Ступінь вищої освіти "Бакалавр" (Higher education degree Bachelor's)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Ступінь вищої освіти "Бакалавр" (Higher education degree Bachelor's) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 1812
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРазработка белково-жировых эмульсий с использованием купажированных растительных масел(2016) Котляр, Е. А.В мясоперерабатывающей промышленности большое внимание уделяется технологиям изделий из тонкоизмельченного фарша с использованием эмульсий на основе растительных или животных белков, а также жирового сырья, которое нельзя ввести в фарш в значительном количестве в свободном виде, например, купажированные растительные масла. Применение белково-жировых эмульсий является гарантированным средством предупреждения потерь влаги при тепловой обработке. Для снижения калорийности мясных изделий предлагается добавлять в количестве 30% эмульсию типа масло/вода, содержащую животный белок и купажированные растительные масла вместо жира или жирной свинины.
- ДокументУдосконалення організаційної культури ресторану «Міський ринок їжі» ФОП «Маларчук В.М.» як напрям підвищення трудової активності персоналу(ОНАХТ, кафедра менеджменту і логістики, 2021) ХОРЖЕВСЬКА, НЕОНІЛАМетою дослідження є удосконалення організаційної культури з метою підвищення трудової активності персоналу для покращення ефективності роботи підприємства. Об’єктом дослідження є процес формування оновленої організаційної культури. Предметом дослідження є теоретичні, практичні, методичні аспекти щодо удосконалення організаційної культури та підвищення трудової активності персоналу підприємства ресторанного бізнесу ФОП Маларчук В.М. (кафе «Lil Greek», «Міський ринок їжі»). Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою в процесі проведення досліджень стали наукові концепції і теоретичні розробки провідних вітчизняних і закордонних учених в галузі формування, удосконалення організаційної культури та трудової активності персоналу. У процесі досліджень застосовувались: метод теоретичного узагальнення та порівняння, індукції та дедукції, системний метод, метод синтезу та методи аналізу та динаміки. Кваліфікаційна робота містить 115 сторінок, 19 таблиць, 27 рисунків, 23 формули, 7 додатків. Перелік посилань нараховує 45 найменування.
- ДокументШляхи підвищення ефективності використання необоротних активів ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен»(ОНАХТ, кафедра економіки промисловості, 2021) Ковальчук, Анастасія ЄвгенівнаМетою виконання роботи є підвищення ефективності використання необоротних активів підприємства. Об’єктом аналізу є шляхи підвищення ефективності використання необоротних активів підприємства ПрАТ Київська кондитерська фабрика «Рошен». Предметом дослідження є необоротні активи приватного акціонерного товариства «Київська кондитерська фабрика «Рошен». Завданням випускної роботи є дослідження теоретичних аспектів підвищення ефективності використання необоротних активів підприємств; аналіз стану кондитерської галузі України та діагностика зовнішнього середовища підприємства; аналіз виробничо-господарської діяльності ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен» та ефективності використання необоротних активів підприємства; розробка проєкту заходів з підвищення ефективності використання необоротних активів підприємства. За результатами виконаної роботи сформульовані висновки та обґрунтовані шляхи підвищення ефективності використання необоротних активів підприємства ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен».
- Документ«Проект розвитку мережі піцерій «Mamamia» з організацією кафе з обслуговуванням офіціантами у м. Дніпро»(ОНТУ, Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2021) Півень, Ярослав ВячеславовичПіцерія - це закусочна, один із найрозповсюдженіших типів закладу. Мережа піцерій «Мамаміа» спеціалізується на приготуванні різноманітних піц, супів, паст, салатів, десертів і навіть морозива. Засновником мережі є програміст Олексій Тюрин, який в 2001 році залишив роботу у Швейцарії, повернувся до Києву і відкрив власну справу. Піца (італ. pizza) - італійська національна страва, у вигляді круглого відкритого пирога. Можна сказати, що піца стала найвідомішим стравою італійської кухні. Її прототипи з'явилися ще в древніх греків і римлян. Деякі страви вони подавали на стіл на ломтях хліба. Здоровий спосіб життя - це загальносвітовий тренд, який останнім часом все чіткіше проявляється в тому числі і в Україні. Попит, як відомо, формує пропозицію. Саме тому дана тенденція знаходить відображення в меню ресторанів і було сприйняте рішення розширити мережу з відкриттям кафе загального типу. Проектоване кафе з обслуговуванням офіциантами. Споживачі можуть замовити страви з меню з вільним вибором страв. Кафе приваблює гостей своєю теплою та гостинною атмосферою та смачними стравами. Також кафе виконує послугу замовлення страв на дом або в офіс, організовує банкети на весілля, корпоративи та інші свята.
