181-Харчові технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 659
  • Документ
    Проект будівництва виноробного підприємства з організацією випуску тихих вин в умовах Херсонської області
    (ОНТУ кафедра технології вина та сенсорного аналізу, 2024) Целих Анастасія
    АНОТАЦІЯ на дипломний проект на тему: «Проект будівництва виноробного підприємства з організацією випуску тихих вин в умовах Херсонської області» Автор: Целих А. С. Керівник: к.т.н., ст. викладач Ткаченко Д. П. Освітній ступінь: Бакалавр Спеціальність: 181 «Харчові технології» Освітня програма: Технології продуктів бродіння, напоїв та виноробства Кафедра: Технології вина та сенсорного аналізу Актуальність теми: Виноградарство і виноробство завжди були традиційними та високоприбутковими галузями в Україні. Основною умовою для ефективного розвитку на зовнішньому та внутрішньому ринках є підвищення конкурентоспроможності українських виноробів. Виноробна галузь є однією з ключових для економіки країни, тому необхідно застосовувати всі можливі підходи для оптимізації управління з метою збереження виробничого потенціалу галузі. Економічна система виноробного виробництва побудована так, що може акумулювати не лише матеріальні ресурси, але й впливати на економічні відносини між суб'єктами господарської діяльності. Було розроблено оптимізований проект у Херсонській області, яка наразі перебуває під окупацією. Мета проекту: Метою дипломного проекту є розробка власної виноробні для виробництва алкогольних напоїв, спрямованих популяризацію українського вина та покращення якості вина за рахунок удосконалення технології виробництва виноматеріалів і впровадження сучасного технологічного обладнання. Практичне значення отриманих результатів: Проектом передбачено будівництво власної сучасної виноробні з двома лініями переробки винограду (бункер з нержавіючої сталі, дробарка-гребневiддiлювач, пневматичний прес закритого типу для відділення сусла-самопливу і пресування мезги, а також білих столових вин з підвищеною ароматикою. Структура проекту: Дипломний проект складається з пояснювальної записки, яка включає анотацію, вступ, технологічну частину, а також розділи, що присвячені питанням характеристиці технологічних об’єктів, охороні праці, охороні довкілля та економічних розрахунків. Графічна частина проекту виконана на аркушах А-1 в програмі AutoCAD, має генплан підприємства, плани та розрізи головних виробничих цехів та апаратурно-технологічні схеми виробництва виноматеріалів. Обсяг проекту: Пояснювальна записка має 82 сторінок, графічна частина – 6 аркушів формату А1. Висновок: Проект є актуальним та перспективним. Завдяки сприятливим кліматичним умовам регіону, зростаючому попиту на вино, активному експорту та державній підтримці через оновлення законодавчої бази, реалізація цього проекту дозволить не лише підвищити якість та обсяги виробництва вина, але й сприятиме економічному розвитку регіону, створенню нових робочих місць та популяризації українського вина на міжнародному ринку.
  • Документ
    Наукові основи виробництва екструдованих ласощів для декоративних гризунів
    (ОНТУ кафедра технології зерна і комбікормів, 2024) Шеремет Едуард
    Глобальний ринок кормів для домашніх тварин переживає трансформаційні зміни, спричинені еволюцією споживчого ставлення та вподобань, причому тенденція до гуманізації домашніх тварин займає центральне місце. Власники домашніх тварин наразі віддають перевагу благополуччю своїх улюбленців навіть попри занепокоєння щодо вартості життя, демонструючи стійкість ринку кормів для домашніх тварин. Світові гравці індустрії petfood продовжують освоювати український ринок. Перша трійка світових лідерів – Mars Petcare, Nestlé Purina та Hill’s Pet Nutrition – із загальним оборотом понад $38 млрд, активно працюють в Україні. Крім того, на українському ринку представлені й інші світові трендсетери, хоча здебільшого вони працюють тут опосередковано. Серед них такі компанії зі світового ТОП-30, як Diamond Pet Foods, United Petfood, Monge, Vafo Group та інші. Майже всі ці компанії розраховують на подальший розвиток свого бізнесу в Україні. Однак, нещодавно впевнений розвиток українського ринку petfood аномально сповільнився, на відміну від світових тенденцій. З початком повномаштабного вторгнення споживання промислових кормів для домашніх тварин в Україні почало зменшуватися. Після кількох років стабільного зростання, у 2022 році тренд змінився на протилежний. За одностайними оцінками провідних учасників ринку, обсяг сукупних продажів у натуральному вимірі скоротився. Глибина цього скорочення оцінюється по різному – від 1% до 40 % у тоннах порівняно з рівнем 2021 року. Зростання ринку petfood на 10-20 %, приблизно до $650 млн, стало можливим лише завдяки високій інфляції в Україні. Один з ефективних стратегічних кроків, який українські виробники petfood обрали під час періоду війни, – це релокація своїх підприємств у західні та центральні регіони України, щоб уникнути зони активних