181-Харчові технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 181-Харчові технології за Автор "Бедлінська, Єлизавета"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументНауково-практичні основи виробництва комбікормів і добавок з використанням комах(ОНТУ, кафедра технології зерна і комбікормів, 2022) Бедлінська, ЄлизаветаРозробка нових компонентів комбінованих кормів для сільськогосподарських тварин - одне з актуальних напрямків сучасної комбікормової індустрії. Кормова база, яка визначає найбільшу статтю витрат, представлена різноманітними інгредієнтами рослинного і тваринного походження, а також кормами, отриманими за допомогою мікробіологічного синтезу. При цьому ведеться пошук нових нетрадиційних компонентів з високою концентрацією білка, здатних стати альтернативою сої та рибного борошна. Високобілкові компоненти необхідні для забезпечення потреби тварин в протеїні, а значить, для повноцінного розвитку організму і отримання найбільш високої продуктивності з меншими витратами кормів. У вітчизняній комбікормової промисловості знижуються обсяги виробництва кормів тваринного походження, підвищується їх ціна при погіршенні якості, на ринку з’являються фальсифікати. Зернова група (ячмінь, овес, пшениця, кукурудза, горох) служить сировиною для виробництва не тільки кормів, а й продуктів харчування, що викликає конкуренцію за ці джерела білка, для забезпечення тваринництва такими кормами відволікаються великі площі орної землі, яка могла б використовуватися для виробництва продовольства. Нові альтернативні білкові компоненти, такі як комахи та їх личинки, можуть знизити напруженість цих проблем, що визначає актуальність виконаних нами експериментів. У роботі наведені дослідження щодо використання личинок Чорної левини при виробництві комбікормів для сільськогосподарських тварин і птиці. Метою кваліфікаційної роботи є розробка науково обґрунтованих технологічних рішень з удосконалення рецептів та розробки технології виробництва повнораціонних комбікормів з використанням нетрадиційної сировини – комах (Чорної Левини), для забезпечення необхідного рівня сирого протеїну. Для досягнення поставленої мети було проаналізовані проблеми нестачі білка в сучасному комбікормовому виробництв; надані характеристики нетрадиційної білкової сировині – Чорної левини; досліджені хімічний склад та фізичні властивості личинки Чорної Левини; розроблено спосіб введення личинки Чорної Левини при виробництві комбікормів шляхом екструдування та гранулювання; досліджені фізичні властивості екструдованих та гранульованих кормових добавок з використанням личинки Чорної Левини; розраховані рецепти повнораціонних комбікормів з використанням личинки Чорної Левини; розроблено технологічну схему виробництва повнораціонних комбікормів з використанням личинки Чорної Левини та розраховано технологічне та транспортне обладнання; встановдено ефективність використання личинки Чорної Левини в годівлі курей- бройлерів та свиней; розраховано техніко-економічні показники ефективності використання личинки Чорної Левини при виробництві комбікормів.