181-Харчові технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 479
  • Документ
    Проєкт розмелювального відділення борошномельного заводу з використанням обладнання фірми Makenas (секція Б)
    (ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2023) Шевченко Дарина
    Темою дипломного проекту є «Проект розмельного відділення (секція Б) борошномельного заводу з використанням обладнання фірми Мakenas». На основі типового проекту було розроблено схему технологічного процесу, яка передбачає, що досягається за рахунок встановлення на І+ІІ др. с. та 1+2 р. с. восьмивальцевих вальцьових верстатів турецької фірми Мakenas, на другій ситовіяльній системі встановлено двоярусну ситовіяльну машину MEPR Мakenas. Розроблений технологічний процес передбачає виробництво двох сортів борошна – вищого та першого ґатунків, при цьому передбачається переробляти зерно пшениці із більш високою скловидністю. Даний проект складається з розрахунково-пояснювальної записки, обсяг якої становить 125 сторінок та графічної частини, представленою 8 листами формату А1. Структура роботи включає в себе: вступ, зміст, сім розділів, кожен з яких містить підрозділи відповідно, висновки та список літератури. В розрахунково-пояснювальній записці представлені такі розділи: стан проблеми та перспективи її вирішення; техніко-економічне обґрунтування; характеристика технологічних об’єктів та комунікацій генерального плану підприємства; технологічна частина, в якій приведена характеристика сировини, описання технологічної схеми зерноочисного відділення, розрахунок та підбір технологічного обладнання, комунікація, система НАССР, спеціальні розрахунки; енергетичне та матеріально – ресурсне забезпечення; техніко-економічні розрахунки проекту, які показали, що будівництво мукомельного заводу є доцільною та економічно вигідною: термін окупності 2,99 років.
  • Документ
    Проєкт розмелювального відділення борошномельного заводу з використанням обладнання фірми Makenas (секція А)
    (ОНТУ, кафедра технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2023) Слесар Тетяна
    Україна має достатній потенціал для заготовлення продовольчого зерна для виробництва борошна та круп. Незважаючи на поступове зниження рівня споживання хліба в Україні, яке спостерігається в останні роки, борошно було та залишається стратегічно важливим продуктом, виробництво якого приносить стабільний дохід. Основні особливості роботи Борошномельний завод підприємства працює на високопродуктивному обладнанні турецької фірми Makenas. Високоефективне обладнання, яке передбачається проєктом у секції А, може забезпечувати вихід 78 відсотків борошна (50 % вищого сорту, 28% - першого сорту), висівки – 19,1 %. Результати роботи В процесі роботи було проведено техніко-економічне обґрунтування та визначені основні техніко-економічні показники. Дипломна робота складається із розрахунково-пояснювальної записки, що включає в себе 7 розділів у кількості 90 сторінок та 4 листів графічного матеріалу.
  • Документ
    Проєкт круп’яного заводу продуктивністю 70 тонн на добу
    (ОНТУ, кафедра Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, 2023) Савенко Анастасія
    Побудова зернопереробного кластера - круп'яного заводу в Україні, зокрема в Миколаївській області, має високу актуальність та може мати значний позитивний вплив на розвиток регіону та країни загалом. Розвиток зернопереробної галузі дозволить країні додати велику вартість до свого сільськогосподарського виробництва, а також збільшити експортні можливості та залучення іноземних інвестицій. Також побудова круп'яного заводу призведе до створення значної кількості робочих місць. Це сприяє скороченню безробіття та підвищенню рівня життя місцевого населення. Побудова круп'яного заводу допоможе диверсифікувати економіку регіону та знизити його залежність від певних галузей. Це дозволить згладити ризики, пов'язані з коливаннями цін на сировину або ситуацією на світових ринках, та сприятиме сталому економічному розвитку. Побудова круп'яного заводу допоможе диверсифікувати економіку регіону та знизити його залежність від певних галузей. Це дозволить згладити ризики, пов'язані з коливаннями цін на сировину або ситуацією на світових ринках, та сприятиме стійкому економічному розвитку. Основні особливості роботи В дипломному проєкті розкривається стан проблеми і перспективи її вирішення та характеристика об’єкта. Крім того, в технологічній частині охарактеризовано сировину, розраховано і підібрано технологічне обладнання, спроектовано комунікацію. Також зроблені спеціальні розрахунки по аспірації, визначено енергетичне та матеріально – ресурсне забезпечення. Надано техніко – економічне обґрунтування та техніко – економічні розрахунки. Результати роботи У результаті виконаного дипломного проєкту, зроблено висновок: заміни ламп розжарювання на люмінесцентні енергозберігаючі лампи, відключення силових трансформаторів в години зниження споживання електроенергії на підприємстві та раціональний вибір перерізу жил кабельних ліній живлення дає змогу суттєво зекономити витрати. Виходячи з отриманих економічних та технологічних розрахунків, можна зробити висновок, що впровадження даного проєкту є доцільним. В процесі роботи було проведено техніко-економічне обґрунтування та визначені основні техніко-економічні показники. Дипломна робота складається із розрахунково-пояснювальної записки, що включає в себе 7 розділів у кількості 86 сторінок (22 таблиці, 3 рисунки) та 6 листів графічного матеріалу.
