Удосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв (Improvement of processes and equipment of food and chemical industries)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Удосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв (Improvement of processes and equipment of food and chemical industries) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 84
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументУдосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв - 2012(Одеська національна академія харчових технологій, 2012)
- ДокументУдосконалення процесів та обладнання харчових та хімічних виробництв(Одеська національна академія харчових технологій, 2014)
- ДокументСпосіб переробки ягід винограду в нативному стані(2018) Кепін, М. І.На експериментальному рівні досліджено можливість переробки ягід винограду сорту “Молдова” в нативному стані з метою розділення на складові – напівфабрикат (м’якоть) та відходи (фрагменти шкірки і насіння). Розділення відбувається в полі відцентрових сил з використанням нерухомої перфорованої оболонки та лопатевого ротора, який виконує обертовий рух з ягодами. Процес переробки може бути виконано за два етапи: на першому етапі відбувається руйнування ягід, на другому – розділення одержаної суміші на складові: напівфабрикат та відходи. Напівфабрикат може бути використаний для одержання як однорідних так і неоднорідних видів продукції (просвітлених соків та соків з м’якоттю, виноградного пюре, добавок до морозива тощо) на переробних підприємствах.
- ДокументИнтеграция процесса теплообмена солнечной установки(2018) Селихов, Ю. А.; Коцаренко, В. А.Предложена разработанная, изготовленная и запущенная в эксплуатацию двухконтурная солнечная установка в одном южном регионе Украины. Получены обобщающие зависимости: плотности теплового потока от температуры теплоносителя в коллекторе, времени работы установки в течение светового дня и расхода теплоносителя; коэффициента полезного действия от плотности теплового потока; максимального коэффициента полезного действия от максимальной плотности теплового потока; количества теплоты при конвекции от скорости натекания ветрового потока от 1 до 6 м/с на внешнюю поверхность солнечного коллектора. Зависимости получены при разных объемных расходах V от 0,5 до 3,0 м 3 /ч теплоносителя. Максимальная погрешность проведенных расчетов не превышает 5 %.
- ДокументЗастосування НВЧ випромінювання при вилученні білків зі стічних вод харчових виробництв(2018) Сабадаш, В. В.; Гумницький, Я. М.В роботі приведено результати досліджень кінетики вилучення білків з модельного розчину, зміни оптичної густини розчинів білка в результаті дії на досліджуваний розчин випромінювання надвисокочастотного діапазону. Процес денатурації розчинів білка, що моделюють стічні води підприємств харчової промисловості, здійснювали під дією НВЧ випромінювання з частотою 2450 Гц. Обробленню піддавали водні дисперсії альбуміну та казеїну з масовою часткою сухих речовин 5% за потужності надвисокочастотного випромінювання 800 Вт. Контроль за процесом денатурації білка здійснювали за зміною оптичної густини досліджуваних розчинів. Експериментальні дослідження показали, що ступінь вилучення альбуміну без застосування інших методів розділення становила 80%, а казеїну 35%. Виведено теоретичну залежність для розрахунку зміни температури досліджуваного об’єкту від потужності генератора електромагнітних хвиль та часу дії на об’єкт випромінювання надвисокочастотного діапазону. В основу розрахунків кінетики нагрівання електролітів у полі дії електромагнітного випромінювання поставлено зв'язок між напруженістю електромагнітного поля, що генерується в резонаторній НВЧ-камері, та потужністю НВЧ-генератора. Експериментальне дослідження кінетики денатурації водних дисперсій білка показало хорошу збіжність експериментальних та розрахункових даних. За допомого приведеного рівняння можна з достатньою точністю визначати теплофізичні параметри процесу нагрівання вологих об’єктів та розчинів до 100 С, або для діелектриків з низьким вмістом вологи. Розроблений спосіб обробки стічних вод передбачає введення НВЧ модуля у технологічну схему очищення стічних вод біотехнологічних виробництв. Це дозволить здійснювати знезараження стічних вод та ефективного вилучення білкових сполук шляхом переведення білків у коагульований стан та збільшити ефективність очищення стічних вод.
