151 - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 151 - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 35
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Цуркан, КатеринаЦуркан К.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері». Кваліфікаційна робота магістра – Одеса: ОНАХТ 2021. – 127с. Бібліогр.:_20_. Іл.:_119_. Табл._8_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу визрівання сирів за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально- диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему ефективного керування процесом визрівання сирів в камері було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління збутом сиромолочних виробів(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Бондар, ДмитроБондар Д.О. Підвищення ефективності автоматизованого управління збутом сиромолочних виробів. Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття СВО «Магістр» зі спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, 2021р. Кваліфікаційна робота містить 103 сторінок, 74 рисунків, 4 таблиці, список літератури з 16 найменувань. Комерційна діяльність промислового підприємства з збуту продукції є складовою всієї системи його функціонування, тобто функцією підприємства. Роль і значення збутової діяльності у тому, що: - збут остаточно визначає результати виробничої діяльності, тобто, кінцеві економічні показники і конкретні потреби конкретних споживачів; - збут, з одного боку, реалізує корпоративну місію підприємства, з іншого боку, визначає її; - збутова діяльність хіба що продовжує процес виробництва; - збутова діяльність, пристосовуючи збутову мережу до запитів покупців, створюючи їм максимальні зручності до, під час та після придбання продукції, дозволяє підвищити свою конкурентоспроможність; - саме під час збуту відбувається виявлення, вивчення смаків, переваг споживачів, вивчається їхня поведінка і реакція, маркетингові зусилля підприємства. Для автоматизації управління бізнес-процесом розроблений програмний продукт, його основні функції: додавання клієнтів, відстеження продажів продукції; можливість перегляду залишків на складі; розсилання повідомлень про акції; можливість зв’язку з клієнтами; відеоспостереження. Також розроблено допоміжний web-додаток , як універсальний модуль для рішення задач прогнозування. В якості основи побудови алгоритму прогнозування була обрана модель ковзного середнього. За допомогою технології RESTfulAPI було реалізовано взаємодію створеного web-додатку та існуючої системи. Власник має можливість побудови прогнозів збуту на основі даних, які зберігаються та накопичуються в БД, що дасть можливість прогнозувати збут продукції та бачити необхідну кількість сировини для виготовлення спрогнозованої продукції.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування пастеризацією яблучного соку(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Бричук, БогданБричук Б.В. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом пастеризації яблучного соку» Випускна робота магістра.– Одеса: ОНАХТ 2021.-144 ст. Бібліогр.: 32. Іл.: 132. Табл.: 8. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу пастеризації яблучного соку за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом пастеризації яблучного соку. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно- інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого управління. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого управління. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу пастеризації яблучного соку за рахунок гарантування мінімально припустимої кількості пастеризаційних одиниць, що характеризують якість процесу пастеризації яблучного соку, та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування дистиляцією місцели(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Дишлєвой, ОлександрДишлєвой О.О. «Підвищення ефективності автоматичного керування дистиляцією місцели». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 138с. Бібліогр.:_34_. Іл.:_118_. Табл._7_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу дистиляції місцели за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Якість готової продукції та ефективність роботи системи безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР, а також створення каскадної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого керування. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого керування. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу дистиляції місцели за рахунок гарантування максимально припустимого вмісту гексану в місцелі, що характеризує якість процесу дистиляції та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументСистема автоматизованого управління організацією онлайн-курсів з іноземних мов(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Пчелянський, ДмитроКваліфікаційна робота магістра на тему "Система автоматизованого управління організацією онлайн-курсів з іноземних мов" містить: 130 сторінок, 8 таблиць, 74 рисунка, 56 використаних джерел. Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності навчання іноземних мов за допомогою САУ онлайн-курсів. Об'єкт дослідження онлайн-курси іноземних мов «The First Step». Предмет дослідження процес навчання іноземної мови онлайн-курсів «The First Step». В роботі проведено аналіз діяльності онлайн-курсів «The First Step» та сформульовані задачі підвищення ефективності його управління засобами АСУ; за результатами дослідження бізнес-процесів підприємства «The Frist Step» сформульовані та вирішені задачі ІАД; розроблено програмний модуль, що реалізує рішення актуальних задач ІАД методом кластерного аналізу; проведено удосконалення системи управління організацією онлайн-курсів з іноземних мов завдяки розробленої автоматизованої системи тестування. Для створення додатку була обрана мова програмування JavaScript у зв’язку з API технологіями мовою PHP. В якості окремого модуля для web-додатку виступатиме програмний засіб для реалізації відео- та чат-конференцій між викладачем та учнем. Модуль має можливість бути інтегрованим у інші системи, що підтверджує його роботу у розподілених системах.