Перегляд за Автор "Капустян, А. І."
Зараз показуємо 1 - 20 з 33
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ100637 Спосіб одержання глікопептидного продукту із клітинних стінок бактерій(2015) Черно, Н. К.; Капустян, А. І.1. Спосіб одержання глікопептидного продукту із клітинних стінок бактерій, що включає руйнування клітинних стінок бактеріальної маси Lactobacillus acidophilus лізоцимом та трипсином і виділення цільового продукту, який відрізняється тим, що суспензію бактерій Lactobacillus acidophilus кип'ятять протягом 30-60 хв, після чого охолоджують і проводять ферментативний гідроліз композицією, яка містить 0,1-0,5 %-ві розчини лізоциму і трипсину протягом 3-24 год. при рН 4,5-7,5, по завершенні ферментативного гідролізу розчинну фазу ферментолізату відділяють від нерозчинної фази і обидві фази ферментолізату піддають конвективному сушінню. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що ферментативний гідроліз проводять при співвідношенні лізоциму і трипсину в композиції рівному 1:1 і масовому співвідношенні композиція ферментів:бактеріальна маса 1:(1-40). 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що розчинну фазу ферментолізату відділяють від нерозчинної фази центрифугуванням протягом 10-15 хв при n=5-15×103 хв-1. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що конвективне сушіння розчинної та нерозчинної фаз ферментолізату здійснюють при 45-80 °C протягом 60-240 хв.
- Документ122754 Дієтична добавка "Імунокорект"(2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Пукас, А. С.Дієтична добавка, що містить низькомолекулярні муропептиди з молекулярною масою 700 Да і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що вона додатково містить фракції молекулярних пептидів з молекулярними масами 300-400 Да та 1000-1500 Да, при цьому добавка містить муропептиди пробіотичного походження трьох фракцій 300-400 Да, 600-700 Да та 1000-1500 Да, при їх масовому співвідношенні у суміші (0,1-1):(0,1-1):(0,1-1) відповідно, а як додатковий компонент дієтична добавка містить мікрокристалічну целюлозу або гідроксипропілметилцелюлозу, або карбоксиметилцелюлозу, або крохмаль кукурудзяний, або крохмаль картопляний, або кальцію стеарат, або магнію стеарат, або полісорбат.
- Документ123241 Спосіб визначення комплексоутворювальної ємності змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів(2021) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.Спосіб дозволяє точно визначити комплексоутворювальну ємність змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів без використання агресивних реактивів, здатних до руйнування хелатних зв'язків та без залучення високовартісного рідкісного обладнання.
- Документ138829 Спосіб визначення комплексоутворювальної ємності змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів(2019) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити удосконалений спосіб визначення комплексоутворювальної ємності змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів, в якому, шляхом застосування методу турбідиметрії для систем, що містять хлориди біометалів (кальцію, або магнію, або купруму, або цинку, або мангану, або феруму), змішанолігандні системи та натрію карбонат, забезпечити спрощення способу, підвищення точності при ивикористанні сильно розведених розчинів біометалів та лігандів та розширення спектру складових хелатних комплексів.
- Документ138938 Спосіб одержання глікопептидного продукту із клітинних стінок пробіотичних бактерій /(2019) Капустян, А. І.; Черно, О. Г.; Бурдо, О. Г.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити удосконалений спосіб отримання глікопептидного продукту шляхом деструкції клітинних стінок серії пробіотичних бактерій, із використанням як додаткового деградуючого фактора - обробки хвилями надвисокої частоти (НВЧ) та ферментативного гідролізу із залученням протеолітичного ферменту із більш широким ареалом субстратної специфічності - папаїну. Даний спосіб забезпечує скорочення тривалості процесу отримання ІНМГП та збільшення їхнього вмісту у складі ферментолізату.
