Група 4МХ-54
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Група 4МХ-54 за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 30
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка холодильника для торгової мережі супермаркетів ємністю 220 тон, м. Вінниця(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Пономарьов Максим ОлександровичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильника для торгової мережі супермаркетів ємністю 220 т, м.Вінниця. Ві нниця — місто на берегах Південного Бугу, адміністративний центр Вінницької області, Вінницького району, значний історичний осередок східного Поділля, центр Вінницької агломерації. Вінниця лежить за 200 км від столиці України. Відстань залізницею до Києва становить 221 км, автошляхами — понад 265 км. Нині Вінниця постійно зростає, набуває європейських рис, розвивається, як промисловий та адміністративний центр області, органічно пов'язаний з іншими регіонами держави. За ініціативи та сприяння міської влади в останні 2 роки розширилась інфраструктура підтримки підприємництва. Розвиток підприємництва набуває більш вагомого соціального і економічного значення. У всьому валовому обсягу міста його частка досягла 11 %, а динаміка зростання свідчить про наявність достатнього внутрішнього потенціалу. Регіон із економікою, що динамічно розвивається. Населення Вінниці, станом на 1 січня 2022 року, складає 369 740 осіб. За чисельністю населення серед міст України Вінниця замикає 10-ку найбільших міст (без урахування тимчасово окупованих територій). Всі ці люди потребують свіжих та якісних продуктів харчування, які мають зберігатись у межах безперервного холодильного ланцюга у закладах торгівлі до моменту придбання споживачем. Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умовами зберігання. Така необхідність пов'язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Зберігання харчових продуктів – перше, про що слід потурбуватися, плануючи відкриття торгової точки
- ДокументРозробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Шевченко Максим ОлесандровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси. Черка си — місто, обласний і районний центр в Україні, центр Черкаської міської громади, промисловий центр Центрального економічного району, значний культурний та освітній осередок. Відоме з XIII століття і за час свого існування відіграло певну роль в історії всієї України. Черкаси були осередком формування Козаччини, мешканці міста брали безпосередню участь у Хмельниччині та Коліївщині. Зростання міста після отримання статусу обласного центру призвело до перетворення його у великий промисловий центр і головний культурний осередок цілого регіону. Черкаси розташовані на правому березі Кременчуцького водосховища, створеного у середній течії Дніпра. Адміністративно місто поділяється на 2 міських райони — Придніпровський і Соснівський, до останнього також належить селище Оршанець. Населення міста — 269 836 осіб (01.01.2022). Черкаси розташовані на високому правому березі головної річкової артерії України — Дніпра, зокрема, створеного в його середній течії Кременчуцького водосховища, через яке збудовано чи не найбільший містдамбу в Україні. Рельєф історичної частини міста сформували Замкова гора, на якій розташовувався Черкаський замок, та численні яри в Соснівці. Але більша частина міста розташована на рівнині. Інтенсивна урбанізація спотворила історичний природний ландшафт дніпровських пагорбів у Черкасах. Особливо руйнівними виявилися дії радянських містобудівників. Панорама з Пагорба Слави і вид на Долину Троянд та водосховище.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Два шаги» , площею 1200 м. кв., м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Боровик Даниїл ДмитровичВнутрішня торгівля є одним з важливих видів економічної діяльності у будь-якій економіці. Вона відіграє значну роль як у формуванні економічного потенціалу суспільства, так і задоволенні потреб споживачів у споживчих товарах і послугах. Ступінь задоволеності споживачів як комплексний показник розвитку внутрішньої торгівлі необхідно розширити шляхом включення оцінки характеристик оптового і роздрібного товарообороту, який в кінцевому підсумку й виступає як результат торговельної діяльності. Торгівля має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Основна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні школи «Ор Самеах» на 120 відвідувача, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гончаренко Єгор ПавловичНайдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. На єгипетських фресках 2500 р. до н.