Том 18 № 2

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 9
  • Документ
    ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ГОРОХОВОЇ СОЛОМИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
    (2018) А. П. ЛЕВИЦЬКИЙ, А. П. ЛАПІНСЬКА, В. І. СІЧКАР
    В роботі наведено аналіз ринку гороху у світі та Україні, показано тенденцію зростання обсягів вирощування, що зумовлене зростанням попиту на харчовий і кормовий білок. Проаналізовано поживну цінність, переваги використання зерна гороху у харчовій і комбікормовій промисловості.Показано, що при вирощуванні гороху в Україні отримується значна кількість вторинного ресурсу – соломи, яка не використовується, що недоцільно як з економічної так і з екологічної точок зору. Це також суперечить актуальним світовим тенденціям сьогодення щодо максимально ефективного використання усіх доступних видів харчової і кормової сировини для забезпечення продовольчої безпеки населення, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. По- казано, що використання горохової соломи у комбікормовій промисловості дозволить повернути значний обсяг природного ресурсу у ланцюг створення продуктів для людей, крім того, сприятиме збільшенню виробництва тваринного білка.Проаналізовано хімічний склад горохової соломи, встановлено значно більшу поживну цінність, у порівнянні з соломою злакових. Проаналізовано світовий досвід застосування горохової соломи в раціонах сільськогосподарських тварин та птиці. Визначено фізичні властивості борошна з горохової соломи, встановлено що її можна віднести до важкосипких видів сировини, а отже потребує традиційних прийомів для покращення транспортування, випуску з оперативних ємностей. Визначено гранулометричний склад борошна з горохової соломи, встановлено доцільність застосування подрібнення у 2 етапи із проміжним виділеням дрібної фракції і доподрібненням крупної. Це дозволить зменшити енерговитрати на подрібнення, отримати більш вирівняну за крупністю суміш та уникнути переподрібнення окремих частинок. Експериментами in vivo визначено: вплив відсотку введення борошна з горохової соломи до складу раціонів лабо- раторних тварин на приріст маси лабораторних тварин, встановлено максимальний ефект при введенні 3 %; вплив крупності подрібнення горохової соломи на ефективність згодовування, встановлено що фракція борошна з розміром часток від 0,56 до 0,8 мм є більш оптимальною для годівлі, оскільки сприяє збільшенню приростів маси тіла у 2,2 рази у порівнянні з контролем, в той час для фракції з розміром частинок менше 0,56 мм цей показник становить 1,5 рази. Експериментами in vivo визначено лікувально-профілактичні властивості борошна з горохової соломи, здатність нівелювати негативні ефекти застосування антибіотика, ліквідувати запалення у слизовій оболонці тонкої кишки, має позитивний вплив на неспецифічний імунітет, пребіотичні властивості.
  • Документ
    ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ КРОВІ КУРЧАТ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ФЕРМЕНТНОГО ПРЕПАРАТУ “КЛЕРІЗИМ ГРАНУЛЬОВАНИЙ” В ЇХ ГОДІВЛІ
    (2018) О. Й. КАРУНСЬКИЙ, А. В. МАКАРИНСЬКА
    У роботі наведені результати впливу різних концентрацій ферментного препарату «Клерізим гранульований» в годівлі курчат віком 30 та 120 діб.Встановлено, що ферментний препарат в годівлі курчат позитивно впливає на гематологічні та біохімічні показники крові та змінює їх межах фізіологічної норми. Найбільше збільшення гематологічних та біохімічних показників сироватки крові помічено в піддослідній групі.Згодовування піддослідним курчатам повнораціонного комбікорму з додавання ферментного препарату в різних дозах вплинуло на збільшення вмісту еритроцитів на 11,27 % в ІІ-дослідній групі в порівнянні з кон-тролем. Рівень гемоглобіну в сироватці крові в дослідних групах був вищим, різниця якого не перевищувала 2%. Вміст кальцію в сироватці крові птиці контрольної групи, яка не споживала фермент, становить 4,15ммоль/л, що на 1,98% менше чим в II та 3,08 % в III дослідних групах. Спостерігається підвищення рівня фосфору в крові курчат дослідних груп, що характеризує кращий мінеральний обмін речовин. Характеризуючи результати показників неспецифічної резистентності сироватки крові курчат в 30 та 120 діб спостерігається тенденція до поступового збільшення бактерицидної, лізоцимної та фагоцитарної активності сироватки крові під впливом використаного ферментного препарату. Лізоцимна активність обох дослідних груп (II, ІІІ-дослідна) збільшилась на 6,7 % у порівнянні з контролем. Показники бактерицидноїактивності в її та III - дослідній групі були статистично достовірнішії (Р<0,05). Отримані результати наштовхують на висновок, що ферментний препарат головним чином підвищує природну імунну відповідь організму, тобто підвищує імунітет. Встановлено, що оптимальна норма введення ферментного препарату «Клерізим гранульований» доскладу комбікормів для курчат 0,4 кг на тону.
  • Документ
    THE THEORY AND PRACTICE OF RISK ASSESSMENT OF PROFESSIONAL DANGERS
    (2018) A. P. BOCHKOVSKYI, N. Yu. SAPOZHNIKOVA
    In the paper, on the basis of the conducted analysis of the dynamics of the spread of dangers in the context of evolutionary development of society, it is determined that the global problems have become complex, which appears in interdependence of natural, technogenic, socio-political, economic, scientific-technological and other risks. The main source of danger, at the present stage of development of society, is an industrial environment.The analysis of known theoretical studies to appearance of dangerous is carried out and it is defined that none of considered theories can be treated as absolutely correct and generally accepted. First of all the conceptuality of given theories that is, limited practical usage, second of all the insufficient attention and underestimation of the role of the "human factor" as a fundamental factor in the process of creating dangers are the meanest drawbacks. Notice, that in the European Countries exist around 100 differents methods of assessment of the risk of occurrence dangers, according them quantitative measurement of the risks is carried out by the three meanest methods: statistical, expert and analog.British Standard BS-8800 (GB), risk assessment based on probability-loss matrix (GB, France, Latvia, the USA, Australia), construction of risk assessment scales (Germany, Finland), the methodology of the National Research Institute of Occupational Safety and Health (NRIOS) in Ukraine, risk score (the USA), risk assessment code (GB), method of verbal functions (European Union),assessment of occupational risks by the Elmer system, risk assessment based on requirements level ranking (OIR index) are the most often used methods for the risks evaluation. On basis of the analysis of the above mentioned methods, two main problems were identified. The first problem that exists in the risks evaluation of occurrence dangerous is the lack of a unique unified methodology.The second problem is the underestimation of the significance of the "human factor" in the "man-machine" system. It is pointed out that due to underestimating the role of the "human factor" as a key component of risk one cannot consider any of the known risk assessment methods to be effective and universally accepted. Based on conducted research, the need for a principallynew universal and effective methodology for quantitative risk assessment is identified.
  • Документ
    ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВИСОКОБІЛКОВИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ У ВИРОБНИЦТВІ БУЛОЧОК
    (2018) О. В. ЛАКІЗА, К. П. МАСЛІКОВА, М. В. ІЩЕНКО
    Хлібобулочні вироби є важливим продуктом харчування для більшості населення України. Потреба в хлібобулоч-них виробах притаманна людям будь-якого віку, соціального статусу і рівня доходів. Хлібопекарська галузь покликана забезпечувати споживачів країни цими життєво значущими продуктами харчування в необхідних обсягах, асортименті таякості. В даний час в світі велика увага приділяється збагаченню хлібобулочних виробів різними корисними речовинами, що додають їм лікувальні та профілактичні властивості. Лікувальний і профілактичний ефект від вживання дієтичних хлібобулочних виробів забезпечується або введенням в рецептуру необхідних додаткових компонентів, або вилученням небажаних, або зміною технології їх приготування. Однією з ключових умов сучасного виробництва функціональних хлібобулочних виробів є пошук і використання нових компонентів рецептурного складу. Функціональні продукти - це харчові продукти, що є частиною звичайного раціону, які крім поживних властивостей мають здатність позитивно впливати на тічи інші функції організму людини. У статті розглянуто сучасні напрями розширення асортименту хлібобулочних виробів з оздоровчими властивос-тями. З метою урізноманітнення продукції хлібопекарського виробництва функціонального призначення було запропоновано введення в рецептуру булочок високобілкових функціональних продуктів, а саме льняного шроту та шроту з насіння гарбуза. Відомо, що насіння льону та гарбуза містить у своєму складі всі ессенціальні амінокислоти. На основі експериментальних досліджень розроблено рецептури булочок з додаванням лляного і гарбузового шроту, які дають змогу одержати збагачені білком булочки відповідної якості. Проведено органолептичну оцінку якості булочок з різним вмістом шротів, побудовано профілограми на основі бальної оцінки. Зроблено висновок стосовно впливу концентрації шротів на пористість та вологість готових виробів. Обрано оптимальну концентрацію льняного шроту ташроту з насіння гарбуза в рецептурі булочок.
  • Документ
    ПЯТАЯ ЮБИЛЕЙНАЯ СЕССИЯ МЕЖДУНАРОДНОЙ ШКОЛЫ КОРМОВ
    (2018) A. В. Макаринская
    Идея создания Международной Школы Кормов - обобщение мирового опыта в области научных исследований и практики производства и использования премиксов и комбикормов, проведение профессиональных тренингов, направленных на овладение современными знаниями и навыками оценки качества кормовых средств, добавок, премиксов и комбикормов, расчета рецептов премиксов и комбикормов, оценки эффективности технологических процессов их производства.