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом отримання спирту-сирцю в бражній колоні(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Тузов, ДмитроКваліфікаційна робота на тему «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом отримання спирту-сирцю в бражній колоні» присвячена дослідженню процесу отримання спирту-сірцю засобами автоматичного регулювання з метою зменшити витрати пари, та скоротити втрати спирту з бардою. В даній роботі розглянуто технологічний процес отримання спирту- сирцю та можливості підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Виконано удосконалення алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП отримання спирту-сирцю в бражній колоні та алгоритми, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування нечіткого логічного регулятора та штучних нейронних мереж. Реалізували в програмному середовищі MATLAB/Simulink моделі каналів регулювання розглянутого об’єкта керування з нелінійними статичними характеристиками. Головною розробкою є удосконалення алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП отримання спирту-сирцю в бражній колоні на основі застосування нечіткого логічного регулятора та штучних нейронних мереж Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, основної частини, яка включає 4 розділи, висновку, списку використаних джерел з 36 найменувань та одного додатка. Загальний обсяг роботи складає 118 - сторінок, 84 - рисунок, 8 - таблиць.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом термічної обробки шампанського в пляшках(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Волков, ІгорВолков І.С. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом термічної обробки шампанського в пляшках». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. - 140 с. Бібліогр.: 22. Іл.: 119. Табл.: 15. Робота присвячена підвищенню ефективністю управління процесом пастеризації шампанського в пляшках, реалізованим в тунельному пастеризаторі. Задачу вирішено шляхом побудови системи гарантуючого управління. Було опрацьовано питання побудови двоканальної САР температур води в тунельному пастеризаторі, підвищення динамічної точності за рахунок побудови САР автономної стуртури, побудови САР з використанням нейронного регулятора в зоні передпідігріву та введення функції гарантування до контуру регулювання температури води в зоні підігріву. Проведено програмну реалізацію розроблених алгоритмів регулювання та попередньо оцінено інвестиційну привабливість роботи. Результатом впровадження роботи має стати підвищення ефективності керування процесом теплової обробки шампанського в пляшках за рахунок підвищення якості готового продукту, зменшення виходу браку готової продукції та зниження енергоємності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління розподілом та просуванням хлібобулочної продукції(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Лебедь, НаталіяСучасний ринок програмного забезпечення пропонує продукти, що вирішують проблеми автотранспортної логістики, проте жоден з них не дозволяє оптимізувати маршрути розвезення продукції, що є актуальним для хлібозаводу. Тому, можна зробити висновок, що дослідження бізнес-процесу розподіл та просування хлібопекарської продукції підприємства є актуальним питанням, вивченню якого і присвячується дана робота. Метою даної роботи є удосконалення управління збутової діяльності з метою підвищення конкурентоспроможності та прибутковості підприємства. Досягнення поставленої мети потребує вирішення таких завдань: - проаналізувати діяльність підприємства та сформулювати задачі підвищення ефективності його управління засобами АСУ; - створення комплексу моделей бізнес- процесу; - визначення проблем ефективної реалізації бізнес-процесу; - вибір методів інтелектуального аналізу даних для оптимізації логістичного процесу підприємства; - впровадження нових функціональних можливостей програмного продукту; - реалізація RESTFUL API для взаємодії веб-додатку зі створеним програмним модулем.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом підігріву води в умовах використання теплового насосу(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Стасій, МаксимКваліфікаційна робота на тему «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом підігріву води в умовах використання теплового насосу» присвячена дослідженню процесу підігріву води як об’єкту та побудування системи керування з метою підвищення енергоефективності та покращення якості гарячого водопостачання. В роботі розглянуте фізичне обґрунтування реалізації інноваційного режиму роботи теплового насосу. Взявши за основу САК базової структури, було створено САК підвищеної динамічної точності. Розроблено САК на основі нейрорегулятора, яка не поступається за якістю роботи перед вищезгаданою. Також має місце і оптимальний параметричний синтез, який було проведено як для САК підвищеної динамічної точності, так і для САК з алгоритмом на основі штучних нейронних мереж. Враховуючи складність розроблених алгоритмів було використано методику конвертування моделей Simulink в програмний код та доведено роботоспроможність згенерованих функціональних блоків. Основною розробкою стало удосконалення САК, шляхом введення додаткового коригуючого зв’язку для компенсації впливу витрати холодної води з водопроводу на температуру гарячої води для споживача. Тим самим підвищивши якість регулювання температури гарячої води та в свою чергу надання гарячого водопостачання для населення будинку. Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, основної частини, яка включає 4 розділи, висновку, списку використаних джерел з 29 найменувань та 2-х додатків. Загальний обсяг роботи складає 117 сторінок, 150 рисунків, 5 таблиць.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням приміщень(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Остапенко, ЄвгенКваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 129 с. Бібліогр.: 129ст. Іл.105: . Табл. 8. Об'єкт дослідження – система кондиціонування повітря. Мета кваліфікаційної роботи - підвищити ефективность автоматичного керування кондиціюванням приміщень Актуальність теми: Основним видом управління системи кондиціонування повітря є автоматизоване управління, технічна сутність якого полягає в централізації управління процесами нагріву, охолодження, зволоження повітря для приміщення, що обслуговується, при забезпеченні автоматичного захисту від розвитку аварії в разі виникнення аварійних ситуацій. Для систем кондиціонування повітря як об’єкта управління характерні обурення на вході (вологість і температура зовнішнього повітря), а так само важливо враховувати температуру і вологість повітря після проходження кожної секції. Дослідження показали що існує перевитрата електроенергії через децентралізацію управління подібних систем кондиціонування повітря, а так само втрачається ефективність всього процесу зміни параметрів повітря. Висока ефективність системи кондиціонування повітря може бути забезпечена тільки при злагодженій роботі всіх технологічних ланок: секції нагріву, секції охолодження, секції зволоження і секції повторного нагріву, що може бути забезпечено застосуванням системи управління установкою. Таким чином, система автоматичного управління процесом нагрівання, охолодження повітря не виконує всіх необхідних функцій з управління та контролю параметрів СКП. Тому підвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням приміщень є актуальною.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування підготовкою води при виробництві медичних препаратів(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Улибін, ВолодимирУлибін В.М. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом підготовкою води при виробництві медичних препаратів» Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 116с. Бібліогр.:_18_. Іл.:_104_. Табл._6_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу підготовки води за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом підготовки води. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від енергентичних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого управління. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого управління. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу підготовки води за рахунок гарантування мінімально припустимої границі току та тиску, що характеризують якість процесу підготовки води, та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом сушіння ковбаси в термокамері(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Шихов, МихайлоКваліфікаційна робота на тему «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом сушіння ковбаси в термокамері» розроблена з метою розширення кордону можливостей існуючої системи автоматичного керування (САК), яка в свою чергу має стати частиною алгоритму роботи, що відрізняється глобальністю та порядком у структурі управління даним технологічним процесом. Обрана мета досягалась синтезом алгоритмів, що неоднакові за принципом роботи та результатами використання, але ідентично направленні на участь у процесах формування конкурентоспроможного підприємства. Взявши за основу САК базової структури, було створено САК підвищеної динамічної точності, в якій було реалізовано автономність контурів регулювання. Розроблено САК на основі нейрорегулятора, яка не поступається за якістю роботи перед вищезгаданою. Також має місце і оптимальний параметричний синтез, який було проведено як для САК підвищеної динамічної точності, так і для САК з алгоритмом на основі штучних нейронних мереж. Враховуючи складність розроблених алгоритмів було використано методику конвертування моделей Simulink в програмний код та доведено роботоспроможність згенерованих функціональних блоків. Основною та найбільш доцільною розробкою стала реалізована математична модель розрахунку відповідних значень вологовмісту у повітрі яке надходить в термокамеру та вологовмісту повітря яке виходить з термокамери, яка поряд з функцією стабілізації технологічних параметрів, виконує функцію підтримання максимальної ефективності без допуску аварійної ситуації.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління забезпеченням ресурсів виробництва винної продукції(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Підгородецький, СергійПерехід до ринкових відносин виявився важким для практичної діяльності виноградарських і виноробних підприємств. В умовах, що склалися виникла необхідність переоцінки пріоритетів і проведення наукових досліджень виходячи з реальних умов, в яких підвищилися вимоги до якості винограду як сировини для виробництва високоякісних вин. Став важливим підбір сортів і їх розміщення відповідно до агробіологічних вимог з одночасним урахуванням типу вина, для якого вирощується виноград. Тому можна зробити висновок, що дослідження бізнес-процесу управління забезпеченням ресурсів виробництва винної продукції є актуальним питанням, вивченню якого і присвячується дана робота.