е. ми бачимо, як раби мають великими опахалами над наповненням водою глиняними посудинами, охолоджуючи таким чином питну воду. У давньогрецькій та давньоримській літературі ( описання Протагора, Голена, Гіппократа, Плінія, Афена) згадується про використання снігу та льоду для охолодження напоїв. З літературних джерел середньовіччя відомо, що для дворів каліфа Мекки і каїрського султана доставляли верблюжими караванами сніг із сирійських та ліванських гір. В Європі – Іспанії та Португалії – після хрестових походів почав розповсюджуватися пористий глиняний посуд, призначений для охолодження питної води. Слід зазначити, що глиняні глечики з Мохача, що застосовувалися в Угорщині з цією метою, з’явилися саме в той час. Нова ера поклала початок першим свідомим дослідам, пов’язаним із зберіганням продуктів способом охолодження. Парацельс (1493-1514рр.) в «Арчидохе» повідомляє про процедуру, за допомогою якої взимку можна підвищити вміст спирт у вині шляхом виморожування води : « Те, що вимерзає, відкинь, те, що не вимерзає, по суті своїй складає spiritus vini». Флорентієть Пріспіо Кодтелло у 1660 р. відкрив кафе у Парижі, де продавав морозиво, одержане заморожуванням фруктового соку за допомогою суміші льоду і солі. У ХVIII ст. почали розповсюджуватися льохи – сховища льоду, призначенні для охолодження продуктів. У 1793 р. Томас Мор у США запатентував холодильний процес. Він використовував для охолодження суміш природного льоду із сіллю. До середини ХІХ ст. низькі температури одержували включно за допомогою природного льоду. Проте робилися перші кроки і в галузі створення холодильних машин. З другої половини ХІХ ст. швидко розвивається холодильна техніка, а разом з нею починає розповсюджуватися спосіб охолодження та навіть заморожування продуктів.
- ДокументПроект компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Котляр Вадим ДмитровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл. Ізмаї л у 2— роках — Тучко в — місто в Одеській області України, адміністративний центр Ізмаїльського району, колишній центр Ізмаїльської області. Являє собою окрему Ізмаїльську міську громаду. Відстань до Одеси становить понад 200 км і проходить автошляхом E 7, із яким збігається М . Друге найбільше місто області за кількістю населення — понад 70 000 осіб. Розташований на півдні області, на лівому березі річки Дунай простягнувся на 3 кілометрів уздовж Кілійського гирла , за 0 кілометрів від берега Чорного моря. З протилежного берега Дунаю навпроти міста лежить румунське село Плауру. Протяжність з півночі на південь — 7,3 км, із заходу на схід — ,2 км. У місті діє управління однойменного прикордонного загону ДПСУ та пункт контролю на кордоні з Румунією Ізмаїл-Плауру. Ізмаїл лежить на півдні Буджацької рівнини у межах однойменного степового регіону. Середня висота міста над рівнем моря — 2 метрів, а найменша — 2 метрів над рівнем моря берег Дунаю . Попри велику кількість природних водойм навколо Ізмаїла основним джерелом водопостачання тут є артезіанські свердловини. Місто знаходиться у східноєвропейському часовому поясі. У місті розташований головний офіс Українського Дунайського пароплавства засноване 944 року і морський порт. Ізмаїл — найбільший український порт на Дунаї, який складається із трьох вантажних районів та одного пасажирського. В середині квітня 20 9 року АМПУ завершила реконструкцію Ізмаїльського морського вокзалу. Роботи такого масштабу востаннє проводилися тут 4 років тому. Модернізована будівля морського вокзалу, окрім своїх традиційних функцій стане місцем проведення ділових і культурних заходів
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка», площею 820 м. кв., м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гаджук Сергій ПетровичБагато продовольчих товарів, які перебувають в оптовій і роздрібній торгівлі, є швидкопсувними. Під дією мікроорганізмів, а також унаслідок біохімічних процесів, що відбуваються в продуктах, їхня якість може погіршуватися. При температурі повітря нижче 0 °С життєдіяльність мікроорганізмів уповільнюється і біохімічні процеси протікають повільніше. Тому при зберіганні продовольчих товарів використовують холод. Його застосування дає можливість зберігати первісну якість харчових продуктів і підвищувати тривалість їх зберігання, створювати необхідні товарні запаси на базах і складах оптової та роздрібної торгівлі. Використання холоду дає змогу послабити сезонність реалізації тваринного масла, молочних продуктів, риби, овочів; забезпечувати тривалу збереженість продуктів після виробництва чи заготівлі; розширювати асортимент швидкопсувних товарів для продажу населенню; перевозити продукти на далекі відстані. Якість продовольчих товарів при застосуванні холоду в певний період лишається без зміни, вони не втрачають природного вигляду, властивого їм смаку й поживності. У стаціонарних холодильниках охолоджують і заморожують, зберігають і відпускають в роздрібні торговельні підприємства швидкопсувні продукти. Сутність охолодження Охолодження досягається зменшенням вмісту теплоти у твердому тілі, рідині або газі. Фізична природа холоду й теплоти однакова: залежить від швидкості руху молекул, з яких складається фізична речовина. Охолодження — процес віднімання теплоти, який приводить до зниження температури або зміни агрегатного стану фізичного тіла. Охолодження нагрітого тіла до температури навколишнього середовища відбувається природно, без затрати енергії.