181-Харчові технології
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 181-Харчові технології за Автор "Бабієнко Тетяна Артемівна"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроєкт фітнес-кафе у Київському р-ні м. Одеси(ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2024) Бабієнко Тетяна АртемівнаЗа останні декілька років ми можемо стати свідками того, що в Україні є зростаюча тенденція на відкриття нових закладів ресторанного господарства. Для того, щоб краще зрозуміти ситуацію, що склалася на ринку, перш за все необхідно ознайомитися з ключовими факторами, які впливають на відкриття нових і закриття старих точок. Ресторанний бізнес в Україні - одна з небагатьох сфер, де ініціаторами проектів є в тому числі іноземці, вони вже навчилися у себе на батьківщині вести такий бізнес і приходять в Україну з солідними інвестиціями, з чітким розумінням того, яким повинен бути їх бізнес, впроваджують власні готові рішення і ноу-хау, перш за все це стосується інтер'єру, меню і технологічних карт. Все це говорить про те, що зараз вже недостатньо просто відповідати стандартним критеріям ресторану: гарантувати тільки чистоту, якість продукту і обслуговування. Люди обирають технологічність і шукають місце, яке може задовольнити цей запит. Це стає все більш характерно і для нашого ринку. Послуги харчування у фітнес-центрах надаються закладами ресторанного господарства типу ресторан, бар, кафе. Ці заклади традиційно є оазисами здорового харчування. Для приготування страв тут використовується виключно очищена вода та продукти преміум-класу. Відвідувачам фітнес-клубу також пропонується спортивне харчування, програму якого підбирає дієтолог. Фізичні та нервово-психічні навантаження на організм спортсмена під час тренувань та змагань є значно вищими, ніж на організм звичайної людини в умовах повсякденної діяльності. Надмірні вимоги до функціонального стану висококваліфікованих спортсменів під час тренувальних і змагальних навантажень обумовлюють необхідність своєчасного застосування відновлювальних заходів, а саме збалансованого харчування. При занятті спортом усі метаболічні процеси проходять інтенсивніше, і організм потребує більше енергії і поживних речовин. Раціон спортсменів має бути більш продуманим та збалансованим. По-перше, це пов’язано з великою кількістю енергетичних витрат. По-друге, впливає складність, тяжкість навантажень, участь у різноманітних марафонах та змаганнях. Правильне харчування забезпечує організм усіма необхідними йому харчовими речовинами в строго визначеному співвідношенні, кореляційній залежності між засвоєнням їжі і ступенем збалансованості її хімічного складу. Загалом, у зв’язку з необхідністю прискорення процесів відновлення і підвищення спортивної працездатності в умовах сучасного спорту є актуальним організація раціонального та збалансованого харчування спортсменів у різні періоди тренувань і змагань з урахуванням індивідуальних особливостей на рівні сучасних вимог науки про харчування людини. Виходячи із цього, можна зробити висновок, що діючі заклади ресторанного господарства не можуть повною мірою задовольнити існуючий на даному ринку попит і є реальна потреба в фітнес-кафе з високим рівнем сервісу, якістю обслуговування й невисокими цінами. У фітнес-кафе є все необхідне, щоб відвідувач міг підзарядитися енергією перед тренуванням або відновити сили після нього. Тут можна перевести дух та насолодитися корисними напоями в компанії друзів. Метою кваліфікаційної роботи є проєкт фітнес-кафе. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: - провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. - розробити концепцію підприємства. - розробити меню фітнес-кафе. - скласти виробничу програму ресторану і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності проєкту фітнес-кафе й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проєкту.