- ДокументВплив розчинних речовин на стан води в рослинних тканинах та кінетику їх сушіння(2018) Дмитренко, Н. В.Робота присвячена дослідженню впливу розчинних речовин на стан води в рослинних тканинах та кінетику їх сушіння. Проаналізовано вплив розчинних речовин різного типу на процес зв’язування води. Порівняно результати визначення стану води у вихідній рослинній сировині, які були отримані за ізотермами сорбції з розрахунку за межею гігроскопічності, з результатами прямого експерименту за методом диференціальної сканувальної калориметрії. Встановлено, що додаткове зв’язування води, вище ніж отримане з розрахунку за межею гігроскопічності рослинних тканин, обумовлено наявністю розчинних речовин в рослинному соку. Сумісним аналізом стану води, енергограм, кривих сушіння та кривих швидкості сушіння показано, що критичні точки процесу сушіння знаходяться у відповідності з динамікою зміни стану води в рослинних тканинах та кінетикою зміни питомої теплоти її випаровування. Встановлено значне зростання енерговитрат на випаровування води вже в другому періоді сушіння рослинних тканин. Отримані результати дозволяють стверджувати, що воно відбувається через початок видалення води з гідратних оболонок наявних в рослинному соку розчинених речовин. На підґрунті проведеного дослідження уточнено механізм і послідовність видалення води зі зрізів рослинних тканин під час сушіння.
- ДокументДослідження процесу сушіння суспензованого гриба шиїтаке в системі «крапля-парогазове середовище»(2018) Шаркова, Н. О.; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Костянець, Л. О.Вивчено вплив температурних режимів на кінетичні залежності процесу сушіння крапель суспензій гриба шиїтаке та морфологічні, термопластичні і адгезійні характеристики висушених часток.
- ДокументПідвищення ефективності процесу сушіння фітоестрогенної сировини(2018) Петрова, Ж. О.; Слободянюк, К. С.Створення рослинних композицій, поєднання двох сумісних за біохімічним складом матеріалів (сої та батату), дає можливість знизити енерговитрати на процес сушіння та зберегти біологічно активні речовини в процесі зберігання висушеної сировини. За своїм біохімічним складом батат містить каротиноїди, що є природніми стабілізаторами для білків сої і які перешкоджають окисленню її ліпідів. Отже, поєднання цих двох компонентів дозволяє природнім шляхом збільшити термін зберігання сировини. Через відсутність інформації в наукових інформаційних джерелах про вплив режимних параметрів сушіння (t, φ, υ) на кінетику сушіння соєво – бататної суміші, ця робота спрямована на дослідження процесу сушіння соєво - овочевих композицій з метою інтенсифікації процесу.
- ДокументМоделювання гідродинамічних процесів у апараті з пневматичним перемішуванням(2018) Данилюк, О. М.; Атаманюк, В. М.; Гуманицький, Я. М.Проведено огляд і аналіз літературних джерел, які відображають основні результати та напрямки досліджень процесу розчинення під час пневматичного перемішування. Вони показують, які проблемні напрями науки потребують детальніших досліджень. Обгрунтовано вибір методу розчинення під час пневматичного перемішування розчину. Розглянуто переваги даного методу. Експериментально досліджено процес руху бульбашки стисненого повітря у водному розчині бензойної кислоти в апараті для розчинення під час пневматичного перемішування. Описано процес утворення бульбашок в умовах квазістатичного режиму диспергування стисненим повітрям розчину. Визначено відривний розмір бульбашок повітря з отворів барботеру. Розраховані швидкість спливання бульбашок повітря в апараті та частота їх утворення з отворів барботеру. Розраховано фіктивні швидкості руху бульбашок стисненого повітря в апараті за різних витрат повітря. Наведено результати розрахунків дисипації енергії в апараті для розчинення бензойної кислоти.
