162 - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 162 - Біотехнології та біоінженерія за Ключові слова "глибинний метод"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРОЗРОБКА ПРОЄКТНИХ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛИМОННОЇ КИСЛОТИ НА ОСНОВІ ПРОДУЦЕНТА Aspergillus niger.(ОНТУ, кафедра Біоінженерії і води, 2023) Циганкова СвітланаЗа останні роки виробництво органічних кислот з сільськогосподарської продукції має потенціал стати важливим напрямом у виробництві біопродуктів. Це може сприяти розвитку стійкого та екологічно чистого сільського господарства, зменшенню залежності від нафтопродуктів та зменшенню викидів парникових газів. Процес ферментації використовує мікроорганізми, такі як бактерії або гриби, що мають здатність розщеплювати вуглеводи у присутності певних умов, таких як оптимальна температура та рН середовища. Ці мікроорганізми виробляють органічні кислоти як продукт метаболізму вуглеводів. Харчова добавка Е330 являє собою лимонну кислоту, яка відноситься до органічних кислот і є природним консервантом. Це слабка триосновна кислота, що представляє собою речовина кристалічної структури, що володіє білим кольором. Добавка Е330 добре розчиняється у воді і етиловому спирті і малорозчинна в діетиловому ефірі. Лимонну кислоту в основному виробляють шляхом ферментації цукробурякової або тростинної меляси, зазвичай використовуючи як плісняву Аспергілл чорний (Aspergillus niger). Після ферментації лимонну кислоту відокремлюють від суміші шляхом осадження з використанням вапна або карбонату кальцію з подальшим фільтруванням. Цитрат кальцію промивають і розчиняють за допомогою сірчаної кислоти з утворенням неочищеної лимонної кислоти, тоді як кальцій осаджується у вигляді гіпсу (CaSO4) і відфільтровується. Нарешті, неочищена лимонна кислота знебарвлюється та демінералізується, щоб відповідати стандартам якості харчових продуктів. Незважаючи на те, що виробництва лимонної кислоти в Україні немає і ринок представлений імпортною продукцією, Україна має потенціал для розвитку виробництва лимонної кислоти за рахунок наявності значної сировинної бази. Кукурудза і пшениця, які є основними вирощуваними зерновими культурами в країні, можуть бути використані для виготовлення лимонної кислоти. Важливою потребою для відродження та розвитку власного виробництва лимонної кислоти в Україні є відповідне сприяння з боку уряду та зацікавленості підприємців. Необхідні інвестиції, підтримка науководослідних робіт і створення сприятливих умов для розвитку цієї галузі.
- ДокументРОЗРОБКА ПРОЄКТНИХ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ОЦТОВОЇ КИСЛОТИ НА ОСНОВІ ПРОДУЦЕНТА Acetobacter aceti.(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Мельниченко ОлександраОцтова кислота - це товарний хімічний продукт, що має кілька застосувань у хімічній та харчовій промисловості, а світовий попит на неї становить приблизно 15 мільйонів тонн на рік. Виробництво оцтової кислоти можна умовно розділити на хімічний і ферментативний способи, причому хімічний спосіб є переважаючим у сучасній промисловості. В даному дипломному проєкті досліджено виробництво оцтової кислоти з використанням Acetobacrter aceti, виконано основні проєктні розрахунки (матеріальні, енергетичні та технічні розрахунки основного та допоміжного обладнання), проведено порівняння з іншими відомими методами, розглянуто їх переваги та недоліки. Наведено хімічні та фізичні характеристики сировини, основних та проміжних продуктів процесу, описано технологічну схему процесу та вказано норми на режим процесу. Наведено характеристики і норми утворення відходів, а також характеристики виробничих небезпек, методи і засоби їх запобігання та особливі вимоги безпеки. Підібрано засоби контролю та автоматизації технологічних процесів і запропоновано заходи з охорони навколишнього середовища.