Перегляд за Автор "Пилипенко, Л. М."
Зараз показуємо 1 - 20 з 37
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
- Документ144715 Спосіб приготування бісквітного печива(2020) Тітомир, Л. А.; Данилова, О. І.; Пилипенко, Л. М.Спосіб приготування бісквітного печива, що включає підготовку рецептурних компонентів, приготування тіста шляхом змішування зернової основи із солодким компонентом, структуроутворювачем і смаковою добавкою, перемішування рецептурних компонентів до однорідної їх консистенції, формування, випікання і охолодження, який відрізняється тим, що спочатку змішують зернову основу із структуроутворювачем та солодким компонентом, отримане тісто вимішують і ділять на дві нерівні частини, після цього до першої частини тіста, яка складає 4/5 від загальної маси тіста, додають смакову добавку, спиртовмісний ароматизатор або коньяк і розпушувач та піддають формуванню, а другу частину, яка складає 1/5 від загальної маси тіста, укладають на сформовану першу частину та випікають, при цьому як зернову основу використовують борошно пшеничне або пшеничну манну крупу, або кукурудзяну манну крупу, або суміш пшеничної манної крупи і пластівців вівсяних, або гречаних, або суміш пшеничної і кукурудзяної манної крупи, або суміш борошна рисового і пластівців перлових, або борошно рисове, як солодкий компонент використовують цукор та/або ванільний цукор, або лактитол, або ксиліт, або сорбіт, або суміш ізомальту і меду, або суміш ізомальту і стевізиду, як смакову добавку використовують суміш кураги і дині або кураги і фініків, або кураги і родзинок, або кураги та інжиру, або кураги і банана, або кураги і журавлини, або журавлини і родзинок, а як структуроутворювач, окрім меланжу, використовують курячі яйця та/або крохмаль, причому при збиванні курячих яєць або меланжу додають сіль.
- Документ144716 Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання(2020) Тітомир, Л. А.; Данилова, О. І.; Пилипенко, Л. М.1. Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання, що включає підготовку рецептурних компонентів, приготування тіста шляхом змішування зернової основи із солодким компонентом і структуроутворювачем, перемішування рецептурних компонентів до однорідної їх консистенції, формування, випікання і охолодження, який відрізняється тим, що як зернову основу використовують борошно пшеничне, або безглютенове борошно, або пшеничну манну крупу, або кукурудзяну манну крупу, або суміш пшеничної манної крупи та подрібненої кукурудзяної крупи, або суміш пшеничної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або суміш борошна рисового і пластівців перлових, або суміш кукурудзяної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або перлових, як солодкий компонент використовують цукор та/або ванільний цукор, або лактитол, або ксиліт, або сорбіт, або суміш ізомальта і меду, або суміш ізомальта і стевізиду, або кленовий сироп, а як структуроутворювач, окрім меланжу, використовують курячі яйця та/або крохмаль, причому при збиванні курячих яєць або меланжу додають сіль. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що до приготованого тіста додають додатково какао та/або ваніль, або ванільну есенцію, або цедру цитрусових - лимонну або апельсинну, або корицю, та/або коньяк як смако-ароматичну добавку.
- Документ21451 Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини(2007) Пилипенко, Л. М.; Вікуль, С. І.; Гайдукевич, Д. К.; Пилипенко, І. В.Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини, що включає оцінку біологічного впливу речовини об'єкта, що перевіряється, на тест-об'єкт, який відрізняється тим, що біотестування проводять у два етапи, при цьому на першому етапі тест-об'єкт вирощують у стандартних умовах, далі переносять тест-об'єкт на 4-12 годин в досліджувані розчини харчових продуктів, а як тест-об'єкти використовують кореневі рослинні клітини.
- Документ40159 Спосіб визначення якості харчових продуктів(2009) Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Стародуб, М. Ф.; Пилипенко, І. В.Спосіб визначення якості харчових продуктів, що включає приготування контрольного зразка і дослідної проби, введення певної кількості особин Daphnia m. S. у контрольний зразок і дослідну пробу та витримку їх в інкубаційних середовищах при 28 °С, який відрізняється тим, що витримку Daphnia m. S. здійснюють протягом 2-х годин, після чого в контрольний зразок і дослідну пробу додають по 50 мкл 0,2 мМ розчину люмінолу і 1 %-го розчину пероксиду водню, реєструють інтенсивність хемілюмінесценції та роблять висновок про якість харчових продуктів за різницею значень хемілюмінесценції контрольного зразка і дослідної проби.
- Документ82926 Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід(2013) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.; Курдова, С. Г.Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід, що передбачає інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що добову культуру інфузорії Stylonichia mytilus або Colpoda steinii вносять в мікроакваріуми і додають розчин досліджуваної речовини, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини кожного мікроакваріума і витримують 60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють кількість та ступінь токсичності акриламіду.
- Документ86769 Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин, що передбачає підготовку харчової сировини шляхом подрібнення, екстракцію токсичних речовин ацетоном, концентрування шляхом випарювання розчинника, інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють ацетоном при співвідношенні досліджуваного об'єкта і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) за необхідністю здійснюють нейтралізацію до 4,8-7,0, фільтрацію, випарений екстракт розчиняють у ацетоново-водній суміші при співвідношення (0,2-0,5):(9,5-9,8), після чого 0,01-0,02 см3 добової культури інфузорій Stylonichia mytilus у водному розчині, в якому міститься від 10 до 20 особин, вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрату досліджуваної органічної речовини або суміші токсичних речовин, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини мікроакваріумів і витримують 45-60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють ступінь токсичності досліджуваної органічної речовини.
- Документ88894 Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах, що передбачає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію контамінантів, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію контамінантів здійснюють ацетоноводним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до концентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:вода, рівному (0,2-0,5):(9,5-9,8), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрованого екстракту і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності контамінантів оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
- Документ95345 Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.1. Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах, що містить полівініловий спирт, модифікатор і воду, яка відрізняється тим, що вона додатково містить біосенсор, при цьому як модифікатор композиція містить багатоатомний спирт або антиоксидант, або пероксид водню. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як біосенсор композиція містить подрібнену масу зеленого листя або витяжку хлорофілу, або субклітинні структури - хлоропласти, як багатоатомний спирт вона містить гліцерин або ксиліт, або гліцид, а як антиоксидант - аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ96465 Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах, що містить клітини фотобактерій, іммобілізовані в гідрогель полівінілового спирту, живильне середовище і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що як додатковий компонент вона містить багатоатомний спирт та/або антиоксидант при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %: полівініловий спирт 5-16 клітини фотобактерій 0,1-10,0 багатоатомний спирт, та/або антиоксидант 0,1-5,0 живильне середовище решта. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як багатоатомний спирт вона містить ксиліт або сорбіт. 3. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як антиоксидант вона містить аскорутин, або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ96575 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин, що включає вирощування біомаси клітин фотобактерій, відокремлення центрифугуванням, змішування клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі додають модифікатор, а іммобілізацію здійснюють при співвідношенні полівініловий спирт : маса клітин фотобактерій : модифікатор рівному (5-16):(0,1-10,0):(0,1-5,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за п. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій, полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі, і модифікатора додають антиоксидант в кількості 0,1-5,0 мас. %. 4. Спосіб за п. 1, 2, 3 який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ97836 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах, що передбачає іммобілізацію чутливих органічних структур з полівініловим спиртом і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що як чутливі органічні структури використовують хлоропласти або клітини зеленої маси рослин, що містять хлорофіл у кількості 0,70-2,00 мг/г, при цьому спочатку водний розчин полівінілового спирту змішують з модифікатором, після чого до отриманої суміші додають чутливі органічні структури, а іммобілізацію здійснюють за наступним співвідношенням компонентів:полівініловий спирт:чуттєві органічні структури:модифікатор рівним (5-16):5,0-40,0):(0,1-10,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші водного розчину полівінілового спирту, чутливих органічних структур (хлорофілу, хлоропластів, клітин зеленої маси рослин) і модифікатора додають 0,1-5,0 мас. % антиоксиданту. 4. Спосіб за пп. 1, 2, 3, який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- ДокументАктуальні питання управління якістю та безпекою біотехнологічних виробництв при викладанні дисциплін циклу «Біотехнологія»(2017) Пилипенко, Л. М.; Данилова, О. І.Для забезпечення ефективного використання біотехнологічних альтернатив у харчовій промисловості необхідне створення відповідного кадрового потенціалу кваліфікованих фахівців у сфері харчової промислової біотехнології, місцем роботи яких є харчові переробні підприємства, лабораторії контролю якості та безпеки харчової продукції та сировини, науково-дослідні та проектні установи тощо.
- ДокументВикористання хромогенних субстратів для визначення безпеки та якості пресервів(2019) Пилипенко, Л. М.; Нікітчіна, Т. І.; Нікітчіна, А. О.Метою роботи стало проведення мікробіологічного контролю рибних пресервів збагачених додаванням у заливку меду та пектинових речовин із використанням нового покоління мікробіологічних середовищ.
- ДокументВпровадження сучасних методів визначення безпечності продукції в навчальні курси та наукову роботу студентів(2017) Пилипенко, Л. М.; Данилова, О. І.Глобальне погіршення екологічного стану сучасного світу, антропогенний вплив та інші негативні фактори призвели до усвідомленої необхідності контролю безпеки основних видів харчових ресурсів. На прикладі кафедри "Біохімії, мікробіології та фізіології харчування" ОНАХТ розглянуто наукову студентську роботу у цьому напрямку, під час якої використовуються класичні та сучасні методи досліджень, широко впроваджуються розробки фахівців кафедри, зокрема методи біотестування.
- ДокументКарантинні обмеження – нові виклики для науково-методологічної роботи з дисциплін біологічного профілю(2022) Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Труфкаті, Л. В.
- ДокументКластерний підхід до визначення безпечності харчових продуктів(2023) Пилипенко, Л. М.; Труфкаті, Л. В.; Килименчук, О. О.; Верхівкер, Я. Г.
- ДокументМетодичне забезпечення навчального процесу магістрів спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»(2020) Капрельянц, Л. В.; Пилипенко, Л. М.; Велічко, Т. О.; Килименчук, О. О.; Охотська, М. І.
- ДокументМетодологічні основи інноваційного викладання дисциплін, пов’язаних з безпечністю харчування(2020) Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.
- ДокументМолекулярно-генетична діагностика аеробних та факультативно-анаеробних спороутворюючих контамінантів харчової продукції(2017) Ямборко, Г. В.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Назаренко, Г. М.Мета даної роботи - розробка наукових основ прискореного визначення санітарної якості та безпеки харчової сировини і продуктів її переробки шляхом диференційованої молекулярно-біологічної діагностики мікроорганізмів-контамінантів роду Bacillus за їх генетичними детермінантами.