Дисертації (Dissertations)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Дисертації (Dissertations) за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 49
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументДіагностика економічної безпеки сільськогосподарських підприємств(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Степанов, Д. С.В дисертаційній роботі доведено необхідність діагностики економічної безпеки сільськогосподарських підприємств, що дає можливість своєчасно реагувати на зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі, нарощувати конкурентні переваги та сприяти збільшенню рентабельності підприємства у довгостроковій перспективі. Систематизовано основні підходи до розуміння сутності та змісту економічної безпеки. Розроблено практичні рекомендації щодо формування та впровадження системи діагностики економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Визначено інноваційну складову поліструктурного процесу формування та діагностики економічної безпеки підприємства. Виявлено шляхи удосконалення системи моделювання процесу формування економічної безпеки підприємств в умовах їх інноваційного розвитку. Обґрунтовано вплив інвестиційного забезпечення та розміру сільськогосподарського підприємства на його економічну безпеку. Комплексно вивчено принципові методичні підходи активізації потенціалу економічної безпеки сільськогосподарського підприємства.
- ДокументЗовнішньоекономічні пріоритети сталого розвитку агропродовольчого виробництва Причорноморського регіону(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Завгородній, А. В.Дисертацію присвячено теоретичному узагальненню та обґрунтуванню методологічних та методичних засади і розробленню практичних рекомендації щодо вирішення важливої наукової і практичної проблеми з розв’язання проблем та визначення пріоритетів розвитку зовнішньоекономічної діяльність суб’єктів господарювання Причорноморського регіону в умовах ринкових трансформацій. Запропоновано концепцію формування стимулюючого механізму зовнішньоекономічного розвитку агропродовольчого виробництва регіону, в основі якого є створення адаптованих зон інвестиційно-інноваційного впровадження в межах землекористування окремих територіальних громад регіону із залученням приватного інвестиційного капіталу і державних програм фінансового забезпечення регіонального розвитку з метою впровадження інноваційних енергоефективних технологій виробництва агропродовольчої продукції з високою доданою вартістю на основі реалізації базових принципів та стратегічних пріоритетів розумної («смарт»)-спеціалізації. Обґрунтовано новітню систему контролю та координації зовнішньоекономічної діяльності, що передбачає створення автономного регіонального комплексу - Центру координації та зовнішньоекономічного розвитку агропродовольчого сфери регіону з окресленням повної організаційно-управлінської структури, діяльність якої базується на механізмі своєчасного діагностування регіональних проблем та нагальних ризиків зовнішньоекономічного розвитку з розробкою практичних рекомендацій щодо їх вирішення. У результаті дослідження встановлено, що активізація зовнішньоекономічних та інвестиційних процесів з метою переходу на нову доктрину виробничо-технологічних та соціально-економічних стандартів сталого регіонального розвитку та інноваційної моделі агропродовольчої сфери можлива за умови створення єдиного автономного регіонального комплексу – Центру координації та зовнішньоекономічного розвитку агропродовольчого сектору Причорноморського регіону, діяльність якого базується на механізмі своєчасного діагностування регіональних проблем та нагальних питань зовнішньоекономічної діяльності та розробкою практичних рекомендацій щодо їх вирішення. Запропоновано 4-рівневу організаційну структуру центру, головними елементами якої є сектори: стимулювання зовнішньо-економічної активності, маркетингового та іміджевого розвитку агропродовольчої сфери регіону, транскордонного співробітництва та інвестиційного забезпечення, інноваційного виробництва, програмно-грантового провайдингу, комунікації, державно-приватного та територіального партнерства.
