Технологічна експертиза виробництва сиру твердого «Гауда» в умовах ТОВ «Хмільницький завод сухого знежиреного молока» ТМ «Молочний візит»

Ескіз недоступний
Дата
2024
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій
Анотація
В структурі споживання молока та молочних продуктів в Україні не обмежено віковими рамками завдяки широкому молочному асортименту – його використовують молоді мами, сім’ї, дорослі люди та люди похилого віку. Важливими напрямками розвитку ринку є підвищення моди на здорове харчування та органічні продукти, активізація виробництва ультра пастеризованного молока, а також освоєння ринків Азії та подальше проникнення на полиці магазинів країн Європи. На сьогоднішній день українські виробники скаржаться на низький споживчий попит на сири, але в той же час не хочуть його стимулювати шляхом зниження цін. Тому цікаво було дослідити саме виробництво твердого сиру Гауда. Для вирішення поставленого завдання надано характеристику підприємства ТОВ «Хмільницький завод сухого знежиреного молока» ТМ «Молочний візит», а саме наведено історію його заснування і поетапного розвитку, управлінську структуру, охарактеризовано сировинну зону та наведено асортимент продукції, яку випускає завод. Наведено технологію виробництва сиру Гауда, проведено її аналіз та обґрунтування. Надано характеристику сировини і матеріалів, які застосовуються у виробництві сиру, наведено відповідно до нормативної документації заводу його показники якості і безпечності, мікробіологічні показники, а також методи аналізу. Для технологічного процесу наведено схему контролю всіх виробничих етапів. Для готової продукції наведено вимоги до якості та безпечності, методи контролю показників якості та безпечності, вказано дефекти і способи можливої фальсифікації, методи їх виявлення та способи попередження. Проведено ідентифікацію та аналіз небезпечних чинників, які можуть бути присутніми або з’являтись у процесі виробництва сиру Гауда, визначено з них суттєві небезпечні чинники, проведено їх розподіл за заходами керування і управління, визначено критичні контрольні точки, розроблено план і операційні програми передумови. Запропоновано заходи з охорони праці та охорони навколишнього середовища при виробництві молочної продукції.
Опис
Ключові слова
Бібліографічний опис