131 - Прикладна механіка
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 131 - Прикладна механіка за Назва
Зараз показуємо 1 - 16 з 16
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументАналіз механічних властивостей вакуумних кришок(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Жорняк СергійВ роботі виконано аналітичне дослідження механічних властивостей вакуумних кришок консервної скляної тари. Критичний огляді літератури присвячено основним системам закупорювання скляної тари і серед них головним чином тим в яких закупорювання здійснюється під вакуумом. Описана лінія виробництва консервів на прикладі лінії виробництва консервованого яблучного соку, для якого використовуються кришки з мембранами. Виконано критичний огляд систем закупорювання скляної тари та обладнання для її герметизації. В роботі розглядаються та аналізуються основні механічні властивості кришок типу ІІІ, які дозволяють їм надійно та ефективно виконувати свою основну функцію – герметизації скляної тари. Визначено характер навантажень, які викликають деформацію різьбових упорів кришок. Проаналізовано міцність різьбових упорів кришок. Аналіз міцності упорів здійснювався шляхом аналізу та узагальненню механічних властивостей жерсті для виробництва кришок різних світових виробників. Проаналізовано жорсткість різьбових упорів кришок. Аналіз жорсткості упорів здійснювався класичними методами опору матеріалів. Представлено також основні висновки по роботі, які дозволяють визначити заходи по зменшенню матеріалоємності кришок.
- ДокументВизначення адгезійних властивостей клеїв для нанесення етикеток на скляну тару(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Томашевський ІгорУ дипломному проекті наведена класифікація етикетувальних автоматів, описаний технологічний процес етикетування, вимоги до об’єктів обробки, огляд устаткування з елементами патентного пошуку. Виконані відповідні розрахунки: - технологічний; кінематичний; силовий, міцністний (розрахунок ланцюгової передачі). Описаний експеримент з визначення адгезійної властивості клеїв Хейнкель та декстрин. Визначені концентрації клеїв з огляду на доцільність їх економічного використовування. Графічна частина включає 8 листів формату А1. Розрахунково-пояснювальна записка включає 85ст.
- ДокументВизначення надійності закупорювання скляної тари кришкою типа III(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Марковський ІгорВ даному дипломному проекті на тему «Визначення надійності закупорювання скляної тари кришкою типа III» наведено технологічний процес нанесення ущільнюючої пасти, на жерстяні кришки Типу III. Розглянуто устаткування для здійснення процесу нанесення латексної пасти (ущільнюючої пасти), розроблена модернізація пастонкладальної машини. Виконані розрахунки, модернізованної машини. Описані вимоги і правила безпечної експлуатації.
- ДокументВплив тривалості зберігання продукції на стан системи закупорювання скляної тари(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Шпак СергійВ магістерській роботі наводиться силовий та математичний аналіз процесу відкриття скляної тари типу ІІІ та системи Твіст-офф. Для оцінки стану системи закупорювання під час зберігання продукції використано кри- терій надійності герметизації скляної тари, який раніше використовувався для аналогічної оцінки в кінці процесу закупорювання. Експериментальним шляхом визначено коефіцієнти тертя в ущільненні та в нарізці затвора під час відкриття тари, тобто в процесі зберігання проду- кції. Дані коефіцієнти тертя необхідні для визначення критерію надійності ге- рметизації скляної тари під час зберігання продукції. Дослідження показали, що коефіцієнти тертя змінюють свої значення порівняно з процесом закупо- рювання. Досліджено як і за рахунок чого змінюється герметизація затворів після теплової обробки продукції. Зокрема як процес стерилізації продукції впливає на характер контакту в ущільненні затвору. Виконано порівняння величини критерію на різних етапах перетворень в затворах скляної тари яке показало, що герметизація затворів після стерилізації консервів загалом покращується.
