Технологічна експертиза рису пакетованого та визначення складу пластикової упаковки

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2022
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи
Анотація
Рис вживає як щоденну їжу більше половини населення Землі. І хоча в Україні це не настільки популярне зерно, його все ж нерідко купують. При цьому споживачі можуть обирати рис, розфасований у пластикові пакети для варки, через його зручність. Нещодавні дослідження показують, що термічна обробка продукту разом з пластиковою упаковкою викликає забруднення мікро- та нанопластиком. Мікропластик накопичується в організмі продовж життя, і продовжує розкладатись з виділенням різноманітних речовин, серед яких багато токсичних. Дослідження показують, що він не лише шкодить здоров'ю людини, а навіть пливає на майбутні покоління. Враховуючи, що виробники не завжди вказують матеріал упаковки, а також можливе недбале ставлення до здоров’я споживачів, актуальним є визначення хімічного складу пакетів для варки рису. Об’єкт дослідження: Крупа рисова. Рис шліфований «Камоліно преміум» (круглозернистий), «Своя Лінія»; Крупа рисова шліфована «Рис довгозернистий пропарений Таїланд», «Трапеза»; Рис шліфований довгозернистий ароматний «Жасмін», «Жменька»; Рис довгозернистий шліфований, «Art Foods» Предмет дослідження: технологічна експертиза рису пакетованого, склад пластикової упаковки для варки рису. Методи дослідження: FTIR-спектроскопія, оптична мікроскопія, атомно-абсорбційна спектроскопія Наукова новизна одержаних результатів: Вперше для ідентифікації матеріалів з яких виготовлено пакетики для варки рису застосовані методи FTIR - спектроскопії та оптичної мікроскопії. Робота обсягом 114 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 53 найменування (6 сторінок), 20 рисунків (2 сторінки), 18 таблиць (14 сторінок).
Опис
Ключові слова
Рис, мікропластик, FTIR-спектроскопія, оптична мікроскопія
Бібліографічний опис