151 - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 151 - Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 35
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління забезпеченням ресурсів виробництва винної продукції(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Підгородецький, СергійПерехід до ринкових відносин виявився важким для практичної діяльності виноградарських і виноробних підприємств. В умовах, що склалися виникла необхідність переоцінки пріоритетів і проведення наукових досліджень виходячи з реальних умов, в яких підвищилися вимоги до якості винограду як сировини для виробництва високоякісних вин. Став важливим підбір сортів і їх розміщення відповідно до агробіологічних вимог з одночасним урахуванням типу вина, для якого вирощується виноград. Тому можна зробити висновок, що дослідження бізнес-процесу управління забезпеченням ресурсів виробництва винної продукції є актуальним питанням, вивченню якого і присвячується дана робота.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління збутом сиромолочних виробів(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Бондар, ДмитроБондар Д.О. Підвищення ефективності автоматизованого управління збутом сиромолочних виробів. Рукопис. Кваліфікаційна робота на здобуття СВО «Магістр» зі спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, 2021р. Кваліфікаційна робота містить 103 сторінок, 74 рисунків, 4 таблиці, список літератури з 16 найменувань. Комерційна діяльність промислового підприємства з збуту продукції є складовою всієї системи його функціонування, тобто функцією підприємства. Роль і значення збутової діяльності у тому, що: - збут остаточно визначає результати виробничої діяльності, тобто, кінцеві економічні показники і конкретні потреби конкретних споживачів; - збут, з одного боку, реалізує корпоративну місію підприємства, з іншого боку, визначає її; - збутова діяльність хіба що продовжує процес виробництва; - збутова діяльність, пристосовуючи збутову мережу до запитів покупців, створюючи їм максимальні зручності до, під час та після придбання продукції, дозволяє підвищити свою конкурентоспроможність; - саме під час збуту відбувається виявлення, вивчення смаків, переваг споживачів, вивчається їхня поведінка і реакція, маркетингові зусилля підприємства. Для автоматизації управління бізнес-процесом розроблений програмний продукт, його основні функції: додавання клієнтів, відстеження продажів продукції; можливість перегляду залишків на складі; розсилання повідомлень про акції; можливість зв’язку з клієнтами; відеоспостереження. Також розроблено допоміжний web-додаток , як універсальний модуль для рішення задач прогнозування. В якості основи побудови алгоритму прогнозування була обрана модель ковзного середнього. За допомогою технології RESTfulAPI було реалізовано взаємодію створеного web-додатку та існуючої системи. Власник має можливість побудови прогнозів збуту на основі даних, які зберігаються та накопичуються в БД, що дасть можливість прогнозувати збут продукції та бачити необхідну кількість сировини для виготовлення спрогнозованої продукції.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління організацією збуту хлібопекарських виробів ВК ТОВ «Осьміног»(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Марочко, ОльгаТоргівля є однією з найбільших галузей економіки будь-якої країни, як за обсягом діяльності, так і за чисельністю зайнятого в ній персоналу. Підприємства цієї галузі є найбільш масовими. Діяльність торгових підприємств пов'язана із задоволенням потреб кожної людини, підлягає впливу безлічі факторів і охоплює широкий спектр питань організаційно-технологічного, економічного і фінансового характеру, що вимагають повсякденного рішення. Динамічно конкурентне середовище, нові умови ведення бізнесу висувають високі вимоги до організації управління на торгівельному підприємстві. Таким чином, дослідження і раціоналізація інформаційних процесів у системі управління на підприємствах торгівлі є актуальним завданням в науковому і практичному відношенні. Управління продажами як збутовими процесами, зокрема продажами хлібопекарської продукції, - це трудомістка діяльність, яка будується на обліку замовлень, обліку клієнтів та обліку продажів, управлінні величезним обсягом інформації, великою кількістю людей і каналів збуту, умінні аналізувати отримані дані та приймати на їх основі правильні управлінські рішення. Для успішної реалізації конкурентних і маркетингових стратегій фірми, щодо збутових процесів дуже важливим є ефективне управління продажами. Кваліфікаційна робота на тему «Підвищення ефективності автоматизованого управління організацією збуту хлібопекарських виробів на ВК ТОВ «Осьміног»» демонструє актуальність підвищення ефективності процесу збуту хлібопекарської продукції, як за рахунок комплексної автоматизації всієї діяльності підприємства, так і автоматизації окремих процесів, які є вузькими місцями, шляхом вдосконалення програмних засобів бізнес-процесу. Принципова новизна запропонованої автоматизованої системи управління організацією збуту хлібопекарських виробів (АСУ ОЗХВ) полягає у введенні до системи функції управління формуванням активної групи покупців (АГП) та функції оптимізації показників якості і асортименту (ПЯіА). На основі даних розробок маємо можливість досліджувати та аналізувати проблеми бізнес-процесу для подальшої оптимізації поточних зусиль, спрямовані на пошук клієнтів і реалізацію продукції, а також знаходження нових напрямків збуту; подальшого дослідження та вдосконалення методів інтелектуального аналізу даних (ІАД) для вирішення існуючих проблем за допомогою впровадження даних методів у програмні засоби управління бізнес-процесом організації збуту хлібопекарських виробів.
