Удосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв (Improvement of processes and equipment of food and chemical industries)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Удосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв (Improvement of processes and equipment of food and chemical industries) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 104
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументСовершенствование процессов и оборудования пищевых и химических производств - 2008(Одесская национальная академия пищевых технологий, 2008)
- ДокументУдосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв - 2012(Одеська національна академія харчових технологій, 2012)
- ДокументУдосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв(Одеська національна академія харчових технологій, 2014)
- ДокументДослідження впливу діоксиду сульфуру та нітрогену на процес поглинання вуглекислого газу хлорофілсинтезуючими мікроводорослями(2018) Дячок, В. В.; Катишева, В. В.; Гуглич, С. І.; Мандрик, С. Т.У продуктах спалювання палива завжди міститься велика кількість оксидів, найбільш небезпечними є діоксид сульфуру та оксиди азоту. Тому вивчення впливу їх на процес фотосинтезу хлорофіл синтезуючими мікроводоростями є важливим. Результати експериментальних досліджень процесу поглинання вуглекислого газу із промислових газових викидів хлорофілсинтезуючими мікроводоростями типу Chlorella засвідчують про вплив діоксиду сульфуру та оксидів азоту на динаміку поглинання. Доведено зворотнє неконкурентне інгібіювання фермент-субстратного комплексу клітини мікроводорості діоксином сульфуру відповідно до теорії Лайнуівера-Берка та активування оксидами нітрогену. Встановлені допустимі значення концентрацій інгібітора, діоксиду сульфуру, в процесі поглинання вуглекислого газу хлорофілсинтезуючими мікроводоростями. Визначено константу нестійкості комплексу ферменту та ферментсубстратного комплексу з інгібітором. Встановлено значення оптимальної концентрації оксидів нітрогену, як активатора приросту мікровдоростей типу Chlorella.
- ДокументРозробка обладнання для пластифікації масел і жирів на підприємствах кондитерської промисловості(2018) Хомічук, В. А.; Гнядий, А. В.Дано теоретичне обґрунтування аналітичних залежностей та методики розрахунків характеристик етапів технологічного процесу у пластифікаторі ВВ-ПМЛ: подрібнення, вимішування, аерування на основі найбільш значних результатів теорії і практики процесу пластикації жирових мас.
- ДокументДослідження ефективності абсорбції кисню в роторно-пульсаційному апараті(2018) Ободович, О. М.; Сидоренко, В. В.В роботі наведено результати досліджень по швидкості розчинення кисню в водних розчинах в установці, що складається з ежекційного вузла та диспергатора-змішувача, що є роторно-пульсаційним апаратом. Принцип енергоощадності обладнання полягає в максимальному використанні енергії, що підводиться, для отримання кінцевого продукту. Обладнанням, що дозволяє інтенсифікувати процеси подрібнення, емульгування, розчинення, перемішування та ін. в рідині є роторно-пульсаційні апарати. Метою роботи була оцінка ефективності використання роторно-пульсаційного апарата в процесі аерації водних розчинів. Основними показниками, що визначали ефективність аерації, були витрата повітря, окислювальна здатність (сульфітне число), поверхневий коефіцієнт масопередачі k L та ефективність аерації. Методом, що застосовувався для одержання експериментальних даних, став метод хімічного окиснення киснем повітря сульфіту натрію,що був складовою модельного розчину. Розрахункові параметри були одержані використанням відповідних співвідношень. Представлено схему та принцип роботи установки. Експериментально визначено вплив швидкості обертання ротору на швидкість розчинення кисню. Досліди було проведено за наявності статора та без нього. Наведено порівняльну характеристика умов аерації, сульфітного числа та ефективності аерації відносно відповідних літературних даних деяких аераційних пристроїв за узагальненим критерієм аерації . Зроблено висновки щодо енергоощадності запропонованого обладнання.
