G21 (162) - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд G21 (162) - Біотехнології та біоінженерія за Автор "Клебанська Марія"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументУдосконалення біотехнології лимонної кислоти(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Клебанська МаріяСвітовий ринок лимонної кислоти (ЛК) демонструє стабільне зростання. В Україні, попри значний та зростаючий попит у харчовій, фармацевтичній, косметичній, клінінговій та металургійній галузях, вся ЛК імпортується переважно з Китаю та ЄС. Щорічні обсяги імпорту складають близько 8-10 тисяч тонн, що еквівалентно 7-9 мільйонам доларів США. Ця повна залежність від імпорту робить українських споживачів вразливими до коливань світових цін та логістичних проблем. Навіть в умовах повномасштабної війни, попит на ЛК зберігається. Виробництво лимонної кислоти в Україні є стратегічно важли-вим. Воно не лише забезпечить стабільні поставки для вітчизняних підприємств, знизить імпортну залежність та валютні витрати, а й створить нові робочі місця та сприятиме ро-звитку національної промисловості. З огляду на високий внутрішній попит та можливості для реалізації проєкту, тема дипломного проєкту є обґрунтованою, актуальною та сучас-ною для України.