Роботи 2023 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2023 року за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 40
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка холодильної установки для риболовної компанії продуктивністю 23 т. за місяць у м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НУРУЄВ ЕЛЬМІР АЯЗОВШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку технічної думки. Штучний холод знайшов найширше використання у багатьох галузях людської діяльності. Окремим класом є холод, що відноситься до помірного рівню (до 120 К), зокрема на рівні обробки харчових продуктів. Харчові технології – одна з найдавніших галузей використання холоду як природного так і штучного. Вже багато сторіч тому людство використовувало природні температурні потенціали для подовження строку зберігання харчів. З часом використання штучного холоду дозволило не тільки подовжити строки використання та зберігання початкової якості продуктів, а й дозволило використовувати вихідні продукти для отримання нових, більш складних сполук, для виробництва та зберігання яких потрібні холодильні потужності різного температурного рівня.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції фітнес-центру на 103 відвідувача, м. Тернопіль.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОПАНАСЕЦЬ ВЛАДИСЛАВА БОГДАНОВИЧАЛюдство з давніх-давен прагнуло підвищити комфорт свого існування та праці. Кондиціювання, як засіб штучної обробки повітря до комфортного стану відомо більш, як шість тисяч років. Не варто стверджувати, що це – найдавніша професія, але вона завжди вважалась важливою. За сучасними визначеннями, кондиціювання — це механічна вентиляція, яка забезпечує необхідний обмін повітря з автоматичним регулюванням температури та вологості повітря в приміщенні. За іншим визначенням – це створення і підтримка параметрів повітряного середовища (температури, відносної вологості, складу, швидкості руху і тиску повітря), найсприятливіших для роботи персоналу, обладнання і приладів. У більш вузькому значенні під кондиціонуванням повітря розуміють відведення зайвого тепла (теплонадлишків) з приміщень, з метою забезпечення теплового комфорту. Кондиціювання сучасного типу має забезпечити повний цикл обробки повітря для забезпечення максимального комфорту праці та відпочинку у будь яку пору року Для охолодження зовнішнього та рециркуляційного повітря мають використовуватись холодильні машини, що отримують штучний холод тим чи іншим способом. Темою дипломного проекту передбачена розробка системи кондиціювання і вентиляції фітнес-центру на 103 відвідувача, м. Тернопіль. Для будь-яких приміщень різних категорій та специфіки їхньої діяльності пред’являються певні вимоги до санітарних, технічних та повітряних параметрів. Не є винятком і приміщення, де проводяться різні спортивні заходи. До подібних закладів належать спортивні клуби, фітнес-центри . Найбільшою проблемою при забезпеченні циркуляції свіжого повітря, а також видаленні відпрацьованого повітря, насиченого різними запахами та вуглекислим газом, є протяги, які утворюються внаслідок відчинення дверей та вікон для провітрювання під час перебування у приміщеннях відвідувачів. При недостатньому повітрообміні перебування у спортивному залі, фітнес-клубі чи центрі створює певний дискомфорт через відчуття задухи чи спертості повітря. Для вирішення такого непростого завдання рекомендується наступне рішення – обладнання таких приміщень системою вентиляції та кондиціювання повітря .
