181-Харчові технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 663
  • Документ
    Розробка проєкту будівництва міні- елеватора місткістю 12,0 тис. т у Сумській області
    (ОНТУ, кафедра технології зерна і комбікормів, 2024) Ткач Микола Анатолійович
    З початком великої війни українські елеватори опинилися на її передовій, бо стали зручною мішенню, навіть незважаючи на те, що розташовані за десятки кілометрів від лінії фронту. Українські аграрії продовжували розвивати галузь. Будувалися нові потужності зберігання зерна, модернізувалися вже існуючі, почали інвестувати в нові виробництва переробники. На сьогоднішній день ключову роль в успішній реалізації запасів зерна відіграє можливість підприємства в найкоротші терміни відвантажувати великі партії на різні види транспорту. Розташування міні-елеватору планується в Вінницькій області, що дозволяє йому вдало справитися із поставленою задачею. Метою проекту є будівництво міні-елеватоа та організація роботи сучасного зернового елеватора потужністю одноразового зберігання 12000 тис. т. Розроблений проектом міні-елеватор включає в себе наступні види операцій: приймання зерна з автомобільного транспорту, очищення зерна, сушіння, відвантаження на автомобільний транспорт. Проектом передбачається нове будівництво міні-елеватора, до складу міні-елеватору входять – робоча башта, зерносховища, приймально-відпускні пристрої, зерносушильне господарство, супутні будівлі та споруди, підключення підприємства до основних комунікацій, які проведено біля території підприємства Під час розроблення проекту враховано вимоги НТД з охорони праці, технологічні вимоги, норми генпроектування та запровадження новітніх технологій в галузі зберігання та переробки зерна. Розроблений проектом міні-елеватор забезпечить потреби як безпосередньо власників, так і надаватиме послуги з доробки, зберігання та подальшої реалізації зерна іншим суб’єктам господарювання регіону. Прибуток від наданих робіт та послуг за рік дорівнюватиме 2955,6 тис. грн, а прибуток від продажу власного зерна – 9767,1тис.грн. Чистий прибуток, який отримано в результаті реалізації додаткового обсягу робіт та послуг в сумі 10432,6 тис. грн, дозволяє окупити необхідні для нового будівництва інвестиції в розмірі 30528 тис. грн протягом 2,9 роки (тобто в термін менше встановленого за нормативами – 4 роки) з рентабельністю 34,2 %. При будівництві нового міні-елеватору створюються нові робочі місця, виробництво не є шкідливим з точки зору екології, що відображає соціальний і екологічний ефекти від впровадження проекту. Таким чином, створення додаткових елеваторних потужностей є перспективним напрямком діяльності у галузі сільського господарства. Структура проєкту. Кваліфікаційна робота на тему «Розробка проекту будівництва міні-елеватора місткістю 12000 тонн в Сумській області» включає такі розділи: стан проблеми і перспективи її вирішення, техніко-економічне обґрунтування проєкту, технологічна частина, енергозабезпечення та енергозбереження, аспірація елеватора, характеристика будівельних споруд, охорона праці, техніко-економічні розрахунки. Робота представлена пояснювальною запискою обсягом 135 сторінок, у якій наведено 15 рисунків, 25 таблиць, список літератури у кількості 43 першо-джерел. Графічна частина складається з 6 листів формату А1.
  • Документ
    Проєкт закусочної «Галушки» –у місті Миргород Полтавської області
    (ОНТУ, кафедра технологій ресторанного і оздоровчого харчування, 2024) Тараненко Андрій
    В сучасному світі гастрономічна культура постійно змінюється, відображаючи вподобання споживачів та їх бажання отримувати нові враження від їжі. У цьому контексті закусочні, як особлива форма ресторанного бізнесу, набувають популярність завдяки своїй унікальній атмосфері та широкому асортименту швидких та смачних страв. Нажаль умовах несприятливої економічної ситуації, спричиненої війною в Україні, багато підприємств ресторанного господарства опинилися у важкому становищі через зменшення попиту та одночасне зростання витрат, зокрема на оплату праці, оренду приміщень і закупівлю сировини та електрогенераторів. Проте, незважаючи на складні умови, споживачі продовжують виявляти інтерес до різних національних та регіональних кухонь. Створення закусочної «Галушки» в місті Миргород відповідає вимогам сучасного ринку харчування, де зберігається попит на автентичні страви української кухні. Полтавська область, звідки походять знамениті галушки, має багаті кулінарні традиції, які будуть використані для залучення клієнтів. Цей проєкт спрямований на задоволення потреб клієнтів у швидкому, смачному та атмосферному харчуванні, де кожен може насолодитися смаком традиційних галушок та інших страв, втіленням української культури через кулінарні витвори. Метою кваліфікаційної роботи є проєкт закусочної ""Галушки"" Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. - розробити концепцію підприємства. - розробити меню закладуі. - скласти виробничу програму і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельного та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності проєкту закусочної й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проєкту.
  • Документ
    Розроблення технології та процедур, відповідних принципам НАССР для виробництва збитого молочного десерту для дитячого кафе ресторанного комплексу «Ukrainian local Food Festival» для розвитку туристичного потенціалу Одеського регіону
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Чкан Дарія
    У кваліфікаційній роботі наведено загальну концепцію ресторанного комплексу «Ukrainian local Food Festival» для розвитку туристичного потенціалу Одеського регіону», згідно якої запропоновано зосередити на одній площадці різні кухні, в тому числі організувати дитяче кафе. Нажаль, на сьогодні близько 37 % населення страждають на лактазну недостатність, з якиз близько 12 % - діти. У багатьох країнах для дітей, які страждають непереносимістю лактози, розробляють спеціальні низьколактозні і безлактозні суміші, наближені за складом до жіночого або коров’ячого молока, але які не містять лактози. В меню ресторану запропоновано ввести збитий молочний безлактозний десерт, який буде вироблятись в умовах ТОВ «Гормолзавод №1». Це дозволить задовольнити потреби різних груп дітей, в тому числі і тих, які страждають на лактазну недостатність. Для вирішення поставленого завдання надано характеристику підприємства ТОВ «Гормолзавод №1», а саме наведено історію його заснування і поетапного розвитку, управлінську структуру, охарактеризовано сировинну зону та наведено асортимент продукції, яку випускає молочний завод. Наведено технологію виробництва збитого молочного десерту з використанням безлактозного концентрату маслянки в умовах ТОВ «Гормолзавод № 1», проведено її аналіз та обґрунтування. Надано характеристику сировини і матеріалів, які застосовуються у виробництві збитого десерту, наведено відповідно до нормативної документації заводу його показники якості і безпечності, мікробіологічні показники, а також методи аналізу. Для технологічного процесу наведено схему контролю всіх виробничих етапів. Для готової продукції наведено вимоги до якості та безпечності, методи контролю показників якості та безпечності, вказано дефекти і способи можливої фальсифікації, методи їх виявлення та способи попередження. Проведено ідентифікацію та аналіз небезпечних чинників, які можуть бути присутніми або з’являтись у процесі виробництва збитого молочного десерту з використанням безлактозного концентрату маслянки, визначено з них суттєві небезпечні чинники, проведено їх розподіл за заходами керування і управління, визначено критичні контрольні точки, розроблено план і операційні програми передумови. Запропоновано заходи з охорони праці та охорони навколишнього середовища при виробництві молочної продукції.
  • Документ
    Технологічна експертиза виробництва сиру твердого «Гауда» в умовах ТОВ «Хмільницький завод сухого знежиреного молока» ТМ «Молочний візит»
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Гусак Богдана
    В структурі споживання молока та молочних продуктів в Україні не обмежено віковими рамками завдяки широкому молочному асортименту – його використовують молоді мами, сім’ї, дорослі люди та люди похилого віку. Важливими напрямками розвитку ринку є підвищення моди на здорове харчування та органічні продукти, активізація виробництва ультра пастеризованного молока, а також освоєння ринків Азії та подальше проникнення на полиці магазинів країн Європи. На сьогоднішній день українські виробники скаржаться на низький споживчий попит на сири, але в той же час не хочуть його стимулювати шляхом зниження цін. Тому цікаво було дослідити саме виробництво твердого сиру Гауда. Для вирішення поставленого завдання надано характеристику підприємства ТОВ «Хмільницький завод сухого знежиреного молока» ТМ «Молочний візит», а саме наведено історію його заснування і поетапного розвитку, управлінську структуру, охарактеризовано сировинну зону та наведено асортимент продукції, яку випускає завод. Наведено технологію виробництва сиру Гауда, проведено її аналіз та обґрунтування. Надано характеристику сировини і матеріалів, які застосовуються у виробництві сиру, наведено відповідно до нормативної документації заводу його показники якості і безпечності, мікробіологічні показники, а також методи аналізу. Для технологічного процесу наведено схему контролю всіх виробничих етапів. Для готової продукції наведено вимоги до якості та безпечності, методи контролю показників якості та безпечності, вказано дефекти і способи можливої фальсифікації, методи їх виявлення та способи попередження. Проведено ідентифікацію та аналіз небезпечних чинників, які можуть бути присутніми або з’являтись у процесі виробництва сиру Гауда, визначено з них суттєві небезпечні чинники, проведено їх розподіл за заходами керування і управління, визначено критичні контрольні точки, розроблено план і операційні програми передумови. Запропоновано заходи з охорони праці та охорони навколишнього середовища при виробництві молочної продукції.
  • Документ
    Проект будівництва виноробного підприємства з організацією випуску тихих вин в умовах Херсонської області
    (ОНТУ кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2024) Целих Анастасія
    АНОТАЦІЯ на дипломний проект на тему: «Проект будівництва виноробного підприємства з організацією випуску тихих вин в умовах Херсонської області» Автор: Целих А. С. Керівник: к.т.н., ст. викладач Ткаченко Д. П. Освітній ступінь: Бакалавр Спеціальність: 181 «Харчові технології» Освітня програма: Технології продуктів бродіння, напоїв та виноробства Кафедра: Технології вина та сенсорного аналізу Актуальність теми: Виноградарство і виноробство завжди були традиційними та високоприбутковими галузями в Україні. Основною умовою для ефективного розвитку на зовнішньому та внутрішньому ринках є підвищення конкурентоспроможності українських виноробів. Виноробна галузь є однією з ключових для економіки країни, тому необхідно застосовувати всі можливі підходи для оптимізації управління з метою збереження виробничого потенціалу галузі. Економічна система виноробного виробництва побудована так, що може акумулювати не лише матеріальні ресурси, але й впливати на економічні відносини між суб'єктами господарської діяльності. Було розроблено оптимізований проект у Херсонській області, яка наразі перебуває під окупацією. Мета проекту: Метою дипломного проекту є розробка власної виноробні для виробництва алкогольних напоїв, спрямованих популяризацію українського вина та покращення якості вина за рахунок удосконалення технології виробництва виноматеріалів і впровадження сучасного технологічного обладнання. Практичне значення отриманих результатів: Проектом передбачено будівництво власної сучасної виноробні з двома лініями переробки винограду (бункер з нержавіючої сталі, дробарка-гребневiддiлювач, пневматичний прес закритого типу для відділення сусла-самопливу і пресування мезги, а також білих столових вин з підвищеною ароматикою. Структура проекту: Дипломний проект складається з пояснювальної записки, яка включає анотацію, вступ, технологічну частину, а також розділи, що присвячені питанням характеристиці технологічних об’єктів, охороні праці, охороні довкілля та економічних розрахунків. Графічна частина проекту виконана на аркушах А-1 в програмі AutoCAD, має генплан підприємства, плани та розрізи головних виробничих цехів та апаратурно-технологічні схеми виробництва виноматеріалів. Обсяг проекту: Пояснювальна записка має 82 сторінок, графічна частина – 6 аркушів формату А1. Висновок: Проект є актуальним та перспективним. Завдяки сприятливим кліматичним умовам регіону, зростаючому попиту на вино, активному експорту та державній підтримці через оновлення законодавчої бази, реалізація цього проекту дозволить не лише підвищити якість та обсяги виробництва вина, але й сприятиме економічному розвитку регіону, створенню нових робочих місць та популяризації українського вина на міжнародному ринку.