G7 (151) - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 27
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування процесом стерилізації томат-продуктів
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Серебряков Олександр
    Кваліфікаційна робота магістра робота присвячена дослідженню системи автоматичного керування (САК) технологічного процесу стерилізації томатопродуктів з метою вдосконалення алгоритмів керування, що повинно забеспечити мінімізацію енерговитрат, підвищення якості готової продукції та зменшення вірогідності отримання нестерильного продукту, за рахунок впровадження інтелектуальних алгоритмів гарантуючого керування, на основі апарату нечіткої логіки та нейроних мереж. В роботі проведено аналіз впливу режимів ведення ТП і роботи обладнання на його техніко-економічні показники. Проаналізована поведінка САК процесом стерилізації томатопродуктів типової структури. Виявленні основні недоліки її роботи. Проведено аналіз особливостей технологічного процесу стерилізації томатопродуктів як об’єкту керування , що знижують динамічну точність систем керування. Проведено структурний аналіз та синтез САК процесу стерилизації підвищеної динамічної точності. Запропоновано вдосконалення алгоритмів, що реалізують функції регулювання систем автоматичного керування (САК) на основі застосування апарату нечіткої логіки та штучних нейронних мереж. Проведено синтез САК процесом стерилізації томатопродуктів з використанням інтелектуальних алгоритмів гарантуючого керування. Результати дослідження можуть бути використані на підприємствах харчової промисловості для підвищення ефективності, якості та безпеки продукції. Кількість сторінок:177, кількість рисунків 171, кількість таблиць 14.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Пашков Сергій
    Кваліфікаційна робота магістра на тему “Підвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу” присвячена підвищенню продуктивності, енергоефективності та економічної доцільності проведення технологічного процесу. В бродильних виробництвах при виготовлені алкогольних напоїв постає проблема нормалізації вмісту алкоголю в готовому продукті. Процес деалкоголізації застосовується для зменшення вмісту алкоголю в одних продуктах та отримання спирту для зміцнення інших. Для підвищення енергоефективності процесу видалення алкоголю та поліпшення якості отриманих продуктів зазвичай використовується вакуумна дистиляція у плівкових випарниках. Використання акктивної рекуперації за допомогою термоелектричних перетворювачів (ТЕП) є одним з шляхів зниження енергетичних витрат та зменшення рівня теплових «енергетичних відходів» при реалізації таких процесів. Але їх введення збільшує кількість взаємозв’язків в ОК, що безумовно ускладнює керування ТП. Тому розробка ефективних алгоритмів керування таким процесом є актуальною задачею. Досліджено технологічний процес деалкоголізації вина в потоці, та задачі підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу деалкоголізації вина в потоці як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП деалкоголізації вина в потоці. Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом деалкоголізації вина в потоці, що реалізує функцію максимізації продуктивності та енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом деалкоголізації вина в потоці, а також людино-машинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований. Кількість сторінок:_245_, кількість рисунків 124, кількість таблиць 20.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Кукурудзяк Дмитро
    Кукурудзяк Д. О. «Підвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2024. – 134с. Бібліогр.:_42_. Іл.:_133_. Табл._13_. Важливим напрямком науково-технічного розвитку суспільства на сьогоднішній день виступає автоматизація різних видів виробництв включаючи харчові виробництва, зокрема виробництва м’ясних продуктів. Автоматизація дозволяє підвищити продуктивність праці, поліпшити якість продукції, зменшити її брак, вивести людей з виробничого процесу і максимально задовольнити потреби суспільства. У сучасних умовах автоматизація виробництва носить комплексний характер і передбачає автоматизацію робочих машин, технологічних ліній та блоків, а також процесів які забезпечують безпечну та комфортну роботу людей на виробництві, зокрема процесів формування необхідного мікроклімату у виробничих приміщеннях. У цій кваліфікаційній роботі магістра розглядається рішення задачі підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса при виробництві м’ясних делікатесів. Підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса виконується за рахунок розширення робочих функцій які реалізує система керування. Зокрема розглядається використання нових алгоритмів регулювання які забезпечують зниження браку готової продукції. Наведено результати досліджень роботи систем автоматичного регулювання рівня саломуру у чаші вакуумного масажеру які підтверджують ефективність нових алгоритмів регулювання.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в ротаційній печі
    (ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Арутюнян Ваган
    Арутюнян В.Т.«Автоматизація керування випічкою хліба в ротаційній печі на Одеському хлібозаводі №4». Кваліфікаційна робота магістра – Одеса: ОНТУ, 2024. - 158 с.,Бібліогр. 6: , Іл 34.: , Табл.8:. В даній роботі розглянуто питання модернізації системи автоматичного керування (САК) технологічним процесом випічки хлібав ротаційній печі. В якості об’єкта дослідження було обрано процес випічки хліба в ротаційній печі з електричним нагрівачем. Основною метою роботи є підвищення ефективності роботи установки за рахунок зменшення втрат від браку продукції. При виконанні роботи були проведені підвищення якості регулювання параметрів процесу за рахунок побудови системи автоматичного регулювання підвищеної динамічної точності та системи гарантуючого управління. Для вирішення задачі регулювання було отримано математичну модель процесу.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу
    (ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Бондаренко Микита
    Бондаренко М.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 133с. Бібліогр.:_19_. Іл.:_105_. Табл._13_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу випічки хліба за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі удосконалені алгоритми САР температури у першій зоні випічки. В алгоритмі регулювання одночасно реалізовано компенсацію запізнення у власному русі (упереджувач Сміта) та автономність відносно зміни керуючої дії у контурі регулювання температури у зоні зволоження. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.