- ДокументВпровадження прогресивного обладнання для в’язких харчових продуктів(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Бааджи ВладиславМагістерська робота: 93 с., 20 рис., 9 табл., 27 джерел, 1 додаток, 8 листів формату А1 графічної частини. Об’єкт дослідження: шнек – гвинтовий конвеєр, механізм, робочій орган якого являє собою стрижень із суцільною гвинтовою стінкою (гвинт). Переміщення вантажу по жолобу здійснюється витками гвинта, який обертається. Мета роботи: дослідити розрахункові формули, що характеризують елементи шнекового конвеєра, і пов'язати їхні математичні вирази з величиною продуктивності, застосувавши її як аргумент. Задача: підвищення продуктивності гвинтового конвеєра без збільшення його габаритів. Виконано аналіз літератури, у якій розглядаються питання про визначення продуктивності, коефіцієнта заповнення та інших параметрів шнека. У процесі роботи були викладені методики розрахунку гвинтових конвеєрів, проаналізована конструкція вихідної моделі гвинтового конвеєра, на основі викладених методик розроблена математична модель та програма оптимізації параметрів модернізованого конвеєра. Користуючись цим, побудовані графіки залежності диаметра шнека від продуктивності й швидкості просування матеріалу від диаметра шнека
- ДокументВпровадження прогресивного обладнання для в’язких харчових продуктів(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Бааджи ВладиславМагістерська робота: 93 с., 20 рис., 9 табл., 27 джерел, 1 додаток, 8 листів формату А1 графічної частини. Об’єкт дослідження: шнек – гвинтовий конвеєр, механізм, робочій орган якого являє собою стрижень із суцільною гвинтовою стінкою (гвинт). Переміщення вантажу по жолобу здійснюється витками гвинта, який обертається. Мета роботи: дослідити розрахункові формули, що характеризують елементи шнекового конвеєра, і пов'язати їхні математичні вирази з величиною продуктивності, застосувавши її як аргумент. Задача: підвищення продуктивності гвинтового конвеєра без збільшення його габаритів. Виконано аналіз літератури, у якій розглядаються питання про визначення продуктивності, коефіцієнта заповнення та інших параметрів шнека. У процесі роботи були викладені методики розрахунку гвинтових конвеєрів, проаналізована конструкція вихідної моделі гвинтового конвеєра, на основі викладених методик розроблена математична модель та програма оптимізації параметрів модернізованого конвеєра. Користуючись цим, побудовані графіки залежності диаметра шнека від продуктивності й швидкості просування матеріалу від диаметра шнека
- ДокументВпровадження прогресивного обладнання для підготовки сольових сумішів(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Моклюк ВладиславДипломний проект: 94 с., 30 рис., 7 табл., 19 джерел,1 додаток. Об’єкт дослідження: шнек – гвинтовий конвеєр, механізм, робочій орган якого являє собою стрижень із суцільною гвинтовою стінкою (гвинт). Переміщення вантажу по жолобу здійснюється витками гвинта, який обертається. Мета дипломного проекту: підвищення продуктивності гвинтового конвеєра, без збільшення його розмів, шляхом зміни тихохідного режиму транспортування матеріалу на швидкохідний. Виконано аналіз літератури, у якій розглядаються питання про визначення продуктивності, коефіцієнта заповнення та інших параметрів шнека. У процесі роботи були викладені методики розрахунку гвинтових конвеєрів, проаналізована конструкція вихідної моделі гвинтового конвеєра, на основі викладених методик розроблена математична модель та програма оптимізації параметрів модернізованого конвеєра. Користуючись цим, побудовані графіки залежності продуктивності й потужності приводу конвеєра від його оптимальних параметрів та від коефіцієнтів тертя матеріалу, що транспортується по поверхні шнека й труби. Розраховано критичну швидкість вала робочого органа й міцність. Розроблено конструкцію модернізованого конвеєра.
- ДокументВстановлення силових параметрів закупорювання у відповідність до товщини жерсті кришок(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Ярошенко ВадимВ магістерській роботі наводиться силовий та математичний аналіз процесу закупорювання скляної тари типу ІІІ та системи Твіст-офф, налагодження закупорювальної машини на чисельно визначену величину зусилля попереднього стискання пружин механізму закупорювання З критеріальних рівнянь процесу закупорювання визначені силові параметри закупорювальних машин зі зміною товщини жерсті кришок. Шляхом вимірювання на закупорювальній машині визначено вертикальні зусилля закупорювальної платформи, які відповідають оптимальному інтервалу зусилля попереднього стискання пружин механізму закупорювання. В результаті розрахунків та експериментальних досліджень визначено залежність, яка показує особливості регулювання вертикального зусилля механізму закупорювання машини залежно від зміни товщини жерсті кришок скляної тари ІІІ-82. Змн.