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління підготовкою сировини для хлібопекарного виробництва на ТОВ «Одеський хлібозавод №4(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Горшков ІванДипломна робота складається зі вступу, основної частини, яка включає 5 розділів, висновків, опису використаних джерел. Загальний обсяг роботи складає 110 сторінок. Основна частина містить 103 сторінки. В роботі розглянуто та досліджено проблеми бізнес-процесу підготовки сировини для хлібопекарного виробництва на ТОВ «Одеський хлібозавод №4». Тема роботи безсумнівно актуальна, оскільки забезпечення гарної якості продукції на сучасному підприємстві багато в чому визначається процесом підготовки сировини, що робить істотний вплив на відгуки, репутацію, ефективність і конкурентоспроможність підприємства. В роботі реалізована розробка веб-додатку, яка включала ряд етапів. Проведений глибокий аналіз підприємства, створений комплекс моделей заданого бізнес-процесу. Проведений порівняльний аналіз існуючих АСУ подібними бізнес-процесами. Спроектована база даних та створені графічні інтерфейси автоматизованих робочих місць операторів. У веб-додатку додано функцію кластерного аналізу. Доведена економічна доцільність розробки ПО. Структура програми є досить логічною та простою для розуміння
- ДокументПідвищення ефективності автоматизованого управління розподілом та просуванням хлібобулочної продукції(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Лебедь, НаталіяСучасний ринок програмного забезпечення пропонує продукти, що вирішують проблеми автотранспортної логістики, проте жоден з них не дозволяє оптимізувати маршрути розвезення продукції, що є актуальним для хлібозаводу. Тому, можна зробити висновок, що дослідження бізнес-процесу розподіл та просування хлібопекарської продукції підприємства є актуальним питанням, вивченню якого і присвячується дана робота. Метою даної роботи є удосконалення управління збутової діяльності з метою підвищення конкурентоспроможності та прибутковості підприємства. Досягнення поставленої мети потребує вирішення таких завдань: - проаналізувати діяльність підприємства та сформулювати задачі підвищення ефективності його управління засобами АСУ; - створення комплексу моделей бізнес- процесу; - визначення проблем ефективної реалізації бізнес-процесу; - вибір методів інтелектуального аналізу даних для оптимізації логістичного процесу підприємства; - впровадження нових функціональних можливостей програмного продукту; - реалізація RESTFUL API для взаємодії веб-додатку зі створеним програмним модулем.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування вакуумною деалкоголізацією вина в потоці(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Саприкін МикитаОбсяг роботи – 107 стр., кількість розділів - 5, ілюстрацій – 104, таблиць – 4, джерел по переліку посилань – 16. Об'єкт дослідження або розробки – підвищення ефективності автоматичного керування вакумної деалкоголізацією вина в потоці. Мета роботи – підвищити ефективність автоматичного керування процесом вакумної деалкоголізації вина в потоці, яка б підтримувала регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи. Методи дослідження та інструментарій – при ідентифікації властивостей об’єкту керування використовувалися методи уявного активного та пасивного експерименту з подальшою обробкою їх результатів; моделі об’єкту керування та системи регулювання розроблялися в середовищі Simulink/Matlab; параметричний синтез системи керування проведений методом оптимізації показника якості її функціонування; розробка удосконаленої системи проводилася аналітично із застосуванням апарату передатних функцій. Отримані результати – отримана система підвищеної динамічної точності, яка підтримує регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи Область застосування – система може бути використана при модернізації процесу вакумної деалкоголізації вина в потоці. Значущість роботи і висновки – розроблена система має переваги у порівнянні із традиційними САК, які використовуються на практиці
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Бондаренко МикитаБондаренко М.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в печі тунельного типу». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 133с. Бібліогр.:_19_. Іл.:_105_. Табл._13_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу випічки хліба за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі удосконалені алгоритми САР температури у першій зоні випічки. В алгоритмі регулювання одночасно реалізовано компенсацію запізнення у власному русі (упереджувач Сміта) та автономність відносно зміни керуючої дії у контурі регулювання температури у зоні зволоження. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування випічкою хліба в ротаційній печі(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Арутюнян ВаганАрутюнян В.Т.«Автоматизація керування випічкою хліба в ротаційній печі на Одеському хлібозаводі №4». Кваліфікаційна робота магістра – Одеса: ОНТУ, 2024. - 158 с.,Бібліогр. 