- ДокументПроектування цеху з виробництва ковбасних виробів із м’яса птиці для ТОВ «Гаврилівка» в Одеській області.(ОНАХТ, кафедра технології м'яса, риби і морепродуктів, 2021) Мураховська, Діна БорисівнаУ проекті проведено аналіз сировинної зони, визначена проектована потужність ковбасного цеху. Виходячи з обґрунтованої потужності обраний широкий асортимент продукції. Розраховано потрібну кількість основної і допоміжної сировини, допоміжних матеріалів. Логічно обґрунтований вибір нового сучасного технологічного обладнання, розраховано його потрібну кількість. Обрані технологічні схеми виробництва ковбас із м’яса птиці. Охарактеризовано вимоги до сировини та готової продукції відповідно до нормативно-технічною документацією. Розраховано кількість основних і допоміжних робітників. Розраховані площі виробничих приміщень і скомпоновані у виробничий корпус. Наведено схему контролю основної і допоміжної сировини, допоміжних матеріалів по ходу виробництва. Розраховані потреби цеху в холодній і гарячій воді, парі, електроенергії. Охарактеризований промисловий майданчик, розраховані площі будівель і споруд на генеральному плані підприємства. Охарактеризовано заходи з охорони праці та екологічна безпека на підприємстві. Розраховані основні техніко-економічні показники проекту.
- ДокументОцінка впливу на навколишнє середовище при будівництві підприємства з виробництва комбікормів(ОНАХТ, кафедра теплофізики та прикладної екоології, 2021) Марченко, КаринаОВНС, ГАЗОВІ ВИКИДИ, ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК
- ДокументСтратегічний аналіз в системі стратегічного управління ресторану «Public Beach Club»(ОНТУ, кафедра менеджменту і логістики, 2021) БУРЯЧКОВСЬКА, СОФІЯМетою дослідження є розкриття актуальних теоретичних і практичних питань стратегічного управління підприємством та підвищення ефективності ресторану, удосконалення роботи за рахунок впровадження заходів у ресторанному господарстві. Об’єктом дослідження є процес стратегічного управління підприемства за рахунок розробки та впровадження нових заходів. Предметом дослідження є теоретичні, практичні аспекти щодо удосконалення стратегічного управління підприємства ресторанного бізнесу. Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали методи спостереження, порівняння, аналізу і синтезу, моделювання економічних явищ, фундаментальні праці вітчизняних та зарубіжних економістів в галузі стратегічного управління підприємством. Для графічного зображення результатів досліджень та проведення теоретичних узагальнень, формулювання висновків роботи, були використані такі методи - графічний, табличний методи, абстрактно-логічний.
- ДокументПроект ресторану вищого класу у м. Хмельницький(ОНТУ, Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2021) Степчук, ДмитроАктуальність проекту полягає в тому, що в регіоні розташування ресторану вищого класу відсутні, які відповідають критеріям високоякісної кухні і персоналізованого сервісу. При цьому існує попит на даний вид послуг. Наявні в досліджуваному регіоні підприємства ресторанного господарства пропонують невисоку якість обслуговування та обмежений асортимент в меню. Подібні заклади орієнтовані на людей з невисоким рівнем доходу. Багато ресторанів і кафе відкриті тільки в літній сезон. Даний проект передбачає створення підприємства, яке займе порожню на сьогоднішній день нішу на ринку ресторанного господарства. Ресторан створений для вимогливих клієнтів, які очікують персональний підхід, для яких відвідування ресторану вищого класу стане елементом стилю життя. Підвищення ефективності ресторанного господарства ґрунтується на загальних для всього народного господарства принципах інтенсифікації виробництва - досягнення високих результатів при найменших витратах матеріальних і трудових ресурсів. Ресторанного господарства - галузь народного господарства, яка була, є і буде самою особливою ринковою сферою діяльності. У закладах ресторанного господарства в наш час відбувається впровадження нових сучасних технологій, що сприяють підвищенню якості кулінарної продукції. У зв'язку з цим знання основ проектування підприємств ресторанного господарства набуває важливого значення для інженера - технолога. Ресторанне господарство є однією з перших галузей народного господарства встало на рейки перетворення, прийнявши вантаж найгостріших проблем перехідного періоду на ринкові відносини. Швидкими темпами пройшла приватизація підприємств, змінилася організаційно-правова форма підприємств ресторанного господарства. Метою дипломного проекту є проектування ресторану вищого класу у м. Хмельницький. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. - розробити концепцію підприємства. - розробити меню ресторану вищого класу. - скласти виробничу програму ресторану вищого класу і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності ресторану вищого класу й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проекту.
