Роботи 2022 року
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Роботи 2022 року за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 37
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументЗапровадження виробництва батонів бутербродних в/г 0,5 кг та булок «Горинь» 1/г 0,4 кг з використанням сучасних технологій тістоприготування в пекарні м. Овідіополь(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Лунгу Василіна МихайлівнаХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства. Значна частина великого хлібного бізнесу представлена приватними компаніями, у тому числі різними інтеграційними структурами. Сьогодні більшість хлібозаводів мають потребу в проведені реконструкції, заміні технологічного устаткування на більш сучасне, енергозберігаюче. Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства. Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Дюшес» та карамелі з фруктово-ягідною начинкою «Абрикос» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Купченко Тимур ІгоровичКондитерські вироби – це харчові продукти високої якості, калорійності та засвоюваності. Вони мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Ці переваги властиві кондитерським виробам завдяки використанню для їх виробництва багатьох видів натуральної високоякісної сировини. Калорійність кондитерських виробів вагається в межах 3,5 – 6,0 тис. ккал/кг продукту. Залежно від вживаної сировини і технології кондитерські вироби підрозділяють на борошняні та цукристі. Для приготування кондитерських виробів останнім часом знайшли вживання нові, нетрадиційні види сировини, такі як порошки з лікарських рослин: шипшини, м’яти, звіробою, кропиви; нові види спеціальних жирів, комбіновані цукрово – паточні, цукрово – паточно – молочні, фруктово – овоче – паточні порошки, вітамінно – мінеральні збагачувачі, крохмальна патока різноманітного вуглеводного складу та інші. Широке розповсюдження отримали високофруктозний кукурудзяний сироп, фруктоза, ксиліт, сорбіт, а також вводяться у використання аналоги какао масла. Кондитерська промисловість входить до складу харчової промисловості, основної переробної ланки. Основним постачальником сировини для кондитерської промисловості на сьогодні є цукрова, борошномельна та молочна промисловість. Певну кількість сировини для кондитерської промисловості постачає плодово – овочева – консервна промисловість. На сучасному етапі розвитку в галузі відбувається процес повного використання існуючих потужностей. Фактором, який мав великий вплив на сучасний стан кондитерської промисловості, став швидкий перехід до ринкових відносин, а також те, що майже всі підприємства галузі приватизовані. Першочерговим завданням галузі на сучасному етапі її розвитку є підвищення конкурентноспроможності шляхом забезпечення заданої високої якості продукції і створення нових її видів.
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з фруктовою начинкою «Слива» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мамотенко Віталій МиколайовичКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загальноспоживчого, та і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Кондитерські вироби мають велике значення для раціону харчування як головне джерело вуглеводів, а економічні переваги їх виробництва позитивно впливають на розвиток цієї галузі. Крім того, в Україні історично склалися сприятливі умови для розвитку галузі. Тут завжди були майстри домашнього приготування кондитерських виробів. Виробнича база кондитерської галузі України містить у собі близько 3 самостійних фабрик і об’єднань, а також більш 200 кондитерських цехів. Обсяг кондитерських виробів задовольняє попит населення і забезпечує їхнє річне споживання на рівні розвинутих капіталістичних країн. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшить якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Проблеми науково-технічного прогресу шляхом в області автоматизації кондитерської промисловості вирішуються шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництві, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції
- ДокументЗапровадження виробництва льодяникової карамелі «Театральна» та карамелі з вершково-помадною начинкою «Травнева» з застосуванням потоково-механізованних ліній в карамельному цеху.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Медушевська Ганна СергіївнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.
