Розробка холодильної установки для риболовної компанії продуктивністю 23 т. за місяць у м. Ізмаїл.
Ескіз недоступний
Дата
2023
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем
Анотація
Штучний холод використовується в технологічних процесах не тільки в
харчовій, м’ясо-молочній , рибній галузях промисловості, на транспорті і в
торгівлі, але й хімічній, металургійній, текстильній, фармацевтичній та інших
галузях промисловості і народного господарства (далі н/г).
Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і
зниження втрат харчових продуктів при їх заготовці, транспортуванні, переробці
та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені
холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні.
Використання штучного холоду не тільки пов’язане із зберіганням харчових
продуктів, але й все в найбільшій ступені стає одним з факторів, що визначають
можливість виробництва і реалізації ряду високоякісних продуктів харчування
(напівфабрикати , продукти кулінарії). Одночасно з цим технологічне
використання холоду відкриває нові можливості подальшого розширення
асортименту харчових продуктів, сировинні компоненти яких не витримують
тривалого зберігання.
Завданням холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання
великих мас швидкопсувних продуктів, в організації безпосереднього
безперервного холодильного ланцюга і виробництва продукції з використанням
штучного холоду, в створенні спеціального холодильного режиму, що
забезпечує зберігання первинної якості і кількості продукції на всіх стадіях їх
промислової переробки, транспортування, зберігання і реалізації, в
систематичному підвищенні ефективності виробництва шляхом найбільш
повного використання виробничих ресурсів робочого часу.
Холодильна техніка, що використовується майже у будь якій галузі
життєдіяльності людини, є одним з найважливіших напрямків розвитку
технічної думки.
Штучний холод знайшов найширше використання у багатьох галузях
людської діяльності. Окремим класом є холод, що відноситься до помірного
рівню (до 120 К), зокрема на рівні обробки харчових продуктів.
Харчові технології – одна з найдавніших галузей використання холоду як
природного так і штучного. Вже багато сторіч тому людство використовувало
природні температурні потенціали для подовження строку зберігання харчів. З
часом використання штучного холоду дозволило не тільки подовжити строки
використання та зберігання початкової якості продуктів, а й дозволило
використовувати вихідні продукти для отримання нових, більш складних сполук,
для виробництва та зберігання яких потрібні холодильні потужності різного
температурного рівня.