Монографії: розділ, глава (Monographs: parts)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 17
  • Документ
    Vacuum-caps membranes' equilibrium state forms based on the energy criterion
    (Primedia eLaunch, 2023) Vatrenko Oleksandr; Kyrylov Volodymyr; Gavva Oleksandr
    The equation (26), obtained by solving the local energy effects equations, is a scope equation that characterizes and represents the energy transformations in the membrane body. It is experimentally found that the membrane additional deflection when operational state is significantly less than its initial deflection. The quoted calculation demonstrates the resulting scope equation's adequacy to the initially bent real metal plates in case of load counteracting the initial deflection, in particular for glass canning containers' metal caps membranes. The membrane energy levels diagrams obtained using equation (26) for characteristic equilibrium states are correct and agree with the Lagrange-Dirichlet theorem. Therefore, the equation (26) can be used in the industry manufacturing the canned food products metal packaging materials, as well as in the instrument building industry. The round elastic plate controlled stability loss computational mode has been build, checked and developed.
  • Документ
    Vacuum-caps membranes
    (Primedia eLaunch, 2023) Vatrenko Oleksandr
    У роботах "Стан системи закупорювання консервів у скляній тарі під час їхнього зберігання. Особливості закупорювання скляної тари. Мембрани кришок консервної скляної тари. Обґрунтування їх роботи. Мембрани вакуумних кришок. Моделювання їх роботи" зроблено аналіз процесу закупорювання, математично описано основні етапи зміни навантажень в затворах та розроблено математичну модель, яка відображає ступінь ущільнення затвору в кінці процесу закупорювання. В роботі визначено умови механічної подібності напружених станів затворів системи твіст-офф (ТО), на базі яких в роботі введено критерій герметизації затворів. Отримано значення критерію на найбільш небезпечному етапі та з його допомогою визначено силові параметри процесу закупорювання для затворів різних типорозмірів.
  • Документ
    Використання ГІС для екологічної оцінки територіальних комплексів
    (Яроченко Я. В., 2022) Мадані Марія Михайлівна
    A geo-ecological assessment of the Tatarbunar district was carried out on the basis of spatial geo-informational analysis of remote sensing data. The distribution of heating of different types of land in the district and the amplitude of their fluctuations was analyzed based on thermal scanners – TIRS of the Landsat8 satellite. A seasonal analysis of the vegetation cover dynamics was carried out based on the values of the NDVI vegetation index. This is a spatial characteristic of the moisture content of different types of land in the district based on the NDMI index. According to these indicators, it is demonstrated that agricultural arable land has significantly greater heterogeneity than other types of terrestrial land. A comparative analysis of the percentage of the natural reserve fund of the district with other districts of Odesa, Mykolaiv and Kherson regions was carried out. The proposed ecologically balanced territorial structure of the land organization and measures to increase the ecological stability of the agro-landscapes of the district. A detailed hydrologomorphological analysis of the Karachaus estuary was conducted, on the basis of which reclamation and nature protection measures were proposed.
  • Документ
    Formation of the Basic Objects Register for Odesa Region Enogastronomic Routes
    (Lviv University of Trade and Economics, 2020) Sarkisian, N.; Liganenko, M.
    Nowadays enogastronomic tourism is very popular and actively developing all over the world. It is trips to different places of the planet to get acquainted with local culinary traditions and features of national or regional cuisine. The main purpose of vacationers who choose enogastronomic tourism is to taste unique products and dishes specific to the area, as well as to visit the original or famous restaurants of a country. Enogastronomic tour as a service is more than just a trip, as it is a well-thought-out set of activities for tasting traditional dishes in a certain area, as well as individual ingredients that are not found anywhere else in the world and have a special taste. Enogastronomic tourism is a mean of learning about the mentality, age-old traditions and national spirit of peoples through the culture of cooking and eating. Thus, enogastronomic tourism is more than just a tour, as it requires a careful approach to the choice of local food. The main highlight of the enogastronomic tour is the tasting of traditional dishes and drinks for the area. Theirfor, in this study, the authors seek to develop and systematize enogastronomic locations in the Odesa region to improve the development of various tours.
  • Документ
    Вивчення ефективності застосування мікрохвильового нагріву нафтопродуктів
    (2021) Бошкова, І. Л.; Волгушева, Н. В.; Тітлов, О. С.; Альтман, Е. І.; Мукмінов, І. І.
    Розглядається задача оптимізації нагріву нафтопродуктів при зливі з залізничних цистерн при використанні мікрохвильового нагрівання. Встановлено, що мікрохвильовій нагрів дозволяє значно спростити технологічну схему, виключивши всі процеси і апарати, пов'язані з підготовкою теплоносія. Визначено, що в даний час існуючі патенти і технічні рішення, запропоновані до застосування мікрохвильового нагріву для розігріву нафтопродуктів, припускають, що мікрохвильова енергія падає на вільну поверхню рідини. Стверджується, що недоліком подібних схем є істотна нерівномірність нагріву внаслідок того, що мікрохвильова енергія швидко згасає при просуванні вглиб цистерни. Відзначається, що при нагріванні від поверхні рідини в цистерні відстань від джерела до зливного отвору досить велика, внаслідок чого неможливе ефективне використання мікрохвильового нагріву. Запропоновано спосіб вирішення цієї проблеми, що полягає в установці мікрохвильового пристрою всередині порожнистої труби, яка безпосередньо приєднується до верхнього люка при підготовці до відкачування і занурюється в нафтопродукт на глибину, що корелюється з глибиною проникнення мікрохвильового поля в конкретному продукті. Проведено оцінку глибини проникнення мікрохвильової енергії в досліджуваний нафтопродукт - мазут, на підставі якої рекомендовано встановлювати відстань від випромінювача до зливного отвору. Стверджується, що моделювання мікрохвильового нагрівання доцільно проводити на основі диференціального рівняння теплопровідності з урахуванням внутрішніх джерел теплоти. Представлено математичну модель, що описує нагрівання об’єму високов'язких нафтопродуктів як процес теплопровідності в необмеженому масиві при дії мікрохвильового випромінювання. На прикладі мазуту проведені розрахунки з використанням методу кінцевих різниць, які показали розподіл температур в масиві в різні моменти часу.