації обладнання, ефективність роботи персоналу та напевно настрій клієнтів. Помилки в облаштуванні систем вентиляції можуть обійтися дуже дорого для людини, яка відповідає за цю роботу. У середніх і великих магазинах без примусової вентиляції обійтися не вийде, інакше в торговому залі виникне нестача свіжого повітря (духота) і збільшиться вологість. Крім того, на відміну від систем природної вентиляції, будь-який варіант примусових вентсистем забезпечує фільтрацію притоку від пилу та інших забруднень, що проникають у магазин з вулиці. Незважаючи на те, що вентиляційне обладнання для магазинів дорожче за аналоги побутового призначення, на нього варто витратитися – вентиляція торгових залів досить швидко окупиться.
- ДокументПроект системи кондиціювання і вентиляції повітря торгового центру Фоззі площею 2400 м. кв, м. Кривий Ріг.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Лозович Володимир ВікторовичУ роботі розроблено проект системи вентиляції для торговельного центру «Fozzi» в місті Кривий Ріг. Актуальність теми обумовлена необхідністю забезпечення допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Вибір системи вентиляції здійснюється з урахуванням району будівництва, теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції торговельного центру повинна відповідати вимогам економічності, гігієнічності та пожежної безпеки. Метою цієї роботи є створення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях торговельного центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем; підбір вентиляційного обладнання та визначення оптимальних перерізів трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; підвищення енергоефективності. Основні завдання роботи: - зібрати вихідні дані; - розробити техніко-економічне обґрунтування вибраної системи; - виконати розрахунок повітрообміну приміщень; - підібрати оптимальні перерізи трубопроводів для вентиляційної системи та визначити втрати тиску; - підібрати вентиляційне обладнання; - вибрати технологічне обладнання для монтажу системи та скласти календарний план виконання монтажних робіт; - визначити заходи з охорони праці та безпеки.
- Документ: Розробка системи кондиціювання і вентиляції повітря приватної пекарні площею 140 м. кв. продуктивністю 1,4 т. хлібобулочних виробів на добу, м. Житомир(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Чеський Григорій ВолодимировичСтворений у кондитерських і пекарнях спеціальний мікроклімат сприятливо впливає на перебіг мікробіологічних і біохімічних процесів, які є дуже важливими в цій галузі харчової промисловості. Санітарні норми регламентують основні показники якості повітря: температуру, вологість, рівень запиленості, повітрообмін. У зв’язку з цим пекарські та кондитерські підприємства при підприємствах торгівлі використовують високоефективні системи вентиляції, що створюють сприятливі для виробництва хлібобулочної, кондитерської продукції та роботи людей параметри повітряного середовища. Як і будь-якому іншому виробничому приміщенні, основним забрудненням повітряного середовища в кондитерському або пекарському цеху є пил. Основними джерелами запиленості, як правило, є: Використання різних сипучих продуктів, що мають порошкоподібну форму; Використання цукрової пудри для посипання; Подрібнення різних інгредієнтів; Використання технологічного обладнання (просівувальні, місильно-збивальні, цукерково-відливні пристрої);Високий рівень запиленості не тільки негативно впливає на працездатність і самопочуття співробітників, а й знижує санітарно-гігієнічні показники підприємства. Також не зайвим буде згадати, що у вигляді пилу втрачається чимало сировини.
- ДокументРозробка системи енергозбереження для приватного будинку площею 140 м. кв. на базі теплового насосу, м. Запоріжжя.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Доленко Максим Олександрович
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря пекарні при торговому центрі продуктивністю 740 кг хлібобулочних виробів на добу, м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гоцуленко Євген ОлеговичВентиляція кондитерських чи пекарень має бути ефективною та якісною. Смачні хлібобулочні вироби, смаколики з борошна й здоба народжуються в руках людей, які не просто люблять свою професію, але й працюють в комфортних умовах. Висока концентрація пари та гарячої пари, відпрацьованих газів та копоті від печей, змішані запахи, високі температури призводять до швидкої стомлюваності працівників, низької продуктивності праці і навіть бракування продукції. Усього цього можна уникнути, якщо встановлена якісна система вентиляції та кондиціонування повітря. До харчової промисловості висуваються жорсткі вимоги по санітарним нормам, тому треба спрямувати зусилля на підтримання оптимального стану повітря з відповідними показниками вологості, температури і чистоти. Для цього потрібна злагоджена робота системи вентиляції та кондиціонування для кондитерської та пекарень. Для чого потрібна вентиляція кондитерських і пекарень Необхідність у використанні ефективної вентиляції в булочних, пекарнях та кондитерських обумовлена підтримкою якісного технологічного мікроклімату. На стан продукції і виробничого приміщення згубно впливають пил від сипучих продуктів та муки, подрібнення, просіювання, гази від пічок, пари, гарячі випаровування від масел та олій, продукти бродіння та підвищена вологість у варочних відділах. Також при оптимальному мікрокліматі в цехах прискорюються виробничі операції. Тобто кондиціонування кондитерської здатне покращити якість продуктів й збільшити строк їх придатності, дозволяє добре функціонувати пакувальним та іншим приладам.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання яблук ємністю 540 тон, Миколаївська обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Василенко Матвій МатвійовичСадівники України вирощують найпопулярніші на ринку сорти яблук: Ренет Симиренко, Голден Делішес, Джонаголд, Декоста, Айдаред, Ред Джона принц, Гала. Досконально вивчивши досягнення європейських садівників та новітні тенденції галузі, підприємства застосовує інтенсивну технологію вирощування, що передбачає використання системи крапельного зрошування та унікальні для України системи захисту від граду (антиградові сітки). Завдяки старанному догляду та безперервному контролю стану своїх насаджень, підприємства вирощує продукцію преміум-якості. В техніці застосовують компресійні холодильні установки, в яких енергія для отримання холоду витрачається у вигляді механічної роботи на привід компресора та абсорбційні, в яких енергія витрачається у вигляді теплоти на термохімічну компресію. У холодильних камерах використовується потужне охолоджувальне устаткування – поєднання досягнень європейських конструкторів. Деякі компоненти польські, інші – німецькі та нідерландські. Завданням є якомога швидше охолодити врожай після збирання. Із саду яблуко надходить з середньою температурою +25 °C. Якщо нагріті плоди швидко не охолодити, вони гірше зберігатимуться та втрачатимуть вагу. Для господарства це критично, адже камера заповнюється новим урожаєм протягом двох-трьох днів. Тому в камерах встановлено потужні повітроохолоджувачі із інтенсивним потоком повітря, які здатні за добу охолодити зібраний урожай до температури зберігання + 1,2 +1,5 градусів. Для контролю цього процесу ми розміщуємо у яблуках спеціальні датчики». Після збору врожаю яблука продовжують жити. Вони дихають і перетворюють кисень у вуглекислий газ. Зменшення кисню в атмосфері зберігання дозволяє обмежити дихання плодів і як наслідок уповільнити їх старіння.