Автореферати дисертацій (Abstracts)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Автореферати дисертацій (Abstracts) за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 1099
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ3абезпечення продовольчої безпеки регіону в умовах сталого розвитку: теорія, методологія, практика(ОНАХТ, 2021-04-22) Кордзая, Н. Р.Дисертація на здобуття наукового ступня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.05 - розвиток продуктивних сил i регіональна економіка. У дисертаційнійроботі на основі теоретичного узагальнення обгрунтовано методологічні та методичні засади і розроблено практичні рекомендації щодо вирішення важливої наукової і практичної проблеми із забезпечення продовольчої безпеки Причорноморського регіону та визначення пріоритетів розвйтку агропродовольчої сфери в умовах сталого поступу економіки. 3 метою забезпечення рекомендованого рівня достатності певного виду продовольства (харчових продуктах) країни чи окремого регіону, запропоновано авторський методичний підхід до визначення індексу продовольчого самозабезпечення peгіону за певним видом продукції (ІС). Доведено, що стандартизація, як гарант якості та безпечності продукції, функціонально реалізуеться в контексті наукового, технічного, господарського, економічного, юридичного, естетичного і політичного аспектах, сприяє оптиматіьному впорядкуванню досліджуваних об'єктів для поліпшення якості продукції і як слідство підвищення ефективності виробництва з одного боку, а з іншого - удосконалення організації управління народним господарством, розвиток міжнародного економічного, наукового і технічного співробітництва. У результаті дослідження встановлено, що активізація зовнішньо-економічних та інвестиційних процесів з метою переходу на нову доктрину виробничо-текнологічних та соціально-економічних стандартів сталого регіонального розвитку агропродовольчої сфери та інноваційної моделі забезпечення продовольчої безпеки Причорноморського peгioнy можлива за умови запровадження системи Спеціального регіонального сільського господарства (СРСГ), як інноваційної стратегії активного та відповідального агропродовольчого виробиицтва.
- ДокументАвтоматизация процесса терморадиационной обработки мятки семян хлопчатника(ОТИПП, 1990) Имамов, Ф. Ф.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматизация технологических процессов и производств (отрасли агропромышленного комплекса). В диссертационной работе проведено исследование нетрадиционного метода повышения извлечения масла из семян хлопчатника. Обработка и анализ результатов экспериментальных исследований выполнялись методами математической статистики. Опытно-промышленный вариант результатов исследования внедрен в прессовом цехе Каганского маслоэкстракционного завода.
- ДокументАвтоматизация процессов непрерывной шампанизации вина(Одесса : ОТИПП, 1983) Сторчевой, Ю. Н.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматическое управление и регулирование, управление технологическими процессами (промышленность). В диссертационной работе впервые получена аналитически и подтверждена экcneриментально зависимость температуры шампанского на выходе из спаренных бродильных аппаратов для непрерывной шампанизации вина от температуры бродильной смеси и температуры окружающей среды для различных материалов и толщины теплоизоляции. Из полученной зависимости следует, что температуру шампанизации в бродильных аппаратах можно регулировать по температуре бродильной смеси , охлаждая ее на 3-4°С ниже температуры вторичного брожения. В установках для производства шампанского в потоке в условиях сверхвысокой концентрации дрожжей рекомендовано изготавливать и эксплуатировать бродильные аппараты, аппараты для обескислороживания, термос-резервуары для выдержки нагретого купажа без рубашек охлаждения (нагрева). Кроме того, даны рекомендации по применению бродильных резервуаров без рубашек охлаждения в типовых бродильных батареях. Получена аналитически и подтверждена экспeриментально зависимость температуры шампанского на выходе из спаренных бродильных аппаратов для непрерывной шампанизации вина от температуры бродильной смеси и температуры окружающей среды. Кроме того, даны рекомендации по применению бродильных резервуаров без рубашек охлаждения в типовых бродильных батареях. Предложена рациональная АСУ процессом непрерывной шампанизации вина в условиях сверхвысокой концентрации дрожжей. Это позволит существенно сократить капитальные затраты на изготовление вышеперечисленного оборудования и оснащение его приборами и средствами автоматизации. Система позволяет повысить эффективность работы установки за счет обеспечения введенного технологического режима, экономии сырья и энергетических ресурсов. Усовершенствован проект автоматизации Алитусского виншампанкомбината МПП Литовской ССР. Изготовлено и введено в эксплуатацию 68 бродильных аппаратов без рубашек охлаждения.