- ДокументЗапровадження виробництва плиткового шоколаду «Молочний» та молочного шоколаду з цитрусовою начинкою з застосуванням потоково-механізованих ліній на кондитерській фабриці м. Миргород Полтавської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Лєванова Олександра ВолодимирівнаКондитерські вироби – це солодощі, з високою харчовою цінністю, яскравим візуальним оформленням і унікальним ароматом. Основна сировина для приготування продукції - цукор і його замінники, наприклад, мед. До складу виробів найчастіше входять такі інгредієнти: борошно, молоко, жири, какао, горіхи, харчові барвники. Поширені кондитерські вироби:шоколад,джем,вафлі,цукерки,льодяники,желе,мармелад,грильяж,зефі р ,драже,торт,морозиво,печиво,пряники,булочки,сухарики,халва,вергуни. Кондитерські вироби є традиційно популярними в Україні. При рівні споживання 7,4 кг на душу населення на рік, Україна є 8-ою у світі за споживанням кондитерських виробів на душу населення. Сьогодні український ринок кондитерських виробів майже нічим не відрізняється від європейського - асортимент налічує майже 1000 найменувань і 90 % його належить вітчизняній продукції. Попит на шоколадні вироби має стабільну зростаючу динаміку. Така ситуація не тільки підтримує імпортні постачання, а й зменшує залишки уже готової продукції. Причиною такої ситуації є збільшення виробництва цукерок із вмістом алкоголю (+ 8,9% у січні-березні), шоколаду у брикетах, пластинах чи плитках з додаванням зернових культур (+ 51,9), пластинах чи плитках з начинкою (+10,3%) та шоколаду й аналогічні вироби з вмістом какао в брикетах, пластинах чи плитках масою понад 2 кг (24,3%). Ринок кондитерських виробів України є висококонцентрованим, на ньому працює близько 800 компаній, найбільшими з яких є такі виробники – кондитерська корпорація «Roshen»,«Конті»,«АВК»,корпорація «Бісквіт Шоколад»,Житомирська кондитерська фабрика «Житомирські Ласощі», компанія «Nestle, ПАТ «Полтавкондитер», ПрАТ «КФ «Лагода».
- ДокументЗапровадження виробництва хліба білого в/г подового 0,5 кг та булочок «Жовтенятко» 1/г 0,08 кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні при підприємстві громадського харчування м. Одеси.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Піхтовников Тімур ДмитровичХліб є одним із самих геніальних витворів людства.Він існує тисячі років. Вчені вважають, що людина почала вживати зерна злакових 15 тисяч років тому у вигляді сирих каш. З відкриттям вогню, набуттям вміння подрібнювати зерно люди почали випікати прісні коржі - шматки бурої горілої маси, мало схожі на хліб наших днів. Але, як стверджують археологи, саме з цього почалась історія хлібопечення на землі. З моменту винаходу хліб почитався дуже високо. В Давньому Єгипті сонце, золото і хліб позначалися однаково - кружком з точкою посередині. Пекарі мали в ті часи дуже великий авторитет. В Давній Греції булочник міг зайняти дуже високий пост. В Римі раб, який міг випікати хліб, коштував в десять раз дорожче самого вмілого гладіатора. В Візантії виробники хліба не підлягали ніяким державним податкам і повинностям. Значний розвиток хлібопечення отримало у стародавньому Римі. У Римі встановлено єдиний у світі пам’ятник пекарю Вергілію Еврісаку (3 тисячі років тому), який являє собою хлібну корзину із зображенням сцен приготування борошна і всіх стадій виготовлення хліба. У 776 році на перших олімпійських іграх гостей пригощали білим хлібом з маслинами та рибою. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини. Аналіз динаміки виробництва хліба в Україні на даний час показує, що з всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укркооперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. За асортиментом хлібобулочних виробів в загальному об’ємі виробництва можна визначити слідуюче: хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складає 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%;сухарні - 0,1%; інші - 0,6%.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Дніпропетровського подового 0,5 кг та булочок Нових в/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Арциз Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Петух Костянтин ОлександровичХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи України приватизовані. На базі хлібопекарських підприємств утворені відкриті та закриті акціонерні товариства, колективні підприємства. Населення України забезпечуються хлібобулочними виробами як високомеханізованими підприємствами так і малими підприємствами – пекарнями. Розвивається власна торгова мережа хлібозаводів, що знижує транспортні витрати, знижує собівартість прозукції. Хлібопекарська промисловість України випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай та ін. Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є: - суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, - одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствамитоваровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Існуючий асортимент хлібобулочних виробів досить різноманітний,але працівниками хлібопекарської харчової промисловості Укрїни постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Важливими проблемами хлібопекарської галузі сучасної харчовіої промисловості України по виробництву хлібобулочних виробів на сьогодні є: - поліпшення якості продукції, - подальше вдосконалення технології з метою інтенсифікації виробничого процесу; - регулювання харчової цінності хлібобулочних виробів;
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Домашнього 1/г подового 0,8 кг та булки любительської 0,2 кг з використанням сучасного технологічного обладнання в пекарні м. Ізмаїл Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Возіян Ірина ВікторівнаТемою дипломного проекту передбачено виробництво хліба Домашнього 1 ґатунку0,8кг та булок Любительських в/с 0,2кг. в пекарні м. Ізмаїл Одеської області. Ізмаї́л — місто в Одеській області України, адміністративний центр Ізмаїльського району, колишній центр Ізмаїльської області. Являє собою окрему Ізмаїльську міську громаду. Відстань до Одеси становить понад 200 км. Друге найбільше місто області за кількістю населення — понад 70 000 осіб. Хлібні вироби є одним з основних продуктів харчування людини. Добове споживання хліба в різних країнах становить від 150 до 500 г. на душу населення. Зниження загального виробництва і споживання хліба населенням в Україні пояснюється погіршенням його економічного становища, підвищення цін на хліб, раціональнім використанням хліба, розвиток домашнього хлібопечення і міні-пекарень. Підприємства переходять на порційні способи приготування тіста, організовують при заводах пекарні, укомплектовані імпортним обладнанням, що дозволяє значно розширити асортимент виробів. Впроваджуються прискорені технології виробництва хліба. Зникає необхідність у великій кількості потужних підприємств з комплексно механізованими лініями і безперервним виробничим процесом. В умовах роботи цих підприємств важко оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Запорізького 1/г формового 0,8 кг та ріжків алтайських 1/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Подольськ Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Тітов Даніїл ДенисовичХлібобулочні вироби створені тисячолітньою людською мудрістю, майстерністю і наполегливою тяжкою працею. Сьогодні хлібопекарське виробництво є однією з найбільших галузей харчової промисловості в усьому світі, хліб це - цінний продукт харчування, з яким людина одержує необхідні йому біологічні сполуки Хліб у всі часи є одним із основних масових продуктів харчування, тому удосконалення технології його виробництва, асортименту виробів, поліпшення їх якості, зменшення собівартості має постійно знаходитись у полі зору науковців і практиків. Хлібобулочні вироби поряд з іншими продуктами з зерна традиційно складають основу харчування народонаселення нашої країни. Саме з хлібом людина частково задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, вітамінах групи В, а також у багатьох мінеральних речовинах. В основі технології хліба лежать біохімічні, мікробіологічні процеси, тому вона належить до біотехнології. Сучасна технологія є результатом колективного творіння спеціалістів — вчених і практиків протягом століть На цей час в умовах України найважливішими актуальними проблемами у хлібопекарській промисловості є: - технічне переоснащення діючих підприємств, оснащення сучасним обладнанням нових виробництв, що створюються при хлібозаводах, а також пекарень різних форм власності; - підвищення споживчої цінності хлібних виробів, надання їм властивостей функціонального продукту шляхом використання нетрадиційної сировини і біологічно активних добавок; - удосконалення асортименту продукції, розширення виробництва поліпшених видів хлібних виробів, збільшення випуску заварних видів житньо-пшеничного хліба, створення і впровадження у виробництво хлібних виробів для оздоровчого, профілактичного і дієтичного харчування;
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Молочного подового 1,0 кг та батонів «Колосок» в/г 0,5 кг з використанням комплексномеханізованих ліній в хлібопекарському цеху м. Південне Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мличко Аліна ОлегівнаХліб є одним із самих геніальних витворів людства.Він існує тисячі років. Вчені вважають, що людина почала вживати зерна злакових 15 тисяч років тому у вигляді сирих каш. З відкриттям вогню, набуттям вміння подрібнювати зерно люди почали випікати прісні коржі - шматки бурої горілої маси, мало схожі на хліб наших днів. Але, як стверджують археологи, саме з цього почалась історія хлібопечення на землі. З моменту винаходу хліб почитався дуже високо. В Давньому Єгипті сонце, золото і хліб позначалися однаково - кружком з точкою посередині. Пекарі мали в ті часи дуже великий авторитет. В Давній Греції булочник міг зайняти дуже високий пост. В Римі раб, який міг випікати хліб, коштував в десять раз дорожче самого вмілого гладіатора. В Візантії виробники хліба не підлягали ніяким державним податкам і повинностям. Значний розвиток хлібопечення отримало у стародавньому Римі. У Римі встановлено єдиний у світі пам’ятник пекарю Вергілію Еврісаку (3 тисячі років тому), який являє собою хлібну корзину із зображенням сцен приготування борошна і всіх стадій виготовлення хліба. У 776 році на перших олімпійських іграх гостей пригощали білим хлібом з маслинами та рибою. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини. Аналіз динаміки виробництва хліба в Україні на даний час показує, що з всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укркооперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. За асортиментом хлібобулочних виробів в загальному об’ємі виробництва можна визначити слідуюче: хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складає 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%;сухарні - 0,1%; інші - 0,6%. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Міського 0,5 кг та хлібців докторських в/г 0,2 кг з застосуванням сучасного технологічного обладнання в пекарні с. Роздільна Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Дюг Юлія ВалеріївнаУ всі часи хліб користувався попитом і звичайно майбутнє у цього продукту є. Кожен день в Україні продається велика кількість хлібобулочних виробів на суму приблизно 87,5 млн. грн., що означає стабільність даного бізнесу. У пекарень малого рівня набагато більше можливостей до розвитку, за рахунок швидкої пристосованості до мінливих потреб даного ринку, легше розширювати і змінювати асортимент, ніж у великих підприємств, що профілюються на хлібобулочних виробах. Міні – пекарня – це підприємство лімітованого типу, яке спеціалізується на продажу і випічці хлібобулочних виробів. Воно може бути у вигляді невеликого кондитерського цеху, маленької фірми. Актуальність бізнесу на випічці – велика, та як цей продукт користується незмінним попитом. Основне завдання пекарні – знайти свого споживача. Конкурувати з великими виробництвами досить легко. Пекарня здатна випускати найрізноманітнішу продукцію – багети, булочки для гамбургерів, хлібобулочні вироби дієтичного та лікувально – профілактичного призначення, а також національні сорти хліба. Ліцензування хлібопекарського бізнесу уже скасовано. Для того щоб створити власну пекарню та реалізувати продукцію, необхідно подбати про рекламну компанію, адже реклама – це двигун торгівлі, який здатний продати будь-який товар, в тому числі і продукцію пекарні. Це роздача листівок, буклетів. Міні – пекарня буде займатися виготовленням хліба та хлібобулочних виробів. Бажано забезпечити її цілодобове функціонування, щоб до споживача завжди надходила свіжа продукція.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Обіднього формового 0,75 кг та батонів студентських 1/г 0,3 кг з використанням комплексно-механізованих ліній в м. Саврань(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Солдатенко Дмитро ВолодимировичХліб є одним із самих геніальних витворів людства. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини . Сьогодні населення України забезпечується хлібом високомеханізованими підприємствами. Асортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Як домішки при виробництві певних видів хліба до основного сорту борошна можуть додатись кукурудзяне, вівсяне, ячмінне борошна, а також борошно бобових: соєве, горохове, різних видів. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів. До рецептури булочних, здобних виробів входить основна сировина та додаткова - цукор і жир, молочні, яєчні, плодово-ягодні види сировини, ароматизатори та інші За останні роки відбулось роздержавлення і реструктуризація хлібопекарської галузі. На базі хлібопекарських підприємств утворені відкриті акціонерні товариства, колективні підприємства. Розвивається власна торгова мережа, що знижує транспортні витрати , дозволяє оперативно змінювати асортимент, своєчасно реагувати на потреби ринку. Рішення основних задач хлібопекарської галузі тісно пов’язано з розробкою сучасних технологій, впвровадження сучасного технологічного обладнання і автоматизованих приладів для контролю властивостей сировини, напівфабрикатів і якості готових виробів.