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «А Т Б» , площею 920 м. кв., м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Сичов Сергій СергійовичОсновна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу. Торгівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Актуальною проблемою сучасної науки є забезпечення населення повноцінними продуктами харчування високої якості, доступними за ціною широкому колу споживачів. Таку задачу виконує торгівля, а в її структурі торгові холодильники. Сільське господарство є одним із найважливіших секторів вітчизняної економіки. Від наявності та якості продуктів харчування залежить життя і здоров’я людей, а рівень розвитку агропромислового сектору держави є ключовим елементом її продовольчої безпеки. Україна має сприятливі умови для розвитку аграрного сектору, що дає змогу забезпечувати внутрішнє споживання якісної та екологічно чистої продукції АПК та нарощувати її постачання на світовий ринок. Але зараз в Україні триває війна. І видатки нашої держави на комплексний захист та підтримку економіки, становлять близько 2 млрд. гривень щодня. Міністр фінансів України закликав країни світу надати фінансову підтримку, яка необхідна нам для виживання.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні оздоровчого комплексу на 200 відвідувачів, м. Луцьк(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Матрошилов Максим ОлексійовичТехніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини в торгівлі та громадському харчуванні. Це холодильні шафи, холодильники-бари, морозильники-столи, комп’ютеризовані холодильники з вбудованими телевізорами, холодильники нестандартної форми, камери з умовами «вологої свіжості», вітрини, прилавки, прилади для охолодження води, напоїв, приготування льоду, кондиціонери.
- ДокументПроект розподільчого холодильника ємністю 420 тон, м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Червоний Артем ОлеговичХолодильна споруда, що проектується призначена для охолодження, заморожування і тривалого зберігання харчових продуктів. даний холодильник відноситься до розподільних. Такі холодильники призначені для рівномірного постачання населенню продуктів харчування протягом усього року. Холодильник планується розмістити в місті Харкові. У сезон заготовок на розподільному холодильнику створюють резервні запаси продуктів. На розподільні холодильники продукти надходять з виробничих і заготівельних холодильників в охолодженому і замороженому видах. Тому на розподільних холодильниках в основному тільки зберігають охолоджені та заморожені вантажі. Продукти зберігаються протягом тривалого часу (до 3 - 6 міс. і більше). При порушенні теплового режиму перевезення для вантажів, передбачають невеликі камери доморожування. Розподільні холодильники бувають універсальні та спеціалізовані (для м'яса, риби, фруктів і т.п.). До складу розподільних холодильників часто входять цехи з виробництва морозива, водяного та сухого льоду, цехи для фасування і заморожування фруктів і овочів, а також для фасування масла, м'яса та інших продуктів. Такі підприємства називають холодокомбінатами. У камерах зберігання підтримується темпра від +4° до -20°, в морозилках до -35° при відносить, вологості повітря від 80 до 95%. Розподіл холодильної ємності по температурного режиму змінюється в залежності від кількості та асортименту продуктів, зрушень у сезонності їх виробництва; для розподільних холодильників у перспективі приймається: для охолоджених продуктів - 55%, морожених - 30%, універсального режиму зберігання (0°-:-18°) - 15%. В останні роки застосовуються конструктивні і планувальні прийоми, що зменшують природну усушку, що поліпшують умови прийому та видачі вантажів: теплозахисні «сорочки» покриття і зовнішніх стін, дозволяють значно знизити втрати продуктів, охолоджувані приймальні та експедиційні приміщення замість відкритих платформ, охолодження в літній даху час водою та ін. У ряді країн побудовані багатоповерхові холодильники, в яких ліфти замінені пандусами (ухил 3-6%), забезпечують можливість доставки вантажів самохідним транспортом (електрокари, тягачі тощо) на будь-який поверх до місця складування. Це особливо зручно при транспортуванні вантажних пакетів на піддонах методом наскрізної пакетизации від підприємств-виробників до одержувачів.
