151 - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 35
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування шокової заморозки м’яса
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Терещенко Ростислав
    Кваліфікаційна робота магістра Терещенко Р.О. «Підвищення ефективності автоматичного керування шокової заморозки м’яса» . – Одеса: ОНТУ 2024. – 146с. Бібліогр.:_42_. Іл.:_132_. Табл._10_. Мета дослідження - модернізація САК процесом заморожування курятини. САК реалізує нову функцію оптимізації температури заморозки в камері з метою збільшити продуктивність фризеру. Функція реалізована на основі алгоритмів екстремального регулювання із запам'ятовуванням екстремуму. Реалізація цієї функції забезпечує підвищення ефективності процесу заморожування курятини в умовах змінних властивостей сировини та параметрів енергоносіїв за рахунок відстеження дрейфуючого значення екстремуму функції ефективності та підтримки поточного значення показника ефективності в околиці екстремального значення. Надалі були синтезовані моделі САУ з нечіткими регуляторами та з нейрорегулятором що визначена як нейромережева система управління. Також була розроблена модель САУ з комбінованим регулятором, що є синтезом традиційного ПІД-регулятора та штучної нейронної мережі. Для подальшої параметричної оптимізації САУ, за характеристиками нечітких регуляторів було виконано тренування визначених штучних нейронних мереж, які можуть виконувати роль нейрорегуляторів.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування процесом стерилізації томат-продуктів
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Серебряков Олександр
    Кваліфікаційна робота магістра робота присвячена дослідженню системи автоматичного керування (САК) технологічного процесу стерилізації томатопродуктів з метою вдосконалення алгоритмів керування, що повинно забеспечити мінімізацію енерговитрат, підвищення якості готової продукції та зменшення вірогідності отримання нестерильного продукту, за рахунок впровадження інтелектуальних алгоритмів гарантуючого керування, на основі апарату нечіткої логіки та нейроних мереж. В роботі проведено аналіз впливу режимів ведення ТП і роботи обладнання на його техніко-економічні показники. Проаналізована поведінка САК процесом стерилізації томатопродуктів типової структури. Виявленні основні недоліки її роботи. Проведено аналіз особливостей технологічного процесу стерилізації томатопродуктів як об’єкту керування , що знижують динамічну точність систем керування. Проведено структурний аналіз та синтез САК процесу стерилизації підвищеної динамічної точності. Запропоновано вдосконалення алгоритмів, що реалізують функції регулювання систем автоматичного керування (САК) на основі застосування апарату нечіткої логіки та штучних нейронних мереж. Проведено синтез САК процесом стерилізації томатопродуктів з використанням інтелектуальних алгоритмів гарантуючого керування. Результати дослідження можуть бути використані на підприємствах харчової промисловості для підвищення ефективності, якості та безпеки продукції. Кількість сторінок:177, кількість рисунків 171, кількість таблиць 14.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування камерою варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Петренко Дмитро
    Кваліфікаційна робота Петренка Д.С. присвячена розробці аналітичної математичної моделі та системи керування технологічним процесом варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу. Використання термоелектричного теплового насосу дозволяє суттєво зменшити енергетичні витрати і знизити собівартість готової продукції. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу гарячого копчення ковбас в універсальній термокамері з використанням термоелектричного теплового насосу, як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП гарячого копчення ковбас . Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом каталітичної очистки інертних газів, що реалізує функцію максимізації енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом гарячого копчення ковбас, а також людиномашинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Пашков Сергій
    Кваліфікаційна робота магістра на тему “Підвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу” присвячена підвищенню продуктивності, енергоефективності та економічної доцільності проведення технологічного процесу. В бродильних виробництвах при виготовлені алкогольних напоїв постає проблема нормалізації вмісту алкоголю в готовому продукті. Процес деалкоголізації застосовується для зменшення вмісту алкоголю в одних продуктах та отримання спирту для зміцнення інших. Для підвищення енергоефективності процесу видалення алкоголю та поліпшення якості отриманих продуктів зазвичай використовується вакуумна дистиляція у плівкових випарниках. Використання акктивної рекуперації за допомогою термоелектричних перетворювачів (ТЕП) є одним з шляхів зниження енергетичних витрат та зменшення рівня теплових «енергетичних відходів» при реалізації таких процесів. Але їх введення збільшує кількість взаємозв’язків в ОК, що безумовно ускладнює керування ТП. Тому розробка ефективних алгоритмів керування таким процесом є актуальною задачею. Досліджено технологічний процес деалкоголізації вина в потоці, та задачі підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу деалкоголізації вина в потоці як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП деалкоголізації вина в потоці. Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом деалкоголізації вина в потоці, що реалізує функцію максимізації продуктивності та енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом деалкоголізації вина в потоці, а також людино-машинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований. Кількість сторінок:_245_, кількість рисунків 124, кількість таблиць 20.
  • Документ
    Підвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса
    (ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Кукурудзяк Дмитро
    Кукурудзяк Д. О. «Підвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2024. – 134с. Бібліогр.:_42_. Іл.:_133_. Табл._13_. Важливим напрямком науково-технічного розвитку суспільства на сьогоднішній день виступає автоматизація різних видів виробництв включаючи харчові виробництва, зокрема виробництва м’ясних продуктів. Автоматизація дозволяє підвищити продуктивність праці, поліпшити якість продукції, зменшити її брак, вивести людей з виробничого процесу і максимально задовольнити потреби суспільства. У сучасних умовах автоматизація виробництва носить комплексний характер і передбачає автоматизацію робочих машин, технологічних ліній та блоків, а також процесів які забезпечують безпечну та комфортну роботу людей на виробництві, зокрема процесів формування необхідного мікроклімату у виробничих приміщеннях. У цій кваліфікаційній роботі магістра розглядається рішення задачі підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса при виробництві м’ясних делікатесів. Підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса виконується за рахунок розширення робочих функцій які реалізує система керування. Зокрема розглядається використання нових алгоритмів регулювання які забезпечують зниження браку готової продукції. Наведено результати досліджень роботи систем автоматичного регулювання рівня саломуру у чаші вакуумного масажеру які підтверджують ефективність нових алгоритмів регулювання.