- ДокументДослідження ефективності абсорбції кисню в роторно-пульсаційному апараті(2018) Ободович, О. М.; Сидоренко, В. В.В роботі наведено результати досліджень по швидкості розчинення кисню в водних розчинах в установці, що складається з ежекційного вузла та диспергатора-змішувача, що є роторно-пульсаційним апаратом. Принцип енергоощадності обладнання полягає в максимальному використанні енергії, що підводиться, для отримання кінцевого продукту. Обладнанням, що дозволяє інтенсифікувати процеси подрібнення, емульгування, розчинення, перемішування та ін. в рідині є роторно-пульсаційні апарати. Метою роботи була оцінка ефективності використання роторно-пульсаційного апарата в процесі аерації водних розчинів. Основними показниками, що визначали ефективність аерації, були витрата повітря, окислювальна здатність (сульфітне число), поверхневий коефіцієнт масопередачі k L та ефективність аерації. Методом, що застосовувався для одержання експериментальних даних, став метод хімічного окиснення киснем повітря сульфіту натрію,що був складовою модельного розчину. Розрахункові параметри були одержані використанням відповідних співвідношень. Представлено схему та принцип роботи установки. Експериментально визначено вплив швидкості обертання ротору на швидкість розчинення кисню. Досліди було проведено за наявності статора та без нього. Наведено порівняльну характеристика умов аерації, сульфітного числа та ефективності аерації відносно відповідних літературних даних деяких аераційних пристроїв за узагальненим критерієм аерації . Зроблено висновки щодо енергоощадності запропонованого обладнання.
- ДокументЗастосування сонячних колекторів різного типу в системах теплопостачання готельно-ресторанних комплексів(2018) Ощипок, І. М.У статті розглянуто використання нетрадиційного відновлювального джерела енергії (НВДЕ) сонця при конструюванні систем теплопостачання, з сонячними водонагрівальними установками (СВНУ). Експериментально перевірено показники ефективності сонячних колекторів з вакуумними трубками, в порівнянні з іншими типами сонячних колекторів в умовах України. Зіставлені теоретичні та практичні показники сонячної установки, що включає в схему не тільки систему сонячних колекторів, але й усі супутні елементи. Основні дослідження по визначенню характеристик сонячних колекторів були спрямовані на вивчення параметрів колекторів вакуумного типу як найбільш ефективних для кліматичних умов України. Ефективність сонячних колекторів залежить від потужності падаючого у площину колектора сонячного випромінювання, температури навколишнього атмосферного повітря і температури теплоносія, що протікає через колектор. В результаті досліджень встановлено, що вакуумний колектор починає генерацію теплоти раніше і закінчує пізніше порівняно з плоским колектором, за рахунок використання розсіяного випромінювання. Підтверджено також, що колектор цього типу має кращу теплову ізоляцію.
- ДокументImprovement of processes and equipment in food and chemical industries(Odessa National Academy of Food Technologies, 2018)
- ДокументСировинні ресурси птахопереробної промисловості(2018) Хомічук, В. А.; Усатенко, Н. Ф.Встановлено перелік найбільш перспективних видів спеціальних та вторинних ресурсів переробки курчат-бройлерів, визначено їх характеристики та цінність для належного використання в господарстві. Доведена доцільність використання жовчі курчат-бройлерів у якості сировинного джерела для виробництва холевої жовчної кислоти, шлунка залозистого - для отримання харчового пепсину, ніг – як багате потенційне джерело тваринного білка (колагену).
- ДокументСовершенствование технологий замеса теста – задачи и ответы(2018) Янаков, В. П.Статья связана с проблемой совершенствования технологий замеса хлебопекарного, макаронного и кондитерского теста. В работе изучены и освещены результаты исследования: алгоритма внедрения достижений фундаментальных и прикладных наук, показателей степени осуществления процессного влияния на перемешиваемое рецептурное сырьё и тесто, концепции исследований работы тестомесильных машин, схемы совершенствования технологий замеса теста, системы уравнений эффективности новых подходов в тестоприготовлении, проблемы различных тестомесильных машин в период осуществления процессного влияния на перемешиваемое рецептурное сырьё и тесто.
- ДокументТеплообмін при плавленні та кристалізації теплоакумулюючих матеріалів(2018) Корінчевська, Т. В.; Снєжкін, Ю. Ф.; Михайлик, В. А.На сьогодні задача акумулювання теплової енергії є досить актуальною. Перспективним напрямком є використання теплоакумулюючих матеріалів з фазовим переходом. При цьому важливо вибрати матеріал, який зможе забезпечити теплові та експлуатаційні параметри процесу. Як такий матеріал запропоновано використовувати суміш на основі 85 % парафіну та 15 % буровугільного воску, що використовується в ливарному виробництві. В даній роботі розглянуті теоречні та експериментальні дослідження процесу теплообміну при фазових переходах «тверде тіло - рідина», що відбуваються при нагріванні та охолоджені теплоакумулюючого матеріалу. Для вивчення процесу була прийнята модель акумулятора капсульного типу, що складається з теплоакумулюючих елементів, якими є тонкостінні металеві трубчасті контейнери, заповнені матеріалом з фазовим переходом. Експериментально та теоретично процес теплообміну з урахуванням фазового переходу теплоакумулюючого матеріалу було змодельовано на прикладі окремого теплоакумулюючого елемента. В результаті отримано розподіл температури в теплоакумулюючому елементі під час охолодження (від 80 до 22 °С) та нагрівання при контакті зовнішньої стінки металевої капсули з теплоносієм, нагрітим до 80 °С та з теплоносієм, що нагрівається зі швидкістю 0,35, 0,77 і 1,17 К/хв. від 22 до 80 °С. Було підтверджено, що при використанні невеликих об’ємів капсул конвективною складовою в рівнянні теплопровідності можна знехтувати. Співставлення даних результатів з експериментальними показало адекватність результатів розрахунків. Порівняння результатів експериментальних та теоретичних досліджень підтверджують можливість використання принципу ефективної теплоємності для розрахунку теплообміну при фазовому переході та дозволяють досить точно передбачити фактичний час нагрівання та охолодження. Результати розрахунків також підтвердили дані, одержані експериментально – під час нагрівання з високою швидкістю спостерігається висока неоднорідність температурного поля в межах розрізу. Експериментально виявлено, що не має сенсу застосовувати високу швидкість нагрівання. В результаті визначені особливості кінетики нагрівання та охолодження при фазовому переході, що дозволило встановити раціональний режим нагрівання.
- ДокументЗв'язок явища гідродинамічної кавітації та зміни температурних показників води(2018) Авдєєва, Л. Ю.; Жукотський, Е. К.; Макаренко, А. А.В статті розглянуті питання, пов’язані із виникненням і розвитком явища гідродинамічної кавітації при обробці рідких середовищ. Показана актуальність і практична значимість використання ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітаці, для різних галузей промисловостей.. Проаналізовано механізм інтенсифікуючого впливу дії ефектів кавітації в тепломасообмінних процесах. Показані основні супутні ефекти, які супроводжують зростання і наступне схлопування парогазових бульбашок при виникненні кавітації. На основі експериментальних даних були проведені дослідження по визначенню впливу внутрішнього діаметру горловини і встановленої в потік діафрагми, що перекриває потік на 75%, на зміну температури оброблювальної рідини. Дослідження показали незначну різницю у зміні температур в залежності від зміни діаметра горловини сопла кавітаційного реактора. Проведені дослідження показали, що для даної конструкції кавітаційного апарату найбільші кавітаційні ефекти виникають при діаметрі горловини сопла Вентурі 0,008 м і 0,012 м. Встановлення діафрагми показало додаткове загальне підвищення температури на 3-6 °С, порівняно до даних попередніх досліджень без діафрагми. Підвищення температури за рахунок встановлення діафрагми пояснюється посиленням кумулятивних ефектів внаслідок гідродинамічної кавітаційної обробки. Дослідивши як підвищується температура в залежності від гідродинамічних умов проведення процесу і розрахувавши число кавітації було встановлено математичну залежність числа кавітації від швидкості зміни температури, що дає змогу оцінювати ефективність роботи кавітаційного обладнання.
