Перегляд за Автор "Озоліна, С. О."
Зараз показуємо 1 - 20 з 32
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ107173 Спосіб одержання дієтичної добавки(2014) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.Спосіб одержання дієтичної добавки, що передбачає обробку грибів, відокремлення осаду, обробку його водним розчином гідроксиду натрію, промивання осаду водою, сушіння і подрібнення, який відрізняється тим, що печериці заливають 0,9-1,1 %-вим розчином гідроксиду натрію і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі (1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-вий водний розчин гідроксиду натрію, витримують 255-265 хв при 95-98 °C і гідромодулі (1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а відокремлений осад висушують.
- Документ109261 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю(2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.1. Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною дією, що включає одержання фенольних сполук з насіння ріпаку, обробка біополімерного комплексу водним розчином фенольних сполук і сушіння, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють, знежирюють гексаном і висушують до повного вилучення розчинника, а висушену масу піддають 2-4-кратному екстрагуванню 90-96 %-им етанолом з центрифугуванням, супернатанти об'єднують і випаровують до повного вилучення розчинника, після чого подрібнені печериці заливають 0,9-1,1 %-им розчином гідроксиду натрію і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв. і гідромодулі (1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-ий водний розчин гідроксиду натрію, витримують 255-265 хв. при 95-98 °C і гідромодулі (1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з водним розчином отриманих фенольних сполук при співвідношенні фенольні сполуки: біополімерний комплекс (9,5-11,5):(88,5-90,5), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв. і висушують до постійної маси. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють до розміру часток 0,7-0,9 мм. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що знежирення подрібненого насіння ріпаку гексаном здійснюють в апараті Сокслета при співвідношенні подрібнене насіння ріпаку: гексан 1:(1,5-2,5) протягом 6,0-7,0 годин. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що екстрагування етанолом здійснюють при співвідношенні висушена маса обробленого насіння ріпаку: етанол рівному 10,0:1,0 при кімнатній температурі при перемiшуваннi протягом 10-15 хв.
- Документ110734 Cпосіб одержання функціональної добавки та водорозчинних полісахаридів(2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.В основу винаходу поставлено задачу створити спосіб одержання функціональної добавки та водорозчинних полісахаридів, в якому шляхом зміни умов виконання операцій та введення нових операцій забезпечити одержання двох продуктів: функціональної добавки, що проявляє дві властивості - антиоксидантну та біфідогенну, і водорозчинних полісахаридів з високим вмістом глюкану та низьким вмістом білка.
- Документ112416 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиамілолітичною активністю(2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.1. Спосіб одержання дієтичної добавки з антиамілолітичною дією, що передбачає одержання білкових сполук з борошенця вівса, змішування біополімерного комплексу з екстрактом білкових сполук борошенця вівса і сушіння, який відрізняється тим, що борошенця вівса подрібнюють, обробляють при кімнатній температурі 0,1 М бікарбонатним буфером з рН 9,2, який містить 0,15 М NaCl, з центрифугуванням, супернатант нагрівають при 75 °C протягом 15 хв, суміш центрифугують, супернатант випаровують під вакуумом до вмісту білкових речовин 0,10-0,25 %, після чого подрібнені печериці заливають 0,9-1,1 %-им розчином гідроксиду натрію і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-ий водний розчин гідроксиду натрію, витримують 255-265 хв при 95-98 °C і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з екстрактом білкових сполук борошенця вівса при співвідношенні білкові сполуки борошенця вівса:біополімерний комплекс (0,7-1,5):(99,3-98,5), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв і висушують до постійної маси. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що борошенця вівса подрібнюють до розміру часток 0,7-0,9 мм. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що екстрагування 0,1 М бікарбонатним буфером з рН 9,2, який містить 0,15 М NaCl, здійснюють при співвідношенні подрібнені борошенця вівса:розчинник, рівному 1,0:7,2, при кімнатній температурі при перемішуванні протягом 30-35 хв.