- ДокументПроект холодильника місткістю 1000 т для м’ясокомбінату в м. Запоріжжя(ОНАХТ, кафедра холодильних установок і кондиціювання повітря, 2021) Борисов, Ян Андрійович"Проект холодильника, розташованого в місті Запоріжжя. Виділена площадка для будівництва проектованого об'єкта перебуває в промисловій зоні міста й розміри її дозволяють у перспективі розмістити тут склади продтоварів і промтоварів. Рельєф площадки вимагає великого обсягу планувальних робіт.Під'їзна залізнична колія відсутня. Будинок м'ясокомбіната одноповерховий з висотою камер 6 м, сітка колон 6 х 12 м. В 3-х камерах з температурним режимом -18°С передбачається тривале зберігання замороженого м'яса, в 2-х камерах з температурним режимом -2°С передбачається зберігання охолодженого м'яса і передбачена камера для швидкої заморозки продукту -30 °С. Холодильник повинен забезпечувати населення міста Запоріжжя й окружні райони м`ясом."
- ДокументАвтоматизація процесу керування бродінням вина в потоці на ПРАТ “Одесавинпром”(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Свайкін, ОлександрСвайкін О.О. «Автоматизація процесу керування бродінням вина в потоці на ПРАТ “Одесавинпром”». Кваліфікаційна робота бакалавра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 225с. Бібліогр.:_21_. Іл.:_127_. Табл.:_22_. Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є підвищення конкурентноздатності винного підприємства за рахунок підвищення якості регулювання процесом бродіння вина в потоці шляхом розробки обґрунтованих технічних рішень зі створення модернізованої САК. У роботі наведені дослідження процесу бродіння вина в потоці, як об'єкту керування, в результаті котрих отримані математичні моделі основних каналів керування та збурень. На основі отриманих моделей розроблені алгоритми керування процесом в режимах пуску, зупинки та нештатних ситуаціях. Здійснено вибір комплексу технічних засобів відповідно до потрібного ступеню захисту обладнання. Розроблений комплекс програм, що забезпечує реалізацію алгоритмів на контролері фірми Siemens сімейства S7-1500, було виконано в середовищі TIA Portal. Також в середовищі SCADA-системи WinCC Advanced розроблено програмне забезпечення АРМ оператора і наладчика. В роботі представлено комплект технічної документації САК на базі контролера фірми Siemens SIMATIC S7-300. Розроблений комплект включає основні документи технічного забезпечення системи автоматизації керування процесом бродіння вина.
- ДокументУправління організаційною культурою ТОВ «Пале Рояль(ОНАХТ, кафедра менеджменту і логістики, 2021) МАЛЬЦЕВА, ВІКТОРІЯМетоюдослідженняєдослідження організаційної культури, розробка заходів щодо вдосконалення організаційної культури на прикладі ТОВ «Пале Рояль» та розрахувати їх ефективність. Об’єктомдослідженняєпроцес управління організаційною культурою підприємства готельного бізнесу. Предметом дослідженняє теоретичні та практичні аспекти розробки механізмів управління організаційною культурою ТОВ «Пале Рояль». Методи дослідження.Теоретичною і методологічною основою проведених досліджень стали наукові концепціїі теоретичні розробки провідних вітчизняних і закордонних учених в частині удосконалення організаційно-економічного механізму. У процесі досліджень застосовувались:метод теоретичного узагальнення та порівняння, індукції та дедукції, системний метод, метод синтезу та методи аналізу та динаміки. Кваліфікаційна робота містить 93 сторінок,10 таблиць,15 рисунки.Перелік посилань нараховує 54 найменування.
