Монографії: розділ, глава (Monographs: parts)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Монографії: розділ, глава (Monographs: parts) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 15 з 15
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументСпектрально-люминесцентные характеристики комплексов Y(III) с хлорогеновой кислотой и Tb(III) с пропилгаллатом(2015) Степанова, А.Как отмечалось в обзоре литературы, полифенольные кислоты и их производные являются эффективными антиоксидантами, благодаря чему определяют лечебные свойства растительного сырья или применяются в качестве консервантов в различных пищевых продуктах. К соединениям этого ряда относятся хлорогеновая кислота, в больших количествах содержащаяся в зернах кофе и определяющая его качество, а также пропиловый эфир галловой кислоты (пропилгаллат), применяющийся в качестве консерванта в пищевой промышленности. Ввиду большого интереса к природным и синтетическим антиоксидантам, разработка простых и экспрессных методик их определения является весьма актуальной.
- Документ
- ДокументИсследование взаимодействия ионов Sc (III) и Tb(III) с полифенольными соединениями(2015) Степанова, А.Как отмечалось в обзоре литературы, соединения фенольной и полифенольной природы проявляют свойства антиоксидантов, содержатся в составе тканей многих растений, в том числе лекарственных, и применяются при производстве различных биологически активны добавок. Углеродный скелет молекул различных фенолов включает одно или несколько бензольных колец, а химическая и биологическая активность связана с присутствием в них одной или нескольких гидроксильных или карбоксильных групп. В данной главе представлены результаты исследования взаимодействия полифенольных соединений с ионами тербия (III), а также катехинов с ионами скандия (III). В качестве полифенольного стандарта использовали галловую кислоту, которая содержит в молекуле три гидроксильные группы и применяется для таких же целей в случае спектрофотометрического определения суммы полифенольных соединений.
- ДокументІмітаційна модель управління дебіторською заборгованістю підприємств(Атлант, 2017) Бондаренко, В. Г.Розроблена імітаційна модель руху фінансових потоків підприємства і на базі імітаційних експериментів ідентифіковані загрози, що негативно впливають на його фінансову безпеку. Запропонована процедура побудови і побудована інтегральна оцінка фінансової безпеки підприємства.
- ДокументРозроблення композиції складу борошняних кондитерських виробів протекторної дії(Baltija Publishing, 2018) Дзюба, Н. А.; Землякова, О. В.У статті розглянуто сучасні тенденції виробництва борошняних кондитерських виробів типу мафін. Проведено |математичне моделювання рецептури нових видів мафінів з урахуванням максимального вмісту білку. Аналіз хімічного складу отриманих мафінів показав високий уміст нутрієнтів: співвідношення основних мінеральних речовин для їх найвищого ступеня засвоюваності відповідає вимогам |до здорового харчування |і становить: Ca:Mg:P = 2,9:1:3,4 - для мафіну «Бульбашка», Ca:Mg:P = 1:3:0,9 - для мафіну «Сноуболл». Уведення до складу мафінів гідролізату колагену значно покращує амінокислотний склад, уміст незамінних амінокислот, Уведення гідролізату колагену в склад рецептур дало змогу збагатити готові мафіни оксилізином та оксипроліном, які відіграють головну роль в організмі людини під час утворення з'єднувальних волокон. За допомогою тесту ALST визначено умови зберігання розроблених мафінів протекторної дії.