- ДокументАвтоматизация управления влажностью зерна пшеницы в процессе ее подготовки к размолу(ОТИПП, 1981) Дьячук, Я.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматическое управление и регулирование, управление технологическими процессами (пром-сть). В диссертационной работе разработана технология обеспечения заданной средней величины влажности и снижении дисперсии ее колебания на выходе из подготовительного отделения, которая достигнута путем разработки и создания автоматизированной системы стабилизации заданной влажности зерна, поступающего на размол. В процессе исследования объекта автоматизации и разработки АСУ влажностью зерна пшеницы в подготовительном отделении мельзавода использовались методы теории управления, теории регрессионного и корреляционного анализа, теории прогнозирования и математического моделирования. Предложен алгоритм управления влажностью зерна в подготовительном отделении мельзавода, разработанный на основе использования статической и динамической модели процесса увлажнения зерна при подготовке к размолу. Показана структурная и функциональная схемы АСУ влажностью зерна в подготовительном отделении мельзавода и обоснован принцип управления влажностью зерна при использовании емкостных высокочастотных датчиков. Установлено, что исследование кинетики структурных преобразований в процессе увлажнения путем регистрации электрофизических свойств увлажненного зерна дает информацию о завершении процесса и о готовности зерна к размолу. Показано влияние эволюции распределения влаги в зерне - истории влажности - на электрофизические свойства зерна и на качество информации о влажности зерна, полученной с емкостных высокочастотных влагомеров. Практическая ценность исследования заключается в применении разработанной автоматизированной системы управления влажностью зерна в подготовительном отделении мельзавода, создающей условия для повышения качества муки, ее общего выхода и выходов высших сортов. Применение АСУ снизит энергетические затраты на выработку продукции и обеспечит работу оборудования в оптимальных режимах.
- ДокументАвтоматизация управления технологическим процессом хересования(ОТИПП, 1983) Мэтура, М. К.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматическое управление и регулирование, управление технологическими процессами (промышленность). В диссертационной работе исследован процесс производства хереса пленочным способом. Разработана установка для хересования, отвечающая требованиям автоматизации с интенсификацией технологического процесса. Созданы новые методы автоматического контроля качественных показателей процесса хересования. В работе использованы экспериментально-статистические методы регрессионного и корреляционного анализа, методы математического планирования эксперимента (активного и пассивного), методы физического и математического имитационного моделирования, методы теории автоматического управления, хроматографический и электрохимический методы анализа. Все экспериментальные данные обрабатывались на ЭВМ. Результаты исследований подтверждены экспериментально на опытной и промышленной установках нового типа. Разработана обобщенная математическая модель технологического процесса (ТП) хересования, как объекта автоматического управления. Обоснованы и исследованы экспресс-методы и средства для контроля качественных показателей хереса (промышленный хроматограф, анализатор кислорода). Разработанная установка для хересования вин с внешней рециркуляцией виноматериала позволяет автоматизировать и интенсифицировать технологический процесс. Автоматическая система управления ТП хересования внедрена на хересном заводе «Яловены».
- ДокументАвтоматизированная система управления технологическими потоками и производительностью сахарного завода(ОТИПП, 1987) Скаковский, Ю. М.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.18.07 - Автоматизация технологических процессов и производств (отрасли АПК). В диссертационной работе исследована автоматизированная система управления технологическими потоками и производительностью сахарного завода. Предложена структура двухуровневой системы управления технологическими потоками и производительностью сахарорафинадного завода. Разработаны математические модели основных технологических участков и технологического потока сахарорафинадного завода как объектов управления.
- ДокументАвтоматизированный синтез алгоритмов и программ оптимального многомерного микропроцессорного управления технологическими установками(ОТИПП, 1989) Стопакевич, А. А.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматизация технологических процессов и производств (отрасли агропромышленного комплекса). В диссертационной работе разработана автоматизация технологических установок пищевых производств и проведено экспериментальное апробирование в приложении к брагоректификационным установкам спиртовой и станциям дефекосатурации сахарной промышленности. Разработан специализированный, ориентированный на специалистов по автоматизации, язык автоматической генерации программного обеспечения микропроцессорных средств систем управления технологическими установками. Использование программного обеспечения повысило эффективность разработки ряда АСУТП в сахарной и спиртовой промышленности.
- ДокументАвтоматическая оптимизация процесса выпечки хлебобулочных изделий в современных хлебопекарных печах туннельного типа(ОТИПП, 1981) Бевз, В. И.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 5.13.07 - Автоматическое управление и регулирование, управление технологическими процессами (пром-сть). В диссертационной работе разработаны теоретические основы и технические средства при создании системы автоматической оптимизации процесса выпечки, которая является звеном АСУТП производства хлебобулочных изделий на комплексно-механизированной линии. Разработан алгоритм оптимального управления работой хлебопекарной печи, методы и средства контроля технологических параметров производства хлеба. Создана система управления, реализующая разработанный алгоритм оптимального управления. Новизна проведенных исследований заключается в разработке методики решения задачи оптимизации работы хлебопекарной печи. На основании проведенных исследований разработана система автоматической оптимизации работы промышленной хлебопекарной печи. Испытания разработанной системы показали целесообразность построения АСУТП хлебопекарного производства по децентрализованному принципу с использованием микро-ЭВМ в контуре управления. С целью информационного обеспечения системы автоматической оптимизации разработаны методы и средства автоматического контроля технологических параметров заготовок теста и хлеба в потоке. Модернизированная автоматическая система контроля качества подового хлеба и устройство контроля объема тестовых заготовок на поду печи внедрены на Броварском хлебозаводе.
- ДокументАвтоматическое регулирование теплового состояния паровых турбин в пусковых режимах(ОТИ, 1965) Соболевский, Г. Д.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук. В диссертационной работе проведено исследование динамических характеристик прогрева паровой турбины. Получена формула для расчета времени запаздывания температурного возмущения в стенке, обогреваемой паром с одной стороны. Предложен способ регулирования теплового состояния турбины. Разработана система регулирования теплового состояния турбины, обеспечивающая поддержание ограничивающих факторов на допустимом уровне. Предложен частотный способ построения переходных процессов в некоторых нелинейных системах. Переходный процесс с учетом изменения коэффициента передачи нелинейного звена в ходе процесса определяется по частным переходным процессам с помощью графического решения.
- ДокументАгропродовольчі холдинги в системі інклюзивного розвитку України: теорія, методологія, практика(ОНАХТ, 2021-05-11) Дідух, С. М.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Дисертація присвячена обґрунтуванню теоретико-методологічних та прикладних засад перетворення агропродовольчих холдингів на драйвери інклюзивного розвитку та створення інклюзії суспільного добробуту. Систематизовано цілі агропродовольчого інклюзивного розвитку та узагальнено наукові положення щодо сучасного стану та оцінки його ресурсного потенціалу. Представлено методику діагностики інклюзивності агропродовольчих холдингів на основі розрахунку комплексного показника інклюзивного розвитку. Визначено та обґрунтовано ключові чинники подолання неоднорідності інституціонального середовища агропродовольчих холдингів. Представлено інституціональні фактори формування суспільної інклюзії та запропонована інституціональна матриця інклюзивного середовища. Запропоновано та обґрунтовано використання термінів «патерналістська модель інклюзивного розвитку» та «ринкова модель інклюзивного розвитку» у контексті удосконалення державного регулювання інклюзивного розвитку агропродовольчих холдингів, визначено їх принципові відмінності та рольові моделі суб’єктів агропродовольчої сфери. Представлено структурну модель системи інклюзивного розвитку агропродовольчої сфери та побудовано структурно-логічну модель інклюзивної реконструкції агропродовольчих холдингів, яка відображає принципи, каталізатори інклюзивного розвитку, а також роль ключових суб'єктів формування суспільної інклюзії на трьох рівнях. Розроблено детальну стратегію розбудови системи інклюзивного розвитку агропродовольчих холдингів на макро-, мезо- та мікрорівні із виділенням п’ятнадцяти векторів інклюзивної реконструкції, що включають усі компоненти суспільної інклюзії, та запропоновано ключові індикатори інклюзії, які характеризують очікувані результати задля комплексного формування інклюзивного середовища агропродовольчої сфери.
- ДокументАдаптивна стратегія територіально-виробничої оптимізації та економічного розвитку харчової промисловості регіону: теорія, методологія, практика(ОНАХТ, 2015) Меліх, О. О.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.05 - розвиток продуктивних сил та регіональна економіка. Дисертацію присвячено розробці теоретико-методологічних засад та практичних рекомендацій з формування адаптивної стратегії та механізмів територіально-виробничої оптимізації та економічного розвитку харчової промисловості регіону. Обґрунтовано механізм управління процесом створення й удосконалювання регіональних корпоративних структур харчової промисловості. Запропоновано концептуальний механізм розвитку промислово-виробничого потенціалу харчової промисловості регіону в умовах дефіциту ресурсів, що представлений у вигляді логіко-структурної моделі, яка відбиває процесні уявлення адаптації та розвилку промислово-виробничого потенціалу у вигляді сукупності етапів. Розроблено механізм згладжування нерівномірності розвитку харчової промисловості в регіоні, що дозволяє коректувати регіональну політику розвитку харчової промисловості.
- ДокументАдаптивні механізми управління в системі сталого економічного розвитку агропромислового виробництва(2021-03-25) Козак, К. Б.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 - економіка та управління національним господарством. Дисертація присвячена вирішенню наукової проблеми формування і реалізації механізмів управління агропромисловим виробництвом, адаптованих до парадигми сталого економічного розвитку. Удосконалено зміст поняття сталого економічного розвитку, під яким пропонується розуміти зміну вектору економічного розвитку на основі парадигмальних змін філософії господарювання, сутнісним наповненням якого виступає трансформація | принципу раціональності, доповнення його неекономічними (соціальними та екологічними) складовими як підгрунтя формування мотиваційного механізму дій господарюючих суб'єктів, а також управлінської підсистеми на мікро-, макро- і наднаціональному рівнях. Визначено ядро сталого розвитку. Доведено, що суттєві зв'язки між елементами структури сталого економічного розвитку визначаються трьома законами інституційної архітектоніки: законом рівноваги, законом усереднення (золотої середини), законом структурування (золотого перерізу). Встановлено, що побудова економіки за законом золотого перерізу надає їй найбільшого динамізму із максимально економним режимом функціонування. Визначені ключові тенденції структурних трансформацій глобальної економічної системи. Доведено, що сформована структура постіндустріальної економіки не відповідає принципам сталого розвитку. Виділено необхідні умови імплементації парадигми сталого розвитку в економіку України, що реалізуються в сфері реформування інституційної матриці шляхом забезпечення наступних концептуальних зрушень: формування ефективних інститутів специфікації прав власності, зменшення питомої ваги екстрактивних інститутів шліхом розриву механізму формування рентної мотивації, підвищення ефективності трансплантації інститутів на основі блокування їх дисфункцій, ефективна реалізація потенцій держави у забезпеченні балансу інтересів економічних суб'єктів. З використанням програмного продукту TextAnalyst виділено мережу основних (найбільш значущих) понять, що визначають сутність категорії «адаптація». Уточнено значення адаптації в соціально-економічному середовищі як процесу пристосування внутрішніх властивостей підприємства до вимог динамічного зовнішнього середовища на основі використання організаційно-економічних і соціальних регуляторів з метою забезпечення стійкості функціонування в довгостроковій перспективі. Доведено, що внутрішня система адаптаційного механізму структурується виділенням таких елементів як: адаптивний потенціал, адаптаційні можливості, зовнішні сили, елементи адаптації, вектор адаптації, адаптаційний процес, точки біфуркації, атрактори. Визначено роль людського капіталу в забезпеченні сталого економічного розвитку агропромислового виробництва. Обгрунтовано методологічні засади ідентифікації