Роботи 2023 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2023 року за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 24
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 3 т. на добу для фермерського господарства, м. Ужгород(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КУЗНЄЦОВА ВЛАДИСЛАВА ОЛЕКСАНДРОВИЧАТемою проекту передбачається проектування камери охолодження м’яса у напівтушах, продуктивністю 3 т/добу у м. Ужгороді. Ужгород – обласний центр на західному кордоні України , безпосередньо на кордоні із Словаччиною. Багаті традиції малого бізнесу цього привітного невеликого містечка відомі ще з часів Австро-Угорської імперії. Саме тому невелика продуктивність запроектованої камери як найбільше підходить саме для цього регіону. Тваринництво на Прикарпатті та на Закарпатті розвинені із давніх часів і будь-які, традиційні чи новітні, технології потребують найскорішого охолодження м’яса після забою сільгосптварини.
- ДокументПроєкт спеціалізованого холодильника для збереження замороженого м’яса та напівфабрикатів ємністю 730 т., м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Болбаса Дмитра РуслановичаХолодильником називається підприємство, призначене для охолоджування,заморожування і зберігання швидкопсувних продуктів при заданих низьких температурах. Від звичайного складу холодильник відрізняється наявністю холодильної установки і теплоізоляції. Окрім охолоджуваної частини (камер), холодильник має приміщення для компресорного цеху, трансформаторної підстанції, котельної, адміністративно-побутових приміщень, вестибюлів, і ін. Холодильники мають характерні особливості. 1) У них обробляються і зберігаються коштовні, такі, що досить швидкопсуються продукти, що вимагають для свого збереження підтримки температур нижче за температуру зовнішнього довкілля і певної відносної вологості. 2) Теплота і волога зовнішнього повітря прагнуть проникнути в холодильник, що вимагає створення спеціальних конструкцій обгороджувань для зменшення проникнення теплоти і вологи всередину приміщень. 3) Великий об'єм переміщуваних вантажів, і необхідність швидкого їх розвантаження вимагають широкого вживання транспортних пристроїв. 4) До них пред'являються високі санітарні вимоги. Холодильники можна класифікувати по різних ознаках. Кожен тип холодильника має свої особливості, які доводиться враховувати при проектуванні і експлуатації. Перш за все, холодильники розрізняються за цільовим призначенням. Ця класифікація, як найповніше відображає особливості роботи холодильників і їх устаткування. Наявність всіляких холодильних підприємств відповідає завданням здійснення безперервного холодильного ланцюга, під яким розуміють сукупність холодильників різних типів і організацію взаємного зв'язку між ними, завдяки якому харчові продукти, починаючи з моменту виробництва і кінчаючи вжитком знаходяться під постійною дією низьких температур, що забезпечує високу якість продуктів навіть при тривалому їх зберіганні. Окремі типи холодильників є, таким чином, ланками безперервного холодильного ланцюга.
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 630 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НОСЕНКО ДАНІЕЛЯФрукти, овочі, цитрусові - важливіші джерела поживних речовин і вітамінів без яких нормальна життєдіяльність організму людина практична неможлива. Створення запасів плодоовочевої продукції у свіжому і переробленному вигляді важлива задача кожної держави. Розгляд інформації про багатовіковий досвід зберігання плодоовочевої продукції в природних умовах, а також виконані дослідження в цій галузі, підтверджує можливість зберігання плодів, овочів, цитрусових і в домашніх умовах, але цілорічне забезпечення потреб населення, надійне продовження строків зберігання можливо тільки при зниженні температури до 0 0С. Щорічнозростає будівництво холодильників в усіх країеах, що експортують фрукти. В споживчих регіонах фрукти зберігаються до роздрібного розпродажу в спеціалізованих або загальних холодильниках розподільчого типу. На холодильники, що розташовані в регіонах споживання, фрукти, овочі, цитрусові надходять в росортованому, добре упакованому і охолодженому стані. Тому головною функцією цих холодильників є зберігання і відвантаження. Питомий місткістний показник системи зберігання, що свідчить про частку загальної місткості холодильників, яка припадає на одного мешканця країни, повинен знаходитися на рівні не нижче 118 - 125 кг на одну людину. Мінімальна місткість окремих холодильників загальної структури знаходиться в межах 1000 тон. Холодильники місткістю приблизно 500 тон можуть не підключатися до загальної енергосистеми, а забезпечуватися нетрадиційними та екологічно безпечними джерелами енергії (сонячна, біонергетика, вторинні енергоресурси. Актуальним є повертання до використання масивних будівельно-ізоляційних конструкцій замість сендвіч-панелей. Треба передбачати перехід до безпечних холодильних агентів достатньо високої видатності, або використання холодильних агентів природнього походження, наприклад аміаку. Задачу тривалого зберігання, товарної обробки, створення умов для цілорічного виробництва харчової продукції допомагають вирішити спеціалізовані портові холодильники для цитрусових.