- ДокументДослідження впливу геометричних параметрів скляної тари на безпеку закупорювання(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Резніченко АртемВ магістерській роботі наводиться критичний огляд систем закупорювання скляної тари та опис технології виробництва розробленого білкового напою. Представлена методика досліджень, які необхідно було виконати для визначення впливу геометричних параметрів скляної тари типу ІІІ на безпеку закупорювання білкового напою. Зокрема наводиться методика дослідження геометричних параметрів скляної тари, методика налагодження зусилля по- переднього стискання пружин в механізмі закупорювання та методика визна- чення ступеня безпеки закупорювання. Виконано дослідження геометричних параметрів скляної тари типу ІІІ, які впливають на її безпеку закупорювання. Експериментальним шляхом ви- значено як зміна геометричних параметрів скляної тари в межах їхніх допус- ків впливає на безпеку закупорювання в процесі закупорювання на технологі- чному обладнанні. Дослідження показали суттєвий вплив зміни геометричних параметрів скляної тари на ступінь безпеки закупорювання.
- ДокументЕнеpгетичні acпекти втpaти cтійкоcті мембpaн cкляної тapи тa безпекa зaкупоpювaння вишневої олії(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Григорчук ОлександрВ роботі виконано дослідження форм рівноваги мембран кришок кон-сервної скляної тари. В критичному огляді літератури розглянуто основні си-стеми закупорювання скляної тари і серед них головним чином ті в яких ви-користовуються кришки з мембранами. Розглянуто методи теплової обробки продукції. Описана лінія виробництва консервів, на прикладі виробництва яблуч-ного соку для дитячого харчування, в яких використовуються кришки з мем-бранами. Показано особливості функціонування мембран на різних етапах заку-порювання та оброблення харчової продукції в скляній упаковці а також в процесі зберігання готової продукції. Теоретично описано процес закупорю-вання скляної тари і його вплив на функціонування мембран. Експериментально визначено додатковий прогин центра мембрани під дією вакууму в тарі. Наведено вивід розрахункового рівняння повної енергії системи мембрани згідно теорії пластин і оболонок. Шляхом комп’ютерного моделювання отримано графіки енергетичних рівнів в станах рівноваги мембрани. Виконано аналіз і пояснення енергетич-них рівнів в станах рівноваги мембрани.
- ДокументЗастосування захисної атмосфери в процесі зберігання виноматеріалів(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Гончарук АндрійТема випускної роботи – Застосування захисної атмосфери в процесі зберігання виноматеріалів. Дана випускна робота складається з двох частин: розрахункова-пояснювальна записка 77 ст., схеми та креслення формату А1, 8 листів. У пояснювальній записці розробленні наступні розділи: технологічний процес, вимоги до сировини,тари і готової продукції у відповідності до ДСТУ, способи реалізації технологічного процесу, машинно-апаратне оформлення технологічного процесу; критичний огляд; науково-дослідна робота, технічний проект, цивільний захист; охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях, використані літературні джерела.
- ДокументМоделювання роботи кришок консервної скляної тари(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Бебешко ПавлоВ роботі виконано аналітичне дослідження роботи мембран кришок консервної скляної тари. В критичному огляді літератури розглянуто основні системи закупорювання скляної тари і серед них головним чином ті в яких використовуються кришки з мембранами. Розглянуто методи теплової обробки продукції. Описана лінія виробництва консервів на прикладі виробництва пюреподібних консервів дитячого харчування в яких використовуються кришки з мембранами. Показано особливості функціонування мембран на різних етапах закупорювання та оброблення харчової продукції в скляній упаковці та в процесі зберігання готової продукції. Теоретично описано процес закупорювання скляної тари і його вплив на функціонування мембран. Розроблено схеми експериментальних установок для дослідження роботи мембран під вакуумом та під тиском. Наведено наближений розрахунок роботи мембрани для симетричного навантаження на поле кришки згідно теорії пластин і оболонок. Виконано комп’ютерне моделювання роботи мембран залежно від зміни початкового прогину мембрани. Залежність між тиском та прогином для мембран металевих кришок представлена в графічному вигляді. Мета і задачі досліджень. Дана робота має за мету детальне дослідження та математичне моделювання функціонування вакуумних кришок консервної скляної тари в усіх можливих умовах виробництва консервованої продукції. Об’єктом досліджень є процесс виробництва консервованої продукції. Арк. 4 КРМ.ПОтаЕМ.1.828-03.1.3 Предметом досліджень є деформаційна поведінка мембран вакуумних кришок консервної скляної тари. Методи досліджень включають фізичний аналіз процесу закупорювання, зокрема теорію гвинтової пари, математичні методи теорії пластин та оболонок, експериментальні дослідження роботи мембран в умовах контрольованої втрати стійкості.
