Логотип репозиторію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
Логотип репозиторію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
Користувачам
  • Положення
  • Авторський договір
  • Форма для зовнішніх авторів
  • Авторська етика
  • Глосарій
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Пилипенко, Л. М."

Зараз показуємо 1 - 20 з 24
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Документ
    109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.
    Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
  • Документ
    144716 Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання
    (2020) Тітомир, Л. А.; Данилова, О. І.; Пилипенко, Л. М.
    1. Спосіб приготування бісквітного печива подовженого терміну зберігання, що включає підготовку рецептурних компонентів, приготування тіста шляхом змішування зернової основи із солодким компонентом і структуроутворювачем, перемішування рецептурних компонентів до однорідної їх консистенції, формування, випікання і охолодження, який відрізняється тим, що як зернову основу використовують борошно пшеничне, або безглютенове борошно, або пшеничну манну крупу, або кукурудзяну манну крупу, або суміш пшеничної манної крупи та подрібненої кукурудзяної крупи, або суміш пшеничної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або суміш борошна рисового і пластівців перлових, або суміш кукурудзяної манної крупи та пластівців вівсяних, або гречаних, або перлових, як солодкий компонент використовують цукор та/або ванільний цукор, або лактитол, або ксиліт, або сорбіт, або суміш ізомальта і меду, або суміш ізомальта і стевізиду, або кленовий сироп, а як структуроутворювач, окрім меланжу, використовують курячі яйця та/або крохмаль, причому при збиванні курячих яєць або меланжу додають сіль. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що до приготованого тіста додають додатково какао та/або ваніль, або ванільну есенцію, або цедру цитрусових - лимонну або апельсинну, або корицю, та/або коньяк як смако-ароматичну добавку.
  • Документ
    40159 Спосіб визначення якості харчових продуктів
    (2009) Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Стародуб, М. Ф.; Пилипенко, І. В.
    Спосіб визначення якості харчових продуктів, що включає приготування контрольного зразка і дослідної проби, введення певної кількості особин Daphnia m. S. у контрольний зразок і дослідну пробу та витримку їх в інкубаційних середовищах при 28 °С, який відрізняється тим, що витримку Daphnia m. S. здійснюють протягом 2-х годин, після чого в контрольний зразок і дослідну пробу додають по 50 мкл 0,2 мМ розчину люмінолу і 1 %-го розчину пероксиду водню, реєструють інтенсивність хемілюмінесценції та роблять висновок про якість харчових продуктів за різницею значень хемілюмінесценції контрольного зразка і дослідної проби.
  • Документ
    82926 Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід
    (2013) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.; Курдова, С. Г.
    Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід, що передбачає інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що добову культуру інфузорії Stylonichia mytilus або Colpoda steinii вносять в мікроакваріуми і додають розчин досліджуваної речовини, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини кожного мікроакваріума і витримують 60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють кількість та ступінь токсичності акриламіду.
  • Документ
    86769 Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин
    (2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.
    Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин, що передбачає підготовку харчової сировини шляхом подрібнення, екстракцію токсичних речовин ацетоном, концентрування шляхом випарювання розчинника, інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють ацетоном при співвідношенні досліджуваного об'єкта і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) за необхідністю здійснюють нейтралізацію до 4,8-7,0, фільтрацію, випарений екстракт розчиняють у ацетоново-водній суміші при співвідношення (0,2-0,5):(9,5-9,8), після чого 0,01-0,02 см3 добової культури інфузорій Stylonichia mytilus у водному розчині, в якому міститься від 10 до 20 особин, вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрату досліджуваної органічної речовини або суміші токсичних речовин, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини мікроакваріумів і витримують 45-60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють ступінь токсичності досліджуваної органічної речовини.
  • Документ
    95345 Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах
    (2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.
    1. Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах, що містить полівініловий спирт, модифікатор і воду, яка відрізняється тим, що вона додатково містить біосенсор, при цьому як модифікатор композиція містить багатоатомний спирт або антиоксидант, або пероксид водню. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як біосенсор композиція містить подрібнену масу зеленого листя або витяжку хлорофілу, або субклітинні структури - хлоропласти, як багатоатомний спирт вона містить гліцерин або ксиліт, або гліцид, а як антиоксидант - аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    96465 Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.
    Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах, що містить клітини фотобактерій, іммобілізовані в гідрогель полівінілового спирту, живильне середовище і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що як додатковий компонент вона містить багатоатомний спирт та/або антиоксидант при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %: полівініловий спирт 5-16 клітини фотобактерій 0,1-10,0 багатоатомний спирт, та/або антиоксидант 0,1-5,0 живильне середовище решта. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як багатоатомний спирт вона містить ксиліт або сорбіт. 3. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як антиоксидант вона містить аскорутин, або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    96575 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.
    1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин, що включає вирощування біомаси клітин фотобактерій, відокремлення центрифугуванням, змішування клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі додають модифікатор, а іммобілізацію здійснюють при співвідношенні полівініловий спирт : маса клітин фотобактерій : модифікатор рівному (5-16):(0,1-10,0):(0,1-5,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за п. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій, полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі, і модифікатора додають антиоксидант в кількості 0,1-5,0 мас. %. 4. Спосіб за п. 1, 2, 3 який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    Актуальні питання управління якістю та безпекою біотехнологічних виробництв при викладанні дисциплін циклу «Біотехнологія»
    (2017) Пилипенко, Л. М.; Данилова, О. І.