- ДокументПідвищення ефективності підтримки прийняття рішень при управлінні замісом тіста в умовах коливань якості борошна(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Гаджилеу, МиколаНезважаючи на просту технологічну схему і добре відому технологію хлібобулочних виробів, виробництво хліба можна віднести до виробництв середньої складності в харчовій промисловості, а за природою перетворень, що відбуваються в сировині, напівфабрикатах і готовій продукції - до досить складним мікробіологічним, біохімічним, фізико-хімічним, масообмінним, теплообмінним і механічним процесам. Якість хліба формується низкою факторів, до яких відносять якість нормативно-технічної документації, якість сировини, технологічного процесу і технологічного обладнання, якість праці виробників, якість зберігання, транспортування і реалізації продукції, а також якість споживання виробів, тобто якість виробництва і якість після виробничих умов існування продукції. Порушення бодай одного з цих факторів призводить до одержання недоброякісної продукції. Важливою особливістю виробництва хліба є істотний вплив характеристик сировини, що переробляється, на показники якості готової продукції. Тому велика увага приділяється процесам логістичної підготовки сировини та замісу тіста. Основним агрегатом в процесі замісу є тістомісильна машина. В ній існує можливість вибору великої кількості різних програм. В умовах значних коливань показників сировини, обрана програма повинна сприяти досягненню оптимальних структурних властивостей тіста для забезпечення стабільно високої якості хлібобулочних виробів.
- ДокументПідвищення ефективності керування процесом копчення риби в камері неперервної дії(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Чабан, АнастасіяРобота розроблена з метою створення (АСУ ТП) копчення риби в камері неперервної дії для поліпшення техніко-економічних показників роботи системи при веденні ТП в раціональному режимі. Саме від того наскільки точно досягнута мета ведення даного технологічного процесу і залежить якість отриманої продукції. У нашому випадку об'єктом розробки є коптильна установка. Суть даного процесу полягає в підвищенні ефективності роботи і зменшення кількості можливих аварійних ситуацій. Саме таке регулювання, при дотриманні всіх вимог регламенту, і досягається при впровадженні в нашому випадку, сучасних мікропроцесорних засобів автоматизації, створенні нових та удосконаленні вже існуючих алгоритмів керування. У результаті цього ми отримаємо досить високу ефективність технологічного процесу копчення, яке полягає в зменшення кількості можливих аварійних ситуацій.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління організацією збуту хлібопекарських виробів ВК ТОВ «Осьміног»(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Марочко, ОльгаТоргівля є однією з найбільших галузей економіки будь-якої країни, як за обсягом діяльності, так і за чисельністю зайнятого в ній персоналу. Підприємства цієї галузі є найбільш масовими. Діяльність торгових підприємств пов'язана із задоволенням потреб кожної людини, підлягає впливу безлічі факторів і охоплює широкий спектр питань організаційно-технологічного, економічного і фінансового характеру, що вимагають повсякденного рішення. Динамічно конкурентне середовище, нові умови ведення бізнесу висувають високі вимоги до організації управління на торгівельному підприємстві. Таким чином, дослідження і раціоналізація інформаційних процесів у системі управління на підприємствах торгівлі є актуальним завданням в науковому і практичному відношенні. Управління продажами як збутовими процесами, зокрема продажами хлібопекарської продукції, - це трудомістка діяльність, яка будується на обліку замовлень, обліку клієнтів та обліку продажів, управлінні величезним обсягом інформації, великою кількістю людей і каналів збуту, умінні аналізувати отримані дані та приймати на їх основі правильні управлінські рішення. Для успішної реалізації конкурентних і маркетингових стратегій фірми, щодо збутових процесів дуже важливим є ефективне управління продажами. Кваліфікаційна робота на тему «Підвищення ефективності автоматизованого управління організацією збуту хлібопекарських виробів на ВК ТОВ «Осьміног»» демонструє актуальність підвищення ефективності процесу збуту хлібопекарської продукції, як за рахунок комплексної автоматизації всієї діяльності підприємства, так і автоматизації окремих процесів, які є вузькими місцями, шляхом вдосконалення програмних засобів бізнес-процесу. Принципова новизна запропонованої автоматизованої системи управління організацією збуту хлібопекарських виробів (АСУ ОЗХВ) полягає у введенні до системи функції управління формуванням активної групи покупців (АГП) та функції оптимізації показників якості і асортименту (ПЯіА). На основі даних розробок маємо можливість досліджувати та аналізувати проблеми бізнес-процесу для подальшої оптимізації поточних зусиль, спрямовані на пошук клієнтів і реалізацію продукції, а також знаходження нових напрямків збуту; подальшого дослідження та вдосконалення методів інтелектуального аналізу даних (ІАД) для вирішення існуючих проблем за допомогою впровадження даних методів у програмні засоби управління бізнес-процесом організації збуту хлібопекарських виробів.