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції торгівельного центру «KRASH» площею 1300 м2(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Немировського Іллі ІгоревичаКондиціювання повітря – це створення та автоматична підтримка (регулювання) у закритих приміщеннях усіх чи окремих параметрів (температури, вологості, чистоти, швидкості руху повітря) на певному рівні з метою забезпечення оптимальних метеорологічних умов, найбільш сприятливих для самопочуття людей або проходження технологічного процесу. Кондиціювання повітря здійснюється комплексом технічних засобів, який називається системою кондиціювання повітря (СКП). До складу СКП входять технічні засоби забору повітря, підготовки, тобто надання необхідних властивостей (фільтри, теплообмінники зволожувачі чи осушувачі повітря), переміщення (вентилятори) та його розподілу, а також засоби холодо- та теплопостачання, автоматики, дистанційного керування та контролю. СКП великих громадських, адміністративних та виробничих будівель обслуговуються, як правило, комплексними автоматизованими системами керування. Автоматизована система кондиціювання підтримує заданий стан повітря в приміщенні, незалежно від коливань параметрів навколишнього середовища (атмосферних умов). Основне обладнання системи кондиціювання для підготовки та переміщення повітря компонується в єдиному корпусі, який називається кондиціонером. У багатьох випадках усі технічні засоби для кондиціювання повітря скомпоновані в одному блоці або двох блоках, і тоді поняття «СКП» та «кондиціонер» є однозначними. Сучасні системи кондиціювання можуть бути класифіковані за: - основним призначенням (об’єктом застосування) — комфортні та технологічні; - принципом розташування кондиціонера по відношенню до приміщення, що обслуговується, — центральні та місцеві; - наявністю власного (тобто такого, що входить до конструкції кондиціонера) джерела тепла та холоду – автономні та неавтономні; - принципом дії — прямоточні, рециркуляційні та комбіновані; - способом регулювання вихідних параметрів кондиційованого повітря з якісним (однотрубним) та кількісним (двотрубним) регулюванням; - ступенем забезпечення метеорологічних умов у приміщенні, що обслуговується — I-го, II-го та III-го класу; - кількістю приміщень, що обслуговуються (локальних зон) — однозональні та багатозональні; - тиском, який розвивається вентиляторами кондиціонерів: низького, середнього та високого тиску.
- ДокументРозробка системи кондиціювання та вентиляції повітря приміщення музею міського електротранспорту, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОЛЕФІРЕНКА ВОЛОДИМИРА ОЛЕКСАНДРОВИЧАУ якості об’єкту завдання було вибрано третє одеське трамвайне депо, на базі якого нещодавно було створено зразковий цех з обслуговування вагонного складу та музей трамваїв в Одесі. Третє трамвайне депо побудували до 1911 року. Проектував його відомий одеський архітектор Лев Влодек, а будівництвом керував не менш відомий архітектор Семен Ландесман. Депо назвали "Великий Вокзал". Воно розташовувалося поряд із жвавим базаром і так званим Великим вокзалом на станції Одесса-Товарна, який обслуговував рейси тих потягів, які зараз мають статус місцевих і приміських. На момент будови в комплекс депо входили критий ангар для вагонів на чотири бокси по чотири шляхи в кожному, адміністративний корпус, побутовий корпус, електропідстанція і кузня. З боку вулиці Степовой до боксів депо примикала тупикова кінцева на декілька шляхів. У 1925 році депо перейменували - тепер вона стало називатися "Депо імені Ілліча" на честь того самого Ілліча, який помер роком раніше. Далі за радянських часів розвиток депо полягав в тому, що побудували новий виробничий корпус і тупік для вагонів між кузнею і ангаром. Депо отримало ушкодження від артилерійського обстрілу і авіанальотів під час оборони Одеси 1941 року - оскільки воно знаходилося біля важливої залізничної станції. Під час окупації його законсервували і використали як майданчик для стоянки несправних трамваїв. Депо відновили в 1948-1949 рр. - два бокси в 1948, і два бокси в 1949-му. Обслуговувати пасажирські трамваї і повноцінно працювати депо почало 7 листопада 1948 року. У 1946-52 роках на території депо також розміщувалася служба вантажоперевезень.