бойових дій. Ця стратегія була зумовлена також хвилею міграції українців разом з їхніми домашніми улюбленцями. Виробники прагнуть хоча б частково перенести свої виробничі потужності до західних областей, віддалених від Києва, тоді як дистриб'ютори та імпортери розширюють свою логістичну мережу на правому березі України. Структура розподілу тварин за видами в Україні виглядає так: для собак – 53,4 %, для котів – 32,9 %, для акваріумних риб – 2,9 %, для декоративної птиці – 3,1 %, для декоративних гризунів – 4,6 %, для рептилій 0,6 %, для інших тварин – 2,4 %. Цікавим і перспективним є напрям виробництва кормів для декоративних гризунів. Одним із популярних представників, серед власників гризунів, є морська свинка, яка відома своєю простотою у догляді, милим зовнішнім виглядом, миролюбним характером, чистоплотністю та різновидом порід. Ринок товарів для декоративних гризунів, зокрема кормів, розвивається аналогічно до ринку товарів для котів та собак. З огляду на високу однорідність цих товарів, очікується їх подальша диференціація, що дозволить розширити асортимент. В Україні корми для декоративних гризунів переважно представлені кормовими сумішами та деякими ласощами. Це відкриває перспективи для виробництва повноцінних кормів та формованих ласощів для цих тварин. Метою кваліфікаційної роботи є розширення асортименту ласощів для декоративних гризунів шляхом формування екструдованого корпусу з послідуючим введенням начинки у вигляді екструдованих подушечок з фруктовою чи овочевою начинкою. Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні завдання: – провести аналіз світового та українського ринку кормів для домашніх тварин; – провести аналіз сучасних зоотоварів, послуг і каналів їх продажу в України; – надати класифікацію і характеристику морських свинок; – вивчити основні поняття щодо стандартів порід морських свинок; – вивчити особливості процесу травлення морських свинок та роль основних поживних речовин у складі кормів; – навести характеристику ласощів для морських свинок, що представлені на ринку України; – розрахувати рецепти екструдованих ласощів з начинкою для морських свинок з урахуванням норм і вимог годівлі; – розробити спосіб виробництва екструдованих ласощів з начинкою для морських свинок та одержати в лабораторних умовах дослідні зразки у вигляді екструдованих зернових корпусів; – провести оцінку якості дослідних зразків та ласощів промислового виробництва за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками; – розрахувати техніко-економічні показники.
  • Документ
    Будівництво маслопресового заводу продуктивністю 500 т/добу в Харківській області
    (ОНТУ кафедра технології зерна і комбікормів, 2024) Прокіпчук Олександр
    Мета кваліфікаційної роботи - повоєнне відновлення харківського регіону шляхом збільшення прибутку підприємств переробної галузі, зокрема маслопресових заводів та за рахунок виробництва, реалізації соняшникової олії, макухи і лушпиння з послідуючим забезпеченням продовольчої безпеки країни у розрізі харчової і кормової галузей. Пояснювальна записка кваліфікаційної роботи включає вступ, шість розділів, список використаних літературних джерел та висновки. У першому розділі проведено техніко-економічне обґрунтування проєкту будівництва маслопресового заводу в Харківській області. У другому розділі розглянуто фізичну сутність процесу вилучення олії пресуванням та характеристику факторів, які впливають на глибину вилучення олії у процесі пресування, характеристику сировини та готової продукції. У розділі також наведено аналіз схеми технологічного процесу переробки насіння соняшнику з одержанням соняшникової олії та макухи; проведено розрахунок приймально-відпускних пристроїв, ємності силосів для зберігання сировини та готової продукції, технологічного обладнання, ємності оперативних бункерів, транспортного обладнання; представлена внутрішньоцехова комунікація; технохімічний та технологічний контроль виробництва. У третьому розділі проведено розрахунок вентиляційного обладнання маслопресового заводу. У четвертому розділі розглянуто аспекти електропостачання та енергозабезпечення. У п’ятому розділі розглянуто заходи з охорони праці. У шостому розділі показана оцінка економічної ефективності інвестицій у будівництво маслопресового заводу. Будівництво маслопресового заводу полягало в проєктуванні рушально-віяльного відділення, пресового відділення та лінії гранулювання макухи. Продуктивність ліній заводу склала 20,83 т/год, а лінії гранулювання макухи – 7,8 т/год. Виробничий процес було організовано на чотирьох поверхах виробничого корпусу маслопресового заводу. На маслопресовому заводі було встановлено обладнання переважно вітчизняного виробництва. Для безперебійної роботи технологічного і транспортного обладнання, і ведення технологічного процесу, встановленні оперативні бункери. При будівництві дотримувались всіх правил з охорони праці, техніки безпеки та принципів компонування обладнання на маслопресових підприємствах.