- ДокументAzeotrope-Breaking Potential of Binary Mixtures in Phase Equilibria Modeling(2019) Artemenko, S.; Mazur, V.Global phase diagrams (GPD) of binary mixtures in phase equilibria modeling are analyzed. The mapping of the global equilibrium surface in the parameter space of the equation of state (EoS) model provides the most comprehensive system of criteria for predicting binary mixture phase behavior. One may obtain the relationships for azeotropic boundaries from the global phase diagram [A (azeotrope) and H (heteroazeotrope)] regions. Analytical expressions to predict azeotrope and double azeotrope phenomena in terms of critical parameters of pure components were derived using global phase diagram. The problem estimations of phase behavior modeling under the uncertainty are formulated applying the Pareto-optimum parameter and different (crisp and fuzzy) convolution schemes. The Paretooptimum parameters in the Redlich-Kwong equation of state used different conflicting data sets (simultaneous description of the phase equilibria and critical line data in binary mixtures, thermodynamically consistent description of the inhomogeneous data). Ionic liquids (ILs) are one of prospective new working media for different environmentally friendly technologies. Practically undetectable vapor pressure is considered the ILs as ideal solvents replacing conventional solvents in the frame of a “green chemistry.” Combination of ionic liquids with conventional natural and synthetic refrigerants promotes the increasing efficiency of absorption processes due to nonvolatile ionic liquids (absorbents).
- ДокументUse of pea concentrate in mixed fodder’s production(Baltija Publishing, 2019) Маkаrynska, А. V.; Тurpurova, Т. M.The problem of providing humanity with food, especially of animal origin, is one of the most important. Increasing the quantity and quality of these products can be achieved by increasing the population and increasing the productivity of farm animals, that is, increasing the proportion of protein components of the feed. An important task for feed producers is to solve the problem of protein deficiency. An insufficient amount of protein in the diet or protein of unsatisfactory quality disrupts the normal functioning of the animal organism. Today 70% of the cost of livestock products are feed. Analysis of the cost of feed shows that the most cost component - protein. The cost of compound feeds is significantly increased with the use of cost protein components: fish and meat and bone meal, yeast, soybean meal. Most of the high-protein components are imported into the country, their prices remain quite high, so the economic efficiency of the livestock industry is very low. To reduce the cost of feed can be by introducing an inexpensive high-protein raw materials, namely peas and pea concentrate. Peas - one of the main legumes, the use of which in the feeding of farm animals and poultry due to its feeding properties, relatively low cost and the possibility of growing in almost any conditions. In contrast to carbohydrate-rich cereal and fat-rich oilseeds, pea culture is valued for its high content of biologically complete protein compared to protein from meat meal and soybean meal. Pea protein contains a significant amount of essential amino acids, well absorbed by animals.
- ДокументОценка перспектив предварительного охлаждения природного газа в магистральных газопроводах перед сжатием при помощи теплоиспользующих абсорбционных холодильных машин(Scientific World-NetAkhatAV, 2020) Титлов, А. С.; Дорошенко, В. М.; Васылив, О. Б.; Сагала, Т. А.; Георгиеш, Е. В.; Биленко, Н. А.Одним из перспективных направлений снижения эксплуатационных потерь в магистральных газопроводах является предварительное охлаждение компримируемого газа при помощи теплоиспользующих абсорбционных холодильных машин (АХМ), которые утилизируют бросовое тепло отходящих продуктов сгорания газоперекачивающих агрегатов. Показано, что использование искусственного охлаждения потока газа перед всасыванием даст экономию расхода топливного газа: 836 – 757 = 79 кг/ч. Выполнен термодинамический расчет циклов АХМ. Показано, что несмотря на более высокий тепловой коэффициент у АБХМ (0,808), следует выбрать АВХМ с тепловым коэффициентом 0,477, так как только АВХМ может обеспечить приемлемый уровень температур охлаждения (258 К) природного газа перед компремированием, в отличии от АБХМ с температурой охлаждения 280 К. Выполнен конструкторский (тепловой) расчет теплообменника-охладителя природного газа перед сжатием в нагнетателе.
- ДокументИзучение эффектов воздействия микроволнового поля на растительную ткань(Scientific World-NetAkhatAV, 2020) Бошкова, И. Л.; Волгушева, Н. В.; Титлов, А. С.; Бошков, Л. З.; Альтман, Э. И.Представлены результаты экспериментального исследования влияния микроволнового электромагнитного поля на растительную ткань. Изучены эффекты микроволнового нагрева семян, зерна и увлажненной соломы при реализации соответствующих технологий биостимуляции, сушки и стерилизации. Показано влияние строения растительной ткани и влагосодержания на структурные изменения при микроволновом нагреве. Предложен метод оценки величины энергии микроволнового поля, преобразованной во внутреннюю энергию тела.
- ДокументFormation of the Basic Objects Register for Odesa Region Enogastronomic Routes(Lviv University of Trade and Economics, 2020) Sarkisian, N.; Liganenko, M.Nowadays enogastronomic tourism is very popular and actively developing all over the world. It is trips to different places of the planet to get acquainted with local culinary traditions and features of national or regional cuisine. The main purpose of vacationers who choose enogastronomic tourism is to taste unique products and dishes specific to the area, as well as to visit the original or famous restaurants of a country. Enogastronomic tour as a service is more than just a trip, as it is a well-thought-out set of activities for tasting traditional dishes in a certain area, as well as individual ingredients that are not found anywhere else in the world and have a special taste. Enogastronomic tourism is a mean of learning about the mentality, age-old traditions and national spirit of peoples through the culture of cooking and eating. Thus, enogastronomic tourism is more than just a tour, as it requires a careful approach to the choice of local food. The main highlight of the enogastronomic tour is the tasting of traditional dishes and drinks for the area. Theirfor, in this study, the authors seek to develop and systematize enogastronomic locations in the Odesa region to improve the development of various tours.
- ДокументДистанційне навчання в Одеській академії харчових технологій: QUO VADIS(Міська друкарня, 2020) Дружкова, І.Потенційні можливості дистанційної освіти необмежені. Очевидно, що програми дистанційного навчання та курси існують і залишатимуться в майбутньому, але є ще багато невирішених питань, які слід з’ясувати та дослідити. Хоча дистанційне навчання може бути принаймні таким же ефективним, як і звичайне навчання в аудиторії, але не можна стверджувати, що електронне навчання може замінити традиційне навчання. Як і будь-яка освітня програма, дистанційне навчання має безліч плюсів і мінусів. Перш ніж записуватися на будь-яку програму дистанційного навчання, студентам краще переконатися, що вони уважно ознайомилися з його особливостями та відмінностями, щоб упевнитися, що отримуватимуть освіту, яка відповідає їхнім особистим потребам, має переваги та задовольнить кар’єрні цілі. Нове покоління студентів, ознайомлене з інформаційними технологіями, не буде задоволене традиційними методами навчання. Воно прагне взаємодії в Інтернеті й може сприймати цю взаємодію як частину свого навчання. Багато ЗВО у всьому світі пропонують студентам можливість навчатися в Інтернеті, використовуючи навчальні матеріали та ресурси онлайн-навчання, розроблені для активного навчання. Вони також можуть спілкуватися з іншими студентами на своєму курсі за допомогою віртуального навчального середовища. Цей тип навчання допомагає викладачам викладати вдома й планувати власні години навчання. Завдяки широкому доступу до Інтернету та доступним освітнім ресурсам можна сформувати гнучкі робочі графіки. З іншого боку, викладачі можуть отримати доступ до своєї сесії віртуальної репетиторської роботи з комп’ютерів у будь-якій точці світу; це дає їм можливість подорожувати. Усе, що їм потрібно, – це підключитися до Wi-Fi або до Інтернету, щоб практично поспілкуватися зі студентами з будь-якого місця.
- ДокументРоль деонтологічної культури у процесі викладання іноземної мови майбутнім фахівцям туристичного профілю(2020) Огреніч, М. А.; Шепель, М. Є.; Яковлєва, М. Л.The article reveals the influence of deontological culture on a foreign language teaching process as a prerequisite of future tourism specialists’ development. The analysis of domestic and foreign scientific literature devoted to the problems of deontological culture and professional ethics is made. The authors give their own definition to the concepts of “future tourism specialists’ deontological culture” and “future tourism specialists’ professional ethics”. Much attention is paid to the pedagogical technologies of deontological culture formation and the communicative approach at foreign language tutorials at a non-linguistic university. The methodology consists of either working with professionally-oriented texts or role plays and business games that encourage students’ critical and logical thinking.