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для таунхаусу на п’ять квартир загальною площею 630 м2., Київська обл. _(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) СІМІНЕНКА МИХАЙЛА ЮРІЙОВИЧАПротягом декількох останніх років в секторі житлової нерухомості набув популярності новий вид житла, який називається таунхаус. Слід зазначити, що перші таунхауси почали будуватись в Україні ще в 2000-х роках, але в ті часи така нерухомість зустрічалася дуже рідко і мало кого цікавила. В цей же час для жителів європейських країн таунхауси були вже звичним поняттям. Наприклад, в країнах Балтії міські споруди такого типу почали будуватися ще в кінці 19-го століття. Але в ті далекі часи будинки такого типу будувалися виключно для аристократичного суспільства і заможних мешканців. Зовсім інший формат отримали таунхауси як житло в нашій країні. Сьогодні житло в таких будівлях найчастіше відноситься до класу “економ” і значно рідше вважається елітною нерухомістю. Однак і тут бувають винятки – на ринку висуваються й пропозиції для багатих людей. В країнах Європи люди вже давно прагнуть жити у власному будинку, оскільки це більш комфортно і затишно на відміну від проживання в багатоповерхівці. Якщо при цьому вдається значно здешевити проект приватного будинку, тоді вигода буде ще більшою. Для зменшення вартості найпопулярнішим вважається рішення, коли будинки з’єднуються з двох сторін з такими ж сусідніми будинками. Це дозволяє комфортно почувати себе на земельній ділянці незначного розміру. Ось внаслідок таких міркувань і почали з’являтися перші таунхауси, що містять по декілька з’єднаних між собою приватних будинків.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря приміщення студентської їдальні «BISTRO» на 230 посадкових місця, м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Олійника Дмитра ОлександровичаЗдоров'я, працездатність, та й просто самопочуття людини в значній мірі визначаються умовами мікроклімату і повітряного середовища в житлових і громадських приміщеннях, де він проводить значну частину свого часу. Якщо говорити про фізіологічному впливі на людину навколишнього повітря, то слід нагадати, що людина в добу споживає близько 3 кг їжі і 15 кг повітря. Що це за повітря, яка його свіжість і чистота, душно, спекотно або холодно людині в приміщенні, багато в чому залежить від інженерних систем, спеціально призначених для забезпечення повітряного комфорту. Серед таких систем можна виділити: систему вентиляції, систему опалення (або комбіновану опалювально-вентиляційну систему) і систему кондиціонування повітря (ВКВ). Повітряне опалення, поєднане з вентиляцією, створює в приміщенні цілком задовільний мікроклімат і забезпечує сприятливі умови повітряного середовища. ВКВ представляє собою систему більш високого порядку (з великими можливостями). Принципова перевага полягає в тому, що, крім виконання завдань вентиляції та опалення, ВКВ дозволяє створити сприятливий мікроклімат (комфортний рівень температур) в літній, жаркий період року, завдяки використанню в своєму складі фреонової холодильної машини. На тепловідчуття людини впливають в основному такі чотири чинники: - температура повітря - вологість повітря, - швидкість переміщення, - температура огороджувальних поверхонь приміщення. При різних комбінаціях цих параметрів теплові відчуття людини можуть здаватися однаковими.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря розважального комплексу на 130 відвідувачів, м. Житомир.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Серова Євгенія МаксимовичаНаразі дитячі розважальні центри стали невід'ємною частиною торговорозважальних центрів, кафе, ресторанів, супермаркетів та аеропортів. Дитячий розважальний центр став відмінним вирішенням питання активного та корисного часу проведення дітей, а також є незамінним помічником батьків. Розважальний центр є яскравим і барвисто оформленим приміщенням, в якому поєднуються ігровий комплекс для активного проведення часу та пристосування для розвиваючих ігор. Ігровий комплекс сконструйований з м'яким ігровим лабіринтом, гіркою, басейном із різнобарвними пластиковими кульками, батутом, сходами, смугами перешкод та іншим ігровим інвентарем. Таке проведення часу має не тільки розважальний характер, а й розвиваючий: Діти зміцнюють свою фізичну форму; Розвивають фантазію, спритність, логічне мислення; Поліпшують координацію рухів; Спілкуються з однолітками та заводять нових друзів; Таким чином, наявність дитячого розважального центру вирішує проблему батьків, як організувати дітям дозвілля розумно та максимально весело. Коли батьки займаються своїми справами, діти розважаються в безпеці. Все обладнання у дитячому розважальному центрі має бути абсолютно безпечним. Ігрові елементи зазвичай виготовлені з якісних матеріалів. При їх розробці приділяється особлива увага безпеці та надійній експлуатації. Сітка запобігає падінню, а м'яке покриття у вигляді матів захищає від ударів. Всі тверді частини ігрового обладнання обмотані м'яким покриттям, а елементи кріплення захищені чохлами. Всі проходи та тунелі продумані так, щоб діти могли легко пролазити.