- ДокументКомунікаційні аспекти впровадження управлінських інновацій на підприємствах виноробної галузі(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Селіхов, С. В.Дисертаційна робота присвячена впровадженню управлінських інновацій на вітчизняних підприємствах виноробної галузі та, зокрема, налагодженню внутрішньоорганізаційних комунікацій при здійсненні інноваційної діяльності. Розкрито сутність понять «інновація» та «інноваційна діяльність». Визначено місце та обґрунтовано роль комунікацій у інноваційній діяльності підприємства. Розглянуто методичні підходи до проведення оцінки інноваційної діяльності підприємств, в тому числі, з урахуванням показників ефективності використання та руху персоналу як одного з ключових ресурсів виробничого підприємства. Досліджено стан та тенденції розвитку світового та вітчизняного ринку вина. Проведено аналіз основних показників діяльності, поточного стану внутрішнього і зовнішнього середовища підприємств виноробної галузі України. Виявлено переваги і недоліки організаційних структур управління та запропоновано підходи щодо їх адаптації до вимог інноваційної діяльності. Проведено аналіз комунікаційних процесів та соціально-психологічної атмосфери в колективі підприємств виноробної галузі. Запропоновано методичний підхід до діагностики рівня конфліктності персоналу. Доведено доцільність використання Матриці конфліктності персоналу в системі управління конфліктами, яка виражається у підвищенні продуктивності праці персоналу та ефективності господарської діяльності підприємств.
- ДокументКінетика екстрагування з плодів шипшини у мікрохвильовому полі(2019) Альхурі, ЮсефУ роботі представлений апарат, що дозволяє отримати полієкстракт з плодів шипшини з застосуванням водного екстрагенту. Розглянуто різіні конструкції апаратів. Обґрунтовано структуру рівняння в узагальнених змінних для вакуумного екстрагування в мікрохвильовому полі з плодів шипшини. Досліджено гідравлічні процеси у апараті. Порівняння екстрагування традиційним тепловим способом і в мікрохвильовому полі, підтверджує, що при дії останнього підвищується загальний вихід екстрактивних речовин у 5 разів. Узагальнення експериментальних досліджень масообміну дозволило визначити ступеня в критеріальному рівнянні для числа Шмідта 0,43, Бурдо 0,35, безрозмірною проникності 0,42, еквівалентного діаметра частинок сировини 1,2. Складено інженерні методики розрахунку апарату. При експериментальних дослідженнях апарату отримано екстракт. Згідно з актами дегустації, отриманий продукт має високу якість, смакоароматичні властивості, що перевершують звичайний. Для додаткового підвищення концентрації екстракту використано метод блочного виморожування та вакуумного випарювання. Запропоновано комплексну схему переробки плодів шипшини.
- ДокументМеханізми регулювання регіонального інноваційного розвитку на засадах впровадження відновлюваної енергетики: теорія, методологія, практика(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Кузнєцова, Г. О.Дисертація присвячена систематизації теоретичних та методологічних засад та обґрунтуванню практичних рекомендацій щодо розвитку сучасних методів і механізмів та концепцій регулювання регіонального інноваційного розвитку на засадах впровадження відновлюваної енергетики. В роботі проведено економіко-правове дослідження тенденцій інноваційного впровадження, використання та розвитку відновлюваних джерел енергії на мезорівні, зокрема систематизовано правову базу створення інноваційної діяльності з ВДЕ, запропоновано експрес-метод та алгоритми оцінки економічної ефективності варіантів розвитку підприємств і систем відновлюваної енергетики з урахуванням інфляції, що необхідні для аналізу інвестиційних рішень методами комбінаторного моделювання, розроблено методику визначення оптимального поєднання ризику та ефективності інвестиційних проєктів ВДЕ. Досліджено основні методичні положення вибору найбільш пріоритетних напрямів та обсягів розвитку відновлюваної енергетики в регіоні. Досліджено систему існуючих показників економічної ефективності відновлюваних джерел енергії на мезорівні, яку доповнено неформальними та екологічними показниками, необхідність в обліку яких пов'язана з тим, що вони чинять значний вплив на роботу підприємств відновлюваної енергетики регіону. Обґрунтовано фактори, що визначають ефективність інвестиційного проєкту з використанням відновлюваних джерел енергії. запропоновано комплексний шестиступінчастий алгоритм визначення економічної ефективності ВДЕ на мезорівні, однією із складових якого є розроблений патерн розрахунку показників економічної ефективності ВДЕ в регіоні за техніко-економічними критеріями, які відображають екологічну, соціальну, політичну, стратегічну та інші складові. Розроблено комплекс економіко-математичних імітаційних моделей техніко-економічного порівняння альтернативних варіантів енергопостачання за сумарними наведеними витратами на їх реалізацію за умови забезпечення рівного енергетичного ефекту. На підставі аналізу шляхів розвитку відновлюваної енергетики на мезорівні і відповідного досвіду в розвинених країнах запропоновано економіко-правовий концепт ефективного освоєння і використання відновлюваних джерел енергії в регіоні. Досліджено основи формування інноваційної стратегії розвитку відновлюваної енергетики регіонів. Обґрунтовано ключові аспекти інноваційної регіональної стратегії відновлюваної енергетики із врахуванням взаємовпливів з соціальним і навколишнім середовищем, та структуру формування інвестиційних потоків у такій стратегії.
