Том 18 № 2
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Том 18 № 2 за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 9 з 9
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументUSE OF CORN GRAIN IN PRODUCTION OF FOOD PRODUCTS(2018) S. M. SOTS, O. V. BNYIAKIn Ukraine, the following basic crops are used as raw materials for the production of cereals, flour, flakes: wheat, barley, buckwheat, oats, corn, rice, millet, peas. The volume of world grain production in recent years has grown significantly. In Ukraine, corn is the main fodder crop, and only in small quantities is used as food. Corn takes the leading place among the main grain crops in the world agricultural production. The production of corn for grain is concentrated in warm regions. In some regions, corn is the basis of the traditional food of the population, but mostly it is part of the feed in the feeding of farm animals. Corn does not accumulate nitrates and is an environmentally friendly product. Corn is a plant of versatile use. Currently, corn is one of the most important food crop cultivated by man. As to the largest producers of this cereal are the United States, China, Mexico, India, Brazil, Argentina, Indonesia, South Africa, France and Italy. Today, about 3500 food and technological products are made from corn. Corn is able to largely meet the needs of animal husbandry, its share is almost 30% in the composition of concentrated feed. Corn is used in food, starch, brewing and alcohol industries. With the advent of new directions in the development of biotechnology in the world, the importance of this culture is growing even more. In the countries of the European Union in recent years, the production of various types of fuels from plant materials - biodiesel, bioethanol, biomethanol and biofuel is actively developing. Bioethanol is obtained from all cultures with a high content of starch and sugar, for example, potatoes, sugar beet, corn, various types of cereals, and therefore a significant expansion of the acreage under corn is projected. In the article volumes of corn grain collection in different years in Ukraine for the production of cereals and groats are considered. Various types of maize as a perspective raw material for use in the food industry are considered. It is shown that two subspecies of maize are most widespread in Ukraine - a dentate (large grain of elongated form) and siliceous (a rounded grain). The presence of vitamins B (B1, B2, PP), calcium, magnesium, phosphorus and iron, as well as trace elements (copper, nickel, etc.) in maize makes it possible to recommend corn products as a separate product or in combination with other people with blood diseases, allergies, diabetes mellitus, obesity and other forms of metabolic disorders and pathology of the gastrointestinal tract. The authors analyzed the chemical composition of corn grain of various botanical groups intended for the production of cereals and products from them. The composition of micro- and macronutrients of corn groats used in the production of food products (snacks, breakfast cereals, instant cereals, cereals, etc.) is given.
- ДокументОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ І ЗАСТОСУВАННЯ ФОТОЕЛЕКТРОННОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ РОЗДІ- ЛЕННЯ ЗЕРНА І ЗЕРНОПРОДУКТІВ НА ФРАКЦІЇ ЗА ОЗНАКОЮ КОЛЬОРУ(2018) Л. С. Л.С. СОЛДАТЕНКОФотоелектронне сепарування застосовують для сортування різноманітних сипких продуктів, у тому числі – зерна і деяких продуктів його переробки.Фотоелектронні сепаратори використовують для очищення зерна від важковідділюваних домішок, які досить складно або навіть неможливо відокремити з допомогою звичайних зерноочисних сепараторів. Окрім того, їх застосування доцільне для розділення на фракції основних продуктів лущення зерна круп’яних культур. Фотоелектронне, або оптичне сепарування базується на ідентифікації частинок сипких продуктів як за ознакою кольору, так і їх форми і текстури. Для цього використовують оптичні камери. Електронні блоки обробки отриманої гра- фічної інформації передають її в пневматичні пристрої ежекторного типу для виведення домішок із основного потоку продукту. Оптичні датчики і повітряні ежектори функціонують у безконтактному режимі, що повністю узгоджуються з вимогами гігієнічності харчових технологій. До того ж вони є швидкодіючими, що забезпечує високу продуктивність сепарування. Ефективність вилучення домішок сягає 80…99,99%. Довговічність фотоелектронних сепараторів характеризують числом циклів Nц спрацювання пневматичних клапанів ежекторів. Більшість фірм гарантує Nц ≥ 50 млн циклів. На ринку обладнання знайшли поширення фотоелектронні сепаратори «Зоркий» російської компанії «СиСорт продуктивністю 5…15 т/год, англійські сепаратори фірми «Sortex», сепаратори китайської фірми ANYSORT і деякі інші Впровадження фотоелектронних сепараторів у виробництво може призвести до оптимізації технологічних процесів і потокових ліній для їх реалізації, а також до підвищення конкурентоспроможності виробленої продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках.
