109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2015
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
Опис
Пат. на винахід 109044 Україна, МПК (2015.01) G01N 33/00, G01N 33/02 (2006.01), G01N 33/1 (2006.01). Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом / Пилипенко Л. М., Пилипенко І. В., Гайдукевич Д. К., Данилова О. І. ; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. - № а201309902 ; заявл. 09.08.2013 ; опубл. 10.07.2015, Бюл. № 13.
Ключові слова
токсичні речовини, харчові продукти, екстракція токсичних речовин, інкубація тест-організмів, ацетоно-водний розчин, інфузорії Stylonichia mytilus
Бібліографічний опис