Перегляд за Автор "Шарахматова, Т. Є."
Зараз показуємо 1 - 20 з 28
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ121171 Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату та установка для його здійснення(2020) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.1. Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, відповідно до якого вторинну молочну сировину піддають ультрафільтраційному концентруванню до заданого вмісту білків і жирів, одержані ультрафільтраційний пермеат та ультрафільтраційний ретентат відокремлюють і накопичують у відповідних буферних ємностях до заданої кількості, після чого ультрафільтраційний пермеат подають на нанофільтрацію, а ультрафільтраційний ретентат - на діафільтрацію, до ультрафільтраційного пермеату при подачі на нанофільтрацію додають задану кількість ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини і здійснюють нанофільтрацію одержаної суміші; одержані нанофільтраційний пермеат і нанофільтраційний ретентат відокремлюють, нанофільтраційний ретентат видаляють, нанофільтраційний пермеат накопичують у відповідній буферній ємності до заданої кількості, а потім змішують з ультрафільтраційним ретентатом, що надходить на діафільтрацію, одержані діафільтраційний пермеат і діафільтраційний ретентат відокремлюють, діафільтраційний пермеат додають до ультрафільтраційного пермеату при подачі його на нанофільтрацію, а діафільтраційний ретентат, як цільовий продукт, подають на подальшу переробку; при цьому кількість ультрафільтраційного ретентату, що подають на діафільтрацію, дорівнює кількості діафільтраційного ретентату, який відбирають як цільовий продукт при діафільтрації, нанофільтрацію здійснюють за умов, що кількість ультрафільтраційного пермеату після ультрафільтрації основної вторинної сировини дорівнює кількості нанофільтраційного пермеату, кількість ультрафільтраційного пермеату від іншого виду молочної сировини дорівнює кількості нанофільтраційного ретентату, а кількість нанофільтраційного пермеату дорівнює кількості ультрафільтраційного ретентату, помноженій на діафільтраційний об'єм нанофільтраційного пермеату. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що одержаний діафільтраційний пермеат подають до відповідної буферної ємності та видаляють з системи, а на нанофільтрацію подають суміш ультрафільтраційного пермеату від вихідної сировини та ультрафільтраційного пермеату від іншого виду молочної сировини. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як вихідну вторинну молочну сировину використовують маслянку. 4. Установка для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, яка містить сполучені між собою технологічними трубопроводами три контури - контур ультрафільтрації (1), контур діафільтрації (2) та контур нанофільтрації (3); при цьому контур ультрафільтрації (1) містить буферну ємність (4) для вторинної молочної сировини, датчики рівня (5), (16) і (20), живильний насос (6), зворотні клапани (7), (13) і (18), з'єднувальний трійник (8), блок ультрафільтраційного концентрування (9), циркуляційний насос (10), датчик вимірювання концентрації (11), триходовий кран (12) з регулюючим органом, витратомір (14), буферні ємності (15) і (19) для ультрафільтраційного ретентату і для ультрафільтраційного пермеату відповідно та дренажний кран (17) з регулюючим органом; контур діафільтрації (2) містить живильні насоси (21), (37) і (42), з'єднувальний трійник (22), блок діафільтрації (23), циркуляційний насос (24), датчики вимірювання концентрації (25) і (38), чотири триходових крани (26), (31), (36) і (44) з регулюючими органами, зворотні клапани (27), (32), (35), (43), витратоміри (28) і (39), буферні ємності (29), (33) та (40) для діафільтраційного ретентату, для діафільтраційного пермеату і для суміші потоків ультрафільтраційного пермеату і діафільтраційного пермеату, відповідно, та датчики рівня (30), (34), (41); контур нанофільтрації (3) містить живильні насоси (45) і (64), зворотні клапани (46), (53) і (66), два триходових крани (47) і (52) з регулюючими органами, з'єднувальний трійник (48), блок нанофільтрації (49), циркуляційний насос (50), датчики вимірювання концентрації (51), (58), витратоміри (54), (59), (65), дренажний кран (57) з регулюючим органом, буферні ємності (55), (60) та (62) для нанофільтраційного ретентату, нанофільтраційного пермеату і ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини, відповідно, та датчики рівня (56), (61) і (63); при цьому датчик рівня (5) встановлений у буферній ємності (4) для вторинної молочної сировини, вихід якої сполучений через живильний насос (6) та зворотний клапан (7) з першим входом з'єднувального трійника (8), вихід якого з'єднаний зі входом блока ультрафільтраційного концентрування (9), перший вихід якого сполучений через циркуляційний насос (10) і датчик вимірювання концентрації (11) з входом триходового крана (12), перший вихід якого через зворотний клапан (13) сполучений з другим входом з'єднувального трійника (8), а другий вихід через витратомір (14) - з входом буферної ємності (15) для ультрафільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (16), другий вихід блока ультрафільтраційного концентрування (9) через дренажний кран (17) та зворотний клапан (18) з'єднаний з входом буферної ємності (19) для ультрафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (20); вихід буферної ємності (15) контуру ультрафільтрації (1) через живильний насос (21) контуру діафільтрації (2) з'єднаний з першим входом триходового крана (44), вихід якого сполучений з першим входом з'єднувального трійника (22), вихід якого з'єднаний з входом блока діафільтрації (23), перший вихід блока діафільтрації (23) сполучений через циркуляційний насос (24) і датчик вимірювання концентрації (25) з входом триходового крана (26), при цьому перший вихід триходового крана (26) через зворотний клапан (27) з'єднаний з другим входом з'єднувального трійника (22), а другий вихід через витратомір (28) сполучений з входом буферної ємності (29) для діафільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (30), другий вихід блока діафільтрації (23) сполучений з входом триходового крана (31), перший вихід якого з'єднаний через зворотний клапан (35) з першим входом триходового крана (36), а другий вихід через зворотний клапан (32) - з входом буферної ємності (33) для діафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (34), при цьому другий вхід триходового крана (36) з'єднаний через живильний насос (37) з виходом буферної ємності (19) контуру ультрафільтрації (1), а вихід через датчик вимірювання концентрації (38) і витратомір (39) - з входом буферної ємності (40) для суміші потоків ультрафільтраційного пермеату і діафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (41), другий вхід триходового крана (44) контуру діафільтрації (2) з'єднаний через живильний насос (42) і зворотний клапан (43) з виходом буферної ємності (60) для нанофільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (61) контуру нанофільтрації (3), а вихід буферної ємності (40) контуру діафільтрації (2) сполучений через живильний насос (45) і зворотний клапан (46) контуру нанофільтрації (3) з першим входом триходового крана (47), другий вхід якого з'єднаний через зворотний клапан (66), витратомір (65) і живильний насос (64) з виходом буферної ємності (62) для ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини, в якій встановлений датчик рівня (63), а вихід - з першим входом з'єднувального трійника (48), вихід якого з'єднаний з входом блока нанофільтрації (49), перший вихід якого з'єднаний через циркуляційний насос (50) і датчик вимірювання концентрації (51) з входом триходового крана (52), перший вихід якого сполучений через зворотний клапан (53) з другим входом з'єднувального трійника (48), а другий вихід через витратомір (54) з входом буферної ємності (55) для нанофільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (56), другий вихід блока нанофільтрації (49) з'єднаний через дренажний кран (57), датчик вимірювання концентрації (58) і витратомір (59) з входом буферної ємності (60) для нанофільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (61).
- Документ121543 Суміш для виробництва морозива(2017) Шарахматова, Т. Є.; Трубнікова, А. А.Суміш для виробництва морозива, що містить молоко незбиране, молоко сухе, вершки, зернове борошно та солодкий компонент, яка відрізняється тим, що вона як солодкий компонент містить стевію, та додатково містить питну воду і стабілізаційний комплекс (стабілізаційна система "Ультрамікс" з дієтичною добавкою "Глюкорн").
- Документ123281 Спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива(2021) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний для виробництва низьколактозного морозива, що має корисні для здоров'я функціональні властивості.
- Документ123328 Спосіб виробництва низьколактозного морозива(2021) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний для виробництва низьколактозного морозива, що має корисні для здоров'я функціональні властивості.
- Документ135282 Спосіб виробництва низьколактозного морозива(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити спосіб виробництва низьколактозного морозива, в якому шляхом введення нових технологічних операцій (видалення лактози з молочного компонента та ін.) і застосування інших видів сировини (маслянки - для приготування функціональної основи і кисломолочного компонента, використання пребіотиків - інуліну та лактулози, відповідного виду стабілізатора, нових смакоароматичних компонентів) та нового компонента (лимонної кислоти) забезпечити одержання продукту з корисними для здоров'я функціональними властивостями, придатного для споживання при оздоровчому та дієтичному харчуванні, в тому числі, і хворим на лактозну непереносимість.
- Документ135571 Установка для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити установку для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного. концентрату, в якій шляхом з'єднання технологічних вузлів між собою у певному порядку забезпечити безперервне проведення технологічного процесу з мінімальною кількістю обладнання, без застосування сторонніх речовин, зниження енергетичних, ресурсних та економічних витрат, а також одержання готового продукту із збереженням усіх вихідних мінеральних речовин, збагаченого білками та фосфоліпідами.
- Документ135572 Спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.В основу корисної моделі поставлена задача розробити спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива, в якому шляхом введення нових технологічних операцій (видалення лактози з молочного компонента та ін.) і застосування інших видів сировини (маслянки - для приготування функціональної основи і кисломолочного компонента, використання пребіотиків - інуліну та лактулози, відповідного виду стабілізатора, нових смакоароматичних компонентів) та нового компонента (лимонної кислоти) та забезпечити одержання продукту з корисними для здоров'я функціональними властивостями, придатного для споживання при оздоровчому та дієтичному харчуванні, в тому числі, і хворим на лактозну непереносимість та цукровий діабет.