- Документ112417 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю(2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.1. Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю, що передбачає одержання фенольних сполук з насіння ріпаку, змішування біополімерного комплексу з водним розчином фенольних сполук насіння ріпаку і сушіння, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють, знежирюють гексаном і висушують до повного вилучення розчинника, а висушену масу піддають 2-4-кратному екстрагуванню 90-96 %-им етанолом з центрифугуванням, супернатанти об'єднують і випаровують до повного вилучення розчинника, після чого подрібнену гливу звичайну заливають водою і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-ий розчин гідроксиду натрію, витримують 90-110 хв при 95-98 °C і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з водним розчином отриманих фенольних сполук при співвідношенні фенольні сполуки насіння ріпаку:біополімерний комплекс (3,0-5,0):(95,0-97,0), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв і висушують до постійної маси. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють до розміру часток 0,7-0,9 мм. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що знежирення подрібненого насіння ріпаку гексаном здійснюють в апараті Сокслета при співвідношенні подрібнене насіння ріпаку:гексан 1:(1,5-2,5) протягом 6,0-7,0 годин. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що екстрагування етанолом здійснюють при співвідношенні висушена маса обробленого насіння ріпаку:етанол, рівному 10,0:1,0, при кімнатній температурі при перемішуванні протягом 10-15 хв.
- Документ112418 Спосіб одержання дієтичної добавки(2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.Спосіб одержання дієтичної добавки, що включає обробку гливи звичайної, відокремлення осаду, обробку його водним розчином гідроксиду натрію, промивання осаду водою, сушіння і подрібнення, який відрізняється тим, що гливу звичайну заливають водою і витримують при 75-80 °С протягом 30-60 хв. і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 7 % водний розчин гідроксиду натрію, витримують 180-270 хв. при 95-98 °С і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, тричі промивають водою і центрифугують, а відокремлений осад висушують.
- Документ119038 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною дією(2019) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.Винахід належить до способу одержання дієтичної добавки з антиліполітичною дією, що передбачає одержання фенольних сполук з насіння ріпаку, обробку біополімерного комплексу водним розчином фенольних сполук і сушіння, в якому для одержання фенольних сполук насіння ріпаку подрібнюють, знежирюють гексаном і висушують до повного вилучення розчинника, а висушену масу піддають 2-4-кратному екстрагуванню 90-96 % етанолом з центрифугуванням, супернатанти об'єднують і випаровують до повного вилучення розчинника. Після чого для одержання біополімерного комплексу подрібнені печериці заливають 0,9-1,1 % розчином гідроксиду натрію і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі 1-2, одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 % водний розчин гідроксиду натрію, витримують 255-265 хв при 95-98 °C і гідромодулі 1-2, суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують. Отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з водним розчином отриманих фенольних сполук при співвідношенні фенольні сполуки:біополімерний комплекс (9,5-11,5):(88,5-90,5), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв і висушують до постійної маси.
- Документ120689 Спосіб одержання комплексу папаїну з арабіноксиланом(2020) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Битка, Т. В.Спосіб одержання комплексу папаїну з арабіноксиланом, в якому готують водний розчин, що містить 0,4-4,0 мас. % папаїну, і водний розчин, що містить 0,1-0,75 мас. % арабіноксилану, приготовлені водні розчини змішують при співвідношенні (1-2):(1-2), відповідно, суміш водних розчинів витримують протягом 15-30 хв за температури 20-30 °C, після чого висушують при 30-50 °C до залишкової вологості не більше 8 %.