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря залу засідань ТОВ «Вінницька птахофабрика» на 293 посадкових місць(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Пруби Дмитра СергійовичаОсновною метою кондиціювання повітря є створення та автоматичне підтримання у приміщенні оптимальних параметрів повітряного середовища. Мікроклімат приміщення - це метеорологічні умови внутрішнього середовища приміщення, що визначаються діючими на людину сполученнями температури, відносної вологості, швидкості пересування повітря і теплового випромінювання. Оптимальними називаються параметри повітряного середовища, які при тривалому й систематичному впливі на людину забезпечують збереження нормального теплового стану організму без напруження реакції терморегуляції. Вони забезпечують почуття теплового комфорту і створюють підставу для високої працездатності.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря фітнес центру для здобувачів освіти ВСП «ОТФК ОНТУ» на 53 відвідувача(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Мартинюк Василь ІгоровичФітнесом можна назвати тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідної дієти.Сидячи за столом, ми не змінимо власного тіла, тому варто піти в найближчий фітнес-клуб або спортзал і почати змінюватися. З англійської можна перекласти його як «фізична підготовка», «хороша форма». Це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування та фізична активність. Методи, розроблені професійними спортсменами, сьогодні використовуються у фітнес-клубах. Заняття спортом на сьогоднішній день є актуальними для багатьох людей. Сьогодні для цього створені всі умови - є великий вибір як самих занять певного роду, так і місця їх проведення. Вибираючи фітнес-центр, ми звертаємо увагу не тільки на його репутацію, але перш за все на комфортні умови, створені для відвідувачів. Під час фізичних тренувань нам важливо дихати чистим повітрям, насиченим киснем, а не видихається вуглекислим газом і випарами поту. Від цього залежить не тільки результативність тренувань, але в першу чергу самопочуття і здоров'я людей. Мікроклімат це основа. Певний температурний режим і необхідну вологість в спортивних залах фітнес-центру, де одночасно займаються часом до кількох десятків людей, якісно підтримають сучасні системи вентиляції. Вони забезпечать стабільний приплив свіжого повітря і ефективно видалять з приміщень забруднене, насичений теплом і вологою повітря. Потрібно сказати, що кондиціонери не впораються із завданням забезпечити спортивне приміщення чистим повітрям. Для цього краща централізована система вентиляції з рекуперацією тепла і хороша витяжна система.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для приватного будинку площею 153 м2(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Скибенко Дмитра РуслановичаПереймаючись питанням вибору кондиціонера для своєї обителі, багато людей розраховують знайти в будь-якій статті однозначну відповідь. Насправді, все не так просто, і є безліч факторів, які необхідно враховувати. Адже правильно підібрана техніка стане гарантією Вашого комфорту, відсутності зайвих витрат та головного болю. Благо, сучасні рішення дозволяють виконати роботи із збереженням будь-якого стилю, без шкоди внутрішньому оздобленню та зовнішньому вигляду будівлі. Підбираючи кондиціонер для будинку, зазвичай керуються принципами, які застосовуються і для інших об'єктів – враховується обсяг приміщення, додаткові джерела тепла, необхідність вентиляції тощо. Однак у цьому випадку є деяка перевага, наприклад у порівнянні з квартирами, де конструктивні особливості приміщень найчастіше не дозволяють встановлювати щось відмінне від звичайних настінних спліт-систем. У процесі планування системи кондиціювання для приватного будинку або котеджу «арсенал», проектувальника, окрім традиційних «сплітів», може включати й інші типи пристроїв: мультисистеми, касетні, канальні, підлогові, стельові кондиціонери і навіть мультизональні (VRF та VRV-системи) . Кожен з них має свої плюси та мінуси, і звідси виникає цілком природне питання: «На якому саме кондиціонері зупинити свій вибір?». Касетні кондиціонери - хороший варіант для прихованого монтажу в гіпсокартоні або підвісній стелі, але в будинках з двома і більше поверхами, як правило, створюються конструкції, в яких відстань між перекриттям і самою стелею не дозволяє помістити касетний внутрішній блок. Тому зазвичай вони встановлюються в кімнатах, над якими розташоване горище, іноді мансарда.
