Монографії: розділ, глава (Monographs: parts)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 15
  • Документ
    Використання ГІС для екологічної оцінки територіальних комплексів
    (Яроченко Я. В., 2022) Мадані Марія Михайлівна
    A geo-ecological assessment of the Tatarbunar district was carried out on the basis of spatial geo-informational analysis of remote sensing data. The distribution of heating of different types of land in the district and the amplitude of their fluctuations was analyzed based on thermal scanners – TIRS of the Landsat8 satellite. A seasonal analysis of the vegetation cover dynamics was carried out based on the values of the NDVI vegetation index. This is a spatial characteristic of the moisture content of different types of land in the district based on the NDMI index. According to these indicators, it is demonstrated that agricultural arable land has significantly greater heterogeneity than other types of terrestrial land. A comparative analysis of the percentage of the natural reserve fund of the district with other districts of Odesa, Mykolaiv and Kherson regions was carried out. The proposed ecologically balanced territorial structure of the land organization and measures to increase the ecological stability of the agro-landscapes of the district. A detailed hydrologomorphological analysis of the Karachaus estuary was conducted, on the basis of which reclamation and nature protection measures were proposed.
  • Документ
    Formation of the Basic Objects Register for Odesa Region Enogastronomic Routes
    (Lviv University of Trade and Economics, 2020) Sarkisian, N.; Liganenko, M.
    Nowadays enogastronomic tourism is very popular and actively developing all over the world. It is trips to different places of the planet to get acquainted with local culinary traditions and features of national or regional cuisine. The main purpose of vacationers who choose enogastronomic tourism is to taste unique products and dishes specific to the area, as well as to visit the original or famous restaurants of a country. Enogastronomic tour as a service is more than just a trip, as it is a well-thought-out set of activities for tasting traditional dishes in a certain area, as well as individual ingredients that are not found anywhere else in the world and have a special taste. Enogastronomic tourism is a mean of learning about the mentality, age-old traditions and national spirit of peoples through the culture of cooking and eating. Thus, enogastronomic tourism is more than just a tour, as it requires a careful approach to the choice of local food. The main highlight of the enogastronomic tour is the tasting of traditional dishes and drinks for the area. Theirfor, in this study, the authors seek to develop and systematize enogastronomic locations in the Odesa region to improve the development of various tours.
  • Документ
    Вивчення ефективності застосування мікрохвильового нагріву нафтопродуктів
    (2021) Бошкова, І. Л.; Волгушева, Н. В.; Тітлов, О. С.; Альтман, Е. І.; Мукмінов, І. І.
    Розглядається задача оптимізації нагріву нафтопродуктів при зливі з залізничних цистерн при використанні мікрохвильового нагрівання. Встановлено, що мікрохвильовій нагрів дозволяє значно спростити технологічну схему, виключивши всі процеси і апарати, пов'язані з підготовкою теплоносія. Визначено, що в даний час існуючі патенти і технічні рішення, запропоновані до застосування мікрохвильового нагріву для розігріву нафтопродуктів, припускають, що мікрохвильова енергія падає на вільну поверхню рідини. Стверджується, що недоліком подібних схем є істотна нерівномірність нагріву внаслідок того, що мікрохвильова енергія швидко згасає при просуванні вглиб цистерни. Відзначається, що при нагріванні від поверхні рідини в цистерні відстань від джерела до зливного отвору досить велика, внаслідок чого неможливе ефективне використання мікрохвильового нагріву. Запропоновано спосіб вирішення цієї проблеми, що полягає в установці мікрохвильового пристрою всередині порожнистої труби, яка безпосередньо приєднується до верхнього люка при підготовці до відкачування і занурюється в нафтопродукт на глибину, що корелюється з глибиною проникнення мікрохвильового поля в конкретному продукті. Проведено оцінку глибини проникнення мікрохвильової енергії в досліджуваний нафтопродукт - мазут, на підставі якої рекомендовано встановлювати відстань від випромінювача до зливного отвору. Стверджується, що моделювання мікрохвильового нагрівання доцільно проводити на основі диференціального рівняння теплопровідності з урахуванням внутрішніх джерел теплоти. Представлено математичну модель, що описує нагрівання об’єму високов'язких нафтопродуктів як процес теплопровідності в необмеженому масиві при дії мікрохвильового випромінювання. На прикладі мазуту проведені розрахунки з використанням методу кінцевих різниць, які показали розподіл температур в масиві в різні моменти часу.
  • Документ
    «Smart» industry
    (2021) Antonova, A.; Snigur, T.
    The Turing test has not yet been passed. A superintelligence capable of learning as a person, acquiring new knowledge and solving previously unheard-of tasks, which would not be inferior in intelligence to most people, and in many things would even surpass it, has not yet been created. But already the technologies of the fourth industrial revolution are inviting modern enterprises to focus on an integrated approach. The use of statistical methods in production and at the operational stage is a dead-end branch of development. The symbiosis of machine learning and numerical modeling algorithms is a completely contingent decision. Yes, there are risks, but they can be mitigated with strong industry expertise and best-in-class technologies. The system only generates recommendations - the decision is still left to the human. Perhaps, in a very short time, artificial intelligence will be able to solve new creative problems, but today the technological tandem of man and machine looks the most realistic.
  • Документ
    Исследование взаимодействия ионов Sc (III) и Tb(III) с полифенольными соединениями
    (2015) Степанова, А.
    Как отмечалось в обзоре литературы, соединения фенольной и полифенольной природы проявляют свойства антиоксидантов, содержатся в составе тканей многих растений, в том числе лекарственных, и применяются при производстве различных биологически активны добавок. Углеродный скелет молекул различных фенолов включает одно или несколько бензольных колец, а химическая и биологическая активность связана с присутствием в них одной или нескольких гидроксильных или карбоксильных групп. В данной главе представлены результаты исследования взаимодействия полифенольных соединений с ионами тербия (III), а также катехинов с ионами скандия (III). В качестве полифенольного стандарта использовали галловую кислоту, которая содержит в молекуле три гидроксильные группы и применяется для таких же целей в случае спектрофотометрического определения суммы полифенольных соединений.