- Документ142457 Спосіб визначення муропептидів у складі бактеріальних гідролізатів(2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.1. Спосіб визначення муропептидів, відповідно до якого, до гідролізату бактеріальних клітин з вмістом сухих речовин 1-20 % додають 1-100 мл розчину трихлороцтової кислоти концентрацією 5-25 %, залишають на 5-40 хв, центрифугують протягом 5-30 хв при 3-15 хв-1, проводять декантацію, до надосадової рідини додають натрій гідроксид концентрацією 5-25 % до нейтральної реакції, розчинну фракцію гідролізату піддають іонообмінній хроматографії з використанням катіоніту КУ-2, для чого 10-100 мл нейтралізованої надосадової рідини автолізату пропускають через колонку зі швидкістю 1-5 мл/хв, далі колонку промивають 40-200 мл дистильованої води та проводять елюювання адсорбованих катіонів амінокислот, пептидів та муропептидів, пропускаючи через колонку 10-100 мл 6н NH4OH зі швидкістю 1-5 мл/хв, потім колонку промивають 40-500 мл води, елюент відбирають об'ємом 20-100 мл, визначають наявність білкових сполук у фракціях якісною реакцією з розчином нінгідрину, для чого відбирають 2 мл елюенту із кожної фракції та додають 1 %-вий розчин нінгідрину, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв, фракції елюенту з вмістом білкових речовин об'єднують та концентрують на водяній бані до вмісту сухих речовин 0,2-10 %, потім додають 10-100 мл води і знову випарюють для видалення слідів аміаку, елюент піддають сублімаційному сушінню до вмісту сухих речовин 8-12 %, готують 0,01-2 %-ві розчини отриманого препарату, відбирають 0,5-5 мл та додають реактив Антрона, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв та вимірюють оптичну густину на колориметрі при 625 нм у кюветі 10 мм відносно розчину порівняння, а вміст муропептидів знаходять за калібрувальним графіком, який будують, використовуючи стандартний розчин глюказаманілмурамілдипептиду у межах концентрацій 0,01-0,05 мг/мл. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що використовують гідролізат бактеріальних клітин об'ємом 1-100 мл.
- Документ30416 Спосіб виробництва кефірного желе(2008) Салавеліс, А. Д.; Горкавенко, Н. Є.; Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.Спосіб виробництва кефірного желе, що передбачає введення в розчин желатину цукру та ваніліну, наступне кип'ятіння суміші, введення в охолоджену суміш кефіру, розлив у форми та охолодження, який відрізняється тим, що спочатку окремо замочують желатин у воді протягом 1,0-1,5 години до збільшення маси у 6-8 разів і хітозан у воді протягом 40-60 хвилин, потім змішують желатин з хітозаном, кип'ятять, додають цукор і ванілін, суміш знову доводять до кипіння, охолоджують, в охолоджену суміш додають кефір і розливають у форми.
- Документ30967 Спосіб отримання хітин-протеїнового комплексу(2008) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Гураль, Л. С.Спосіб отримання хітин-протеїнового комплексу, що включає заливання панцировмісних відходів водою, кип'ятіння суміші, демінералізацію розчином хлороводневої кислоти, депротеїнування розчином натрій гідроксиду, фільтрування, відмивання твердого залишку водою, сушіння, подрібнювання, який відрізняється тим, що одноразове депротеїнування здійснюють 0,8 %-вим розчином натрій гідроксиду з масовою часткою лецитину в лужному розчині 0,2 % протягом 6 годин при температурі 18-22 °С.
- Документ48118 Спосіб отримання майонезу(2010) Антіпіна, О. О.; Озоліна, С. О.; Бицюра, О. В.Спосіб отримання майонезу шляхом перемішування рослинної олії у водному розчині емульгатора та стабілізатора, який відрізняється тим, що як стабілізатор використовують гетерогенну суміш високомолекулярних полісахаридів - пектину і хітозану, при масовому співвідношенні (0,6-1,0):(0,1-0,4), причому хітозан спочатку розчиняють у кислому розчині, після чого додають пектин для утворення комплексу та вводять до емульсії олії у воді.
- Документ66429 Спосіб іммобілізації трипсину(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.1. Спосіб іммобілізації трипсину, що передбачає включення ферменту в полімерну матрицю гелеподібної структури, який відрізняється тим, що спочатку змішують водні розчини пектину і трипсину та витримують 10-15 хв., після чого додають розчин хітозану в 1 %-ній оцтовій кислоті, суміш витримують 10-15 хвилин і піддають ліофільному сушінню, при цьому розчин пектину, трипсину і хітозану беруть в масовому співвідношенні (1-2):(0,5-1):(1-2) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що пектин і хітозан беруть в концентрації 0,25-1 %.
- Документ66757 Спосіб іммобілізації ферменту в поліелектролітну мікрокапсулу(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.Спосіб іммобілізації ферменту в поліелектролітну мікрокапсулу, що включає отримання СаСО3-частинок з інкапсульованим ферментом, формування мікрокапсул шляхом почергової адсорбції на вказані компоненти протилежно заряджених поліелектролітів і видалення СаСО3 із отриманих таким чином капсул, який відрізняється тим, що як інкапсульований білок використовують трипсин, який беруть в кількості 1-10 мг/мл, а як протилежно заряджені поліелектроліти - пектин і хітозан в кількості 2-5 мг/мл кожного.
- Документ72595 Спосіб приготування дієтичної добавки з антибактеріальною дією(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Тірон-Воробйова, Н. Б.Спосіб приготування дієтичної добавки з антибактеріальною дією, що передбачає виділення соку з рослин сімейства капустяних, приготування 0,5-1 %-го водного розчину пектину, змішування соку з водним розчином пектину при їх масовому співвідношенні 1:1, витримування суміші, відокремлення осаду і наступне його висушування, який відрізняється тим, що перед висушуванням до осаду додають 2,3-3,7 мас. % лейцину.
- Документ85872 Спосіб одержання поліфункціональної дієтичної добавки(2013) Черно, Н. К.; Гураль, Л. С.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.Спосіб одержання поліфункціональної дієтичної добавки, що передбачає обробку некондиційних грибів, відокремлення осаду, обробку його водним розчином гідроксиду натрію, промивання осаду водою, сушіння і подрібнення, який відрізняється тим, що некондиційні печериці заливають водою і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 3 %-ий водний розчин гідроксиду натрію, витримують 120-270 хв при 95-98 °C і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, тричі промивають водою і центрифугують, а відокремлений осад почергово сушать етанолом та ефіром.
- Документ92650 Спосіб одержання водорозчинних полісахаридів(2014) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.; Скліфос, Г. В.Спосіб одержання водорозчинних полісахаридів, що передбачає оброблення попередньо висушеної та подрібненої гливи звичайної розчином етанолу з послідуючим відокремленням осаду та обробленням його дистильованою водою, охолодженням одержаної таким чином суспензії, концентруванням супернатанту, осадженням водорозчинних полісахаридів розчином етанолу, відокремленням осаду та висушуванням, який відрізняється тим, що осад, який утворився після оброблення попередньо висушеної та подрібненої гливи звичайної 67-73 % розчином етанолу при температурі 60-70 °C, гідромодулі 10 протягом 30-40 хв., обробляють дистильованою водою при температурі 93-97 °C, гідромодулі 10 протягом 55-65 хв., суспензію охолоджують до кімнатної температури, обробляють відокремлений від супернатанту осад дистильованою водою при температурі 93-97 °C, гідромодулі 10 протягом 55-65 хв., суспензію охолоджують до кімнатної температури, відділяють суперфосфат, обидва супернатанти об'єднують, концентрують та підкислюють льодяною оцтовою кислотою до рН=5, від одержаної суміші відокремлюють супернатант, а осаджені водорозчинні полісахариди розчиняють у дистильованій воді, діалізують та ліофільно висушують.
- Документ92651 Спосіб одержання функціональної добавки(2014) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.Спосіб одержання функціональної добавки, який полягає в тому, що попередньо висушену та подрібнену гливу звичайну обробляють 67-73 %-вим розчином етанолу при температурі 60-70 °C і гідромодулі 10 протягом 30-40 хвилин, періодично перемішуючи, відокремлений від супернатанту осад промивають 67-73 %-вим розчином етанолу, відділяють супернатант, одержані супернатанти змішують, видаляють етанол та висушують суспензію.
- Документ98565 Дієтична добавка з антибактеріальною дією(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Тірон-Воробйова, Н. Б.Дієтична добавка з антибактеріальною дією, яка відрізняється тим, що являє собою комплекс пектину з високомолекулярними сполуками білкової природи, виділеними із соку рослин сімейства хрестоцвітних.
- Документ99210 Ферментний препарат з антибактеріальною дією(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Тірон-Воробйова, Н. Б.Ферментний препарат, що містить лізоцим і панкреатин, який відрізняється тим, що вказані ферменти препарат містить при наступному співвідношенні, мас. %: лізоцим 30-70 панкреатин 70-30.