- ДокументПроєкт компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 830 т., м. Херсон.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Кравченко Кирила РуслановичаПромисловий холодильник – не споруда, яка призначена для охолодження, заморожування та зберігання швидкопсувних харчових продуктів за низьких температур. Великий холодильник промисловий функціонує як самостійне підприємство включає: охолоджуваний склад з автомобільними та залізничними платформами; машинне та конденсаторне відділення холодильної установки; адміністративно-побутовий корпус та ін. будівлі та споруди. Портові холодильники призначені для зберігання продуктів, що експортуються або імпортуються, або продуктів, що транспортуються між внутрішніми портами з перевалкою вантажів із суден-рефрижераторів в ізотермічні вагони або навпаки. Портові холодильники споруджують у морських і річкових портах. Вони недовго зберігають продукти, що надходять з виробничих, заготівельних та інших холодильників і після підготовки відвантажують на судна-рефрижератори. Крім того, портові холодильники обслуговують перевезення продуктів, що швидко псуються, між портами і виконують функції розподільчих холодильників для населення того міста, в якому вони розташовані. Для портових холодильників характерні великі обсяги вантажних операцій, операцій із огляду, сортування і карантинної витримці продуктів, навіщо передбачаються спеціальні приміщення. Ці холодильники відрізняються високим ступенем механізації вантажних робіт, зокрема для завантаження та розвантаження суден. Місткість та обладнання портових холодильників повинні бути обрані з урахуванням прийому, навантаження та розвантаження суден-рефрижераторів, прийнятих для водного басейну, в якому розташований холодильник. Портові холодильники грають важливу роль у забезпечуватнні безперервності холодильного ланцюга всіх етапах виробництва та обігу продукції від виробництва до споживача.
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 3 т. на добу для фермерського господарства, м. Ужгород(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КУЗНЄЦОВА ВЛАДИСЛАВА ОЛЕКСАНДРОВИЧАТемою проекту передбачається проектування камери охолодження м’яса у напівтушах, продуктивністю 3 т/добу у м. Ужгороді. Ужгород – обласний центр на західному кордоні України , безпосередньо на кордоні із Словаччиною. Багаті традиції малого бізнесу цього привітного невеликого містечка відомі ще з часів Австро-Угорської імперії. Саме тому невелика продуктивність запроектованої камери як найбільше підходить саме для цього регіону. Тваринництво на Прикарпатті та на Закарпатті розвинені із давніх часів і будь-які, традиційні чи новітні, технології потребують найскорішого охолодження м’яса після забою сільгосптварини.
- ДокументРозробка системи кондиціювання та вентиляції повітря пентхаусу площею 130 м2 в Київській області(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ГУТАРЄВА ВЛАДИСЛАВА ОЛЕКСАНДРОВИЧАТемою проекту передбачено розробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для пентхаусу площею 130 м. кв., Київська обл. Сьогоднішній темп життя, сучасні технології призводять до того, що клімат змінюється. І вже навіть в нашій країні без кондиціонерів, регулювання холод-тепло, очищення та іонізації повітря просто не обійтися. Зараз кондиціонер встановлений майже в кожному будинку, магазині, будьякому закритому громадському місці. Поставити кондиціонер в квартирі досить просто, а ось в приватному будинку - вимагає відповідального підходу. Закладка системи вентиляції, кондиціонування та рекуперації має бути проведена на етапі створення креслень і проектування будинку. Система кондиціювання грає важливу роль в будинку. Вона охолоджує або нагріває повітря. Зволожує або підсушує. А також така техніка очищає повітря, підтримує правильну циркуляцію повітряних мас. Можна виділити три основні види систем кондиціонування для приватного будинку - спліт-система, міні-спліт і VRF-система. Спліт-система передбачає установку кондиціонера в кожній кімнаті, а на фасаді будинку - зовнішні модулі. Це один з найпростіших способів кондиціонування. При виборі цього варіанту враховується вартість кондиціонеру. Є бюджетні варіанти, які виконують найпростіші функції - нагрівання та охолодження повітря. Середній варіант - більш надійний, тут вже властива функція очищення повітря. І еліт - це якісна кліматична техніка, яка забезпечує всі можливі функції з підтримки потрібної температури в будинку, очищає та іонізує повітря.