- ДокументШляхи покращення управління якістю продукції на ПАТ «Виробничо-торгова кондитерська фiрма «Ласощi»(ОНАХТ, кафедра економіки промисловості, 2021) Логінов, СергійМетою виконання роботи є оцінка якості продукції ПАТ «Виробничо-торгова кондитерська фiрма «Ласощi» та шляхи її підвищення. Об’єктом аналізу, узагальнень і дослідження виступає діяльність ПАТ «Виробничо-торгова кондитерська фiрма «Ласощi». Завданням роботи передбачено вивчення теоретичних основ виміру, оцінки та аналізу якості продукції, проведення аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства за два послідуючі роки та розробка пропозицій щодо впровадження заходів покращення роботи підприємства та підвищення якості продукції.
- ДокументБудівництво розмельного відділення борошномельного заводу за технологічною схемою трисортного 75 % помелу(ОНАХТ, кафедра технології переробки зерна, 2021) Гринько, ЄвгенійТема комплексу: «Будівництво борошномельного заводу м. Чорноморськ». Тема дипломного проекту: «Будівництво розмельного відділення борошномельного заводу за технологічною схемою трисортного 75 % помелу». Продуктивність заводу складає 250 тон за добу. У проекті реалізується скорочена за рахунок використання сучасного технологічного обладнання схема (а саме за рахунок встановлення восьмивальцьових верстатів на I+II др.с. та 1+2р.с.) переробки зерна пшениці у сортове борошно. Запроектована схема дозволяє отримати 75 % борошна, з них 55 % - вищого сорту, 15% - першого сорту та 5 % - другого сорту. При написанні дипломного проекту використовувалось 36 джерел посилання. В розрахунково - пояснювальну записку входить вступ, завдання на проектування, анотація, зміст, 7 розділів, техніко – економічне обґрунтування та техніко-економічні показники підприємства. В графічну частину входять: лист 1 – технологічна схема розмелу зерна, лист 2 – кількісно-якісний баланс , листи 3-6 – плани поверхів будівлі листи 7-8 – повздовжній і поперечний перерізи. Проект будівництва розмельного відділення борошномельного заводу економічно доцільний та ефективний. Інвестиції окупляться за 2,76 роки, повернення кредиту буде здійснене за 1,6 року, чиста приведена вартість проекту за 3 роки складе 6604,39 тис. грн.
- ДокументБізнес-планування диверсифікації підприємницької діяльності ТОВ «Сільпо-Фуд»(ОНТУ, кафедра маркетингу, підприємництва і торгівлі, 2021) Фроюк, ВалентинУ кваліфікаційній роботі розглянуті питання щодо розробки бізнес-плану диверсифікації підприємницької діяльності ТОВ «Сільпо-Фуд». Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Об’єктом кваліфікаційної роботи є теоретико-методологічні основи диверсифікації бізнес-діяльності торгівельного підприємства. Предмет ‒ проект диверсифікації діяльності торгівельної організації. Мета роботи ‒ визначення доцільності та ефективності бізнес-планування диверсифікації підприємницької діяльності ТОВ «Сільпо-Фуд». Для досягнення поставленої мети необхідно виконати наступні завдання: - Узагальнити теоретичні засади бізнес-планування дивнрсифікації підприємницької діяльності; - Проаналізувати ефектинвість підприємницької діяльності ТОВ «Сільпо-Фуд»; - Розробити бізнес-план диверсифікації підприємницької діяльності у сфері торгівлі. У кваліфікаційній роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напряму дослідження.