- ДокументРозробка холодильника при фермерському господарстві для зберігання винограду ємністю 220 тон, Миколаївська обл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Овсієнко Андрій ТарасовичАктуальною проблемою сучасної науки є забезпечення населення повноцінними продуктами харчування високої якості, доступними за ціною широкому колу споживачів. Найдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. Охолодження і заморожування стали найбільш важливим способами консервування продуктів, які швидко псуються. Охолодженні харчові продукти після зберігання незначною мірою відрізняється від свіжих. Тривалість зберігання охолоджених продуктів залежить від багатьох факторів і визначається сукупною дією мікробіологічних, біохімічних, хімічних та фізичних процесів на якість продуктів. Щоб підвищити тривалість зберігання харчових продуктів, які швидко псуються, їх необхідно заморожувати. У заморожених продуктах швидкість протікання процесів, які впливають на якість, у багатьох разів менше, ніж в охолоджених. Якість харчових продуктів після заморожування не відрізняється від первісної, оскільки вони зберігаються багато цінних поживних властивостей. Створення раціональних конструкцій холодильного устаткування неможливе без знань процесів, які протікають у харчових продуктах при холодильній обробці та в апаратах холодильного устаткування. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу.
- ДокументРозробка спеціалізованого холодильника для зберігання молочних продуктів ємністю 120 тон, м. Житомир(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мекешко Олександр ВасильовичПідприємства молочної промисловості отримують сировину від первинної мережі, яка має ряд проміжних ланок: проміжні приймальні, сепараторні відділення, низові заводи. Головною ланкою є прифермерські молочарні, де проводиться первинна обробка молока Важливою умовою виконання основних функцій підприємством є правильна технічна експлуатація обладнання, що обумовлюється оптимальним режимом роботи устаткування. Правильна технічна експлуатація обладнання є обов’язковою умовою більш тривалого використання обладнання, його безаварійної роботи, безпечної роботи обслуговуючого персоналу, зменшення собівартості продукції, що випускається, або зменшення собівартості одиниці холоду чи тепла, що виробляється. В умовах ринкових відносин важливим є питання використання сучасного, з точки зору технічного оснащення, обладнання чи устаткування. Таким чином пріоритетним напрямком є правильний вибір холодильного чи теплонасосного обладнання, особливості його монтажу і раціональної експлуатації. У проекті розглянуто питання використання основного та допоміжного обладнання холодильного устаткування. Детально розглянуто питання монтажу основного та допоміжного обладнання, такого як компресор і електродвигун, теплообмінних та охолоджуючих пристроїв, теплової ізоляції та інше. Виділено основні напрямки організації монтажних робіт з використанням проектнотехнічної документації. Приділено особливу увагу пуско-налагоджувальним роботам із детальним розглядом питань випробування установок на міцність і щільність, заправлення системи холодильним агентом і маслом. Безпечна та економічна робота холодильних установок залежить від режиму їх роботи, особливостей пуску та способів регулювання продуктивності. Серед компресорних агрегатів холодильних установок виділяють як розповсюджені поршневі та гвинтові компресори, так і сучасні спіральні.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні оздоровчого комплексу на 200 відвідувачів, м. Луцьк(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Стоянов Олександр СтепановичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильної установки для їдальні оздоровчого комплексу на 200 відвідувачів, м. Луцьк. Луцьк — місто обласного значення на заході України, адміністративний центр Волинської області та Луцького району. Історичний, релігійний, політичний, освітній, промисловий та економічний центр Волині. Сучасний Луцьк — знаходиться на північному заході України. Із заходу на схід, із півночі на південь він розкинувся відповідно на 10 і 15 км. Місто розташоване у поліській і лісостеповій фізикогеографічних зонах. Під час російського вторгнення в Україну, російські війська двічі завдали ракетного удару по Луцькому військовому аеродрому: 24 лютого та 11 березня. Ці атаки належали до серії ударів по українських військових об'єктах. 