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря кінотеатру «IMAX» на 300 посадкових місць(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Голубченко Максима ІгоровичаПроектування вентиляції в кінотеатрах, з інженерної точки зору, складний і трудомісткий процес. У залах для глядачів кінотеатрів в зоні розміщення глядачів, параметри повітря повинні бути забезпечені системою кондиціонування повітря або вентиляції відповідно до вимог згідно з даними СНиП. Кількість свіжого повітря на людину має бути не менше 20 куб.м / год, що подається переважно в нижню частину залу. Для розрахунку вентиляції зали для глядачів береться кількість глядачів щодо стовідсоткового його заповнення. Проблеми вентиляції в кінотеатрі найчастіше вирішується за допомогою приточно-витяжних систем. Припливно-витяжна установка може обслуговувати відразу кілька невеликих залів. Роздільні системи припливно-витяжної вентиляції і кондиціонування повітря: - глядацький зал; - клубний комплекс; - адміністративні приміщення; - фойє; - приміщення обслуговування сцени Також, вентиляційні системи проектуються і монтується з урахуванням дизайну приміщень і естетичних міркувань, наприклад при підборі повітророзподільних дифузорів.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання рибних напівфабрикатів ємністю 130 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Пєєва Олександра ГеннадійовичаОстаннім часом в усьому світі широкого розповсюдження набуло застосування низьких температур як метода тривалого зберігання продовольчих товарів. Заморожування швидкопсувних харчових продуктів є основним широко розповсюдженим та на дійним методом консервування, який сприяє максимальному збереженню високої якості харчових продуктів у результаті мінімальних змін харчової цінності та органолептичних властивостей. Висока стійкість заморожених продуктів під час зберігання обумовлюється пригніченням у них життєдіяльності мікроорганізмів, сповільненням ферментативних та окислювальних процесів Аналіз літературних джерел щодо стану сучасного ринку продовольчих товарів в Україні свідчить про те, що з кожним роком зростає питома вага різних видів напівфабрикатів, серед яких значне місце посідають заморожені напівфабрикати, виготовлені з сировини тваринного, рослинного походження та комбіновані. Це зумовлено високим попитом населення на продукти харчування швидкого приготування, у зв’язку з наступними чинниками: • по - перше, прискорюється спосіб життя, який мотивує до придбання напівфабрикатів практичність використання яких відповідає сучасним вимогам суспільства; • по - друге, підвищується освіченість споживача, який розуміє, що сучасні методи заморожування дозволяють максимально зберегти біологічно активні речовини, зокрема вітаміни та мінеральні речовини, в рослинній сировині; • по - третє, заморожування як спосіб консервування, дозволяє на основі безвідходної технології переробити сезонний врожай плодоовочевої продукції; • по - четверте, покращується якість продуктів (за останні 2 роки виробники почали використовувати більш якісні інгредієнти для виготовлення заморожених напівфабрикатів.
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання бананів і екзотичних плодів ємністю 730 т., м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НОСЕНКО НІКІТИВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів,високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Портові холодильники використовують для зберігання харчових продуктів, що перевозяться водним транспортом. У них здійснюється перевалка харчових продуктів з суден-рефрижераторів на залізничний і автомобільний транспорт і навпаки, тому їх відносять до групи транспортноекспедиційних. Будуються такі холодильники в річкових і морських портах. В останній час портові холодильники виконують роль розподільних. В крупних містах України такі холодильники призначаються для рівномірного забезпечення населення продуктами харчування, виробництво яких носить сезонний характер, протягом усього року.