- Документ„Облік оборотних активів у ПрАТ Виробниче об’єднання „Одеський консервний завод”(ОНАХТ, кафедра цифрових технологій фінансових операцій, 2021) Лозинська, МаріяАНОТАЦІЯ випускної роботи на тему: „Облік оборотних активів у ПрАТ Виробниче об’єднання „Одеський консервний завод” Робота складається з вступу, трьох розділів, висновку та пропозицій. У розділі 1 „Економічна сутність обліку оборотних коштів” уточнено економічну природу оборотних активів, визначено проблеми, які виникають при відображенні обліку оборотних активів на виробничих підприємств; уточнено місце оборотних активів в структурі активів на виробничих підприємствах, зокрема на харчових. У розділі 2 „Фінансово-економічний аналіз господарської діяльності ПрАТ Виробниче об’єднання „Одеський консервний завод” розкрита техніко-економічна характеристика підприємства. Здійснений аналіз фінансових результатів діяльності і фінансового стану підприємства. У розділі 3 „Стан бухгалтерського обліку оборотних активів ПрАТ Виробниче об’єднання „Одеський консервний завод” здійснено аналіз практики обліку оборотних активів, висвітлені особливості побудови документообігу руху оборотних активів та загальну методику перевірки оборотних активів . У висновках та пропозиціях зроблені теоретичні узагальнення і запропоновані рекомендацій, спрямовані на вдосконалення методики обліку оборотних активів у ПрАТ Виробниче об’єднання „Одеський консервний завод”. Випускна робота містить: текстової частини – 92 с. таблиць – 16 рисунків – 11 додатків – 15
- ДокументМаркетингова комунікаційна політика ПП «Добриня» і напрями її вдосконалення(ОНАХТ, кафедра маркетингу, підприємництва і торгівлі, 2021) Вівчар, ОленаАктуальність теми обумовлена тим, що найважливішим серед маркетингових інструментів задля збереження та засобом зміцнення наявних ринкових позицій є реалізація ним ефективної комунікаційної політики, основним елементом якої є маркетингові комунікації, їх формування та розвиток. Реалізація маркетингових комунікацій має відбуватися за чіткою програмою та у відповідності до стратегії і цілей підприємства, його маркетингового плану. Метою дипломної роботи є дослідження, аналіз та вдосконалення комплексу маркетингових комунікацій та просування товарів на основі аналізу діяльності Приватного підприємства (ПП) «Добриня». Для досягнення цієї мети необхідно вирішити наступні завдання: 1. Охарактеризувати комплекс маркетингових комунікацій та просування товарів та його необхідність у функціонуванні підприємства; 2. Проаналізувати комплекс маркетингових комунікацій на приватному підприємстві «Добриня»; 3. Визначити шляхи вдосконалення комплексу маркетингових комунікацій підприємства. Об’єктом кваліфікаційної роботи було обрано приватне підприємство «Добриня». Предметом дослідження у курсовій роботі є теоретико-методологічні основи маркетингової комунікативної політики.
- ДокументДіагностика фінансово-економічного стану ПрАТ «Запорізька кондитерська фабрика»(ОНАХТ, кафедра економіки промисловості, 2021) Новікова, ОльгаВипускна робота бакалавра містить 102 сторінки, 59 таблиць, 8 рисунків, список використаних джерел з 35 найменувань, 7 додатків. Мета випускної роботи: дослідження теоретико-методичних основ та практичних рекомендацій щодо діагностики економічного стану ПрАТ "Запорізька кондитерська фабрика" та обґрунтування напрямів його покращення. Завданням роботи передбачено узагальнити теоретико-методологічні підходи проведення діагностики економічного стану; охарактеризувати підходи до проведення діагностики економічного стану; охарактеризувати стан кондитерської галузі України; проаналізувати ефективності діяльності ПрАТ «Запорізька кондитерська фабрика»; розробити практичні рекомендації по покращенню економічного стану ПрАТ «Запорізька кондитерська фабрика». Об’єктом аналізу, узагальнень і дослідження є процеси діагностики економічного стану ПрАТ "Запорізька кондитерська фабрика". Предметом дослідження є теоретико-методологічні, організаційні та практичні основи покращення економічного стану ПрАТ «Запорізька кондитерська фабрика». За результатами виконаної роботи сформульовані висновки та рекомендації щодо підвищення ефективності діяльності. Одержані результати можуть бути використані на підприємстві як заходи щодо вдосконалення його роботи. Рік виконання роботи 2021 Рік захисту роботи 2021