- ДокументМеханізми управління фінансово-економічними результатами діяльності аграрних підприємств(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Губко, В. І.Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних засад і розробці практичних рекомендацій з формування стратегії та механізмів управління фінансово-економічними результатами діяльності аграрних підприємств в умовах невизначеності кон'юнктури цільових ринків. Розроблено концептуальну модель організаційно-економічного механізму управління фінансово-економічними результатами аграрного підприємства, особливістю якої є наявність у структурі механізму організаційних засад моніторингу й контролю фінансово-економічної результативності, які реалізуються через центри відповідальності, та комплексної системи управлінського обліку й аналізу, яка забезпечує керованість обліково-аналітичних процесів, достовірність та якість результатів оцінки, а також потреби менеджменту у інформації. Удосконалено методику оцінювання фінансово-економічної результативності діяльності аграрних підприємств й фермерських господарств, методичний інструментарій моніторингу фінансово-економічних результатів аграрного підприємства із використанням матричного методу аналізу та методичні засади управління витратами аграрного виробництва.
- ДокументМоніторинг і контроль фінансово-економічних результатів діяльності харчових підприємств(2019) Іванченкова, Л. В.Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методологічних та прикладних засад формування комплексної системи моніторингу та контролю фінансово-економічних результатів діяльності харчових підприємств. Розроблено концепцію формування якісно нової гнучкої підсистеми внутрішньогосподарського контролю у системі управління харчовим підприємством, відповідно до співвідношення елементів централізації й децентралізації управлінських функцій у рамках підприємств та об’єднань. Запропоновано механізм фінансово-економічної безпеки, як елемент механізму управління харчовим підприємством, який характеризує взаємозв'язок і взаємодію між окремими процесами фінансово-господарської діяльності підприємства. Обґрунтовано рекомендації з формування ефективної інформаційно-аналітичної підсистеми системи моніторингу й контролю фінансово-економічних результатів діяльності харчових підприємств, яка поєднує в собі всі види інформації, канали інформації з необхідною надійністю, швидкістю передачі й пропускною здатністю.
- ДокументНапрями підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості(2019) Стасюкова, К. В.Дисертацію присвячено комплексному дослідженню рівня конкурентоспроможності на підприємствах м’ясної промисловості. У дисертації було запропоновано концептуальний підхід до формування механізму підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості, який на відміну від існуючих, включає в систему організаційно-економічну і фінансово-інвестиційну складову, зокрема, запропоновано на рівні регіону створити між виробниками м’ясних виробів кластер, що включатиме таку складову як координатор, що дасть змогу удосконалити управління витратами та провести фінансово-інвестиційні заходи. Удосконалено визначення поняття «конкурентоспроможність»; функції, які виконує конкуренція на підприємстві та їх взаємозв’язок; методичний підхід до оцінки показників, які впливають на рівень конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості. Розвинено пропозиції, що включають реалізацію комплексу заходів, спрямованих на покращення конкурентної стратегії підприємств м’ясної промисловості; існуючі підходи по розрахунку конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості та скориговано їх для застосування в м’ясній промисловості; напрями підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості.
- ДокументПовышение эффективности кондиционирования приточного воздуха машинного отделения установки автономного энергообеспечения(2016) Грич, А. В.Дисертація присвячена підвищенню ефективності кондиціювання машинного відділення установки автономного енергозабезпечення шляхом скорочення витрат на охолодження припливного повітря та зменшення споживання палива енергоустановкою за рахунок зонального повітропостачання та глибокого охолодження повітря на вході. Розроблені способи та визначено раціональні параметри процесів двоступеневого охолодження припливного повітря і трансформації скидної теплоти з холодопостачанням високотемпературного ступеня повітроохолоджувача від абсорбційної бромистолітієвої холодильної машини і низькотемпературного ступеня від каскадної абсорбційно-парокомпресорної холодильної машини, що забезпечують скорочення питомого споживання палива і підвищення електричної потужності.