об'єктних сфер застосування адаптивних механізмів управління агропромисловим розвитком, в основі яких лежить декомпозиція об'єкту управління. Здійснено оцінку стану та динаміки аграрного виробництва в Україні: макроекономічних показників, показників динаміки зовнішньої торгівлі України агропродукцією. Виділено фактор потенційної небезпеки залежності національного експорту від обмеженої кількості товарних позицій сировинного спрямування (зернових культур, кукурудзи, олійних культур). Здійснено групування регіонів за двома показниками: динамікою зростання та часткою в загальному обсязі виробництва агропромислової продукції, надано їх якісну характеристику. Визначено, що розвиток агропромислового сектору в рамках стратегії переважання факторів екстенсивного характеру, домінування економічних детермінант функціонування відбився у нехтуванні екологічними параметрами, що демонструє відставання інтегрального показника екологічного блоку від національного рівня в 2019 р. більше ніж в 2 рази. Розроблено модель оцінювання рівня сталості економічного розвитку, яка об'єднує 4 аспекти оцінювання: економічний, соціальний, екологічний та інфраструктурних блоки, значення яких розраховано за множиною кількісних чинників відносно національної економіки в цілому та агропромислового комплексу зокрема. Розроблено механізм зовнішнього впливу на економічний розвиток агропромислового виробництва, який представлено у складній системній взаємодії й взаємозалежності таких елементів як об'єкт, суб'єкт, цілі, інструменти. Залежно від характеру впливу (прямий і непрямий вплив) виділено рівень зовнішнього мікросередовища з суб'єктним наповненням у вигляді клієнтів, конкурентів, постачальників, посередників і контактних аудиторій, а також рівень системного впливу на бізнес-середовище з окресленням мезоекономічного (представлено суб'єктами місцевого самоврядування), макроекономічного (суб'єктивується системою органів державного управління), наднаціонального (уособлюється міжурядовими і неурядовими організаціями глобального рівня) підрівнів. Надано інструментальне наповнення діяльності суб'єктів зовнішнього впливу. Для ідентифікації зовнішніх і внутрішніх умов підвищення ефективності та забезпечення розширеного характеру відтворення в агропромисловому виробництві визначено вплив інститутів на досягнення цілей сталого економічного розвитку агропромислового комплексу з використання когнітивного та сценарного моделювання. Шляхом узагальнення сутності змісту поняття адаптивний механізм і грунтуючись на моделі «білої скриньки» запропоновано адаптивний механізм управління сталим економічним розвитком агропромислового сектору. Проаналізовано специфіку узгодження інтересів учасників агропродовольчого ринку в контексті дотримання сталого характеру економічного розвитку. Розроблено карту зацікавлених сторін (стейкхолдерів) суб'єктів | агропромислового | виробництва. Визначено пріоритетність стейкхолдерів за силою впливу на суб'єктів агропромислового виробництва на основі моделі Мендлоу за двома параметрами - влада та інтерес. Здійснено ідентифікацію стратегічних пріоритетів дотримання критеріїв і принципів сталості економічного розвитку агропромислового виробництва через призму стратегічного та програмно-цільового управління. Надано рганізаційно-методичний підхід до трансформації систем регулювання агропромислового виробництва в контексті імплементації стратегій адаптації.
- ДокументАеродинаміка полідісперсних гравітаційних потоків в вертикальних самопливах(ОДАХТ, 1995) Джума Аль ХуссинДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 - процеси та апарати харчових виробництв. Захищається 6 наукових робіт за результатами досліджень. На підставі експериментальних та теоретичних досліджень аеродинаміки багатокомпонентних потоків отримані кінематичні закономірності руху поліфракційних гравітаційних потоків. Розроблено науково-обгрунтовані методи розрахунку аеродинамічних параметрів аспіраційних систем, безпечний спосіб знепилювання джерел пилоутворення. Розроблено рекомендації для використання результатів досліджень у виробництві.