    Для забезпечення ефективного використання біотехнологічних альтернатив у харчовій промисловості необхідне створення відповідного кадрового потенціалу кваліфікованих фахівців у сфері харчової промислової біотехнології, місцем роботи яких є харчові переробні підприємства, лабораторії контролю якості та безпеки харчової продукції та сировини, науково-дослідні та проектні установи тощо.
  • Документ
    Методичне забезпечення навчального процесу магістрів спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»
    (2020) Капрельянц, Л. В.; Пилипенко, Л. М.; Велічко, Т. О.; Килименчук, О. О.; Охотська, М. І.
  • Документ
    Молекулярно-генетична діагностика аеробних та факультативно-анаеробних спороутворюючих контамінантів харчової продукції
    (2017) Ямборко, Г. В.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Назаренко, Г. М.
    Мета даної роботи - розробка наукових основ прискореного визначення санітарної якості та безпеки харчової сировини і продуктів її переробки шляхом диференційованої молекулярно-біологічної діагностики мікроорганізмів-контамінантів роду Bacillus за їх генетичними детермінантами.
  • Документ
    Молекулярно-генетична діагностика ентеротоксигенних бактерій Bacillus cerus у рослинній сировині
    (2017) Ямборко, Г. В.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Бабиніна, М. О.; Іваниця, В. О.
    В результаті роботи розроблено методику підготовки зразків харчових продуктів і сировини та проведено ПЛР з метою прискореного визначення в зразках промислово поширених в Україні видів рослинної сировини і продуктах ентеротоксигенних штамів B. cerus.
  • Документ
    Мікробіологія харчових виробництв
    (2016) Капрельянц, Л. В.; Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Пауліна, Я. Б.; Труфкаті, Л. В.; Кананихіна, О. М.; Величко, Т. О.; Килименчук, О. О.; Кручек, О. А.; Шпирко, Т. В.; Охотська, М. І.
    У навчальному посібнику викладений теоретичний і експериментальний матеріал із дисципліни «Мікробіологія харчових виробництв», яка є однією з базових для фахової підготовки бакалаврів із технологій харчових виробництв. Наведений у виданні матеріал спрямований на набуття студентами знань і практичних навичок у сфері управління технологіями та якістю харчових продуктів за мікробіологічними показниками. Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», аспірантів та спеціалістів, які працюють у сфері мікробіології харчових виробництв.
  • Документ
    Наукові основи вдосконалення санітарного контролю безпеки харчової сировини і продуктів її переробки
    (2017) Пилипенко, І. В.; Пилипенко, Л. М.; Ямборко, Г. В.; Котляр, Є. О.; Ільєва, О. С.
    Проведено аналітичний моніторінг санітарних вимог до різних груп харчової сировини і продуктів її переробки згідно принципів НАССР та комплекс експериментальних досліджень з визначення мікроорганізмів-контамінантів порядку Bacillales як показника відповідності їх санітарної якості та безпеки Євроінтеграційним критеріям. Мета роботи - розробка наукових основ прискореного визначення санітарної якості та безпеки харчової сировини і продуктів її переробки шляхом диференційованої молекулярно-біологічної діагностики мікроорганізмів-контамінантів порядку Bacillales за їх генетичними детермінантами, а також наукове обґрунтування методології досліджень з урахуванням сучасних умов і принципів НАССР.
  • Документ
    Особливості викладання циклу біологічних дисциплін для біотехнологів
    (2019) Капрельянц, Л. В.; Пилипенко, Л. М.; Велічко, Т. О.; Килименчук, О.О.; Швець, Н. О.; Пожіткова, Л. Г.
    Навчальним планом підготовки студентів з галузі знань 16 «Хімічна біоінженерія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» ступені «Бакалавр» передбачено викладання циклу біологічних дисциплін, а саме: «Біологія клітини та молекулярна біологія», «Біохімія», «Біологічна безпека харчових продуктів», «Загальна біотехнологія», «Мікробіологія і вірусологія», «Генетика», «Інженерна ензимологія».
  • Документ
    Особливості харчування українців в умовах воєнного стану
    (2022) Пилипенко, Л. М.; Верхівкер, Я. Г.; Єгорова, А. В.
  • Документ
    Професійна підготовка фахівців в сфері безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів
    (2018) Пилипенко, Л. М.; Данилова, О. І.; Лопотан, І. В.
    В роботі розглянуто професійну підготовку фахівців в сфері безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів.
  • Документ
    Підвищення якості викладання дисциплін біологічного циклу у сучасних умовах
    (2021) Капрельянц, Л. В.; Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Труфкаті, Л. В.
  • Документ
    Скринінг аутентичності продуктів рибного промислу із застосуванням ДНК-маркерів
    (2020) Пилипенко, Л. М.; Нікітчіна, А. О.
  • Документ
    Сучасні методи прискореного санітарно-гігієнічного контролю харчових та біотехнологічних підприємств
    (2022) Пилипенко, Л. М.; Труфкаті, Л. В.; Чабанова, О. Б.
  • «
  • 1 (current)
  • 2
  • »

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Угода користувача
  • Зворотний зв’язок