Перегляд за Автор "Гайдукевич, Д. К."
Зараз показуємо 1 - 8 з 8
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
- Документ21451 Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини(2007) Пилипенко, Л. М.; Вікуль, С. І.; Гайдукевич, Д. К.; Пилипенко, І. В.Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини, що включає оцінку біологічного впливу речовини об'єкта, що перевіряється, на тест-об'єкт, який відрізняється тим, що біотестування проводять у два етапи, при цьому на першому етапі тест-об'єкт вирощують у стандартних умовах, далі переносять тест-об'єкт на 4-12 годин в досліджувані розчини харчових продуктів, а як тест-об'єкти використовують кореневі рослинні клітини.
- Документ82926 Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід(2013) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.; Курдова, С. Г.Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід, що передбачає інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що добову культуру інфузорії Stylonichia mytilus або Colpoda steinii вносять в мікроакваріуми і додають розчин досліджуваної речовини, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини кожного мікроакваріума і витримують 60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють кількість та ступінь токсичності акриламіду.
- Документ86769 Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин, що передбачає підготовку харчової сировини шляхом подрібнення, екстракцію токсичних речовин ацетоном, концентрування шляхом випарювання розчинника, інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють ацетоном при співвідношенні досліджуваного об'єкта і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) за необхідністю здійснюють нейтралізацію до 4,8-7,0, фільтрацію, випарений екстракт розчиняють у ацетоново-водній суміші при співвідношення (0,2-0,5):(9,5-9,8), після чого 0,01-0,02 см3 добової культури інфузорій Stylonichia mytilus у водному розчині, в якому міститься від 10 до 20 особин, вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрату досліджуваної органічної речовини або суміші токсичних речовин, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини мікроакваріумів і витримують 45-60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють ступінь токсичності досліджуваної органічної речовини.
- Документ88894 Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах, що передбачає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію контамінантів, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію контамінантів здійснюють ацетоноводним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до концентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:вода, рівному (0,2-0,5):(9,5-9,8), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрованого екстракту і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності контамінантів оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
- Документ95345 Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах(2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.1. Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах, що містить полівініловий спирт, модифікатор і воду, яка відрізняється тим, що вона додатково містить біосенсор, при цьому як модифікатор композиція містить багатоатомний спирт або антиоксидант, або пероксид водню. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як біосенсор композиція містить подрібнену масу зеленого листя або витяжку хлорофілу, або субклітинні структури - хлоропласти, як багатоатомний спирт вона містить гліцерин або ксиліт, або гліцид, а як антиоксидант - аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- Документ97836 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах(2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах, що передбачає іммобілізацію чутливих органічних структур з полівініловим спиртом і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що як чутливі органічні структури використовують хлоропласти або клітини зеленої маси рослин, що містять хлорофіл у кількості 0,70-2,00 мг/г, при цьому спочатку водний розчин полівінілового спирту змішують з модифікатором, після чого до отриманої суміші додають чутливі органічні структури, а іммобілізацію здійснюють за наступним співвідношенням компонентів:полівініловий спирт:чуттєві органічні структури:модифікатор рівним (5-16):5,0-40,0):(0,1-10,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші водного розчину полівінілового спирту, чутливих органічних структур (хлорофілу, хлоропластів, клітин зеленої маси рослин) і модифікатора додають 0,1-5,0 мас. % антиоксиданту. 4. Спосіб за пп. 1, 2, 3, який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
- ДокументКонтроль качества воды – ингредиента восстановленных соков(2012) Пилипенко, И. В.; Викуль, С. И.; Гайдукевич, Д. К.; Пилипенко, Л. Н.Разработка современных, достаточно экспрессных и чувствительных методов оценки безопасности ингредиентов соков и сокосодержащих напитков является актуальной проблемой.