- ДокументРозвиток підприємницької діяльності ПП "Barber shop "Boston" у сфері індустрії краси для чоловіків(ОНТУ, кафедра маркетингу, підприємництва і торгівлі, 2021) Кірова, КрістінаОбгрунтовано теоретичні засади розвитку підприємницької діяльності, проаналізовано ефективність діяльності ПП "Barber shop "Boston" у сфері індустрії краси для чоловіків. Розроблено бізнес план з просування нових послуг на ринок, обгруновано ціну послуг та фінансові результати діяльності
- ДокументЕкспертиза технологічного процесу виробництва борошна пшеничного фасованого вищого сорту ТМ «Богумила»(ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи, 2021) Іванюк, ТетянаВиробничий процес переробки зерна в борошно на борошномельних заводах залежить від наступних основних чинників: якості зерна, що надходить на переробку, ступеня досконалості технологічного процесу; якості і стану технологічного обладнання. Вирішальне значення для оцінки якості зерна, як сировини для борошномельної промисловості мають його технологічні – борошномельні і хлібопекарські властивості. Під технологічними властивостями слід розуміти сукупність властивостей зерна і вироблюваної з нього борошно, які обумовлюють поведінку сировини в процесі його переробки на борошномельних заводах і хлібозаводах. Технологічні властивості зерна характеризуються кількісними і якісними показниками і визначаються наступними показниками: загальним виходом борошна та її якістю, виходом і якістю борошна високих сортів (борошна вищого і першого сортів і манної крупи), кількістю витягнутих крупок і дунст, ступенем помелу оболонок, витратою енергії на вироблення. Всі ці показники знаходяться в прямій залежності від властивостей самого. Тому метою даної роботи є проведення технологічної експертизи виробництва борошна пшеничного фасованого вищого сорту торгівельної марки «Богумила» та розробка НАССР-плану його виробництва.. У роботі були вирішанні такі завдання, як: аналіз технологічного процесу виробництва борошно пшеничного вищого сорту; аналіз технологічно-транспортного обладнання виробництва; продено технологічну експертизу виробництва борошно пшеничного вищого сорту; визначили можливу фальсифікацію та дефекти виробництва борошна; розробили НАССР-план та визначати критичні контрольні точки та визначили шляхи організації охорони праці та навколишнього середовища підприємства.
- ДокументРозробка конкурентної стратегії кав’ярні «Кофевары» ФОП Волошина Д.І.(ОНТУ, кафедра менеджменту і логістики, 2021) ВОЛОШИНА, ДІАНААктуальність даної теми зумовлена впливом конкурентної стратегії на показники діяльності підприємства, особливо на його фінансовий результат, адже, ті підприємства, що не мають конкурентної стратегії недоотримують прибуток та втрачають частку ринку. Стан сучасної економіки характеризується високою питомою вагою в ній сфери послуг, а діяльність підприємств з організації харчування є одним з найважливих елементів сфери послуг. Метою дослідження є розробка та обґрунтування ефективної конкурентної стратегії для кав’ярні «Кофевары» ФОП Волошина Д.І. Об’єктом дослідження є процес розробки конкурентної стратегії підприємств галузі громадського харчування. Предметом дослідження є теоретичні, практичні аспекти щодо розробки ефективної конкурентної стратегії закладів, що здійснюють обслуговування напоями. Методи дослідження. У процесі дослідження сучасних поглядів на управління конкурентною стратегією підприємств застосовувалися: системний підхід, методи економічного і статистичного аналізу, групування, експертної оцінки. Для отримання аналітичної інформації були використані дані статистичної звітності, внутрішньої, зокрема, бухгалтерської звітності підприємств. Для вибору та обґрунтування конкурентної стратегії підприємства використовувалися: метод порівняння, за допомогою якого було встановлено положення підприємства у конкурентній боротьбі. статистичний аналіз показників діяльності підприємства надав можливість визначити становище досліджуваного об’єкту. Теоретичною основою дослідження є роботи провідних зарубіжних та вітчизняних вчених, що присвячені питанням конкурентоспроможності та формуванню і реалізації конкурентних стратегій.