181-Харчові технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 181-Харчові технології за Ключові слова "3-MCPD"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументВалідація хроматографічного методу визначення МСPD у складі рафінованої соняшникової олії та технологічна експертиза її виробництва(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2023) Сиволап ДмитроАктуальність. Соняшник – одна з найважливіших і найбільш поширених сільськогосподарських культур в Україні, а виробництво соняшникової олії є найважливішою з галузей агропромислового комплексу. Відповідно до того, що Україна – один з найбільших виробників і експортерів рослинних олій, країни імпортери висувають різні вимоги щодо якості та безпечності даної продукції, у т.ч. вмісту в них 3-MCPD та гліцидолу, які є технологічними контамінантами, що можуть утворитися у рослинних оліях та жирах під час їхньої переробки та проявляють канцерогенну дію на організм. Метою кваліфікаційної роботи є валідація хроматографічного методу визначення МСPD у складі рафінованої соняшникової олії та технологічна експертиза її виробництва. Результати роботи : − здійснено аналіз ринку та технологій рафінованої соняшникової олії, розглянуто загальноприйняті методи визначення МСPD у складі харчових продуктів, наведено завдання та принципи валідації процесу ідентифікації МСPD; − здійснено валідацію процесу визначення 3-МСPD методом ГХ/МС в умовах ТОВ «Котекна Україна Лімітед» на приладі газовому хроматографі Agilent 8890B в поєднанні з моноквадрупольний мас-спектрометр: Agilent 5977В та система автоматичної пробопідготовки Gerstel Mps Dual Head − наведено технологію виробництва рафінованої соняшникової олії, визначено етапи технологічного процесу, на яких можливе виникнення небезпек, запропоновано способи їхнього попередження; − наведено показники якості та безпечності рафінованої соняшникової олії відповідно до чинної нормативної документації; − здійснено аналіз та ідентифікацію потенційно небезпечних чинників у технології виробництва рафінованої соняшникової олії, визначено критичні контрольні точки та розроблено НАССР-план виробничого процесу; − запропоновано заходи щодо охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища при виробництві рафінованої соняшникової олії; − обґрунтовано інвестиційну привабливість вілідації. Об’єкт дослідження: технологічна експертиза виробництва олії соняшникової рафінованої, визначення вмісту МСPD. Предмет дослідження: нормативні документи, що регламентують виробництво соняшникової олії, валідація хроматографічного методу визначення МСPD, технологія, небезпечні чинники технології, НАССР план виробництва соняшникової олії. Методи дослідження: комплекс загальноприйнятих та специфічних методів досліджень, а саме: фізико-хімічні, хіміко-аналітичні, хроматографічні, сенсорні, статистичні Наукова новизна одержаних результатів полягає у здійсненні валідації процесу визначення 3-МСPD методом ГХ/МС в умовах ТОВ «Котекна Україна Лімітед» та удосконалення системи управління безпечністю виробництва рафінованої соняшникової олії. Робота обсягом 185 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 128 найменувань (12 сторінок), 20 рисунків (15 сторінок), 29 таблиць (17 сторінок) та додатків (52 сторінки).