- ДокументFEATURES OF THE TECHNOLOGICAL LINE OF THERMAL PROCESSING OF SMALL-SEEDED CROPS(2018) L. K OVSIANNYKOVADespite successes, many problems are encountered with small-seed crops (sorghum, turnip, mustard, linen, etc.), for many of them there are not enough recommendations of regulations and other normative and technological documentation. The article is devoted to ways of improving the drying process of freshly harvested grain. It is known that during post-harvest processing, small-seeded crops undergo a certain thermal effect at certain stages of it. First of all, this regards, drying and cooling processes. Meanwhile, heat treatment is a complex technological process in which numerous physical-mechanical and biochemical changes, sometimes irreversible, occur in oil seed. In addition, heat treatment is the most energy-efficient. Timely and proper drying of grain not only increases its stability during storage, but also improves food and seed quality of grain. As a result of drying, post-harvest maturing is accelerated, humidity is leveled and technological properties change. Drying has a positive effect on the yield and quality of grain and products of its processing. To our regret, there are almost no studies of drying process of small-seeded crops grown in Ukraine. Meanwhile, drying is an important link in the post-harvesting process of corn. The paper gives recommendations on drying technology of crops (sorghum) and oilseeds (turnip, mustard, flax) of smallseeded food crops in grain-harvesting enterprises. The basic scheme of technological line of heat treatment of small-seeded crops and recommendations for reducing energy intensity and increasing the efficiency of heat treatment and improving their quality are developed. The main purpose of this article is to familiarize a wide range of specialists in the field of post-harvest processing and storage of grain with drying regimes and the scheme of technological drying line of small-seeded crops.
- ДокументПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ГОРОХОВОЇ СОЛОМИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ(2018) А. П. ЛЕВИЦЬКИЙ, А. П. ЛАПІНСЬКА, В. І. СІЧКАРВ роботі наведено аналіз ринку гороху у світі та Україні, показано тенденцію зростання обсягів вирощування, що зумовлене зростанням попиту на харчовий і кормовий білок. Проаналізовано поживну цінність, переваги використання зерна гороху у харчовій і комбікормовій промисловості.Показано, що при вирощуванні гороху в Україні отримується значна кількість вторинного ресурсу – соломи, яка не використовується, що недоцільно як з економічної так і з екологічної точок зору. Це також суперечить актуальним світовим тенденціям сьогодення щодо максимально ефективного використання усіх доступних видів харчової і кормової сировини для забезпечення продовольчої безпеки населення, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. По- казано, що використання горохової соломи у комбікормовій промисловості дозволить повернути значний обсяг природного ресурсу у ланцюг створення продуктів для людей, крім того, сприятиме збільшенню виробництва тваринного білка.Проаналізовано хімічний склад горохової соломи, встановлено значно більшу поживну цінність, у порівнянні з соломою злакових. Проаналізовано світовий досвід застосування горохової соломи в раціонах сільськогосподарських тварин та птиці. Визначено фізичні властивості борошна з горохової соломи, встановлено що її можна віднести до важкосипких видів сировини, а отже потребує традиційних прийомів для покращення транспортування, випуску з оперативних ємностей. Визначено гранулометричний склад борошна з горохової соломи, встановлено доцільність застосування подрібнення у 2 етапи із проміжним виділеням дрібної фракції і доподрібненням крупної. Це дозволить зменшити енерговитрати на подрібнення, отримати більш вирівняну за крупністю суміш та уникнути переподрібнення окремих частинок. Експериментами in vivo визначено: вплив відсотку введення борошна з горохової соломи до складу раціонів лабо- раторних тварин на приріст маси лабораторних тварин, встановлено максимальний ефект при введенні 3 %; вплив крупності подрібнення горохової соломи на ефективність згодовування, встановлено що фракція борошна з розміром часток від 0,56 до 0,8 мм є більш оптимальною для годівлі, оскільки сприяє збільшенню приростів маси тіла у 2,2 рази у порівнянні з контролем, в той час для фракції з розміром частинок менше 0,56 мм цей показник становить 1,5 рази. Експериментами in vivo визначено лікувально-профілактичні властивості борошна з горохової соломи, здатність нівелювати негативні ефекти застосування антибіотика, ліквідувати запалення у слизовій оболонці тонкої кишки, має позитивний вплив на неспецифічний імунітет, пребіотичні властивості.
- ДокументДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ КРОВІ КУРЧАТ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ФЕРМЕНТНОГО ПРЕПАРАТУ “КЛЕРІЗИМ ГРАНУЛЬОВАНИЙ” В ЇХ ГОДІВЛІ(2018) О. Й. КАРУНСЬКИЙ, А. В. МАКАРИНСЬКАУ роботі наведені результати впливу різних концентрацій ферментного препарату «Клерізим гранульований» в годівлі курчат віком 30 та 120 діб.Встановлено, що ферментний препарат в годівлі курчат позитивно впливає на гематологічні та біохімічні показники крові та змінює їх межах фізіологічної норми. Найбільше збільшення гематологічних та біохімічних показників сироватки крові помічено в піддослідній групі.Згодовування піддослідним курчатам повнораціонного комбікорму з додавання ферментного препарату в різних дозах вплинуло на збільшення вмісту еритроцитів на 11,27 % в ІІ-дослідній групі в порівнянні з кон-тролем. Рівень гемоглобіну в сироватці крові в дослідних групах був вищим, різниця якого не перевищувала 2%. Вміст кальцію в сироватці крові птиці контрольної групи, яка не споживала фермент, становить 4,15ммоль/л, що на 1,98% менше чим в II та 3,08 % в III дослідних групах. Спостерігається підвищення рівня фосфору в крові курчат дослідних груп, що характеризує кращий мінеральний обмін речовин. Характеризуючи результати показників неспецифічної резистентності сироватки крові курчат в 30 та 120 діб спостерігається тенденція до поступового збільшення бактерицидної, лізоцимної та фагоцитарної активності сироватки крові під впливом використаного ферментного препарату. Лізоцимна активність обох дослідних груп (II, ІІІ-дослідна) збільшилась на 6,7 % у порівнянні з контролем. Показники бактерицидноїактивності в її та III - дослідній групі були статистично достовірнішії (Р<0,05). Отримані результати наштовхують на висновок, що ферментний препарат головним чином підвищує природну імунну відповідь організму, тобто підвищує імунітет. Встановлено, що оптимальна норма введення ферментного препарату «Клерізим гранульований» доскладу комбікормів для курчат 0,4 кг на тону.
- ДокументПЯТАЯ ЮБИЛЕЙНАЯ СЕССИЯ МЕЖДУНАРОДНОЙ ШКОЛЫ КОРМОВ(2018) A. В. МакаринскаяИдея создания Международной Школы Кормов - обобщение мирового опыта в области научных исследований и практики производства и использования премиксов и комбикормов, проведение профессиональных тренингов, направленных на овладение современными знаниями и навыками оценки качества кормовых средств, добавок, премиксов и комбикормов, расчета рецептов премиксов и комбикормов, оценки эффективности технологических процессов их производства.
- ДокументTHE THEORY AND PRACTICE OF RISK ASSESSMENT OF PROFESSIONAL DANGERS(2018) A. P. BOCHKOVSKYI, N. Yu. SAPOZHNIKOVAIn the paper, on the basis of the conducted analysis of the dynamics of the spread of dangers in the context of evolutionary development of society, it is determined that the global problems have become complex, which appears in interdependence of natural, technogenic, socio-political, economic, scientific-technological and other risks. The main source of danger, at the present stage of development of society, is an industrial environment.The analysis of known theoretical studies to appearance of dangerous is carried out and it is defined that none of considered theories can be treated as absolutely correct and generally accepted. First of all the conceptuality of given theories that is, limited practical usage, second of all the insufficient attention and underestimation of the role of the "human factor" as a fundamental factor in the process of creating dangers are the meanest drawbacks. Notice, that in the European Countries exist around 100 differents methods of assessment of the risk of occurrence dangers, according them quantitative measurement of the risks is carried out by the three meanest methods: statistical, expert and analog.British Standard BS-8800 (GB), risk assessment based on probability-loss matrix (GB, France, Latvia, the USA, Australia), construction of risk assessment scales (Germany, Finland), the methodology of the National Research Institute of Occupational Safety and Health (NRIOS) in Ukraine, risk score (the USA), risk assessment code (GB), method of verbal functions (European Union),assessment of occupational risks by the Elmer system, risk assessment based on requirements level ranking (OIR index) are the most often used methods for the risks evaluation. On basis of the analysis of the above mentioned methods, two main problems were identified. The first problem that exists in the risks evaluation of occurrence dangerous is the lack of a unique unified methodology.The second problem is the underestimation of the significance of the "human factor" in the "man-machine" system. It is pointed out that due to underestimating the role of the "human factor" as a key component of risk one cannot consider any of the known risk assessment methods to be effective and universally accepted. Based on conducted research, the need for a principallynew universal and effective methodology for quantitative risk assessment is identified.
- ДокументЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВИСОКОБІЛКОВИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ У ВИРОБНИЦТВІ БУЛОЧОК(2018) О. В. ЛАКІЗА, К. П. МАСЛІКОВА, М. В. ІЩЕНКОХлібобулочні вироби є важливим продуктом харчування для більшості населення України. Потреба в хлібобулоч-них виробах притаманна людям будь-якого віку, соціального статусу і рівня доходів. Хлібопекарська галузь покликана забезпечувати споживачів країни цими життєво значущими продуктами харчування в необхідних обсягах, асортименті таякості. В даний час в світі велика увага приділяється збагаченню хлібобулочних виробів різними корисними речовинами, що додають їм лікувальні та профілактичні властивості. Лікувальний і профілактичний ефект від вживання дієтичних хлібобулочних виробів забезпечується або введенням в рецептуру необхідних додаткових компонентів, або вилученням небажаних, або зміною технології їх приготування. Однією з ключових умов сучасного виробництва функціональних хлібобулочних виробів є пошук і використання нових компонентів рецептурного складу. Функціональні продукти - це харчові продукти, що є частиною звичайного раціону, які крім поживних властивостей мають здатність позитивно впливати на тічи інші функції організму людини. У статті розглянуто сучасні напрями розширення асортименту хлібобулочних виробів з оздоровчими властивос-тями. З метою урізноманітнення продукції хлібопекарського виробництва функціонального призначення було запропоновано введення в рецептуру булочок високобілкових функціональних продуктів, а саме льняного шроту та шроту з насіння гарбуза. Відомо, що насіння льону та гарбуза містить у своєму складі всі ессенціальні амінокислоти. На основі експериментальних досліджень розроблено рецептури булочок з додаванням лляного і гарбузового шроту, які дають змогу одержати збагачені білком булочки відповідної якості. Проведено органолептичну оцінку якості булочок з різним вмістом шротів, побудовано профілограми на основі бальної оцінки. Зроблено висновок стосовно впливу концентрації шротів на пористість та вологість готових виробів. Обрано оптимальну концентрацію льняного шроту ташроту з насіння гарбуза в рецептурі булочок.
- ДокументPRODUCTION OF POPPED SORGHUM WITH USING MICROWAVE TREATMENT(2018) D. O. TYMCHAK, Y. Y. KUIANOVThis article describes main methods of using the method of microwave treatment in food industry and in grain processing in particular. Main principles of this technology as well as using this technological approach for popping grain have been considered. Scientific works aimed at researching possibility of using microwave radiation for preparation of popped grains have been reviewed. Factors influencing the process of preparing popped grain have been considered; these factors include morphological structure and chemical composition of grains. Sorghum is one of the main food crops in the world agriculture (especially in such countries as India, PRC, Ethiopia, Morocco, Sudan) taking agriculture areas of about 50 million hectares. Popularity of growing sorghum in Ukraine can be explained in particular through its ability to produce high yields in warm and dry climatic conditions. Human organism does not performabsorption of nutrients from sorghum in full amount due to the fact that there are kafirins in endosperm of sorghum and these substances agglutinate starch granules. That is why a peculiar attention in this article has been paid to influence of microwave treatment on digestibility of sorghum starch and proteins. The goal of carrying out scientific researches consisted in defining parameters of microwave radiation influence on the process of popping sorghum grains depending on grain particle size (fractional composition) as well as in developing a technological scheme of popping sorghum.The process of microwave treatment of sorghum grains has been researched. Microwave processing of grains was performed in microwave oven with working frequency of 2,450 MHz and the following levels of power were applied: 450, 600, 700 W with exposure time 120–150 s. Grain sorghum “Fulgus” was used for carrying out the research. Effect of microwave radiation on the start of the popping process and on yield of popped sorghum previously divided into two fractions has been determined. In addition to this influence of microwave treatment on increasing the volume of coarse fraction and fine fraction sorghum grains has been determined. A technological scheme of producing popped sorghum with using microwave treatment has been developed. Thistechnological scheme includes the following operations: cleaning grains from various contaminations, calibration, conditioning, microwave treatment, cooling, optical sorting, packing. The technological process within the developed technological scheme has been described and a clear sequence of operations for preparation of popped sorghum has been provided. The proposedtechnological scheme has two variants of execution. The first variant consists in using air-sieve separators and concentrators or combined machines for cleaning and calibration of sorghum grains. The second variant consists in combining procedures of cleaning and calibration into a single stage with a help of up-to-date technological equipment.