6: , Іл 34.: , Табл.8:. В даній роботі розглянуто питання модернізації системи автоматичного керування (САК) технологічним процесом випічки хлібав ротаційній печі. В якості об’єкта дослідження було обрано процес випічки хліба в ротаційній печі з електричним нагрівачем. Основною метою роботи є підвищення ефективності роботи установки за рахунок зменшення втрат від браку продукції. При виконанні роботи були проведені підвищення якості регулювання параметрів процесу за рахунок побудови системи автоматичного регулювання підвищеної динамічної точності та системи гарантуючого управління. Для вирішення задачі регулювання було отримано математичну модель процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування виробництвом пари(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Малиш ВікторіяМалиш В.С. «Підвищення ефективності автоматичного керування виробництвом пари». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 141с. Бібліогр.:_34_. Іл.:_121_. Табл._7_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу виробництва пари за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі розроблена САР тиску у топці котла з упереджувачем Сміта та інваріантністю відносно коливань витрат газу, що подається до топки. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Пашков СергійКваліфікаційна робота магістра на тему “Підвищення ефективності автоматичного керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу” присвячена підвищенню продуктивності, енергоефективності та економічної доцільності проведення технологічного процесу. В бродильних виробництвах при виготовлені алкогольних напоїв постає проблема нормалізації вмісту алкоголю в готовому продукті. Процес деалкоголізації застосовується для зменшення вмісту алкоголю в одних продуктах та отримання спирту для зміцнення інших. Для підвищення енергоефективності процесу видалення алкоголю та поліпшення якості отриманих продуктів зазвичай використовується вакуумна дистиляція у плівкових випарниках. Використання акктивної рекуперації за допомогою термоелектричних перетворювачів (ТЕП) є одним з шляхів зниження енергетичних витрат та зменшення рівня теплових «енергетичних відходів» при реалізації таких процесів. Але їх введення збільшує кількість взаємозв’язків в ОК, що безумовно ускладнює керування ТП. Тому розробка ефективних алгоритмів керування таким процесом є актуальною задачею. Досліджено технологічний процес деалкоголізації вина в потоці, та задачі підвищення його ефективності засобами автоматичного керування. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу деалкоголізації вина в потоці як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП деалкоголізації вина в потоці. Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом деалкоголізації вина в потоці, що реалізує функцію максимізації продуктивності та енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом деалкоголізації вина в потоці, а також людино-машинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований. Кількість сторінок:_245_, кількість рисунків 124, кількість таблиць 20.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування дистиляцією місцели(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Дишлєвой, ОлександрДишлєвой О.О. «Підвищення ефективності автоматичного керування дистиляцією місцели». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 138с. Бібліогр.:_34_. Іл.:_118_. Табл._7_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу дистиляції місцели за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Якість готової продукції та ефективність роботи системи безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР, а також створення каскадної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого керування. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого керування. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу дистиляції місцели за рахунок гарантування максимально припустимого вмісту гексану в місцелі, що характеризує якість процесу дистиляції та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування камерою варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Петренко ДмитроКваліфікаційна робота Петренка Д.С. присвячена розробці аналітичної математичної моделі та системи керування технологічним процесом варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу. Використання термоелектричного теплового насосу дозволяє суттєво зменшити енергетичні витрати і знизити собівартість готової продукції. Розроблено та реалізовано комплекс аналітичних математичних моделей процесу гарячого копчення ковбас в універсальній термокамері з використанням термоелектричного теплового насосу, як об’єкту керування. Сформульовано задачі керування, вимоги до їх розв'язку і вибір основних принципів побудови автоматичних систем. Проведено синтез і аналіз системи автоматичного регулювання базової структури. За рахунок впровадження міжрегуляторного коригуючого зв’язку удосконалено алгоритм, що реалізує функції регулювання САК ТП гарячого копчення ковбас . Також розглянуто варіант алгоритмів, що реалізують функції регулювання САК ТП, на основі застосування штучних нейронних мереж. Розроблено САК процесом каталітичної очистки інертних газів, що реалізує функцію максимізації енергоефективності при гарантуванні дотримання обмежень по температурі. Розроблено та налагоджено прикладне програмне забезпечення для реалізації алгоритму системи гарантуючого керування (СГК) процесом гарячого копчення ковбас, а також людиномашинного інтерфейсу оператора-технолога. Після оцінки економічної ефективності підтверджено доцільність впровадження розробок. Були проведені усі необхідні порівняння різних регуляторів, зроблено відповідні висновки по кожному із варіантів керування. Весь матеріал викладений в зручному представлені і проілюстрований.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування компримуванням природного газу на дотискній компресорній станції(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Кіндзерський ВладиславКіндзерський В.О. «Підвищення ефективності автоматичного керування компримуванням природного газу на дотискній компресорній станції» Випускна робота магістра.– Одеса: ОНАХТ 2023.-157 ст. Бібліогр.: 26. Іл.: 126. Табл.: 12. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу компримування природного газу на дотискній компресорній станції за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження САР інваріантної до конрольованих збурень. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого управління. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого управління. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу компримування природного газу за рахунок впровадження системи гарантуючого керування тиску газу після дроселювання, яка дозволяє вести процес при максимально допустимому тиску газу, що характеризують якість процесу компримування природного газу на дотискній компресорній станції, та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування конденсаційною сушкою плодоовочевої сировини в потоці(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Чаплигін ДенисОбсяг роботи – 103стр., кількість розділів – 5, ілюстрацій – 95, таблиць – 3, джерел по переліку посилань – 16. Об'єкт дослідження або розробки – технологічний процес сушіння плодоовочевої сировини в потоці. Мета роботи – розробка системи автоматичного керування процесом конденсаційного сушіння плодоовочевої сировини в потоці з метою поліпшення техніко-економічних показників роботи системи при веденні ТП в раціональному режимі, та розробки SCADA-системи для автоматизованого робочого місця технолога і наладчика САК. Методи дослідження та інструментарій – при ідентифікації властивостей об’єкту керування використовувалися методи уявного активного та пасивного експерименту з подальшою обробкою їх результатів; моделі об’єкту керування та системи регулювання розроблялися в середовищі Simulink/Matlab; параметричний синтез системи керування проведений методом оптимізації показника якості її функціонування; розробка удосконаленої системи проводилася аналітично із застосуванням апарату передатних функцій. Саме від того наскільки точно досягнута мета ведення даного технологічного процесу і залежить якість отриманої продукції. Отримані результати – отримана система підвищеної динамічної точності, яка підтримує регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи. Область застосування – система може бути використана при модернізації процесу виробництва сухофруктів. Значущість роботи і висновки – розроблена система має переваги у порівнянні із традиційними САР, які використовуються на практиці.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням повітря у приміщенні збирального цеху(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Грещук АнтонГрещук А.В. «Підвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням повітря у приміщенні збирального цеху». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2024. – 102 с. Бібліогрф.:_22_Іл.:_101_Табл:_7. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу кондиціюванням повітря у приміщенні за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі удосконалені алгоритми САР температури та вологості у приміщенні. В алгоритмі регулювання реалізовано регулятор змінної структури. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Ключові слова: кондиціонування повітря, промисловий кондиціонер, математична модель, імітаційна модель, система автоматичного регулювання, САР підвищеної динамічної точності, автономна САР, логічне керування, графічний інтерфейс.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням приміщень(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Остапенко, ЄвгенКваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНАХТ 2021. – 129 с. Бібліогр.: 129ст. Іл.105: . Табл. 8. Об'єкт дослідження – система кондиціонування повітря. Мета кваліфікаційної роботи - підвищити ефективность автоматичного керування кондиціюванням приміщень Актуальність теми: Основним видом управління системи кондиціонування повітря є автоматизоване управління, технічна сутність якого полягає в централізації управління процесами нагріву, охолодження, зволоження повітря для приміщення, що обслуговується, при забезпеченні автоматичного захисту від розвитку аварії в разі виникнення аварійних ситуацій. Для систем кондиціонування повітря як об’єкта управління характерні обурення на вході (вологість і температура зовнішнього повітря), а так само важливо враховувати температуру і вологість повітря після проходження кожної секції. Дослідження показали що існує перевитрата електроенергії через децентралізацію управління подібних систем кондиціонування повітря, а так само втрачається ефективність всього процесу зміни параметрів повітря. Висока ефективність системи кондиціонування повітря може бути забезпечена тільки при злагодженій роботі всіх технологічних ланок: секції нагріву, секції охолодження, секції зволоження і секції повторного нагріву, що може бути забезпечено застосуванням системи управління установкою. Таким чином, система автоматичного управління процесом нагрівання, охолодження повітря не виконує всіх необхідних функцій з управління та контролю параметрів СКП. Тому підвищення ефективності автоматичного керування кондиціюванням приміщень є актуальною.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2024) Кукурудзяк ДмитроКукурудзяк Д. О. «Підвищення ефективності автоматичного керування масуванням м’яса». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2024. – 134с. Бібліогр.:_42_. Іл.:_133_. Табл._13_. Важливим напрямком науково-технічного розвитку суспільства на сьогоднішній день виступає автоматизація різних видів виробництв включаючи харчові виробництва, зокрема виробництва м’ясних продуктів. Автоматизація дозволяє підвищити продуктивність праці, поліпшити якість продукції, зменшити її брак, вивести людей з виробничого процесу і максимально задовольнити потреби суспільства. У сучасних умовах автоматизація виробництва носить комплексний характер і передбачає автоматизацію робочих машин, технологічних ліній та блоків, а також процесів які забезпечують безпечну та комфортну роботу людей на виробництві, зокрема процесів формування необхідного мікроклімату у виробничих приміщеннях. У цій кваліфікаційній роботі магістра розглядається рішення задачі підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса при виробництві м’ясних делікатесів. Підвищення ефективності автоматичного керування процесом масування м’яса виконується за рахунок розширення робочих функцій які реалізує система керування. Зокрема розглядається використання нових алгоритмів регулювання які забезпечують зниження браку готової продукції. Наведено результати досліджень роботи систем автоматичного регулювання рівня саломуру у чаші вакуумного масажеру які підтверджують ефективність нових алгоритмів регулювання.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування охолодженням гранульованих комбікормів(ОНТУ кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Ільченко ОлександрІльченко О.В. «Підвищення ефективності автоматичного керування охолодженням гранульованих комбікормів». Кваліфікаційна робота магістра. – Одеса: ОНТУ 2023. – 131с. Бібліогр.:_21_. Іл.:_104_. Табл._9_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу охолодження гранульованих комбікормів за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування технологічним процесом. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. В даній роботі розроблена САР різниці між температурами гранульованого комбікорму на виході з охолоджувальної колонки та температурою навколишнього середовища з упереджувачем Сміта та інваріантністю до змін температури гранульованого комбікорму на вході до охолоджувальної колонки.. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему керування було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування пастеризацією яблучного соку(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Бричук, БогданБричук Б.В. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом пастеризації яблучного соку» Випускна робота магістра.– Одеса: ОНАХТ 2021.-144 ст. Бібліогр.: 32. Іл.: 132. Табл.: 8. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу пастеризації яблучного соку за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом пастеризації яблучного соку. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно- інтегрально-диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання системи гарантуючого управління. Дослідження показали доцільність використання саме алгоритмів гарантуючого управління. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість. Впровадження результатів роботи має дати підвищення ефективності процесу пастеризації яблучного соку за рахунок гарантування мінімально припустимої кількості пастеризаційних одиниць, що характеризують якість процесу пастеризації яблучного соку, та підвищення енергоощадності процесу.
- ДокументПідвищення ефективності автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері(ОНАХТ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2021) Цуркан, КатеринаЦуркан К.Ю. «Підвищення ефективності автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері». Кваліфікаційна робота магістра – Одеса: ОНАХТ 2021. – 127с. Бібліогр.:_20_. Іл.:_119_. Табл._8_. Основною метою роботи є підвищення ефективності процесу визрівання сирів за рахунок вдосконалення існуючих алгоритмів автоматичного керування процесом визрівання сирів в камері. Якість готової продукції та ефективність роботи установки безпосередньо буде залежати саме від температурних режимів процесу. Удосконалення алгоритмів керування проводилося шляхом підвищення динамічної точності алгоритмів регулювання. В якості базового було використано пропорційно-інтегрально- диференційний алгоритм регулювання. Підвищення динамічної точності системи автоматичного регулювання (САР) здійснювалося шляхом впровадження автономної САР. Надалі підвищення ефективності САР проводилося шляхом дослідження доцільності використання нечіткого алгоритму регулювання. Надалі розроблену систему ефективного керування процесом визрівання сирів в камері було реалізовано у цифровому вигляді. Аналіз працездатності САР проводився шляхом аналізу на дотримання гранично припустимих вимог та аналізу САР на грубість.