27 березня ворог атакував ракетами луцьку нафтобазу. Місто стало приймати переселенців з регіонів України, постраждалих від війни, у гуртожитки та хостели. У місті сформували батальйон оперативного реагування «Луцьк», проводяться навчання дій в умовах воєнного стану. Саме тому можна із впевненістю говорити про те, що створення оздоровчих комплексів саме у цьому регіоні є актуальною проблемою. Здорове харчування – це здоров’я споживачів, які користуються його основними принципами. Здорове харчування — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами, скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка» , площею 620 м. кв., м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мудрик Владислав ВікторовичТоргівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Істотна частка товарів виробляється в країні завдяки наявності агропромислового комплексу, який на основі наявної сировини та завдяки вітчизняній промисловій базі дає можливість виробляти широкий асортимент продуктів харчування. Поряд із цим є низка негативних чинників, що стримують розвиток ринку промислового ритейлу, особливо у сільській місцевості та малих містах. Ключову роль тут відіграє низький рівень купівельної спроможності населення внаслідок кризових явищ, викликаних пандемією Covid-19, веденням боїових дій в Україні. Водночас до демографічних проблем слід віднести трудову міграцію населення до сусідніх країн, насамперед в ЄС, що приводить до скорочення споживання продуктів харчування. Неефективність системи митного контролю дала можливість збільшити обсяги контрабанди деяких категорій продуктів харчування, які завдяки відсутності митного контролю мають неекономічні конкурентні переваги. Виходячи з наведених фактів, доцільно провести комплексний аналіз основних показників функціонування ринку продуктів харчування в Україні. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживанняю. Основна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу
- ДокументРозробка холодильника для зберігання напівфабрикатів з м’яса птиці ємністю 420 тон, м. Ладижин(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Ганенко Олександр АнатолійовичРеалізація найбільш цінних частин тушки у вигляді напівфабрикатів економічно доцільна, так як споживач купує м'ясо без кісток. З м'яса курей виробляють філе куряче з кісточкою; стегенце курячий; набір для бульйону курячий; тушку курячу, підготовлену до кулінарній обробці. В Україні існує Стандарт, який встановлює вимоги до напівфабрикатів із м’яса птиці (курчата, кури, курчата-бройлери, iндики, iндичата, качки, каченята, гуси, гусенята), які призначені для реалізації в торговiй мережi та мережi громадського харчування (надалі – напівфабрикати), і повинні виготовлятись під державним ветеринарно-санітарним контролем та наглядом. Обов’язкові вимоги до якості продукції, дотримання яких гарантує безпеку життя та здоров’я населення і охорону довкілля. Напівфабрикати повинні мати правильну форму, бути рівномірно запанірованими, без тріщин і ламаних країв. Філе натуральне без шкіри і поверхневої плівки, сухожилки перерізані в двохтрьох місцях, плечова кістка зачищена від м'якоті 3-4 см завдовжки з обрубаною частиною гомілки. Маса кісточки 5 г. Всередині напівфабрикату може бути мале філе або 1-2 шматочки м'якоті іншого філе. Форма філе овальна. Колір від блідорожевого до рожевого, запах властивий свіжому курячому м'ясу, консистенція щільна, пружна. Філе паніроване відповідає тим вимогам, що й філе натуральне, але його поверхня повинна бути вкрита рівним шаром білої паніровки, яка не відстає і не зволожена. Котлети по - київськи мають форму валика, філе куряче фаршироване — форму груші, а філе індички фаршироване - півмісяця. На поверхні рівний шар білої паніровки. Котлети січені - овально-сплющеної форми, поверхня рівномірно запанірована, без тріщин, ламаних країв, консистенція м'яка, запах властивий якісному м'ясу.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні швидкого харчування на 62 відвідувача, м. Суми(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Башлій Денис ІвановичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильної установки для їдальні швидкого харчування на 62 відвідувача, м. Суми. Су ми — місто обласного значення в північно-східній частині України, на Слобожанщині, адміністративний центр Сумської міської громади, Сумського району і Сумської області. Місто лежить на берегах річки Псел при впадінні до неї річки Сумки. Населення міста становить 256,5 тис. осіб (01.01.2022), площа — 95,4 км². Суми поділяються на 2 міські райони: Ковпаківський і Зарічний. Суми знаходяться у північно-східній частині України, на берегах річки Псел при впадінні до нього річки Сумки, у межах Середньоруської височини. Місто з багатою давньою історією та з динамічним майбутнім розвивається та потребує нових потужностей у галузі громадського харчування. В Сумах три великі університети та з десяток крупних підприємств, які потребують послуг з харчування здобувачів освіти та співробітників. При цьому, закладів, які мають статус «заклад швидкого харчування» в цьому місті всього дванадцять. Заклад громадського харчування — підприємство, призначене для виробництва кулінарної продукції, борошняних, кондитерських і булочних виробів, їх реалізації та/або організації їх споживання. Підрозділяються на ресторани, кафе, бари, столові, закусочні. Законодавство України надає наступне визначення: «заклад громадського харчування — ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам». Швидке харчування у світі називають фаст-фудом.
- ДокументПроект портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 520 тон, м. Умань(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Юзефович Андрій ОлександровичЗастосування штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів,високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Джерелами створення мікроклімату в холодильних складах є холодильні (морозильні) агрегати на основі компресорів, від потужності яких залежить температурний діапазон обладнання.
- ДокументПроект портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 720 тон, м. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мойсеєв Євгеній ОлександровичПортовий холодильник призначений для зберігання вантажів при їх перевантаженні з одного виду транспорту на інший, наприклад, з водного на залізничний та автомобільний транспорт і навпаки. Вони знаходяться на території річкових, морських портів. Порт це ділянка берега моря, річки з прилеглою акваторією, захищена від негоди захисними гідротехнічними спорудами, на якій розміщується комплекс будівель та пристоїв для завантаження і розвантаження суден ті їх обслуговування. Головне завдання порту як єдиного комплексу, задовольняти вимогам безпечного прийому, найшвидшого завантаження-розвантаження та комплексного обслуговування сучасних та перспективних транспортних суден, вдповідати умовам прогресивних способів перевезень на морському та суміжних видах транспорту. Конфігурацію причальної лінії зводять до одного з наступних видів: - вздовж берегової смуги; - з виносом причального фронту в акваторію; - з врізанням причального фронту на територію. Для портових холодильників характерна велика місткість камер зберігання, обсяги вантажних операцій, операцій із огляду,спеціальні приміщення для сортування і карантинної витримці продуктів. Портові холодильники відрізняються за місткістю камер зберігання, продуктивністю пристроїв для холодильної обробки, типом холодильної установки, системи охолоджування, схемою автоматизації. Місткість холодильників визначається в одиницях об'єму камер зберігання, одиницях маси продуктів зберігання.