- ДокументАналіз сировини, процесів та обладнання для отримання харчових порошків(2018) Потапов, В. О.; Євлаш, В. В.; Педорич, І. П.Визначена актуальність проблем переробки та утилізації рідких відходів харчових та переробних виробництв. Розглянуто продукти переробки спиртової, пивної, молокопереробної, м’ясної, цукрової, овочеконсервної промисловості, олійних та зернових виробництв. Проведено порівняння характеристик способів тепло-массообмінної обробки високовологих харчових продуктів - кондуктивного, конвективного, сушіння під дією енергетичних полів та сублімаційного. Визначена проблема раціонального використання ресурсів у переробних галузях аграрного сектора, в якому процеси переробки сільськогосподарської сировини переводяться на безвідходний цикл виробництва, заснований на комплексному використанні природно-сировинних ресурсів і технологічних відходів. За результатами огляду зроблено висновки що до потреб ринку, які вимагають розробку малогабаритного та універсального обладнання, в якому було б можливе поєднання операцій вакуумного концентрування та сушіння при переробці, в першу чергу, відходів підприємств невеликої потужності. Запропоновано використання радіаційно–конвективного способу теплопідведення у випарювально–сушильному апараті, що дозволить суттєво знизити експлуатаційні витрати на процес і отримати високоякісний порошкоподібний продукт.
- ДокументДослідження фільтраційного сушіння бурякового жому для виробництва біокормів(2018) Гнатів, З. Я.; Мосюк, М. І.; Дулеба, В. П.У статті представлено результати експериментальних досліджень кінетики та динаміки фільтраційного сушіння бурякового жому, як сировини для виробництва цінних кормів засіб для жуйних тварин. Одержано та проаналізовано графічні залежності зміни вологовмісту бурякового жому в часі за різних параметрів теплового агента ( температури та швидкості ) і висоти шару. Встановлено, що процес сушіння бурякового жому відбувається у другому періоді, а лімітуючою стадією є внутрішньодифузійне масоперенесення. Запропоновано технологічні параметри процесу за допустимої температури нагріву бурякового жому без погіршення його якісних показників та високій інтенсивність процесу сушіння.
- ДокументАпарати для сушіння рослинної сировини електромагнітним полем(2018) Бандура, В. М.; Яровий, І. І.; Маренченко, О. І.Показано узагальнений аналіз результатів дослідження процесу вологовидалення для декількох видів рослинної сировини. Обґрунтовано вибір апаратурної схеми установки для сушіння рослинної сировини в потоці. Узагальнено досвід використання дослідної сушильної установки з комбінованим електромагнітнм енергопідводом. Запропоновано структурну схему та типовий конструктив універсальної установки для сушіння і стерилізації рослинної сировини та харчових продуктів і напівфабрикатів.
- ДокументСучасні сепарувальні апарати для винопродуктів(2018) Ковалевський, К. А.; Валько, М. І.; Мамай, О. І.; Кузьміна, Т. О.; Яковенко, Т. О.В статті наводяться результати досліджень щодо застосування гідроциклонів для відокремлення твердих частинок з виноградного сусла, виноградного насіння з вичавок, а також для освітлення дифузійного соку після екстракції виноградних вичавок, стічних вод та інших забруднених рідин. В результаті проведених досліджень визначені оптимальні параметри гідроциклонів при відокремленні різних твердих частинок. Запропоновано режими роботи гідроциклонів, при яких досягаються максимальні ефекти розподілу. Для розподілу використовуються різні конструкції гідроциклонів, з регулюванням отвору виходу осадів з обертовим активатором, тощо.