- ДокументПроєкт камери заморожування м’яса в напівтушах продуктивністю 13т. на добу для фермерського господарства, Вінницька область.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОЛІЙНИКА МИХАЙЛА СЕРГІЙОВИЧАТехніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини для децентралізованого Заморожування камер термообробки та зберігання харчових продуктів. Це холодильні камери харчових підприємств для Заморожування та заморожування сировини та готової продукції. Найважливішим технологічним чинником при камерному заморожуванні є термін циклу даного процесу. Він включає як безпосередньо термін заморожування продукту, так і час, необхідній для додаткових операцій при експлуатації камери, а саме завантаження, вивантаження продукції та відтайку камерних приборів Заморожування від снігової шуби.
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 630 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НОСЕНКО ДАНІЕЛЯФрукти, овочі, цитрусові - важливіші джерела поживних речовин і вітамінів без яких нормальна життєдіяльність організму людина практична неможлива. Створення запасів плодоовочевої продукції у свіжому і переробленному вигляді важлива задача кожної держави. Розгляд інформації про багатовіковий досвід зберігання плодоовочевої продукції в природних умовах, а також виконані дослідження в цій галузі, підтверджує можливість зберігання плодів, овочів, цитрусових і в домашніх умовах, але цілорічне забезпечення потреб населення, надійне продовження строків зберігання можливо тільки при зниженні температури до 0 0С. Щорічнозростає будівництво холодильників в усіх країеах, що експортують фрукти. В споживчих регіонах фрукти зберігаються до роздрібного розпродажу в спеціалізованих або загальних холодильниках розподільчого типу. На холодильники, що розташовані в регіонах споживання, фрукти, овочі, цитрусові надходять в росортованому, добре упакованому і охолодженому стані. Тому головною функцією цих холодильників є зберігання і відвантаження. Питомий місткістний показник системи зберігання, що свідчить про частку загальної місткості холодильників, яка припадає на одного мешканця країни, повинен знаходитися на рівні не нижче 118 - 125 кг на одну людину. Мінімальна місткість окремих холодильників загальної структури знаходиться в межах 1000 тон. Холодильники місткістю приблизно 500 тон можуть не підключатися до загальної енергосистеми, а забезпечуватися нетрадиційними та екологічно безпечними джерелами енергії (сонячна, біонергетика, вторинні енергоресурси. Актуальним є повертання до використання масивних будівельно-ізоляційних конструкцій замість сендвіч-панелей. Треба передбачати перехід до безпечних холодильних агентів достатньо високої видатності, або використання холодильних агентів природнього походження, наприклад аміаку. Задачу тривалого зберігання, товарної обробки, створення умов для цілорічного виробництва харчової продукції допомагають вирішити спеціалізовані портові холодильники для цитрусових.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Таврія» площею 730 м2, м. Чорноморськ.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Нєдєльчева Микити АндрійовичаШтучний холод використовується в багатьох галузях народного господарства: в хімічній, нафтопереробній, газовій, косметичній, фармацевтичній промисловості, в будівництві, медицині в торгівлі, на транспорті, у побуті. Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Штучного охолодження, тобто процесу зниження температури об’єкту нижче температури навколишнього середовища досягають двома шляхами: а) використовують штучний холод вироблений спеціальними холодильними машинами; б) використовують штучний холод акумульований в обмеженому просторі. Акумулювання штучного холоду шляхом заготівлі льоду та його застосування при температурі , близькій до 0С робить цей спосіб енергетично та економічно доцільним. За допомогою льодосоляних суміші, зокрема хлориду кальцію і льоду можливо зменшити температуру плавлення аж до –550С. Та слід пам’ятати, що температурною межею штучного охолодження є температура наближена до абсолютного нуля –273,150С. До того ж, температурний рівень навколишнього середовища в наземних умовах зазнає відчутних колихань. Він не підлягає регулюванню, що не відповідає вимогам сучасного матеріального виробництва, життя та побуту людей.
- ДокументРозробка холодильника при фермерському господарстві для зберігання і переробки томатів ємністю 330 т., Кіровоградська об(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) СЕБОВА АРТУРА КОСТЯНТИНОВИЧАШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку технічної думки.