- ДокументОсобливості закупорювання скляної тари гвинтовим способом(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2022) Вертипорох ВладиславАктуальність теми. На сьогодні в Україні функціонує досить велика кількість невеликих консервних підприємств, які фасують свою продукцію в скляну тару типу ІІІ. Розташовані такі підприємства як правило в сільській місцевості на значних відстанях від великих промислових та наукових центрів. Найскладнішою у технічному плані операцією при виробництві консервів у скляній тарі типу ІІІ є закупорювання наповненої тари кришкою. Саме в процесі закупорювання на невеликих, відносно віддалених підприємствах виникають ускладнення і збої, які призводять до браку продукції та вимушених простоїв технологічних ліній. Причини таких ускладнень можуть бути різними: некоректне налагодження закупорювальних машин, зношування їх деталей та вузлів, неякісна скляна тара або закупорювальні засоби, незнання особливостей процесу закупорювання, тощо. Як показує досвід, деякі аспекти взаємодії елементів затвору в процесі закупорювання потребують подальшого дослідження, уточнення та роз’яснення. Зокрема має місце протиріччя між експериментальними значеннями деяких коефіцієнтів тертя та їх очікуваними, відповідно до фізичних законів тертя, значеннями. Мета і задачі досліджень. Дана робота має за мету детальне дослідження характеру взаємодії в парі тертя паси ‒ кришка та пояснення протиріччя в експериментальних та теоретичних значеннях коефіцієнту тертя. Об’єктом досліджень є процес закупорювання скляної тари пасовими робочими органами. Предметом досліджень є значення коефіцієнтів тертя в парі гумові паси ‒ кришка. Методи досліджень включають фізичний аналіз процесу закупорювання, зокрема теорію гвинтової пари, експериментальні дослідження коефіцієнту тертя методом перемінного вантажу. Практичне значення одержаних результатів. Сукупність проведених досліджень дозволяє обґрунтувати силові параметри процесу закупорювання гвинтовим способом, які забезпечують збереження матеріальних ресурсів, підвищують технічний рівень технологічного обладнання та процесу закупорювання. Консервні заводи отримують можливість уникнути браку в процесі закупорювання, спростити та пришвидшити процес налагодження паровакуумних закупорювальних машин, підвищуючи точність налагодження.
- ДокументРозробка енергоефективної установки для сушіння та пакування фруктів(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Козаченко Микола ОлександровичУ даній дипломній роботі наведено критичний огляд існуючого облад- нання. Розроблено технічне завдання. Виконані необхідні розрахунки підтве- рджують працездатність машини.
- ДокументРозробка інструменту для виготовлення суцільнотягнутої жерстяної банки(ОНТУ, кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, 2023) Штембуляк МиколаДипломний проект полягає у розробці інструменту для штампування , для не великого підприємства харчової промисловості. Розроблений пристрій дає змогу з заготовки товщиною 0,18 мм та діаметром 179 мм отримати суцільнотягнуту банку типу №8. Проект складається з двох основних частин: Графічна частина, яка включає в себе: загальний вид, нижню та верхню плити, деталювання, нижній та верхній рельєфи й схему розкрою листа жерсті на листах формату А1; Розрахункова частина, технічного проекту складається з: технологічного, силового, кінематичного; розрахунку діаметра заготовки для банки та розрахунку обраної схеми розкрою.
- Документ