- ДокументПовышение эффективности трансформации теплоты когенерационных газопоршневых модулей установок автономного электро-, тепло- и холодообеспечения(2016) Остапенко, А. В.Мета роботи – підвищення ефективності трансформації скидної теплоти в холод в установках автономного електро-, тепло- та холодозабезпечення (УАЕТХ) шляхом узгодження сумісної роботи когенераційних модулів газопоршневих двігунів (ГПД) і абсорбційної бромистолітієвої холодильної машини (АБХМ) за мінімальних теплових втрат. Запропоновано і реалізовано принципово новий підхід до узгодження режимів сумісної роботи АБХМ і когенераційного модуля ГПД по температурі зворотного теплоносія в УАЕТХ, який базується на принципі повернення охолодженого теплоносія до ГПД потоками з різною температурою в залежності від температурного рівня джерел тепловиділення і забезпечує мінімальні втрати теплоти та підтримання термічного стану ГПД. Удосконалено фізичну та математичну моделі процесів трансформації скидної теплоти когенераційних ГПД в холод в АБХМ з урахуванням особливостей їх сумісної роботи і зміни кліматичних умов експлуатації та підтверджена адекватність моделей даним моніторингу параметрів процесів трансформації теплоти в УАЕТХ і фірм-виробників АБХМ.
- ДокументРегулювання конкурентних відносин на регіональних ринках житлової нерухомості(2018) Павлов, К. В.Узагальнено існуючі та розроблено нові теоретико-методологічні підходи до категорії «нерухомість», з’ясовано процес становлення та розвитку ринку нерухомості. Виділено та згруповано етапи та цикли становлення ринку житлової нерухомості в Україні впродовж 1991 р. і до сьогодення, з’ясовано шлях та тривалість їх протікання. Уточнено зміст тлумачення регіонального ринку житлової нерухомості та механізми регулювання конкуренції на ньому. Запропоновано систему індикаторів впливу, що дозволять збалансувати обсяги попиту та пропозиції на ринку житлової нерухомості. Реалізовано авторське бачення регіонування території України. Згруповано основних учасників ринку житла з узагальненням їх функціонального призначення. Доведено, що формування конкурентного середовища на регіональних ринках житла базується на оцінці їх конкурентоспроможності, рівні монополізації, попиті та пропозиції; антимонопольній політиці та фінансово-бюджетному стимулюванні.
- ДокументРегулювання контрактних відносин регіональних вертикально інтегрованих підприємницьких структур агробізнесу(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Аксьонова, О. В.Дисертація присвячена формуванню концептуальних засад та розробці теоретичних і прикладних основ процесів регулювання контрактних відносин регіональних вертикально інтегрованих підприємницьких структур агробізнесу. Здійснено комплексний аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку агробізнесу на підставі дослідження формування регіональних вертикально інтегрованих підприємницьких структур. Здійснено рейтингову оцінку регіонів України рівнем розвитку сільськогосподарського виробництва, що дало можливість визначити за 2018 рік групи регіонів із найвищим та найнижчим рівнем сільськогосподарського виробництва. Запропоновано процеси формування вертикально інтегрованих регіональних підприємницьких структур агробізнесу за рахунок створення кластерів агробізнесу. Запропоновано також моделі формування регіональних вертикально інтегрованих підприємницьких структур агробізнесу із контрактним процесом молокопродуктового ланцюга за рахунок використання теорії контрактів. Окреслено шляхи трансформаційних змін для підприємницьких структур агробізнесу за рахунок поєднання двох протилежних за змістовим навантаженням напрямків – це спеціалізація для окремих суб’єктів підприємництва та диверсифікація для інших або для їх об’єднання, що дало можливість досягти синергетичного ефекту розширення виробництва підприємницьких структур агробізнесу.
- ДокументРегіональна інвестиційна політика розвитку сільського господарства України(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Боровік, Л. В.Дисертація присвячена дослідженню теоретичних, методологічних й практичних аспектів формування регіональної інвестиційної політики розвитку сільського господарства, оцінки ефективності її впливу на формування економічного, соціального й екологічного інвестиційних потенціалів та інвестиційного клімату галузі. Поглиблення теоретичного базису формування регіональної інвестиційної політики такими сучасними теоретичними здобутками як теорії стадій зростання, структурних перетворень, залежності, неокласичної контрреволюції, ендогенного зростання, сталого розвитку суспільства, а також поглиблення понятійного визначення таких економічних категорій: «інвестиції», «інвестиційний клімат», «інвестиційний потенціал», «інвестиційні ризики», дає можливість регіональній інвестиційні й політиці визначити шляхи інвестиційного розвитку сільського господарства, орієнтувати державні органи влади на удосконалення механізмів залучення інвестицій у аграрне виробництво. Розроблено методологічні засади формування та реалізації регіональної інвестиційної політики розвитку сільського господарства, а саме: визначено галузеві особливості й принципи формування та реалізації регіональної інвестиційної політики, ознаки її системності, сформульоване визначення регіональної інвестиційної політики, визначені її завдання й цілі; побудовано структурно – функціональну схему реалізації інвестиційної політики та визначені методичні підходи до оцінювання ефективності її впливу на розвиток сільського господарства. Здійснено аналіз впливу інвестиційної політики на формування та управління регіональним інвестиційним ресурсним потенціалом сільського господарства. Оцінена ефективність впливу регіональної інвестиційної політики на розвиток сільського господарства та окреслені концептуальні засади її удосконалення.
- ДокументРегіональний розвиток інвестиційного потенціалу в умовах структурних трансформацій економіки(Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Крамаренко, І. С.Дисертацію присвячено формуванню теоретико формуванню теоретико -методологічних засад обґрунтування питань регіонального розвитку інвестиційного потенціалу, а обґрунтування питань регіонального розвитку інвестиційного потенціалу, а обґрунтування питань регіонального розвитку інвестиційного потенціалу, а також розробленню практичних рекомендацій щодо концептуально-стратегічних напрям стратегічних напрямів формування й розвитку інвестиційного потенціалу в умовах трансформацій і нестабільності регіональної економіки. Обґрунтовано методичні підходи до комплексного оцінювання ефективності процесів формування й розвитку інвестиційного потенціалу на регіональному рівні. Проаналізовано процеси формування інвестиційного потенціалу у транзитивних умовах, виокремлено основні домінанти його зростання на регіональному рівні. Проведено якісний аналіз процесів капіталізації в розрізі інституційних та економічних секторів регіональної економіки й технологічної структури капітальних вкладень. Здійснено моніторинг ефективності державного інвестування та його впливу на активізацію регіональних інвестиційних процесів. Запропоновано методичний інструментарій дослідження впливу інвестиційного потенціалу на темпи й напрями економічного зростання регіонів. Обґрунтовано методичні підходи до оцінювання ефективності управління регіональною економічною системою. Здійснено аналіз ефективності управління економічною системою регіону. Проаналізовано тенденції формування і розвитку інвестиційного потенціалу регіонів України в умовах дестабілізації та економічної рецесії; ефективність державного інвестування в контексті його впливу на забезпечення економічної стабільності та зростання економіки регіонів. Обґрунтовано методичні підходи до оцінювання фінансових резервів зростання інвестиційного потенціалу регіональної економіки й оцінено ефективність їх використання в умовах нестабільності. Діагностовано стан інвестиційного клімату в Україні як основи стабілізації регіональної економіки та зростання інвестиційного потенціалу. Розкрито сутність, визначено структурні складники й роль інвестиційної стратегії на регіональному рівні. Визначено стратегічні орієнтири потреб регіональної економіки в інвестиційних ресурсах у контексті планового економічного зростання.
- ДокументРегіональні особливості формування та розвитку ресурсного потенціалу сільських територій(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Довгаль, О. В.Дисертація присвячена формуванню концептуальних засад та розробкі теоретичних і прикладних основ регіональних особливостей формування та розвитку ресурсного потенціалу сільських територій. Встановлено, що ресурсний потенціалу сільських територій – це фактичний та потенційний набір ресурсів природного, демографічного, туристично-рекреаційного і виробничого характеру, яким володіють і/або користуються спільноти, що проживають на сільських територіях країни й окремих її регіонів. Запропоновано вважати, що його найважливішими елементами є природно- ресурсний потенціал, демографічний потенціал, туристично-рекреаційний потенціал, виробничий потенціал. Уточнено зміст суті категорії «демографічний потенціал», яку крім складової «трудові ресурси» доповнено складовою «підприємницька здатність». Запропоновано напрями та обґрунтовано першочерговість розбудови соціальної інфраструктури, як чинника розвитку демографічного потенціалу сільських територій Миколаївської області: І місце – обладнання житла гарячим водопостачанням; ІІ місце – наявність лікарняних закладів та пересувного обладнання; ІІІ місце – наявність доріг з твердим покриттям; IV місце – наявність клубів, будинків культури; V місце – наявність спортивних споруд. Стверджується, що найважливішим фактором розвитку та відтворення туристично-рекреаційного потенціалу сільських територій Миколаївської області є наявність автомобільних доріг із твердим покриттям у задовільному функціональному стані. Розроблено автомобільний маршрут відвідування найвидатніших природних, історичних, культурних, рекреаційних та інших, цікавих для туристів, місць області, який утворює туристичне «золоте кільце» Миколаївщини довжиною 1057,3 км. Доводиться, що для початку його повноцінного функціонування необхідно провести ремонт дорожнього полотна на суму 1006,7 млн. грн.
- ДокументРозробка біотехнології переробки масових форм гідробіонтів(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Дігтяр, С. В.У дисертації вирішено завдання щодо розробки безвідходної біотехнології отримання біопалива ІІ генерації (метановмісної газової суміші) за використанням нового, відновлювального субстрату – біомаси ціаней та застосуванням дигестату як органо-мінерального добрива для потреб сільського та лісового господарства. Досліджено й розкрито фізико-хімічний та біологічний аспекти процесу біометаногенезу, встановлено послідовність біохімічних реакцій при виробництві біогазу із СЗВ та з’ясовано їх особливості. Визначено видовий склад вихідного субстрату для біометаногенезу та його мікробіологічні характеристики. Встановлено хімічний склад зразків біогазу різного походження та здійснено порівняльний аналіз їх фізичних властивостей. Вдосконалено традиційну біотехнологію отримання біогазу за рахунок використання нового субстрату – надлишкової органічної речовини гідробіонтів з плям «цвітіння», яка складається в основному з біомаси ціанобактерій. Розроблено новий екологічно безпечний технологічний процес, що забезпечує раціональне використання відновлювальних природних ресурсів (утилізацію гідробіонтів). Обґрунтовано доцільність застосування як енергетичного першоджерела надлишкової біомаси ціанобактерій, яка утворюється під час «цвітіння» водойм. Змодельовано процес біометаногенезу у лабораторних умовах. Визначено еколого-економічне значення СЗВ та перспективи ефективного використання їх біомаси та обґрунтувано наукові засади безпечної біотехнології переробки біомаси ціаней. Розроблено віртуальний комплекс технологічного процесу виробництва метану та добрива з моно- та мультисубстратів на основі біомаси ціанобактерій та інших масових форм гідробіонтів, а також традиційних джерел органічної речовини (відходи харчової промисловості та сільськогосподарського виробництва, листовий опад зелених зон населених пунктів, активний мул і осад очисних споруд тощо).
- ДокументРозробка технологій напоїв і соусної продукції на основі горіхоплідної та насіннєвої сировини(2018) Степанова, В. С.Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню і розробці технологій харчової продукції зі збалансованим складом біологічно цінних речовин на основі горіхоплідної та насіннєвої сировини. Встановлено та науково обґрунтовано технологічні параметри підготовки та переробки ядра волоського горіху з отриманням стійкої водно-горіхової дисперсії. Обґрунтовано доцільність використання насіння чіа у якості структуроутворювача харчових продуктів та джерела додаткових біологічно цінних речових. Запропоновано технологію комплексної переробки волоського горіху з отриманням горіхового молокоподібного напою, з розробкою горіхово-насіннєвих основ для приготування напоїв смузі з різними видами наповнювачів та соусної продукції.
- ДокументРозробка технології овочевих десертів на основі білих коренів(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Голінська, Я. А.Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню і розробці технології десертів на основі білих коренів. У роботі наведено аналіз сучасних тенденцій з виробництва солодких страв на основі сировини рослинного походження, визначено основні шляхи удосконалення та розширення асортименту «здорових» десертів. Розглянуто практичний досвід виробництва солодких страв. Доведено перспективність використання коріння селери та пастернаку у якості сировини для виробництва десертів у закладах ресторанного господарства. Обґрунтовано доцільність розроблення і використання пряно-ароматичної рослинної сировини, а саме білих коренів, проведено комплексні дослідження сировини у сортовому розрізі і на підставі теоретичних та експериментальних досліджень розроблено технології комплексної переробки коріння селери та пастернаку; технології десертів в асортименті. Розроблено проекти нормативної документації (тимчасові технологічні картки) на овочеві десерти на основі білих коренів. Новизна прийнятих технологічних рішень захищена 4 патентами на корисну модель. Технологія виготовлення десертів на основі коріння селери та пастернаку пройшла апробацію на двох підприємствах міста Одеса. Результати досліджень впроваджено у освітній процес кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування ОНАХТ.
- ДокументРозробка технології пресованих хлібопекарських дріжджів, збагачених йодом і селеном(Одеська національна академія харчових технологій, 2019) Овсяннікова, Т. О.Дисертацію присвячено розробці технології виробництва пресованих хлібопекарських дріжджів, збагачених йодом і селеном. Проведений порівняльний аналіз властивостей різних рас дріжджів дозволив обґрунтувати вибір раси LK 14, порівняльний аналіз компонентів КЗД − вибір йодиду калію, селеніту натрію та молочної кислоти. На підставі результатів експериментальних досліджень визначено оптимальні концентрації збагачуючих добавок: 7,0 мг/дм3 йодиду калію, 2,5 мг/дм3 селеніту натрію. Підтверджена доцільність внесення 1,1 % 40 %-ї молочної кислоти у дріжджовий концентрат, час витримки складає 1…1,5 годин при постійному перемішуванні, що дозволяє збільшити вміст мікроелементів у дріжджах на 64…66 % у порівнянні з контролем. Досліджено органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні властивості збагаченого продукту. Розроблено технологічну схему отримання пресованих ХПД, збагачених йодом і селеном. Розрахована ціна 1 т збагачених дріжджів. Вироблені дослідні партії хлібобулочних виробів з використанням збагачених ХПД та проведено їх апробацію в умовах ТОВ «Хлібозавод «Салтівський»», м. Харків. Розроблено нормативну документацію на виробництво пресованих хлібопекарських дріжджів, збагачених йодом і селеном. Проведено медико-біологічні дослідження.
- ДокументРозробка технології синбіотичних біологічно активних добавок(2018) Крупицька, Л. О.Дисертаційна робота присвячена науковому обгрунтуванню і розробці технологій отримання синбіотичних біологічно активних добавок як на основі клітинної, так і на основі безклітинної форми пробіотика. Розроблено поживне соєво-лактозне середовище культивування, де у якості стимулятору росту рослинного походження використовували соєву сироватку у кількості 3 % від загального об’єму середовища культивування. Було вивчено динаміку росту бактерій родів Вifidobacterium та Propionibacterium на розробленому соєво-лактозному середовищі. Визначено, що накопичення максимальної кількості біомаси консорциуму біфідо- та пропіоновокислих бактерій можливе за рацiнальних режимів сумісного культивуванняє на соєво-лактозному середовищі протягом 24 годин за температури 34 ºС. Проведені дослідження «in vitro» виживання біфідо- та пропіоновокислих бактерій як в монокультурі, так і у складі симбіотичного консорціуму в умовах, що імітують шлунково-кишковий тракт. На основі отриманих даних було розроблено біотехнологію безвідходного виробництва синбіотичних біологічно активних добавок як на основі клітинної, так і на основі безклітинних форм пробіотиків.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »