151-Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 28
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу
    (ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Бондаренко Микита
    Бондаренко М.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 133с. Бібліогр.:_19_. Іл.:_105_. Табл._13_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу випічки хліба за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі удосконалені алгоритми САР температури у першій зоні випічки. В алгоритмі регулювання одночасно реалізовано компенсацію запізнення у власному русі (упереджувач Сміта) та автономність відносно зміни керуючої дії у контурі регулювання температури у зоні зволоження. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
  • Документ
    Підвищення ефективності керування процесом каталітичної очистки інертних газів
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Філярський Володимир
    Кваліфікаційна робота магістра на тему “Підвищення ефективності керування процесом каталітичної очистки інертних газів” присвячена підвищенню продуктивності, енергоефективності та економічної доцільності проведення технологічного процесу. Тема є актуальною, оскільки сучасний етап розвитку світового виробництва характеризується наявністю окремих галузей, в яких використовують високо очищені продукти, зокрема гази високої чистоти. Досліджено технологічний процес каталітичної очистки інертних газів, та задачі підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу каталітичної очистки газових сумішей як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП каталітичної очистки інертних газів. Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом каталітичної очистки інертних газів, що реалізує функцію максимізації продуктивності та енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом каталітичної очистки інертних газів, а також людино-машинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування охолодженням гранульованих комбікормів
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Ільченко Олександр
    Ільченко О.В. «Підвищення ефективності автоматичного керування охолодженням гранульованих комбікормів». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 131с. Бібліогр.:_21_. Іл.:_104_. Табл._9_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу охолодження гранульованих комбікормів за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі розроблена САР різниці між температурами гранульованого комбікорму на виході з охолоджувальної колонки та температурою навколишнього середовища з упереджувачем Сміта та інваріантністю до змін температури гранульованого комбікорму на вході до охолоджувальної колонки.. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування сушінням овочів в стрічковій сушарці
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Лапенков Олександр
    Лапенков О.Є. Підвищення ефективності автоматичного керування сушінням овочів в стрічковій сушарці. В роботі наведено дослідження процесів керування сушінням продуктів овочів і фруктів у стрічковій сушарці. Одним із можливих шляхів удосконалення, з метою підвищення ефективності функціонування сушарки, є застосування алгоритмів керування з автоматичної оптимізації режимів функціонування установки. Метою роботи є підвищення ефективності функціонування процесу сушіння овочів та фруктів у стрічковій сушарці за рахунок застосування систем з алгоритмами автоматичної оптимізації та нейромережевими алгоритмами управління. Для досягнення поставленої мети було проведено аналіз існуючих систем керування процесами сушіння овочів та фруктів, синтезовано моделі систем автоматичної оптимізації режимів функціонування установки для сушіння продуктів та моделі нейромережевих систем автоматичного управління. Проведений аналіз функціонування запропонованих систем показав їхню ефективність, а також достоїнства і недоліки в порівнянні з типовими системами автоматичного управління.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування виробництвом пари
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Малиш Вікторія
    Малиш В.С. «Підвищення ефективності автоматичного керування виробництвом пари». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 141с. Бібліогр.:_34_. Іл.:_121_. Табл._7_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу виробництва пари за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі розроблена САР тиску у топці котла з упереджувачем Сміта та інваріантністю відносно коливань витрат газу, що подається до топки. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.