- ДокументРозробка холодильної установки для кафе швидкого харчування 220 відвідувачів, м. Луцьк(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Дембицькій Андрій СергійовичРитм життя у сучасних містах залишає їх жителям все менше часу на домашні справи, в тому числі і приготування їжі, тому у численних закладів громадського харчування з кожним роком з'являється все більше клієнтів. Сьогодні більшість завсідників фаст-фудів – це молодь до 29 років. Старші люди все ще вважають за краще харчуватися домашньою їжею, знаходячи її більш корисною. Дійсно, меню класичного міського кафе швидкого харчування не може задовольнити прихильників здорового способу життя будь-якого віку. Правда, поширення ідей вегетаріанства та інших напрямів ЗСЖ змушує власників фастфудів вносити відповідні зміни в асортимент, але повністю переорієнтуватися на здорову їжу вони не можуть з-за технологічних обмежень і боязні втратити напрацьовану клієнтуру. Як правило, заклади швидкого харчування обслуговують всі види демографії. Вони призначені для залучення дітей, дорослих, працюючих людей, ділових людей, сімей та молодих батьків. Ось чому дизайн інтер’єру має всілякі простору. Є ігрові майданчики для дітей – одна з головних визначних пам’яток, яка спочатку принесла Макдональдсу світову популярність і славу. Однак в наші дні ігрових майданчиків мало і далеко. Тепер, коли багато хто з цих брендів завоювали успішне комерційне присутність по всьому світу, ми тепер знаходимо будівлі з великими відкритими вікнами, а іноді навіть складними інтер’єрами. Проте, фінал завжди повинен залучати людей з усіх верств суспільства. Фірмовий стиль всіх закладів швидкого харчування заснований на знайомстві. Люди завжди відчувають себе комфортно в тому місці, де вони звикли обідати. Тому, навіть коли ви перебуваєте в іншій країні, знайома атмосфера обов’язково змусить вас відчувати себе невимушено. Складники швидкого харчування не йдуть на налаштовані теми, тому що це йде врозріз з підкресленням їх фірмового стилю.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка» , площею 1020 м. кв., м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Маєвський Денис АнатолійовичТемою дипломного проекту передбачається розробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка» , площею 1020 м. кв., м. Запоріжжя. Запорі жжя — місто в Україні, адміністративний центр Запорізької області. За кількістю населення — шосте місто країни (710 052 станом на 1 січня 2022 року). Розташоване на головній воднотранспортній магістралі України — річці Дніпро, у місці її перетину транспортно-комунікаційними коридорами, що з'єднують південь країни зі столицею України, західними та центральними областями України, Донбас із Криворіжжям. Разом із навколишніми поселеннями утворює Запорізьку агломерацію. Є одним з найбільших адміністративних, індустріальних та культурних центрів півдня України з розвиненим машинобудуванням, чорною та кольоровою металургією, хімічною та будівельною промисловістю, річковим портом і важливим транзитним залізничним вузлом. Площа міста Запоріжжя становить 33 099 га. Показник території на 1000 жителів — 39 га, що приблизно збігається з такими ж показниками по містах України (40 га) і міста такого ж рівня — Дніпра (33 га). Понад 4 тис. га зайняті водними просторами (12,8 %), близько 8 тис. га займають промислові, комунально-складські об'єкти, спецтериторії, 17,6 % міських земель використовуються в сільському господарстві. Вільні міські землі, що становлять 1,6 % від усієї території міста Запоріжжя, роздроблені й дисперсно розташовані в плані міста.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні оздоровчого комплексу на 82 відвідувача, м. Ужгород(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Лаговський Ярослав СергійовичШироке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості і громадського харчування дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів, високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Темою дипломної роботи передбачено розробка холодильної установки для їдальні оздоровчого комплексу на 82 відвідувача , м. Ужгород. Холодильник, що проектується призначений для короткочасного збереження м’яса, молочно-жирових і гастрономічних харчів, риби, фруктів, напоїв та інших продуктів. Для зберігання якості й харчової цінності продукти необхідно зберігати при низьких температурах. З цією метою і проектуємо холодильник. Будівля холодильника складається з охолоджуємого складу із теплоізольованих зовнішніх огороджень , машинного відділення, а також примикає до залу прийому їжі й адміністративно-побутового корпуса. Холодильники ємкістю біля 10 тон проектують одноповерховими. При кількості місць від 50 до 100 висота приміщень холодильника 3,6 метрів, Ширина коридорів від 1.3 до 1,8 метрів. Будівля холодильника виконана по безкаркасній схемі зі стандартних цегляних конструкцій. Теплоізоляція виконується з плит пінопласту полістирольного ПСБ-С стандартної товщиною, кратною 25 мм. Доставка і відправка продукції споживачам здійснюється автомобільним транспортом. Для підтримування заданого температурного режиму зберігання призначається фреонова холодильна установка з безпосереднім охолодженням. Холодильна установка розраховується на режим роботи при максимальних зовнішніх і внутрішніх теплоприпливах. Холодильним агентом вибрано озонобезпечний хладон нового покоління R404a.