Монографії: розділ, глава (Monographs: parts)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Нові надходження
- ДокументОбезпилювання повітря виробничих приміщень підприємств деревообробки(Яроченко Я. В., 2024) Мадані Марія МихайлівнаThe work considers harmful production factors that can affect working woodworking enterprises. Harmful production factors include increased dustiness of the air in the working area. It was established that the main cause of dustiness in industrial premises is the instability of the aspiration systems due to the discrepancy between the actual and design volumes of air sucked from the aspirated equipment. Based on the results of experimental studies of the processes of dust distribution and settling in production premises, it was established that for dust generated during woodworking, regardless of the type of wood, the change in the dustiness of the air in the working area and the density of dust deposition in production premises at different distances from the sources of dust emission is subject to an exponential law. Experimental dependences characterizing these changes depending on the type of technological operation were obtained. In order to ensure the reliability of aspiration systems and reduce dustiness of the air in ventilation emissions into the atmosphere, it is proposed to use dust cleaning devices with opposing swirling flows with a conical separation chamber. Технологічні процеси при виробництві виробів з деревини супроводжуються значними виділеннями пилу у виробничі приміщення. Відповідно до ДСТУ-Н Б А.3.2-1:2007, до числа шкідливих виробничих факторів, дія яких на працюючих можлива в технологічних процесах обробки деревини, віднесені підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони. Вирішенням питань, пов’язаних зі зниженням запиленості повітряного середовища на підприємствах деревообробної промисловості, зокрема на підприємствах з виробництва деревних будівельних матеріалів, займалися багато дослідників – Балтук В. А., Козій І. С., Дадак Ю. Р., Ратушняк Г. С. та інші (Балтук, Василів, & Стець, 2012; Дадак, & Ляшеник, 2016; Козій, Рой, Яхненко, & Пономаренко, 2021; Мадані, 2022; Ратушняк, 2002). Однак у зв'язку з «малою небезпекою» деревного пилу ці дослідження в більшій мірі були спрямовані на вирішення питань, пов'язаних зі зниженням пилових викидів в атмосферне повітря, і в меншій – на вирішення проблем знепилювання повітря робочої зони. При цьому недостатньо вивчені процеси поширення та осідання пилу, що утворюється у виробництві дерев’яних будівельних конструкцій. Тому дослідження, спрямовані на вивчення перерахованих факторів, що визначають формування пилової обстановки на підприємстві, є актуальними. Більшість дослідників (Hazir, & Koc, 2019; Kminiak, Kucerka, Kristak, & Reh, 2021; Nasir, & Cool, 2020; Ockajová, Kucerka, Kminiak, & Krišt’ák, 2020; Дадак, & Ляшеник, 2016) відзначають, що висока запиленість повітря на робочих місцях верстатників під час виробництва дерев'яних конструкцій, в першу чергу обумовлена неефективною і нестійкою роботою аспіраційних систем. Досвід експлуатації таких установок показує, що в процесі роботи на внутрішніх поверхнях горизонтальних повітроводів утворюються відкладення пилу. Внаслідок цього знижується об’єм повітря, що видаляється відсмоктувачами від устаткування, що в свою чергу приводить до вибивання пилу в повітря робочої зони. У зв’язку з цим актуальними є дослідження, направлені на вирішення питань забезпечення надійності систем аспірації.
- ДокументTraditional Ukrainian Bread Making(Springer Nature, 2023) Mykolenko Svitlana; Lebedenko Tetiana; Ziubrovskyi AndriiUkrainian breadmaking traditions are the cultural heritage of the Ukrainian people growing grain from ancient times. Together with the Ukrainian towels’ patterns, folklore and art, customs and way of life, they make up the genetic code of the Ukrainian ethnos, distinguishing it from other nations. Authentic technologies and local products represent an inexhaustible source of development of the modern food industry and models of healthy nutrition. It is an invaluable treasure, which should be deeply studied and reproduced in our times.
- ДокументІнформаційно-комунікаційна складова рефлексивно-активного середовища взаємодії та координації бізнес-процесів від їх компетентнісного потенціалу управління(ІРЕЕД НАНУ, 2024) Карпінська Ганна ВолодимирівнаДослідження рівня розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, як складова рефлексивно-активного середовища підприємництва та домінанти адаптації управління бізнес процесами в умовах впливу кіберфізичних систем доцільно здійснювати на основі двох систем показників: - перша система показників представлена та сформована комплексом індикаторів розвитку ІКТ технологій в країнах світу, які щороку відображаються у міжнародних індексах та рейтингах. - друга система основними статистичними показниками, які щорічно оприлюднюються на сайті Державної служби статистики України.
- ДокументVacuum-caps membranes' equilibrium state forms based on the energy criterion(Primedia eLaunch, 2023) Vatrenko Oleksandr; Kyrylov Volodymyr; Gavva OleksandrThe equation (26), obtained by solving the local energy effects equations, is a scope equation that characterizes and represents the energy transformations in the membrane body. It is experimentally found that the membrane additional deflection when operational state is significantly less than its initial deflection. The quoted calculation demonstrates the resulting scope equation's adequacy to the initially bent real metal plates in case of load counteracting the initial deflection, in particular for glass canning containers' metal caps membranes. The membrane energy levels diagrams obtained using equation (26) for characteristic equilibrium states are correct and agree with the Lagrange-Dirichlet theorem. Therefore, the equation (26) can be used in the industry manufacturing the canned food products metal packaging materials, as well as in the instrument building industry. The round elastic plate controlled stability loss computational mode has been build, checked and developed.
- ДокументVacuum-caps membranes(Primedia eLaunch, 2023) Vatrenko OleksandrУ роботах "Стан системи закупорювання консервів у скляній тарі під час їхнього зберігання. Особливості закупорювання скляної тари. Мембрани кришок консервної скляної тари. Обґрунтування їх роботи. Мембрани вакуумних кришок. Моделювання їх роботи" зроблено аналіз процесу закупорювання, математично описано основні етапи зміни навантажень в затворах та розроблено математичну модель, яка відображає ступінь ущільнення затвору в кінці процесу закупорювання. В роботі визначено умови механічної подібності напружених станів затворів системи твіст-офф (ТО), на базі яких в роботі введено критерій герметизації затворів. Отримано значення критерію на найбільш небезпечному етапі та з його допомогою визначено силові параметри процесу закупорювання для затворів різних типорозмірів.