- ДокументАлгоритми керування технологічними агрегатами у перехідних режимах(ОДАХТ, 1995) Воінова, С. О.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.07 - автоматизація технологічних процесів і виробництв. Робота містить теоретичні і експериментальні дослідження питання безаварійного виведення технологічного агрегату (ТА) з режиму холостого ходу на регламентне навантаження. Розроблено розімкнуті і замкнуті алгоритми управління ТА, що забезпечують автоматизацію пускових режимів, зростання надійності ТА при збереженні необхідної ймовірності безаварійної роботи, поліпшення умов праці обслуговуючого персоналу.
- ДокументАлгоритмы и системы управления весовых дозаторов непрерывного действия комбикормового производства(ОТИПП, 1989) Митрофанов, С. Ю.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматизация технологических процессов и производств (отрасли агропромышленного комплекса). В диссертационной работе разработаны и внедрены эффективные автоматические системы управления (АСУ) весовых дозаторов непрерывного действия для комплексов многокомпонентного дозирования, повышающих производительность и качество смесеприготовления комбикормового производства. Получены обобщенные математические модели весовых дозаторов непрерывного действия перспективных конструкций для комбикормовой промышленности, реализованные в виде программ цифрового имитационного моделирования. Разработаны эффективные структуры систем управления весовых дозаторов непрерывного действия для многокомпонентного дозирования и соответствующие алгоритмы, ориентированные на микропроцессорные средства, проведена их параметрическая оптимизация.
- ДокументАльтернативні системи охолодження і кондиціонуванни повітря з використанням випарного охолодження(Одес. держ. акад. холоду, 2007) Горін, О. М.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук по спеціальності 05.05.14 - Холодильна та кріогенна техніка. Дисертація присвячена розвитку наукових і інженерних основ створення альтернативних систем кондиціонування повітря з використанням методів випарного охолодження. Особливий інтерес являють випарні охолодники непрямого типу НВО, у яких охолодження повітря досягається без прямого контакту з водою. Розроблено НВО на основі апаратів плівкового типу з багатоканальною структурою насадки і роздільним рухом потоків газу і рідини, а також регулярною шорсткості поверхні, як метод інтенсифікації тепломасообміну. Виконано моделювання процесів сумісного тепломасопереносу у НВО з урахуванням: термічних опорів потоків газу і рідини, особливостей течії рідинної плівки по поверхням із РШ, характеру розподілення сухих і змочених дільниць поверхні насадки. Експериментально одержані залежності, що забезпечують розрахунок і проектування охолодників. Розглянуто умови роботи випарних охолодників прямого і непрямого типів, комбінованих і багатоступеневих. Створення випарно-парокомпресійних систем дозволяє «включити» випарний охолодник на високому температурному рівні, де він достатньо ефективний, і використати допоміжній повітряний потік для обдування конденсатора ХМ, а також знизити витрати води на підживлення замість випаруваної у НВО. Показано, що при відносній вологості 35—45%, витрати на випарювання можуть бути компенсовані повністю. Переважною областю практичного використання відкритого абсорбційного циклу з використанням сонячної енергії для регенерації сорбенту (осушувально- випарні охолодники) є кондиціонування повітря. Розроблено схемні рішення АСКП, у яких виключається прямий контакт абсорбенту і в повітря, що подається у приміщення, та уніфікована тепломасообмінна апаратура, основана на принципі суміщення декількох робочих процесів у єдиному ТМА а також на широкому використанні полімерних матеріалів. Розроблені СК забезпечують потрібний температурний рівень регенерації абсорбенту. Показано, що для широкого діапазону початкових параметрів повітря попереднього осушування забезпечує можливість одержання комфортних параметрів повітря тільки методами випарного охолодження. Виконано загальний екологічний аналіз альтернативних рішень з використанням методології і бази даних «Повний життєвий цикл» Альтернативна система АСКП (НВО/ХМ) приводить до меншого виснаження природних ресурсів, ніж традиційна і вносить менший внесок у глобальну зміну клімату. Показано, що найбільший вплив на довкілля призводиться під час експлуатації системи; внесок періоду виробництва складає близько 20% від внеску за весь життєвий цикл, внесок періоду утилізації незначний, загальний екологічний вплив для альтернативної системи складає всього 65% від цього ж впливу для традиційної системи.