- Документ141840 Дієтична добавка "Імунокорект"(2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Пукас, А. С.Дієтична добавка, що містить низькомолекулярні муропептиди з молекулярною масою 700 Да і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що вона додатково містить фракції молекулярних пептидів з молекулярними масами 300-400 Да та 1000-1500 Да, при цьому добавка містить муропептиди пробіотичного походження трьох фракцій 300-400 Да, 600-700 Да та 1000-1500 Да, при їх масовому співвідношенні у суміші (0,1-1):(0,1-1):(0,1-1) відповідно, а як додатковий компонент дієтична добавка містить мікрокристалічну целюлозу або гідроксипропілметилцелюлозу, або карбоксиметилцелюлозу, або крохмаль кукурудзяний, або крохмаль картопляний, або кальцію стеарат, або магнію стеарат, або полісорбат.
- Документ142457 Спосіб визначення муропептидів у складі бактеріальних гідролізатів(2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.1. Спосіб визначення муропептидів, відповідно до якого, до гідролізату бактеріальних клітин з вмістом сухих речовин 1-20 % додають 1-100 мл розчину трихлороцтової кислоти концентрацією 5-25 %, залишають на 5-40 хв, центрифугують протягом 5-30 хв при 3-15 хв-1, проводять декантацію, до надосадової рідини додають натрій гідроксид концентрацією 5-25 % до нейтральної реакції, розчинну фракцію гідролізату піддають іонообмінній хроматографії з використанням катіоніту КУ-2, для чого 10-100 мл нейтралізованої надосадової рідини автолізату пропускають через колонку зі швидкістю 1-5 мл/хв, далі колонку промивають 40-200 мл дистильованої води та проводять елюювання адсорбованих катіонів амінокислот, пептидів та муропептидів, пропускаючи через колонку 10-100 мл 6н NH4OH зі швидкістю 1-5 мл/хв, потім колонку промивають 40-500 мл води, елюент відбирають об'ємом 20-100 мл, визначають наявність білкових сполук у фракціях якісною реакцією з розчином нінгідрину, для чого відбирають 2 мл елюенту із кожної фракції та додають 1 %-вий розчин нінгідрину, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв, фракції елюенту з вмістом білкових речовин об'єднують та концентрують на водяній бані до вмісту сухих речовин 0,2-10 %, потім додають 10-100 мл води і знову випарюють для видалення слідів аміаку, елюент піддають сублімаційному сушінню до вмісту сухих речовин 8-12 %, готують 0,01-2 %-ві розчини отриманого препарату, відбирають 0,5-5 мл та додають реактив Антрона, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв та вимірюють оптичну густину на колориметрі при 625 нм у кюветі 10 мм відносно розчину порівняння, а вміст муропептидів знаходять за калібрувальним графіком, який будують, використовуючи стандартний розчин глюказаманілмурамілдипептиду у межах концентрацій 0,01-0,05 мг/мл. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що використовують гідролізат бактеріальних клітин об'ємом 1-100 мл.
- Документ30416 Спосіб виробництва кефірного желе(2008) Салавеліс, А. Д.; Горкавенко, Н. Є.; Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.Спосіб виробництва кефірного желе, що передбачає введення в розчин желатину цукру та ваніліну, наступне кип'ятіння суміші, введення в охолоджену суміш кефіру, розлив у форми та охолодження, який відрізняється тим, що спочатку окремо замочують желатин у воді протягом 1,0-1,5 години до збільшення маси у 6-8 разів і хітозан у воді протягом 40-60 хвилин, потім змішують желатин з хітозаном, кип'ятять, додають цукор і ванілін, суміш знову доводять до кипіння, охолоджують, в охолоджену суміш додають кефір і розливають у форми.
- Документ66429 Спосіб іммобілізації трипсину(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.1. Спосіб іммобілізації трипсину, що передбачає включення ферменту в полімерну матрицю гелеподібної структури, який відрізняється тим, що спочатку змішують водні розчини пектину і трипсину та витримують 10-15 хв., після чого додають розчин хітозану в 1 %-ній оцтовій кислоті, суміш витримують 10-15 хвилин і піддають ліофільному сушінню, при цьому розчин пектину, трипсину і хітозану беруть в масовому співвідношенні (1-2):(0,5-1):(1-2) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що пектин і хітозан беруть в концентрації 0,25-1 %.
- Документ66757 Спосіб іммобілізації ферменту в поліелектролітну мікрокапсулу(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.Спосіб іммобілізації ферменту в поліелектролітну мікрокапсулу, що включає отримання СаСО3-частинок з інкапсульованим ферментом, формування мікрокапсул шляхом почергової адсорбції на вказані компоненти протилежно заряджених поліелектролітів і видалення СаСО3 із отриманих таким чином капсул, який відрізняється тим, що як інкапсульований білок використовують трипсин, який беруть в кількості 1-10 мг/мл, а як протилежно заряджені поліелектроліти - пектин і хітозан в кількості 2-5 мг/мл кожного.
- Документ76072 Спосіб іммобілізації α-амілази(2012) Черно, Н. К.; Капустян, А. І.; Саблістюк, О. О.Спосіб іммобілізації a-амiлази, що передбачає включення ферменту в полімерну поліелектролітну матрицю, який відрізняється тим, що спочатку змішують водні розчини пектину і СаС12, потім додають водний розчин a-амілази та витримують 10…15 хв, після чого додають розчин хітозану в 1 % оцтовій кислоті, суміш витримують 10…15 хвилин і піддають ліофільному сушінню, при цьому розчини пектину, СаС12, a-амілази і хітозану беруть в масовому співвідношенні (1-2):(0,1-1):(0,1-1):(1-2) відповідно.
- Документ99542 Спосіб іммобілізації трипсину(2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.1. Спосіб іммобілізації трипсину, що передбачає включення ферменту в полімерну матрицю гелеподібної структури, який відрізняється тим, що спочатку змішують водні розчини пектину і трипсину та витримують 10-15 хвилин, після чого додають розчин хітозану в 1 %-ній оцтовій кислоті, суміш витримують 10-15 хвилин і піддають ліофільному сушінню, при цьому розчин пектину, трипсину і хітозану беруть в масовому співвідношенні, рівному (0,5-2) : (0,25-1) : (0,5-2) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що пектин і хітозан беруть в концентрації 0,25-1 %.
- ДокументАвтолітичні зміни біомаси Lactobacillus acidofillus як фактор поліпшення ефективності її ферментативної деструкції(2017) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.Досліджувалась ферментативна деструкція клітинних стінок Lactobacillus acidofillus на різних етапах автолітичних змін біомаси з метою отримання імунотропних сполук мурамилпептидного ряду - низькомолекулярних пептидів.
- ДокументАдаптація інформаційних та мультимедійних навичок студентів для дистанційного контролю знань(2022) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Науменко, К. І.
- ДокументВплив деяких фізико-хімічних дезінтегруючих факторів на вихід біологічно активних фрагментів пептидогліканів клітинних стінок бактерій(2015) Капустян, А. І.; Чорна, А.Метою роботи було отримання бiологiчно активного гiдролiзату полiвидової комбiнацiї молочнокислих бактерiй ферментативним способом iз застосуванням деяких фiзичних дезiнтегруючих факторiв. Ефективнiсть гiдролiзу оцiнювали за накопиченням у складi гiдролiзату iмунокомпетентних пептидiв (IНП).
- ДокументВплив деяких фізико-хімічних дезінтегруючих факторів на вихід біологічно активних фрагментів пептидогліканів клітинних стінок бактерій(2016) Черно, Н. К.; Капустян, А. І.; Чорна, А. В.Метою роботи було отримання біологічно активного гідролізату полівидової комбінації молочнокислих бактерій ферментативним способом із застосуванням деяких фізичних дезінтегруючи факторів. Ефективність гідролізу оцінювали за накопиченням у складі гідролізату імунокомпетентних пептидів (ІНП).
- ДокументКомплекси магнію з продуктами метаболізму та переробки пробіотичних культур(2019) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Пукас, А. С.Мета роботи – отримання хелатних комплексів іонів Mg2+ з метаболітами та низькомолекулярними продуктами деградації пептидогліканів клітинних стінок полівидової комбінації пробіотичних бактерій.
- ДокументМетодологічні особливості дистанційного курсу «Харчова хімія»(2017) Капустян, А. І.; Гураль, Л. С.; Черно, Н. К.Курс «Харчова хімія» є базовим для студентів технологічних спрямувань і від ефективності його засвоєння в певній мірі залежить рівень кваліфікації майбутніх фахівців. Оскільки дистанційне навчання охоплює майже 15 % від загального об’єму курсу, важливим завданням лектора курсу є надання інформації у якомога найбільш доступній для сприйняття формі.
- ДокументМуропептиди – перспективні фізіологічно-функціональні харчові інгредієнти(2019) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Пукас, А. С.З метою отримання низькомолекулярних муропептидів (НМП) досліджено процес деструкції пептидогліканів ряду монокультур пробіотичних бактерій а також їхніх полівидових комбінацій із залученням фізичних (ультразвук та НВЧ-випромінювання), автолітичних (ендолізини, бактеріоцини) та ензиматичних (протеази тваринного, рослинного, мікробіального походження, мурамідази) деградуючих факторів. На основі проведених досліджень запропоновано методологічні підходи до отримання НМП.
- ДокументНаукові основи розробки технологій функціональних імунотропних інгредієнтів та харчових продуктів на основі сполук бактеріального походження(ОНАХТ, 2021-04-23) Капустян, А. І.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія. Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та розробленню технології імунотропних функціональних інгредієнтів, дієтичних добавок та продуктів харчування на основі сполук бактеріального походження, призначених для подолання проблеми порушення функції імунної системи людини шляхом корекції харчового статусу із застосування у раціонах харчування імунотропних компонентів мікробіального походження, які є об’єктами для розпізнавання рецепторами імунної системи, та наноконструйованих на їхній основі хелатних структур есенціальних біометалів. У дисертаційній роботі теоретично та експериментально обґрунтовано вибір об’єкту для отримання імунотропних пептидів, а саме, Lactobacillus delbrueckii subs. bulgaricus В-3964, розроблено методологічні підходи до деструкції пептидогліканів бактеріальної сировини з метою отримання імунотропних муропептидів, що передбачають використання потенціалу ендогенних автолізинів бактеріальної маси та екзогенних ферментних композицій із широким ареалом субстратної специфічності, залучення комбінованих методів ізоляції із застосуванням фізичних факторів впливу. Раціональними режимами автолізу є: рН 6, температура 50°С, час 120 год; ультравукової обробки: 300 с, 35 кГц; ферментолізу: CL = 5,00·10-2 мг/см3, CP=11,67·10-2 мг/см3, τ = 13,21 год, рН=5,5, Т=37°С. За визначених умов накопичується 6,58 мг/см3 низькомолекулярних пептидів, у тому числі, 4,35 мг/см3 НММП з молекулярною масою в діапазоні 300–700 Да. У роботі обґрунтовано наукові основи отримання біодоступних форм есенціальних біометалів шляхом наноконструювання органічних комплексів біоелементів, в яких низькомолекулярні продукти деструкції бактеріальних пептидогліканів та продукти метаболізму виконують роль змішанолігандних систем. Доведено, що отримані форми металів мають хелатну структуру, є стійкими до дії агресивних значень рН середовищ та високих температур, що обумовлює перспективу їхнього використання у складі харчових систем, отримання яких передбачає високотемпературну обробку та стабільність до дії середовищ шлунково-кишкового тракту. Обґрунтовано наукові основи технологій імунокоригувальних харчових інгредієнтів та дієтичних добавок на основі низькомолекулярних продуктів деструкції бактеріальних пептидогліканів та органічних комплексів есенціальних біометалів, наведено технологічні режими їхнього отримання та розроблено нормативну документацію для впровадження у виробництво, включаючи технічні умови, технологічні інструкції та процедури, що засновані на принципах НАССР. Фізіологічну активність розроблених дієтичних добавок та функціональних харчових інгредієнтів доведено у дослідах in vivo, визначено їхню токсичність та ефективну дозу, згідно чого надано рекомендації щодо дозування для введення розроблених інгредієнтів у певні категорії харчових продуктів. Обґрунтовано технології харчових продуктів з вмістом розроблених функціональних харчових інгредієнтів, розраховано собівартість продукції та економічну ефективність розроблених технологій.