- ДокументРозробка конвеєрного морозильного апарату для заморожування риби в блок-формах продуктивність 300 кг/годину.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Дідок Костянтина ІвановичаВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Сучасна техніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широкого використання набули швидко морозильні апарати безпосереднього охолодження. Залежно від способи розміщення замороженого у вантажного відсіку розрізняю апарати цього типу з ланцюговим конвеєром, гравітаційно–конвеєрні та стрічкові. В даних апаратах продукт заморожується в металевих блок-формах прикріплених на конвеєрі, спеціальними шарнірами. Для зменшення усихання при заморожуванні блоків риби використовують блок-форми с кришками. Блок-форми є невід’ємною частиною апарату. Рух повітря створюється від центрованим вентилятором з двостороннім всмоктуванням. Електродвигун вентилятора винесений за охолоджуваний контур апарата.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря пекарні при торговому центрі площею 100 м 2 , м. Луцьк.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Ткаченко Сергія ВіталійовичаКондиціонування повітря - це надання йому і автоматична підтримка необхідних тепловологісних якостей. При цьому на відміну від загально обмінної вентиляції і опалювання при кондиціонуванні протягом круглого року і особливо в теплий час в приміщенні можна підтримувати будь-які параметри внутрішнього повітря, незалежно від зовнішніх метеорологічних умов і змінних надходжень в приміщення тепла і вологи. Комплекс технічних засобів за допомогою яких здійснюється кондиціонування повітря називається системою кондиціонування повітря (СКП). У СКП входять устаткування для здійснення всіляких процесів обробки повітря, його переміщення і розподілу, джерела тепло - і холодопостачання , засоби автоматичного регулювання, дистанційного керування і контролю, насоси і трубопроводи, місцеві підігрівачі, осушувачі і зволожувачі, а також допоміжне електроустаткування. Системи кондиціонування, як правило, забезпечуються засобами очищення повітря від пилу, бактерій і запахів: підігрівання, зволоження і осушення його: переміщення, розподілу і автоматичного регулювання температури повітря, його відносної вологості, а інколи і засобами регулювання газового складу і іонного змісту повітря.
- ДокументРозробка системи кондиціювання та вентиляції повітря приміщення музею міського електротранспорту, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОЛЕФІРЕНКА ВОЛОДИМИРА ОЛЕКСАНДРОВИЧАУ якості об’єкту завдання було вибрано третє одеське трамвайне депо, на базі якого нещодавно було створено зразковий цех з обслуговування вагонного складу та музей трамваїв в Одесі. Третє трамвайне депо побудували до 1911 року. Проектував його відомий одеський архітектор Лев Влодек, а будівництвом керував не менш відомий архітектор Семен Ландесман. Депо назвали "Великий Вокзал". Воно розташовувалося поряд із жвавим базаром і так званим Великим вокзалом на станції Одесса-Товарна, який обслуговував рейси тих потягів, які зараз мають статус місцевих і приміських. На момент будови в комплекс депо входили критий ангар для вагонів на чотири бокси по чотири шляхи в кожному, адміністративний корпус, побутовий корпус, електропідстанція і кузня. З боку вулиці Степовой до боксів депо примикала тупикова кінцева на декілька шляхів. У 1925 році депо перейменували - тепер вона стало називатися "Депо імені Ілліча" на честь того самого Ілліча, який помер роком раніше. Далі за радянських часів розвиток депо полягав в тому, що побудували новий виробничий корпус і тупік для вагонів між кузнею і ангаром. Депо отримало ушкодження від артилерійського обстрілу і авіанальотів під час оборони Одеси 1941 року - оскільки воно знаходилося біля важливої залізничної станції. Під час окупації його законсервували і використали як майданчик для стоянки несправних трамваїв. Депо відновили в 1948-1949 рр. - два бокси в 1948, і два бокси в 1949-му. Обслуговувати пасажирські трамваї і повноцінно працювати депо почало 7 листопада 1948 року. У 1946-52 роках на території депо також розміщувалася служба вантажоперевезень.