- ДокументРозробка циклу лабораторних робіт з дисципліни «Основи пнемо- та гідроприводу робототехнічних систем» та їх методичного забезпечення» для кафедри АТПіРС ОНАХТ(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Маклецький, ДмитроРозробка програмно-технічного та методичного забезпечення лабораторних робіт з дисципліни «Основи пневмо- та гідроприводу робототехнічних систем». Випускна дипломна робота на здобуття ступені вищої освіти магістра. Дипломна робота містить 127 сторінок, 14 таблиці, 137 рисунків, список джерел з 16 найменувань. Об’єкти дослідження. Лабораторний стенд від компанії camozzi та контролер серії 1050 від Phoenix Contact. Предмет дослідження. Розробка програмно-технічного та методичного забезпечення лабораторних робіт «Розробка циклу лабораторних робіт з дисципліни «Основи пнемо- та гідроприводу робото технічних систем» Мета дипломної роботи. Створення програмно-технічного та методичного забезпечення лабораторних робіт на базі Лабораторного стенду від компанії та контролеру серії 1050 від Phoenix Contact . Завдання роботи полягає в розробці циклу лабораторних робіт для студентів спеціальності 151 - «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». На основі висновків розробити цикл лабораторних робот . Розроблені лабораторні роботи можуть бути використані в рамках дисципліни «Основи пнемо- та гідроприводу робото технічних систем», а також в перспективі на майбутнє можуть бути платформою для розробок розрахунково-графічних завдань і курсових робіт в рамках цієї ж дисципліни.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління підготовкою сировини для хлібопекарного виробництва на ТОВ «Одеський хлібозавод №4(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Горшков ІванДипломна робота складається зі вступу, основної частини, яка включає 5 розділів, висновків, опису використаних джерел. Загальний обсяг роботи складає 110 сторінок. Основна частина містить 103 сторінки. В роботі розглянуто та досліджено проблеми бізнес-процесу підготовки сировини для хлібопекарного виробництва на ТОВ «Одеський хлібозавод №4». Тема роботи безсумнівно актуальна, оскільки забезпечення гарної якості продукції на сучасному підприємстві багато в чому визначається процесом підготовки сировини, що робить істотний вплив на відгуки, репутацію, ефективність і конкурентоспроможність підприємства. В роботі реалізована розробка веб-додатку, яка включала ряд етапів. Проведений глибокий аналіз підприємства, створений комплекс моделей заданого бізнес-процесу. Проведений порівняльний аналіз існуючих АСУ подібними бізнес-процесами. Спроектована база даних та створені графічні інтерфейси автоматизованих робочих місць операторів. У веб-додатку додано функцію кластерного аналізу. Доведена економічна доцільність розробки ПО. Структура програми є досить логічною та простою для розуміння
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Бондаренко МикитаБондаренко М.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 133с. Бібліогр.:_19_. Іл.:_105_. Табл._13_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу випічки хліба за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі удосконалені алгоритми САР температури у першій зоні випічки. В алгоритмі регулювання одночасно реалізовано компенсацію запізнення у власному русі (упереджувач Сміта) та автономність відносно зміни керуючої дії у контурі регулювання температури у зоні зволоження. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
- ДокументПідвищення ефективності керування процесом каталітичної очистки інертних газів(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Філярський ВолодимирКваліфікаційна робота магістра на тему “Підвищення ефективності керування процесом каталітичної очистки інертних газів” присвячена підвищенню продуктивності, енергоефективності та економічної доцільності проведення технологічного процесу. Тема є актуальною, оскільки сучасний етап розвитку світового виробництва характеризується наявністю окремих галузей, в яких використовують високо очищені продукти, зокрема гази високої чистоти. Досліджено технологічний процес каталітичної очистки інертних газів, та задачі підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу каталітичної очистки газових сумішей як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП каталітичної очистки інертних газів. Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом каталітичної очистки інертних газів, що реалізує функцію максимізації продуктивності та енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом каталітичної очистки інертних газів, а також людино-машинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований.