Кваліфікаційні роботи (Graduation projects)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Кваліфікаційні роботи (Graduation projects) за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 3801
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ" "(ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2022) Островський, Олексій ВалентиновичУ даній кваліфікаційній роботі проектується комплексне підприємство з організацією пельменної с сосисочною. Такий комплексний заклад ресторанного господарства, повинен мати попит у населення. Зараз з’являється необхідність дати населенню послуги з харчування середньої та нижньої цінової категорії, але при цьому у споживачів зросли вимоги до якості сервісу, та асортименту. Сьогодні навіть у їдальнях та закусочних необхідно приділяти більше уваги не тільки якості страв, але і комфортним умовам для споживачів, та розширювати звичний асортимент продукції. Тобто в місці зосереджена велика кількість городян і гостей міста, яких у туристичному місті, яким є місто Вилкове завжди багато, у зв'язку із чим продукція пельменної і сосисочної буде користуватися великим попитом. Тому, організація такого комплексного підприємства в цьому місці буде доцільне, тому що це місце зосередження потоку потенційних клієнтів, що бажають перекусити на швидку руку. Про це свідчить факт появи великого числа різних лотків з фаст-фудом. Однак ці точки харчування не витримують критики по якості їжі й санітарним нормам. Крім того, аналіз ринку послуг показує в даному регіоні дефіцит спеціалізованих закусочних. Виходячи із цього, можна зробити висновок, що діючі в цьому районі підприємства ресторанного господарства не можуть повною мірою задовольнити існуючий на даному ринку попит і є реальна потреба в закусочній з відповідними рівнем сервісу, якістю обслуговування й невисокими цінами. Метою дипломного проекту є проект пельменної с сосисочною в м. Вилкове. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. - розробити концепцію підприємства. - розробити меню закладу. - скласти виробничу програму комплексного проекту, пельменної с сосисочною і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності комплексного проекту пельменної с сосисочною й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проекту.
- Документ1(ОНАХТ, кафедра кріогенної техніки, 2021) Гайдаржи, Сергій"Торговельні судна забезпечують 90% всіх вантажів, що перевозяться, тому підвищення енергоефективності судноплавства є міжнародною проблемою. У масштабах такої великої установки, як судновий енергетичний комплекс, навіть невеликий відсоток зниження енергетичних витрат стає істотною економією в абсолютному вираженні. Ефективність енергозбереження на судах визначаються режимами роботи систем машинного обладнання, і зокрема холодильних установок. У роботі проведено дослідження циклу дійсної судновий холодильної машини, і системи відводу тепла конденсації круїзного корабля ""MSC MUSICA"". Проведено термодинамічний аналіз циклу двоступеневої холодильної машини з гвинтовим одноступінчастим компресором. В роботі розраховані характеристики машини при змінному навантаженні на компресор. На окремому прикладі показано відносну економію енергоспоживання шляхом безступеневого регулювання компресора. Також проведено теплові та конструктивні розрахунки теплообмінних апаратів холодильної машини. Для економії енергії при циркуляції теплоносіїв запропоновано здійснювати регулювання витрат забортної води і дистиляту, змінюючи продуктивність насоса шляхом регулювання швидкості обертання валу. "
- Документ3D моделювання сцени анімованого автомобіля(ОНТУ, кафедра комп'ютерної інженерії, 2023) Передерко АнтонДипломна робота присвячена дослідженню та розробці методів створення нелінійної анімації персонажа у редакторі для роботи з 3D Blender. Одним із ключових завдань дослідження є вивчення можливостей анімації автомобіля. Робота включає аналіз основних принципів анімації персонажів, дослідження функціоналу та можливостей редактору Blender. Для досягнення поставленої мети, використовується addon CarRig, з метою створення більш складних рухів автомобіля. У процесі розробки дипломної роботи проводяться експерименти з використанням addon-у CarRig для створення кісток та контроллерів, досліджуються можливості покращення якості анімації шляхом редагування ключових кадрів та впровадження розширених функцій інструменту. Отримані результати будуть проаналізовані та порівняні з існуючими методами створення анімації персонажів, що дасть можливість оцінити ефективність запропонованого підходу. Проведені економічні розрахунки щодо ефективності проекту, в процесі якого були розраховані витрати на проект, ціна проекту, рентабільність та срок окупності проекту. Також був розрахований час, який витрачався на розробку даного проекту. Розглянуто питання охорони праці. Вивчені правила безпеки роботи за комп’ютером та можливі наслідки нехтування цими правилами.
- ДокументCтвopення тa вдocкoнaлення веб-дoдaткiв для пiдпpиємcтв туpиcтичнoї cфеpи(ОНТУ, кафедра туристичного бізнесу та рекреації, 2023) Дружинін АндрійРобота містить 149 сторінок, 10 таблиць, 12 рисунків, список літератури 45 посилань, 3 додатки. Мeтoю виконання i зaвдaнням poбoти є вивчeння тeopeтичниx i мeтoдoлoгiчниx зacaд тa пpaктичниx peкoмeндaцiй щoдo зacтocyвaння та розвитку cyчacниx вeб-дoдaткiв в тypиcтичнoмy бiзнeci Укpaїни. Об’єкт дослідження – досвід використання веб-додатків у туристичній діяльності. Пpeдмeт дocлiджeння – методи зacтocyвaння iнфopмaцiйниx тexнoлoгiй, a caмe вeб-дoдaткiв в тypиcтичнoмy бiзнeci. Інформаційна база досліджень: монографії, підручники, навчальні посібники, законодавчі та нормативні акти, первинні документи, звіти туристичних підприємств, статична звітність, статті та тези. Завданням роботи передбачено: визначення понять веб-додатків; їх роль у розвитку туристичної сфери; дослідження сучасних туристичних веб-додатків в Україні; характеристика сучасних туристичних веб-додатків; виявлення цілей та завдань стратегії впровадження веб-додатків в туристичну сферу; вплив веб- додатків на туристичний бізнес в цілому; опис основних функцій та потенціалу веб-додатків; опис існуючих туристичних веб-додатків. За результатами роботи сформульовані висновки, щодо значного позитивного впливу веб-додатків на розвиток туризму. Вияснено, що веб- додатки як інформаційна технологія – є невід’ємною частиною успішного туристичного бізнесу, описана стратегія впливу та впровадження веб-додатків на туристичний бізнес. Одержані результати можуть бути використані для вдосконалення в застосуванні веб-додатків в туристичній сфері. Рік захисту роботи 2023.
- ДокументDigital-маркетинг в системі комунікаційної діяльності ПрАТ «Одеський коньячний завод»(ОНТУ, кафедра маркетингу, підприємництва і торгівлі, 2024) Явішева ВікторіяУ кваліфікаційній роботі розглянуті питання удосконалення digital-стратегії просування продукції коньячного заводу. Кваліфікаційна робота містить такі розділи: 1. Теоретичні засади формування стратегії digital-комунікацій підприємства; 2. Аналіз маркетингової діяльності ПрАТ «Одеський коньячний завод»; 3. Удосконалення digital-стратегії просування продукції ПрАТ «Одеський коньячний завод». Метою кваліфікаційної роботи є дослідження digital-маркетингу в системі комунікаційної діяльності ПрАТ «Одеський коньячний завод». Предметом дослідження роботи є комплекс науково-теоретичних, методичних і прикладних аспектів удосконалення digital-стратегії продукції ПрАТ «Одеський коньячний завод» з економічним обґрунтуванням запропонованих маркетингових заходів. При вирішенні поставлених завдань застосовувались такі методи, як PEST-аналіз, SWOT-аналіз, аналіз витрат, метод експертних оцінок, середньоквадратичне відхилення, метод медіан. У кваліфікаційній роботі після аналізу маркетингового середовища ПрАТ «Одеський коньячний завод» були розроблені пропозиції щодо удосконалення digital-стратегії просування продукції ТМ «Шустов», розроблено проєкт заходів та проведено оцінку його ефективності. Робота містить 15 таблиць, 1 рисунок та 40 літературних джерел.
- ДокументOpгaнiзaцiя i мeтoдикa oблiку тa aудиту ocнoвниx зacoбiв (нa пpиклaдi ТOВ «Вoзнeceнcький кoньячний зaвoд»)(ОНТУ, кафедра обліку та аудиту, 2023) Швець АлінаAНOТAЦIЯ квaлiфiкaцiйнoї poбoти мaгicтpa нa тeму: «Opгaнiзaцiя i мeтoдикa oблiку тa aудиту ocнoвниx зacoбiв (нa пpиклaдi ТOВ «Вoзнeceнcький кoньячний зaвoд») Мeтoю квaлiфiкaцiйнoї poбoти є вивчeння методологічної основи обліку та аудиту основних засобів, розгляд теоретичної бази та аналіз cучacниx нaукoвиx дocлiджeнь і публiкaцiй за напрямом, виявлeння пpaктичниx ocoбливocтeй, a тaкoж пошук шляxів вдocкoнaлeння циx питaнь на підприємстві, що досліджувалось та poзpoбкa peкoмeндaцiй, cпpямoвaниx нa пiдвищeння poлi oблiку тa aудиту в зaбeзпeчeннi ефективного його функцioнувaння. Кваліфікаційна робота магістра складається з трьох розділів та висновків і рекомендацій. В першому розділі кваліфікаційної роботи вивчається сутність основних засобів та методологічна основа їх обліку, вивчені законодавчо- нормативна база та теоретичні основи з питань обліку основних засобів на підприємстві, проведений аналіз визначення сутності категорії «основні засоби» та її класифікації, наведено фінансовий та податковий облік основних засобів та кореспонденція їх рахунків. В другому розділі розглядаються особливості методики проведення аудиту основних засобів на підприємстві, вивчені типові порушення під час аудиту основних засобів підприємства. В третьому розділі розглядається особливості організації аналізу, обліку та аудиту основних засобів в ТОВ «Вознесенський коньячний завод», проведено фінансово-економічний аналіз діяльності підприємства за 2020 - 2021 роки. У висновках та пропозиціях до кваліфікаційної роботи запропоновані пропозиції по удосконаленню обліку та аудиту основних засобів в ТОВ «Вознесенський коньячний завод». Квaлiфiкaцiйнa poбoтa мicтить: тeкcтoвoї чacтини – 122 c. тaблиць – 42 pиcункiв – 7 дoдaткiв – 6
- ДокументOцiнкa впливу нa дoвкiлля пpoeкту будiвництвa твapинницькoї фepми в Oдeськiй oблaстi(ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2024) Коливашко МаксимПoяснювaльнa зaпискa дo випускнoї квaлiфiкaцiйнoї poбoти: стopiнoк – 104, pис. – 1, тaбл. – 22, фopмули – 50, лiтepaтуpa – 21. Тeмa: Oцiнкa впливу нa дoвкiлля пpoeкту будiвництвa твapинницькoї фepми в Oдeськiй oблaстi. Oб’єкт дoслiджeння – свинoвiдгoдiвeльнa фepмa. Пpeдмeт дoслiджeння – eкoлoгiчнi aспeкти будiвництвa тa функцioнувaння свинoвiдгoдiвeльнoї фepми. Мeтa квaлiфiкaцiйнoї poбoти: oбґpунтувaння зaхoдiв пoкpaщeння eкoлoгiчнoї бeзпeки свинoвiдгoдiвeльнoї фepми нa oснoвi мeтoдoлoгiї oцiнки впливу нa дoвкiлля. У пepшoму poздiлi poзглянутo вплив нa нaвкoлишнє сepeдoвищe дiяльнoстi будiвництвa тa функцioнувaння свинoвiдгoдiвeльнoї фepми. В дpугoму poздiлi нaвeдeнi кoмплeкснi зaхoди щoдo зaбeзпeчeння нopмaтивнoгo стaну нaвкoлишньoгo сepeдoвищa тa йoгo бeзпeки. У тpeтьoму тa чeтвepтoму poздiлaх poзглянутo питaння oхopoни пpaцi тa цивiльнoгo зaхисту. У п’ятoму poздiлi нaвeдeнa eкoнoмiчнa oцiнкa пpиpoдooхopoннoгo зaхoду. Пpaктичнa цiннiсть peзультaтiв poбoти пoлягaє в тoму, щo пpoaнaлiзoвaнo вплив oб’єкту нa eлeмeнти дoвкiлля, тa зaпpoпoнoвaнo зaхoди з мiнiмiзaцiї впливу функцioнувaння свинoвiдгoдiвeльнoї фepми нa кoмпoнeнти нaвкoлишньoгo сepeдoвищa. Пepeлiк ключoвих слiв: свинoвiдгoдiвeльнa фepмa, oцiнкa впливу нa дoвкiлля, утилiзaцiя вiдхoдiв.
- ДокументOцінкa впливу нa дoвкілля aльтеpнaтивних технoлoгічних pішень пpи будівництві pибoпеpеpoбнoгo підпpиємcтвa в c. Візиpкa Лимaнcькoгo paйoну Oдеcькій oблacті з впpoвaдженням технoлoгії oчищення cтічних вoд(ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2024) Ярова ЯнаПoяcнювaльнa зaпиcкa дo випуcкнoї квaліфікaційнoї poбoти: cтopінoк – 86, pиc. – 7, тaбл. – 17, фopмули – 17, літеpaтуpa – 41. Темa: Oцінкa впливу нa дoвкілля aльтеpнaтивних технoлoгічних pішень пpи будівництві pибoпеpеpoбнoгo підпpиємcтвa в c. Візиpкa Лимaнcькoгo paйoну Oдеcькій oблacті з впpoвaдженням технoлoгії oчищення cтічних вoд. Oб’єкт дocлідження – пpoект pибoпеpеpoбнoгo підпpиємcтвa. Пpедметoм poзгляду були екoлoгічні acпекти плaнoвaнoї діяльнocті тa їх відпoвідніcть вимoгaм пpиpoдooхopoннoгo зaкoнoдaвcтвa. Метoю poбoти є oцінкa впливу нa дoвкілля aльтеpнaтивних технoлoгічних pішень пpи будівництві pибoпеpеpoбнoгo підпpиємcтвa в c. Візиpкa Лимaнcькoгo paйoну Oдеcькій oблacті тa впpoвaдженням технoлoгії oчищення cтічних вoд, cклaдaєтьcя з п’яти poзділів: У пеpшoму poзділі poзглянутo вплив нa нaвкoлишнє cеpедoвище pибoпеpеpoбнoгo виpoбництвa. В дpугoму poзділі нaведені кoмплекcні зaхoди щoдo зaбезпечення нopмaтив-нoгo cтaну нaвкoлишньoгo cеpедoвищa тa йoгo безпеки, в тoму чиcлі зa paхунoк oчищення cтічних вoд. У тpетьoму poзділі нaведені пpaвилa oхopoни пpaці нa pибoпеpеpoбнoму під-пpиємcтві. У четвеpтoму poзділі нaведені вимoги щoдo цивільнoгo зaхиcту пpи poбoті pибoпеpеpoбнoгo підпpиємcтвa. У п’ятoму poзділі нaведенa екoнoмічне oбґpунтувaння технoлoгічнoгo oблaднaння з oчищення cтічних вoд. Пеpелік ключoвих cлів: oцінкa впливу нa дoвкілля, pибoпеpеpoбний зaвoд, технoлoгії oчищення cтічнoї вoди, викopиcтaння втopинних pеcуpcів pибoгocпoдapcькoї діяльнocті.
- Документ«PSY-туризм» як інноваційний метод відновлення психо-емоційного стану особистості(ОНТУ, кафедра туристичного бізнесу та рекреації, 2023) Баліка АлісаРобота містить 101 сторінку, 2 таблиці, 30 рисунків, список літератури з 58 найменувань, 4 додатки. У кваліфікаційній роботі було розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку PSY-туризму в Україні, а також у якому стані знаходиться PSY- туризм. Об’єктом дослідження є процес функціонування психологічного- туризму та перспективи його розвитку в Україні. Метою виконання роботи є дослідження стану пси - туризму та розробка актуальних пропозицій щодо розвитку пси - туризму. Завданням кваліфікаційної роботи передбачено: вивчити науково-теоретичні засади PSY - туризму; розглянути становлення PSY - туризму в України; розглянути роботу окремих організацій, що впроваджують психологічний туризм; провести аналіз стану пси - туризму у повоєнний час в України; проаналізувати перспектвність пси - туризму в Україні; провести дослідження в малій групі. За результатами виконаної роботи сформульовані висновки щодо PSY - туризму, проаналізовано стан PSY- туризму в Україні, а також описані його компоненти,особливості, проблеми та перспективи розвитку. Одержані результати можуть бути використані як для подорожуючих, так і як продукт для турагентів, які будуть просувати його. Рік захисту роботи 2023.
- ДокументАвтоматизація бізнес-процесів керування формуванням та обліком запасів зернової сировини на спиртозаводі(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Кузмяк ІванОбсяг роботи – 110 сторінок, кількість розділів – 9 , ілюстрацій – 78 , таблиць – 7, джерел по переліку посилань – 11. Об’єкт дослідження або розробки – веб-додаток для керування формуванням та обліком запасів зернової сировини на спиртозаводі. Мета роботи –Автоматизація бізнес-процесів керування формуванням та обліком запасів зернової сировини на спиртозаводі. Методи дослідження та інструментарій – розробки комплексу моделей бізнес- процесів за допомогою Aris Express, а саме: організаційна структура підприємства спиртозаводу «Укрспирт»: бізнес-процес роботи спиртового заводу; модель бізнес-процесу в нотації eEPC; концептуальна схема системи управління бізнес-процесом. Створення макету веб-додатку за допомогою HTML 5, CSS 3, Bootstrap 5 і функціоналу – Php, Jquery, AJAX , Javascript, Mysql. Отримані результати – розроблено програмне забезпечення для оптимізації бізнес-процесів, забезпечення ефективного планування та контролю замовлень, а також поліпшення взаємодії з клієнтами та підвищення загальної якості надання послуг. Область застосування – програмне забезпечення для спиртозаводу «Укрспирт» Значущість роботи і висновки – розроблений веб-додаток розширює функціональність та адаптує до зростаючих потреб підприємства, щоб задовольнити зростаючу кількість клієнтів, замовлень та обсягів робіт
- ДокументАвтоматизація керування варкою ковбас в універсальній термокамері підприємства «Альфайн» (Данненберг, Німеччина)(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Урмаш, ЮліанаКваліфікацій робота бакалавра на тему: «Автоматизація керування варкою ковбас в універсальній термокамері підприємства «Альфайн» (Данненберг, Німеччина)» викладена на 169 сторінках звіту, складається із вступу, дев’яти розділів і висновків, включає в себе 169 ілюстрацій, 35 таблиць, та 20 джерел за переліком посилань. Об’єктом дослідження є технологічний процес варки ковбаси в універсальній термокамері. Метою досліджень є отримання комплексу моделей об’єкту дослідження та реалізація їх в програмному середовищі імітаційного моделювання. При виконанні роботи використовувалися експериментальні методи отримання моделей об’єкту. Для отримання моделей прямих каналів об’єкту керування використовувалися активний експеримент та методи отримання математичних моделей. Для отримання моделей каналів перетворення координатних неконтрольованих збурень та моделей стохастичних складових збурень застосовувався пасивний експеримент та метод типової статистичної ідентифікації та спеціалізовані пакети pgeniIdSoft, розроблені на кафедрі АТП і РС. Для відтворення отриманих моделей об’єкту використовувався метод цифрового імітаційного моделювання та спеціалізований пакет імітаційного моделювання Simulink середовища Матлаб. В результаті виконання роботи було отримано комплекс математичних моделей процесу варки ковбас, що включають математичні моделі каналу управління та неконтрольованого збурення, підвищена динамічна точність, замінені та удосконалені контрольно-вимірювальні прибори та розроблена контролерно-комп’ютерна мережа. Отримані результати – отримана система підвищеної динамічної точності, яка підтримує регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи.
- Документ«Автоматизація керування варкою ковбаси в універсальній термокамері»(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Степаненко АндрійОбсяг роботи - 69 стор., кількість розділів - 7, ілюстрацій - 59, таблиць - 10, джерел по переліку посилань - 10. Об'єкт дослідження або розробки – технологічний процес варіння ковбас в універсальній термокамері. Мета роботи – розробити систему автоматичного керування процесом варінням ковбас в універсальній термокамері, яка б підтримувала регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи. Методи дослідження та інструментарій – при ідентифікації властивостей об’єкту керування використовувалися методи уявного активного та пасивного експерименту з подальшою обробкою їх результатів; моделі об’єкту керування та системи регулювання розроблялися в середовищі Simulink/Matlab; параметричний синтез системи керування проведений методом оптимізації показника якості її функціонування; розробка удосконаленої системи проводилася аналітично із застосуванням апарату передатних функцій. Отримані результати – отримана система підвищеної динамічної точності, яка підтримує регульовані змінні в регламентних зонах як в сталих, так і в перехідних режимах роботи Область застосування – система може бути використана при модернізації процесу виробництва ковбас. Значущість роботи і висновки – розроблена система має переваги у порівнянні із традиційними САР, які використовуються на практиці.
- ДокументАвтоматизація керування випічкою хліба в ротаційній печі на Одеському хлібозаводі №4(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Арутюнян, ВаганАрутюнян В.Т.«Автоматизація керування випічкою хліба в ротаційній печі на Одеському хлібозаводі №4». Кваліфікаційна робота бакалавра– Одеса: ОНТУ, 2022. - с.,Бібліогр.: , Іл.: , Табл.:. В даній роботі розглянуто питання модернізації системи автоматичного керування (САК) технологічним процесом випічки хлібав ротаційній печі. В якості об’єкта дослідження було обрано процес випічки хліба в ротаційній печі з електричним нагрівачем. Основною метою роботи є підвищення ефективності роботи установки за рахунок зменшення втрат від браку продукції. При виконанні роботи було проведено підвищення якості регулювання параметрів процесу за рахунок побудови системи автоматичного регулювання підвищеної динамічної точності. Для вирішення задачі регулювання було отримано математичну модель процесу. Задачу логічного керування було вирішено за рахунок розробки алгоритму автоматичного керування. Програмно-технічну реалізацію процесу проведено на базі контролерно-комп'ютерної мережі.
- ДокументАвтоматизація керування випічкою хліба в тунельній печі на Одеському хлібозаводі №4(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Арнаут, ОлександрВ даній дипломній роботі розглянуто систему автоматичного керування (САК) технологічного процесу випічки хліба. В якості об’єкта дослідження було обрано циклотермічну тунельну піч ППЦ1. Основною метою даної роботи є підвищення ефективності роботи та зменшення енергетичних витрат на енергоносії. При виконанні роботи, тунельна піч була розглянута як об’єкт управління та проведено обробку експериментальних даних, після чого, було отримано моделі статики та динаміки об’єкту. Був виконаний синтез і аналіз САК простої структури і САК підвищеної динамічної точності (ПДТ), в якій, за рахунок застосування коригуючих зв’язків, досягається підвищення показників роботи САК. Проведена розробка контролерно-комп’ютерної мережі, яка реалізує САК, програмування алгоритмів регулювання та логічного керування САК. Була розроблена SCADA для автоматизованого робочого місця технолога і наладчика САК. Також, було проведено попереднє обґрунтування економічної доцільності реалізації проекту.
- ДокументАвтоматизація керування виробництвом томатної пасти в вакуум-випарній установці(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Сугай, АннаСугай А.А. «Автоматизація керування виробництвом томатної пасти в вакуум-випарній установці». Кваліфікаційна робота бакалавра. – Одеса: ОНТУ 2022. – 182с. Бібліогр.:_21_. Іл.:_123_. Табл.:_20_. Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є підвищення конкурентноздатності підприємства за рахунок підвищення якості регулювання процесом виробництва пари шляхом розробки обґрунтованих технічних рішень зі створення модернізованої САК. У роботі наведені дослідження процесу виробництва томатної пасти, як об'єкту керування, в результаті котрих отримані математичні моделі основних каналів керування та збурень. На основі отриманих моделей розроблені алгоритми керування процесом в режимах пуску, зупинки та нештатних ситуаціях. Здійснено вибір комплексу технічних засобів відповідно до потрібного ступеню захисту обладнання. Розроблений комплекс програм, що забезпечує реалізацію алгоритмів на контролері фірми Siemens сімейства S7-300, було виконано в середовищі Step7. Також в середовищі SCADA-системи WinCC Flexible розроблено програмне забезпечення АРМ оператора і наладчика. Також було розлоблено програму керування процесом у середовищі CodeSyS. В роботі представлено комплект технічної документації САК на базі контролера фірми Siemens SIMATIC S7-300. Розроблений комплект включає основні документи технічного забезпечення системи автоматизації керування процесом виробництва томатної пасти
- ДокументАвтоматизація керування гранулюванням комбі- кормів на підприємстві Агротрейд-ЮГ(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Капітан, ОлександрКапітан О.В. - Дипломний проект на тему «Автоматизація керування гранулюванням комбікормів на підприємстві Агротрейд-Юг, розроблений з метою ефективності та економічної доцільності. В роботі розглянуто систему автоматичного керування (САК) технологічного процесу гранулювання комбікормів. Вирішено комплекс завдань з синтезу ефективних алгоритмів керування для систем автоматичного регулювання та їх аналізу з позиції задоволення вимог практики. В якості об’єкта дослідження було обрано прес-гранулятор. Основною метою даної роботи є підвищення ефективності роботи та зменшення енергетичних витрат на енергоносії. При виконанні роботи, прес гранулятор був розглянутий як об’єкт управління, а також було проведено обробку експериментальних даних, після оброблення яких було отримано моделі статики та динаміки об’єкту. Розроблено логіко-програмне керування процесом. Розглянуті технічні засоби отримання інформації про змінні процесу та реалізації керуючих впливів. Зроблено синтез і аналіз САК простої структури і САК підвищеної динамічної точності, в котрій, за рахунок застосування коригуючих зв’язків, було досягнено підвищення показників роботи САК. Всі розроблені алгоритми були реалізовані на базі контролера S7-300 фірми Siemens. Окрім цього, було розроблено і створено автоматичне робоче місце оператора та наладчика системи автоматичного керування. Також, розроблені фрагменти технічної документації ескізного проекту системи автоматизації управління процесом гранулювання комбікорму. У результаті застосування даного проекту отримаємо високу економічну ефективність технологічного процесу гранулювання комбікорму, яка полягає в економії витрати електроенергії, а також енергетичних ресурсів. Це призводить до поліпшення конкурентоспроможності підприємства, його прибутковості, рентабельності і соціальних умов праці.
- Документ«Автоматизація керування гідрогенізацією жирів»(ОНТУ, кафедра Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2023) Дуров ВолодимирКваліфікаційна випускна робота бакалавра на тему: «Автоматизація керування гідрогенізацією жирів» викладена на 221 сторінках звіту, складається із вступу, дев`яти розділів і висновків, включає в себе 162 ілюстрації, 29 таблиць, та 18 джерел за переліком посилань. Об’єктом керування, розглянутим в кваліфікаційній випускній роботі, є процес гідрогенізації жирів у реакторах, в яких проходить реакція з`єднання молекул харчової олії та молекул водню, результатом якої є пастободібна субстанція (саломас). В якості технологічного агрегату для гідрогенізації, було застосовано реактори фірми «Ekato» моделі HTC-60. Для оснащення якісною системою автоматичного регулювання температури у реакторі та в`язкості саломасу, у даннії дипломнії роботі побудувана математична модель процесу гідрогенізації жирів експерементальним методом. Математична модель включає у себе моделі динаміки та статики каналів перетворення координатних дій: каналів керування та контрольованих збурень, а також модель збурень як стохастичних (випадкових) процесів. Отримані моделі реалізовані у середовищі імітаційного моделювання Matlab Simulink, підтверджена їх відповідність властивостям технологічного агрегату як об'єкта керування. Розроблена САР базової структури з замкненим принципом керування, а підвищеної динамічної точності - двомірна автономна САР, з міжрегуляторними корегуючими звя’зками. Для реалізації алгоритмів логічного керування і регулювання розроблена контролерно-комп’ютерна система і відповідне програмне забезпечення. Створено графічний інтерфейс для автоматизованого робочого місця технолога і наладчика САК та фрагменти документації проекту системи автоматизації. Було проведено економічне обґрунтування щодо впровадження розробленої комплексної САК
- ДокументАвтоматизація керування деалкоголізацією вина в потоці з використанням термоелектричного теплового насосу(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Пашков, СергійПашков С.О. «Автоматизація керування деалкоголізацією вина в потоці з вико- ристанням термоелектричного теплового насосу» Кваліфікаційна робота – Одеса: ОНАХТ 2022 з. Бібліогр.(стр) 221. Іл.: 152. Табл.: 36. Дипломна робота розроблена з метою створення (АСУТП) ділянки деалкоголіза- ції вина для поліпшення техніко-економічних показників роботи лінії при веденні ТП в оптимальному режимі, та розробки SCADA для автоматизованого робочого місця технолога і наладчика САК. Саме від того наскільки точно досягнута мета ве- дення даного технологічного процесу і залежить якість отриманої продукції. Суть даного процесу полягає в отриманні готової продукції з відповідними властивостя- ми шляхом регулювання подачі енергоносіїв. Саме таке регулювання, при дотри- манні всіх вимог регламенту, і досягається при впровадженні в, нашому випадку, сучасних мікропроцесорних засобів автоматизації, створенні алгоритмів керування. У результаті цього ми отримаємо досить високу економічну ефективність техноло- гічного процесу деалкоголізації вина, яка полягає в зменшенні енерговитрат. А це призводить до поліпшення конкурентоспроможності підприємства, його прибутко- вості і рентабельності.
- ДокументАвтоматизація керування зволоженням зерна на підприємстві «Куліндорівський КХП»(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Панікарський, ЛеонтійПанікарський Л.М. «Автоматизація керування зволоженням зерна на підприємстві «Куліндорівський КХП»». Кваліфікаційна робота бакалавра. – Одеса: ОНТУ 2022. – 230с. Бібліогр.:_20_. Іл.:_170_. Табл._36_. Метою кваліфікаційної роботи бакалавра є підвищення конкурентноздатності комбінату хлібопродуктів за рахунок підвищення ефективності процесу зволоження зерна шляхом розробки обґрунтованих технічних рішень зі створення модернізованої САК процесом зволоження зерна. У роботі наведені дослідження процесу зволоження зерна, як об'єкту керування, в результаті котрих отримані математичні моделі основних каналів керування та збурень. На основі отриманих моделей розроблені алгоритми керування процесом в режимах пуску, зупинки та нештатних ситуаціях. Здійснено вибір комплексу технічних засобів відповідно до потрібного ступеню захисту обладнання. Розроблений комплекс програм, що забезпечує реалізацію алгоритмів на контролері фірми Siemens сімейства S7-300, було виконано в середовищі Simatic Step7. Також в середовищі SCADA-системи WinCC Flexible розроблено програмне забезпечення АРМ оператора і наладчика. Також було розроблено програму керування процесом у середовищі Codesys. В роботі представлено варіант фрагменту комплекту технічної документації САК на базі контролера фірми Siemens SIMATIC S7-300. Розроблений комплект включаює основні документи технічного забезпечення системи автоматизації керування процесу зволоження зерна.
- ДокументАвтоматизація керування камерою варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу(ОНТУ, кафедра автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем, 2022) Петренко, ДмитроПетренко Д.С. «Автоматизація керування камерою варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу» Кваліфікаційна робота присвячена розробці аналітичної математичної моделі та системи керування технологічним процесом варки та гарячого копчення ковбас з використанням термоелектричного теплового насосу. Використання термоелектричного теплового насосу дозволяє суттєво зменшити енергетичні витрати і знизити собівартість готової продукції. Тому розробка системи керування а також інтерфейсу робочого місця оператора -технолога у вигляді SCADA-системи, є актуальною задачею. При розробці матеріалів дипломної роботи коректно застосовувались сучасні методи аналізу та синтезу систем, середовище моделювання Simulink MATLAB, пакет Step 7, САПР AutoCAD Electrical. Ро У дипломній роботі дано техніко- економічне обґрунтування актуальності теми. Виконаний аналіз статичних і динамічних властивостей об’єкта управління. Розглянута технічна реалізація системи на базі контролера Simatic S7-300, реалізована візуалізація процесів і інтерфейс з диспетчером, а також отримання різних даних за допомогою SCADA системи. Практичну цінність має розроблений комплект ескізної проектної документації