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря приміщення студентської їдальні «BISTRO» на 230 посадкових місця, м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Олійника Дмитра ОлександровичаЗдоров'я, працездатність, та й просто самопочуття людини в значній мірі визначаються умовами мікроклімату і повітряного середовища в житлових і громадських приміщеннях, де він проводить значну частину свого часу. Якщо говорити про фізіологічному впливі на людину навколишнього повітря, то слід нагадати, що людина в добу споживає близько 3 кг їжі і 15 кг повітря. Що це за повітря, яка його свіжість і чистота, душно, спекотно або холодно людині в приміщенні, багато в чому залежить від інженерних систем, спеціально призначених для забезпечення повітряного комфорту. Серед таких систем можна виділити: систему вентиляції, систему опалення (або комбіновану опалювально-вентиляційну систему) і систему кондиціонування повітря (ВКВ). Повітряне опалення, поєднане з вентиляцією, створює в приміщенні цілком задовільний мікроклімат і забезпечує сприятливі умови повітряного середовища. ВКВ представляє собою систему більш високого порядку (з великими можливостями). Принципова перевага полягає в тому, що, крім виконання завдань вентиляції та опалення, ВКВ дозволяє створити сприятливий мікроклімат (комфортний рівень температур) в літній, жаркий період року, завдяки використанню в своєму складі фреонової холодильної машини. На тепловідчуття людини впливають в основному такі чотири чинники: - температура повітря - вологість повітря, - швидкість переміщення, - температура огороджувальних поверхонь приміщення. При різних комбінаціях цих параметрів теплові відчуття людини можуть здаватися однаковими.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря бібліотеки ВСП «ОТФК ОНТУ» на 93 посадкових місця(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Скупий Данило ДмитровичЦентральна система кондиціонування є різновидом центральної системи вентиляції і поєднує в собі дві функції – вентиляцію та кондиціювання. Склад центральної системи кондиціонування Принципово центральна система кондиціонування складається з: центрального кондиціонера; джерела холоду (компресорно-конденсаторний блок, чиллер); магістральних повітроводів; повітроводів у приміщеннях; повітророзподільних і повітрозабірних пристроїв. Основна відмінність центральної системи кондиціонування від центральної системи вентиляції в продуктивності установки (витрати повітря набагато більші), а також в обов'язково наявні секції охолодження. Іноді помилково називають центральною системою кондиціонування мультизональну систему кондиціонування (VRV у Daikin, VRF у Mitsubishi Electric). Принцип дії центральної системи кондиціонування і мультизональної системи кондиціонування принципово різний. В одній холодоносієм є повітря і подається певна кількість свіжого зовнішнього повітря, в іншій – холодоносій – фреон і подача свіжого повітря зовсім необов'язкова. Джерелом холоду для центрального кондиціонера може служити компресорно-конденсаторний блок з фреоновим теплообмінником, або холодильна машина (чиллер) з водяним теплообмінником. Раніше в центральних кондиціонерах як джерело холоду використовувалася камера зрошення. Відмінною особливістю повітроводів системи кондиціонування є необхідність їх хорошої теплоізоляції, щоб уникнути конденсації вологи на стінках повітроводів і втрати холоду.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для приватного будинку площею 153 м2(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Скибенко Дмитра РуслановичаПереймаючись питанням вибору кондиціонера для своєї обителі, багато людей розраховують знайти в будь-якій статті однозначну відповідь. Насправді, все не так просто, і є безліч факторів, які необхідно враховувати. Адже правильно підібрана техніка стане гарантією Вашого комфорту, відсутності зайвих витрат та головного болю. Благо, сучасні рішення дозволяють виконати роботи із збереженням будь-якого стилю, без шкоди внутрішньому оздобленню та зовнішньому вигляду будівлі. Підбираючи кондиціонер для будинку, зазвичай керуються принципами, які застосовуються і для інших об'єктів – враховується обсяг приміщення, додаткові джерела тепла, необхідність вентиляції тощо. Однак у цьому випадку є деяка перевага, наприклад у порівнянні з квартирами, де конструктивні особливості приміщень найчастіше не дозволяють встановлювати щось відмінне від звичайних настінних спліт-систем. У процесі планування системи кондиціювання для приватного будинку або котеджу «арсенал», проектувальника, окрім традиційних «сплітів», може включати й інші типи пристроїв: мультисистеми, касетні, канальні, підлогові, стельові кондиціонери і навіть мультизональні (VRF та VRV-системи) . Кожен з них має свої плюси та мінуси, і звідси виникає цілком природне питання: «На якому саме кондиціонері зупинити свій вибір?». Касетні кондиціонери - хороший варіант для прихованого монтажу в гіпсокартоні або підвісній стелі, але в будинках з двома і більше поверхами, як правило, створюються конструкції, в яких відстань між перекриттям і самою стелею не дозволяє помістити касетний внутрішній блок. Тому зазвичай вони встановлюються в кімнатах, над якими розташоване горище, іноді мансарда.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для таунхаусу на п’ять квартир загальною площею 630 м2., Київська обл. _(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) СІМІНЕНКА МИХАЙЛА ЮРІЙОВИЧАПротягом декількох останніх років в секторі житлової нерухомості набув популярності новий вид житла, який називається таунхаус. Слід зазначити, що перші таунхауси почали будуватись в Україні ще в 2000-х роках, але в ті часи така нерухомість зустрічалася дуже рідко і мало кого цікавила. В цей же час для жителів європейських країн таунхауси були вже звичним поняттям. Наприклад, в країнах Балтії міські споруди такого типу почали будуватися ще в кінці 19-го століття. Але в ті далекі часи будинки такого типу будувалися виключно для аристократичного суспільства і заможних мешканців. Зовсім інший формат отримали таунхауси як житло в нашій країні. Сьогодні житло в таких будівлях найчастіше відноситься до класу “економ” і значно рідше вважається елітною нерухомістю. Однак і тут бувають винятки – на ринку висуваються й пропозиції для багатих людей. В країнах Європи люди вже давно прагнуть жити у власному будинку, оскільки це більш комфортно і затишно на відміну від проживання в багатоповерхівці. Якщо при цьому вдається значно здешевити проект приватного будинку, тоді вигода буде ще більшою. Для зменшення вартості найпопулярнішим вважається рішення, коли будинки з’єднуються з двох сторін з такими ж сусідніми будинками. Це дозволяє комфортно почувати себе на земельній ділянці незначного розміру. Ось внаслідок таких міркувань і почали з’являтися перші таунхауси, що містять по декілька з’єднаних між собою приватних будинків.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря ресторанного комплексу при «Дельфінарії» на 193 посадкових місць, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Тимченко Дмитра ОлеговичаРесторатори знають, як важливо справити гарне враження на гостей, які після відвідування закладу можуть порекомендувати його знайомим. Або навпаки, залишити негативний відгук, який прочитають тисячі потенційних відвідувачів, тому сучасні ресторани, що піклуються про своїх клієнтів, повинні демонструвати не тільки бездоганну роботу кухні і високий рівень обслуговування, але і забезпечувати комфортні умови в закладі. Одне з найважливіших завдань, які повинна вирішити вентиляційна система громадського харчування - зробити так, щоб гість не відчув небажаних запахів, відволікаючих його від страв. «Аромати» з гарячого цеху, сигаретний дим із кімнат для куріння, запахи з санвузла, проникаючі в обідню зону, можуть перекреслити враження від старань шеф-кухаря і негативно вплинути на репутацію закладу. При виборі конкретного технічного рішення для кліматизації їдальні, кафе чи ресторану слід враховувати архітектурні особливості приміщень, дизайн інтер'єру, вартість кліматичної системи, геометричні параметри приміщення для відвідувачів (обіднього залу) і безліч інших чинників.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря фітнес центру для здобувачів освіти ВСП «ОТФК ОНТУ» на 53 відвідувача(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Мартинюк Василь ІгоровичФітнесом можна назвати тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідної дієти.Сидячи за столом, ми не змінимо власного тіла, тому варто піти в найближчий фітнес-клуб або спортзал і почати змінюватися. З англійської можна перекласти його як «фізична підготовка», «хороша форма». Це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування та фізична активність. Методи, розроблені професійними спортсменами, сьогодні використовуються у фітнес-клубах. Заняття спортом на сьогоднішній день є актуальними для багатьох людей. Сьогодні для цього створені всі умови - є великий вибір як самих занять певного роду, так і місця їх проведення. Вибираючи фітнес-центр, ми звертаємо увагу не тільки на його репутацію, але перш за все на комфортні умови, створені для відвідувачів. Під час фізичних тренувань нам важливо дихати чистим повітрям, насиченим киснем, а не видихається вуглекислим газом і випарами поту. Від цього залежить не тільки результативність тренувань, але в першу чергу самопочуття і здоров'я людей. Мікроклімат це основа. Певний температурний режим і необхідну вологість в спортивних залах фітнес-центру, де одночасно займаються часом до кількох десятків людей, якісно підтримають сучасні системи вентиляції. Вони забезпечать стабільний приплив свіжого повітря і ефективно видалять з приміщень забруднене, насичений теплом і вологою повітря. Потрібно сказати, що кондиціонери не впораються із завданням забезпечити спортивне приміщення чистим повітрям. Для цього краща централізована система вентиляції з рекуперацією тепла і хороша витяжна система.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції торгівельного центру «KRASH» площею 1300 м2(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Немировського Іллі ІгоревичаКондиціювання повітря – це створення та автоматична підтримка (регулювання) у закритих приміщеннях усіх чи окремих параметрів (температури, вологості, чистоти, швидкості руху повітря) на певному рівні з метою забезпечення оптимальних метеорологічних умов, найбільш сприятливих для самопочуття людей або проходження технологічного процесу. Кондиціювання повітря здійснюється комплексом технічних засобів, який називається системою кондиціювання повітря (СКП). До складу СКП входять технічні засоби забору повітря, підготовки, тобто надання необхідних властивостей (фільтри, теплообмінники зволожувачі чи осушувачі повітря), переміщення (вентилятори) та його розподілу, а також засоби холодо- та теплопостачання, автоматики, дистанційного керування та контролю. СКП великих громадських, адміністративних та виробничих будівель обслуговуються, як правило, комплексними автоматизованими системами керування. Автоматизована система кондиціювання підтримує заданий стан повітря в приміщенні, незалежно від коливань параметрів навколишнього середовища (атмосферних умов). Основне обладнання системи кондиціювання для підготовки та переміщення повітря компонується в єдиному корпусі, який називається кондиціонером. У багатьох випадках усі технічні засоби для кондиціювання повітря скомпоновані в одному блоці або двох блоках, і тоді поняття «СКП» та «кондиціонер» є однозначними. Сучасні системи кондиціювання можуть бути класифіковані за: - основним призначенням (об’єктом застосування) — комфортні та технологічні; - принципом розташування кондиціонера по відношенню до приміщення, що обслуговується, — центральні та місцеві; - наявністю власного (тобто такого, що входить до конструкції кондиціонера) джерела тепла та холоду – автономні та неавтономні; - принципом дії — прямоточні, рециркуляційні та комбіновані; - способом регулювання вихідних параметрів кондиційованого повітря з якісним (однотрубним) та кількісним (двотрубним) регулюванням; - ступенем забезпечення метеорологічних умов у приміщенні, що обслуговується — I-го, II-го та III-го класу; - кількістю приміщень, що обслуговуються (локальних зон) — однозональні та багатозональні; - тиском, який розвивається вентиляторами кондиціонерів: низького, середнього та високого тиску.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції фітнес-центру на 103 відвідувача, м. Тернопіль.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОПАНАСЕЦЬ ВЛАДИСЛАВА БОГДАНОВИЧАЛюдство з давніх-давен прагнуло підвищити комфорт свого існування та праці. Кондиціювання, як засіб штучної обробки повітря до комфортного стану відомо більш, як шість тисяч років. Не варто стверджувати, що це – найдавніша професія, але вона завжди вважалась важливою. За сучасними визначеннями, кондиціювання — це механічна вентиляція, яка забезпечує необхідний обмін повітря з автоматичним регулюванням температури та вологості повітря в приміщенні. За іншим визначенням – це створення і підтримка параметрів повітряного середовища (температури, відносної вологості, складу, швидкості руху і тиску повітря), найсприятливіших для роботи персоналу, обладнання і приладів. У більш вузькому значенні під кондиціонуванням повітря розуміють відведення зайвого тепла (теплонадлишків) з приміщень, з метою забезпечення теплового комфорту. Кондиціювання сучасного типу має забезпечити повний цикл обробки повітря для забезпечення максимального комфорту праці та відпочинку у будь яку пору року Для охолодження зовнішнього та рециркуляційного повітря мають використовуватись холодильні машини, що отримують штучний холод тим чи іншим способом. Темою дипломного проекту передбачена розробка системи кондиціювання і вентиляції фітнес-центру на 103 відвідувача, м. Тернопіль. Для будь-яких приміщень різних категорій та специфіки їхньої діяльності пред’являються певні вимоги до санітарних, технічних та повітряних параметрів. Не є винятком і приміщення, де проводяться різні спортивні заходи. До подібних закладів належать спортивні клуби, фітнес-центри . Найбільшою проблемою при забезпеченні циркуляції свіжого повітря, а також видаленні відпрацьованого повітря, насиченого різними запахами та вуглекислим газом, є протяги, які утворюються внаслідок відчинення дверей та вікон для провітрювання під час перебування у приміщеннях відвідувачів. При недостатньому повітрообміні перебування у спортивному залі, фітнес-клубі чи центрі створює певний дискомфорт через відчуття задухи чи спертості повітря. Для вирішення такого непростого завдання рекомендується наступне рішення – обладнання таких приміщень системою вентиляції та кондиціювання повітря .
- ДокументРозробка системи охолодження холодильника при торговій мережі ринку «Початок» ємністю 330 т., м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Грека Олексія СергійовичаТема дипломного проєкту розробка системи охолодження холодильника при торговій мережі ринку «Початок» ємністю 330 т., м. Одеса Торгівлі належить важливе місце в системі ринкових відносин, оскільки вона реалізує основну частину предметів споживання, що випускаються промисловістю і сільським господарством. Через торгівлю реалізується близько 70% товарів народного споживання. Через канали торгівлі реалізовано 60 % продукції сільського господарства, 65% продукції легкої промисловості і більше 85% продукції харчової промисловості.
- ДокументРозробка холодильника при фермерському господарстві для зберігання і переробки томатів ємністю 330 т., Кіровоградська об(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) СЕБОВА АРТУРА КОСТЯНТИНОВИЧАШтучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших галузях промисловості і народного господарства (далі н/г). Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування (напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують тривалого зберігання. Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку технічної думки.
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання напівфабрикатів з м’яса птиці ємністю 300 т., м. Ладижин(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ЕПУРА МАКСИМА ОЛЕКСІЙОВИЧАВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Джерелами створення мікроклімату в холодильних складах є холодильні (морозильні) агрегати на основі компресорів, від потужності яких залежить температурний діапазон обладнання. Як відзначають експерти ринку, в продажах нового холодильного обладнання основну частку становить обладнання з речовинами HCFC (більше 90% продажів), частка продажів нового обладнання з аміаком оц
- ДокументРозробка холодильної установки для камер зберігання рибних напівфабрикатів ємністю 130 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Пєєва Олександра ГеннадійовичаОстаннім часом в усьому світі широкого розповсюдження набуло застосування низьких температур як метода тривалого зберігання продовольчих товарів. Заморожування швидкопсувних харчових продуктів є основним широко розповсюдженим та на дійним методом консервування, який сприяє максимальному збереженню високої якості харчових продуктів у результаті мінімальних змін харчової цінності та органолептичних властивостей. Висока стійкість заморожених продуктів під час зберігання обумовлюється пригніченням у них життєдіяльності мікроорганізмів, сповільненням ферментативних та окислювальних процесів Аналіз літературних джерел щодо стану сучасного ринку продовольчих товарів в Україні свідчить про те, що з кожним роком зростає питома вага різних видів напівфабрикатів, серед яких значне місце посідають заморожені напівфабрикати, виготовлені з сировини тваринного, рослинного походження та комбіновані. Це зумовлено високим попитом населення на продукти харчування швидкого приготування, у зв’язку з наступними чинниками: • по - перше, прискорюється спосіб життя, який мотивує до придбання напівфабрикатів практичність використання яких відповідає сучасним вимогам суспільства; • по - друге, підвищується освіченість споживача, який розуміє, що сучасні методи заморожування дозволяють максимально зберегти біологічно активні речовини, зокрема вітаміни та мінеральні речовини, в рослинній сировині; • по - третє, заморожування як спосіб консервування, дозволяє на основі безвідходної технології переробити сезонний врожай плодоовочевої продукції; • по - четверте, покращується якість продуктів (за останні 2 роки виробники почали використовувати більш якісні інгредієнти для виготовлення заморожених напівфабрикатів.
- ДокументРозробка холодильної установки для кафе швидкого харчування на 73 відвідувача, м. Хмельницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Янковського Дмитра ОлександровичаГромадське харчування являє собою галузь народного господарства, основу якої складають підприємства, що характеризуються єдністю форм організації виробництва та обслуговування споживачів і різняться за типами, спеціалізації. Розвиток громадського харчування: дає істотну економію суспільної праці внаслідок раціональнішого використання техніки, сировини, матеріалів; надає робітникам та службовцям протягом робочого дня гарячу їжу, що підвищує їхню працездатність, зберігає здоров'я; дає можливість організації збалансованого раціонального харчування у дитячих та навчальних закладах. Багато підприємств громадського харчування є суто комерційними, але поряд із цими розвивається і соціальне харчування: їдальня при виробничих підприємствах, студентська, шкільна їдальня. З'являються комбінати харчування, фірми, які беруть він завдання організації соціального харчування. Основним завданням кожного підприємства є підвищення якості виробленої продукції та послуг. Успішна діяльність підприємства має забезпечуватися виробництвом продукції та послуг, які: відповідають чітко визначеним потребам; задовольняють вимогам споживача; відповідають застосовуваним стандартам та технічним умовам; відповідають чинному законодавству та іншим вимогам товариства; пропонують споживачеві за конкурентними цінами; зумовлюють отримання прибутку. Для досягнення поставленої мети підприємство має організувати свою діяльність так, щоб тримати під контролем усі технічні, адміністративні та людські фактори, що впливають на якість продукції та її безпеку. У громадському харчуванні необхідне вдосконалення форм поділу праці та впровадження досягнень науково-технічного прогресу.
- ДокументРозробка холодильної установки для приватного кондитерського виробництва продуктивністю 1,3 т. на добу, м. Львів._(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КОЗЛЮКА ВАСИЛЯ СЕРГIЙОВИЧАНа всьому пострадянському просторі взагалі та особливо на території України залишилась величезна спадщина у вигляді холодильного господарства різного за ємкістю і призначенням. Радянська економіка передбачала комплексний розвиток холодильної промисловості. Сучасна Українська політика спрямована на поширення застосування штучного холоду при обробці та збереженні харчових продуктів . Збереження діючих холодильників є важливою задачею, але введення в дію нових холодильних потужностей навіть значно важливіше. Адже нові холодильники мають нове обладнання і значно ефективніші та, як слідство, дешевші у експлуатації. Холодильна техніка досягла сучасного рівня, пройшовши тривалий шлях розвитку. У середині XVIII ст. було створено перший лабораторний апарат для одержання штучного холоду, а у XIX ст. машинне охолодження набуває промислової основи та починає застосовуватись при заготівлі та транспортуванні швидкопсувних продуктів. Перша холодильна установка для заморожування м’яса була побудована в Сіднеї (Австралія) у 1861 році. У 1876 році вперше на судні-рефрижераторі зі штучним (машинним) охолодженням було здійснено перевезення м’яса із Австралії до Сполучених Штатів. Перші стаціонарні холодильники були побудовані у Бостоні та Лондоні у 1881 році. В Росії штучний холод був вперше застосований у 1888 році на рибних промислах Астрахані, і в тому ж році на Волзі почала експлуатуватись рефрижераторна баржа з повітряною холодильною машиною, що поклала початок розвитку вітчизняного холодильного водного транспорту. У 1889 році були побудовані холодильні установки на пивоварних заводах і кондитерських фабриках, а у 1895 р. у Білгороді був побудований перший заготівельний холодильник місткістю 250 т