- Документ«Smart» industry(2021) Antonova, A.; Snigur, T.The Turing test has not yet been passed. A superintelligence capable of learning as a person, acquiring new knowledge and solving previously unheard-of tasks, which would not be inferior in intelligence to most people, and in many things would even surpass it, has not yet been created. But already the technologies of the fourth industrial revolution are inviting modern enterprises to focus on an integrated approach. The use of statistical methods in production and at the operational stage is a dead-end branch of development. The symbiosis of machine learning and numerical modeling algorithms is a completely contingent decision. Yes, there are risks, but they can be mitigated with strong industry expertise and best-in-class technologies. The system only generates recommendations - the decision is still left to the human. Perhaps, in a very short time, artificial intelligence will be able to solve new creative problems, but today the technological tandem of man and machine looks the most realistic.
- ДокументВивчення ефективності застосування мікрохвильового нагріву нафтопродуктів(2021) Бошкова, І. Л.; Волгушева, Н. В.; Тітлов, О. С.; Альтман, Е. І.; Мукмінов, І. І.Розглядається задача оптимізації нагріву нафтопродуктів при зливі з залізничних цистерн при використанні мікрохвильового нагрівання. Встановлено, що мікрохвильовій нагрів дозволяє значно спростити технологічну схему, виключивши всі процеси і апарати, пов'язані з підготовкою теплоносія. Визначено, що в даний час існуючі патенти і технічні рішення, запропоновані до застосування мікрохвильового нагріву для розігріву нафтопродуктів, припускають, що мікрохвильова енергія падає на вільну поверхню рідини. Стверджується, що недоліком подібних схем є істотна нерівномірність нагріву внаслідок того, що мікрохвильова енергія швидко згасає при просуванні вглиб цистерни. Відзначається, що при нагріванні від поверхні рідини в цистерні відстань від джерела до зливного отвору досить велика, внаслідок чого неможливе ефективне використання мікрохвильового нагріву. Запропоновано спосіб вирішення цієї проблеми, що полягає в установці мікрохвильового пристрою всередині порожнистої труби, яка безпосередньо приєднується до верхнього люка при підготовці до відкачування і занурюється в нафтопродукт на глибину, що корелюється з глибиною проникнення мікрохвильового поля в конкретному продукті. Проведено оцінку глибини проникнення мікрохвильової енергії в досліджуваний нафтопродукт - мазут, на підставі якої рекомендовано встановлювати відстань від випромінювача до зливного отвору. Стверджується, що моделювання мікрохвильового нагрівання доцільно проводити на основі диференціального рівняння теплопровідності з урахуванням внутрішніх джерел теплоти. Представлено математичну модель, що описує нагрівання об’єму високов'язких нафтопродуктів як процес теплопровідності в необмеженому масиві при дії мікрохвильового випромінювання. На прикладі мазуту проведені розрахунки з використанням методу кінцевих різниць, які показали розподіл температур в масиві в різні моменти часу.
- ДокументВикористання ГІС для екологічної оцінки територіальних комплексів(Яроченко Я. В., 2022) Мадані Марія МихайлівнаA geo-ecological assessment of the Tatarbunar district was carried out on the basis of spatial geo-informational analysis of remote sensing data. The distribution of heating of different types of land in the district and the amplitude of their fluctuations was analyzed based on thermal scanners – TIRS of the Landsat8 satellite. A seasonal analysis of the vegetation cover dynamics was carried out based on the values of the NDVI vegetation index. This is a spatial characteristic of the moisture content of different types of land in the district based on the NDMI index. According to these indicators, it is demonstrated that agricultural arable land has significantly greater heterogeneity than other types of terrestrial land. A comparative analysis of the percentage of the natural reserve fund of the district with other districts of Odesa, Mykolaiv and Kherson regions was carried out. The proposed ecologically balanced territorial structure of the land organization and measures to increase the ecological stability of the agro-landscapes of the district. A detailed hydrologomorphological analysis of the Karachaus estuary was conducted, on the basis of which reclamation and nature protection measures were proposed.