Удосконалення технології лізину на основі Corynebacterium glutamicum

Ескіз недоступний
Дата
2025
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій
Анотація
Актуальність: Завдяки своїм фізіолого-біохімічним властивостям лізин широко використовується в різних промислових галузях, таких як харчова, фармацевтична. Лізин часто використовується в біомедичних і біотехнологічних дослідженнях. Найбільший обсяг застосування лізину припадає на сільськогосподарську промисловість, зокрема як складова комбікормової продукції. Додавання лізину до раціону тварин забезпечує оптимальний ріст, засвоєння білку, що в свою чергу дозволяє скоротити витрати на корм і знизити викиди азоту в довкілля. Тому вдосконалення технології одержання кормового лізину є актуальним завданням, що має прикладний характер. Мета: Вдосконалення біотехнології одержання кормового лізину шляхом культивування штаму Corynebacterium glutamicum В-11404 на оновленому поживному середовищі, корегування параметрів процесу культивування та застосування сучасного методу концентрації культуральної рідини. Завдання роботи : Об’єкт дослідження: Технологія препарату кормового лізину. Предмет дослідження: Зроблено аналіз наукової літератури щодо виробництва лізину як харчової та кормової добавки, продуцентів лізину та способів їх культивування. Зроблено аналіз поживних середовищ, індукторів та інших умов синтезу лізину. Здійснено продуктовий розрахунок та матеріальний баланс на один цикл ферментації, підібрано необхідне обладнання. Описана технологічна схема удосконаленої технології. Описані принципи охорони праці на підприємстві, розраховано економічні показники та проведено аналіз інвестиційної привабливості проекту.
Опис
Ключові слова
біотехнологія, лізин, сухий кормовий концентрат лізину
Бібліографічний опис