Управління розвитком трудового потенціалу персоналу підприємства

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2011-08-30
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). У дисертаційній роботі розроблено теоретико-методологічні та прикладні засади побудови організаційно - управлінського механізму щодо ефективності використання та розвитку трудового потенціалу персоналу харчових підприємств. Розглянуто сутність поняття трудовий потенціал персоналу, узагальнено умови реалізації трудового потенціалу та розроблено структурно-логічну модель його розвитку. Доведено вплив організаційної структури системи управління персоналом і підприємством на ймовірність успішного впливу управлінських дій та рішень на об’єкт управління. Встановлено перевагу паралельного принципу побудови системи управління персоналом за однакових умов функціонування технологічного об’єкту на стратегічно важливих ділянках системи управління. Удосконалено концепцію та організаційно-управлінський механізм підвищення ефективності використання та розвитку трудового потенціалу персоналу харчових підприємств. Обґрунтовано визначення і врахування особистісних характеристик працівників на всіх етапах формування персоналу, його навчання і розвитку, трудової діяльності та оцінювання її результатів.
Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 - Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). В диссертационной работе разработаны теоретико-методологические и прикладные основы построения организационно-управленческого механизма использования и развития трудового потенциала персонала пищевых предприятий. Рассмотрена сущность понятия, трудовой потенциал персонала, обобщены условия реализации трудового потенциала и разработана структурно-логическую модель его развития. Обосновано, что работника предприятия недостаточно рассматривать только как элемент производственной системы, в первую очередь - это личность, с определенным уровнем способностей, потребностей и мотивов к жизни и труду. Знание личностных характеристик работников позволяет повысить эффективность способов мотивации и поощрения. Выявлено, что формирование качественного персонала пищевых предприятий является предпосылкой успешного внедрения организационно-управленческих механизмов повышения эффективности использования и развития трудового потенциала. Предложена и обоснована структурно-логическая модель формирования персонала предприятия. Доказано влияние организационной структуры системы управления персоналом и предприятием на вероятность успешного воздействия управленческих действий и решений на объект управления. Установлено преимущество параллельного принципа построения системы управления персоналом при одинаковых условиях функционирования технологического объекта на стратегически важных участках системы управления. Усовершенствована концепция и организационно-управленческий механизм повышения эффективности использования и развития трудового потенциала персонала пищевых предприятий. Обосновано определение и учет личностных характеристик работников на всех этапах формирования персонала, его обучению и развитию, трудовой деятельности и оценки ее результатов. Предложено концепцию управления трудовым потенциалом персонала предприятия рассматривать как основу стратегии, политики и принципов управления персоналом на предприятии.
Thesis for the degree of candidate of economic sciences, specialty 08.00.04 - Economy and management of enterprises (economic activity). Theoretical, methodological and applied bases of construction of organizational mechanism of management efficiency of the use and development of labour potential of personnel of food enterprises are developed in dissertation work. Essence of concept is considered labour potential of personnel, the terms of realization of labour potential are generalized and developed structural-logical model of his development. It is grounded that the worker of enterprise not enough to examine only as an element of the production system, above all things is personality, with the certain level of capabilities, necessities and reasons to life and labour. Influence of organizational structure of control system by a personnel and enterprise is well-proven on probability of successful influence of administrative actions and decisions on the object of management. Advantage of parallel principle of construction of control system by a personnel is set at identical operating of technological object conditions on the strategically important areas of control system. Conception is improved and an organization mechanism of management efficiency of the use and development of labour potential of personnel of enterprises are improved too. Determination and account of personality descriptions of workers is grounded on all stages of forming of personnel, to his teaching and development, labour activity and estimation of its results. Conception of management labour potential of personnel of enterprise is offered to examine as basis of strategy, policy and principles of management a personnel on an enterprise.
Опис
Козак, К. Б. Управління розвитком трудового потенціалу персоналу підприємства : автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 "Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)" / Козак Катерина Богданівна ; наук. кер. В. І. Топіха ; Міжнар. ун-т бізнесу і права, [Одес. нац. акад. харч. технологій]. - Херсон, 2011. - 20 с.
Ключові слова
персонал, трудовий потенціал, ефективність використання, розвиток, умови реалізації, організаційно-управлінський механізм, особистісні характеристики, трудовой потенциал, эффективность использования, развитие, условия реализации, организационно-управленческий механизм, личностные характеристики, personnel, labour potential, efficiency of the use, development, terms of realization, organizational mechanism of management, personality descriptions
Бібліографічний опис