- ДокументАнализ и синтез систем управления, оптимальных по компромиссным критериям, применительно к объектам пищевой промышленности(ОТИПП, 1974) Федунец, П. Д.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.07 - Автоматическое управление и регулирование, управление технологическими процессами (пищевой промышленности). Исследованы особенности оптимальных систем компромиссного управления (ОСКУ) применительно к объектам пищевой промышленности с целью выявления свойств, имеющих значение для практики. Разработаны схемы регуляторов, позволяющих получать повышенную точность регулирования, в том числе в случае, когда по принципу реализации управление является многоступенчатым. Составлены таблицы, пригодные для их использования при решении задачи синтеза оптимальных систем управления и прогнозирующих устройств. Исследованы особенности ОСКУ применительно к объектам, динамика которых зависит от знака управляющего воздействия. Даны рекомендации по расчету таких систем. Промышленные испытания систем с прогнозирующими устройствами подтвердили реализуемость блоков прогноза и их высокую эффективность.
- ДокументБагатофункціональні сонячні системи тепло-холодопостачання і кондиціювання повітря(Одес. держ. акад. холоду, 2010) Франко, Ю. А.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.14 - Холодильна, вакуумна та компресорна техніка, системи кондиціювання. Дисертація присвячена розвитку наукових та інженерних основ створення багатофункціональних сонячних систем з використанням методів випарного охолодження середовищ. Найбільш перспективне включення випарних охолоджувачів у склад осушувально-випарних систем на основі відкритого абсорбційного циклу з прямою регенерацією абсорбенту. Це дозволяє знизити енерговитрати, оскільки традиційний десорбер і сонячна система нагрівання теплоносія тут замінюється сонячним регенератором абсорбенту. Розроблені схемні рішення ССКП на основі сонячних колекторів-регенераторів СК/Р. Газо-рідинні СК/Р забезпечують відновлення концентрації абсорбенту і підтримку безперервності циклу на основі сонячної енергії, що забезпечує як необхідне підведення тепла для регенерації, так і рух повітряного потоку над поверхнею абсорбенту. Виконано теоретичне та експериментальне дослідження особливостей плівкових течій по похилих поверхнях, включаючи питання сталості течій. Виконано математичне моделювання процесів трансформації сонячної енергії у газо-рідинному колекторі-регенераторі СК/Р з урахуванням теплових втрат, а також експериментальне вивчення процесів відновлювання абсорбенту в залежності від приведеної концентрації розчину ξ* і температури зовнішнього повітря. Розроблені випарні охолоджувачі ВО (повітроохолоджувач і градирня) на основі апаратів плівкового типу з багатоканальною багатошаровою структурою полімерної насадки і роздільним рухом потоків газу і рідини. Виконано моделювання процесів тепломасопереносу в ВО. Розроблена методика забезпечує розрахунок кінетичних характеристик (рушійних сил і коефіцієнтів обміну у фазах), на основі яких можна конкретизувати вибір напрямку інтенсифікації процесів при розробці структури поверхні і визначенні оптимальних режимних параметрів, виявити небезпеку повного насичення повітря і розробити рекомендації до проектування охолоджувачів, які виключають небезпеку явища реконденсації. Експериментально одержані залежності, що забезпечують розрахунок і проектування охолоджувачів. Як абсорбент для ССКП рекомендований розчин LiBr+(Н2О+LіВг+LiNОз), як найкращий з точки зору ступеня осушування повітря, що досягається, і необхідної температури регенерації абсорбенту, а також надійності експлуатації. Розроблена ССКП вирішує задачі забезпечення параметрів комфортності у широкому діапазоні параметрів зовнішнього повітря (хг = 15, 20 и 25 г/кг, при t = 30°С, тобто при найбільш тяжких зовнішніх умовах), при цьому температура десорбції не перевищує 70° С. Результати зіставлення осушувально-випарного кондиціонера з парокомпресійним, показали, що осушувально-випарна схема дозволяє істотно знизити споживану потужність СКП (па 35-40%). Виконано екологічний аналіз альтернативних рішень з використанням методології «Повний життєвий цикл» (Life Cycle Assessment, міжнародні стандарти ISO (ISO 14040, 14041, 14042 и 14043, «есо-indicator 99», база даних програми «SimaPro-6»). Розроблена ССКП приводить до меншого виснаження природних ресурсів, ніж традиційна, і вносить менший внесок у глобальну зміну клімату.