  • Документ
    Розробка проєкту будівництва міні-елеватора місткістю 7,0 тис. т з зерносховищами підлогового типу зберігання у Вінницькій області
    (ОНТУ, кафедра технології зерна і комбікормів, 2023) Юрченко Катерина
    Рішення про необхідність будівництва міні-елеватора місткістю 7,0 тис. тон в Вінницькій області було прийняте на базі техніко-економічного обґрунтування, виконаного нами, яке показало доцільність будівництва з економічної точки зору. Проєктуємий міні-елеватор призваний виконувати наступні операції з зерном: приймання з автомобільного транспорту, попереднє і основне очищення, сушіння, зберігання та відпуск на автомобільний транспорт. Тому у розділі «Технологічна частина» пояснювальної записки надані розрахунки обсягів робіт елеватора, а також кількості та продуктивності основного технологічного і транспортного обладнання, необхідного для виконання усіх операцій в заданих об’ємах та розрахунки приймально-відпускних пристроїв. Розрахунки показали, що на проєктуємому елеваторі має бути у наявності: одна основна норія продуктивністю 100 т/год (НЦ-50), для попереднього очищення зерна від грубих домішок в потоці приймання з автотранспорту – один скальператор А1-БЗО-100 (Q=100 т/год); для виконання основного очищення зерна – один сепаратор САД-15 (Q=15 т/год), також для сушіння вологого та сирого зерна на підприємстві має бути одна зерносушарка «Mathews Company» Q=10 пл.т/год. Виконані нами розрахунки показали необхідність організації одного приймального потоку з автотранспорту продуктивністю 100 т/год та одного відпускного потоку на автомобільний транспорт продуктивністю 25 т/год, з встановленням одного приймального бункеру місткістю 50 тонн і одного відпускного накопичувального бункеру місткістю 50 тонн. В пояснювальній записці представлені розрахунки, необхідні для вибору зерносховищ та прийняття рішення про їх компанування. Таким чином нами було обрано 2 склади підлогового типу зберігання у металевому виконанні, кожен місткістю по 3,5 тис.тонн. Зерносклади розташовані з одного боку від робочої башти в один ряд. За основу розміщення обладнання на елеваторі була взята одноступенева принципова схема організації технологічного процесу. Розраховане нами обладнання було розміщено на планах і розрізах елеватора з дотриманням нормативних відстаней та вимог правил техніки безпеки, охорони праці, виробничої санітарії та ін. Нами була розроблена робоча схема руху зерна та відходів, яка відображує все транспортне, технологічне обладнання та бункери і силоси з вказанням їх марок, продуктивностей або ємкостей, нумерації, умовних позначень. Також було побудовано зведений графік змінної роботи міні-елеватора. Нами був розроблений генеральний план підприємства, якій показує ув’язку всіх основних, допоміжних та підсобних будівель і споруд, всіх над- і підземних комунікацій та транспортних під’їзних шляхів. На заключному етапі роботи над КРБ нами були проведені розрахунки техніко-економічних показників, які свідчать про господарську необхідність і економічну ефективність запропонованого проєкту будівництва нового міні-елеватора на 7,0 тис т з зерносховищами підлогового типу зберігання у Вінницькій області.
  • Документ
    Розробка проєкту будівництва міні-елеватора місткістю 6,0 тис. т. в Одеській області
    (ОНТУ, кафедра технології зерна і комбікормів, 2023) Дольчук Наталя
    На всіх етапах розвитку суспільства проблема ефективного виробництва зерна належала до числа актуальних питань аграрної політики. Особливого значення вона набуває в сучасних умовах. В Україні виробництво зерна є традиційною галуззю, яка має надзвичайно велике значення, що визначає національну продовольчу безпеку, експортний потенціал аграрного сектору економіки та є однією з базових галузей сільськогосподарського виробництва. Будівництво нових елеваторів для зерна розвивається в нашій країні недостатніми темпами, збільшуючись приблизно на 1,5 млн тонн на рік. В той же час, за міжнародними нормами, сумарна потужність елеваторів повинна бути в 1,2 рази більше середньорічного врожаю. Тому через недосконалість інфраструктури для зберігання зерна українські аграрії щорічно втрачають від 15% до 30% зібраного врожаю. Таким чином, потреба в нових площах зберігання залишається дуже великою, особливо з урахуванням планів уряду довести в недалекій перспективі валовий збір зернових і зернобобових до 100 млн тонн. Сьогоднішні реалії показують, що актуальним є питання якісного зберігання і первинної обробки зернових, круп’яних та олійних культур безпосередньо у виробника. Розв’язання цього питання дає змогу виробнику бути незалежнішим і продавати врожай за прийнятнішими цінами. Через невчасну обробку та недотримання режимів і термінів зберігання знижується також якість, посівні та продовольчі кондиції зерна. Найбільші втрати зерна у тих господарствах, де немає сушильно-зберігаючого обладнання. Тому будівництво власних міні-елеваторів оснащених сучасним обладнанням для приватних фермерських господарств є вирішенням даної проблеми. На початку роботи було проведено техніко-економічне обрунтування та розрахунки будівництва міні-елеватора місткістю 6,0 тис. тонн, строк окупності якого становитеме не більше 3,1 року, що є добрим показником. Розроблений проєктом міні-елеватор включає в себе наступні види операцій: приймання зерна з автомобільного транспорту, доробку зерна (очищення та сушіння); зберігання в металевих силосах; відвантаження на автомобільний транспорт. Кваліфікаційна робота бакалавра включає в себе наступні розділи: стан проблеми та перспективи її вирішення, техніко-економічне обґрунтування проекту, технологічну частину, енергозабезпечення та енергозбереження, аспірацію міні-елеватора, характеристику будівельних споруд; охорону праці та техніко-економічні розрахунки проектованого підприємства.