- ДокументМоделювання реактора насичення у виробництві цукатів(2018) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.За допомогою універсальної моделюючої програми ChemСad змодельований ізотермічний реактор насичення частинок гарбуза сахарозою, який працює за умов постійної її концентрації в сиропі і одночасним збільшенням концентрації сахарози в цукатах. Отримані числові значення результату моделювання, розрахункові та графічні залежності насичення цукатів сахарозою та проаналізовані отримані результати.
- ДокументДослідження кінетики екстрагування сірчанокислої міді за умов вакуумування(2018) Симак, Д. М.; Склабінський, В. І.Досліджувався процес екстрагування твердої речовини з капілярів циліндричної форми з метою визначення кінетики даного процесу. Твердою фазою служив купруму сульфат, який екстрагувався дистильованою водою. Екстрагування твердої фази складається з процесу розчинення цільового компоненту та дифузії розчиненої речовини у капілярі. Лімітуючою стадією даного процесу є дифузія компоненту всередині капіляру, що відбувається за законом молекулярної дифузії Фіка. У промислових умовах інтенсифікація процесу екстрагування відбувається за рахунок подрібнення твердого матеріалу або збільшення температури. У роботі досліджувався процес екстрагування в умовах вакуумування системи, при якому виникає кипіння рідини та утворення парової фази. Зародження, ріст та відрив парових бульбашок всередині капілярів приводить до переміщення рідини, що сприяє її заміні, створенні умов нестаціонарності, достачанні свіжої рідини до поверхні розчинення. Наведено експериментальну установку, методику виконання досліджень та експериментальні результати для капіляра діаметром 0,8 мм. Представлено графічно залежність переміщення зони розчинення у капілярі для трьох випадків за однакової температури 75 0 С: розчинення під час механічного перемішування, постійного вакуумування та періодичного вакуумування.
- ДокументАналіз сировини, процесів та обладнання для отримання харчових порошків(2018) Потапов, В. О.; Євлаш, В. В.; Педорич, І. П.Визначена актуальність проблем переробки та утилізації рідких відходів харчових та переробних виробництв. Розглянуто продукти переробки спиртової, пивної, молокопереробної, м’ясної, цукрової, овочеконсервної промисловості, олійних та зернових виробництв. Проведено порівняння характеристик способів тепло-массообмінної обробки високовологих харчових продуктів - кондуктивного, конвективного, сушіння під дією енергетичних полів та сублімаційного. Визначена проблема раціонального використання ресурсів у переробних галузях аграрного сектора, в якому процеси переробки сільськогосподарської сировини переводяться на безвідходний цикл виробництва, заснований на комплексному використанні природно-сировинних ресурсів і технологічних відходів. За результатами огляду зроблено висновки що до потреб ринку, які вимагають розробку малогабаритного та універсального обладнання, в якому було б можливе поєднання операцій вакуумного концентрування та сушіння при переробці, в першу чергу, відходів підприємств невеликої потужності. Запропоновано використання радіаційно–конвективного способу теплопідведення у випарювально–сушильному апараті, що дозволить суттєво знизити експлуатаційні витрати на процес і отримати високоякісний порошкоподібний продукт.
- ДокументКонвективне зневоднення коренеплодів батату при виробництві харчових продуктів(2018) Шапар, Р. О.; Гусарова, О. В.У статті описана така тропічна культура, як батат, наведено хімічний склад коренеплодів, сфери використання. Зазначено основні способи сушіння батату, які використовуються в світі для отримання сушених харчових продуктів, наведені їх недоліки. Об'єктами досліджень були коренеплоди помаранчевого батату. Результатами експериментальних досліджень визначено, що інтенсифікації процесу сушіння передує оптимально обґрунтована гігротермічна обробка паренхімних тканин коренеплодів батату. Необхідний ефект обробки досягається за температури матеріалу 80…95 ºС з витримкою 50…600 с. За результатами досліджень процесів зневоднення батату розроблено двостадійні режими за якими температура теплоносія на першій стадії процесу дорівнює 80…100 ºС, а на другій 55…70 ºС, температура матеріалу впродовж зневоднення підтримується на рівні 50…65 ºС. Такі режими забезпечують якісне зневоднення при скороченні тривалості процесу на 20...25 % і зниження енерговитрат та сприяють збереженню цінних термолабільних речовин сировини.
- ДокументЗв'язок явища гідродинамічної кавітації та зміни температурних показників води(2018) Авдєєва, Л. Ю.; Жукотський, Е. К.; Макаренко, А. А.В статті розглянуті питання, пов’язані із виникненням і розвитком явища гідродинамічної кавітації при обробці рідких середовищ. Показана актуальність і практична значимість використання ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітаці, для різних галузей промисловостей.. Проаналізовано механізм інтенсифікуючого впливу дії ефектів кавітації в тепломасообмінних процесах. Показані основні супутні ефекти, які супроводжують зростання і наступне схлопування парогазових бульбашок при виникненні кавітації. На основі експериментальних даних були проведені дослідження по визначенню впливу внутрішнього діаметру горловини і встановленої в потік діафрагми, що перекриває потік на 75%, на зміну температури оброблювальної рідини. Дослідження показали незначну різницю у зміні температур в залежності від зміни діаметра горловини сопла кавітаційного реактора. Проведені дослідження показали, що для даної конструкції кавітаційного апарату найбільші кавітаційні ефекти виникають при діаметрі горловини сопла Вентурі 0,008 м і 0,012 м. Встановлення діафрагми показало додаткове загальне підвищення температури на 3-6 °С, порівняно до даних попередніх досліджень без діафрагми. Підвищення температури за рахунок встановлення діафрагми пояснюється посиленням кумулятивних ефектів внаслідок гідродинамічної кавітаційної обробки. Дослідивши як підвищується температура в залежності від гідродинамічних умов проведення процесу і розрахувавши число кавітації було встановлено математичну залежність числа кавітації від швидкості зміни температури, що дає змогу оцінювати ефективність роботи кавітаційного обладнання.
- ДокументУдосконалення процесів і обладнання харчових і хімічних виробництв - 2018(Одеська національна академія харчових технологій, 2018)
- ДокументДослідження процесу сушіння суспензованого гриба шиїтаке в системі «крапля-парогазове середовище»(2018) Шаркова, Н. О.; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Костянець, Л. О.Вивчено вплив температурних режимів на кінетичні залежності процесу сушіння крапель суспензій гриба шиїтаке та морфологічні, термопластичні і адгезійні характеристики висушених часток.
- ДокументУнифицированный подход к моделированию кавитационных реакторов(2018) Иваницкий, Г. К.; Недбайло, А. Е.; Коник, А. В.; Целень, Б. Я.; Гоженко, Л. П.В работе обсуждаются пути построения общей математической модели кавитационных реакторов, которая базируются на результатах собственных комплексных исследований по изучению кавитационных процессов, а также на анализе публикаций по изучению механизмов кавитации. Предлагается универсальная математическая модель, которая с учетом основных факторов адекватно описывает динамику парогазовых пузырьков и пузырьковых кластеров в широком интервале изменения режимных параметров и без использования ограничивающих допущений. В рамках модели проанализированы такие факторы, как температура и газосодержание жидкости, которые влияют на эффективность кавитационного воздействия. Обсуждаются пути дальнейшей модификации этих моделей применительно к задаче оптимизации работы кавитационных реакторов.
- ДокументВплив розчинних речовин на стан води в рослинних тканинах та кінетику їх сушіння(2018) Дмитренко, Н. В.Робота присвячена дослідженню впливу розчинних речовин на стан води в рослинних тканинах та кінетику їх сушіння. Проаналізовано вплив розчинних речовин різного типу на процес зв’язування води. Порівняно результати визначення стану води у вихідній рослинній сировині, які були отримані за ізотермами сорбції з розрахунку за межею гігроскопічності, з результатами прямого експерименту за методом диференціальної сканувальної калориметрії. Встановлено, що додаткове зв’язування води, вище ніж отримане з розрахунку за межею гігроскопічності рослинних тканин, обумовлено наявністю розчинних речовин в рослинному соку. Сумісним аналізом стану води, енергограм, кривих сушіння та кривих швидкості сушіння показано, що критичні точки процесу сушіння знаходяться у відповідності з динамікою зміни стану води в рослинних тканинах та кінетикою зміни питомої теплоти її випаровування. Встановлено значне зростання енерговитрат на випаровування води вже в другому періоді сушіння рослинних тканин. Отримані результати дозволяють стверджувати, що воно відбувається через початок видалення води з гідратних оболонок наявних в рослинному соку розчинених речовин. На підґрунті проведеного дослідження уточнено механізм і послідовність видалення води зі зрізів рослинних тканин під час сушіння.
- ДокументСировинні ресурси птахопереробної промисловості(2018) Хомічук, В. А.; Усатенко, Н. Ф.Встановлено перелік найбільш перспективних видів спеціальних та вторинних ресурсів переробки курчат-бройлерів, визначено їх характеристики та цінність для належного використання в господарстві. Доведена доцільність використання жовчі курчат-бройлерів у якості сировинного джерела для виробництва холевої жовчної кислоти, шлунка залозистого - для отримання харчового пепсину, ніг – як багате потенційне джерело тваринного білка (колагену).
- ДокументСучасні сепарувальні апарати для винопродуктів(2018) Ковалевський, К. А.; Валько, М. І.; Мамай, О. І.; Кузьміна, Т. О.; Яковенко, Т. О.В статті наводяться результати досліджень щодо застосування гідроциклонів для відокремлення твердих частинок з виноградного сусла, виноградного насіння з вичавок, а також для освітлення дифузійного соку після екстракції виноградних вичавок, стічних вод та інших забруднених рідин. В результаті проведених досліджень визначені оптимальні параметри гідроциклонів при відокремленні різних твердих частинок. Запропоновано режими роботи гідроциклонів, при яких досягаються максимальні ефекти розподілу. Для розподілу використовуються різні конструкції гідроциклонів, з регулюванням отвору виходу осадів з обертовим активатором, тощо.
- ДокументТеплообмінники кріомодулів на багатокомпонентних сумішах(2018) Литвиненко, М. П.; Туз, В. О.В роботі проаналізовано типові приклади конструкцій рекуперативних мікротеплообмінників, які застосовуються в кріогенній техніці. Наведено аналіз теплообмінних і гідравлічних характеристик мікротеплообмінників витого типу та області їх застосування. Показано можливість застосування багатокомпонентних холодоносіїв на основі інертних газів та вуглеводнів, які використовуються в дросельному циклі Джоуля-Томпсона. Дані холодоагенти відповідають вимогам Монреальського і Кіотського протоколів. Використання кріокулерів на комбінованому робочому тілі дозволяє забезпечити рівень кріостатування до 73 К. Пропонується розробка нових методів інтенсифікації процесів теплообміну і конструкцій мікротеплообмінників.
- ДокументПідвищення енергоефективності сушіння насіння зернових культур із тепловими насосами(2018) Пазюк, В. М.В статті наведені дослідження з енергоефективного сушіння насіння ріпаку із застосування теплових насосів.
- ДокументИсследование влияния композиционного состава бактериального препарата Бифацил» на особенности процесса распылительного обезвоживания и качественные показатели конечного продукта(2018) Переяславцева, Е. А.Статья посвящается исследованию процесса распылительного обезвоживания биосуспензии бактериального препарата «Бифацил», который используется как лекарственное и профилактическое средство в медицине и ветеринарии. При проведении исследований оценивалось влияние температурных условий сушки и композиционного состава препарата на выживаемость клеток и процент выхода продукта из распылительной камеры. В статье приведен анализ влияния массового соотношения защитных компонентов по отношению к биомассе клеток в биосуспензии, а также различных компонентов защитной среды и их количества на процесс распылительной сушки и качественные характеристики сухого продукта. Исследования позволили определить температурные режимы сушки и массовое соотношение компонентов биосуспензии препарата «Бифацил» для получения его сухой формы высокого качества методом распылительного обезвоживания.