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Орільського подового 0,5 кг та батонів волинських в/г 0,4 кг з використанням комплексно-механізованих ліній в хлібопекарському цеху м. Чорноморськ Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Пілявська Катерина ВолодимирівнаАсортимент виробів, що виготовляють хлібопекарськими підприємствами України, нараховує понад 1000 найменувань, характеризується великою рзіноманітністю. Хлібобулочні вироби виробляються за різними рецептурами, різної маси, форми, в упаковці або без неї. В Україні хлібні вироби готують із житнього борошна - сіяного, обдирного, обойного сортів і пшеничного вищого, першого, другого та обойного сортів або їх суміші. Прості види хліба виготовляють лише із борошна, дріжджів, солі та води. До складу поліпшених різновидностей хліба додатково можуть входити патока борошняна заварка, цукор, іноді жир, кмин, коріандр, аніс. Булочні вироби, здобні вироби виготовляють в основному із пшеничного борошна вищого і першого сорту у вигляді батонів, плетінок, фігурних виробів. До рецептури булочних, здобних виробів входить основна сировина та додаткова - цукор і жир, молочні, яєчні, плодово-ягодні види сировини, ароматизатори та інші В хлібопекарській галузі харчової промисловості України відбулось роздержавлення і реструктуризація підприємств хлібопекарського виробництва На базі хлібопекарських ідприємств утворені відкриті акціонерні відкритого та закритого типу, товариства, колективні підприємстваСучасне виробництво характеризується високим рівнем механізації і автоматизації технологічних процесів виробництва хліба, впровадженням нових технологій і постійним розширенням асортименту Сьогодні населення України забезпечується хлібобулочними виробами як високомеханізованими підприємствами великої потужності так і малими підприємствами – пекарнями. Розвивається власна торгова мережа, що знижує транспортні витрати дозволяє оперативно змінювати асортимент, запроваджувати продукцію оздоровчого харчування, своєчасно реагувати на потреби ринку..
- ДокументЗапровадження виробництва хліба Урожайного 1/г формового 0,8 кг та булок московських в/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Вилково Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Холодняк Марія ВячеславівнаХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства. Значна частина великого хлібного бізнесу представлена приватними компаніями, у тому числі різними інтеграційними структурами. Сьогодні більшість хлібозаводів мають потребу в проведені реконструкції, заміні технологічного устаткування на більш сучасне, енергозберігаюче. Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства. Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Дніпровська суміш» та печива затяжного «Зоологічне» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів м. Біляївка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Бубон АндрійКондитерська промисловість є найбільшою галуззю харчової промисловості. Вона об’єднує підприємства по виробництву цукрових і борошняних кондитерських виробів. Їх асортимент налічує близько 5 тисяч найменувань. Кондитерські вироби грають велику роль в раціональному харчуванні, так як вони більш, ніж на 15% задовольняють добову норму цукру. Ця галузь виробляє харчові продукти високої калорійності і засвоюваності. Вказані властивості притаманні кондитерським виробам завдяки використанню багатьох видів високоякісної сировини, такої як цукор, патока, жири, молочні і яєчні продукти, какао-боби, ягоди, фрукти, борошно та інше. Сучасні кондитерські підприємства вирізняються прогресивними технологічними процесами, комплексною механізацією і автоматизацією виробництва, а також вантажно-розвантажувальних і складських робіт, покращенням якості праці, високою якістю готових виробів, розширенням їх асортименту і зниженням собівартості продукції. Кондитерські підприємства класифікують за двома ознаками: виробничій потужності, яка залежить від кількості і потужності технологічного обладнання, а також коефіцієнту його використання, і виробничому профілю. На сьогоднішній день кондитерський ринок є найпривабливішим, який динамічно розвивається на Україні поряд з м'ясомолочним, хлібопекарським і іншими сегментами харчової промисловості. Кондитерська галузь демонструвала впевнену динаміку росту на протязі 2001 – 2005р.р. з середньорічним приростом 10%. В кондитерській галузі використовується більше 200 механізованих потокових ліній.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Забава» та печива затяжного «Промінь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Горобець Денис МиколайовичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль, патока молоко і основною експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства що року інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорсткої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів припадає на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення; - поява нових технологій в галузі; Пік попиту припадає на останні місяця року, які пов’язані з новорічними святами, а в перші та літні місяці спостерігається спад.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Кукурудзяне» та печива затяжного «Дитяче з глюкозою» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Косогоров Ростислав РуслановичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості в Україны. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль патока молоко і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорстокої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів в Україні припадала на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення ; - поява нових технологій в галузі; До кондитерських виробам відносять харчові продукти з великим вмістом цукру. Вони володіють високою харчовою цінністю, гарною засвоюваністю, приємним ароматом і смаком, характеризуються привабливим зовнішнім виглядом.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Лимонне» та печива затяжного «Спорт» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів м. Біляївка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Кучеренко Юлія ОлександрівнаРинок кондитерських виробів в Україні є ринком, який динамічно розвивається, оскільки, з одного боку, передові компанії витісняють менш потужних гравців, а з іншого – постійно з’являються нові гравці, які створюють конкурентне середовище. Сучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 9001:2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань. Тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україну. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, – одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2015 році порівняно з 2014р. Україна скоротила експорт кондвиробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4% до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі - на 4,8%, до 173,72 млн. доларів. При нарощенні темпів приросту кондитерської промисловості та скороченні імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
- ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Світанок» та затяжного печива «Новь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мамотенко Ганна ВасилівнаКондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордоном. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільскогосподарської сировини – цукру, борошна, крохмалопатоки, молока тощо і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Українські кондитери і виробники крохмалопроектів забезпечують значний обсяг валютних надходжень, експортуючи продукцію у більш, ніж 50 країн світу. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію, встановлено найсучасніші виробничі лінії. Значно підвищено технологічність і наукомісткість підприємств. Галузь розвивається в умовах жорсткої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Розглядається можливість будівництва кондитерських фабрик в інших країнах. Таким чином, не виключено, що саме кондитерська галузь сформує перші транснаціональні компанії українського походження. Асортимент кондитерських виробів різноманітний і нараховує більше 5000 найменувань. Поряд з виробами загально споживчого призначення виробляють вироби спеціального призначення: лікувальні, профілактичного та діабетичного призначення.
- ДокументЗапровадження сучасних технологій тістоприготування по виробництву хліба гірчичного 0,5 кг та булочок молочних в/г 0,2 кг в пекарні м. Біляєвка Одеської області(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Ганган Вікторія ГеоргіївнаУ всі часи хліб користувався попитом і звичайно майбутнє у цього продукту є. Кожен день в Україні продається велика кількість хлібобулочних виробів на суму приблизно 87,5 млн. грн., що означає стабільність даного бізнесу. У пекарень малого рівня набагато більше можливостей до розвитку, за рахунок швидкої пристосованості до мінливих потреб даного ринку, легше розширювати і змінювати асортимент, ніж у великих підприємств, що профілюються на хлібобулочних виробах. Міні – пекарня – це підприємство лімітованого типу, яке спеціалізується на продажу і випічці хлібобулочних виробів. Воно може бути у вигляді невеликого кондитерського цеху, маленької фірми. Актуальність бізнесу на випічці – велика, та як цей продукт користується незмінним попитом. Основне завдання пекарні – знайти свого споживача. Конкурувати з великими виробництвами досить легко. Пекарня здатна випускати найрізноманітнішу продукцію – багети, булочки для гамбургерів, хлібобулочні вироби дієтичного та лікувально – профілактичного призначення, а також національні сорти хліба. Ліцензування хлібопекарського бізнесу уже скасовано. Міні – пекарня буде займатися виготовленням хліба та хлібобулочних виробів. Бажано забезпечити її цілодобове функціонування, щоб до споживача завжди надходила свіжа продукція. Пекарні слід спочатку визначитися зі спеціалізацією – який хліб випікати. Зрозуміло, що це повинен бути зовсім інший асортимент, ніж у сусідній пекарні