- Документ137106 Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.В основу корисної моделі поставлена задача розробити спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, в якому шляхом введення нової комбінації технологічних прийомів (видалення лактози діафільтрацією УФ-ретентату нанофільтраційним пермеатом УФ-пермеату), використання додаткового виду вторинної молочної сировини (маслянки), забезпечити безперервне проведення технологічного процесу з мінімальною кількістю обладнання, без застосування сторонніх речовин, зниження енергетичних, ресурсних та економічних витрат, а також одержання готового продукту із збереженням усіх вихідних мінеральних речовин, збагаченого білками та фосфоліпідами.
- ДокументАналіз сировини і готової продукції(2018) Котляр, Є. О.; Ткаченко, Н. А.; Севастьянова, О. В.; Шарахматова, Т. Є.У посібнику представлені методики хімічного аналізу сировинних інгредієнтів, напівфабрикатів і готової косметичної продукції. Описано методики випробувань косметичних засобів на відповідність технічним вимогам. Розглянуто методи отримання трансдермальних носіїв і оцінки ефективності косметичних засобів. Значну увагу приділено аналізу готової продукції. Практикум призначений студентам і викладачам хіміко-технологічних спеціальностей вищих навчальних закладів, що спеціалізуються в галузі хімії і технології косметичних і фармацевтичних засобів. Високий теоретичний рівень і великий обсяг експериментальних методик, представлених в практикумі, дозволяють рекомендувати його також як довідковий посібник фахівцям, що працюють в області виробництва косметичних, фармацевтичних і харчових композицій.
- ДокументВплив харчової солі на кріоскопічну температуру при виробництві кулінарного морозива(2017) Шарахматова, Т. Є.Доцільно дослідити вплив концентрації харчової солі на зміну технологічних властивостей суміші для виробництва кулінарного морозива, для виробництва якого сіль є обов’язковим компонентом.
- ДокументДослідження параметрів гідролізу лактози ферментними препаратами β-галактозидази(2018) Шарахматова, Т. Є.; Трубнікова, А. А.; Цупра, О. С.Проведено дослідження, об'єктом якого служила маслянка, отримана при виробництві масла методом збивання, ферментний препарат β-галактозидази «Ha-Lactase» фірми «Хр. Хансен» (Дания) і таблетований препарат фірми «Biolabor» (Німеччина). Температурні режими контролювали за загальноприйнятими методиками. Активну кислотність вимірювали за допомогою приладу EzodopH 6011A. Ступінь гідролізу лактози визначали кріоскопічним методом, вимірюючи точку замерзання гідролізованої суміші на кріоскопічному пристрої, який розроблено для проведення даних досліджень.
- ДокументДіафільтраційне очищення ультрафільтраційного концентрату маслянки від лактози(2018) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.Мета роботи - діафільтраційне очищення ультрафільтраційного концентрату маслянки від лактози.
- ДокументОбладнання для виробництва морозива(2014) Бартковський, І. І.; Рибак, О. М.; Поліщук, Г. Є.; Гузд, І. С.; Шарахматова, Т. Є.У навчальному посібнику наведено сучасне обладнання для підготовки, теплового та механічного оброблення, фрезерування сумішей та формування і загартування морозива. Опис обладнання супроводжують схеми, рисунки, таблиці, технічні характеристики та рекомендації з експлуатації окремих видів устаткування у виробничих умовах. Для студентів, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, а також фахівців відповідних галузей.
- ДокументОдержання сухого безлактозного білково-ліпідного концентрату маслянки(2019) Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.Мета роботи – одержання сухого безлактозного білково-ліпідного концентрату маслянки.
- ДокументОсобливості курсового та дипломного проєктування на факультеті технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу(2021) Шарахматова, Т. Є.; Гарбажій, К. С.
- ДокументПерспективи використання математичного моделювання при запровадженні дистанційного навчання у технологічних ЗВО(2020) Ткаченко, Н. А.; Чагаровський, О. П.; Шарахматова, Т. Є.
- ДокументПерспективи створення морозива для дітей шкільного та дошкільного віку(2016) Шарахматова, Т. Є.; Танасова, Г. С.За основу розробки морозива для дітей шкільного та дошкільного віку було взято існуючі медико-біологічні вимоги, які базуються на сучасній концепції адекватного харчування.
- ДокументРесурсоощадна технологічна схема переробки вторинної молочної сировини(2021) Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Бондар, С. М.; Шарахматова, Т. Є.
- ДокументРозробка технологій морозива для діабетиків(2015) Шарахматова, Т. Є.; Янч, І. М.Наукове обґрунтування сучасної технології, що дозволить створити морозиво з низьким глікемічним індексом, і одночасно, з підвищеною біологічною цінністю, є актуальним.
- ДокументРозробка технології безлактозних кисломолочних білкових паст(2020) Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Ізбаш, Є. О.В даній роботі висвітлюється розробка технології низькожирних безлактозних кисломолочних паст на основі безлактозного білкового концентрату маслянки з використанням смакоароматичних інгредієнтів для людей, інтолерантних до лактози.