  • Документ
    Проєктування м'ясо жирового корпусу з первинної переробки великої рогатої худоби в Одеській області. Проєктування цеху з переробки субпродуктів ВРХ
    (ОНТУ кафедра технології м’яса, риби і морепродуктів, 2024) Реус Олег Геннадійович
    Комплексної кваліфікаційної роботи на тему:«Проєктування м’ясожирового корпусу з первинної переробки великої рогатої худоби в Одеській області . Проєктування цеху з переробки субпродуктів ВРХ.» Комплексна кваліфікаційна робота бакалавра виконана з студентом механіко-технологічного фахового коледжу ОНТУ . Метою якої є розробка забійного і субпродуктового цеху по переробці великої рогатої худоби. Вступ, в якому розглянуті основні завдання та напрямки м’ясокомбінатів в Україні. Представлені технологічні особливості забою і переробки сільськогосподарських тварин. В технологічному розділі представлені технологічні схеми субпродуктів, обґрунтуванні прийняті технологічні рішення, проєктованих основних і допоміжних цехів, розрахунки обладнання. В архітектурно-будівельному розділі описаний генеральний план, приведені конструктивні характеристики та інженерні системи будівлі, пропозиції щодо дизайну будівлі, описання та розрахунок електропостачання. Охорона праці спрямована на розробку безпечних умов виробництва. Охорона навколишнього середовища передбачає гігієнічні вимоги до території, генерального плану та планування заходів, реалізація яких гарантує безпечність для екології навколишнього середовища. Економічна ефективність та інвестиційна привабливість роботи визначається відповідними показниками виробничо-господарської діяльності підприємства та терміном окупності інвестиційних витрат підприємства. На основі проведених техніко-економічних розрахунків, зроблено висновок, що проєктування цеху по переробці субпродуктів можливо і доцільно.
  • Документ
    Проєктування цеху по виробництву ковбас з мяса птиці в Одеській області
    (ОНТУ кафедра технології м’яса, риби і морепродуктів, 2024) Євтухова Ірина Олександрівна
    У кваліфікаційній роботі проведено аналіз сировинної зони, визначена проектована потужність цеху по виробництву ковбас з м’яса птиці. Виходячи з обґрунтованої потужності обраний широкий асортимент продукції. Розраховано потрібну кількість основної і допоміжної сировини, допоміжних матеріалів. Логічно обґрунтований вибір нового сучасного технологічного обладнання, розраховано його потрібну кількість. Обрані технологічні схеми виробництва ковбас із м’яса птиці. Охарактеризовано вимоги до сировини та готової продукції відповідно до нормативно-технічною документацією. Розраховано кількість основних і допоміжних робітників. Розраховані площі виробничих приміщень і скомпоновані у виробничий корпус. Наведено схему контролю основної і допоміжної сировини, допоміжних матеріалів по ходу виробництва. Розраховані потреби цеху в холодній і гарячій воді, парі, електроенергії. Охарактеризований промисловий майданчик, розраховані площі будівель і споруд на генеральному плані підприємства. Охарактеризовано заходи з охорони праці та екологічна безпека на підприємстві. Розраховані основні техніко-економічні показники проекту. На основі проведених техніко-економічних розрахунків, зроблено висновок, що проєктування цеху по виробництву ковбас з м’яса птиці можливо і доцільно.