- ДокументБагатофункціональні сонячні системи теплохолодопостачання і кондиціювання повітря для Іракського Курдистану(Одес. держ. акад. холоду, 2012) Хассан Саді ІбрахімДисертація на здобуття наукового степеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.14.06 - Технічна теплофізика та промислова теплоенергетика. Дисертація присвячена розвитку наукових та інженерних основ створення багатофункціональних сонячних систем з використанням методів випарювального охолодження середовищ. Виконано дослідження кліматичних умов різних регіонів Іракського Курдистану і показано, що вся територія Курдистану придатна для розвитку сонячного теплохолодопостачання і кондиціювання повітря. Показано, що для створення сонячних систем перспективно використання абсорбційного циклу відкритого типу с непрямою регенерацією абсорбенту. Розроблені схемні рішення для багатофункціональних сонячних систем БСС. Розроблено новий принцип створення полімерних сонячних колекторів СК/П на основі моноблокових двох'ярусних структур. Це забезпечує зниження рівня теплових втрат, а перехід від чотиристінної до трьохстінної моноблокової композиції забезпечує подальше зниження рівня теплових втрат. Виконано цикл експериментальних досліджень, що підтвердили теоретичні результати. Розроблені принципи конструювання уніфікованої тепломасообмінної апаратури для альтернативних систем (абсорбера-осушувача, десорбера-регенератора, випарювальних охолоджувачів води і повітря) з використанням багатоканальних багатошарових полімерних структур. Виконано моделювання процесів сумісного тепломасообміну при випарювальному охолоджені води і запропоновано розрахунковий метод визначення стану повітряного потоку по висоті і об'єму насадки випарювальних охолоджувачів, що дозволяє встановити небезпеку небажаного повного насичення вологою газового потоку ще до виходу з насадки апарату, що різко знижує ефективність процесу. Розроблена ССКП вирішує задачі забезпечення параметрів комфортності у широкому діапазоні параметрів зовнішнього повітря, при цьому температура десорбції не перевищує 55-60° С. Показано, що альтернативна система БСС приводить до меншого виснаження природних ресурсів (в тому числі, енергоресурсів), ніж традиційна система, основана на парокомпресійному принципі, що говорить про її більшу енергетичну ефективність; вона вносить менший внесок у глобальну зміну клімату; найбільший вплив на довкілля призволиться під час експлуатації системи, при чому найбільший вплив у цей період зв'язаний з енергоспоживанням СКП.
- ДокументБарокамерное охлаждение и замораживание мяса(ОИНТЭ, 1990) Осьмачко, С. П.Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.04.03 - Машины и аппараты холодильной и криогенной техники и систем кондиционирования. В диссертационной работе представлены результаты исследований влияния массовой скорости ρv на тепло- и массообмен при охлаждении неупакованной мясной продукции в среде сжатого воздуха. Доказаны предельные возможности уменьшения усушки при замораживании мяса в полутушах в рекомендуемом диапазоне скоростей, температур и давлений охлаждающего воздуха. Установлено интенсифицирующее воздействие повышенного давления охлаждающего воздуха на процесс замораживания мяса в полутушах и четвертинах.